miercuri, 11 decembrie 2013

Ştirile zilei

11 decembrie 2013

"Binele e o visare, un proiect mereu amânat şi urmărit cu un efort istovitor, o limită pe care n-o atingem niciodată, domnia lui e imposibilă. Numai răul poate merge până la marginile sale şi domni absolut."( Camus Albert)

CE : Oficialii români trebuie să se supună regulilor UE.

Poziţia CE privind modificările la Codul Penal din România va fi reflectată în raportul MCV din luna ianuarie, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt Mark Gray, citat de Mediafax.

"Nu am văzut legea care a fost votată ieri seară (marţi, n.r.) în Parlamentul României (....) Nu vom comenta pe marginea unor cazuri individuale sau părţi din această lege. Dar e important de spus că atunci când vine vorba de chestiuni precum conflictul de interese şi integritate, acestea sunt acoperite, împreună cu aplicarea regulilor în materie de corupţie, în cadrul MCV şi vor fi abordate în următorul raport pentru România, care urmează să fie adoptat de către Comisie luna viitoare. Aceste chestiuni vor fi atinse şi acesta (raportul MCV) va fi cadrul în care Comisia Europeană va avea o poziţie detaliată", a precizat Mark Gray, la briefingul de presă.
Purtătorul de cuvânt al CE a mai spus că oficialii trebuie să se supună regulilor privind corupţia şi conflictul de interese.

"Am subliniat în rapoartele precedente - şi cred că poziţia Comisiei Europene este clară - că atunci când e vorba de oficiali care deţin funcţii legislative, executive, administrative sau juridice, trebuie să se supună regulilor în materie de corupţie şi conflict de interese. Principiul potrivit căruia toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii este foarte important pentru CE", a spus Gray.
Întrebat dacă experţii CE aflaţi la Bucureşti la sfârşitul lunii trecute, în pregătirea raportului MCV, au fost informaţi în legătură cu aceste schimbări, purtătorul de cuvânt al CE a declarat că amendamentele la Codul Penal nu au fost menţionate de către oficialii români.

"Ambasada Regatului Ţărilor de Jos urmăreşte cu îngrijorare amendamentele (la Codul Penal, n.r.) şi aşteaptă evoluţiile viitoare", se arată în răspunsul misiunii diplomatice.

Ambasada SUA: Amendamentele la Codul Penal, pas înapoi, semnal descurajator pentru investitori

"Amendamentele la Codul Penal adoptate ieri (marţi, n.r.) în Camera Deputaţilor ar reprezenta un pas înapoi pentru România. Este foarte descurajant că aceste modificări au fost adoptate fără nicio consultare, nicio dezbatere şi nicio ocazie pentru ca reprezentanţii autorităţii judecătoreşti sau membrii societăţii civile să se pronunţe în legătură cu amendamentele propuse", se arată în comunicatul Ambasadei SUA la Bucureşti.

Ambasadorul Marii Britanii Martin Harris a declarat că este îngrijorat privind proiectul de modificare a Codului Penal adoptat de Parlament, el considerând că ANI şi DNA sunt motorul reformei în viaţa publică în România şi că este important să fie sprijinite inclusiv de politicieni.

 "Eu cred că ANI şi DNA au avut realizări foarte importante pentru România, de fapt aceste instituţii sunt motorul reformei în viaţa publică în România", a spus diplomatul, adăugând că este foarte important ca şi ANI şi DNA să aibă sprijinul tuturor, inclusiv al politicienilor.
În concluzie, Harris a spus că speră că va exista din partea Parlamentului "un angajament consistent în sprijinul luptei împotriva corupţiei".

Monica Macovei : Cere sancţionarea deputaţilor PDL care au votat pentru modificarea Codului penal.

 Europarlamentarul Monica  Macovei menţionează, într-o declaraţie, că, potrivit listei de vot de pe site-ul Camerei Deputaţilor, deputaţii Adrian Gurzău şi Gheorghe Udriște au votat pentru modificarea infracţiunii de conflict de interese, alături de USL, iar deputatul Dragoş-Ionel Gunia s-a abţinut.

"În aceste condiţii, solicit conducerii PDL să analizeze situaţia celor 3 deputaţi şi să-i sancţioneze, pentru că modificarea infracţiunii de conflict de interese este o lovitură dată anticorupţiei", adaugă Monica Macovei.
Ea susţine că USL acţionează în acest moment împotriva intereselor României şi a statului de drept, iar PDL nu poate fi părtaş, nici măcar cu un vot, la acest demers.

Emil Boc : USL legalizează corupţia pentru demnitari în România .

Emil Boc a declarat, astăzi, într-o conferinţă de presă, că USL vrea să creeze o categorie de supercetăţeni, demnitarii, "la care legea să nu poată ajunge".

"USL legalizează corupţia pengtru demnitari în România şi îşi bate joc de tot ce s-a făcut în România bun în ultimii ani în materie de luptă împotriva corupţiei şi de democraţie. USL întoarce România la regimurile africane, în care n-are nicio legătură legea cu demnitarul. În Constituţie, avem un articol foarte clar care spune că «nimeni nu este mai presus de lege». Or, USL propune să legalizăm corupţia pentru demnitari, să legalizăm conflictele de interese pentru demnitari, să îi absolvim de răspundere penală printr-o lege a amnistiei, să creăm o categorie de supercetăţeni, demnitarii, la care legea să nu poată ajunge. Aşa ceva, un asemenea regim propus de USL, nu există în UE, poate prin Africa mai există aşa ceva", a spus Boc.
Potrivit acestuia, USL boicotează interesele României, şansa integrării depline în UE şi de a fi un stat respectat în UE.

Cristian Rădulescu: PDL va ataca la CC modificările la Codul penal adoptate de Cameră.

Liderul grupului PDL din Senat, Cristian Rădulescu, a declarat, miercuri, că formaţiunea sa vă ataca la Curtea Constituţională modificările la Codul penal adoptate de către Camera Deputaţilor.
"Sunt de părere că orice prevedere care poate să ducă la orice urmă de îndoială cu privire la crearea unui statut diferenţiat al parlamentarilor faţă de funcţionarii publici obişnuiţi este o prevedere proastă şi trebuie să fie evitată. Din cauza aceasta, prevederile care au fost adoptate ieri vor fi atacate de către noi la Curtea Constituţională", a spus Rădulescu.

"Sunt de părere că orice prevedere care poate să ducă la orice urmă de îndoială cu privire la crearea unui statut diferenţiat al parlamentarilor faţă de funcţionarii publici obişnuiţi este o prevedere proastă şi trebuie să fie evitată. Din cauza aceasta, prevederile care au fost adoptate ieri vor fi atacate de către noi la Curtea Constituţională", a spus Rădulescu.
El a precizat să PDL a strâns semnăturile necesare pentru sesizarea Curţii Constituţionale.

"Am strâns semnăturile. Suntem în curs de a face această sesizare şi în cursul zilei de mâine vom depune la Curtea Constituţională această cerere de control constituţional asupra modificărilor adoptate ieri (marţi, n.r.) la Codul penal", a spus Rădulescu.

Valeriu Zgonea: Modificările Codului Penal nu îi protejează pe parlamentari de ANI sau DNA.

"Ceea ce se întâmplă în ultimele zile este o amplă campanie de dezinformare. Atât DNA, cât şi ANI funcţionează pe baza unor legi proprii, iar acele legi nu au fost modificate. Mai mult, ANI nu are nicio competenţă în sfera penală, deci nu are cum să fie afectată de vreo modificare a Codului Penal ", a spus Zgonea.

"Modificările aduse Codului Penal nu îi protejează în niciun fel pe senatori şi deputaţi de ANI sau DNA, aceştia putând fi cercetaţi în continuare pentru fapte de corupţie, conflict de interese sau incompatibilităţi", a declarat, miercuri, Zgonea. El a menţionat că, pur şi simplu, Codul Penal "a fost armonizat" cu Constituţia şi cu deciziile Curţii Constituţionale, care fac distincţie între parlamentari, ca reprezentanţi ai poporului, şi funcţionarii publici.

"Nimeni nu ar trebui să îşi facă nicio grijă. Parlamentarii pot fi în continuare cercetaţi pentru fapte de corupţie, cât şi pentru conflict de interese sau incompatibilităţi", a susţinut Zgonea.

Tiberiu Niţu : Nu s-a cerut Parchetului un punct de vedere cu privire la modificarea Codului Penal.

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a declarat astăzi, că instituţiei pe care o conduce nu i s-a cerut un punct de vedere cu privire la modificările aduse Codului Penal, adoptate marţi de Camera Deputaţilor.
 "Nu ni s-a cerut un punct de vedere cu privire la acest modificări ale Codului Penal. Nici nu era necesar acest lucru", a spus Niţu.
Procurorul general al României a precizat că nu doreşte să comenteze efectele pe care le-ar avea modificările aduse Codului Penal.

Crin Antonescu : Declaraţiile lui Barbu sunt de natură să genereze demisia din funcţia de ministru.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, astăzi, la Senat, că afirmaţiile recente ale ministrului Culturii, Daniel Barbu, legate de bugetul anti-HIV sunt "de natură să genereze demisia din funcţia de ministru".
 "Este greu să-ţi imaginezi care e resortul unor asemenea declaraţii, sau unor asemenea gafe, este întru totul trist că intelectuali adevăraţi, că oameni care au citit atâtea cărţi, şi care au şi scris câteva cărţi cu adevărat bune, pot face asemenea declaraţii. Nu am apucat, din cauza agendei pe care o cunoaşteţi, în fond ziua de ieri ne desparte de acest moment, nu am apucat să discut cu domnul ministru Barbu acest lucru, dar punctul meu de vedere este că aşa ceva, o asemenea declaraţie, indiferent de motivele care au generat-o, de conjunctură, de orice... sunt de natură să genereze demisia unui ministru, oricât de bun ministru ar fi fost şi oricâte merite ar fi avut", a spus Antonescu, la Senat, într-o declaraţie de presă.
El a adăugat că demisia dintr-o funcţie de ministru nu este o dezonoare, nu este o ruşine.

"Dimpotrivă, oamenii puternici şi oamenii de conştiinţă pot să-şi dea demisia", a spus Antonescu.

Victor Ponta : Poate reuşim să mărim bugetul la Curtea Constituţională, să muncească şi dânşii mai eficient.

Premierul Ponta afirmă că îi pare rău să vadă că legea descentralizării nu poate fi aplicată de la începutul lunii ianuarie, Curtea Constituţională amânând decizia asupra sesizării PDL de neconstituţionalitate, adăugând că poate trebuie mărit bugetul CC că judecătorii să muncească "mai eficient".

 "Îmi pare rău să văd, dar nu o să avem de la 1 ianuarie legea descentralizării. Curtea Constituţională nu lucrează de sărbători şi a amânat-o, înţeleg, pe 10 (ianuarie - n.r.). Sunt un pic îngrijorat pentru că era vorba şi de legea privind cooperarea în domeniul afacerilor europene, care, de asemenea, e contestată de preşedinte de multe luni şi s-au depăşit toate termenele legale. Curtea Constituţională nu ne-a zis şi nu ştim ce facem de la 1 ianuarie, care sunt atribuţiile Guvernului, care-s atribuţiile Parlamentului, ale... Poate reuşim să mărim bugetul la Curtea Constituţională, să muncească şi dânşii un pic mai eficient, că, dacă durează trei, patru, şapte luni o hotărâre, e destul de dificil", le-a spus Ponta, miercuri, miniştrilor, la începutul şedinţei de Guvern.
Curtea Constituţională a decis astăzi, să amâne pentru 10 ianuarie 2014, sesizarea PDL legată de proiectul legii descentralizării, adoptat în noiembrie prin asumarea răspunderii de către Guvern.
Curtea ar fi trebuit să ia în discuţie miercuri sesizarea PDL, dar a decis să amâne cauza până pe 10 ianuarie 2014.

Guvernul României  : Au fost aprobate Normele metodologice de gestionare a problemei câinilor fără stăpân.

Proiectul normelor a fost discutat şi săptămâna trecută în Guvern, dar membrii Executivului au amânat atunci aprobarea documentului şi au decis să fie continuate discuţiile pe această temă încă o săptămână, pentru îmbunătăţiri. Proiectul de norme, prezentat la jumătatea lunii noiembrie, prevede că acei câini nou-născuţi cu proprietar vor fi identificaţi în termen de maxim 30 zile de la fătare şi, în orice caz, înainte de vânzarea sau scoaterea în spaţii publice a acestora, iar câinii adulţi cu proprietar - în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a normelor, dar nu mai târziu de 1 martie 2014, în timp ce câinii proveniţi din adăposturile publice trebuie identificaţi în momentul adopţiei, dar în orice caz înainte de a părăsi adăpostul.
Câinii neidentificaţi şi neînregistraţi după data de 1 martie 2014 sunt consideraţi câini fără stăpân şi sunt trataţi conform procedurilor legale, mai prevede proiectul de norme.

Coreea de Nord  :  Vinde aur, semnul unui posibil colaps economic iminent.

Coreea de Nord a început să vândă cantităţi mari de aur Chinei, într-o încercare de a ieşi din criză economică, au declarat astăzi, surse familiare cu afaceri nord-coreene, relatează agenţia sud-coreeană Yonhap în pagina electronică.
 "De mai multe luni, Coreea de Nord a început să-şi vândă până şi aurul", a declarat o sursă sub protecţia anonimatului. "Vânzările de aur către străini sunt un barometru cu privire la aflarea sau nu a Coreei de Nord în criză", a adăugat această sursă.
Este pentru prima dată când Phenianul a vândut aur, de la venirea la putere a lui Kim Jong-un, la sfârşitul lui 2011, după moartea tatălui său, a mai precizat sursa citată.

Kiev  : Confruntări între poliţie şi manifestanţi în faţa primăriei.

Confruntări au izbucnit, astăzi, de  dimineaţă, între scutieri şi manifestanţi în faţa primăriei din Kiev, ocupate de duminică de opoziţie, potrivit unui jurnalist al AFP aflat la faţa locului.
Câteva sute de membri ai forţelor de ordine se aflau în faţa clădirii şi îşi foloseau bastoanele din dotare împotriva manifestanţilor. Ocupanţii clădirii îi stropeau cu un furtun antiincediu de la etaj, pe o temperatură de aproximativ minus 10 grade Celsius.
Forţele de ordine s-au retras din Piaţa Independenţei din Kiev
Forţele de ordine ucrainene s-au retras, astăzi, din Piaţa Independenţei din Kiev, unde au încercat, în cursul dimineţii, să înlăture manifestanţii. Membrii forţelor antirevoltă au urcat în maşini şi au părăsit piaţa, pe care o ocupaseră în proporţie de aproximativ o treime înainte de a fi blocaţi de miile de manifestanţi, potrivit unui jurnalist al AFP aflat la faţa locului.

Papa Francisc, desemnat "persoana anului 2013" de revista Time.

"Arareori se întâmplă ca un actor nou pe scena mondială să capteze atenţia publicului atât de repede, atât în rândul tinerilor, cât şi al vârstnicilor, atât în rândul credincioşilor, cât şi al scepticilor", a declarat Nancy Gibbs, redactorul-şef al revistei Time, explicând desemnarea Papei Francisc drept "persoana anului 2013".



 METEO

Joi 12 decembrie 2013,  vremea se va menţine mai rece decât ar fi normal pentru această perioadă, în timp ce în restul teritoriului regimul termic va fi apropiat de mediile multianuale ale perioadei. În estul şi sud-estul ţării, cerul va fi mai mult noros, iar în prima parte a zilei va mai ninge slab, local în Dobrogea, pe arii restrânse în jumătatea estică a Munteniei şi izolat în Moldova şi zona de munte. În restul intervalului, în aceste regiuni se vor mai semnala trecător şi pe spaţii restrânse precipitaţii slabe, mai ales sub formă de ninsoare, cu precădere în Dobrogea.  În celelalte zone cerul va fi variabil, dar în zonele joase, îndeosebi din centru, nord-vest, dimineaţa şi noaptea se va semnala ceaţă, izolat persistentă şi asociată cu chiciură şi fulguieli. Vântul va sufla slab şi moderat cu unele intensificări în prima parte a zilei, în Moldova şi Dobrogea, dar mai ales în Carpaţii Meridionali şi de Curbură, unde pe creste, vântul va sufla tare, cu peste 80-90 km/h, spulberând zăpada deja pusă. Temperaturile maxime, în creştere uşoară faţă de ziua precedentă, vor fi cuprinse între -4 grade în estul Transilvaniei şi 7 grade în Oltenia, iar cele minime se vor încadra între -12 şi -1 grad.
În Bucureşti, vremea va fi apropiată de normalul termic al perioadei. Cerul va fi mai mult noros, iar la începutul zilei vor fi condiţii de fulguială. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă va fi de 2...3 grade, iar cea minimă de -4...-2 grade.

 Evenimente petrecute de-a lungul anilor, în 11 decembrie......................


1810: S -a născut Alfred de Musset, poet, prozator și dramaturg francez (d. 1857).

1843: S -a născut Robert Koch, medic german ce a descoperit bacilul tuberculozei, laureat al Premiului Nobel în 1905 (d. 1910).

Robert Koch (n. 11 decembrie 1843, Clausthal, Saxonia Inferioară – d. 27 mai 1910, Baden-Baden) a fost un bacteriolog german. A studiat la Göttingen, avându-l ca profesor pe Jacob Henle care afirma în 1840 că rănile sunt infectate de niște organisme parazite.
Koch a stabilit cauza bacterială a mai multor boli infecțioase și a descoperit microorganismele care cauzează antraxul (1876), infectarea rănilor (1878), tuberculoza (1882), conjunctivita (1883), holera (1884) și alte boli. A fost profesor la Universitatea din Berlin din 1885 până în 1891 și șef al Institutului de Boli Infecțioase (pe care l-a fondat tot el), din 1891 până în 1904. În cursul cercetărilor sale bacteriologice pentru guvernul german și pentru cel englez, a călătorit în Africa de Sud, India, Egipt și în alte țări. Cu această ocazie, el a făcut studii valoroase cu privire la boala somnului, malarie, ciuma bubonică, lepră și alte boli. Pentru contribuțiile lui la studiul infecției tuberculoase, Koch a primit în 1905 Premiul Nobel pentru Fiziologie/Medicină.

1882: S -a născut Max Born, fizician, Premiul Nobel pentru Fizică pe anul 1954; a adus contribuții în mecanica cuantică (d. 1970).

1901:
A fost trimis primul semnal radio transatlantic de către italianul Guglielmo Marconi, de la Poldhu din Cornwall, fiind recepționat de Persy Wright Paget, la St. John, din Newfoundland.

1935: S -a născut Ferdinand Alexander Porsche, designer german și proprietar de firmă.

1958: A fost arestat sub acuzația de "uneltire contra orânduirii sociale" filozoful Constantin Noica, condamnat la 24 de ani de muncă silnică, la 1 martie 1960.

Constantin Noica (n. 12 iulie 1909, Vitănești, județul Teleorman - d. 4 decembrie 1987, Păltiniș, județul Sibiu) a fost un filosof, poet, eseist, publicist și scriitor român. În perioada 1949 - 1958 are domiciliu obligatoriu la Câmpulung-Muscel. Aici, Noica și-a căpătat ideea filosofică și totodată și-a trasat principalele coordonate ale filosofiei sale de mai târziu. În 1958 Noica este arestat, anchetat și condamnat la 25 de ani de muncă silnică cu confiscarea întregii averi. Alături de el vor fi arestați toți participanții la seminariile private organizate de Noica la Câmpulung, iar lotul lor va purta la proces numele de "grupul Noica".
Execută la Jilava 6 din cei 25 de ani de închisoare, fiind eliberat în august 1964. Din 1965 se stabilește în București, unde va lucra ca cercetător la Centrul de Logică al Academiei Române, având drept domiciliu un apartament cu două camere unde Noica va ține seminarii private pe marginea filosofiei hegeliene, platonice sau kantiene. Printre participanți se numără mai tinerii săi colegi de la Centrul de Logică (Sorin Vieru) sau de la Institutul de Istoria Artei (Gabriel Liiceanu și Andrei Pleșu).
Ultimii ani din viață începând cu anul 1975, Constantin Noica și i-a petrecut la Păltiniș lângă Sibiu, locuința lui devenind loc de pelerinaj și de dialog de tip socratic pentru admiratorii și discipolii săi (vezi Jurnalul de la Păltiniș de Gabriel Liiceanu). Se stinge din viață la 4 decembrie 1987. A fost înmormântat pe 6 decembrie 1987, la Schitul Păltiniș, după dorința sa, slujba fiind oficiată de un sobor de preoți în frunte cu ÎPS Mitropolit Antonie al Ardealului, Crișanei și Maramureșului. După 1989, Gabriel Liiceanu s-a ocupat de reeditarea integrală a cărților lui Noica.

1993: A decedat Elvira Popescu, actriță de teatru și film stabilită în Franța (n. 1896).

Elvira Popescu (Popesco) (n. 10 mai 1894, București - d. 11 decembrie 1993, Paris), a fost actriță româncă de teatru și film, directoare de scenă, care a făcut o strălucită carieră în Franța.
A absolvit cu brio Conservatorul de Artă Dramatică din București și a fost angajată la Teatrul Național, unde i s-au dat încă de la începutul carierei sale roluri principale. Întemeiază Teatrele Mic și Excelsior, împreună cu actorii Ion Manolescu și respectiv Ion Iancovescu. Autorii francezi au ocupat un loc de predilecție în repertoriul ei, dintre care Louis Verneuil, la vremea aceea unul din cei mai spirituali și în vogă autori de vodeviluri, a fost favoritul ei. Cariera teatrală a Elvirei Popescu a durat neîntrerupt timp de 65 de ani. Pentru o atât de lungă perioadă de timp, repertoriul pieselor interpretate de ea a fost totuși relativ restrâns. În afară de piesele lui Louis Verneuil, a mai jucat în creațiile lui Henry Bernstein, André Roussin, Sacha Guitry. Explicația repertoriului relativ redus este simplă, toate piesele în care Elvira Popescu era protagonistă țineau afișele cu anii, fiind extrem de solicitată de public. Unele dintre ele au depășit 2000 de spectacole, ceea ce rămâne o performanță rareori egalată de alți actori și/sau actrițe.
Cariera cinematografică a actriței se întinde pe o perioadă cuprinsă între anii 1920 și 1970, cu o activitate mult mai intensă în anii 1930 și 1940. Chiar dacă Elvira Popescu a fost considerată de critică ca neegalând în calitate de protagonistă a ecranului triumfurile teatrale, actrița a creat totuși și pe memoria de celuloid anumite personaje remarcabile. A jucat în filmele "La Présidente", "Ils étaient neuf célibataires", "Austerlitz", "Plein Soleil", etc.
În schimb, ca actriță pe scenă, Elvira Popescu era realmente inegalabilă, posedând toate atuurile, subtilitățile, nuanțele și fâneţele profesiunii.
La o vârstă foarte înaintată, fără să-și piardă farmecul, a continuat să țină un salon deschis în apartamentul său din Avenue Foch, frecventat de toată protipendada literară, artistică, financiară și politică (de toate nuanțele) a Parisului. André Roussin, Guy de Rothschild, Jacques Chirac, Pierre Cardin, Valéry Giscard d'Estaing, precum și mulți alții, se numărau printre cei care o priveau și o ascultau fermecați. A fost distinsă cu premiul "Molière" pentru cea mai bună actriță, decernat de asociația actorilor francezi, și de două ori cu ordinul Legiunea de Onoare, una dintre cele mai înalte dinstincții ale statului francez.
A încetat din viață la venerabila vârstă de 99 de ani, la Paris. Este înmormântată într-un splendid cavou în marmură (no. 119), pe o alee lăturalnică, aproape de ieșirea din Cimitirul Père-Lachaise din Paris.

2000: Ion Iliescu (PDSR) a ieșit învingător în al doilea tur de scrutin, devenind, pentru a doua oară, președintele României. A depus jurământul pentru această funcție la 20 dec. 2000.

surse : www.mediafax.ro, ro.wikipedia.org, www.agerpres.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More