Bine v- am regăsit!
"Minciuna este vacanţa adevărului"( Lucian Blaga)
Mihai Răzvan Ungureanu: Să ne spună premierul astăzi ce interese servea USL când organiza demonstrații la Bârlad.
Fostul prim - ministru, Mihai Răzvan Ungureanu, nu exclude varianta lansată de prim-ministrul Victor Ponta cum că deține informații conform cărora manifestaţiile în cazul Roşia Montană „s-au pliat” interese economice din afara ţării că România să nu îşi redeschidă mineritul în ansamblu şi să nu fie independentă din punct de vedere al gazelor şi altor resurse naturale.„Nu exclud acest lucru. Nu știu ce știe premierul României, are acces la mai mult informații acum decât am eu astăzi, tot așa cum aveam acces la alte informații când eram prim-ministru decât când era domnia sa atunci în opoziție”, a spus fostul premier.
„Poate ar fi bine ca domnul prim-ministru să-și aducă aminte cam ce interese servea USL-ul în momentul în care organiza la Bârlad demonstrații împotriva exploatării gazelor de șist. Și poate pe seama acestui exemplu, vorbim de acum un an și jumătate, să ne spună astăzi domnia să cum vede aceste manifestații, pe care atunci le sprijinea. Sunt manifestațiile în care premierul României, atunci eram eu, era amenințat cu moartea de un distins reprezentant al PSD-ului, distins spun în ghilimele, analfabet de altfel, aruncat în Parlamentul României prin hazard politic. Era deputat și promitea soarta lui Aldo Moro (Adrian Solomon, deputat de Vaslui – n.r.). Nu trecem cu vederea peste lucrurile acestea”, a afirmat Mihai Răzvan Ungureanu.
"În clipa în care organizezi o asemenea manifestație, profitând de bunăvoința și multe ori de inocența oamenilor, lupți împotriva interesului național. Să ne spună domn prim-ministru astăzi ce au fost manifestațiile de la Bârlad, pentru că astăzi are informație. Și această situație, cum este cazul Roșiei Montane, și cum va fi cazul exploatării gazelor de șist, îl obligă la transparență, nu la ipocrizie. La sinceritate absolută inclusiv asupra gesturilor sale trecute”, a adăugat fostul prim-ministru.
Mihai Răzvan Ungureanu a mai spus că ce se întâmplă cu România este parte a unui joc politic mai mare, „în care se amestecă strategii”.
„Faptul că România încearcă să-și croiască o statură dreaptă și pe cât posibil independentă în raport cu vecinii mari, sau cu interesele mari ale lumii deranjează. Suntem singurul stat din estul și centru Europei care nu depinde de gaz importat decât într-o proporție de cel mult o treime pe sezon rece pe an. Bulgăria, Ungaria au 99% dependență, Austria are 95%. Cazul pe care ar trebui să-l luăm în atenția noastră e Polonia, care încearcă să se desprindă din șantajul energetic și care s-a generalizat în lume”, a mai spus Mihai Răzvan Ungureanu.
El a mai cerut decizii transparente din partea guvernanților.
Bucureşti : Lanţ uman în jurul Palatului Parlamentului.
Câteva sute de oameni au protestat la Universitate faţă de proiectul Roşia Montană, manifestanţii blocând mai mult timp intersecţia, după care s-au grupat pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, în faţa Teatrului Naţional, circulaţia fiind reluată.Ieri, s-a încheiat cea de-a treia săptămână de proteste ce au loc în Capitală faţă de proiectul de exploatare minieră de la Roşia Montană. În intervalul 19.00 - 20.00, mii de oameni au format un lanţ în jurul Palatului Parlamentului şi au scandat "Uniţi, salvăm Roşia Montană".Protestatarii s-au strâns în Parcul Izvor, de la ora 18.30, printre ei regăsindu-se mai mulţi participanţi la marşul bicicliştilor desfăşurat anterior în Capitală.
După realizarea lanţului uman, protestatarii s-au împrăştiat, mai multe sute dintre ei regrupându-se însă la Universitate, unde au reluat scandările şi au blocat intersecţia. Protestatarii au cerut retragerea proiectului de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, anularea contractului cu Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), interzicerea exploatărilor cu cianuri în România, introducerea zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO şi demiterea celor patru iniţiatori ai proiectului de lege, miniştrii Dan Şova, Rovana Plumb, Daniel Barbu şi directorul ANRM Gheorghe Duţu.
La această manifestare, ce a început după ora 19.00 şi s-a încheiat înaintea orei 20.00, au participat aproximativ 5.000 de persoane care au înconjurat sediul Parlamentului şi şi-au dat mâna, formând un lanţ. În acelaşi timp, oamenii au scandat "Uniţi, salvăm Roşia Montană".
Valeriu Zgonea : Membrii comisiei speciale pentru Roşia Montană vor fi în stare să aducă consens.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, crede că membrii comisiei speciale pentru Roşia Montană vor fi în stare să aducă consens între cei care susţin proiectul minier şi cei care se opun acestuia.
"Eu am credinţa că membrii comisiei speciale vor fi în stare să aducă consens între cei care susţin proiectul şi cei care se opun acestui proiect şi cer condiţii speciale de mediu, de protecţia mediului', a declarat, sâmbătă, la Alba Iulia, preşedintele Camerei Deputaţilor, care va efectua duminică o vizită de documentare la Roşia Montană. Valeriu Zgonea a apreciat că nu se poate lua o decizie în Parlament fără o documentare la faţa locului. 'Eu cred că nu putem să luăm o decizie în anul 2013 în Parlamentul României fără să ne documentăm, fără să avem o documentare la faţa locului. Ceea ce este important pentru noi este să rezolvăm problemele românilor oriunde s-ar afla ei', a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor.
Acesta a opinat că este important ca orice parlamentar să fie documentat. Zgonea a spus că toate grupurile politice parlamentare care vor dori să facă o deplasare la Roşia Montană vor fi sprijinite cu resursele financiare necesare 'pentru a se documenta la faţa locului şi pentru a asculta vocea oamenilor de aici'. Preşedintele Camerei Deputaţilor a subliniat că trebuie rezolvate problemele existente în fostele zone miniere, unde şomajul este mult mai ridicat. 'Eu cred că o familie de mineri, o familie care vine din acea zonă, trebuie să aibă un loc de muncă. Vor să-şi ducă copilul la şcoală. Dar pe de altă parte sunt preocupat şi de o securitate ecologică a zonei respective", a spus Zgonea.
Referitor la legea referendumului, Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat că în condiţiile în care preşedintele Băsescu a atacat la CC legea privind pragul la referendum, consultarea populară pentru validarea modificării Constituţiei nu va mai putea avea loc în 2014 odată cu primul tur al prezidenţialelor.
"Traian Băsescu are o singură ţintă - e măsurată, strategia o avem în analiza noastră, cel puţin la PSD, dar şi în USL am discutat - Traian Băsescu va încerca să întârzie cât de mult poate luarea deciziei şi promulgarea acestui text de lege, astfel încât să nu se mai suprapună cu primul tur al alegerilor prezidenţiale măsura referendară".
"În acest moment, după toate calculele pe care le-am făcut şi cu domnul Ponta şi cu domnul Antonescu, noi sperăm ca Traian Băsescu, respectând pactul de coabitare şi seriozitatea cu care priveşte guvernarea, să nu facă acest lucru, adică să nu trimită gratuit acest text la Curte, dar a abuzat de un drept pe care îl are", a adăugat Zgonea.
Întrebat dacă USL ia în calcul să organizeze referendumul pentru Constituţie odată cu turul doi al prezidenţialelor, Zgonea a spus că acest lucru depine de momentul în care Curtea transmite decizia Parlamentului.
"Putem să ne trezim că proiectul de lege ajunge la sfârşitul lunii noiembrie în Parlament pentru a fi analizat", a mai spus Zgonea, invocând precedente în care Curtea a amânat cât destul de mult pronunţarea unor decizii.
El a explicat că, în aceste condiţii de decalare, preşedintele Traian Băsescu îşi va îndeplini obiectivul de a face ca una dintre promisiunile USL - aceea de a revizui Constituţia - să nu fie dus la îndeplinire.
Cristian David: Demersul preşedintelui privind legea referendumului, o continuare a şicanelor şi obstacolelor.
Prin sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la neconstituţionalitatea asupra legii referendumului, preşedintele Traian Băsescu continuă "şicanele şi obstacolele" pe care le pune în calea liberei exprimări a românilor, consideră ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David."Eu cred că acest demers nu face altceva decât să continue şicanele şi obstacolele pe care preşedintele le pune în calea unei exprimări drepte, libere şi neîngrădite a opţiunilor cetăţenilor României", a spus ieri, ministrul David, care a fost prezent la Ziua Porţilor Deschise la MAE.
Cristina Pocora : Băsescu încearcă să saboteze reforma constituţională prin sesizarea CC pe referendum.
Purtătorul de cuvânt al PNL, Cristina Pocora, a declarat, ieri, că sesizarea Curţii Constituţionale pe modificările aduse Legii referendumului de către preşedintele Traian Băsescu reprezintă o încercare de sabotare a reformei constituţionale promovată de USL."Demersul lui Traian Băsescu de a sesiza Legea referendumului la Curtea Constituţională este unul strict politicianist şi complet inutil în condiţiile în care Curtea Constituţională s-a pronunţat deja pe acest text în urmă cu trei luni. A decis deja că noile prevederi impus în Legea referendumului sunt constituţionale (...) În spatele demersului preşedintelui se regăseşte intenţia de a tergiversa promulgarea unei legi constituţionale cu scopul de a sabota amplul proiect de reformă constituţională", a mai declarat Pocora.
"Forma trimisă la promulgare este în total acord cu Constituţia. Respingem această nouă încercare a lui Traian Băsescu de a pune presiune pe judecătorii Curţii Constituţionale, forţând schimbarea unei decizii iniţiale de constituţionalitate. Sesizarea Curţii dovedeşte din nou modul vicios în care se raportează la instituţiile statului", a mai afirmat Pocora.
Titus Corlăţean: Am făcut plângeri penale împotriva firmelor din România care trimit muncitori în sclavie.
Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, ieri, comentând cazul muncitorilor români repatriaţi din Libia, că autorităţile de la Bucureşti au făcut plângeri penale împotriva acelor firme din România care, făcând angajări pentru străinătate, îi trimit de fapt în "sclavie" pe cei recrutaţi."Nu vă ascund că am făcut plângeri penale împotiva celor din România, a firmelor din România, care îşi bat joc de cetăţenii români, îi duc la promisiuni, la mai bine, şi de fapt acolo avem de-a face cu un act de sclavie", a spus Corlăţean, sâmbătă, la MAE, unde are loc Ziua porţilor deschise.
"Situaţia în cazul Libia sună în felul următor: a fost un litigiu între angajator, între compania respectivă... şi aici o mare problemă a ridicat-o modul în care angajatorul din România, firmă din România, s-a comportat. Vorbim până la urmă de scalvie, vorbim până la urmă de lucruri care încalcă flagrant legea. De altfel, noi am semnalat, am sesizat Parchetul, instituţiile statului, să facă astfel de investigaţie. Litigul comercial, cel de acolo, din Libia, nu implică statul român, dar, în mod evident am acţionat prin ambasadă, prin serviciul consular, prin consulul nostru de acolo, pentru a facilita găsirea unei soluţii", a spus Corlăţean.
Un grup de 14 muncitori români care au lucrat în Libia şi au avut un conflict cu firma angajatoare au primit vize de ieşire din această ţară în urma demersurilor Ambasadei României la Tripoli, şase dintre aceştia fiind repatriaţi joi.
Jean-François Copé : România şi Bulgaria nu pot intra în spaţiul Schengen.
Preşedintele UMP Jean-François Copé a declarat că România şi Bulgaria nu pot intra în spaţiul Schengen atât timp cât problema circulaţiei romilor nu este rezolvată, o poziţie similară cu cea a lui Marine Le Pen, relatează cotidianul L'Express, în ediţia electronică."O spun clar, nu putem accepta intrarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen atât timp cât problema circulaţiei şi instalării romilor nu va fi rezolvată", a declarat liderul UMP în aplauzele numeroşilor săi simpatizanţi, la un miting organizat în Meyzieu (Rhône), unde UMP şi-a prezentat candidaţii pentru viitoarele alegeri municipale. "Vreau o Europă care să revizuiască tratatul Schengen de la un capăt la altul", a adăugat Jean-François Copé.
Preşedinta Frontului Naţional, Marine Le Pen, s-a declarat alarmată, joi, de posibilele consecinţe ale intrării cu drepturi depline în Uniunea Europeană a României şi Bulgariei, cerându-i ministrului de Interne Manuel Valls "să transmită" că "Franţa se opune acestui lucru". Ea a cerut organizarea "dizolvării spaţiului Schengen".
Rusia : Şi-ar putea schimba poziţia privind Siria.
Rusia şi-ar putea schimba poziţia în privinţa Siriei dacă va constata că preşedintele Bashar al-Assad "trişează", a declarat sâmbătă şeful administraţiei prezidenţiale ruse, după ce Damascul a predat inventarul aşteptat al armelor sale chimice."Ceea ce spun pentru moment este teoritic şi ipotetic, dar dacă vom avea într-o zi certitudinea că Assad trişează, am putea să ne schimbăm poziţia", a declarat Serghei Ivanov, citat de agenţiile de presă ruse, în cursul unei conferinţe la Stockholm, organizată de Institutul internaţional pentru studii strategice (IISS). El a reafirmat opoziţia Rusiei faţă de o intervenţie militară în Siria, devastată de un conflict soldat cu peste 110.000 de morţi în 30 de luni. Oficialul a apreciat că amplasarea armelor chimice va fi cunoscută într-o săptămână, subliniind că armata siriană nu controlează întreaga ţară.
"Trebuie să înţelegem că (Assad) nu controlează tot teritoriul (sirian). Nu ştim încă unde se află geografic toate rezervele de arme chimice. Cred că acest lucru va fi clar într-o săptămână", a declarat el.
Organizaţia pentru interzicerea armelor chimice (OIAC) a anunţat sâmbătă, data limită fixată prin acordul ruso-american din 14 septembrie, că Siria i-a predat aşteptatul inventar al arsenalului său chimic.
Expoziţia "Carol Popp de Szathmári" se prelungeşte până pe 27 octombrie.
Expoziţia temporară "Carol Popp de Szathmári şi revelaţia artistică a Orientului", organizată la Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) din Capitală, se prelungeşte până la data de 27 octombrie.Curatorul expoziţiei este Elena Olariu, specialist al Cabinetului de Desene şi Gravuri din cadrul Muzeului Naţional de Artă al României. Expoziţia poate fi vizitată în Galeria de Artă Românească Modernă, în sălile dedicate expunerii de arte grafice.
La 200 de ani de la naşterea pictorului şi fotografului Carol Popp de Szathmári (1812 - 1887), expoziţia prezintă în premieră absolută o selecţie de 47 de lucrări de grafică cu tematică orientală din patrimoniul MNAR, cuprinzând desene şi acuarele concepute de cel care este considerat "părintele" acuarelei moderne din România.
Conform însemnărilor de pe desenele şi acuarelele sale, Szathmári a călătorit adeseori la Istanbul, a vizitat Siria şi zone din antica Persie, teritorii incluse atunci în Imperiul Otoman. În 1864, Szathmári îl însoţeşte în calitate de pictor pe domnitorul Alexandru Ioan Cuza la Constantinopol. Cu această ocazie realizează şi o schiţă rapidă în care redă întâlnirea lui Cuza cu sultanul Abdul Aziz, în prezenţa lui Fuad Paşa.
Carol Popp de Szathmári este primul pictor din spaţiul românesc care a iubit cu pasiune tema orientală. El i-a insuflat această preferinţă unicului său fiu, Alexandru, care-i va moşteni talentul pentru pictură. Primul contact pe care Alexandru îl are cu subiectele orientale este prin intermediul fascinantelor basme "1001 de nopţi". Acuarela cu bătrânul şi copilul ieşind din Constantinopol, realizată de Szathmári - tatăl, este parcă o ilustrare a acestor poveşti. Lucrarea a fost realizată în anul 1883 pentru fiul său, care avea 12 ani. Mai târziu, Alexandru Satmary, alături de alţi patru pictori români - Iosef Iser, Ion Theodorescu-Sion, Gheorghe Pătraşcu şi Ipolit Strâmbu -, descoperă frumuseţea Balcicului, dar şi a Dobrogei, readucând în prim-plan
ŞTIRI METEO
Luni, 23 septembrie 2013, vremea va fi răcoroasă în centrul, nordul și estul României, unde se vor înregistra înnorări temporare și ploi locale. În restul teritoriului cerul va fi variabil, cu ploi izolate, iar valorile termice se vor apropia de cele înregistrate în mod obișnuit în ultima decadă a lunii septembrie. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 14 și 24 de grade Celsius, iar cele minime între 4 și 12 grade. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări susținute la munte.În Bucureşti, valorile termice se vor apropia de cele climatologic normale în această perioadă a anului. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 22 de grade, iar cea minimă va fi de 11…12 grade. Cerul va fi variabil, cu înnorări trecătoare și condiții de ploaie slabă. Vântul va sufla slab și moderat
PERSONALITĂŢI
Dinu Cocea
Dinu Cocea s-a născut pe 22 septembrie 1929, în comună Periş din judeţul Ilfov şi este regizor și scenarist român. După succesul mare la public făcut cu seria de filme istorice precum: “Haiducii” (1966), “Răpirea Fecioarelor” (1968), “Haiducii lui Şaptecai” (1970), “Zestrea domniţei Ralu” (1970), “Stejar, extremă urgenţă” (1973), “Ecaterina Teodoroiu” (1979), “Iancu Jianu, zapciul” (1980), “Iancu Jianu, haiducul” (1981), el a căzut în dizgraţie fata de regimul comunist din cauza unui proiect der film „Pe apa Sâmbetei”, în care relata istoria unui baraj prost construit pe Argeş. Ca urmare, regizorul a fost interzis, iar numele său a fost scos de pe genericele filmelor ce apăreau în cinematografe sau la postul naţional de televiziune. În urma acestui conflict cu autorităţile comuniste, Dinu Cocea a plecat din ţară în 1985, stabilindu-se la Paris.La ediţia din 2010 a „Festivalului Internaţional de Film” de la Iaşi, i s-a decernat „Premiul de Excelenţă” pentru întreaga activitate, ca o recunoaştere a contribuţiei aduse cinematografiei româneşti.
"Acum locuiesc la Paris pentru că am fost obligat să o fac, consider că am fost dat afară din ţară. Astăzi nu m-aş mai întoarce în România. În 1990 am venit în ţară cu un milion de dolari să fac film, dar am fost refuzat. Pelicula aş fi numit-o «Furtună asupra Estului». Dar a doua zi au spus că nu trebuie doar un milion, cum se stabilise, ci două, apoi trei milioane, după care s-a zis că a dat Iliescu o ordonanţă că nu mai e voie să se filmeze efigiile comuniste. În film era vorba despre cum trăiau românii în comunism. Dar nu au fost de acord cei de la Bucureşti.”
Andrea Bocelli
Andrea Bocelli, (n. 22 septembrie 1958), este un tenor italian de pop opera și cântăreț de operă. A înregistrat treisprezece albume de studio, atât cu muzică clasică cât și pop, alte două compilații cu cele mai bune cântece și opt albume de operă înregistrate (La bohème, Îl trovatore, Werther, Pagliacci, Cavalleria rusticana, Carmen, Tosca și Andrea Chénier), toate acestea fiind vândute în peste 75 de milioane de exemplare la nivel mondial.Născut cu o formă gravă de glaucom, Andrea Bocelli a orbit total la vârsta de 12 ani după un accident în timpul unui joc de fotbal.
Recunoscut ca unul din cei mai populari muzicieni italieni și cântăreți de muzică clasică din lume, Bocelli a fost decorat în 2006 cu Ordinul Național de Merit al Republicii Italiene în grad de Mare Ofițer, iar la data de 2 martie 2010 a primit o stea pe Hollywood Walk of Fame pentru contribuțiile sale în domeniul teatrului.
S -A ÎNTÂMPLAT ÎN 22 SEPTEMBRIE
Evenimente
1326: Cea mai veche mențiune de înnobilare a unui cneaz român de către regele Ungariei, Carol Robert de Anjou; Carol Robert îi dăruiește lui Stanislav, cneaz din Maramureș, moșia Zurduc din comitatul Maramureș, pentru serviciile sale aduse regatului.1869: La München, a avut loc premiera mondială a operei Aurul Rinului, prima din tetralogia Inelul Nibelungilor de Richard Wagner.
1888: Apare primul număr din Naţional Geographic Magazine.
1903: În SUA, Italo Marchiony, un producător de înghețată venit din Italia, a primit brevetul de invenție pentru cornetul de înghețată.
1904: Cursă automobilistică, organizată de ACR, pe traseul București-Giurgiu-București, una din primele din țara noastră și din această parte a Europei. Cursa a fost câștigată de George Valentin Bibescu care a obținut cea mai mare viteză de până la acea dată în Europa, într-o cursă pe şoselele publice, cu un autoturism Mercedes de 40 CP.
1931: La propunerea lui Nicolae Iorga, președinte al Consiliului de Miniștri, Constantin Brâncuși a fost decorat cu ordinul "Meritul cultural pentru artă plastică".
1955: Intră în tipografie primul volum al romanului "Moromeții", de Marin Preda; la 29 noiembrie romanul era pregătit pentru tipărire. Tirajul primei ediții a fost de 20.100 exemplare.
1958: A avut loc premiera bucureșteană a operei "Oedip", de George Enescu (conducerea muzicală – Constantin Silveştri, regia Jean Rînzescu, în rolul principal – David Ohanesian; premiera mondială a operei avusese loc la Paris, în anul 1936).
1968: Transferul celor două temple de la Abu Simbel este finalizat. Clădirile sunt salvate de la scufundarea în apele lacului Nasser. Salvarea templelor a început în anul 1964 de către o echipă multinațională de arheologi, ingineri și operatori calificați sub stindardul UNESCO, și a costat aproximativ 40 de milioane de dolari. Între 1964 și 1968, tot site-ul a fost atent tăiat în blocuri mari, demontate, ridicate și reasamblate într-un nou loc, cu 65 de metri mai mare și la 200 de metri mai sus de râu, într-una dintre cele mai mari provocările de inginerie arheologică din istorie.
Complexul arheologic de la Abu Simbel, situat în Nubia (Egipt), este format din două temple tăiate direct în piatră în timpul domniei faraonului Ramses al II-lea. Complexul, remarcabil prin masivele statui de piatră ale lui Ramses și ale soției sale, Nefertari, face parte din Nubian Monuments UNESCO World Heritage Site. A fost construit de Ramses al II-lea în secolul 13 î.Ch., pentru a-și intimida rivalii nubieni și pentru a comemora celebra bătălie de la Kadesh.
Marele templu este considerat cel mai frumos templu ridicat de faraonul Ramses al II-lea. Fațada templului are 33 metri înălțime, și 38 metri lățime, fiind păzit de patru statui ale lui Rameses al II-lea. Sus, pe fațadă este sculptat un șir de babuini, zâmbind răsăritului. Deasupra intrării este inscripționat numele regelui Ser-Ma'at-Ra, iar între picioarele giganticelor statui se găsesc mai multe sculpturi mai mici ale familiei lui Ramses al II-lea: mama sa, Mut-tuy, soția sa Nefertari, precum și fii și fiicele lui. Pe pereții templului este descrisă bătălia de la Kadesh, purtată de Ramses cu hitiții. Este un templu unic și datorită modului în care Soarele luminează patru statui din interiorul templului, statui ale Ra-Harakhte, Ptah, Amun-Ra, și Rameses II,zeificat, doar în două zile din an 21 februarie, ziua regelui, și pe 22 octombrie, ziua încoronării sale.
Micul templu este situat mai la nord de templul mai mare fiind dedicat de Ramses II zeiței Hathor, zeița frumuseții și dragostei, și prin aceasta frumoasei sale soții Nefertari. Fațada este străjuită de șase statui, patru ale lui Rameses II și două ale lui Nefertari. Interesat este faptul că cele șase statui sunt egale ca înălțime, lucru neobișnuit pentru Egipt și semn al respectului pentru Nefertari.
Integritatea templelor a fost amenințată de creșterea nivelului apelor Nilului în urma construcției barajului de la Assuan în anii '60, dar printr-un model de cooperare internațională a UNESCO, siturile arheologice au fost cercetate, dezmembrate și asamblate în același mod, dar cu 65 și 200 de metri mai sus și în spatele locației originale, locație acoperită de apele lacului Nasser.
1981: Deschiderea oficială a trenului de mare viteză francez Train à Grande Vitesse (TGV).
TGV sau tren de mare viteză (franceză train à grande vitesse; a nu se confunda cu AGV) este un tren electric care poate circula cu viteză mare (270 sau 320 km/h), dezvoltat de Societatea Națională a Căilor Ferate Franceze (SNCF) și construit de societatea Alstom. Trenul circulă atât pe linii clasice (exclusiv cu viteze de până la 200 km/h), cât mai ales pe linii speciale de mare viteză sau LGV (franceză ligne à grande vitesse) care permit viteze superioare limitei de 250 km/h (un tren de mare viteză este un tren care poate atinge 200 km/h pe linii clasice sau poate depăși 250 km/h pe linii de mare viteză). Conceperea și exploatarea LGV-urilor a fost făcută inițial de o subsidiară a SNCF. „TGV” este o marcă înregistrată a SNCF.După lansarea în 1981 a primei linii TGV între Paris și Lyon, rețeaua TGV a fost dezvoltată progresiv pentru a asigura un serviciu regulat între principalele orașe din Franța, eliminând aproape complet trenurile Corail de pe principalele linii radiale ale sistemului.
Succesul primei linii a antrenat o expansiune rapidă a rețelei, prin construirea de noi linii de mare viteză spre sudul, vestul și nordul țării. Dornice de a împărtăși succesul rețelei franceze, țările vecine, ca Belgia, Italia și Elveția și-au racordat sistemul feroviar cu cel francez. TGV deservește și Germania și Olanda sub marca Thalys, și Regatul Unit sub marca Eurostar. Numeroase linii noi sunt în stadiul de proiect în Franța.
TGV-ul poate rula la viteze comerciale de până la 320 km/h, lucru posibil prin folosirea liniilor de mare viteză speciale, care au raza de virare foarte mare, și o serie de echipamente speciale ce permit trenurilor să ruleze la viteză foarte mare. Aceste echipamente constau în motoare electrice foarte puternice, un centru de gravitate situat foarte jos, suspensii pneumatice, vagoane articulate și semnalizarea situată la bordul trenurilor, deoarece mecanicii nu o pot observa pe cea situată în lateral.
Trenurile sunt construite de Alstom, chiar dacă Bombardier are și el o contribuție, la fel ca și mulți alți subcontractanți. Cu excepția a 3 trenuri poștale utilizate de La Poste între Paris și Lyon, TGV este exclusiv un serviciu de transport călători. Trenuri derivate din TGV circulă și în Coreea de Sud (KTX), în Spania (AVE) și în Statele Unite (Acela Express). TGV-ul a antrenat o revoluție comercială la SNCF, marcată îndeosebi de accesul la vitezele ridicate, până atunci rezervat unei clientele selecte, a marii mase de călători, abandonarea suplimentelor de viteză și rezervarea obligatorie.
TGV-ul a înlocuit în mare măsură avionul între orașele deservite, datorită timpului de parcurs mai mic (mai ales pe parcursuri mai mici de 3 ore), formalităților de înregistrare, securiate și îmbarcare mult mai simple. Acestor factori li s-au adăugat situarea gărilor în centrul orașelor și percepția sporită de siguranță a trenurilor față de avioane.
Sistemul a atins primul miliard de călători de la lansarea sa în septembrie 1981, pe 28 noiembrie 2003.
S -a născut în.................
1791: Michael Faraday, fizician și chimist britanic (d. 1867)1831: Grigore Cobălcescu, geolog și paleontolog român, membru al Academiei Române (d. 1892)
1866: Iuliu Cezar Săvescu, poet român (d. 1903)
1904: Nicolae Argintescu-Amza, critic de artă, traducător și eseist român (d. 1973)
1914: Alice Botez, prozatoare româncă (d. 1985)
1920: George Zârnea, medic și biolog român, membru al Academiei Române
1929: Dinu Cocea, regizor și scenarist român, stabilit la Paris în 1985
1932: Algirdas Brazauskas, președinte al Lituaniei (d. 2010)
1937: Nicolae Popescu, matematician român, membru al Academiei Române
1938: Augustin Buzura, scriitor român, membru al Academiei Române
1943: Ionel Valentin Vlad, fizician român
1958: Andrea Bocelli, tenor italian
1958: Joan Jett, cântăreață-compozitoare rock, chitaristă americană
Decese...............................
1607: Alessandro Allori, pictor italian (n. 1535)1768: Inocențiu Micu-Klein, episcop român unit (n. 1692)
1848: James Dunlop, astronom scoțian (n. 1793)
1916: Adolf Ágai, scriitor, jurnalist, redactor maghiar de origine evreiască și poloneză (n. 1836)
1914: Henri Alain-Fournier, scriitor francez (n. 1886)
1919: Alexandru Șuțu, medic psihiatru, membru corespondent al Academiei Române (n. 1837)
1919: Ivan Vazov, scriitor și publicist bulgar (n. 1850)
1975: Enrico Bompiani, matematician, unul dintre fondatorii Uniunii Internaționale de Matematică, membru de onoare străin al Academiei Române (n. 1889)
1934: Gheorghe Bala, inginer și istoric de artă român, vicepreședinte al Academiei Române (n. 1868)
1944: Paul-Mihu Sadoveanu, scriitor român, fiul mezin al lui Mihail Sadoveanu (n. 1920)
1960: Melanie Klein, psiholog austriac (n. 1882)
1996: Dorothy Lamour, cântăreaţa și actriță de film (n. 1914)
1998: Irving Berlin, compozitor american (n. 1888)
2001: Isaac Stern, violonist și dirijor de origine poloneză (n. 1920)
2007: Marcel Marceau, actor francez (n. 1923)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .