miercuri, 27 noiembrie 2013

27 noiembrie 2013 by Viorica Crainic


Bine v- am regăsit!

"Fiţi siguri că, dacă înţelepciunea e pe buzele tuturora, e numai în mintea câtorva; pe aceia să-i asculţi." (Nicolae Iorga)

Eugen Tomac : Apelul lui Mihai Răzvan Ungureanu privind crearea Blocului Unităţii Naţionale este binevenit.

 "Partidul Mişcarea Populară este pe linia politică lansată de Traian Băsescu şi vrem o dreaptă unită împotriva stângii socialiste. Considerăm că apelul lui Mihai Răzvan Ungureanu este binevenit", a precizat Tomac.
El a spus că speră ca acest proiect să reprezinte "nucleul dur al unor forţe responsabile de dreapta".

"Îi chemăm alături de noi pe toţi românii care susţin această idee", a mai spus Tomac. El a arătat că, în acest spirit, Partidul Mişcarea Populară şi Forţa Civică au demarat procesul de fuziune, arătând că cele două partide sunt în pline discuţii şi merg în continuare pe linia de a crea un partid politic de dreapta.

Vasile Blaga : Discuţiile privind crearea  Blocului Unităţii Naţionale  - binevenite.

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat miercuri că discuţiile privind crearea unui Bloc al Unităţii Naţionale, propus de preşedintele Partidului Forţa Civică, Mihai-Răzvan Ungureanu, sunt binevenite, punctând că democrat-liberalii nu s-au opus niciodată unificării dreptei şi că se poate încheia un protocol pentru un candidat unic la prezidenţiale. Blaga a arătat, înainte de şedinţa Biroului Permanent Naţional al PDL, că a citit scrisoarea lui Ungureanu în acest sens, că au existat discuţii pe această temă şi că acestea ar mai putea avea loc şi miercuri, catalogându-le drept "binevenite".

"Noi niciodată nu ne-am opus unificării dreptei; dimpotrivă, discutăm pentru a ajunge la proiecte comune pe care să le susţinem. Putem ajunge la concluzia că va trebui să avem o conduită comună, în sensul în care adversarul comun este USL, şi nu PDL. Deci sunt destule teme pe care le putem identifica şi discuta", a spus preşedintele PDL. El a precizat că acest bloc ar trebui să se realizeze în jurul PDL.

"Discutăm de un partid puternic cu structuri puternice, asta şi facem în teritoriu săptămâna această până aproape de Crăciun. Încheiem în aproape toate judeţele procesul de reorganizare al partidului şi sigur că până la urmă în jurul PDL. Contează atât de puţin orgoliul unuia sau altuia şi avem experienţă", a arătat Blaga.
"Suntem un partid constituţional şi preşedintele partidului respectă decizia partidului, dar avem şi experienţa Alianţei DA, în care a mers singur fiecare dintre cele două partide la alegerile locale din 2004 şi (...) până la urmă împreună am susţinut un candidat la Preşedinţie. Am câştigat alegerile generale şi alegerile prezidenţiale", a indicat Blaga.

Cezar Preda: Mihai Răzvan Ungureanu vorbeşte foarte mult fără finalitate.

Vicepreşedintele PDL Cezar Preda a declarat, marţi, că Mihai Răzvan Ungureanu "vorbeşte foarte mult fără finalitate", referindu-se la apelul acestuia faţă de forţele de dreapta pentru constitutirea unui bloc al unităţii naţionale.
"Răzvan Ungureanu vorbeşte foarte mult, în rest construcţii, proiecte nu văd. Vorbeşte foarte mult fără finalitate", a spus Cezar Preda despre Mihai Răzvan Ungureanu.

Cătălin Predoiu : Un preşedinte trebuie să fie jucător puternic şi mediator.

Prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu a declarat la Buzău că "un preşedinte trebuie să fie şi jucător puternic, ferm, şi mediator, în funcţie de situaţie, în funcţie de subiect".

"Avem o Constituţie bună, dar trebuie ajustată, în raporturile între puteri. Au fost multe fricţiuni în relaţia dintre premier şi preşedinte în anii din urmă şi datorită faptului că existau unele neclarităţi care dacă s-ar clarifica nu ar mai fi atât de multe discuţii în relaţia premier - preşedinte. Preşedinte jucător sau mediator este o falsă problemă", a afirmat marţi seară Cătălin Predoiu, candidat în competiţia internă din PDL pentru desemnarea prezidenţiabilului din partea partidului la alegerile de anul viitor.

"Când vrei să negociezi un pact politic pentru un model pe termen lung al României trebuie să dezvolţi calităţi de mediator şi să şti să găseşti un punct comun între toate poziţiile ca să duci lucrurile mai departe", a spus Cătăin Predoiu, .

Theodor Stolojan : Pentru un Guvern socialist orice argument este bun pentru a justifica mărirea taxelor.

Liderul PDL Theodor Stolojan susţine că afirmaţia lui Liviu Voinea potrivit căreia acciza suplimentară pe benzină a fost introdusă pentru evitarea deflaţiei confirmă că pentru un Guvern socialist orice argument, oricât de hilar, este bun pentru a justifica mărirea impozitelor şi taxelor.
"Îi reamintim domnului Voinea că deflaţia este un proces cumulativ, de descreştere a preţurilor, salariilor şi producţiei, alimentat de lipsa de încredere a investitorilor şi de aşteptările negative ale populaţiei. Or această situaţie nu este cazul României, unde bugetul socialist pe anul viitor a fost prezentat ca fiind fundamentat şi pe creşteri de salarii şi pe creşteri pe producţie şi pe creşteri de preţuri. Declaraţia ministrului USL Voinea nu confirmă decât că pentru un Guvern socialist orice argument, oricât de hilar, este bun pentru a justifica mărirea impozitelor şi taxelor", a declarat Stolojan
Stolojan a mai spus că şi liderul PNL Crin Antonescu a anunţat, pe 4 noiembrie, că acciza suplimentară de 7 cenţi pe litru de carburant nu este un impozit şi deci nu măreşte povara fiscsală.
Fostul premier a menţionat, ironic, că afirmaţia liberalului arată "o înţelegere «profundă»" a acestuia asupra ceea ce înseamnă acciză.

"Va trebui să nu vorbească (Crin Antonesu n.r.) despre ceea ce nu ştie", a adăugat Stolojan.

"Deflaţia este un pericol real, nu doar pentru România, toată Europa este în pragul deflaţiei, Europa îşi pune problema deflaţiei începând cu Germania. Din deflaţie nu se iese, Japoniei i-a luat 20 de ani să iasă din deflaţie şi apoi a venit peste ea criza globală. E mai periculoasă decât inflaţia", a afirmat Voinea după Forumul Economic şi Comercial China - Europa Centrală şi de Est.

Victor Ponta : Evenimentele desfăşurate la Bucureşti  - un succes care nu ne afectează parcursul european.

Vizita premierului chinez, Li Keqiang, reuniunea premierilor din Europa Centrală şi de Est şi China, precum şi forumul economic, evenimente desfăşurate la Bucureşti, reprezintă un succes incontestabil care nu afectează parcursul european al României, ţara noastră mergând prin strângerea relaţiei cu Beijingul pe acelaşi drum pe care s-au aflat şi alte ţări, membre mai vechi ale UE, susţine premierul Victor Ponta.

"Vreau să mulţumesc celor care s-au implicat pentru ca evenimentul de alaltăieri (luni - n.r.) şi ieri (marţi - n.r.) - vizita primului-ministru al Chinei, întâlnirea cu cei 14 prim-miniştri din regiune, Forumul economic, să aibă succes. Şi este un succes incontestabil chiar şi pentru cei mai cârcotaşi dintre adversarii noştri. Cred că este un adevărat moment istoric şi că România, după mulţi ani, a reintrat pe harta lumii. Faptul că se vorbeşte despre România, se vorbeşte despre întâlnirea de la Bucureşti peste tot în lume, este un lucru bun. Şi vreau să folosim această oportunitate care apare o dată la nu ştiu câţi ani", a afirmat Ponta, în debutul şedinţei de Guvern de miercuri.
"De altfel, nu facem decât să învăţăm de la ţările mai vechi din Uniunea Europeană care au relaţii extraordinare, parteneriate strategice cu China şi relaţii comerciale extraordinare şi nu ştiu de ce să nu facem şi noi la fel. Tocmai că lumea are patru puncte cardinale şi noi suntem membri ai Uniunii Europene, ai NATO, evident, dar e un semn de mare miopie să crezi că dacă ai relaţii bune cu alte ţări din afara UE înseamnă că eşti împotriva Uniunii Europene. Repet, mergem pe drumul pe care au mers de mulţi ani Germania, Franţa, Italia şi alte ţări. Şi cred că pentru orice om raţional acest lucru este evident", a mai declarat premierul Ponta

Liviu Dragnea  : Aderarea României la Schengen rămâne o prioritate.

Aderarea României la spaţiul Schengen şi apropiatul summit de la Vilnius s-au numărat printre principalele teme abordate de viceprim-ministrul Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, şi Edgars Rinkevics, ministrul Afacerilor Externe al Republicii Letonia, în cadrul întâlnirii bilaterale desfăşurate, marţi, la Palatul Victoria.
"Aderarea României la Schengen rămâne o prioritate. Aşteptăm identificarea, la Consiliul JAI, din decembrie, a unei soluţii care să conducă la concretizarea primei faze a aderării. Contăm pe sprijinul Letoniei în acest sens", a declarat Liviu Dragnea, potrivit unui comunicat al MDRAP

"Avem, în continuare, aşteptări pentru rezultate concrete la Summit-ul de la Vilnius, şi anume parafarea Acordurilor de Asociere şi DCFTA cu R. Moldova şi Georgia şi sper că recentul raport pozitiv al Comisiei (din 15 noiembrie) să permită adoptarea deciziei pentru un regim fără vize cu Republica Moldova în anul 2014", a mai afirmat Dragnea.
MDRAP mai precizează că cei doi miniştri au mai abordat tema absorbţiei fondurilor europene, a intensificării cooperării sectoriale şi a organizării în 2014 a unei vizite oficiale, în România, a prim-ministrului al Letoniei.

Titus Corlăţean  : Îi cere lui Cameron să respingă accentele "xenofobe" ale unor politicieni britanici.

Într-un interviu acordat postului britanic Channel 5 News, Titus Corlăţean i-a cerut premierului David Cameron să respingă "în termeni clari atitudinile xenofobe, populiste şi (...) rasiste care sunt promovate de unii politicieni britanici".
Corlăţean a apreciat că nu va exista niciun influx masiv de români în Marea Britanie după eliminarea restricţiilor începând din ianuarie 2014, argumentând că cei care au vrut să părăsească România deja au făcut acest lucru.

"Marea Britanie nu este singura ţară membră UE" care elimină restricţiile la 1 ianuarie 2014; "vor fi multe alte state europene care vor renunţa la restricţii, prin urmare, în niciun caz nu va fi doar Marea Britanie în această lume, cu tot respectul", a explicat Corlăţean, argumentând că Marea Britanie nu prea a fost principala destinaţie a emigranţilor români.

Ludwik Sobolewski  : România ar trebui să aibă o creştere economică de 5-6%, pentru a fi tigrul Europei Centrale şi de Est.

România ar trebui să înregistreze un ritm de creştere economică de 5-6% pentru a fi cu adevărat "tigrul" Europei Centrale şi de Est, a declarat miercuri, la Romania Financial Forum, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti /BVB/, Ludwik Sobolewski, fostul CEO al Bursei din Varşovia.
"Previziunile economice pentru România sunt bune şi sunt de acord cu aceste previziuni, dar care este etalonul? O creştere economică de peste două procente este suficientă? Este mai bine decât o creştere de zero şi ceva şi, bineînţeles, orice creştere economică este mai bună decât recesiunea. Dar care este decalajul între România şi statele dezvoltate din UE în termeni de PIB/locuitor? (...) Polonia va avea o creştere economică de 1,3% în 2013 şi de 2,7% în 2014, conform estimărilor, dar pentru a scădea şomajul Polonia ar avea nevoie de o creştere economică de 4% (...) De unde pleacă, România ar trebui să se dezvolte cu un ritm de 5-6% pentru ca noi să fim satisfăcuţi şi România să îşi merite titulatura de tigrul Europei Centrale şi de Est", a afirmat Sobolewski. Managerul BVB a spus că piaţa de capital din România nu este competitivă, dar acest lucru ţine şi de nivelul de competitivitate al întregii economii, şi că Bursa este încă prea scumpă, dar şi cu "contribuţia" Autorităţii de Supraveghere Financiară /ASF/.
Potrivit directorului general al BVB, România mai are mult de lucru în domeniul privatizărilor, iar bursa oferă vizibilitate pentru investitorii internaţionali, creează lichiditate şi declanşează un mecanism de atragere de noi investitori şi spre alte active, cu efecte importante pentru întregul sistem.

Viktor Ianukovici: Ucraina ar putea ieşi din Comunitatea Energetică Europeană.

Ucraina ar putea ieşi din Comunitatea Energetică Europeană şi renunţa astfel la aplicarea celui de-al treilea pachet de liberalizare a pieţei energiei Uniunii Europene, dacă nu se ţine cont de interesele ei, a declarat preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici.
"Ucraina are dreptul de a se retrage din al treilea pachet energetic, dacă nu vor fi luate în considerare interesele noastre", a afirmat Ianukovici într-un interviu pentru posturile naţionale de televiziune ucrainene, după cum relatează miercuri RIA Novosti şi ITAR-TASS. Şeful statului ucrainean a adăugat că, în timpul negocierilor dintre Uniunea Europeană şi Kiev în privinţa politicii comune în sfera energetică, cinci state UE au semnat acordul privind începerea construcţiei gazoductului South Stream, care ocoleşte teritoriul Ucrainei. ''Nu s-a ţinut cont de interesele Ucrainei, deşi suntem parteneri. Ele (statele europene) şi-au încălcat obligaţiile. Este prima încălcare a celui de-al treilea pachet energetic al UE'', a afirmat Viktor Ianukovici.
Declaraţiile preşedintelui Ianukovici survin după ce guvernul de la Kiev a decis săptămâna trecută suspendarea procesului de pregătire a acestui acord şi relansarea relaţiilor economice cu Rusia şi cu celelalte state membre ale Comunităţii Statelor Independente (CSI).
Ucraina a aderat la Comunitatea Energetică Europeană în 2011 şi s-a angajat să se alăture celui de-al treilea pachet energetic ce limitează dreptul producătorilor de energie de a poseda şi gestiona reţele de transport ucrainene. Respectarea de către Ucraina a normelor acestui al treilea pachet energetic face imposibilă participarea concernului rus Gazprom la gestionarea gazoductele ucrainene. Gazprom construieşte deja mai multe gazoducte ce ocolesc Ucraina, pentru a putea controla tranzitarea gazelor ruseşti către Europa.

Evreii din România întâmpină Hanuca - Sărbătoarea Luminilor.

Evreii întâmpină Hanuca - Sărbătoarea Luminilor la Sinagogă Mare din Bucureşti cu concert extraordinar, la care va participa soprana Felicia Filip. Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România (FCER) informează, astăzii, într-un comunicat transmis, că la reuşita serii Ajunului sărbătorii de Hanuca îşi dau concursul: Corul Hazamir, sopranele Elena Dincă şi Angela Stratulat şi mezzosoprana Claudia Caia, precum şi orchestra Klezmer.
În anul 2013, Hanuca începe pe 28 noiembrie şi durează până pe 5 decembrie. Conform calendarului iudaic, ne găsim în al 5774-lea an de la Facerea Lumii, iar Hanuca începe, ca întotdeauna, pe 25 Kislev. Preşedintele FCER, deputatul Aurel Vainer, arată în mesajul său către cele 38 de comunităţi şi 26 de obşti evreieşti din România că, "anul viitor, Hanuca va fi celebrată şi în frumoasele lăcaşuri de cult din Tulcea şi Oradea, aflate în plin proces de refacere, precum şi în Templul Coral din Bucureşti, unde s-au încheiat lucrările de restaurare constructivă şi de instalaţii". Evreii din întreaga lume celebrează Hanuca, numită şi 'Sărbătoarea luminilor', o sărbătoare în timpul căreia munca şi alte activităţi nu sunt interzise. Manifestările încep, în acest an, la 2 decembrie, derulându-se timp de opt zile, până la 9 decembrie.
Sărbătoarea Hanuca sau Chanukah celebrează victoria macabeilor asupra monarhiei seleucide din Siria, eveniment desfăşurat cu mai bine de 2000 de ani în urmă.
În 165 î.Hr., după trei ani de război, Iehuda Macabeul i-a învins pe sirieni şi s-a întors cu credincioşii săi în Ierusalim, pentru a revendica Templul, pe care sirienii îl închinaseră unor zeităţi păgâne. Tradiţia spune că evreii, la întoarcere, au găsit doar un vas mic cu ulei pur de măsline, vestita menora. Restul fusese contaminat de greci. Deşi era puţin, suficient pentru a lumina Templul vreme de o zi, când au aprins uleiul s-a petrecut un miracol şi sfeşnicul a ars timp de opt zile, timp necesar pentru producerea de ulei proaspăt. De atunci, poporul evreu aniversează Hanuca, cuvânt care în limba ebraică înseamnă 'dedicaţie'.
Ceremonia sărbătorii are loc în special acasă, în familie, dar şi în sinagogi. Timp de opt nopţi, cât durează sărbătoarea, familiile se adună în jurul unui sfeşnic hanukia - un candelabru special cu opt braţe, în care se ard opt lumânări. În prima noapte, capul familiei aprinde o lumânare. În cea de-a doua seară, două lumânări, şi aşa mai departe, până când, în cea de-a opta seară, se aprind toate lumânările. Există obiceiul ca sfeşnicul să fie aşezat în pragul uşii sau la fereastră, o cale pentru evrei de a împărtăşi bucuria sărbătorii cu restul comunităţii în mijlocul căreia trăiesc.
În timpul celor opt zile de Hanuca se recită liturghia Al Ha-Nissim ('Pentru minuni') - o rugăciune de mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru eliberarea miraculoasă a poporului din vremea lui Matatia Hasmoneul.

Papa Francisc a lansat un îndemn la o reformare de amploare a Bisericii.

Papa Francisc a făcut apel marţi la o reformă complexă pentru revitalizarea Bisericii, care ar trebui să fie mai colegială şi să apere săracii, dar care să rămână implacabilă în anumite probleme, precum hirotonirea femeilor.
Într-un text de 160 de pagini, "Evangelii Gaudium" ("Bucuria Evangheliei"), primul document important scris de mâna sa, Papa reiterează expresii pe care le-a evocat în mesele sale zilnice ţinute la reşedinţa Sfânta Marta, precum "depăşirea individualismului", "milostivire", "misiune" sau "tandreţe". El consacră pasaje lungi unei critici a sistemului economic mondial, condamnând o "piaţă divinizată" sau "specula, noua tiranie invizibilă".
Referindu-se la Biserică, Francisc îşi exprimă dorinţa producerii unor schimbări şi ajunge la concluzia că trebuie să reflecteze la "o conversie a papalităţii". Textul a fost scris la persoana întâi, cu toate că el redă direcţii convenite la Adunarea Sinodală din octombrie 2012 convocată de Benedict al XVI-lea pentru "Noua Evanghelizare".

"Ceea ce vreau să exprim aici are o semnificaţie programatică şi consecinţe importante. Sper că toate comunităţile vor proceda într-un mod care va permite punerea în aplicare a mijloacelor necesare pentru a avansa pe calea unei conversii pastorale şi misionare, care nu poate lăsa lucrurile aşa cum sunt", anunţă Papa într-un pasaj fundamental.
 "Nu cred că trebuie să aşteptăm de la magisteriul papal un cuvânt definitiv său complet cu privire la toate aspectele", remarcă el, repetând că preferă riscul unei "Biserici rănite" decât să rămână "închisă". Papa Francisc, care a lansat o reformă a Curiei, critică un anumit eurocentrism, recomandă depăşirea unor practici învechite "ostentative", evocă legitimitatea "libertăţii" în Biserică de pune întrebări în legătură cu "numeroase aspecte".
Papa argentinian evocă necesitatea unui dialog cu cei de alte religii şi cei care nu cred. În acest sens, el "imploră cu umilinţă" ţările islamice să asigure libertatea religioasă a creştinilor, "ţinând cont de libertatea de care credincioşii musulmani se bucură în ţările occidentale".

Sanitas  : Greva generală din sistemul sanitar a fost amânată.

Greva generală din sistemul sanitar a fost amânată, iar conflictul de muncă este suspendat, după ce Guvernul a aprobat unele dintre revendicări şi la Ministerul Sănătăţii a fost semnat Contractul colectiv de muncă la nivel de sector, a anunţat preşedintele Federaţiei Sanitas, Leonard Bărăscu.
Prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, a precizat că greva este amânată până la aprobarea de către Ministerul Muncii a Contractului colectiv la nivel de sector, care îi vizează pe toţi cei 221.000 de angajaţi din sistemul sanitar. El a adăugat că acesta este cel mai mare Contract colectiv de muncă încheiat în sistemul sanitar. Înainte de anunţul făcut de preşedintele Federaţiei Sanitas, ministrul Eugen Nicolăescu a spus, în conferinţa organizată la Ministerul Sănătăţii, că revendicările Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate au fost îndeplinite sau sunt în curs de rezolvare. Ministrul Nicolăescu s-a referit la deblocarea a peste 1.100 de posturi din sistemul sanitar, promovarea unui amendament la OUG 103/2013 privind plata suplimentară pentru zilele de sâmbătă, duminică şi sărbătorile legale lucrate şi suplimentarea bugetului MS cu 200 milioane de lei pentru plata arieratelor din sistem şi pentru cheltuieli de funcţionare a unităţilor medicale.
Nicolăescu a mai spus că la Ministerul Sănătăţii a fost semnat Contractul colectiv de muncă la nivel de sector, pe baza căruia vor fi făcute mai multe propuneri.
Preşedintele Federaţiei Sanitas, Leonard Bărăscu, a anunţat că, în aceste condiţii, se suspendă conflictul de muncă şi se amână greva generală.

ŞTIRI METEO

Joi, 28 noiembrie 2013, vremea se va menține rece, cu cer variabil ce va prezenta înnorări în vestul, nordul și centrul României, precum şi la munte, unde pe arii restrânse, mai ales noaptea va ninge slab. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -3 și 7 grade, iar cele minime între -8 și 2 grade, mai coborâte în depresiuni. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări la munte și în regiunile sudice.

În Bucureşti, vremea va fi rece, cu cer variabil, iar vântul va sufla în general moderat. Temperatura maximă va fi de 5…6 grade, iar cea minimă se va situa în jur de -3 grade.


PERSONALITĂŢI

Nicolae Iorga

Nicolae Iorga (născut Nicu N. Iorga, n. 6 iunie 1871 (S.N. 18 iunie), Botoșani, d. 27 noiembrie 1940, Strejnic, județul Prahova) a fost un istoric, critic literar, documentarist, dramaturg, poet, enciclopedist, memorialist, ministru, parlamentar, prim-ministru, profesor universitar și academician român. Este cunoscut în lume ca medievist, bizantinist, romanist, slavist, istoric al artelor și filozof al istoriei. După cum a afirmat George Călinescu, Iorga a jucat în cultura românească, în primele decenii ale secolului XX, „rolul lui Voltaire”. După studii elementare și gimnaziale în Botoșani, a urmat Liceul Național din Iași în 1888. A absolvit Universitatea din Iași într-un singur an cu diploma "magna cum laude", apoi a continuat studiile universitare la Paris, Berlin și Leipzig, obținând doctoratul (1893) la numai 23 de ani.
A fost cofondator al partidului Partidul Naționalist-Democrat în 1910, membru al Parlamentului, președinte al Camerei Deputaților și al Senatului, ministru, și, pentru o scurtă perioadă, prim-ministru. Copil minune, polimat și poliglot, cu o activitate științifică prolifică, Iorga a scris 1003 volume, 12755 articole și studii și 4963 recenzii, aceasta culminând cu Istoria României, în zece volume. A predat la Universitatea din București, la cea din Paris și la alte instituții de învățământ academice și a fondat Congresul Internațional de Studii Bizantine și Institutul de Studii Sud-Est Europene (ISSEE). A transformat orașul Vălenii de Munte într-un centru academic și cultural.
În paralel cu contribuțiile sale științifice, Nicolae Iorga a fost un activist de centru-dreapta, ale cărui orientări politice au inclus elemente ale conservatorismului, naționalismului și agrarianismului. Deși în ultima parte a liceului a intrat sub influența marxismului, Nicolae Iorga a depășit acest episod în timpul universității, având să adere pentru scurt timp la grupul literar conservator Junimea. Nicolae Iorga a fost o figură centrală a Sămănătorului, revistă populistă și a fondat reviste conservatoare ca Neamul Românesc, Drum Drept, Cuget Clar și Floarea Darurilor. A militat în cadrul Ligii pentru Unitatea Culturală a tuturor Românilor.
A fost o figură proeminentă în tabăra pro-Antanta în timpul Primului Război Mondial, datorită susținerii cauzei românilor din Austro-Ungaria și a avut un rol politic important în România Mare în perioada interbelică. A inițiat campanii pentru a apăra cultura României. A stârnit controverse datorită retoricii antisemite. A fost adversar al Partidului Național Liberal și al Partidul Național Român. S-a opus grupării fasciste Garda de Fier și, după o perioadă de cumpănire, s-a hotărât să îl susțină pe rivalul acesteia, Regele Carol al II-lea, întrând după dizolvarea tuturor celoralte partide în partidul unic, de sorginte corporatistă și autoritaristă, Frontul Renașterii Naționale. Pentru că fusese implicat într-o dispută personală cu liderul Gărzii Corneliu Zelea Codreanu, contribuind astfel fără voie la uciderea sa, Iorga și-a atras antipatia legionarilor. A rămas o voce independentă a opoziției după ce Gardă a instaurat Statul Național-Legionar, fiind în cele din urmă asasinat de un comandou legionar. După aflarea veștii asasinării lui Iorga, 47 de universități și academii din întreaga lume au arborat drapelul în bernă.

Vasile Voiculescu

V. Voiculescu (pseudonimul lui Vasile Voiculescu, n. 27 noiembrie 1884, Pârscov, Buzău, România - d. 26 aprilie 1963, București, România) a fost un scriitor și medic român. În domeniul literar s-a distins în principal că poet și prozator (a fost și dramaturg). Vasile Voiculescu s-a născut în comună Pârscov, județul Buzău, ca fiu al lui Costache Voicu (ulterior scriitorul luând numele de Voiculescu), gospodar cu stare, și al Sultanei (născută Hagiu), fiica unui negustor. Școala a început-o în satul Pleșcoi, Buzău în 1890. Cursul primar l-a absolvit la Buzău. A urmat studii liceale la Liceul „Alexandru Hâjdeu” și apoi la Liceul Gheorghe Lazăr din București. Preocupat de materialism, pozitivism și evoluționism, îi citește pe Littré Claude Bernard, Auguste Comte, Darwin și Spencer. Studiază opera lui Wundt, Harald Høffding, Pierre Janet și W. James, fiind atras de psihopatologie și psihofizică. Studiile universitare le-a început la Facultatea de Litere și Filosofie din București (1902 - 1903) și le-a continuat la Facultatea de Medicină, în 1903. Doctoratul în medicină l-a obținut în 1910.
S-a căsătorit cu Maria Mittescu, studentă la medicină, cunoscută din satul său natal, Pârscov. I-a dedicat poezii și scrisori de dragoste. Voiculescu a debutat în Convorbiri literare (1912). A practicat medicina la țară. În timpul Primului Război Mondial a fost medic militar la Bârlad, unde a participat la serile culturale ale lui Vlahuță. Editorial, a debutat cu volumul Poezii (1916). Din același an a colaborat la Flacăra lui C. Banu, la recomandarea lui Macedonski. A primit Premiul Academiei pentru volumul Din țara zimbrului și alte poezii (1918).
A fost membru titular al Academiei de Științe din România începând cu 21 decembrie 1935.
El a decedat în anul 1963. La Pârscov există „Casa Memorială Vasile Voiculescu”.

Trec vremile

Trec vremile... ca nişte ape
Şi faţa lumilor o spală...
Se luptă sufletul să scape
Din furtunoasa-nvălmăşeală
Şi din şuvoaiele de apă.

Ca-n încleştarea agoniei
S-afundă iar şi iar se suie.
Izbeşte-n porţile veciei,
Dar taina nimeni nu-i să-i spuie,
Şi iar s-afundă... şi se suie!

S -AU ÎNTÂMPLAT ÎN 27 NOIEMBRIE ......................

Evenimente  

    1640: Lege emisă de domnitorul Matei Basarab, prin care era limitată posibilitatea de închiriere a mânăstirilor de la Muntele Athos sau a altor locuri sfinte.
    1895: Alfred Nobel (1833-1896) a creat Premiile Nobel. Primele recompense au fost decernate în anul 1901. Premiile se decernează în fiecare an la 10 decembrie, data decesului lui Alfred Nobel.
    1940: La Strejnic, localitate în județul Prahova este asasinat de legionari istoricul Nicolae Iorga.
    1983: Un Boeing 747 se prăbușește în apropierea aeroportului Barajas, în Madrid, omorând 183 de oameni.
    1989: Revoluția de Catifea: Are loc o grevă generală de două ore, în toate sectoarele economiei, pe tot cuprinsul Cehoslovaciei.
    1998: A avut loc la București premiera filmului „Terminus Paradis", în regia lui Lucian Pintilie, care a fost distins cu Marele Premiu Special al Juriului la Festivalul de la Veneția.

S -a născut în..............

    1818: Aron Pumnul, lingvist și istoric literar român, fruntaș al Revoluției de la 1848 în Transilvania, profesor al lui Mihai Eminescu (d. 1866)
    1867: Grigore Antipa, biolog, ihtiolog, zoolog și oceanolog român, membru al Academiei Române (d. 1944)
Charles Koechlin, compozitor francez (d. 1950)
    1857: Charles Scott Sherrington, fiziolog britanic, Premiul Nobel pentru Medicină 1932 (d. 1952)
    1884: Vasile Voiculescu, poet român (d. 1963)
    1885: Liviu Rebreanu, academician, prozator și dramaturg român (d. 1944)
    1896: Giovanni Battista Angioletti, scriitor italian (d. 1961)
    1912: Dina Cocea, actriță română de teatru și film (d. 2008)
              Nineta Guşti, actriță română de teatru și film (d. 2002)
    1924: Nina Cassian, poetă și eseistă română
    1929: Vladimir Țopa, fizician român (d. 1996)
    1940: Bruce Lee, actor, maestru în arte marțiale, fondator al stilului Jeet Kune Do (d. 1973)

  Decese.....................

    1895: Alexandre Dumas fiul, scriitor francez (n. 1824)
    1940: Gabriel Marinescu, general și om politic român (asasinat) (n. 1886)
               Nicolae Iorga, istoric, scriitor, publicist și om politic român (asasinat) (n. 1871)
    1953: Eugene Gladstone O'Neill, dramaturg american, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (n. 1888)
    1972: Victor Eftimiu, poet, prozator și dramaturg, membru al Academiei Române (n. 1889)

      
surse : www.mediafax.ro, www. agerpres.ro, ro.wikipedia.org

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More