"Încă din tinereţe am ales să pictez, să desenez copii. Cum să aleg să "fac" schele sau fabrici la comandă?!"
Tia Ernestina Peltz (n. 30 ianuarie 1923, București - d. 5 martie 1999, București) a fost graficiană, pictoriță și scriitoare română de religie mozaică, membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România. A fost fiica scriitorului și ziaristului Isac Peltz.
"Tata nu era un om bogat. Dar reuşea să ţină o nevastă casnică şi să crească doi copii, pe mine şi pe sora mea, Coca. Când s-a căsătorit, era foarte tânăr. Mama era dintr-o familie de mici negustori... Bunicii mei după mama se chemau Sofica şi Hermann Feldman."
"Era în 1950. Atunci, în urma unei "turnătorii" cu nişte vini inventate ca, de pildă, "complotezi împotriva regimului comunist" înfundai ani grei de puşcărie... Tata a fost declarat "Criminal de război". I s-au pus în cârcă "crime contra umanităţii". Oricum, acest denunţ a fost foarte ciudat... Făcut de vreun duşman, necunoscut, al lui... Tata a fost foarte iubit... Şi totuşi, s-a profitat de legile foarte aspre din acel timp. Oricum, el nu a fost condamnat pentru că era evreu... Noi, familia noastră, eu personal, n-am simţit niciodată pe pielea noastră, cum se spune, manifestări de antisemitism. Revenind la prietenii tatei, trebuie să spun că toţi au avut un curaj nebun. Gala Galaction, Ionel Teodoreanu, Camil Petrescu au sărit în apărarea tatei. Şi-au riscat poziţia şi au venit la tribunal să-l apere. Tata a fost luat "pe sus", a stat un an şi jumătate dispărut, a zăcut în fundul unei puşcarii despre care noi nu am ştiut nimic! De fapt, a stat în mai multe închisori: Văcăreşti, Jilava, Poarta Alba... În timpul procesului, Geo Bogza, Camil Baltazar şi alţi scriitori au scris articole de protest, au trimis scrisori la oficialităţi, ca să-l apere pe prietenul lor, pe evreul Isac Peltz... O solidaritate minunată, care acum nu mai există, din păcate, printre scriitori, printre intelectuali...".
A studiat artele plastice la Institutul de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu" din București. Opera sa artistică include lucrări de pictură, grafică, desen și ilustrație de carte. Artist prolific, Tia Peltz a avut numeroase expoziții personale și participări în expoziții colective, atât în România, cât și în străinătate. O parte din lucrările sale sunt expuse în muzee, cum sunt Muzeul Național de Artă din București și Muzeul de Artă din Craiova, alte lucrări aflându-se în colecții particulare.
Tia Peltz a realizat o serie de potrete ale unor personaltăți ale culturii române precum: Isac Peltz, Nicolae Tonitza, M.H. Maxy, Gala Galaction, Ionel Teodoreanu, Cămil Petrescu, Cezar Petrescu, Leny Caler.
Desenatoare redutabilă și prolifică, posedă un sigiliu stilistic inconfundabil: laconism, humor, detaliu șarjat ca un spin cu vârf dulce(...). Inspirată, în creația sa grafică, de aspecte ale străzii Bucureștiului modern, Tia Peltz se apropie cu empatie mai ales de momentele de bucurie și petrecere ale vieții sociale.
Notația sa rapidă, cu linie egală, fermă și sinuoasă, urmărește expresia și nu identitatea personajelor. Traseul ludic, de arabesc, al formelor este completat cu o deosebită plasticitate de petele neutre de acuarelă, ce umplu spațiul fără a concura linia.
"Nicăieri în lume, toamna nu e mai frumoasă ca în uliţă veche din Bucureşti. O toamnă ca un vis de aur al copilăriei covârşite de miresme tari şi de aduceri aminte... În fiecare piatră stăruie un vis...".
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .