duminică, 20 iulie 2014

"Leyenda de la Música Latina".


La mulți ani Carlos Santana! 

Carlos Alberto Santana Barragán s-a născut  în Autlán de la Grana, provincia de  Jalisco, México, pe  20 iulie  1947. Tatăl a fost violinist într-o trupă de  mariachi. Din copilărie, Carlos  a învăţat să cânte la vioară, dar curând a schimbat-o pe chitară. În 1955 familia se mută în Tijuana. La vârsta de 8 ani a început să înveţe chitara, studiind sonorităţile unora ca,  B.B. King, T-Bone Walker şi John Lee Hooker. Și-a format propriul stil de a cânta, inspirat fiind din hit-urile  rock 'n roll ale anilor 50.



Începe să cânte pe chitară electrică  cu chitaristul de rock mexican Javier Batiz, care avea o mare influenţă muzicală în cluburile  şi în barurile din zona turistică. Dar familia sa s-a mutat din nou, de data asta  în  San Francisco, California . Astfel că, în anii 60 îl găsim înscris la școală, învăţând engleza şi cântând. De asemeni Carlos a fost sedus de atmosfera pitorească a oraşului  San Francisco, cu diversele sale influențe culturale şi stiluri muzicale. Părea ca şi cum destinul l-a dus pe  Carlos în locul potrivit la momentul potrivit, pentru a-i arăta calea pe care trebuia să o urmeze. Când avea 18 ani a fost pe scenă - cu activităţi administrative -  la un concert a lui  Jimi Hendrix, unde din greşeală a pus mâna pe o chitară a  lui Jimi. Acesta i - a spus să cânte ceva, Santana a interpretat un solo şi a surprins  atât publicul cât şi pe Jimi Hendrix.



În 1966, a înfiinţat grupul  "Santana Blues Band". Grupul a început să cânte  în The Fillmore West,  unde multe formaţii legendare  din San Francisco cântau în  stilul  lui  Santana Blues. Prima sa înregistrare  a fost  "The Live Adventures of Mike Bloomfield and Al Kooper" (Las Aventuras en Vivo de Mike Bloomfield y Al Kooper) cu Al Kooper  şi  Mike Bloomfield.

                                                           Santana  la Woodstock 1969.


Santana a unit influențele latine cu  rock-ul din  West Coast, fiind un artist de fuziune, mai înainte ca acest termen să fie inventat. Semnând un contract cu Columbia Records, Santana scoate pe piaţa albumul numit  "Santana". Făcând un turneu pentru a-şi promova albumul, formaţia "Santana"  a cântat  și la Woodstock, crescându -i astfel popularitatea.



Carlos Santana a continuat turneul prin  USA,  cu o muzică distinctă, lansându-şi diverse albume. Scoate pe piaţa multe albume în anii  1970 şi  1980, incluzând colaborarea cu  John Lee Hooker, Willie Nelson, Herbie Hancock, Booker T. Jones, Wayne Shorter, Ron Carter şi The Fabulous Thunderbirds. În 1991, Santana  a colaborat la albumul lui  Ottmar "Liebert solo para ti", cu cântecele "Reaching out 2 U" şi o înregistrare nouă a propriei sale melodii  "Samba pa ti". Santana a urcat din nou în top, în  1999,  cu lansarea  albumului  "Supernatural" care includea şi colaborarea cu  Rob Thomas, Eric Clapton, Lauryn Hill, Wyclef Jean, Dave Matthews, grupul Mexican  Maná şi  Sebastián Trepode, celebrul cântăreţ argentinian.

"Supernatural" a luat  25  de discuri de paltină, fiind albumul cu cea mai bună vânzare a lui  Santana. S-a  aflat pe locul  întâi  în lista  Billboard  şi  s-a menţinut  pe această poziţie 12 luni  şi a  câştigat 9  Premii  Grammy.
În 1996, Carlos a primit  Honor de Billboard Century, cea mai mare onoare pe care o putea da  Billboard Magazine, pentru munca sa creativă. A fost numit “Leyenda de la Música Latina del Año  “ de către  Chicano Music Awards în 1997. Pe lângă onorurile musicale Carlos a primit şi numeroase distincţii civice  şi umanitare. Pe 17.08.1998, Carlos a primit steaua sa pe  Hollywood Walk of Fame .
În 2002, Santana a scos pe piaţa albumul  "Shaman", iar în  2005 a  lansat albumul  "All That I Am" ("Todo Lo Que Soy"). Incluzând printre  artiştii invitaţi  Big Boi (de Outkast), Mary J. Blige, Black Eyed Peas, Los Lonely Boys, Sean Paul, Kirk Hammett (de la Metallica), Steven Tyler (de la Aerosmith) şi Robert Randolph.



În 2007 colaborează  la lansarea cântecului " Into the night" de Chad Kroeger, vocalistul de la  Nickelback, fiind considerat unul din cele mai bune cântece ale anului. Este prezent la concertele de binefacere pentru cauze notabile  ca :  "Blues for Salvador", "California Earthquake Relief", "Orfanii din  Tijuana, "Drepturile Populaţiei Indigene şi educaţie pentru tineretul latino în societate", cu  Hispanic Media & Education Group (HEMG, pe iniţiale ).

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More