sâmbătă, 26 octombrie 2013

26 octombrie 2013 by Viorica Crainic

Bine v- am regăsit!

"Un patriot trebuie să fie întotdeauna gata să-şi apere ţara împotriva guvernului sau."  (Abbey Edward)

Preşedintele Traian Băsescu  - Consiliului European,  Bruxelles. 25 octombrie 2013.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, că interesul României este ca la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius să fie parafate acordurile Republicii Moldova de liber schimb şi cel de asociere la UE, adăugând că "cel mai important eveniment pentru UE" ar fi ca şi Ucraina să semneze cele două acorduri''.

"În ceea ce priveşte Parteneriatul Estic, aici lucrurile sunt mai mult decât clare din punctul de vedere al Moldovei şi al Georgiei, care vor parafa atât Acordul de liber schimb, cât şi Acordul de asociere. (...) Cu siguranţă, interesul nostru direct este legat de Republică Moldova. O parafare completă, cum sperăm că se va întâmpla, este obiectivul nostru pentru Republica Moldova şi nu numai al nostru. În acelaşi timp însă, pentru UE cel mai important eveniment ar fi semnarea de către Ucraina a acestui acord. (...) România susţine necesitatea ca Ucraina să semneze acordurile cu ocazia Summitului Parteneriatului Estic", a afirmat preşedintele, la finalul lucrărilor Consiliul European de toamnă.
"Din punct de vedere al liberalizării regimului de vize, Republica Moldova este cea mai avantajată. Dacă Ucraina, Georgia şi Azerbaidjan sunt în prima fază de negociere, Republica Moldova a încheiat şi a doua fază a negocierilor, ceea ce înseamnă că ar avea premise ca într-un an, un an şi jumătate, cetăţenii Republicii Moldova să beneficieze de ridicarea vizelor", a spus Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu şi-a exprimat speranţa, că România nu va rata "facilitatea excepţională" reprezentată de posibilitatea statelor UE de a accesa prin Banca Europeană de Investiţii (BEI) fonduri în vederea creşterii gradului de ocupare a tinerilor.

"În ce priveşte tema creşterii gradului de ocupare a tinerilor, aici s-au făcut progrese în stabilirea procedurilor, cum pot statele să acceseze prin BEI fonduri în schimbul garantării lor cu fonduri de coeziune, deci pun o jumătate de miliard şi primesc de trei ori mai mult (...) de la BEI, în condiţii foarte bune, pentru a stabili creşterea gradului de ocupare a tinerilor în mod deosebit, dar şi a altor categorii. Este o facilitate excepţională şi ea va trebui valorificată şi de România, mai ales că nu ştii când se întâmplă o mare delocalizare. (...) Vreau să cred că România nu va rata această facilitate, care creează locuri de muncă în mod deosebit pentru tineri", a spus preşedintele.
De asemenea, Traian Băsescu a precizat că pe lângă posibilitatea accesării de fonduri prin BEI, România are deja alocate 500 de milioane euro pentru a gestiona, în perioada 2014-2015, problema şomajului în rândul tinerilor.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, că în cadrul lucrărilor Consiliului European a fost abordată tema creşterii competitivităţii în Europa prin dezvoltarea economiei digitale, luându-se în calcul posibilitatea ca până la finele anului 2015 să existe la nivelul Uniunii Europene o piaţă digitală unică.

"Sigur că suntem de acord ca până în 2015, până la sfârşitul anului, să avem o piaţă digitală unică în UE, dar am semnalat - şi s-a consemnat în concluziile Consiliului - că există disparităţi care creează din capul locului inechităţi. Şi aici, în mod categoric, România trebuie să-şi asume recuperarea decalajelor din punct de vedere infrastructură. Al doilea palier de acţiune priveşte stabilirea unui cadru normativ, respectiv de politici publice europene, capabil să faciliteze dezvoltarea componentei digitale a economiei. După cum bine ştiţi, din punct de vedere al componentei digitale, totul se rezumă în momentul de faţă la reglementări naţionale", a spus Băsescu.

Victor Ponta: Traian Băsescu este un fel de şomer de lux.

Premierul Victor Ponta a declarat astăzi, la Târgu-Jiu, că preşedintele Traian Băsescu "este un fel de şomer de lux", căruia i se tot plăteşte şomaj până anul viitor.

"Habar n-am ce spune domnul Băsescu, sincer să fiu nici nu ştiu de ce s-a dus la Bruxelles sau în general de ce se duce domnia sa pe unde se duce, că nu ştim la ce ne foloseşte nouă, românilor. E un fel de şomer de lux domnul preşedinte şi îi tot plătim ajutorul de şomaj până la anul", a spus premierul, întrebat cum comentează afirmaţia preşedintelui, care a declarat că nu e calificat să fie profesor, adăugând, ironic, că nu are cine să-i dea doctoratul.

Mihai Răzvan Ungureanu: Împreună cu Partidul Mişcarea Populară căutăm o formulă unitară cu care să mergem la alegeri.

Preşedintele Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu, a declarat vineri că dialogul cu Partidul Mişcarea Populară continuă, pentru a se găsi o formulă unitară cu care să se meargă la alegerile de anul viitor.

"Apele încep să se strângă într-un fluviu care va sparge barajul pe care astăzi îl opune unui viitor european şi modern al României USL-ul. Ceea ce contează este principiul care ne animă, obiectivul pe care îl avem, acela de a pune partidele împreună şi de a crea din două cărămizi, din mai multe cărămizi, un partid de centru-dreapta responsabil şi reprezentativ", a afirmat Ungureanu într-o conferinţă de presă la sediul partidului Forţa Civică.
La rândul său, preşedintele interimar al Partidului Mişcarea Populară, Eugen Tomac, a spus că în urmă cu două săptămâni cele două partide dădeau mesajul că sunt pregătite să meargă într-o formulă unitară mai departe, iar în această formulă vor merge mai departe la alegerile europarlamentare şi vor avea candidat comun la alegerile prezidenţiale, pe Mihai Răzvan Ungureanu.

Cristian Preda : Nu mă mai întorc în PDL.

Europarlamentarul Cristian Preda (suspendat din PDL) a declarat vineri că nu se mai întoarce în Partidul Democrat Liberal şi că vrea să participe la transformarea Mişcării Populare şi a Forţei Civice într-o nouă formaţiune, care va defini alternativa politică la USL.
"Am decis să asum public faptul că nu mă voi mai întoarce în PDL după suspendarea care mi-a retras calitatea de membru şi am în acest moment două proiecte. Primul este acela de a participa la apropierea, la fuziunea, la contopirea celor două partide Forţa Civică şi Partidul Mişcarea Populară. E un proiect important pentru scena politică din România, nu-i o ambiţie personală, e o miză pentru democraţia din România şi vreau în perioada următoare să fiu un actor al acestei apropieri, să particip la apropierea şi la transformarea celor două partide într-o alternativă politică viabilă. Vreau să fiu primul membru al acestei noi formaţiuni, care va defini alternativa politică. Cred că avem nevoie în acest moment de o opţiune alternativă la pâcla fesenistă, reprezentată pe de-o parte de USL, care guvernează şi de opoziţia falsă pe care o avem în acest moment, din păcate, în PDL", a spus Preda într-o conferinţă de presă la sediul Forţei Civice.
El a adăugat că acestei alternative ar trebui să i se alăture toţi pedeliştii care în acest moment sunt nemulţumiţi pentru felul în care este articulată opoziţia faţă de regimul USL, toţi cei care în PDL "nu suportă fesenismul dominant în acest moment la nivelul conducerii".
"Al doilea proiect pe care vreau să-l susţin este candidatura la prezidenţiale a lui Mihai Răzvan Ungureanu. Aş vrea să susţin această candidatură, să fac în aşa fel încât tot mai mulţi oameni respectabili să se apropie acestui proiect. E, din nou, vorba de un proiect pentru România, pentru că eu cred că avem nevoie de o putere divizată. Este dramatic dacă la anul vom da toată puterea pe mâna USL. E nevoie de o culoare pentru majoritatea guvernamentală şi de o altă culoare politică la Cotroceni şi cred că avem nevoie pentru a defini această alternativă de un om respectabil, cu bun renume, nu de diverşi clovni care au ambiţii în acest moment pe scena politică. Mergeţi pe mâna mea, pentru că din 1996 încoace am votat şi am susţinut toţi preşedinţii care au ajuns la Cotroceni, inclusiv în 2000, am votat cu Iliescu în turul doi împotriva lui Vădim", a susţinut europarlamentarul.

Vasile Blaga: Pentru Preşedinţie ne batem cu Ponta.

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, astăzi, la Arad, că partidul se va bate pentru Preşedinţia României cu Victor Ponta, nu cu liderul PNL, Crin Antonescu, care "se pregăteşte de patru ani", iar "când te antrenezi prea mult intri obosit pe teren".
 Prezent la Consiliul de coordonare judeţean al PDL Arad, în care va fi aleasă noua conducere, preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, referitor la candidatul partidului la Preşedinţia ţării, că speră să fie aleasă cea mai bună variantă, pentru a putea atrage electoratul de dreapta.
Blaga a spus că oricine va deveni candidatul partidului la Preşedinţie, acesta va fi susţinut, iar toţi cei din PDL "se vor alinia în spatele său". Liderul democrat-liberal a spus că viitorul candidat al partidului se va "bate" cu Ponta pentru Preşedinţia României.
"Sperăm să-l alegem pe cel mai bun şi să convingă toată dreapta românească, să ne putem bate cu Ponta, pentru că noi cu Ponta ne vom bate, nu cu Antonescu. Crin Antonescu se pregăteşte de patru ani, dar ştiţi cum e, când te antrenezi prea mult, intri obosit pe teren", a spus Blaga.

"PDL merge singur în alegerile europarlamentare, este o condiţie ca să ştim toţi cei de pe dreapta cum stăm, pentru a putea face o construcţie sănătoasă. Da, după alegeri discutăm de unitatea dreptei, dar numai în jurul PDL. Nu poţi construi unitatea dreptei spunând că trebuie să dizolvi PDL. Păi în ce să se dizolve PDL, în doi-trei care au plecat de la noi? Asta nu înseamnă aroganţă, ci responsablitate faţă de dreapta românească. Nu poţi costrui dreapta românească omorând inima ei, care este PDL", a declarat Blaga.

Cătălin Predoiu: Unificarea dreptei să se facă în cel mai bun moment.

Prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu a declarat, vineri după-amiază, la Iaşi, că "trenul PDL nu poate fi oprit în prima haltă ca să discuţi de fuziune", pentru că pierzi timp în reconstrucţia partidului, adăugând că unificarea dreptei se poate discuta doar după ce PDL va creşte.
 "Unii cer să ne oprim acum din drum ca să facem fuziuni. Toate se fac la timpul lor. Trebuie să creştem, alţi colegi să crească, şi unificarea să se facă în cel mai bun moment. Ar fi o greşeală să oprim PDL din drum", a declarat Predoiu în faţa celor 200 de democrat-liberali, prezenţi la reuniune. El a adăugat "că 19 la sută ale PDL plus trei la sută cât au alţii nu fac neapărat 22 la sută, ci pot să facă şi 16".
"Am crescut în ultimele luni pentru că am făcut opoziţie la USL. Dacă oprim acum ce am făcut în cinci luni şi facem fuziune nu se va mai ocupă nimeni de construcţia PDL. Se va vorbi doar de cine vine şef. Trenul PDL are o anumită viteză. Nu-l opreşti în prima haltă ca să ataşezi ceva. Eventual opreşti într-o staţie mare, când poţi ataşa alte vagoane sau chiar o locomotivă", a spus Cătălin Predoiu.

Liviu Dragnea  : Se va întâlni cu parlamentarii PDL să discute proiectul Legii descentralizării.

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, astăzi, că va avea, luni după-amiază, o întâlnire cu parlamentarii PDL să discute proiectul Legii descentralizării, la cererea sa.
"Nu mi-au cerut ei o întâlnire, eu am solicitat o întâlnire, pentru că vrem să avem întâlniri cu toate grupurile parlamentare. Am convenit pentru luni, la ora 17,30 cu PDL. Nu cred că vor fi foarte greu de convins cei de la PDL că proiectul Legii descentralizării este bun, pentru că, din câte ştiu eu, majoritatea grupului PDL susţine descentralizarea. Cel puţin declarativ, ani de zile au susţinut-o", a spus Dragnea.

Iulian Măntescu : Cineva trebuie să-şi asume răspunderea pentru eşecul privatizării CFR Marfă.

Trebuie ca eşecul privatizării CFR Marfă să fie asumat de cineva, iar Fondul Monetar Internaţional /FMI/ se poate face vinovat de termenele scurte pe care le-a impus, a declarat, vineri, la finalul întâlnirii dintre sindicate şi Misiunea FMI, Iulian Măntescu, preşedintele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă din România /FMLR/.
"Am pus problema eşecului privatizării CFR Marfă şi chiar i-am acuzat /pe membrii delegaţiei FMI, n.r./ că sunt de vină din cauza termenelor scurte care au fost impuse, dar şi că Guvernul României nu şi-a asumat acest eşec. Eu nu spun că FMI este de vină pentru eşecul acestei privatizări, dar cineva trebuie să-şi asume răspunderea pentru aceste termene scurte. Nu putem să ne jucăm cu această privatizare aşa cum s-a jucat Guvernul României', a spus Măntescu.
 "Eu am solicitat că, dacă se reia procedura de privatizare, să se ţină şi de alte metode şi aici am dat exemplu Polonia. Singurul lucru concret care s-a spus este că trebuie reluată procedura de privatizare a CFR Marfă. Din punctul meu de vedere, trebuie reluată procedura cu termene lungi. Anul acesta nu este timp de o nouă licitaţie. O nouă strategie impune parcurgerea unor noi paşi şi să fie în conformitate cu legislaţia din România făcută publică pe site-ul ministerului", a menţionat oficialul FMLR.

Leonard Bărăscu  : FMI laudă agricultura, despre care spune că a ridicat ratingul României.

Ratingul României a crescut şi datorită domeniului agriculturii, despre care Fondul Monetar Internaţional /FMI/ a spus că a mers foarte bine, a declarat, vineri, la finalul întâlnirii dintre sindicate şi Misiunea FMI, Leonard Bărăscu, preşedintele CNSRL Frăţia.

"Ei /membrii delegaţiei FMI, n.r./ au dorit nişte sugestii de la noi, neputând să ne prezinte un plan anume. Au ţinut să spună că treaba a mers bine în ultima perioadă şi la nivel macro-economic sunt lucruri destul de bune. Noi aşteptam discuţii şi sugestii pe salariul minim, dar dânşii spun că trebuie să se voteze bugetul şi pe urmă se spune care este salariul minim, deci în niciun caz să ţină cont de ceea ce noi am dori să fie ca valoare salariul minim. Au lăudat agricultura, despre care au spus că a mers foarte bine şi care, macroeconomic, a ridicat ratingul României. Apoi, au vorbit despre listarea pe bursă a Nuclearelectrica şi Romgaz, care s-ar putea să aducă venituri suplimentare', a afirmat Bărăscu.

Ion Pisc  : Pe legislaţia muncii,  Guvernul ne trimite să discutăm cu FMI, iar Fondul ne retrimite la Guvern.

Legislaţia muncii a fost un subiect important discutat cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional/ /FMI/, dar, ca de obicei, aceştia ne trimit să discutăm cu Guvernul pe acest subiect pentru că, spun ei, este o problemă care ţine strict de Executiv, a declarat, vineri seară, la finalul întâlnirii dintre sindicate şi Misiunea FMI, Ion Pisc, prim-vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical /BNS/.

"Am avut surpriza să avem o întâlnire în care am abordat toate subiectele pe care le-am discutat cu Guvernul, în prezenţa primului ministru, cu două săptămâni în urmă. Printre priorităţile care sunt cerute Guvernului se află urgentarea privatizărilor în unităţile cu capital de stat. Noi am abordat patru subiecte: politici de ocupare, salariul minim, respectiv legislaţia muncii, şi reformele în sistemul de sănătate. Nu s-a discutat despre o majorare a cotei unice, despre majorarea TVA sau despre o creştere a salariului. Am discutat, în speţă, despre legislaţia muncii, legislaţie care trebuie să corespundă cerinţelor OIM-ului /Organizaţia Internaţională a Muncii, n.r./.
Ca de obicei, Guvernul ne trimite la Fond şi Comisia Europeană, iar Comisia Europeană, Fondul şi Banca Mondială spun că sunt problemele strict legate de poziţia Guvernului în discuţiile cu partenerii sociali', a afirmat Pisc.
Reprezentantul BNS a adăugat că, în acest ritm, politicile de ocupare a locurilor de muncă vor reprezenta o problemă şi, deci, înmulţirea numărului de şomeri.

Germania  : O delegaţie a serviciilor secrete germane va merge în SUA.

Oficiali de rang înalt ai serviciilor secrete germane se vor deplasa în Statele Unite, săptămâna viitoare, în urma dezvăluirilor referitoare la interceptarea comunicaţiilor cancelarului Angela Merkel. Trimiterea acestei delegaţii a fost decisă joi, în urma întrevederii pe care ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, a avut-o cu ambasadorul SUA la Berlin, convocat, după ce presa a relatat că Agenţia americană pentru Securitatea Naţională (NSA) a intercepat telefonul mobil al Angelei Merkel.

"Reprezentanţi de rang înalt se vor deplasa în Statele Unite pentru a accelera discuţiile cu Casa Albă şi NSA pe tema acuzaţiilor făcute recent", a declarat un purtător de cuvânt al cancelarului german, Georg Streiter.
Ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, a cerut clarificări "totale şi sincere" în legătură cu presupusele activităţi americane de interceptare a telefonului mobil al cancelarului Angela Merkel. "Aşteptăm să se facă lumină, în mod total şi sincer" în acest caz, a declarat Westerwelle, după convocarea ambasadorului american din Berlin. Casa Albă a refuzat să comenteze dacă serviciile secrete americane au interceptat în trecut convorbirile telefonice ale cancelarului Germaniei, Angela Merkel. Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei SUA, Jay Carney, a declarat că nu va comenta "acuzaţiile specifice care au fost făcute"

ŞTIRI METEO

Duminică, 27 octombrie 2013, temperaturile rămân mai ridicate decât în mod normal la această dată. Maximele vor fi cuprinse între 14 și 24 de grade, iar cele minime se vor situa, în general, între 3 și 12 grade. Cerul va fi variabil și mai ales dimineața și noaptea în zonele joase din sud, est și centru va fi nebulozitate joasă și local ceață, izolat asociate cu ploi slabe sau burniță. Vântul va sufla slab până la moderat.

În Bcuresti, temperaturile vor fi ușor mai ridicate decât ar fi normal la această dată, astfel că maxima se va situa în jurul valorii de 19 grade, iar minima va fi de 6…8 grade. Cerul va fi variabil, cu nebulozitate joasă și ceață, mai ales dimineața și noaptea când vor fi și condiții de burniță. Vântul va sufla slab.

PERSONALITĂŢI

Vasile Vasilache

Vasile Vasilache (n. 26 octombrie 1907, orașul Huși, județul Vaslui; d. 4 aprilie 1944, București) a fost un regizor și actor român. În perioada interbelică a făcut parte, împreună cu N.Stroe, din cuplul umoristic Stroe și Vasilache. Prima emisiune "Ora veselă" s-a transmis la Radio București pe data de 9 ianuarie 1929. A murit în bombardamentul din 4 aprilie 1944. După prematurul deces al partenerului Vasile Vasilache în anul 1944, N. Stroe a continuat singur transmiterea `live`, ani în șir, a popularei emisiuni `Ora veselă` (au mai fost şi altele - `Alo! Alo! Aici e Stroe şi Vasilache` şi la `Alo, aici e Stroe`), care începea totdeauna cu refrenul:

Alo, alo, aici e Stroe (și Vasilache),
Și roagă să-i dați voie,
O clipă să vă-nveselească,
Să glumească,
Iar cu Voi`...

În 1940, deşi actorilor Stroe şi Vasilache li s-a interzis să mai apară împreună pe scenă, prietenia lor strânsa i-a făcut să continue să scrie şi să compună împreună. Vasilache juca în spectacolele de la "Cărăbus" şi "Alhambra", iar N.Stroe la Teatrul "Baraseum" - teatrul artiştilor evrei.

 Puţini sunt aceia care ştiu că cei doi au jucat şi au realizat (scenariu, regie) şi un film - printre cele mai vechi păstrate în întregime, cu scenariu original: `Bing Bang` (1934), film sonor şi primul film muzical românesc. Apoi, în 1935, au mai realizat şi filmul `Ora veselă`. După ce s-au cunoscut la Grădina `Volta-Buzești, N.Stroe şi Vasile Vasilache, au devenit prieteni de nedespărţit, iar în anii '30 şi pană în 1944, celebrul şi popularul cuplu `Stroe şi Vasilache` a fost cel mai iubit cuplu umoristic interbelic. Au jucat la Teatrul "Alhambra" şi în spectacolele de revistă ale "Companiei Cărăbuş - Constantin Tănase" în Bucureşti. Au fost invitaţi la Paris, la Radio France, la Istanbul, Beirut, Tel Aviv, Alexandria - Egipt (şi la curtea regelui Faruk) alături de marele Constantin Tănase. Au scris nenumărate texte pentru reviste şi comedii muzicale (`Acceleratul 402`, `Firfirica`, `Cavaler Gandac`, `Săracu' Gică` `Apartamentul 42`, `Picollo` şi altele).

Dumitru Rucăreanu

Actorul Dumitru Rucăreanu s-a născut la 26 octombrie 1932, în oraşul Ghimbav din judeţul Braşov - a decedat pe 3 martie 2013.
A învăţat la liceul Principesa Elena din Braşov şi dorea să urmeze Conservatorul din Bucureşti. Studiase la Şcoala Populară de Arte din Braşov pianul şi acordeonul dar s-a hotărât să dea admitere la teatru. A absolvit Institutul de Arta Teatrală şi Cinematografica în 1956, la clasa profesorului Nicolae Bălţăteanu şi a fost repartizat la Teatrul Naţional din Craiova. A jucat încă din timpul facultăţii pe scena Studioului Cassandra din capitala în spectacole ca Bălcescu de Cămil Petrescu, Bărbierul din Sevilla de Beaumarchais, Tragedia optimistă de Vsevolod Visnevski, Don Gil de Ciorap Verde de Târso de Molina. La Craiova a rămas până în 1959 şi a jucat în rolul lui Figaro din Bărbierul din Sevilla de Beaumarchais, Pavlik - O chestiune personală de Alexandr Stein, Ionescu - Arcul de Triumf de Aurel Baranga, Efim Lukici - Zări de necuprins de Nikolai Virta, etc.
S-a mutat la Teatrul de Comedie din capitala şi a dat  viaţa la zeci de personaje. A jucat în Burghezul gentilom de Moliere, Nuntă la castel de Suto Andras, Svejk în cel de-al doilea Război Mondial de Bertolt Brecht, Un Hamlet de provincie de Cehov, Mutter Courage de Bertolt Brecht, Noapte la Madrid de Calderon de la Barca, Mofturi de I.L. Caragiale, Arma secretă a lui Arhimede de Dumitru Solomon, D’ale protocolului de Paul Everac, Scandal în culise de Michel Frayn, Galy Gay de Bertolt Brecht, etc. A colaborat şi cu Teatrul de Revistă, cu Teatrul Meu.


A debutat în cinematografie în 1963, cu pelicula "Linişte", în regia lui Alexandru Boiangiu, urmată de "Dragoste la zero grade" (1964), "Camera albă" (1965), "Asediul" (1971), "Aventuri la Marea Neagră" (1972), "Porţile albastre ale oraşului" (1973), "Agentul straniu" (1974), "Cercul magic" (1975), "Mastodontul" (1975), "Calotescu" (1975), "Gloria nu cântă" (1976), "Acţiunea Autobuzul" (1977), "Am o idee" (1981), "Miezul fierbinte al pâinii" (1983), "Secretul lui Bachus" (1984), "Sosesc păsările călătoare" (1984), "Coană Chiriţă" (1986), "Secretul lui Nemesis" (1990), "Harababură" (1990).


La ediţia din 2010 a Galei Comediei Romaneşti i s-a decernat premiul de Excelenţă pentru întreaga carieră.


S -AU ÎNTÂMPLAT ÎN 26 OCTOMBRIE......................

Evenimente

    740: Un cutremur de pământ a cauzat pierderi de vieți omenești și mari pagube materiale la Constantinopol.
    1802: România: La ora 10:55, cutremur cu o magnitudine de 7,9 grade pe scara Richter; s-a prăbușit Turnul Colțea din Capitală dar și Biserica Sfântul Nicolae din Pitești.
    1824: A fost fondat Teatrul Mic din Moscova.
    1858: Americanul Hamilton E. Smith a brevetat mașina de spălat cu un sistem de circulare a apei reîncălzite.
    1860: A fost inaugurată, în prezența lui Alexandru Ioan Cuza (1859-1866), Universitatea din Iași, cu patru facultăți: Drept, Filosofie, Științe și Teologie.
    1860: A fost înființată la Iași "Școala de Arte Frumoase și Pinacoteca".
    1909: Pilotul francez Marie Marvingt va fi prima femeie care va zbura cu balonul. Va zbura peste Marea Nordului, din Franța în Anglia.
    1965: În Franța, se introduce codul poștal. Codul este format inițial din numărul departamentului și primele trei litere ale numelui orașului.
    1991: Sicriul cu osemintele eroului necunoscut este din nou reinstalat în Parcul Libertății (Carol), de unde a fost mutat în anul 1957 și dus la Mărășești.
    1994: Matematicianul englez Andrew Wiles a anunțat rezolvarea Marii Teoreme a lui Fermat.

S -a născut în.............

    1624: Dosoftei (numele monahal al lui Dimitrie Barila), mare cărturar și mitropolit al Moldovei (d. 1693)
    1673: Dimitrie Cantemir, domn al Moldovei, scriitor și om de știință de formație enciclopedică (d. 1723)
    1685: Domenico Scarlatti, compozitor italian (d. 1757)
    1757: Karl Leonhard Reinhold, filosof austriac (d. 1823)
    1759: Jacques Danton, om politic și orator francez, unul din conducătorii Revoluției Franceze (d. 1794)
    1807: Barbu Catargiu, jurnalist și politician român, prim-ministru al Principatelor Române (d. 1862)
    1844: Nicolae Beldiceanu, poet român (d. 1896)
    1850: Grigore Tocilescu, istoric, arheolog român (d. 1909)
    1850: Emanoil Bardasare, pictor român (d. 1935)
    1861: Demetriu Radu, episcop român unit, senator (d. 1920)
    1872: P.P Negulescu, filosof și politician român (d. 1951)
    1901: Constantin C. Giurescu, istoric român (d. 1977)
    1907: Vasile Vasilache, compozitor și actor de revistă român (d. 1944)
    1916: François Mitterrand, politician francez, al 21-lea președinte al Franței (d. 1996)
    1932: Dumitru Rucăreanu, actor român (d. 2013)
    1949: Corina Chiriac, interpretă româncă de muzică ușoară
    1949: Leonida Lari-Iorga, poetă și politiciană română (d. 2011)

Decese...........................

    1764: William Hogarth, pictor englez (n. 1697)
    1817: Nikolaus Joseph von Jacquin, om de știință austriac (n. 1727)
    1884: Ion Codru-Drăgușanu, scriitor român (n. 1817)
    1890: Carlo Collodi (Carlo Lorenzini), scriitor italian (n. 1826)
    1941: Arkadi Gaidar, autor rus (n. 1904)
    1945: Alexei Krîlov, inginer naval, matematician și memorialist de origine rusă (n. 1863)
    1957: Nikos Kazantzakis, scriitor grec (n. 1883)
    1957: Gerty Cori, biochimistă ceho-americană, laureat Nobel (n. 1896)
    1989: Charles J. Pedersen, chimist american, laureat Nobel (n. 1904)
    2007: Arthur Kornberg, biochimist american, laureat Nobel (n. 1918)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More