joi, 31 octombrie 2013

31 octombrie 2013 by Viorica Crainic

Bine v- am regăsit!

"Curajul înseamnă să ştii de ce anume să nu -ţi fie frică"(Platon)

Cristian Diaconescu: Opoziţia nu există.

 "Ar fi total lipsit de politeţe să nu recunosc faptul că, dacă reprezentanţii puterii se sfâşie pentru împărţirea prăzii, de cealaltă parte, reprezentanţii opoziţiei se sfâşie pentru... nimic. Dacă în zona Puterii se poate remarca uşor lipsa de expertiză, în zona opoziţiei constatăm acelaşi lucru. Mi-e teamă că, dacă puterea se poate scuza oricând pentru orice abuz şi orice nepricepere, opoziţia nu poate face acelaşi lucru - aşadar, opoziţia nu este un job pentru leneşi, amatori sau visători. Şi aş mai remarca ceva - dacă din perspectiva structurală poţi critica puterea de azi din România, pentru că o distingi, din aceeaşi perspectivă opoziţia practic nu există, pur şi simplu nu ştii cui să te adresezi - ori se află într-o zonă nepermis de aproape de îngăduinţa puterii, ori se află într-o stare de agregare organizatorică ce nu-i permite un mesaj credibil", scrie Diaconescu, miercuri, pe blogul personal.

"Ştie opoziţia de astăzi care este agenda cetăţeanului? Mă îndoiesc, altfel, mesajul ei ar fi, fără îndoială, nu numai simplu, dar şi teribil de autentic. Tot opoziţie înseamnă să fii tu însuţi un exemplu pentru cei pe care vrei să îi mobilizezi. Din vorbă şi din faptele tale cei cărora te adresezi trebuie să recunoască profilul celui care e... 'ca ei'. Cooperarea şi coordonarea oamenilor pe care îi vrei alături de tine trebuie să reiasă nu prin oferirea generoasă a unui cadru (a unui partid gol) în care să aştepţi să intre poporul fermecat de calităţile pe care i le arăţi, ci prin explicitarea permanentă şi corectă a pericolului pe care îl constituie o putere ce desconsideră legea, ordinea şi statul de drept", adaugă Diaconescu.

"Opoziţia înseamnă, mai devreme sau mai târziu, viitorul, iar când opoziţia nu există, viitorul nu arată în nici un fel. Acestea sunt gândurile şi îngrijorările mele despre astăzi şi despre mâine. E bine totuşi de reţinut că puterea ticăloasă şi neperformantă ajunge până la urmă în opoziţie, opoziţia însă, dacă este ticăloasă şi leneşă dispare fără să se mai întoarcă niciodată", conchide consilierul preşedintelui Băsescu.

Claudia Boghicevici: PDL cere Guvernului să-şi asume responsabilitatea pentru ordonanţa neconstituţională privind sistemul de pensii.

PDL cere Guvernului să-şi asume responsabilitatea pentru emiterea unei ordonanţe neconstituţionale, Ordonanţa nr.1/2013 privind sistemul de pensii.

"Guvernul USL a încercat pur şi simplu să îi înşele pe pensionari. Pe faţă, guvernanţii îi îmbrobodeau că vor pune în aplicare Legea 263 dată de PDL, în spate făceau de fapt calcule cinice despre cum să le taie pensionarilor din indexările cuvenite. Decizia CCR denunţă astfel populismul şi cinismul de proporţii ale acestui Guvern faţă de pensionari", a susţinut astăzi deputatul Claudia Boghiceviciîntr -un comunicat de presa PDL
"Curtea a declarat neconstituţională Ordonanţa 1 din 2013 dată de guvernul Ponta şi nu Legea 263 a pensiilor dată de guvernul Boc. Doamna Câmpeanu ar trebui să explice de ce un act normativ emis de Guvernul USL din care face parte - OUG 1/2013 - este declarat neconstituţional. Este vorba de simplă incompetenţă sau şi de rea-voinţă? Curtea Constituţională a clarificat faptul că prevederile din ordonanţa Guvernului Ponta privind aplicarea indicelui de corecţie pentru cei care au ieşit la pensie în intervalul ianuarie 2011- ianuarie 2013, precum şi data de la care se aplică indicele de corecţie pentru această categorie de pensionari sunt neconstituţionale. Rezultatul acestei decizii este că Guvernul USL este obligat să plătească celor care au ieşit la pensie în perioada 2011-2013 sumele cuvenite ajustate cu indicele de corecţie al punctajului şi pentru intervalul ianuarie 2011 - ianuarie 2013", afirmă Claudia Boghicevici.

Mircea Toader: PDL este  împotriva trecerii porturilor în administrarea consiliilor locale.

PDL nu susţine proiectul de descentralizare administrativă, iniţiat de vicepremierul Liviu Dragnea, prin care porturile fluviale ar urma să ajungă în administrarea consiliilor locale, pentru că această măsură va conduce, în timp, la "falimentul total al acestora", a declarat joi liderul deputaţilor democrat-liberali, Mircea Toader.

"Am aflat cu stupoare intenţia mai concretă prin care doreşte să se descentralizeze porturile fluviale, respectiv administrarea acestor porturi să treacă la comunităţile locale fără să se cunoască în amănunt ce activitate desfăşoară fiecare port de pe Dunăre. (...) Noi suntem categoric împotriva trecerii acestor porturi în administrarea consiliilor locale", a spus Toader, într-o conferinţă de presă.
"Deci poate să intervină, să-l vândă, să facă ce vrea cu el, să construiască ce doreşte pe el, iar aceste porturi în câţiva ani se vor desfiinţa. Repet, portul nu este un bun local, este un bun naţional şi nu ne putem permite să ne închidem porţile. (...) Probabil ministrul Dragnea nu ştie, aceste administraţii naţionale, care sunt companii naţionale, sunt societăţi comerciale. Trecerea bunurilor de la o societate comercială la alta, la un consiliu, se face cu justă despăgubire. Această măsură nu va face altceva decât va crea o bulversare totală", a spus Toader.

Vasile Blaga: Rectificarea bugetară este cel mai mare eşec al Guvernului Ponta.

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, astăzi, la Bistriţa, că rectificarea bugetară "este, indiscutabil, cel mai mare eşec al Guvernului Ponta", PDL cerându-i premierului să-i demită pe cei vinovaţi de estimările bugetare sau să demisioneze el însuşi.
"Rectificarea bugetară de ieri (miercuri - n.r.) este, indiscutabil, cel mai mare eşec al Guvernului Ponta şi nu este uşor să faci o ierarhizare a nerealizărilor acestui guvern, numai că ieri domnul Ponta a demonstrat, prin această rectificare, dezastrul financiar în care se găseşte astăzi România şi noi îi cerem să arate public cine sunt vinovaţii pentru această situaţie a bugetului României, pentru estimările bugetare din acest an. Nu vorbim de doi lei, vorbim de peste 2 miliarde de euro. Dacă ei sunt în Ministerul de Finanţe, atunci obligaţia domniei sale este să-i elimine imediat în sensul de a-i elibera din funcţii pe miniştrii responsabili, dar, dacă sunt la nivelul Guvernului, atunci trebuie să plece domnia sa", a declarat Blaga.
 "Acestea (tăierile - n.r.) i se adună la prima rectificare negativă de patru miliarde de lei, deci peste două miliarde de euro. Lucrurile nici nu aveau cum să nu se întâmple aşa, pentru că, din păcate, domnia sa a oprit toate investiţiile din această ţară (...) Promiteau că vor avea anul acesta încasări din fonduri europene de 12 miliarde de euro. Oficial, pe opt luni, au reuşit să tragă 5 miliarde de euro. Iată deci adevărata faţă a guvernării Ponta, pe care o simte fiecare român a cărui putere de cumpărare a scăzut într-un an agricol bun în care preţurile la legume au fost mai mult decât accesibile faţă de anii trecuţi", a spus Blaga, susţinând că, în cel mai greu an al guvernării PDL, 2010, investiţiile reprezentau 10% din buget.
Liderul PDL a mai acuzat Guvernul Ponta că, deşi a introdus sau a mărit 28 de noi taxe şi impozite, "din cauza faptului că a dezorganizat total ANAF a reuşit să nu încaseze nici măcar 50% din TVA".

PDL  : Alegerea candidatului  la Preşedinţie.

Cei doi candidaţi rămaşi în cursa pentru Preşedinţie, Cătălin Predoiu şi Gheorghe Falcă, şi-au prezentat, marţi şi miercuri, proiectele de ţară în faţa membrilor partidului din judeţele Maramureş, Sălaj, Bihor şi Satu Mare, urmând ca joi să le prezinte în faţa celor din Bistriţa şi Cluj.

"La alegerile pentru desemnarea candidatului PDL la Preşedinţia României vor vota peste 20.000 de membri de partid din regiunea de Nord-Vest, cei mai mulţi, circa 5.000, provenind din organizaţia PDL Cluj. Sâmbătă, în ziua votului, se va vota în cele 46 de secţii de votare deschise în localităţi din cele şase judeţe - Cluj, Bihor, Maramureş, Satu Mare, Sălaj şi Bistriţa", a declarat  vicepreşedintele PDL pentru regiunea de Nord-Vest, Ioan Oltean.
"Fiecare candidat priveşte cu maximă seriozitate această competiţie, care este o noutate absolută în România. Nu a mai avut nimeni o astfel de experienţă, iar PDL o priveşte cu maximă atenţie", a afirmat Ioan Oltean. Procesul de votare se va desfăşura sâmbătă, între orele 9.00 - 17.00.

Victor Ponta: Să încercăm să luptăm totuşi cu evaziunea fiscală în ce mod suntem lăsaţi.

Premierul Victor Ponta le-a solicitat miercuri miniştrilor Justiţiei şi Finanţelor să găsească o modalitate de a combate evaziunea fiscală, în ciuda faptului că CCR a decis ca ordonanţa de urgenţă privind Codul insolvenţei este neconstituţională.

"Nu am nicio intenţie de a acuza vreo instituţie fundamentală a statului, dar decizia de ieri a Curţii Constituţionale ne împiedică practic să combatem evaziunea fiscală. Codul insolvenţei avea practic ca scop să oprească un fenomen de neplată a taxelor şi impozitelor de către cei care fac evaziune fiscală. Curtea Constituţională, deşi n-a fost sesizată pentru aşa ceva, a fost sesizată pentru un articol, a zis că nu putem deloc", a spus Victor Ponta, la începutul şedinţei de Guvern.

"Legea - o să vă rog domnul ministru al Justiţiei, împreună cu ministrul de Finanţe - să încercăm să luptăm totuşi cu evaziunea fiscală în ce mod suntem lăsaţi. Bănuiesc că în Parlament, după ce vom adopta legea, va fi contestată la Curtea Constituţională, că uitaţi-vă, avem nouă luni de zile de când Parlamentul a adoptat Legea privind referendumul şi n-avem acum lege. Sunt opt luni de când avem adoptată Legea privind Rompetrol şi n-avem lege. Probabil că se va întâmpla la fel, dar dorinţa noastră de a lupta cu evaziunea fiscală şi de a-i convinge pe toţi cei care nu-şi plătesc taxele să le plătească pentru a avea bani pentru Sănătate, Educaţie, Agricultură şi Infrastructură, să putem totuşi, în ciuda tuturor opreliştilor, să o punem în aplicare. E vorba de un interes comun al întregii societăţi şi nu pot decât să deplâng faptul că atunci când vrei să combaţi evaziunea fiscală, opoziţia vine exact de unde nu te aştepţi", a adăugat Ponta.
Cota unică va fi menţinută la actualul nivel de 16%, fără să se treacă la o impozitare progresivă, deoarece aceasta reprezintă o decizie adoptată încă de la formarea Uniunii Social-Liberale, a declarat premierul Victor Ponta.
Întrebat de presă dacă susţine trecerea la o cotă progresivă de impozitare, de 16%, 18% şi 20%, Ponta a răspuns că susţine principiul la modul general, dar nu pentru acest moment.

"Acum, nu. În principiu, ca orice social-democrat - deşi impozitarea progresivă există şi în Germania, iar doamna Merkel nu e social-democrată, sau în Marea Britanie - în general, susţin ideea, principiul, însă avem o înţelegere politică foarte clară la formarea USL, de păstrare a cotei unice, şi cota unică rămâne 16%", a spus Ponta.

Mircea Geoană: Trebuie să le spunem colegilor din UE că nu pot transforma România în ţap ispăşitor pentru problemelor lor.

Reapariţia populismului şi a demagogiei în ţări dezvoltate europene reprezintă vârful icebergului care ar putea distruge proiectul european, iar România, dacă recunoaşte că are o problemă cu romii, nu trebuie să fie transformată în 'ţap ispăşitor' pentru problemele interne ale acestor ţări sau ale UE la modul general, a declarat astăzi, la Timişoara, senatorul PSD Mircea Geoană. Senatorul, prezent la Conferinţa regională cu tema "Excluderea socială a romilor - o perspectivă regională!", organizată cu sprijinul Friedrich Ebert Sriftung, a afirmat că problema romilor reprezintă o bombă socială cu ceas, care poate exploda peste 20-30-50 de ani, când va fi prea târziu, atât pentru ţara noastră, cât şi pentru Europa unită. Totodată, el a subliniat faptul că, dacă România recunoaşte că are această problemă, nu trebuie să fie transformată în 'ţap ispăşitor' pentru problemele interne ale altor ţări sau ale UE la modul general.

"Dar dacă eu recunosc că am acasă o problemă, cu incluziunea socială a romilor, nu înseamnă că trebuie să accept ca unii din Europa bogată şi dezvoltată să folosească subiectul acestei populaţii ca un pretext pentru a mă ţine la uşă pe mine, ca ţară, pentru intrarea în Schengen, pentru că Schengen nu are nimic de-a face cu populaţia romă", a afirmat Mircea Geoană.

"Propunem parlamentului şi guvernului ca strategia naţională de integrare a romilor să devină un instrument cu adevărat operaţional, cu termene, cu resurse, cu un pragmatism mai mare, făcându-ne temele acasă. Trebuie să spunem mult mai clar şi mai ferm unor colegi şi aliaţi din UE că nu pot accepta să fiu transformat eu în ţapul ispăşitor al problemelor lor", a afirmat Mircea Geoană.

Cătălin Ivan : Reorientarea României către atragerea investitorilor este o strategie bună.

Reorientarea României către atragerea investitorilor şi către relansarea prezenţei externe reprezintă o strategie bună, care a început deja să dea rezultate, a declarat Cătălin Ivan, purtătorul de cuvânt al Partidului Social Democrat, potrivit unui comunicat de presă.

"România începe să câştige tot mai mult teren. Câştigă teren în relaţia cu investitorii şi cu partenerii externi, iar acest lucru aduce beneficii directe pentru români. O parte dintre ele se văd acum, însă cele mai multe efecte se vor simţi în viitor. A crescut deja numărul salariaţilor, am găsit resurse pentru creşterea salariilor şi pensiilor, s-a asigurat creştere economică şi stabilitate, am ieşit din procedura de deficit excesiv. Pentru viitor, am stabilit contacte extrem de importante cu marile companii ale lumii, am creat premisele apariţiei a mii de noi locuri de muncă, iar vizitele externe ale premierului, pe lângă obiectivul de atragere a investitorilor, au pus accent şi pe îmbunătăţirea relaţiilor politice", se arată în document.

"În Europa, reprezentanţii Guvernului României s-au întâlnit în repetate rânduri cu potenţiali investitori şi cu principalii lideri politici. Ne-am creat punţi şi în Asia, prin vizite în China, Azerbaidjan, Kazahstan şi Uzbekistan. Zilele acestea am consolidat şi relaţia cu Turcia, iar inaugurarea tunelului construit pe sub strâmtoarea Bosfor va da şi mai multe posibilităţi României să devină un actor regional major', susţine Cătălin Ivan.

Daniel Constantin: Sectorul avicol este unul sigur şi important.

Sectorul avicol din România este un sector sigur şi foarte important în care s-a investit foarte mult în ultimii ani, iar produsele sunt apreciate la export, a declarat, astăzi,  Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prezent la Indagra.

"Vreau să transmit un mesaj de siguranţă legat de sectorul avicol din România. Acesta este un sector foarte important în care s-a investit foarte mult şi care este apreciat la export, dar, din păcate, nu este suficient apreciat pe piaţa românească. Eu sper să se clarifice cât mai repede situaţia apărută cu produsele de la Avicola Călăraşi pentru că iar se pune o pată pe acest sector", a spus Constantin.
Acesta a solicitat medicilor veterinari să facă un control la Avicola Călăraşi şi la Avicola Buzău vizavi de managementul care se practică în acele unităţi.

"I-am rugat pe medicii veterinari să să facă un control la Avicola Călăraşi şi la Avicola Buzău vizavi de managementul care se practică şi să vedem dacă sunt probleme. Este foarte important acest lucru pentru că trebui să ne asigurăm de calitatea produselor pe care le consumăm şi care sunt pe raft. Au fost luate deja probe şi acum aşteptăm rezultatele. Cred că probabilitatea ca să ajungă pe raft astfel de produse este foarte mică pentru că se fac analize şi la ieşirea din fermă dar şi la abator", a spus Constantin.
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor /ANSVSA/ a retras de la comercializare aproape 14 tone de carne de pui din magazinele din Bucureşti şi din Braşov, pentru care exista suspiciunea că ar fi infestatată cu salmonella, carnea de pasăre provenind de la Avicola Călăraşi, o societate suspectată că ar face evaziune fiscală şi care se află în procedură de lichidare.
Rezultatele analizelor prelevate de inspectorii veterinari vor fi făcute publice marţea viitoare.

Crin Antonescu, despre descentralizare: Angajarea răspunderii a fost convenită de principiu în USL.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, astăzi, că angajarea răspunderii pe proiectul legii descentralizării a fost convenită "de principiu" la nivelul USL, apreciind că în cele din urmă va fi vorba de o singură lege care va face obiectul angajării.

"Am convenit în principiu la USL să se procedeze la angajarea răspunderii. Că sunt unii colegi care au rezerve faţă de chestiunea asta, e posibil, dar, într-adevăr, noi, la USL, am convenit în principiu că, din motive foarte practice, această lege să fie trecută prin angajarea răspunderii", a răspuns Antonescu. El a fost întrebat dacă discuţia din USL a vizat un pachet de legi sau doar una singură, dar şi ce soluţie ar prefera.
"Eu cred că până la urmă va fi doar pe descentralizare, dar nu exclud eventual şi altceva", a mai spus liderul PNL.
"Au rămas încă de finisat, să spunem aşa, nişte capitole din legea descentralizării", a declarat preşedintele PNL.

Klaus  Iohannis, despre descentralizare: O găluşcă mare, se înghite greu.

Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat, astăzi, întrebat fiind cu ce va continua descentralizarea, că "asta este o găluşcă mare, se înghite greu, nu o să continue cu nimic vreo doi ani, cel puţin".  Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, a fost întrebat, astăzi, într-o conferinţă de presă, ce părere are despre proiectul legii descentralizării.
"Discuţiile pe descentralizare s-au finalizat cu succes. Legea va intra aproape sigur pe asumarea Guvernului. Procesul va fi unul destul de simplu, nu va afecta foarte mult mersul lucrurilor în municipiul Sibiu ", a spus el.
Întrebat dacă a participat la întâlnirea USL pe proiectul descentralizării, Iohannis a răspuns: "Ce contează dacă am participat sau nu? Nici nu am contrazis acest lucru. Dacă cineva comentează ce scrie presa, e bine să citească tot paragraful. Sigur că s-a discutat asumarea şi aşa se va întâmpla".
Iohannis a menţionat că nu este de acord cu afirmaţiile primarului din Iaşi, Gheorghe Nichita, potrivit cărora preşedinţii de CJ ar deveni foarte puternici.

"Nu sunt de acord cu aceste afirmaţii. Am avut o discuţie cu colegul Nichita, ieri (miercuri - n.r) am discutat pe această temă, nu cred că este motivată temerea colegului din Iaşi, prin faptul că la CJ vin câteva direcţii deconcentrate care se descentralizează nu se creează un dezechilibru în politica locală. Nu cred că primarii sunt în pericol, primarii municipiilor reşedinţă de judeţ. Nu sunt în pericol să ajungă să fie conduşi de preşedinţii consiliilor judeţene", a conchis Iohannis.

Siria  : Toate armele chimice  au fost sigilate în vederea distrugerii.

Inspectorii Organizaţiei pentru interzicerea armelor chimice (OIAC) însărcinată cu distrugerea arsenalului chimic sirian au sigilat cele peste 1.000 de tone de agenţi chimici şi arme chimice siriene, a anunţat, joi, OIAC.
"Toate stocurile de agenţi chimici şi arme chimice au fost plasate sub sigiliu, sigilii imposibil de distrus", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al organizaţiei, Christian Chartier.
Conform unui document al OIAC, citat de Reuters, Siria şi-a distrus toate instalaţiile declarate de producere a armelor chimice, îndeplinind astfel o cerinţă fixată în cadrul programului de eliminare a arsenalului său chimic. Potrivit rezoluţiei adoptate de Consiliului de Securitate al ONU, distrugerea echipamentelor de producere a armelor chimice siriene are ca termen limită data de 1 noiembrie. Distrugerea stocurilor de arme chimice trebuie definitivată până în prima jumătate a anului 2014. Consiliul OIAC urmează să se reunească pe 5 noiembrie pentru a examina un plan transmis de autorităţile siriene în vederea eliminării acestui arsenal, urmând ca până pe 15 noiembrie să stabilească termenele diferitelor etape ale acestei operaţiuni.

ŞTIRI METEO

Vineri, 1 noiembrie 2013, vemea va fi în general frumoasă și destul de caldă, în special în zonele deluroase și montane, unde cerul va fi variabil. În restul teritoriului, mai ales dimineața și noaptea, local va fi ceață și izolat, ploi slabe sau burnițe.  Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 13 grade în Delta Dunării și 20 de grade în Banat, iar cele minime se vor situa între 1 și 11 grade. Vântul va sufla slab până la moderat.

În Bucureşti, vremea va fi ușor mai caldă decât în mod obișnuit pentru prima zi a lunii noiembrie, astfel încât temperatura maximă va fi de 16…17 grade, iar cea minimă de 8…10 grade. Vor persista norii de nivel jos și vor fi condiții de ceață. Vântul va sufla în general slab.

PERSONALITĂŢI

Siminică

Siminică (n 31 octombrie 1936, București) este un artist și acrobat român. Considerat cel mai celebru comic al Circului românesc.
Pe numele său real Simion Avram, „Siminică” s-a născut într-o cușcă a leilor transformată în vagon de circ. Bunicul său era instrumentist în Orchestră Circului „Bercuini”, tatăl său cântă la trombon și realiză pasaje comice iar mama sa era „amazoană” și, în timpul liber, vânzătoare la case de bilete.
Încă de la vârsta de 5 ani Siminică preia tradiția familiei și începe să se pregătească pentru lumea circului. Doi ani mai târziu, pe când avea doar 7 ani, își va face debutul în arenă într-un spectacol în care execută atât numere de acrobație, contorsionism și diverse giumbușlucuri. Tot în acea perioadă începe să se antreneze executând alături de sora sa, Elena, diferite numere de acrobație. Pentru a-și încropi materialele necesare folosea pentru construirea unui dublu-trapez frânghia pentru rufe a mamei și un țăruș de fier găsit. Astfel, în scurt timp, Siminică și sora sa au reușit să execute în arenă, fără lonja de siguranță, câteva numere de neuitat de dublu trapez, excentric acrobat sau un număr aerian în dantură cu elemente de înaltă clasă și foarte periculoase. Viața tânărului Siminică era însă foarte grea: trăia pe unde apucă, în diferite case, în barăci demontabile sau în vagoane. Deseori dormea sub podeaua pe care erau fixate scaunele, trezindu-se acoperit de mucuri de țigară și coji de semințe aruncate de spectatori.
 Datorită succesului pe care-l aveau cu numerele de acrobație cei doi deveniseră vedete în programul circurilor „Bernea”, „Antonio”, „Palladium”, „Franzini” și „Krateyl”, care și-i disputau aprig.
În 1953 participă împreună cu sora sa Elena la Festivalul Mondial al Tinereții din București executând numere de acrobație. După ce Elena se căsătorește cu vestitul acrobat Sandi Bernea, Siminică se retrage lăsându-i pe cei doi să execute împreună numerele de acrobație. Viața Elenei se încheie însă în mod tragic, la numai 19 ani, în timpul unui spectacol susținut la Râmnicu Vâlcea. Trapezul la care-și executa numărul se rupe iar Elena, însărcinată în 3 luni, cade de la 15 metri înălțime, în fața a peste 3 000 de spectatori.
După înmormântare, în același loc maestrul Siminică va prelua numărul de acrobație încântând publicul. În 1954 Siminică devine angajat al Circului de Stat din București. În 1957 a demisionat din Circul de Stat în urma unor divergențe politice cu conducerea de atunci a Circului și ajunge să descarce vagoane cu scânduri în Gara Obor pentru o sumă de 20 de lei pentru un vagon descărcat. Reușește într-un final să revină în Circul de Stat fiind angajat însă... recuziter. Când ducea materialele în arenă toată lumea începea să râdă crezând că-l aplaudă pe Siminică în noul său rol. Pentru acest motiv regizorul tehnic i-a interzis, un timp, accesul în manej, obligându-l să stea în forhang și să aranjeze recuzită. În cele din urmă, după ce acrobatul Frânţi Petrescu se îmbolnăvește, trebuind să fie înlocuit, Siminică revine în arenă cu un succes imens.
Muncind din greu maestrul Siminică a suferit de-a lungul carierei sale nu mai puțin de 8 fracturi de mâini și picioare, unul din cele mai grave accidente producându-se în timpul unui spectacol la Turnu Măgurele când s-a rupt o frânghie la trapez și a căzut de la 12 metri înălțime. Siminică a executat mai toate meseriile artei circului: zburător, trapezist, looping în doi, echilibristică la mare înălțime, echilibristică cu bara de bambus în dantură, saltator, echilibrist la sol, excentric acrobat, etc. Având ca model școala rusă de circ în 1956, pe când se afla într-un turneu în Bulgaria, devinde comic de circ înlocuind un coleg care se îmbolnăvise. De la bun început a abordat genul comic modern, fără machiaj, doar cu câteva elemente de costum și recuzită, parodiind diferite numere de circ în timp ce în arenă se montau recuzita și aparatele pentru numărul următor.
În 1987 Siminică se pensionează revenind însă în arena circului un an mai târziu și continuând să lucreze atât în țară cât și în turnee în străinătate până în 1995.

S -AU ÎNTÂMPLAT ÎN 31 OCTOMBRIE......................

Evenimente

    1517: Profesorul Martin Luther lipește pe ușa bisericii din Wittenberg cele 95 de teze, care invitau la o dispută academică pe tema indulgențelor. Dată este considerată drept început al Reformei, sărbătorită de protestanți ca Ziua Reformei.
      
Ziua Reformei este o sărbătoare religioasă a zilei de 31 Octombrie în amintirea Reformei, sărbătoare ținută în mod particular de Lutherani și de câteva comunități de Biserici Reformate. Este o sărbătoare națională în Slovenia (de vreme ce Reforma a contribuit profund la dezvoltarea ei culturală, deși slovenii sunt în principal romano-catolici) și în următoarele state germane: Brandenburg, Mecklenburg-Pomerania Inferioară, Saxonia, Saxonia-Anhalt și Thuringia. Din 2008, este și sărbătoare națională în Chile.
În 31 Octombrie 1517, Martin Luther a afișat o propunere pe ușa bisericii în Wittenberg, Germania pentru a dezbate doctrină și practica indulgențelor. Această propunere este numită frecvent ca Cele 95 de Teze, pe care el le-a înfipt pe ușile bisericii castelului. Acest gest însă nu a fost un act de sfidare sau provocare cum se crede uneori. De vreme ce biserica din castel era expusă traficului principal din Wittenberg, ușa bisericii funcționa ca și afișier public și, în consecință, era locul pentru afișat anunțuri importante. De asemenea, Tezele erau scrise în Latină, limba folosită de biserică, și nu în limba națională. Chiar și așa, evenimentul a stârnit controversă între Luther și cei de partea Papei în privința multor practici și doctrine. Când Luther și susținătorii lui au fost excomunicați în 1520, s-a format Lutheranismul. Aceasta avea să deschidă ulterior calea către formarea tradițiilor Reformate și Anabaptiste.
În cadrul Bisericii Lutherane, Ziua Reformei este considerată o sărbătoare mai neînsemnată, iar denumirea oficială este Festivalul Reformei. Până în secolul XX, cele mai multe biserici Lutherane sărbătoreau Ziua Reformei în 31 Octombrie, indiferent de ziua săptămânii în care se întâmpla să fie. Astăzi, cele mai multe biserici Lutherane au modificat data festivalului, astfel încât să fie în Duminica (numită Duminica Reformei) în sau înainte de 31 Octombrie și au mutat Ziua Tuturor Sfinților în Duminica din sau după 1 Noiembrie.
Culoarea liturgică a zilei este roșul, care reprezintă pe Duhul Sfânt și pe martirii Bisericii Creștine. Imnul lui Luther, Cetate tare-i Dumnezeu [1] este cântat în mod tradițional în această zi. În mod obișnuit, Lutheranii stau în picioare în timpul imnului, în memoria folosirii imnului în războaiele religioase ale secolului al XVI-lea. De asemenea, este tradiție ca în unele școli Lutherane, copiii să aibă scenete cu Ziua Reformei sau spectacole în care să joace scene din viața lui Martin Luther. Faptul că Ziua Reformei coincide cu Halloween ar putea să nu fie pură coincidență. Halloween, fiind ajunul Zilei Tuturor Sfinților, ar fi putut fi o zi excelentă pentru Luther ca să-și afișeze cele 95 de Teze împotriva indulgențelor, de vreme ce biserica din castel avea să fie deschisă în Ziua Tuturor Sfinților tocmai pentru ca oamenii să vadă o mare colecție de moaște. Vederea acestor moaște ar fi promis o micșorare a timpului petrecut în en purgatoriu similar cu cel al cumpărării unei indulgențe. Luther a fost perspicace în alegerea zilei de 31 Octombrie pentru afișarea Tezelor sale.











    1864: Nevada a devenit cel de al 36-lea stat al Statelor Unite ale Americii
    1892: Arthur Conan Doyle publică volumul de povestiri Aventurile lui Sherlock Holmes
    1920: Legea privind înființarea școlilor românești de studii superioare la Paris și Roma
    1922: Benito Mussolini devine cel mai tânăr premier din istoria Italiei
    1956: Contraamiralul american G.J.Dufek a devenit primul om care a reușit să aterizeze cu un avion la Polul Sud.
    1968: Președintele american Lyndon B. Johnson ordonă încetarea bombardamentelor în nordul Vietnamului.
    1984: Indira Gandhi, prim-ministru a Indiei, este asasinată de doi membri din garda sa de corp
    1998: Începe criza dezarmării din Irak: Irak anunță că nu mai cooperează cu inspectorii ONU.
    2003: Este descoperită Planeta pitică Eris

S -a născut în.............

   1632: Johannes Vermeer, pictor olandez (an de botez) (d. 1675)
    1795: John Keats, poet britanic (d. 1983)
    1815: Karl Weierstrass, matematician german (d. 1897)
    1835: Adolf von Baeyer, chimist german (d. 1917)
    1881: Eugen Lovinescu, critic și istoric literar, prozator și dramaturg român (d. 1943)
    1898: Ralph Erwin, compozitor de șlagăr și film austriac
    1902: Carlos Drummond de Andrade, scriitor brazilian (d. 1987)
    1922: Barbara Bel Geddes, actriță americancă (d. 2005)
    1925: John A. Pople, matematicain britanic, laureat al premiul Nobel (d. 2004)
    1927: Lee Grant, actor american
    1929: Bud Spencer, actor italian
    1930: Booker Ervin, saxofonist american (d. 1970)
    1936: Siminică, artist acrobat
    1963: Rob Schneider, actor american
    1964: Marco van Basten, fotbalist olandez

Decese...............................  

    1517: Fra Bartolommeo, pictor italian (n. 1472)
    1918: Egon Schiele, pictor austriac (n. 1890)
    1960: Mircea Florian, filosof român (n. 1888)
    1984: Indira Gandhi, prim ministru indian (asasinată) (n. 1917)
    1993: Federico Fellini, regizor italian (n. 1920)
    2003: Dharmsamrat Paramhans Swami Madhavananda, guru hindu

Sărbători

            Ziua Reformei (calendarul luteran)
            Halloween
           Ziua Internațională a Mării Negre

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More