miercuri, 31 iulie 2013

Ascultă, priveşte şi taci!



Ascultă, priveşte şi taci!...
Ascultă, să-nveţi să vorbeşti,
Priveşte, să-nveţi să clădeşti.
Şi taci, să-nţelegi ce să faci...
Ascultă, priveşte şi taci!

Când simţi că păcatul te paşte
Şi glasul Sirenei te fură,
Tu pune-ţi lacăt la gură
Şi-mploră doar sfintele moaşte -
Când simţi că păcatul te paşte!...

Când simţi că duşmanul te-nvinge,
Smulgându-ţi din suflet credinţa,
Aşteaptă-ţi tăcut biruinţa
Şi candela minţii nu-ţi stinge -
Când simţi că duşmanul te-nvinge!


Când braţele-ncep să te doară,
De teamă să nu-mbătrâneşti,
Rămâi tot cel care eşti -
Aceeaşi piatră de moară -
Când braţele-ncep să te doară!...

Iar când, cu ochii spre cer,
Te-ntrebi ce-ai putea să mai faci,
Ascultă, priveşte şi taci!...
Din braţe fă-ţi aripi de fier
Şi zboară cu ele spre cer!...(Ion Minulescu A XI-a poruncă)

Gânduri de seară............



Poporul meu contemplativ
A fost belit în mod festiv.
Să ştie chiar de la-nceput
Pe mâna cui a încăput.
Şi să n-aştepte ani mai buni
De la marmita cu minuni.

Că el, oricum, din post în post,
E învăţat s-o ducă prost,
Şi hărăzit să fie trist...
M-apucă plânsul, deci exist! (George Ţărnea)









Franz Liszt decedat . 31 iulie 1886

 “Un meteor din cele mai briliante ce se înfăţoşează pe orizontul artistic şi ţinteşte în ist moment toată a noastră luare aminte şi admiraţie... Manevrele claviaturii sale sunt non plus ultra al acestui instrument. În salturile sale cele mai sumeţe, în păşirile şi trecerile cele mai grele şi sunetele cele mai delicate, mâna stânga rivalizează cu cea dreaptă, se confundă cu ea şi fără o vederată opinteală aşa-i nasc sunetele care răpesc pe ascultători, spre durere, bucurie şi duioşie, după pornirea sentimentelor acestui mare maestru”, scria Gheorghe Asaschi, în Albina românească.





 ,, Franz Liszt sau Liszt Ferenc (n. 22 octombrie 1811Raiding (în lb. maghiară Doborján), Imperiul Austriac, astăzi BurgenlandAustria - d. 31 iulie 1886BayreuthBavaria), a fost un compozitor maghiar și unul dintre cei mai renumiți pianiști ai tuturor timpurilor.




Franz Liszt a fost singurul fiu al funcționarului Ádám Liszt și al soției acestuia, Maria Anna (1788-1866), născută Lager, în familia unui brutar din Krems an der Donau (Krems la Dunăre). Localitatea sa natală, Raiding, făcea parte la acea vreme din Transleithania, parte maghiară aImperiului Austro-Ungar ce a fost format abia în 1867. Naționalitatea lui a devenit o temă controversată după destrămarea Imperiului Austro-Ungar[1]: unii susțineau etnia germană, alții etnia maghiară, dar au fost și unii care susțineau originea lui slovacă[2] Dar înainte de 1918, când aceasta nu era o temă controversată, era acceptată naționalitatea sa în concordanță cu biografia de 3 volume scrisă de Lina Ramann.[3], conform celor scrise de de Ramann despre părinții lui Liszt: „Tatăl lui era maghiar, mama austriacă”.[4]. Tatăl lui Franz Liszt era în serviciul familiei Esterházy, familie care îl patrona și pe compozitorul Joseph Haydn. După ce în 1821 s-a mutat la Viena, a luat lecții de pian cu Carl Czerny și de compoziție cu Antonio Salieri. Doi ani mai târziu, în 1823, s-a mutat împreună cu familia la Paris, de unde a plecat în multe turnee ca pianist. Influențat de măiestria violonistului Niccolò Paganini, a decis să dezvolte o tehnică interpretativă similară pentru pian.


 
În 1835 a plecat din Paris cu amanta sa Marie de Flavigny, alături de care a întreprins multe călătorii în anii următori, timp în care reputația sa de pianist a continuat să crească. În anul 1844 s-a despărțit de amanta sa, mamă a celor trei copii ai săi, iar în 1848 s-a stabilit la Weimar, alături de prințesa Sayn-Wittgenstein. Atenția sa a început să se concentraze pe compoziție și, în special, pe creerea unei noi forme muzicale, poemul simfonic. În anul 1861, Liszt s-a mutat la Roma. Din 1869 s-a întors cu regularitate la Weimar, unde a avut numeroși elevi, mai târziu acceptând să predea muzică la Budapesta, unde era privit ca un erou național. Franz Liszt a fost socrul compozitorului Richard Wagner; el și-a petrecut ultima parte a vieții sale la Bayreuth. A murit la 31 iulie 1886, la patru ani după decesul ginerelui său, Richard Wagner, la Bayreuth, unde a fost înmormântat.[5] Casa în care a murit (Bayreuth, Wahnfriedstr. 9) a devenit „Muzeul Franz Liszt”.





Viața și creația sa (atât ca pianist concertist cât și ca compozitor) se structurează în trei perioade distincte :
  • cariera de virtuoz ( 1820 - 1847 ) îi impune călătorii , având însă Parisul ca centru general iar pianul este instrumentul spre care se îndreaptă cu predilecție lucrările sale .
  • din momentul numirii sale ca director de muzică al Curții din Weimar începe cea de a II a perioadă ( 1847 - 1861 ) , cea mai fructoasă din punctul de vedere al creației sale muzicale .Totodată în aceste momente cariera lui se află la apogeu
  • ultimei perioade ( 1861 - 1866 ) îi corespund plecarea la Roma și predilecția pentru muzica religioasă în compozițiile sale .
Muzicologul şi organistul Franz Metz şi-a dedicat o mare parte din viaţă pentru a studia ultimul turneu al lui Franz Liszt, care a avut loc în Europa de Sud-Est, în perioada 1846-1847. Compozitorul maghiar Franz Liszt (1811-1886) este considerat unul dintre cei mai mari pianişti din toate timpurile, fiind tratat la mijlocul secolului al XIX-lea ca un rege. Liszt şi-a încheiat cariera de pianist la doar 35 de ani, sătul de viaţa foarte agitată şi de turneele care se întindeau pe mai mulţi ani. Lugojeanul Franz Metz, care s-a stabilit în 1986 în Germania, s-a dăruit cercetării vieţii muzicale a germanilor din Banatul istoric. După o muncă asiduă, în timpul căreia a studiat numerose arhive, Metz a prezentat, În Sala Barocă a Muzeul de Artă, documente inedite despre ultimul turneu al lui Liszt, care a cuprins mai multe oraşe din Banat şi Transilvania, urmând ca apoi să concerteze în Ţara Românească, la Bucureşti, iar în Moldova, la Iaşi. Au urmat: Kiev, Lvov, Cernăuţi şi Constantinopol. „Liszt pleca şi câte şapte-opt ani în turnee, timp în care nu îşi vedea nici copiii. Dădea câteva mii de concerte. În 1846, la 35 de ani, a decis să fie ultimul turneu. La Timişoara a fost primit regeşte. Pe 1 noiembrie 1846, În Piaţa Unirii, s-a montat un arc de triumf, pe care scria . A venit cu diligenţa sa personală, în care se putea locui, pentru că avea şi dormitor. Printre cei care l-au întâmpinat au fost şi membrii Societăţii Muzicale, care mai târziu a devenit Societatea Filarmonică, filarmonica de azi. Liszt a primit Diploma de onoare a Societăţii Filarmonice şi Coroana de lauri, pe care le-a păstrat printre cele mai importante distincţii”, a declarat Franz Metz.

Primul concert al lui Franz Liszt a avut loc pe 2 noiembrie 1846, la sala festivă a Primăriei, aflat în actuala clădire a Liceului “Nikolaus Lenau”, din Piaţa Unirii. Peste două zile, Liszt a cântat în sala Teatrului Municipal, care era în aceeaşi clădire. „Liszt a fost invitat de grofii din această zonă. A plecat la Banloc, la castelul lui Karacsony, unde a fost aşteptat cu focuri de artificii. De altfel, Karacsony, alături de Teleky şi Ambrozy, l-au însoţit pe Franz Liszt şi la concertele din ţară. Pianistul a făcut apoi o vizită la Castelul contelui Nako din Sânnicolau Mare. A fost şi oaspete la castelul Ambrozy, din Remetea Mare, susţinând şi acolo un recital”, a mai povestit Franz Metz.

A fost făcut cetăţean de onoare la intrarea în Arad 

Pentru Franz Liszt au urmat concertele la Lugoj, în clădirea teatrului, unde astăzi funcţionează o bancă, şi Arad, unde, de asemenea, a fost întâmpinat triumfal. „Era primit ca un supestar de astăzi. La intratea în Arad, a fost întâmpinat de foarte multă lume, iar chiar pe drum i s-a oferit diploma de onoare a oraşului. Acest aspect a fost consemnat şi de ziarele de atunci. Pentru că era şi pe atunci concurenţa între cele două orale, cei de la Timişoara se întrebau cum este posibil să i se dea  lui Liszt cheia oraşului, în mijlocul străzii, fără să se organizeze un eveniment special pentru acest lucru. Se spune că la Orţişoara, s-au plantat trei pomi, iar se pare că mai există şi acum unul”, a mai declarat Metz. Pianistul a susţinut două concerte la Arad, pe 8 şi 10 noiembrie 1846, în Sala Reduta a hotelului Cricea Roşie. 

Pe data de 17 noiembrie 1846, Franz Liszt revine la Timişoara, unde susţine al trelea concert, iar banii obţinuţi au fost oferiţi în scop caritabil săracilor din oraş, Asociaţiei muzicanţilor şi pentru construirea unei şcoli. Succesul a fost atât de mare în Banat încât şi marele artist a rămas uimit: „În călătoria mea prin Banat am fost atât de fantastic sărbătorit cum nu poate visa niciun artist, iar toate s-au desfăşurat astfel că nici în vis nu mă aşteptam la un asemenea succes şi la o asemenea sărbătoare... Mi s-a întâmplat aceasta, întocmai ca şi burghezului gentilom, care făcea proză fără ca habar să fi avut”, a scris Franz Liszt, pentru Anton Augusz.




Franz Liszt şi-a continuat turneul în Transilvania, la Sibiu, Cluj şi Aiud. „Pe 20 noiembrie 1846, la Sibiu, a avut loc o întâmplare inedită care l-a uimit şi pe Liszt. La sfârşitul concertului, aşa cum face de fiecare dată, a interpretat Marşul lui Rakoczy; jumătate din sală erau maghiari, iar jumătate, saşi. Deja existau tensiuni între unguri şi saşi şi se simţea în aer revoluţia. Aşa că saşii au părăsit sala şi au rămas doar ungurii. De atunci, Liszt nu a mai vrut să audă de Sibiu. El ştia că se află în Ungaria şi nu ştia de existenţa acestor tensiuni, crezând că celor care au părăsit sala nu le-a plăcut concertul”, a mai povestit Franz Metz. 

Liszt susţine patru concerte la Cluj, la Teatrul Vechi, iar apoi a concertat la Aiud, la Hanul Orăşenesc. După ce a obţinut viza de intrare în Ţara Românească, a plecat la Bucureşti, alături de convoiul care era alcătuit din patru trăsuri, trase de şase cai. La Bucureşti a cântat în faţa reprezentanţilor de frunte ai boierimii şi intelectualităţii liberate şi revoluţionare. După trei concerte la Bucureşti, Liszt a luat drumul Moldovei, pentru concertul de la Iaşi, unde a fost găzduit de boierul Alecu Balş. Au fost trei concerte de anvergură la Teatrul Nou. 

 “Un meteor din cele mai briliante ce se înfăţoşează pe orizontul artistic şi ţinteşte în ist moment toată a noastră luare aminte şi admiraţie... Manevrele claviaturii sale sunt non plus ultra al acestui instrument. În salturile sale cele mai sumeţe, în păşirile şi trecerile cele mai grele şi sunetele cele mai delicate, mâna stânga rivalizează cu cea dreaptă, se confundă cu ea şi fără o vederată opinteală aşa-i nasc sunetele care răpesc pe ascultători, spre durere, bucurie şi duioşie, după pornirea sentimentelor acestui mare maestru”, scria Gheorghe Asaschi, în Albina românească. "


sursa : adevarul și wikipedia 

,, Ponta ... A DEVENIT UN VERITABIL PERICOL PENTRU SECURITATEA României. "

Asta trebuie sa transmită politicienii și nu numai aici și Comunității Europene și FMI și tuturor organizațiilor democratice internaționale : 

,, Pucist ratat, premier prost informat și gafeur, plagiator șantajabil, membru CSAT afectat de
 amnezie, Victor Ponta nu este doar un politician lamentabil, ci A DEVENIT UN VERITABIL PERICOL PENTRU SECURITATEA României. "

Adrian Papahagi


,,

Ponta, pericol pentru securitatea națională

Plagiator recidivist, mare mitoman și iresponsabil notoriu, Victor Ponta a devenit un pericol pentru securitatea națională.
Primul atentat la adresa stabilității României a fost lovitura de stat ratată din vara anului 2012.
Ultima lună ne-a confirmat iresponsabilitatea premierului. În cazul Hayssam, deși s-a declarat informat, Victor Ponta a dovedit că habar nu avea de situația acordurilor de extrădare semnate de România cu alte state și a făcut afirmații de natură să compromită o operațiune delicată a serviciilor secrete.
Astăzi se dovedește că premierul iresponsabil ignoră deciziile luate în ședințe CSAT la care a participat el însuși. Documentul CSAT din 5 februarie a. c., prin care se aviza privatizarea CFR Marfă, desecretizat astăzi, prevedea că “modalitatea concretă și procedura de privatizare se află în responsabilitatea Ministerului Transporturilor și a Guvernului României”. Este deci integral responsabilitatea lui Ponta, în dubla lui calitate de șef al Guvernului și de ministru interimar al Transporturilor.
De notat că privatizarea CFR Marfă are o importantă dimensiune de securitate – asigurarea transporturilor militare și strategice, inclusiv pe timp de pace. Iresponsabilitatea lui Ponta în cazul privatizării cu cântec a CFR Marfă, constituie așadar inclusiv o vulnerabilitate la nivelul securității naționale.

Pucist ratat, premier prost informat și gafeur, plagiator șantajabil, membru CSAT afectat de amnezie, Victor Ponta nu este doar un politician lamentabil, ci a devenit un veritabil pericol pentru securitatea României.
Adrian Papahagi
Membru al Grupului Național de Inițiativă al Partidului Mișcarea Populară
"

sursa : http://www.miscareap

La mulţi ani, Mircea Baniciu!!



LA MULŢI ANI,  MIRCEA BANICIU!

Mircea Baniciu (n. 31 iulie 1949, Timișoara) este un cântăreț și solist vocal român. S-a remarcat în muzică românească la începutul anilor '70 când a devenit solist vocal al formației rock Phoenix. După fuga colegilor săi din țară în 1977, începe o carieră solo, timp în care scoate pe piață un EP și 4 albume. În 1992 a fondat trupa Pasărea Colibri, alături de Florian Pittiș, Mircea Vintilă și Vlady Cnejevici, cu care a cântat zece ani, răstimp în care au apărut pe piață 5 albume și un DVD. În 2002 revine în trupă Phoenix cu ocazia concertului aniversar Phoenix 40 de ani. În toamna anului 2007 părăsește din nou Phoenix pentru a-și continua cariera solo.

La începutul anilor '70 Mircea Baniciu cânta ca folkist în cluburile din Timișoara. Cu această ocazie este văzut de Nicu Covaci și Gunther Reininger, doi dintre membrii grupului Phoenix, care erau în căutarea unui solist vocal, și hotărăsc să-l coopteze în formație. Mircea Baniciu debutează în Phoenix în anul 1971 când susține câteva spectacole în care sunt prezentate piese precum Nunta, Negru Vodă, Iarna. Aceste piese au fost ulterior înregistrate pe albumul "Cei ce ne-au dat nume", apărut în 1972, în componența: Nicu Covaci, Mircea Baniciu, Josef Kappl, Costin Petrescu și Valeriu Sepi.
Continuarea vine în 1973 cu EP-ul "Meșterul Manole", apoi, în 1974, cu "Mugur de fluier", unde apar câteva dintre hiturile absolute ale grupului Phoenix : Mica țiganiadă, Ochii negri, ochi de țigan, Mugur de fluier și Andrii Popa, care a devenit aproape un imn naţional.


Andrii Popa este singura compoziție de Mircea Baniciu apăruta în discografia Phoenix, despre care artistul povestește că a apărut din întâmplare pe disc, datorită faptului că la „înregistrările din Electrecord trebuia să completăm discul cu 4 minute”. Andrii Popa a rămas însă cea mai îndrăgită piesă a formației[necesită citare], cu care se termină orice concert Phoenix până în ziua de astăzi.
"Cantafabule" a apărut în 1975 și este considerat până astăzi cea mai importantă operă rock a României. Trupa Phoenix s-a retras, de toamna până primăvara, în munții Semenic pentru a compune piesele de pe acest album, iar când au ajuns în studio, în locul lui Costin Petrescu, la baterie a apărut Ovidiu Lipan “Țăndărică”, care a rămas în trupă până astăzi.


În primăvara anului 1977, o parte dintre membrii trupei Phoenix, adică Nicu Covaci, Ovidiu Lipan, Josef Kappl și Erlend Krauser, fug din țară, reușind să treacă granița ascunși în boxele Marshall. Mircea Baniciu a rămas în țară, susținând ulterior că nu a fost anunțat de această plecare. A continuat să cânte piesele Phoenix și după plecarea lui Nicu Covaci, deși a fost, în nenumărate rânduri, anchetat de Securitate.

După plecarea din țară a membrilor formației, Mircea Baniciu desfășoară o prestigioasă carieră solo ca folkist. Primul disc "Mircea Baniciu", EP, 1979, a fost înregistrat în Televiziunea Română, artistul aflând ulterior că s-a luat decizia ca Electrecord să scoată pe piață acest disc. La începutul anilor '80 a apărut pe piață și "Tristeți provinciale". A apărut de fapt fără titlu, întrucât titlul propus de artist fusese respins de autorități pe motiv că „în acea perioadă nu era voie să fii prea trist”. Albumul a fost cunoscut de public mai degrabă ca „albumul galben”. Acest disc avea să aducă și primele hituri marca Mircea Baniciu, printre care" Eșarfa în dar" și "Vara la țară".
În 1984 lansează albumul "Ploaia", cu piese precum Scrisoare de bun rămas, Ploaia, Marea, Magazinul de vise.


Urmează "Secunda 1", în 1989, cu piese ca Frunză, La-nceput de drum, Secunda cea fără de bătrâneţe și fără de moarte, iar în 1991 "Secunda 2" cu piese precum Himera, Pisica neagră, Dealul cu dor sau Întoarcerea la Orient.


  În 1990 începe din nou să cânte alături de grupul Phoenix în primul concert al grupului după '90 la Palatul Copiilor din București. Totuşi, adevărata revenire a grupului Phoenix în fața publicului român avea să se producă la festivalul Rock '91, unde Phoenix cântă în față a aproximativ 70.000 de spectatori. Participă de asemenea la un turneu național cu Phoenix, și merge în Germania pentru a înregistra câteva piese alături de ceilalți membri ai grupului, care vor apărea pe albumele SymPhoenix/Timișoara și Aniversare 35.
În 1992 părăsește grupul Phoenix din cauza unor divergențe cu liderul trupei, Nicu Covaci. În decembrie 1992, în timp ce Phoenix cântă în București cu un alt solist vocal, Mircea Baniciu cântă la Râmnicu Vâlcea într-un concert cu ocazia Crăciunului. În mod spontan, vin alături de el pe scenă Florian Pittiș și Mircea Vintilă, și cei trei cântă împreună. La sfârșitul spectacolului, Florian Pittiș anunță că a cântat formația Pasărea Colibri. Ulterior, cei trei se reîntâlnesc în mai multe spectacole și păstrează aceeași formulă, care are un neașteptat succes la public. Hotărăsc să-l coopteze și pe Vlady Cnejevici (ex-Compact) și să continue activitatea cu Pasărea Colibri.
Deși a fost gândita inițial ca formulă pentru spectacole, Pasărea Colibri se hotărăște să imprime un spectacol care avea să iasă pe piață în anul 1995 sub numele "În căutarea cuibului pierdut". Doi ani mai târziu apărea "Ciripituri".


În 1999, grupul realizează primul album de studio "Cântece de bivuac".
În anul 1999 Florian Pittiș renunță la participarea în spectacole. Pentru scurt timp, cei trei membri fondatori îl cooptează pe Radu Gheorghe, cu care realizează câteva spectacole. Un an mai târziu, încep să apară în spectacole alături de Marius Batu.

În 2002 Pasărea Colibri scoate un nou album, "Încă 2000 de ani", în formula Mircea Baniciu, Mircea Vintilă, Vlady Cnejevici și Marius Batu. În 2003 are loc spectacolul „Pasărea Colibri - 10 ani”, avându-l ca invitat special pe Florian Pittiș. Acest spectacol este înregistrat și apare ulterior pe piață sub forma de CD (2 volume). Din păcate, acest proiect a pus capăt activității formației, membrii ei hotărând să urmeze în continuare cariere separate.
În 2002 Mircea Baniciu revine în Phoenix, cu ocazia spectacolului aniversar „Phoenix - 40 de ani” (octombrie 2002). Ulterior, continuă activitatea concertistică cu grupul Phoenix, iar în 2005 grupul scoate pe piață un nou album Baba Novak.

Concertul de lansare a noului disc susținut în octombrie 2005 la Sala Palatului, avea să se transforme într-un DVD cu același titlu. În această perioadă, Phoenix susține turnee de promovare a noului disc în câteva orașe din țară, iar în 2006-2007 participă la toate marile festivaluri din România - Stufstock, Peninsula, Motorrock.
În anul 2007, după participarea la Stufstock 2007, Mircea Baniciu părăsește grupul Phoenix din cauza unor divergențe cu Nicu Covaci.

În anul 2008, artistul imprimă și lansează pe piață primul volum al colecției Best of Mircea Baniciu, numit sugestiv "Eșarfa". Este o colecție a celor mai bune balade compuse și interpretate de Mircea Baniciu, printre care piese precum Eșarfă în dar, Dacă ai ghici, Scrisoare de bun rămas, Frunză, Himeră, Amintire.
Este prima apariție discografică a artistului în formulă solo, după 17 ani. La concertul de lansare a acestui album, Mircea Baniciu a apărut pe scenă însoțit de band-ul sau.


Pe 3 decembrie 2008 a avut loc la Sala Palatului primul concert din seria „Mircea Baniciu & Prietenii” în care artistul i-a avut ca invitați pe Josef Kappl, Mircea Vintilă, Marius Bătu, Ioan Gyuri Pascu, Leo Iorga și fiica sa - Ana Baniciu. Alături de invitații săi, artistul a cântat câteva dintre cele mai reprezentative piese ale repertoriului sau, susținute anterior în trupele Phoenix sau Pasărea Colibri, precum și o bună parte dintre baladele sale.
Cu această ocazie Mircea Baniciu și Josef Kappl prezintă o nouă piesă numită „Pe Argeș în Jos”, prima operă completă dintr-un viitor album muzical creat de cei doi.
În noiembrie 2010 Mircea Baniciu lansează cel de-al doilea volum al Best Of-ului său, intitulat simplu BEST OF - vol 2, pe care se regăsesc piese precum Andrii Popa, Vara la țară, Pisica neagră, Tristeți provinciale, Hanul ulciorului nesecat, Dealul cu dor.


Pe 10 noiembrie 2010 a avut loc la Sala Palatului a doua ediție a spectacolului „Mircea Baniciu & Prietenii”, moment în care vin din nou alături de el o parte dintre prietenii săi de scenă: Josef Kappl, Ioan Gyuri Pascu, Leo Iorga și trupa Pacifica.


Avem sau nu avem nevoie de FMI ?

Da vă pun această întrebare:

Avem sau nu avem nevoie de FMI?

În prezenţa unui guvern iresponsabil, acel guvern USL care ne minte în fiecare zi, şi în care majoritatea miniştrilor sunt penali! Oare ne permitem să facem noi împrumuturi?


Înaintea loviturii de stat în plină criză financiară pentru readucerea României pe linia de plutire după o guvernare pnl-ista (tariceanu via vozganian... coincidenţă nu... iar vozganian, magicianul celor 3 miliarde) guvernul Boc a făcut un acord cu FMI în care lua un împrumut de 20 de miliarde.
Iată că USL după 7 luni semnează un nou acord şi la 7 luni are nevoie de 4 miliarde pentru a-şi acoperi golurile, fără cei 4 miliarde intra iar în incapacitate de plată către votanți. Ce mai contează? Spun ei! La 7 luni i-a câte 4 miliarde aşa că dacă prin absurd (sper că aceasta guvernare să fie odată aruncată la coşul de gunoi) dacă îşi duc guvernarea până la sfârşit vom avea încă 49 de miliarde de dat înapoi către FMI. Nu sună a ipocrizie mai acum un an strigau ca din gaura de şarpe:  FĂRĂ FMI!  Ei da între timp ei au împărţit cea ce se agonisise cu multă jertfa pe spinarea romanilor, au promis multe nu mai amintesc ce ...  ştim cu toţii populismele dar după 7 luni iată ce au realizat:

Realizările acestui guvern:

Rata șomajului a ajuns la 7,6%, cea mai mare de peste trei ani! Doar în martie 2010, în plină criză, România a mai avut atât de mulți șomeri. Să mai adăugăm: o inflație de 4,5% (eurostat) - cea mai mare din UE, în iunie 2013, aproape triplu față de media europeană - scăderea investițiilor străine cu circa 35%, tăieri bugetare de cca 200 de milioane de euro de la proiectele cu finanțare europeană și anunțurile privind noi disponibilizări în companiile de stat.

Parlamentul a devenit un mastodont dublându-se, ei da acum îşi cumpără maşini noi în plină criză ... domnilor le trebuie maşini noi, ... păi domnilor luaţi-vă direct limuzine lungi de 10 metrii să vadă lumea când apăreţi. Ministerele sau înmulţit asta pe lângă multele funcţii de secretari de stat şi sfetnici ai miniştrilor care atrag după ei toată tevatura cu un aparat stufos... dar Oltchim în ruine, CFR la fier vechi... şi lista poate continua.
Nu mai ştim ce mai fac pe sub masă ordonatele de urgenţă se dau pe blat fără ştirea nimănui (asta tot ipocrizie mai anul trecut aţi strigat că din gaura de şarpe:  FĂRĂ ORDONANŢE DE URGENTĂ  ).

 Între timp vecinii noştri din Ungaria ca să dea înapoi împrumutul de la FMI luat de socialiştii din 2008, au fost nevoiţi să crească taxe (TVA 27%) şi impozite să reuşească să dea scape de acea datorită. Tot pe pielea poporului. Se vede că ei scapă de acea datorie. Pe noi cât de mult ne va afecta şi oare vom reuşi să dăm acei bani înapoi sau iarăşi privatizam "dubios" din care să putem înapoia măcar o parte din împrumut. Dobânda e destul de mare, chiar e nevoie de împrumut?  

De câte ori și oriunde apar socialiștii apare dezastrul pe care trebuie sa îl plateasca generații întregi !

În încheiere... dar mai revin:


Avem sau nu avem nevoie de FMI?

Romani dormiți liniștiți socialiștii ( USL ) au grija de voi !

Va urma ...

31 iulie 2013 by Viorica Crainic

Bine v - am regăsit!   

"Dacă analizezi istoria, vezi că, oriunde există creștere economică și unde capitalismul înflorește, oamenii trăiesc mai mult și mai bine".(Milton Friedman)

Marian Preda : O nouă suspendare a preşedintelui ar şterge România de pe harta ţărilor civilizate.

Preşedintele Fundaţiei Mişcarea Populară, Marian Preda, atrage atenţia Uniunii Social Liberale că o nouă suspendare a preşedintelui Traian Băsescu "ar şterge România de pe harta ţărilor civilizate" şi ar aduce "prejudicii majore" românilor.

"Vocea autorizată a USL în materie de suspendare, Dan Voiculescu, cere din nou suspendarea preşedintelui la un an de la lovitura de stat care a aruncat România în aer. De câte ori este chemat să dea socoteală în faţa procurorilor şi judecătorilor pentru faptele sale penale, Voiculescu cere suspendarea preşedintelui României. Atragem atenţia USL că o nouă suspendare ar şterge România de pe harta ţărilor civilizate şi ar aduce prejudicii majore celor 22 de milioane de români", afirmă Preda, potrivit unui comunicat al Fundaţiei Mişcarea Populară transmis, marţi, AGERPRES.
Le cerem domnilor Ponta şi Antonescu să le spună românilor dacă pregătesc alături de Dan Voiculescu o nouă lovitură de stat sau au învăţat ceva din lecţia din 2012. Cerem Comisiei Europene şi Comisiei de la Veneţia să evalueze seriozitatea premierului şi angajamentele anunţate de prim-ministrul Victor Ponta privind funcţionarea statului de drept în România", mai susţine Preda.

Anca Boagiu: Solicit Guvernului să prezinte contractul iniţial semnat de Adrian Năstase cu Bechtel şi contractele de consultanţă.

Prim-vicepreşedintele PDL Anca Boagiu solicită Guvernului să facă publice, "de urgenţă", contractele parafate cu avocaţii care au supervizat "afacerea Bechtel", susţinând că desecretizarea contractului cu Bechtel anunţată de Executiv reprezintă "praf în ochi marca Şova&Fenechiu".

"Degeaba se laudă Dan Şova, în parteneriat cu Relu Fenechiu, că au desecretizat contractul Bechtel. Şova&Fenechiu au aruncat pe piaţă, spre manipularea opiniei publice, dosare golite de conţinut. Unde este contractul iniţial Bechtel semnat în anul 2003 de Adrian Năstase, fost premier al PSD? Le cer lui Dan Şova şi partenerilor săi să dea măcar în ultimul ceas dovadă de curaj şi să prezinte public atât contractul iniţial, semnat de Adrian Năstase, cât, mai ales, contractele de consultanţă juridică, valoarea acestora şi comisioanele încasate", afirmă Anca Boagiu într-un comunicat remis AGERPRES.
"Fiul, Dan Şova, prin firma sa, a reprezentat o parte contractuală, mama Şova şi partenerii săi au reprezentat cealaltă parte contractuală. (...) Desecretizarea contractului Bechtel putea fi un element pozitiv doar dacă Şova&Fenechiu prezentau contractul semnat de Adrian Năstase, precum şi contractele şi comisioanele ultra-generoase încasate de Dan Şova şi familia", susţine Boagiu.

"Aşa cum Năstase s-a derobat de răspundere pe contractul Bechtel semnat de el, prin transpunerea lui în lege votată într-un Parlament majoritar pesedist, tot aşa, în prezent, Victor Ponta aruncă răspunderea contractului CFR, semnat de prietenul său, Relu Fenechiu, către CSAT", consideră Anca Boagiu.

Victor Ponta : CFR Marfă -  privatizarea va fi reluată dacă procedura nu se finalizează cu bine.

"Sper să se finalizeze cu bine procedura de privatizare, nu se finalizează cu bine din cauza celor care îşi fac partide acum, avem management performant şi repornim procedura în aşa fel încât să putem să dăm o certitudine de viitor pentru CFR Marfă", a afirmat Victor Ponta, la începutul şedinţei de guvern.
"Despre Transporturi, telenovela de la 'studioul Cotroceni': cred că noi trebuie să fim cei serioşi. Am făcut toate documentele şi vă rog, domnule secretar de stat, să daţi din nou presei cele trei decizii ale CSAT referitoare la CFR Marfă. Este adevărat că se contrazic între ele, dar a fost acelaşi preşedinte al CSAT în toate trei şi pe cea de-a patra am dat-o şi eu, cea în care se spune foarte clar că trebuie avizat de către CSAT atunci când este vorba de preluarea controlului asupra unei societăţi. Eu o să mă ocup alături de viitorul ministru al Transporturilor, dar eu sunt cel responsabil", a mai spus premierul.

 "Vreau să vă gândiţi pentru toamnă, după vacanţă, că nu e prea devreme să începem să construim strategia pentru o sută de ani de România, 2018. Poate părea foarte devreme, dar de fapt nu e devreme. Trebuie să facem un bilanţ, să vedem ce ne propunem pentru 2018, ce a reuşit să facă ţara asta în 100 de ani şi ce nu a reuşit. Eu am problema cu autostrada care să lege cele trei regiuni. În 100 de ani nu am reuşit să ne legăm Ardealul cu Moldova şi cu Muntenia. Poate, totuşi, construim din timp obiectivele noastre pentru 2018", a spus Ponta miniştrilor.
Solicitarea pentru pregătirea unei astfel de strategii a fost formulată în şedinţa de marţi a Guvernului.

Cătălin Ivan: Rectificarea bugetară certifică orientarea Guvernului USL către cetăţeni.

Purtătorul de cuvânt al PSD, europarlamentarul Cătălin Ivan, consideră că rectificarea bugetară certifică orientarea Guvernului USL către cetăţeni, fiind prevăzute alocări suplimentare de bani către sistemul de Educaţie şi cel de Sănătate, acestea reprezentând "o investiţie suplimentară în viitor".

Potrivit unui comunicat de presă remis marţi AGERPRES de Biroul de presă al PSD, rectificarea bugetară răspunde nevoilor create de "subfinanţările din trecut" în cele două domenii.

"Rectificarea bugetară certifică încă o dată faptul că Guvernarea USL este orientată către oameni. Domenii care au suferit de subfinanţare în timpul PDL - cum ar fi Educaţia şi Sănătatea - sunt acum printre principalele preocupări ale USL. Vor fi alocaţi mai mulţi bani către aceste domenii, inclusiv pentru modernizarea şcolilor şi pentru programul de maternităţi. Această rectificare bugetară reprezintă o investiţie suplimentară în viitor, deoarece avem nevoie de elevi bine pregătiţi, de profesori motivaţi şi avem nevoie de un sistem de Sănătate accesibil tuturor, mai modern şi mai apropiat de standardele europene", a explicat Ivan.
Purtătorul de cuvânt al PSD a amintit totodată că şi ordinea publică este un domeniu vizat de rectificarea bugetară. "Să nu uităm că şi Poliţia a avut foarte multe de suferit în timpul PDL, iar această rectificare răspunde inclusiv nevoilor create de neajunsurile din domeniu din perioada guvernelor Boc", a completat Cătălin Ivan.

Liviu Voinea: Rectificarea bugetară a fost una prudentă şi realistă.

"Veniturile bugetare nu s-au situat în primul semestru la nivelul celor programate. Din acest motiv, rectificarea bugetară pune cărţile pe masă şi spune da, dăm în jos veniturile, la nivelul celor realizate efectiv în prima jumătate a anului, tocmai pentru a nu sta cu nişte venituri nerealizate, dar trecute acolo, în buget, ceea ce ar fi crescut riscul unui deficit mai mare. Din acest motiv, rectificarea este un mijloc de prudenţă bugetară. Tai de pe partea de venituri nerealizate şi tai, de asemenea, de pe partea de cheltuieli, acolo unde ele nu s-au făcut. A ţine în buget nişte bani, pe anumite capitole unde nu s-a cheltuit suficient în prima jumătate a anului e ca şi cum ai ţine rezerve prea mari de bani necheltuiţi în economie, care nu au cum să se întoarcă. Rectificarea bugetară a fost una prudentă şi realistă, a luat în calcul exact ce s-a întâmplat până în prezent', a explicat ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.
'Toate liniile de cheltuieli şi venituri, inclusiv deficitul, au fost agreate de FMI şi Uniunea Europeană şi ne încadrăm în ţintele stabilite anterior(...). Negocierile cu partenerii internaţionali durează de două săptămâni. Sâmbătă acestea s-au încheiat târziu în noapte, au continuat duminică şi luni şi noi am putut face publică rectificarea şi să o punem în dezbatere luni după-amiază, când s-au finalizat şi ultimele discuţii pe marginea acestei teme. Am avut acordul lor pentru a face această rectificare. Ei fiind încă în România, nici nu s-ar fi putut pune problema să luăm astfel de măsuri, rectificarea şi pachetul fiscal, fără acordul lor', a precizat ministrul delegat pentru buget.

Roberta Anastase: Guvernul e în general în concediu.

"Am constatat că Guvernul României este în general în concediu sau, de data aceasta, în mod oficial în concediu, pentru că altfel, de la preluarea mandatului, constat că este un concediu prelungit pe care membrii Guvernului îl desfăşoară la televiziuni, la raliuri sau în alte locuri cu siguranţă plăcute", a afirmat Roberta Anastase.
"În acelaşi timp, această rectificare bugetară nu arată un alt lucru, dorinţa Guvernului de a asigura o economie stabilă şi de a-şi îndeplini promisiunile electorale: o creştere economică sustenabilă şi crearea de locuri de muncă. Ne putem uita că această prognoză de creştere se bazează pe bunul Dumnezeu, pe vremea bună care ne ajută la agricultură şi pe export, dar nu pe absorbţia fondurilor structurale şi nu pe investiţiile în infrastructură, ceea ce ar aduce crearea locurilor de muncă", a mai spus Anastase.
"Am văzut, şi ca membru al unui partid de dreapta mă bucur de scăderea TVA la pâine. Noi susţinem, ca orice partid de dreapta, reducerea fiscalităţii, în schimb nu am înţeles mecanismul şi nu vreau să îl deranjez pe domnul Ponta din concediu, dar mi-aş dori foarte mult să fi explicat mecanismul prin care cetăţenii vor beneficia de această scădere. Cum va ajunge la cetăţeni această scădere a fiscalităţii, cum se va reflecta ea în preţul pâinii? Cred că fiecare dintre noi ne dorim să înţelegem acest mecanism. De declaraţii cred că ne-am plictisit cu toţii", a mai spus Anastase.

PDL  : Reducerea TVA la pâine e bună, dar nu are efect dacă nu scade preţul şi nu se reduce evaziunea.

"Noi susţinem reducerea TVA de la 24% la 9% la pâine, dar am atras atenţia că actualul Guvern nu a venit cu mecanisme care să ducă la reducerea preţului la pâine şi la combaterea evaziunii fiscale. Deci, actualul Guvern nu a venit cu mecanisme pentru a aplica această măsură", a afirmat fostul ministru de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, într-o conferinţă de presă la finalul întâlnirii democrat-liberalilor cu delegaţia FMI, CE şi BM.
Fiind întrebat de unde are informaţii că FMI a obligat Guvernul să vină cu măsuri compensatorii la reducerea TVA la pâine, democrat-liberalul a spus că acest lucru a reieşit din discuţiile care au avut loc "la Comisia pentru buget (a Camerei Deputaţilor - n.r.), din ce a spus premierul Ponta, din ce a spus ministrul Agriculturii".

"Deci, FMI a avut următoarea poziţie: a spus foarte clar că nu crede că prin această măsură se va reduce evaziunea, dar dacă totuşi Guvernul insistă, să vină cu măsuri compensatorii. Şi vedeţi că s-a şi întâmplat. A spus-o aseară premierul Ponta. Deci, FMI nu are încredere că această măsură va fi aplicată în mod corect", a susţinut Gheorghe Ialomiţianu.

"Noul acord cu FMI este o continuare a celui precedent, nu este nimic nou pentru mediul de afaceri, nu susţin nicio măsură de relansare a economiei, cei de la FMI supraveghează politica bugetară a Guvernului Ponta să nu înregistreze derapaje şi să menţină stabilitatea financiară. Românii nu au de câştigat din acest acord, ei au nevoie de măsuri de relansare a economiei", a spus deputatul PDL, după întâlnirea membrilor Comisiei de buget de la Camera Deputaţilor cu reprezentanţii FMI, Băncii Mondiale şi Comisiei Europene.

"Le-am spus foarte clar celor din organismele internaţionale că rectificarea va duce la omorârea consumului, la reducerea locurilor de muncă, iar mediul de afaceri va fi din ce în ce mai vitregit şi am propus măsuri fiscale cum ar fi reducerea cotei de la 16% la 12%, creşterea salariului de la 800 la 1.000 de lei, reducerea contribuţiilor sociale cu 5 puncte procentuale", a încheiat democrat-liberalul.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului  : Cere urmărire penală pentru fostul comandant al penitenciarului Râmnicu Sărat.


Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a solicitat, marţi, Parchetului de pe lângă Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti începerea urmării penale a fostului comandant al închisorii Râmnicu Sărat, Alexandru Vişinescu, pentru omor deosebit de grav.

"Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc(IICCMER) a solicitat Parchetului începerea urmăririi penale împotriva fostului comandant al închisorii Râmnicu Sărat, pentru omor deosebit de grav - pentru că a comis acte de barbarie, pentru că nu poate fugi de responsabilitate şi pentru că una dintre obligaţile fundamentale ale unui stat european democratic este de a-şi ocroti cetăţenii sub autoritatea legii", a declarat, marţi, preşedintele executiv al IICCMER, Andrei Muraru.
"Practic, toţi deţinuţii politici închişi în timpul regimului comunist la Râmnicu Sărat au fost torturaţi fizic şi psihic ca urmare a deciziilor luate de comandantul penitenciarului. Toate dovezile noastre, fie că este vorba despre mărturiile foştilor deţinuţi politici, de amănuntele oferite de către foştii subalterni sau de documentele din arhive, arată că Alexandru Vişinescu este responsabil din punct de vedere penal pentru decesele înregistrate la Râmnicu Sărat în timpul mandatului său", a mai spus preşedintele executiv al IICCMER.
"Condiţiile de viaţă din penitenciarul Râmnicu Sărat au creat premisele apariţiei unor afecţiuni deosebit de grave, rezultate în câteva cazuri cu decesul deţinuţilor, probând natura abuzivă şi tratamentul neglijent aplicat de comandantul închisorii, lt. col. Alexandru Vişinescu. Aspectul de ferocitate reiese din relatările supravieţuitorilor despre regimul de teroare condus de Vişinescu. Cele descrise în legătură cu izolarea completă a deţinuţilor, precum şi în legătură cu bătăile pe care le primeau deţinuţii în mod frecvent şi fără un motiv anume, subliniază încă o dată cruzimea cu care deţinuţii politici erau torturaţi fizic şi psihic", a mai arătat Andrei Muraru, precizând că regimul impus nu oferea sub nici o formă condiţiile minime de supravieţuire pe termen lung, aducând astfel gravă atingere dreptului la viaţă ca drept fundamental al omului.

Ministerul Agriculturii : România are nevoie de un singur fond mutual pentru despăgubirea pierderilor din agricultură.

"Eu cred că un singur fond mutual este mai puternic. Cred că, dacă îl vom diviza, acea capacitate de acoperire a tuturor necesităţilor agricultorilor nu poate funcţiona dacă vor fi, de exemplu, 42 de fonduri. Cred că e bine să avem un singur fond mutual care să răspundă tuturor solicitărilor fermierilor", a declarat, marţi, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu, la o conferinţă de profil.
"Ne dorim că toate organizaţiile profesionale să fi prezente şi să constituie acest fond, pentru că 65 la sută din despăgubiri pentru pierderile de venit vor veni din acest fond, iar din acei 65%, un procent de 75% vine din partea Comisiei Europene şi 25% din partea României. Fermierii trebuie să înfiinţeze însă acest fond, pentru că va fi administrat tot de ei. Noi susţinem din punct de vedere financiar funcţionarea lui, însă ei trebuie să înţeleagă că trebuie să-l pună rapid în practică, pentru că asta îi va proteja. De exemplu, la o pagubă de 100.000 de euro, 65.000 de euro vin din contribuţia naţională şi europeană, iar restul din partea fermierilor. Ca atare, fermierul trebuie să contribuie ca să ajungă la un anumit nivel, la o anumită cotă de despăgubire, dacă se întâmplă un eveniment negativ. Va fi o contribuţie pe hectar sau la numărul de animale", a mai spus Botănoiu.

INS : Numărul şomerilor  a crescut  - 736.000 persoane.

În luna iunie  2013, rata şomajului în forma ajustata sezonier  a fost estimata la 7,6%, aflându-se în creştere cu 0,1 puncte procentuale faţă de luna anterioară şi cu 0,5 puncte procentuale faţă de nivelul înregistrat în luna iunie 2012. Numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani), estimat pentru luna iunie din anul curent este de 736.000 persoane, în creştere atât faţă de luna precedenta (720.000 persoane) cât şi fata de aceeaşi lună din anul precedent (710.000 persoane), transite Institutul Naţional de Statistică.
Pe sexe, rata şomajului pentru bărbaţi o depăşeşte cu 1,5 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 8,3% în cazul persoanelor de sex masculin şi 6,8% în cazul celor de sex feminin).Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata şomajului a fost estimata la 6,2% pentru luna iunie 2013 (6,9% în cazul bărbaţilor şi 5,4% în cel al femeilor).
Numărul şomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezintă 75,2% din numărul total al şomerilor estimat pentru luna iunie 2013.

Grecia : Biserica greacă îşi împarte veniturile cu statul.

Ministerul Finanţelor din Grecia şi Arhidieceza Atenei vor înfiinţa o companie mixtă care să administreze averea Bisericii, urmând că profiturile să fie împărţite în mod egal între cele două părţi, potrivit cotidianului elen To Vima. Guvernul a întocmit deja legislaţia necesară înfiinţării companiei.
Scopul acesteia este de a genera profit din administrarea activelor şi proprietăţilor deţinute de Biserică.
Capitalul companiei va fi în primă fază de 300.000 de euro. Statul şi Arhidieceza Atenei vor contribui fiecare cu jumătate din sumă.

SUA : Grevă la fast-food-uri din New York.

Sute de angajaţi de la McDonald's şi de la alte lanţuri de fast-food au intrat în grevă, luni, la New York, pentru a cere salarii mai mari, sperând că acţiunea se va extinde în restul ţării.
Organizatorii acţiunii au anunţat că greva afecta aproape 60 de restaurante din New York deţinute de McDonald's, Wendy's, KFC şi Burger King. Greviştii cer introducerea unui salariu minim de 15 dolari pe oră, adică peste dublul actualului salariu minim de 7,25 de dolari pe oră oferit de numeroase fast-food-uri.
Salariul mediu în regiunea New York este de nouă dolari pe oră, dar, spre deosebire de baruri sau restaurante, angajaţii fast-food-urilor nu pot conta pe bacşişuri pentru a-şi suplimenta venitul lunar.
Întreruperile de muncă îi obligau luni pe unii manageri de la McDonald's să servească ei înşişi clienţii, în localuri situate în Times Square sau pe prestigiosul Fifth Avenue, în centrul Manhattanului.

Italia: Verificări la cele mai mari bănci.

Banca centrală a Italiei desfăşoară verificări discrete la cele mai mari opt bănci din ţară, analizând portofoliile de credite ale acestora, procedură în urma căreia instituţiie financiare ar putea fi nevoite să vândă active sau să ia măsuri de recapitalizare, potrivit Wall Street Journal (WSJ).
Verificările vin pe fondul temerilor manifestate de autorităţi, investitori şi unii bancheri privind situaţia unor instituţii de credit din Italia şi creşterea creditelor neperformante.

ŞTIRI METEO

JOI 1 AUGUST 2013

Joi, vremea în România va fi în general frumoasă şi caldă. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 25 și 34 de grade, iar cele minime, între 11 și 21 de grade. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări după-amiaza la munte, unde izolat se vor semnala ploi de scurtă durată. Vântul va sufla slab și moderat.
Pe litoral, cerul va fi senin, vântul va bate cu 2 m/s, dinspre NV, iar maxima zilei va atinge 29° Celsius.
Şi în Bucureşti vremea va fi în general frumoasă. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 32 de grade, iar cea minimă va fi de 17…19 grade. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat.

PERSONALITĂŢI

Milton Friedman

Milton Friedman (n. 31 iulie 1912 - d. 16 noiembrie 2006, San Francisco) a fost un economist evreu-american, profesor de economie la Universitatea Chicago. În 1976 a primit Premiul Nobel pentru Economie. El este considerat reprezentantul principal al școlii din Chicago, al economiei de dreapta, de piață liberă. A fost elevul lui Frank Knight. Fiul său este David D. Friedman.
Milton Friedman a adus nenumărate contribuții la dezvoltarea microeconomiei și a macroeconomiei precum și la dezvoltarea teoriile cu privire la economia de piață și la minimalizarea rolului statului în coordonarea economiei.

Louis de Funès

Louis de Funès (născut Louis Germain David de Funès de Galarza la 31 iulie 1914 – d. 27 ianuarie 1983) a fost un actor francez de film.
S-a bucurat de un succes enorm în majoritatea țărilor Europei și vestul Asiei timp de mai mulți ani, dar a rămas aproape necunoscut în țările anglofone. Într-un sondaj de opinie din 1968 a fost votat cel mai popular actor francez.  Majoritatea filmelor sale de succes, ca de exemplu cele din seria Jandarmul din Saint-Tropez (Le gendarme de Saint-Tropez), sunt bazate pe gaguri vizuale (slapstick), deși de Funès putea interpreta și roluri serioase cu o subtilitate suficientă, a fost renumit mai ales pentru grimasele și expresiile faciale exagerate.
De Funès și-a început cariera de artist în piese de teatru, în care s-a bucurat de un succes moderat. Chiar și în timpul carierei cinematografice, el a continuat să apară în piese de teatru. Popularitatea a început să-i crească în urma aparițiilor pe marele ecran în comedii, devenind vedetă cu filme că Ah! Leş belles bacchantes și Le Mouton à cinq pattes („Mielul cu cinci picioare”). A apărut în mai multe filme cu marii actori francezi din vremea respectivă, inclusiv Bourvil (în La Grande Vadrouille (Marea hoinăreală) și Le Corniaud) și Jean Gabin (în Le Tatoué și Le Gentleman d'Epsom).

 
Ajuns la vârsta de 49 de ani, popularitatea i-a ajuns la apogeu în urma succesului imens al filmului Jandarmul din Saint-Tropez. Timp de mai bine de treizeci de ani, până la lansarea filmului Titanic în 1997, Marea hoinăreală a fost filmul cu cel mai mare succes de casă din Franța.
În majoritatea filmelor sale, personajele interpretate de Louis de Funès au în comun mai multe caracteristici: un tip de vârstă medie, predispus la hiperactivitate, rea-credință și un temperament incontrolabil. Alături de statură mică și contorsiunile faciale tip Jerry Lewis, această hiperactivitate produce un mare efect comic, mai ales în contrast cu rolurile lui Bourvil de om calm, binevoitor și bine dispus.
Spre sfârșitul carierei sale, de Funès a suferit de o problemă cu inima, ca urmare a unui atac de cord provocat de intensitatea rolurilor sale. A încetat din viață din cauza unei comoții cerebrale.
A fost înmormântat în grădina castelului soției sale; o specie de trandafir a fost numită în onoarea sa.

Nicu Constantin

Nicu Constantin (n. 31 iulie 1938, Eforie Sud, județul Constanța; d. 15 septembrie 2009, București) a fost unul din cei mai mari actori români de comedie.
Tatăl său, Tudor Constantin, provenea din localitatea albaneză Korcea (de unde se trag și strămoșii lui Ion Caramitru, George Vraca și Victor Eftimiu) și a ajuns în România în anul 1910. Actorul Nicu Constantin își amintea că toate casele ce existau în fostul oraș Movilă (actualul Eforie Sud) purtau pecetea muncii tatălui său.
Mama actorului, Ecaterina, era grecoaică din Ianina și sosise în Constanța în 1913-1914, pentru a studia la Școala Greacă din localitate - considerată pe atunci cea mai bună instituție de învăţământ din Balcani cu predare în limba greacă.
Ecaterina și Tudor Constantin s-au căsătorit în 1924 și au avut 7 copii: Petre, Constanța, Tefta, Gheorghe, Constantin, Nicu - viitorul actor, și Lică. După terminarea războiului, în 1947, familia Constantin a mai înfiat un băiat din Moldova, Ștefan, ce avea apoi să devină căpitan pe unul din cele mai mari petroliere din lume, "Independența", găsindu-și sfârşitul odată cu scufundarea acestuia în Bosfor. De mic practică tot soiul de meserii: ajutor la bostănăria turcului Cadri, vânzător de răcoritoare pe plajă, vânzător de lapte, vânzător de creveți la cornet, vânzător de ziare, sacagiu, bagajist la gară, etc. Banii astfel câştigaţi devenind o sursă serioasă pentru întreținerea familiei sale și, deseori, pentru ajutorarea familiilor mai nevoiașe din orășel. Pentru Nicu Constantin primele înclinații spre lumea artei încep să apară la vârsta de 12 ani când avea ocazia, odată cu venirea concediilor de vară, să vadă la Eforie o serie întreagă de mari artiști: George Vraca, Gică Petrescu, Sergiu Malagamba, Ștefănescu-Goangă, Nicolae Bassu Tasian, Arta Florescu, Nae Roman, Bimbo Mărculescu etc.Tot pe atunci învață de la sora sa, Constanța, lungi poeme de câte 30-40 de strofe, pe care le recită fără cusur la serbările organizate în Eforie de Ziua Eroilor făcându-se astfel imediat remarcat. Primul spectacol a fost însă ținut în Școala de Marină din Constanța când Nicu Constantin, ce făcea pe atunci parte din grupul "Trio Scaramuța", a prezentat momentul satiric "Mâine vom fi pe mare" în care lua peste picior pe cei din conducerea școlii. Alături de el mai apăreau atunci colegii săi, Muller, Geanoglu, Mușat, Korfiadis și viitorul actor Costel Drăgănescu.
Între 1960 și 2000, a activat și a susținut peste 9.000 de reprezentații pe scena Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”. În perioada 1979-1982, Constantin a fost și actor al Teatrului de Operetă „Ion Dacian”.


În palmaresul înregistrărilor lui Constantin se află peste 30 de filme de scurt și lung metraj, 600 de emisiuni de radio și peste 300 de televiziune. În 2005, în cadrul Galei UNITER, a primit premiul special pentru teatru de revistă, iar un an mai târziu, premiul UNITER pentru întreaga activitate.

S -A ÎNTÂMPLAT ÎN 31 IULIE ...............

Evenimente

1227: Începutul creștinării cumanilor și brodnicilor (31 iulie 1227 - 21 martie 1228).
1498: În cea de-a treia călătorie, Cristofor Columb devine primul european care descoperă insula Trinidad..
1936: Comitetul Olimpic Internațional anunță că Jocurile Olimpice de vară din 1940 se vor desfășura la Tokyo. Totuși, jocurile au fost anulate din cauza celui de-Al Doilea Război Mondial.
1944: Scriitorul și aviatorul Antoine de Saint-Exupéry se lansează într-un zbor de recunoaștere deasupra Mării Mediterane; avionul său este doborât și Antoine de Saint-Exupéry este considerat de atunci dispărut.
1954: Prima ascensiune pe K2, de către o expediție italiană condusă de Ardito Desio.
1957: A intrat în funcțiune primul reactor atomic românesc.
1976: NASA publică faimoasa fotografie „Fața de pe Marte", făcută de Viking 1.

S -a născut în............

    1718: John Canton, fizician englez (d. 1772)
    1800: Friedrich Wöhler, chimist german (d. 1882)
    1803: John Ericsson, inventator american de origine suedeză (d. 1889)
    1809: Francis Walker, entomolog englez (d. 1874)
    1835: Henri Brisson, politician francez, al 50-lea prim-ministru al Franței (d. 1912)
    1859: Theobald Smith, patolog american (d. 1934)
    1912: Milton Friedman, economist american, laureat Nobel (d. 2006)
    1914: Louis de Funès, actor francez de teatru și film (d. 1983)
    1918: Paul D. Boyer, chimist american, laureat Nobel
    1919: Primo Levi, chimist și autor italian (d. 1987)
    1919: Maurice Boitel, pictor francez (d. 2007)
    1939: Nicu Constantin, actor român de teatru și film (d. 2009)
    1944: Geraldine Chaplin, actriță americană, fiica lui Charlie Chaplin
    1949: Mircea Baniciu, compozitor și interpret român de muzică ușoară

Decese

    1556: Ignațiu de Loyola, întemeietorul ordinului iezuit (n. 1491)
    1726: Nicolaus II Bernoulli, matematician elvețian (n. 1695)
    1750: Ioan al V-lea al Portugaliei (n. 1689)
    1784: Denis Diderot, filosof francez (n. 1713)
    1886: Franz Liszt, pianist de origine maghiară (n. 1811)
    1944: Antoine de Saint-Exupery, scriitor și pilot francez (n. 1900)
    1972: Paul-Henri Spaak, politician belgian, prim-ministru al Belgiei (n. 1899)
    1986: Iustin Moisescu, patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (n. 1910)
    1998: Ioan Ploscaru, deținut politic, episcop, unul din liderii Bisericii Române Unite în perioada clandestinității (n. 1911)
    2009: Sir Bobby Robson, fotbalist și antrenor englez (n. 1933)
   
   

marți, 30 iulie 2013

"Fii Strălucirea..." - "Înger şi Suflet" - versuri - Maria Ciumberică

























"Fii iscusit la vorbă, şi cumpătat la faptă,
Iubire-mpărtăşeşte, chiar dacă hulit eşti...!
Ia-ţi un răgaz de-o clipă, să poţi urca o treaptă,

Să-ţi dai măcar o şansă... menirea să-ţi găseşti.
Trăind fiece clipă, ca şi pe cea din urmă,
Rămâi în Cartea Vieţii, chiar dacă nu te vor,
Acceptă-ţi existenţa, dar nu pe cei ce scurmă...
Le lasă lor păcatul, ... că-i doar păcatul lor.
Un dar divin ţi-e viaţa, chiar dacă-i presărată
Cu lacrimi, doruri moarte..., cu dulce şi amar...
Iertându-i pe potrivnici cu inima curată
Răbdarea-i dobândită, şi lungul tău coşmar
E risipit de Mâna ce te-a cules din tină,
A modelat cu grijă, făptura să nu-ţi strice,
Lumină te-a dat lumii; ţi-a dăruit lumină,
Un loc în timp şi spaţiu, să poţi trăi ferice.
Iar dacă trebuieşte, fii OM. Fii strălucirea
Divinului din tine. Alungă umbra morţii.
Un crez să-ţi faci în viaţă, şi-ai limpede privirea,
Mantie fă-ţi din stele!... Şi fără pata sorţii,
Nu semăna furtună, căci asta vei culege,
E timpul ca schimbarea s-o faci, aici. Acum!
Zapis pecetluieşte. Şi Taina înţelege...!
Ea-ţi dă Noi Zori de Ziuă. Nu-i transforma în scrum.

Un Adevăr e-n Toate: gândeşte, şi alege! "
(21.02.2011)
("Fii Strălucirea..." - "Înger şi Suflet" - versuri - Maria Ciumberică)

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More