joi, 11 iulie 2013

11 iulie 2013 by Viorica Crainic

Bine v - am regăsit!


"Este o mare nenorocire să nu ai destulă înţelepciune pentru a vorbi frumos, şi nici destulă judecată pentru a tăcea."(Jean de la Bruyere)

Cezar Preda : Mă miră pasivitatea şefului statului.

Vicepreşedintele PDL Cezar Preda a declarat, miercuri, că îl miră "pasivitatea" şefului statului faţă de "derapajul şi violarea justiţiei româneşti de către Victor Ponta", el cerând totodată procurorului general să dea explicaţii "asupra tăcerii sale" privind afirmaţiile premierului.
"Pentru mine este mult mai important derapajul şi violarea justiţiei româneşti de către Victor Ponta decât înfiinţarea de funcţii în PDL. Ceea ce face Ponta, astăzi, dând ordine Procurorului Genral şi şefului DNA să instrumenteze dosare şi să facă anchete, precum şi cum să albească dosarul său de plagiat şi a celorlalţi miniştri este cea mai gravă situaţie din obligaţiile noastre europene. Mă miră, însă, pasivitatea şefului statului şi a societăţii în general faţă de acest comportament aberant al lui Victor Ponta", a precizat Cezar Preda.
"Îi cer Procurorului General explicaţii asupra tăcerii sale în cazul afirmaţiilor şi intervenţiilor lui Victor Ponta şi solicit Parchetului şi Poliţiei să nu se facă preş în faţa intervenţiei fără precedent a politicului", a adăugat Preda.

PSD a lansat programul politic "De la om la om".

Partidul Social Democrat a lansat, marţi programul politic 'De la om la om', a anunţat secretarul general adjunct al partidului, Codrin Ştefănescu.
"După o perioadă în care PDL a creat uriaşe discrepanţe sociale, a umilit categorii întregi prin aplicarea unor măsuri aberante, a tăiat pensii, salarii, alocaţii şi a refuzat dialogul, ignorând total vocea străzii, PSD încearcă acum să repare cât mai mult din nedreptăţile fostei guvernări. În acest sens, programul 'De la om la om' se vrea a fi un vehicul în realizarea unui nou tip de relaţionare între cetăţeni şi omul politic, care presupune o comunicare permanentă cu toate categoriile sociale. Iar acest lucru nu se poate realiza decât prin intermediul unui dialog deschis între comunitate şi reprezentanţii PSD, atât în mediul urban, cât şi în mediul rural, dar şi prin contactul cu toate segmentele societăţii civile: organizaţii non-guvernamentale, societatea civilă, sindicate, patronate, asociaţii ale investitorilor, asociaţii ale pensionarilor, asociaţii profesionale etc.", a detaliat Ştefănescu într-un comunicat.
"De la om la om' este conceput ca un promotor al activismului de partid. În acest fel, vor fi dinamizaţi toţi activiştii PSD pentru a lua pulsul real al societăţii, al dificultăţilor de zi cu zi ale oamenilor, urmând ca împreună cu factorii de decizie să încerce soluţionarea problemelor, a arătat Codrin Ştefănescu.

Marius Pâscan : România a legalizat raptul autorităţilor ungare prin Dictatul de la Viena.

Senatorul PDL de Mureş Marius Pâscan, fost prefect al judeţului, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că a intrat în posesia Colecţiei de Decrete a Ungariei din 1941, aflată în arhivele de la Budapesta, susţinând că, pe baza acestora, clădiri, păduri şi terenuri din Transilvania au fost revendicate şi câştigate în instanţă după 1990, astfel că "România a legalizat raptul săvârşit de autorităţile Ungariei prin Dictatul de la Viena".
"Pe baza efectelor pe care le-au generat decretele respective, printr-o legislaţie ambiguă şi adeseori iresponsabilă, România a consacrat după 1990 furtul proprietăţilor, legalizând, de fapt, raptul săvârşit de autorităţile Ungariei din acea vreme. În cele ce urmează, evidenţiem câteva dintre argumentele şi documentele care probează de ce clădiri monumentale din Transilvania, terenuri agricole şi păduri au fost revendicate şi dobândite prin instanţele de judecată de către moştenitorii sau reprezentanţi acestor aşa-zişi proprietari sau ai cultelor religioase care, de fapt, s-au auto-împroprietărit. Iată, aşadar, câteva extrase absolut relevante în acest sens din Colecţia Decretelor din Ungaria, de la 1941, recent descoperite şi traduse, care vorbesc de la sine", a declarat senatorul Marius Pâscan.

Senatorul PDL de Mureş Marius Pâscan a mai declarat ieri, că minorităţile din Parlament îşi împart în mod "inexplicabil" o sumă totală de 83 de milioane de lei în acest an, în care "e criză pentru toţi".
"Pentru acest an s-au alocat 83 de milioane de lei pentru diverse ONG-uri, organizaţii reprezentând minorităţile. Este revoltător şi ar trebui să ne dea de gândit. Nu ştim cum sunt justificate. De pildă, cei de la UDMR primesc vreo 18 milioane de lei, pentru că sunt uniune, pe de o parte. De cealaltă parte, ca partid. Acum, comparativ, dacă-i luăm ca partid, cu alocările care se dau partidelor, imaginaţi-vă de pildă că PSD, cel mai mare partid din România la ora actuală, a primit 6,2 milioane de lei în acest an, adică de aproape trei ori mai puţin decât UDMR", a spus Pâscan.
Senatorul a susţinut că nimeni nu a putut să indice în mod public cum se cheltuiesc aceşti bani şi de ce sunt făcute "discriminări între minoritari", în sensul că sumele, raportate la numărul de persoane dintr-o minoritate, variază între 15-20 de lei până la peste 300 de lei "pe cap de minoritar".

Titus Corlăţean : Vizită oficială în Coreea de Sud.

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, va face în perioada 11-12 iulie o vizită oficială în Coreea de Sud, la invitaţia omologului său, Yun Byung-se.
Vizita ministrului Corlăţean în Republica Coreea "urmăreşte crearea de oportunităţi pentru amplificarea şi dinamizarea investiţiilor sud-coreene în economia românească", în spiritul parteneriatului strategic dintre cele două ţări, se arată într-un comunicat MAE. În programul vizitei sunt prevăzute întâlniri cu premierul Republicii Coreea, Chung Hong-won, ministrul de externe sud-coreean, Yun Byung-se, şi vicepreşedintele Adunării Naţionale, Lee Byung-suk.

Guvernul României :  Mai mulţi bani din taxa pe activităţi miniere.

Cuantumul taxelor anuale pentru activităţile miniere, respectiv prospecţiune, explorare şi exploatare, a fost majorat de Guvern cu 28%, incluzând astfel rata inflaţiei calculată cumulat pentru ultimii şase ani. Astfel, taxa pentru activitatea de prospecţiune a fost majorată de la 250 lei/km² la 320 lei/ km², cea pentru explorare a fost ridicată de la 1.000 lei/km² la 1.280 lei/km², iar taxa pentru exploatare a fost crescută de la 25.000 lei/km² la 32.000 lei/km².
Majorarea taxelor a fost decisă prin hotărâre de guvern privind reactualizarea valorii taxelor pentru activităţile miniere, prevăzute de Legea minelor.

Recensământ 2011 : Un sfert de milion de români nu ştiu să scrie şi să citească .

În România există aproape un sfert de milion de persoane analfabete, potrivit calculelor HotNews.ro bazate pe datele de la recensământul din 2011.
În topul judeţelor cu cei mai mulţi analfabeţi, atât că număr, dar şi că procentaj raportat la populaţia totală, se regăsesc judeţele din Sudul şi Sud-estul României precum Giurgiu, Călăraşi, Teleorman, Ialomiţa sau Tulcea, în timp ce Capitală şi o parte din judeţele din Vestul, Centrul şi Nord-Estul ţării au înregistrat cei mai puţini analfabeţi – sub 1%.
Deşi faţă de recensământul din 2002 numărul analfabeţilor s-a micşorat cu circa 50% la nivel de ţara, scăderea nu a avut un caracter uniform. Judeţe precum Maramureş, Dolj, Olt, Teleorman sau capitala Bucureşti au înregistrat cele mai puternice scăderi (60-70%), în timp ce în judeţe precum Vrancea numărul persoanelor analfabete a scăzut cu doar puţin peste 16%.

Jean-Marc Ayrault  :Vizita în România.

Premierul francez Jean-Marc Ayrault  va face o vizita , joi şi vineri în România pentru a reafirma diferitele dimensiuni şi perspective ale parteneriatului strategic dintre Paris şi Bucureşti, relaţiile dintre cele două ţări nelimitându-se la chestiunea romilor, potrivit anturajului prim-ministrului francez, relatează marţi AFP.
Jean-Marc Ayrault va fi însoţit de patru miniştri: Stéphane Le Foll (Agricultură), Nicole Bricq (Comerţ Exterior), Philippe Martin (Ecologie) şi Thierry Repentin, ministru delegat pentru Afaceri Europene. În cadrul acestei vizite se va discuta despre "reafirmarea tuturor elementelor parteneriatului franco-român", semnat în 2008, dar care a fost prelungit în februarie şi care stabileşte direcţia pentru perioada 2013-2018, dar şi de a arăta că relaţiile franco-române nu se rezumă la chestiunea romilor", a precizat anturajul premierului francez.
Se va insista în special asupra importanţei schimburilor economice şi comerciale cu această ţară din Balcani, care s-au ridicat anul trecut la 6,25 miliarde de euro, Franţa fiind al treilea partener comercial al României, după Germania şi Italia, subliniază AFP. Potrivit Băncii Naţionale a României, Franţa este al patrulea investitor extern.

UE : Nu este timp de pierdut cu programarea fondurilor europene.

Comisarul UE pentru politica regională, Johannes Hahn, a informat statele membre și regiunile că nu este timp de pierdut în ceea ce privește planificarea programelor fondurilor structurale ale UE pentru perioada 2014-2020. Apelul la acțiune survine după ce membrii Comisiei pentru dezvoltare regională a Parlamentului European au adoptat o serie de rapoarte care, în principiu, convin asupra unei reforme radicale a politicii regionale.
 „La ultimul Consiliu European, UE a invitat statele membre să accelereze utilizarea Fondurilor structurale și de investiții europene pentru creștere și locuri de muncă. Votul de astăzi le oferă instrumentele necesare pentru a acționa. Nu avem timp de pierdut. Aceste reforme vor oferi politicii regionale a UE mijloacele pentru a aborda obstacolele principale cu care se confruntă UE în calea dezvoltării pe termen lung. Ele direcționează investițiile noastre în principal către domenii cheie pentru dezvoltarea economică: Sprijinirea IMM-urilor, cercetare și inovare, agenda digitală și economia cu emisii scăzute de carbon — prevăzute în Agenda Europa 2020 pentru creștere economică. Prin aceste reforme, modernizăm politica astfel încât să producă rezultate tangibile și performanțe îmbunătățite. Și, ceea ce este de mare importanță, noua noastră politică va mobiliza întregul potențial din regiunile Europei pentru a duce la îndeplinire această agendă.”

Negocieri între UE şi SUA privind securitatea.

Statele Unite şi Uniunea Europeană vor duce negocierile privind securitatea în cursul lunii iulie la Bruxelles, apoi la Vilnius, pentru a discuta mai ales despre problema spionajului american, a anunţat miercuri Lituania, care asigură preşedinţia UE.
Cazul de spionaj realizat de către Statele Unite a afectat relaţiile între cei doi parteneri. Dezvăluirille privind spionarea birourilor UE de către Agenţia de securitate naţională (NSA) americană au avut un impact asupra primei runde de negocieri lansate luni la Washington cu privire la un acord de liber schimb menit să creeze una dintre cele mai mari zone de liber schimb din lume.
"Trebuie să clarificăm toate acestea. Protejarea datelor personale trebuie să fie garantată, sunt principiile europene", a declarat pentru presă preşedinta lituaniană, Dalia Grybauskaite.
"Aceste negocieri vor fi continuate la Bruxelles, iar imediat apoi în Lituania", a adăugat ea la Vilnius.
Surse diplomatice au declarat pentru AFP că experţi urmează să se întâlnească la Bruxelles la 22 iulie pentru a stabili agenda şi programul negocierilor ce urmează a fi aprobate.

ŞTIRI METEO

 VINERI 12  IULIE  2013.

În jumătatea de est a ţării şi la munte vremea va fi în general instabilă, cerul va prezenta înnorări temporar accentuate şi pe arii relativ extinse vor fi averse, descărcări electrice, intensificări de scurtã durată ale vântului care trecător pot lua aspect de vijelie şi izolat grindină. Ploile vor avea şi caracter torenţial, iar cantităţile de apă vor depăşi 20 l/mp şi izolat 50 l/mp. În restul teritoriului nebulozitatea se va reduce treptat, iar astfel de fenomene vor fi pe arii restrânse. Temperaturile maxime vor fi de la 22...23 de grade în regiunile nordice, până la 30...31 de grade în sudul ţării, iar cele minime se vor încadra, în general, între 10 şi 20 de grade.
Presiunea atmosferică va fi în uşoară creştere.

PERSONALITĂŢI

LA MULŢI ANI!

Maria Dragomiroiu

Maria Dragomiroiu (n. 11 iulie 1955, Marcea, Vâlcea) este o interpretă de muzică populară din România. Având o voce deosebită, cu un amplu registru vocal, și fiind posesoarea unei tehnici excelente, de solistă de muzică clasică, Maria Dragomiroiu a fost comparată, mai ales la începutul carierei, doar cu Maria Tănase, doamna cântecului popular românesc.


În 1973 şi 1974 , pe când avea numai 17 ani,  Maria Dragomiroiu interpreta pe scena Cenaclului Flacăra "Mărie, Mărie", faimoasa melodie a Mariei Tănase, în modul său specific, emoţionant. Cânta fără orchestră, fără nici un fel de acompaniament. Oriunde interpreta această melodie, ca şi alte doine şi cântece ale sale, Maria Dragomiroiu stârnea aplauze frenetice şi vocea sa era admirată, fiind adesea comparată cu cea a Mariei Tănase. Pentru o adolescentă care bătea la porţile afirmării lucrul acesta era extraordinar. Cel care a prezentat-o pe Maria Dragomiroiu lui Adrian Păunescu a fost marele etnomuzicolog Hary Brauner. Artistă îşi aminteşte cu recunoştinţă că tot el a descoperit-o şi a îndrumat-o şi spre Festivalul de Folclor "Maria Tănase" de la Craiova, în 1972, unde a primit premiul pentru popularitate.

LA MULŢI ANI!

Giorgio Armani

Giorgio Armani (n. 11 iulie 1934, Picenza, Emilia-Romagna) este un designer vestimentar italian. Compania lui s-a format în 1974, iar în 2001 a fost aclamat ca cel mai de succes designer italian.
Este medic, dar a făcut pasiune pentru arta fotografică, apoi a lucrat la departamentul de reviste „Le Rinascente”, la camera de rochii.
Din 1961 până în 1970, a lucrat ca designer la casa de modă Nino Cerruti, devenind mâna dreaptă a casei de modă. În 1974, partenerul său Sergio Galiotti l-a îndrumat către o linie de modă pentru femei și bărbaţi. Costumul Armani a devenit un "must have" al celor care se declară adepţii eleganţei, dar şi o uşurare pentru managerii care nu îşi permit un designer personal. Cu alte cuvinte, costumele Armâni sunt perfecte, pur şi simplu se aranjează după trupurile celor care le poartă.
A dezvoltat o afacere care are 305 magazine în 35 de state, cu liniile Armâni prive, Giorgio Armâni, Le Collezioni, Emporio Armâni - linia urbană pentru tineri, Armâni Jeans - care se vinde exclusiv în Statele Unite ale Americii şi în Canada şi Armâni Junior. Numele Armâni s-a lipit însă şi de hoteluri, cafenele, ceasuri, telefoane mobile, parfumuri, fie realizate "în casă", fie în parteneriat cu alte companii. Armâni este special creat pentru omul modern, după cum trage concluzia lectorul cursului despre "Moda contemporană", deoarece omul modern "îşi poartă haina ca pe o mască". Mai multe detalii despre cursul de modă găsiţi pe www.victoriei.ro.
În afară de modă, el mai are ca hobby sportul. Este președintele echipei de baschet Milan, este fanul echipei Inter Milan și creează echipamente pentru echipa națională de fotbal a Angliei. Mai este responsabil și cu echipamentul echipei Chelsea FC, din august 2007.

Teofil T. Vescan 

Teofil T. Vescan (n. 11 iulie 1913, Bratislava - d. 9 decembrie 1963, Iași) a fost un fizician și pedagog român. A fost un militant antifascism, între 1941-1942 fiind închis în lagărul de muncă forțată de la Brețcu. Principala sa preocupare în domeniul fizicii a fost teoria relativității, aspect abordat și în lucrarea de doctorat. A creat la Iași o școală de cercetare în fizica relativistă obținând câteva rezulatate importante: formularea hidrodinamicii relativiste în schema penta-dimensională Klein-Kaluza, a studiat problema relativistă a două corpuri de masă variabilă, a elaborat o metodă nouă de obținere a metricii Schwarzschild folosind transformări infinitezimale, a formulat în termeni relativiști efectul Pinch.
Între anii 1923-1931 studiază la Seminarul pedagogic din Cluj, iar între 1931-1935 urmează cursurile Facultății de Științe din cadrul Universității din Cluj. În paralel, între anii 1932-1933 studiază și la Universitatea din Paris. În 1935 după susținerea unor examene devine licențiat în fizică și în 1936 licențiat în matematici. Pentru o perioadă este profesor secundar în matematici și în fizică-chimie. După susținerea lucrării cu titlul Contribuții la teoria cinetică și relativistă a fluidelor reale, devine doctor în științe fizico-chimice. În 1944 este numit conferențiar de mecanică rațională, din 1945 este profesor de fizică teoretică la Universitata Bolyai din Cluj, iar din 1948 profesor de fizică teoretică la Universitatea Victor Babeș din Cluj. Între 1950-1963 este profesor de fizică teoretică și structura materiei la Universitatea din Iași, și director al Institului de fizică și științe tehnice din Iași. Pe parcursul vieții a susținut cursuri în mai toate domeniile fizicii teoretice, dar și cursuri de matematici, fizică atomică și nucleară, istoria matematicii și fizicii. În cursurile sale a abordat și probleme ale filozofiei științei.
Întrega sa carieră este marcată de o activitate publicistică vastă, reușind să publice peste 370 de lucrări (articole și cărți) în domenii variate și sub diferite forme: cărți de specialitate, lucrări de popularizare a științei, manuale, cursuri univeristare.
În lucrările de fizică teoretică a abordat diverse probleme relaționate de teoria cinetică a materiei, refracția astronomică, mișcarea a două corpuri de masă variabilă, fluidele reale, gemeralizarea principiului inerției.
Între 1947-1955 s-a preocupat de radioactivitatea rocilor din unele regiuni ale României.

Aleksandr Mihailovici Prokhorov

Aleksandr Mihailovici Prokhorov (11 iulie 1916, Atherton, Australia - 8 ianuarie 2002, Moscova, Rusia) - fizician rus. Membru de onoare din străinătate al Academiei Române (10 septembrie 1991). Membru al Academiei de Ştiinţe din Moscova, al Academiei de Ştiinţe din Chişinău (1992); laureat al Premiului „Nobel” pentru fizică (1964). După absolvirea Facultăţii de Fizică a Universităţii din St. Peterburg (1939), şi-a început activitatea de cercetare în domeniul propagării sunetelor radio în Laboratorul de Oscilaţii al Institutului de Fizică „Lebedev”. Între 1944 şi 1950 a adus contribuţii în domeniul radiofizicii: a dezvoltat teoria stabilizării în frecvenţă a generatorilor de ultra înaltă frecvenţă şi a demonstrat experimental pentru prima dată coerenţa radiaţiei electronilor acceleraţi în sincrotron. A început şi cercetările de spectrografie, fundamentând ideea unui nou tip de generator molecular de unde electromagnetice, bazat pe procesul de emisie stimulată, idee strălucit dezvoltată teoretic şi confirmată experimental într-o serie de lucrări elaborate împreună cu N.G. Basov între 1953 şi 1955, când a stabilit teoria generatorilor moleculari; a realizat primul generator cuantic în domeniul frecvenţelor ultraînalte cu fascicul molecular de amoniac şi a demonstrat una dintre metodele de obţinere a inversiei de populaţie în sistemele cuantice - metoda pompajului optic. Acestea au permis deschiderea unui nou domeniu al ştiinţei electronica cuantică - care l-au condus la construcţia oscilatorilor şi a amplificatorilor cuantici de radiaţie în domeniul microundelor şi în cel al opticii.
A mai realizat noi medii active din cristale şi sticle optice dopate pentru laserii cu corp solid, a construit un nou tip de laser cu gaze de mare putere - laserul gazdinamic, a elaborat bazele fizice pentru crearea de materiale optice rezistente la radiaţia laser, ca şi teoria autofocalizării, disocierea multifotonică rezonanţă a moleculelor în domeniul infraroşu. S-a dedicat cercetărilor de optică a ghidurilor de lumină, cu deosebire asupra efectelor neliniare de propagare a radiaţiei şi a elaborat metode eficiente de realizare a fibrelor cu pierderi extrem de mici pentru sistemele de comunicaţii.

S -A ÎNTÂMPLAT ÎN  11 IULIE ..........

Evenimente

    1714: Dimitrie Cantemir este ales membru de onoare al Academiei din Berlin.
    1776: Căptitanul James Cook începe cea de-a treia călătorie. În principal scopul călătoriei a fost o încercare de a descoperi Pasajul de Nord-Vest.
    1801: Astronomul francez Jean-Louis Pons descoperă prima sa cometă. În următorii 27 de ani el a descoperit alte 36 de comete, mai mult decât oricare altă persoană din istorie.
    1979: Prima stație spațială a Americii, Skylab, este distrusă la reintrarea în atmosfera Pământului deasupra Oceanului Indian.
    1987: 5.000.000.000 de locuitori pe Terra.
    1991: Eclipsă totală de Soare în Hawaii și Mexico.
    2012: Astronomii anunță descoperirea S/2012 P 1, a cincea lună a lui Pluto.

S -a născut în............

    1561: Luis de Góngora, poet spaniol (d. 1627)
    1846: Léon Bloy, scriitor francez (d. 1917)
    1913: Teofil T. Vescan, fizician și pedagog român (d. 1963)
    1916: Alexandr Mihailovici Prohorov, fizician rus, laureat al Premiului Nobel în 1964, membru de onoare al Academiei Române (d. 2002)
    1920: Yul Brynner, actor american de origine rusă (d. 1985)
    1926: Pierre de Boisdeffre, istoric, diplomat și critic literar francez (d. 2002)
    1934: Giorgio Armâni, creator italian de modă
    1955: Maria Dragomiroiu, interpretă româncă de muzică populară

Decese

     1593: Giuseppe Arcimboldo, pictor italian (n. 1527)
     1797: Ienăchiță Văcărescu, poet, istoric român (n. 1740)
     1937: George Gershwin, compozitor, pianist și dirijor american (n. 1898)
     1973: Radu Brateș, poet și prozator român (n. 1913)
     1973: Isabel Randolph, actriță americană (n. 1890)
     1974: Pär Lagerkvist, scriitor suedez, laureat al Premiului Nobel (n. 1891)
     1989: Sir Laurence Olivier, actor și regizor britanic (n. 1907)
     1995: Mihai Botez, matematician și disident român (n. 1940)

Sărbători

    Ziua Mondială a Populaţiei - A fost declarată ca zi internaţională de către Organizaţia Naţiunilor Unite în 1987, când populaţia lumii a atins pragul de 5 miliarde.





0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More