Anul trecut la demitere spunea :
Azi președintele revine :
,,"Eu când m-am dus în China, principalul obiectiv a fost deficitul în relația comercială cu China. Ajunsesem la deficit comercial de 2,9 miliarde între noi și China. Noi exportam 300 milioane, ei 3,2 miliarde. A fost problema cea mai discutată, dar bine pregătită în avans de ambasadori, MAE. Azi am ajuns cu un deficit de 2,1 miliarde, s-a redus cu 800 milioane, Guvernul chinez a luat decizia să susțină importurile din România și pentru unele mărfuri acordă o subvenție importatorilor", a spus preşedintele.
„Ponta și-a luat Oltchimul în traistă și a zis că acoperă eșecul UE și al nostru pe Nabucco lansând tema Oltchim. Mai bine o trata altfel, pentru că lucrurile par neserioase. Te duci cu un combinat în traistă în Azerbaidjan, te duci în Kazahstan și spui V-am tăiat 360 de milioane din datorii, te duci în China spui Vrem reactoare de la voi și facem și parteneriat strategic. Consecvența e importantă în politică externă. România a putut părea puțin penibilă. Să te duci în Kazahstan după ce ai făcut escală în Azerbaidjan e ca și cum ai face escală la Beijing, apoi te duci la Tokyo”, a afirmat preşedintele.
„Turneul catastrofal din punct de vedere al imaginii și al eficienței din Asia (al lui Victor Ponta - n.r.) ar trebui să mă supere. Te-ai dus în Azerbaidjan, am în traistă un combinat, vrei să-l cumperi. Te-ai dus în Kazahstan, am rezolvat problema cu Rompetrol. Te duci în China, vrem să ne facem reactoare. Câtă minte trebuie să-ți lipsească să nu-ți dai seama că avem tehnologii diferite. China utilizează uraniu îmbogățit, iar România utilizează uraniu neîmbogățit. Prin absurd să spunem că Ponta a fost convingător, că de mâine năvălesc chinezii și fac reactoarele 3 și 4. Suntem dependenți de importuri.", a declarat Traian Băsescu.
Potrivit preşedintelui, Victor Ponta a plecat în Asia fără mandat: "Sunt lucruri care nu trebuie tolerate doar pentru că avem un acord de cooperare instituțională. O vizită de prim-ministu sau de președinte se pregătește".
Cele mai importante declarații:
„Avem în lege trecut, electoratul e stabilit de evidența populației. Recensământul face o poză a situației românilor aflați aici, acasă. Nu s-a dus nimeni în Italia, în Spania, să recenzeze. În timp ce avem 3,5 milioane în străinătate, INS a avut certitudinea a pentru 700.000. Afară nu prea sunt minori, ci oameni la muncă. Listele electorale se fac după evidența populației, ca în toate statele UE. Listele electorale sunt actualizate de primării care au evidenţa stării civile, a cetăţenilor, doar de ele, de nimeni altcineva. Părerea mea este că oricât s-ar verifica listele suntem peste 18 milioane de electori, cu tot cu cei care se află în străinătate la muncă.
Abia anul acesta a fost primul când a început să scadă numărul de electori. Au fost decreţeii care, imediat după revoluţie au tot crescut în mod natural, au ajuns la 18 ani şi în 2009 şi în 2010 şi în 2011. Lista electorală a crescut numeric până anul acesta când a început să scadă cu câteva sute de mii.
Nu este totuna recensământul cu corpul electoral"
T. Băsescu: "Responsabilitatea politică încă nu s-a măsurat, România plătește și acum costuri enorme"
„Pactul de coabitare are teme precise, ceea ce nu ne oprește să ne exprimăm punctul de vedere. Eu vă subliniez punctul meu de vedere. Anul trecut ne aflam în plin proces al unui puci parlamentar, care nu s-a finalizat, dar cea mai mare parte a instituțiilor au fost afectate. Responsabilitatea politică încă nu s-a măsurat, cineva va trebui să își asume responsabilitatea juridică, România plătește și acum costuri enorme. O guvernare trece prin momente și momente. Momentele de criză măsoară oamenii politici. Vedem țări în Europa care se chinuie de mulți ani să treacă prin criză. România a avut șansa să aibă oameni politici care și-au asumat, împotriva voinței populației, au luat țara în spate și au trecut-o pe malul celălalt al crizei. Nimeni nu va accepta atunci când un președinte e impopular că și-a făcut treaba şi să spună Aaa, a devenit impopular, hai să îl schimbăm. Nu funcționează asta în democrație. Se întrerupe mandatul dacă sunt acuzați de înaltă trădare sau încalcă Constituția. Cred că este corect pentru că altfel vom trăi cu ideea că politicenii nu plătesc - prin acțiunea lor își discreditează țara – când prin acțiunea lor fac rău țării. Corect ar fi ca cineva să plătească în fața instanței pentru deciziile politice".
Despre experiența loviturii de stat din 2012
"Azi, la un an de la lovitura de stat din 2012, s-a mai adăugat ceva la experiența mea ca om politic și la experiența de viață. Şi asta după ce populația a plătit atâtea costuri pentru trecerea prin criză, pentru că nu politicienii au trecut prin criză, nici eu, nici Boc. Populația a plătit extrem de greu costurile trecerii prin criză. O eventuală negăsire a unei formule privind stabilitatea politică ne-ar duce exact acolo unde n-am vrea să fim. Ar crește și costurile de finanțare, investițiile s-ar stinge. Urmările anului trecut: investițiile sunt mult mai mici. Efecte sunt, plus neîncrederea.”
"Adrian Năstase, ca să fie primit la Casa Albă, a semnat cu Bechtel. Și a fost laș ca să nu recunoscă"
„Coabitarea este o chestiune de responsabilitate. Sunt multe lucruri care nu-mi plac. Se continuă a se fura prin lege. Adrian Năstase, ca să fie primit la Casa Albă, a semnat cu Bechtel. Și a fost laș ca să nu recunoscă. Petrom cum s-a privatizat? Prin lege. Pentru că nimeni să nu-l poată întreba pe Adrian Năstae: cum ai dat resursele pe 30 de ani, măi omule? Dar a construit o relație foarte bună cu socialiștii austrieci. Am cumpărat fregatele și ne-am întâlnit cu Tony Blair.
Nu e în regulă. M-am întâlnit cu președintele Kazahstanului acum 2 ani și i-am spus ferm că trebuie să ne plătească 580 de milioane de dolari. Premierul s-a dus și a zis Am rezolvat-o mai ieftin. În cazul Rompetrol, a fost o negociere, Rompetrol trebuia să plătească statului 580 milioane de dolari, datoriile cu care l-a preluat Patriciu. Patriciu a vândut rafinăria celor din Kazahstan, dar datoria a rămas. S-a făcut o negociere între Guvern și Rompetrol și s-a stabilit ca în loc de 580 milioane să primim 200 de milioane. Memorandumul spune că statul român și Rompetrol vor face un fond de un miliard... fără nicio garanție, o apă de ploaie. Așa cum nu se dau banii de la 200 milioane la 580 de ce aș crede că vor veni kazahii cu 800 de milioane? Furtul cu legislație s-a moștenit, a făcut arc peste timp și a venit de la Guvernul Năstase la Guvernul Ponta. Nu sunt dispus să tolerez. Nu spun că a furat premierul Ponta, a fost păcălit”.
Traian Băsescu: Turneul catastrofal al lui Ponta în Asia, fără mandat, ar trebui să mă supere
„Sunt destule (lucruri care mă supără - n.r.), spre exemplu, turneul catastofal din punct de vedere al imaginii și al eficienței din Asia ar trebui să mă supere. Te-ai dus în Azerbaidjan, am în traistă un combinat, vrei să-l cumperi. Te-ai dus în Kazahstan, am rezolvat problema cu Rompetrol. Te duci în China, vrem să ne facem reactoare. Câtă minte trebuie să-ți lipsească să nu-ți dai seama că avem tehnologii diferite. China utilizează uraniu îmbogățit, iar România utilizează uraniu neîmbogățit.
Prin absurd să spunem că Ponta a fost convingător, că de mâine năvălesc chinezii și fac reactoarele 3 și 4. Suntem dependenți de importuri.
Ponta a plecat fără mandat. Sunt lucruri care nu trebuie tolerate doar pentru că avem un acord de cooperare instituțională. O vizită de prim-ministru sau de președinte se pregătește. Eu când m-am dus în China, principalul obiectiv a fost deficitul în relația comercială cu China. Ajunsesem la deficit comercial de 2,9 miliarde între noi și China. Noi exportam 300 milioane, ei 3,2 miliarde. A fost problema cea mai discutată, dar bine pregătită în avans de ambasadori, MAE. Azi am ajuns cu un deficit de 2,1 miliarde, s-a redus cu 800 milioane, Guvernul chinez a luat decizia să susțină importurile din România și pentru unele mărfuri acordă o subvenție importatorilor.
Ponta și-a luat Oltchimul în traistă și a zis că acoperă eșecul UE și al nostru pe Nabucco lansând tema Oltchim. Mai bine o trata altfel, pentru că lucrurile par neserioase. Te duci cu un combinat în traistă în Azerbaidjan, te duci în Kazahstan și spui V-am tăiat 360 de milioane din datorii, te duci în China spui Vrem reactoare de la voi și facem și parteneriat strategic. Consecvența e importantă în politică externă. România a putut părea puțin penibilă. Să te duci în Kazahstan după ce ai făcut escală în Azerbaidjan e ca și cum ai face escală la Beijing, apoi te duci la Tokyo”.
"Am ştiu când a picat Nabucco chiar când a picat"
"Nimeni nu a renunţat la bătălie până în ultima clipă. Cu trei zile înainte a fost la Bratislava întâlnirea şefilor de stat din Europa centrală şi de Est, unde am făcut ultima intervenţie politică cu o scrisoare semnată de patru şefi de stat de pe traseul Nabucco. Până nu s-a anunţat oficial aveam obligaţia să ne batem.
Există alternative. România a fost interesată de Nabucco în primul rând pentru că ar fi trebuit să construiască o infrastructură mult mai scurtă de la Marea Neagră către pieţele europene. România va exploata gaze din Marea Neagră înainte de momentul în care ar fi fost gata Nabucco dacă la anul începeam să construim gazoductul. Cred că în 2018 România va fi capabilă să exporte, nu doar să îşi asigure integral nevoile.
Nu știu ce elemente a avut la bază OMV în comentariile sale. Nabucco pentru teritoriul nostru, având în vedere că foarte posibil România își va acoperi nevoile de gaze și va avea surplus la export, ar fi fost important pentru că am fi avut costuri mai mici de construcție a infrastructurii cu care să exportăm gaze pe piața UE. Era o cheltuială mai mică pentru infrastructură.
Nu sunt politician cu încredere în Moscova, cum nici Moscova nu are încredere în mine. Nu ne încredem unii pe alții, dar niciodată Moscova nu ne-a creat probleme în a ne aproviziona. Că ne-a dat mai scump, mai altfel, România nu a avut probleme ca Moscova să spună nu gazului pentru România. Suspiciunea trebuie să meargă până la un punct. Niciodată Moscova nu va respinge o solicitare de gaze de la noi. Deja avem companii în economia noastră ce importă direct de la Gazprom, lucrurile sunt relativ dezghețate. Nu trebuie să ne facem probleme că într-o iarnă Moscova nu ne va da gaz”.
Vizitele lui Brennan și Patrușev
„Să nu fabulăm. Au știut unul de altul, cadența în care vin. Brennan era sosit cu o zi înainte, dar nu trebuie speculat, nu s-au întâlnit. Avem nevoie unii de alții, și noi de ruși, și ei de noi, în zone în care dacă nu cooperăm putem pierde vieți. Terorismul. ISAF se retrage din Afganistan din 2014. Criminalitatea cibernetică, transfrontalieră - sunt lucruri care ne afectează și pe noi și pe ruși, deci suntem conștienți că în regiunea asta trebuie să cooperăm. Nimic spectaculos, dar o decizie matură. Protocolul semnat între CSAT și Consiliul securității statului din Rusia se referă la aceste amenințări. Traficul de ființe umane, e o zonă în care trebuie să cooperăm”.
Vizita lui Titus Corlățean la Moscova
„Cu siguranța vom consolida cooperarea pe amenințările de acest tip, și sper să fie în continuare abordată și problematica economică, asta fiind o treabă care e normal să fie, chiar dacă avem oarecare insatisfacții.
La întrebarea "Moscovei nu-i convine opțiunea pro-americană?", Traian Băsescu a răspuns: "Neîncrederea în politica pe care am dus-o. Unul dintre obiectivele mele a fost o opțiune ireversibilă către vest. Oricât m-am uitat pe glob, chiar și înainte de a fi ales prima dată, opțiunea mea a fost Statele Unite. Acum aproape că pot să fiu liniștit. Avem baze militare aici, avem cooperare, se instalează scuturile antirachetă. România nu mai are altă direcție decât spre vest. Sigur, cu escală la Bruxelles. Din acest punct de vedere, când voi vedea și baza de la Deveseul finalizată voi vedea în sfârșit drumul României că este ireversibil. Pe de altă parte, unei țări ca Federația Rusă trebuie să-i spunem foarte clar că niciodată această echipare nu vizează ostilitate față de Moscova. Trebuie să înțelegem și unii și alții că avem interese. Rusia are interese mai mari, dar avem și noi interese.”
Discuția Ponta-Merkel?: „Au avut o discuție bună. Aici știam tot, și agenda cancelariilor o știam. Există o legătură continuă între administrația prezidențială și cancelaria federală. Subiectele de discuție sigur că le-am știut.”
Urmări?: „Vedem, nu știu încă exact. E bine că s-a produs. Pentru România e foarte important ca primul ministru să poată discuta la nivel de prim miniștri cu toate statele europene.”
Scandalul interceptărilor: Nu avem motive de suspiciune
„Pot spune că nimeni nu urmărește oamenii obișnuiți. Sunt ascultați sau supravegheați cei suspecți de terorism sau dacă s-au făcut greșeli eventual în culegerea de informații la nivel politic, ele trebuie corectate. Nu ar îndrăzni americanii pe teritoriul României să se descurce singuri, structurile noastre și-ar da seama imediat. Avem un parteneriat în care schimbăm informații, nu avem motive de suspiciune. Eu nu aș lua sută la sută de bune informațiile lui Snowden. Pare a fi un om inteligent, dar într-o dificultate extraordinară și caută să creeze o breșă prin care să se strecoare de pe aeroportul din Moscova.
Nu există stat civilizat care, dacă are nevoie, să nu poată supraveghea comunicațiile pe internet. Dacă structurile statului, cu mandat de la judecător, pun sub supraveghere comunicații, ar fi un risc dacă le-ar utiliza și le-ar face publice. Dacă singurul subiect e securitatea, nimeni nu poate trăi în naivitate în ziua de astăzi”.
Despre proiectul noii Constituții: Sunt convins că românii nu o vor vota
„Ar fi un dezastru dacă noua Constituție ar deveni realitate, sunt convins că românii nu o vor vota. Parlamentul se autodeclară putere supremă în stat, deodată s-a dus tot conceputul de echilibru între puterile statului. Noi avem acum o Constituție echilibrată din acest punct de vedere, e partea cea mai reușită alături de cea cu drepturile cetățenilor”.
„Un al doilea exemplu. Se spune că cetățenii pot iniția un referendum și ne păcălesc domnii din gașcă că s-a redus numărul la 250.000 de cetățeni, dar numai cu aprobarea parlamentului. Despre ce discutăm ca democrație?”
Cine e gașca?: „Cei care au lucrat acolo. Nici măcar nu mă refer la Crin Antonescu, el pare a fi destul de naiv.
"Curtea Constituţională nu a protejat procesul de revizuire a Constituţiei, care a început deja"
"Nu înţeleg termenul un an (dat de (Curtea Constituţională - n.r.) nu are niciun Dumnezeu. Înţeleg de ce au dat un termen dar cred că e greşit fixat. Comisia de la Veneţia spune că după ce a declanşat o procedură nu schimbi regula jocului. Legea referendumului trebuie să intre în vigoare nu la un an, ci după epuizarea referendumului pentru revizuirea Constituţiei. Aşa, nu a făcut nimic, nu a protejat procesul. Procesul de revizuire a Constituţiei era început, acum, domnii din gaşcă o să aştepte să treacă un an după care, cu 30% vor trece o constituţie care a fost votată cu 50%.
Fără introducerea rezultatelor referendumului nu ar fi existat obiectul revizuirii numai dacă oamenii aceştia îşi imaginează că mai pot da o lovitură de stat printr-un referendum constituţional. Să declari parlamentul putere supremă a statului este cea mai mare lipsă de respect pentru o constituţie într-un stat democratic, orice majoritate face ce vrea. Şi una de jumătate plus 1 devine puterea supremă în stat.
Îi voi chema pe români la vot pentru că majoritatea parlamentară actuală vorbeşte de mandatul pe care îl are şi legitimitatea pe care o are ceea ce e corect şi atunci vorbim de legitimitatea dată celor 70% din parlament şi de cea a unui referendum validat. Sunt două lucruri legitime şi atunci românii trebuie să aleagă între cele două. Eu nu privesc cu respingere ce spun cei din majoritate, avem 70% suntem legitimi şi modificăm, dar răspunul meu este, da, dar modificaţi greşit.
Proiectul de revizuire a constituţiei nu poate să rămână cel de acum. Sunt convins că ne-am mai bătut nişte cuie prin toate tălpile pentru că erorile prin procesul de revizuire nu vor scăpa neobservate de Comisia Europeană. Am convingerea că vom mai avea nişte observaţii prin raportul MCV. Proiectul deja generează alertă. Discutam azi cu unul din cei responsabili dar spunea că nu e încă oficil şi i-am spus că e oficial, că e proiect de revizuire. Bruxelles va reacţiona nu pentru că suntem sub papucul lor, dar sunt nişte reguli, şi Comisia, prin tratat, veghează la respectarea acestor reguli. Nu am semnale dar ştiu bine năravurile de la Bruxelles.
Nici Biserica Ortodoxă, nici Casa regală nu trebuie să intre în Constituție. E un exces și el a venit de dragul de a mai obține susținere pentru Constituție.
CFR Marfă: Nu am încredere în această privatizare
„Nu am încredere în privatizarea CFR Marfă. GFR a rămas, dar în ce condiții, în care transformarea datoriilor în acțiuni s-a făcut după ce licitația a început. Sunt convins că dacă problema era rezolvată înainte de lansarea licitației, alta era prezența la licitație. S-a făcut în turul II, e în neregulă”.
Bacalaureatul cum arată?: „Rău. Parcă a fost la nivel prea înalt. Îmi aduc aminte când eram elev în liceu cu secretara mai rezolvam o treabă, o adeverință de boală, dar când ajungi la directorul școli... am fost la Berlin și n-am mai urmărit evoluțiile, dar e rău. Vreau să cred că e extrem de rar să se ajungă la acest nivel. Înțeleg că astăzi a mai apărut o mamă care cerea banii înapoi. Sunt astfel de cazuri. E greu de comentat și greu de apreciat cât de răspândit este fenomenul. Asta cu banii dați la profesoară n-o mai știam și nu o credeam.
Cauza e politizarea funcției de director de școală?: „E adevărat, și asta poate fi o cauză, dar nu e numai asta. Poate și salarizarea, deși nu justifică luarea de bani. Să bei cafeaua stând până noaptea târziu din fondul clasei e un lucru, dar să iei suta de euro în mâna e altă treabă.”
„Nu am nevoie să mă pregătesc pentru funcția de premier, sunt pregătit”
„Nu mă pregătesc pentru funcția de premier. Să vă răspund cu o glumă: Nu am nevoie să mă pregătesc, sunt pregătit. Premierul a spus o răutate. El știe că sunt mult mai bun ca premier decât el, el mai are nevoie de ani să ajungă un premier măcar acceptabil. Mai are mult de lucru. Aș vrea să treacă de statutul de agent constatator. El constată că sunt salarii uriașe la unii bugetari. Nu s-a întâmplat nimic. Și sergentul din stradă constată când treci pe roșu”.
Despre tensiuni în USL: Cine crede că se sparge face o eroare de analiză
„E un monolit, cine crede că se sparge face o eroare de analiză, toate elementele, interesele îi unesc. Că se mai ceartă, se mai supără, nu cred că se va ajunge la spargerea USL. PC nu contează dacă se desprinde. Aaa, contează televiziunile, trustul media e ca jumătate din USL. Sigur va fi un candidat din opoziție în fața lui Antonescu, forțele de dreapta vor găsi după europarlamentare formula să se consolideze. Acum opoziția arată destul de rău".
Muntenegru: La 19.15 ştiam de accident
„Mobilizarea instituțiilor bună, comunicare catastrofală. Eu la 19 fără 5 minute știam. Nu cred că premierul, care juca baschet în Piața Constituției, nu știa și el. Dar n-au realizat gravitatea. Ambasadorul și-a făcut treaba.
Comunicarea a fost catastrofală și norocul premierului a fost că Arafat și-a făcut treaba".
Piscina de la Vila Dante: Când am timp mai înot
„Mai înot. Vila e acolo, piscina e la subsol. Când am timp mai înot. E un mijloc de a te menține în formă. Nu dărâm vila, pur și simplu înot într-un bazin. E și multă demagogie. Cum ar fi să vezi un președinte cu soția și copiii că merg la o piscină publică. Păi toate tabloidele ar fi pline cu poze cu mine și soția din spate, din lateral. De ce să fac din soția mea un actor de tabloid.”
Despre recensământ: Vom avea consecințe de pe urma lui
„Nu contest recensământul, e un document oficial, vom avea consecințe de pe urma recensământului. Constatăm că – așa a constatat și Consiliul Național pentru Discriminare - că avem o creștere mult mai rapidă a populației roma. Se schimbă structura populației și viteza va fi tot mai mare. Mă îngrozește și de ce deschid aceste subiect: Se va menține situația și va trebuia ca generația care vine să țină un număr mult mai mare de pensionari. Dacă scade generația tânără cum să ții un număr mult mai mare de pensionari?
Un lucru este clar, dacă nu se schimbă tendința și nu pot fi optimist, trebuie să facem să meargă la școală copiii romi și aș merge până la a asista alocația pentru copii dacă nu se duc la școală. Dacă se menține tendința, această minoritate va deveni destul de consistentă și trebuie să fie la fel de instruită ca și majoritarii. Trebuie făcut ceva și sunt convins că mâine iarăși toate ONG-urile, care mănâncă bani ca să sprijine copiii romi și famiile lor și de regulă cea mai mare parte a banilor se duc în seminariile lor și nu ajung la copilul din stradă care cerșește.
Dacă nu vom avea curaj să dezbatem cinstit structura porului român vom avea probleme. Trebuie să fim conștienți.
Nu vreau să fiu un șef de stat care a știut, a intuit și n-a spus. În această evoluție, dacă se menține trendul, se stimează că vom fi 17 milioane în 2030. Studiul nu spune în ce structură. Este clar că în 20 de ani vom avea probleme uriașe să suținem pensionarii. Trebuie să facem ceva sau măcar să fim conștienți".
sursa : http://www.digi24.ro/stire/Ponta-i-Antonescu-Nu-pre-edintele-mare-te-salariile_1688 "
Oare este gata coabitarea ... Doamne ajuta !
**************************************************
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .