Bine v -am regăsit!
"Pot ierta prostia, dar nu și răutatea."
Napoleon Bonaparte
Germania, Olanda, Danemarca şi Finlanda : Sancţionarea ţărilor UE în care se încalcă statul de drept.
Miniştrii de Externe ai Germaniei, Olandei, Danemarcei şi Finlandei i-au transmis vineri o scrisoare preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, în care îi cer să propună un mecanism de intervenţie împotriva statelor care încalcă statul de drept şi valorile fundamentale ale UE."Pot confirma primirea acestei scrisori semnate de cei patru miniştri de externe din Germania, Olanda, Danemarca şi Finlanda. Este o contribuţie interesantă care merge cam în aceeaşi direcţie cu ceea ce preşedintele Barroso a prezentat în discursul său despre starea Uniunii (...) Noi ne dorim să continuăm să lucrăm la aceste aspecte şi considerăm această scrisoare ca o importantă contribuţie", a declarat, într-o conferinţă de presă la Bruxelles, Pia Ahrenkilde-Hansen, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene. Scrisoarea celor patru state solicită executivului comunitar să ia măsuri pentru a putea "reacţiona prompt şi eficient pentru a asigura respectarea" principiilor fundamentale ale UE, precum democraţia, drepturile omului şi statul de drept în ţările membre. Conform Associated Press, scrisoarea ar propune şi o opţiune de a tăia fondurile UE în cazul statelor care încalcă aceste principii.
Cristian Diaconescu : Cum ne-ar putea umili Uniunea Europeană.
Consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu avertizează că la Bruxelles pot fi luate decizii care ne pot pune cu adevărat într-o situaţie umilitoare în raport cu UE şi că ar fi bine să nu le testăm europenilor imaginaţia din acest punct de vedere. "Senzaţia este că am ajuns la limita disponibilităţii politicii interne în ceea ce priveşte armonizarea cu standardele europene", a declarat Cristian Diaconescu. Acesta apreciază ca "asumarea doar în plan bilateral a unor măsuri, urmată de invocarea scuzei că nu ai fost sprijinit politic şi pentru a păstra echilibrul şi liniştea în interiorul coaliţiei nu ai trecut la implementarea lor, nu are valoare". În opinia lui Cristian Diaconescu, a te contrazice cu partenerii strategici în contextul regional actual vulnerabil înseamnă că "fie nu înţelegi, fie ai o agendă dubla".Ion Iliescu : Ce rost are să dăm din coate, când noi îndeplinim toate condiţiile?
Corina Creţu: Merkel nu ar fi avut nicio şansă în politica din România.
Eurodeputatul PSD Corina Creţu a declarat, vineri:
"Angela Merkel nu ar fi avut nicio şansă în politica din România, pentru că oamenii ar fi schimbat sigur postul din telecomandă atunci când ar fi văzut-o la televizor", a afirmat Creţu, într-o dezbatere despre egalitatea de gen organizată de Institutul European din România.
Victor Ponta: Nu sunt nemulţumiri între PSD şi PNL.
"Cred că e foarte posibil şi normal ca în 2016, când Crin Antonescu va fi preşedintele României, să avem într-adevăr un sistem bipolar, cu un mare partid de centru-stânga şi un mare partid de centru-dreapta. PNL vrea să câştige supremaţia, şi aşa se poate explica şi transferul lui Stânişoară. Dacă în 2016, cu Crin preşedinte, se va lupta PSD cu PNL, e foarte bine şi o să-mi doresc să câştige PSD, dar nu cred că va fi ceva rău dacă va câştiga PNL. Nu mă simt în nici un fel ameninţat. Dacă lucrurile merg bine, o să câştigăm şi unii şi alţii, dacă lucrurile merg prost, o să plătim şi unii şi alţii", a spus Ponta.Vasile Blaga : Cred că partidul a pierdut prea aspru alegerile din 2012.
Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, sâmbătă, în timpul prezentării moţiunii proprii 'România dreaptă - PDL dincolo de lozinci' : "Am guvernat România într-o perioadă grea, am luat măsuri nepopulare, ni le-am asumat, sigur că a urmat şi plata. În anii 2011-2012 au fost alegeri în 12 state europene, toţi cei care au susţinut măsuri restrictive au pierdut alegerile, cu excepţia letonilor (...) Dar cred că noi am pierdut prea aspru (...) " Am câştigat bătălia cu criza şi am predat pe tavă USL o ţară stabilizată. Asta e rezultatul măsurilor pe care le-am luat. Am pierdut inimile românilor', a susţinut Vasile Blaga. "Opoziţia este grea. În opoziţie se cer caractere, iar din acest punct de vedere mă bucur că suntem în opoziţie. Cine vrea să lupte pentru acest partid, să o facă cu cel mai mare drag acum, cât suntem în opoziţie. Aşa am făcut şi în perioada 2001-2004, aşa facem şi acum.(...)."Opoziţia este bună, curăţă partidele, întăreşte caracterele şi mă bucur de toţi cei care rămân în partid. Eu aş vrea să rămână toţi. Să nu credeţi că m-a bucurat plecarea domnului Stânişoară sau a cuiva din partid. Nu m-a bucurat. Dar până la urmă, bărbaţii şi femeile adevărate rămân la muncă în partid", a afirmat Vasile Blaga.Dan Diaconescu: Mă gândesc să mă retrag din politică.
"Dacă o să pierdem alegerile pentru preşedinţie mă gândesc serios să mă retrag din viaţa politică, nu şi din televiziune. O să emit cu OTV din străinătate, Spania, Italia unde sunt mulţi români. O să-mi cumpăr o insulă a mea, înfig drapelul şi o să ne facem ţara noastră acolo", spune Diaconescu.
Mona Pivniceru nu a discutat cu Viviane Reding despre procedura numirii procurorilor şefi.
Chestiunea numirii procurorului general al României şi a procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) nu a fost discutata în cadrul întrevederii de vineri, de la sediul Comisiei Europene de la Bruxelles, dintre comisarul european pentru justiţie şi drepturi fundamentale, Viviane Reding, şi ministrul român al justiţiei, Mona Pivniceru. Ministrul Pivniceru a declarat pentru presă română, la scurt timp după încheierea întrevederii, ca respectiva chestiune "nu a intrat în aria de preocupări a doamnei comisar Reding".Ea a precizat că nu sunt semnale din partea CE că procedura de numire ar avea carenţe. "Nici scrisoarea doamnei Catherine Day, nici raportul MCV nu au adus vreo critică procedurii, manierei, în care s-a derulat procedura, transparenţei ei, a obiectivităţii cu care s-a desfăşurat. Singura obiecţie şi în acest raport era baza restrânsă de selecţie", a afirmat ministrul.
Preşedintele Obama i-a făcut o vizită la spital militarului roman Florinel Enache.
Ambasada SUA la Bucureşti a publicat pe contul său de Facebook o fotografie transmisă de Casă Albă, care îl arată pe preşedintele Barack Obama făcându-i o vizită la spital militarului roman Florinel Enache, rănit anul trecut în Afganistan. Potrivit Ambasadei, Enache este internat la Centrul Militar Walter Reed, iar aceasta este cea de-a doua vizită pe care liderul de la Casa Albă o face militarului roman, după ranirea să. Plutonierul-adjutant Florinel Enache a fost rănit grav pe 4 mai 2012 în Afganistan, după explozia unui dispozitiv artizanal, în provincia Zabul, potrivit Ministerului Apărării Naţionale.
Venezuela : Opoziţia va boicota ceremonia depunerii jurământului de către Nicolas Maduro.
Deputaţii Unităţii Democratice (MUD), principala coaliţie a opoziţiei din Venezuela, au anunţat vineri că nu vor asista la depunerea jurământului de către Nicolas Maduro pentru a deveni preşedinte interimar : "Nu vom asista la sesiunea din Adunarea Naţională pentru că noi considerăm că este vorba de o încălcare a Constituţiei", a anunţat deputatul Angel Medina.
Duminică 10 martie 2013
Duminică,, vremea va fi în continuare deosebit de caldă, exceptând regiunile nordice unde valorile termice vor fi în scădere ușoară. În vest, nord și centru înnorările vor fi persistente și va ploua pe arii extinse. Trecător la munte, dar noaptea și în nordul Moldovei precipitațiile vor fi și sub formă de lapoviță sau ninsoare. În restul țării cerul va fi temporar noros, iar ploile se vor semnala local, mai ales ziua. Temperaturile maxime vor fi de la 4…5 grade în nordul Moldovei până în jur de 20 de grade în sudul Munteniei, iar cele minime între 0 și 10 grade, mai coborâte în nord-est până la -3 grade.Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis sâmbătă o avertizare cod galben de inundaţii, valabilă în intervalul 09.03.2013 ora 18:00 ¬ 11.03.2013 ora 20:00 :
- Începând cu data de 09.03.2013 ora 18:00 se instituie COD GALBEN pe râurile din bazinele: Vişeu, Iza, Tur, Lăpuş, bazine hidrografice aferente judeţelor: Satu Mare şi Maramureş.
- Începând cu data de 10.03.2013 ora 06:00 se instituie COD GALBEN pe râurile din bazinele: Somesul Mare şi pe râurile din bazinele superioare şi afluenţii de pe cursurile mijlocii ale Crisului Repede, Crisului Negru, Crisului Alb, Somesului Mic şi Ariesului, bazine hidrografice aferente judeţelor: Bistriţa Năsăud, Bihor, Cluj, Arad, Hunedoara şi Alba.
FRUMUSEŢI ALE NATURII
Patagonia.
Patagonia este o regiune situată în sudul Americii de Sud pe teritoriul statelor Chile și Argentina, ce include munții Anzi la vest și sud precum și o zonă de podiș și câmpie la est. Este în mare parte o regiune vastă de stepă, cu suprafață de peste 900.000 km pătrați, formată din 3 zone geografice:Anzii Patagoniei, situați în vestul regiunii, cu vârfuri acoperite de zăpadă, de 3000-4000 m înălțime (cel mai înalt vârf: San Valentin – 4058 m)
Podișul Patagoniei în centru şi est, ce pierde din înălțime dinspre vest spre est, până ajunge la țărmurile abrupte şi stâncoase ale Oceanului Atlantic
Țara de Foc, zonă insulară din sudul Patagoniei, despărțită de continent prin strâmtoarea Magellan.
În câmpii, găsesc iazuri și lacuri de apă sărată sau dulce, iar către Anzi, pietrișul lasă loc porfirului, granitului și bazaltului să iasă la suprafaţă.Datorită variațiilor mari de temperatură, precipitații și altitudine, există mai multe tipare de vegetație. Zonele mlăștinoase cu tufe pitice domină partea de sub a coastei vestice, unde precipitațiile sunt mai dese. În zonele cu precipitații abundente predomină pădurile subpolare de fag. În zonele cu precipitații mai scăzute se găsesc păduri de foioase.Lama guanicoe, puma, zorro sau vulpea braziliană (Caniş azarae), zorrino (un tip de sconcs) și tuco-tuco sunt cele mai caracteristice mamifere ale câmpiilor patagoniene.
Păsările sunt adeseori abundente. Caracho (Polyborus tharus) este caracteristic peisajului patagonian, prezența papagalilor verzi cu coadă lungă (Conurus cyanolysius) în sudul continentului, până la malul strâmtorii Magellan au atras atenția primilor navigatori; printre fulgi de zăpadă se pot vedea păsări colibri. Printre păsările de apă menționăm flamingo, gâște și rațe, întâlnite în special în zona strâmtorii. Fauna marină include balene, pinguinul regal, orca, foca elefant. Peninsula Valdes aparține Patrimoniului mondial UNESCO din 1999 datorită importanței sale în conservarea speciilor periclitate. Populația :1.740.000 locuitori (2001). Densitatea populației: 1,93 loc/km².Parcuri naționale: Nahuel Huapi, Los Alerces, Perito Moreno, Los Glaciales (în Argentina); Torres del Paine (în Chile).
PERSONALITĂŢI
Amerigo Vespucci.
Deşi rostim foarte frecvent numele America rareori îl conexăm cu cel care l-a purtat acum mai bine de jumătate de mileniu , acelaşi ...Amerigo Vespucci !Amerigo Vespucci (n. 9 martie 1454, Florența, Italia, d. 22 februarie 1512, Spania) a fost unul dintre cei mai mari navigatori ai tuturor timpurilor. A fost al treilea copil al lui Nastagio Vespucci, notar, și al Lisei de Giovanni. Familia Vespucci era una dintre cele mai culte și mai respectate familii de aristocrați din Florența. Amerigo a fost foarte mult influențat de unchiul său Giorgio Vespucci. Giorgio colecta manuscrise și deținea o bibliotecă pe care mai târziu a dăruit-o familiei Medici, conducătoarea Florenței.Învățând cu unchiul său Amerigo a făcut o pasiune pentru Dante Alighieri și pentru Virgiliu. Unchiul său l-a inițiat în psihologie dar mai ales în învățăturile lui Aristotel.Tatăl lui Amerigo a murit în aprilie 1478 și astfel Amerigo a devenit moștenitorul averii familiei sale. A devenit managerul familiei Medici, și timp de 16 ani a încheiat contracte în numele acestora strângând și el foarte mulți bani. Vespucci a fost primul european ajuns în Brazilia. A fost primul ce a călcat pe coastele Uruguayului și Argentinei. A descoperit unele dintre cele mai importante fluvii ale lumii: Amazon, Pavia, Rio de la Plata. Pe lângă acestea a explorat aproximativ 6000 de mile de coastă, mai mult decât oricine altcineva. A fost primul ce a observat existența curentului ecuatorial. Cea mai importantă piesă a sa a fost însă redescoperirea Americii . În cinstea sa, ca unul dintre cei mai mari navigatori ai Noii Lumi, continentul descoperit îi poartă numele, începând din anul 1507.
ŞTIAŢI CĂ.........
Muzeul Satului , Bucureşti.
Muzeul Satului este unul dintre primele muzee etnografice din lume şi al doilea muzeu etnografic în aer liber din lume, după cel din Stockholm?Amplasat într-o admirabilă zona verde, pe malul lacului Herăstrău, muzeul reuneşte aproximativ 300 de construcţii (case, anexe, ateliere, biserici). Crearea Muzeului Satului ( cu denumirea actuală de Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" ) este rodul unor cercetări intense şi susţinute, teoretice şi de teren, ca şi a unor experimente muzeografice, de peste un deceniu, coordonate de profesorul Dimitrie Gusti, întemeietor al Şcolii Sociologice din Bucureşti. În calitate de şef al catedrei de socilogie din cadrul Universităţii Bucureşti, Gusti organizează intre 1925-1935, cu specialişti din diverse domenii ( sociologi, etnografi, folclorişti, geografi, statisticieni, medici ) şi cu studenţi, campanii de cercetări monografice, cu caracter interdisciplinar, într-un număr relativ mare de sate ( Fundu Moldovei-jud. Suceava, Nereju-jud.Vrancea, Dragus-jud.Braşov, Dragomireşti-jud. Maramureş etc. ) Începând cu anii "60, în România a fost creată o importantă reţea de muzee în aer liber; activitatea sa înscriindu-se dezideratelor europene de salvare a patrimoniului tradiţional construit. Monumentele,în totalitate originale, sunt mărturii de viaţa tradiţională româneasca, dar,în acelaşi timp,constituie şi ilustrarea unei anume concepţii muzeologice şi de prezervare a patrimoniului construit; ele ilustrează un drum parcurs de la primele cercetări coordonate de Dimitrie Gusti până în prezent, drum presărat cu încă 18 muzee, care l-au luat ca punct de reper.S -A ÎNTÂMPLAT ÎN 9 MARTIE...
1454 - S-a născut Amerigo Vespucci, navigator italian, căruia geograful M.Waldseemuller i-a atribuit descoperirea noului continent (America), pe care l-a şi denumit după numele exploratorului (m.22.02.1512).1661 - A murit Jules Mazarin, cardinal şi om politic francez (n.14.07.1602).
1842 - Are loc, la Milano, premiera absolută a operei “Nabucco” de Giuseppe Verdi.
1844 - Are loc, la Veneţia, premiera operei „Ernani“ de Giuseppe Verdi (libretul adaptat după drama cu acelaşi titlu a lui Victor Hugo).
1859 - S-a născut Alexandru Averescu, mareşal al României şi om politic, comandantul Armatei a II-a în Primul Război Mondial şi erou al luptelor de la Mărăşti (iulie 1917) (m.1938).
1880 - Legea pentru organizarea Dobrogei (modificată la 30.03.1886). Se dădea o nouă organizare acestui teritoriu românesc, integrat în graniţele ţării în urma Războiului de Independenţă din 1877-1878 şi a Tratatului de Pace de la Berlin (1878).
1907 - S-a născut Mircea Eliade, prozator, istoric al religiilor, romancier, eseist, membru al Academiei Române şi al altor academii şi societăţi ştiinţifice străine, Doctor Honoris Causa al mai multor universităţi europene şi americane. Stabilit, între anii 1945 şi 1956, în Franţa, apoi în SUA (m.22.04.1986).
1919 - Are loc primul zbor între Toulouse şi Rabat, primul din istoria aviaţiei comerciale.
1925 - S-a născut istoricul literar Dimitrie Păcurariu.
1926 - S-a născut actriţa greacă Irene Papas (filme: “Elektra”, “Zorba grecul”, “Tunurile din Navarone”).
1934 - S-a născut Iuri Gagarin, primul om care a zburat în Cosmos (mort într-o catastrofă aviatică la 27.03.1968).
1942 - S-a născut Ion Caramitru, actor, regizor, profesor de arta actoriei, preşedinte al UNITER (1990-1997), fost ministru al Culturii.
1943 - S-a născut şahistul american Robert Fisher.
1944 - A murit Grigore Antipa, biolog român, întemeietorul Muzeului de Istorie Naturală din Bucureşti.
1948 - S-a născut Jeffrey Osborne, vocalist, baterist şi compozitor american (LTD).
1950 - S-a născut Dan Andrei Adlea (Sfinx).
1955 - S-a născut actriţa italiană Ornella Muţi.
1959 - A fost creată celebra păpuşă Barbie, la Hawrhorne, lângă Hollywood.
1966 - A murit arhitectul şi urbanistul Duiliu Marcu (în colaborare: sistematizarea Pieţei Victoriei din Bucureşti, Academia Militară, Biblioteca Academiei) (n.23.03.1885).
1966 - Franţa îşi declară intenţia de a ieşi din structurile militare ale NATO, ceea ce semnifică faptul că atât Cartierul General al Alianţei, cât şi celelalte birouri trebuiau să fie mutate. Astfel, organizaţia îşi va muta sediul în Belgia.
1971 - A murit fizicianul Ion I. Agârbiceanu, conducătorul lucrărilor care au dus la realizarea primului laser românesc în 1962, membru corepondent al Academiei Române (n.06.01.1907).
1985 - A murit actorul Constantin Băltăreţu (n.16.04.1938).
1991 - Noul Tratat al Uniunii Europene a pus bazele conceptului de monedă unică europeană. Euro, moneda unică, a intrat în circulaţie în prima zi a anului 2002.
1996 - A murit Alf Lombard, lingvist suedez de origine franceză, reputat specialist în limba şi literatura română, considerată de el cea mai importantă limbă romanică, membru al Academiei Române (“Le verbe roumaine”, 2 vol., 1955) (n.08.07.1902).
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .