Bine v -am regăsit!
Bruxelles : Preşedintele Traian Băsescu participă la lucrările Consiliului European.
Reuniunea Consiliului European pe tema relansării creşterii economice şi combaterii şomajului a început joi seară, la Bruxelles, pe fondul manifestaţiilor împotriva austerităţii. Zeci de activişti anticapitalişti au fost reţinuţi joi după ce au păstruns într-o clădire a Comisiei Europene, la Bruxelles.Cei 27 de şefi de state şi de guvern, s -au reunit la ora 17.30 (18.30, ora României), şi vor discuta despre flexibilitatea necesară pentru stabilizarea balanţelor bugetare şi despre măsuri pentru relansarea creşterii economice şi crearea de locuri de muncă. Astăzi, şeful statului va lua parte la cea de-a doua sesiune de lucru a reuniunii Consiliului European, la finalul căreia va susţine o declaraţie de presă.Victor Ponta: Nu-mi stabilesc ca obiectiv aderarea la Schengen în decembrie, trebuie să ne concentrăm pe celelalte reproşuri.
"Aderarea la Schengen nu va mai fi principalul nostru subiect de discuţie pe plan european şi cred că va trebui să ne concentrăm pe alte preocupări, precum situaţia romilor şi migraţia forţei de muncă din România după ridicarea restricţiilor, a declarat ieri, premierul Victor Ponta, la Bruxelles, unde a participat la summitul Partidului Socialiştilor Europeni (PSE)."Ca un element specific României, voiam doar să vă informez că în timp ce absolut toţi europarlamentarii bulgari, fără nicio deosebire legată de grupul politic, au militat pentru cauza Bulgariei, la noi, europarlamentarii liberali şi social-democraţi au militat pentru cauza României şi cei patru colegi de la PDL împotriva României', a declarat Victor Ponta.Cristian Preda reacţionează la afirmaţia lui Ponta: „A uitat să spună că România despre care vorbea este una coruptă, pe care o iubeşte cu pasiune“.
Europarlamentarul PDL Cristian Preda îi replică dur premierului Victor Ponta : „A uitat să menţioneze că România despre care vorbea e una specială, una care nu ne face deloc cinste, dar pe care Ponta o iubeşte cu pasiune. E vorba despre România coruptă. Da, e adevărat, am fost împotriva acestei Românii. Da, e adevărat că USL a “militat” pentru cauza României corupte“, a explicat Preda."Că lucrurile stau aşa o dovedeşte sincronizarea perfectă a discursului useliştilor cu intervenţia din plen al lui Adrian Severin, fostul lider de grup al PSD, recuperat acum de oastea lui Năstase de la Strasbourg, deşi e anchetat pentru corupţie. Ponta merită, în acest sens, numele de «premierul corupţilor» “, a mai spus Preda, rugându-l pe premier să nu mai folosească termenul de „coleg“ atunci când face referire la el.
Leonard Orban: Dacă se vor crea mai mult de opt regiuni, absorbţia fondurilor UE va fi blocată.
"Dacă ne închipuim că regionalizarea e soluţia miraculoasă a problemelor cu care se confruntă societatea românească, ne înşelăm amarnic. Dimpotrivă, regionalizarea are extrem de multe capcane. Dacă noi vom merge pe perioada 2014-2020, deci vom hotărî anul acesta că mergem pe mai mult de opt regiuni, practic va însemna că minim un an jumate, doi ani de zile noi vom fi blocaţi pe absorbţia fondurilor comunitare. (...) Dacă noi luăm decizia astăzi sau mâine sau poimâine, în decursul acestui an şi spunem că venim cu zece regiuni, nu cu opt regiuni, asta înseamnă numai din punct de vedere statistic o muncă enormă de cel puţin un an jumate-doi ani de zile, va însemna practic un blocaj la nivelul organizării şi negocierii cu Comisia Europeană", a spus fostul ministru.Călin Popescu Tăriceanu: Actualul proiect de lege privind retrocedările nu rezolvă problema.
"Când vorbim despre retrocedarea averilor confiscate de regimul comunist, trebuie să pornim de la un principiu, şi anume, că România astăzi respectă fără niciun fel de ambiguitate dreptul la proprietate privată şi garantează dreptul la proprietate privată. Din păcate, actualul proiect de lege, chiar dacă în mod formal statuează acest lucru şi merge pe ideea restituirii în natură a averilor confiscate, eu consider că prin termenele de rezolvare a problemei retrocedărilor, fixate iniţial la 14 ani şi modificate, am impresia, în urma şedinţei de Guvern de ieri la zece ani, nu rezolvăm problema, ci mai degrabă o amână."Dorin Florea : În PDL se pun etichete, se trasează graniţe, se aruncă acuze grave".
"În momentul de faţă sunt îngrijorat să văd tabere adverse în PDL, să văd trupe aliniate în tranşee, care trag cu furie unii împotriva altora, spre deliciul presei şi al adversarilor politici. Sunt îngrijorat să văd cum în PDL se pun etichete, se trasează graniţe, se aruncă acuze grave ce îi descalifică pe toţi cei implicaţi. Nu asta este soluţia".(..) "Este evident că multe din nemulţumirile din PDL sunt datorate unor măsuri vechi, care la timpul lor nu au fost discutate suficient în partid, nu au fost lămurite, nu au fost anunţate şi prezentate corespunzător, membrii noştri din partid aflând de acestea din presă"afirmă Florea. Cred că în aceste momente niciun lider PDL nu ar trebui să permită ca în spatele său să se încoloneze fel şi fel de indivizi dăunători care resping reforma şi care se complac în mediocritate. Pe cei care acum sunt foarte vocali, îi invit să urmărească cum un partid se curăţă de zgură în opoziţie, se întăreşte şi îşi regăseşte calea dreaptă. (...) În situaţia în care actuala conducere a ţării ne izolează prin iresponsabilitate de Europa, în situaţia în care haosul guvernează ţara iar puterea încearcă prin toate mijloacele să destructureze sistemul democratic, consider că pentru PDL este o datorie de onoare să dovedească înţelepciune şi unitate în jurul unor valori care s-au dovedit imbatabile şi nu s-au schimbat de-a lungul istoriei, valorile creştin-democrate, de dreapta", conchide prim-vicepreşedintele PDL.Liviu Dragnea: Comunele nu trebuie desfiinţate brusc, trebuie încurajate să se asocieze.
"Despre desfiinţarea sau nedesfiinţarea comunelor: Este imposibil să începi cu un asemenea proces, pentru că populaţia va fi speriată şi orice proces de genul acesta, după părerea mea, dacă nu are suport public, nu va rămâne decât o dorinţă sau un model teoretic. În schimb, vrem ca, dacă reuşim să facem regionalizarea şi regiunile o să înceapă să funcţioneze, în următorii trei ani, 2014-2016, să stimulăm prin toate programele naţionale şi prin cele europene asocierea între comune. Adică dacă aceste patru comune vor fi stimulate să se asocieze şi prin această asociere să beneficieze de fonduri naţionale şi publice europene şi cetăţenii de acolo văd că în doi-trei ani de zile încep să aibă acces la civilizaţie, atunci putem induce această posibilitate şi ei să nu mai fie speriaţi că dacă se asociază şi dispare primarul din comuna lor, vor fi obligaţi să muncească mai mult", a explicat Dragnea, ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt : A participat la manifestările de la Târgu Secuiesc.
Manifestările de 15 Martie de la Târgu Secuiesc au început,astăzi, cu defilarea reprezentanţilor şcolilor şi satelor din zonă, iar aceştia din urmă au venit cu căruţe în centrul municipiului, arborând steagul Ungariei şi cel secuiesc şi cântând muzică tradiţională maghiară. Alături de ei, au defilat călare vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, şeful CJ Covasna, Tamaş Sandor, senatorul UDMR Olosz Gergely, deputatul Fejer Laszlo Odon. Semjen Zsolt a declarat că el a pornit de la Parlamentul Ungariei "de sub steagul secuiesc" şi în drum spre Târgu Secuiesc a observat că acest drapel este arborat în foarte multe localităţi, ceea ce exprimă, în opinia sa, solidaritatea maghiarilor de pretutindeni.El a spus că este important ca un reprezentant al Guvernului Ungariei să se afle de 15 Martie în judeţul Covasna, alături de maghiarii de acolo, dar a menţionat că prezenţa sa are şi o motivaţie personală, mama sa fiind din Transilvania.Klaus Johannis : Nu cred că situaţia poate fi dezamorsată de azi pe mâine.
Întrebat fiind, ce părere are despre mitingurile organizate pentru autonomia Ţinutului Secuiesc, Klaus Johannis a spus : "Nu cred că este un lucru bun şi nici nu cred că situaţia poate fi dezamorsată de azi pe mâine discutând frumos cu oamenii, dar, cu certitudine, dacă ne străduim şi noi şi partea maghiară să ne aşezăm în linişte, să discutăm, să vedem unde am greşit în ultimii două sute de ani şi ce ar trebui să facem mai bine în următoarele perioade, vom găsi soluţii"."Problema vine din tratarea necorespunzătoare a chestiunii naţionale. De aceea, nu văd nicio posibilă abordare care rezolvă problema într-o zi, într-o săptămână sau într-un an. Aceste chestiuni se rezolvă dacă ambele părţi abordează foarte serios problema o perioadă îndelungată. Să nu credem că problema a apărut luna trecută sau anul trecut. Problema a apărut, încet, încet, dar sigur, într-o perioadă foarte lungă. Şi dacă la început a fost o nemulţumire a românilor care au fost ignoraţi în Ardeal, acum este o problemă a secuilor, care, în anumite aspecte, doresc mai multă atenţie", a afirmat Johannis.Franţa : Romii nu vor să se integreze.
Romii “nu vor să se integreze" în Franţa, a declarat, într-un interviu publicat de cotidianul Le Figaro, ministrul de interne Manuel Valls, care a precizat că soluţia satelor de inserţie are doar rezultate limitate. Oficialul francez a avertizat, de asemenea, că operaţiunile de evacuare a taberelor de romi vor continua "cu respectarea legii".“Astăzi, estimăm că circa 20.000 de bărbaţi, femei şi copii originari în mare parte din România şi Bulgaria ocupă ilegal peste 400 de tabere în ţara noastră, dintre care două treimi se află în Île-de-France", a spus Valls. În 2012, Franţa a expulzat 12.800 de români şi bulgari dintr-o cifră totală record de 37.000 de expulzări.
ŞTIRI METEO
Sâmbătă 16 martie 2013.
Vremea va fi rece pentru aceastã perioadă a anului. Temperaturile maxime se vor încadra între -4 grade în nord şi nord-vest şi 6...7 grade în sud şi sud-est, iar cele minime vor fi de la -16 grade în estul Transilvaniei până la -2...-1 grad în sudul litoralului. Mai ales ziua, vor fi înnorări temporare în majoritatea regiunilor, dar numai izolat în regiunile sudice vor cădea precipitaţii mixte, neînsemnate cantitativ, iar în zona montană fulguieli. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări în est, centru şi în extremitatea de sud-vest a ţării şi la munte. În zonele joase izolat va fi ceaţă. Presiunea atmosferică va continua sã crească.FRUMUSEŢI ALE NATURII
Lacul Balaton este unul din cele mai mari lacuri ale Europei și e cel mai mare din Europa Centrală şi este situat în partea sud-vestică a Ungariei la 150 km de capitala țării-Budapesta. Lacul este localizat în regiunea Somogy şi Veszprem din Bazinul Panonic Față de nivelul mării lacul este situat la altitudinea de 104,8 m. Din cauza faptului că Ungaria nu are ieșire la mare, lacul Balaton mai este denumit în glumă și “Marea Ungariei”. Regiunea lacului Balaton este încadrată în climatul continental, caracterizat de veri calde ce țin din mai până în octombrie. Apa lacului atinge vara, temperaturi de 23 °C. Datorită temperaturilor scăzute ce se înregistrează în depresiunea Panonică, lacul Balaton îngheață. Datorită acestui lucru, pe suprafața lacului se formează un strat subțire de gheată, cu o grosime de cca. 30 cm. În nopțile cu ierni geroase și zile mai însorite, pe lac se produc niște crăpături în podul de gheață, ca urmare a fenomenul de contracție și dilatare, însoțite de niște zgomote foarte puternice, cunoscute în limbajul populației locale ca „Bubuitul Balatonului”. Perioada podului de gheață este cuprinsă între lunile ianuarie-februarie. Vânturile dominante bat din direcția NV, datorită acestui lucru, malul SV al lacului este supus unei eroziuni extrem de puternice.Principalele atracții turistice sunt reprezentate de pescuit, sporturi nautice, vizitarea obiectivelor turistice din zonă. Țărmul sudic al lacului este alcătuit din plaje, în timp ce țărmul nordic este alcătuit din dealuri și munți de origine vulcanică. În partea nordică apele sunt mai adânci. Apa și nămolul catifelat sunt remedii foarte eficace împotriva stresului, nevrozelor şi anemiilor. Datorită solului vulcanic aici se cultivă vița de vie cu renumitul vin de Badacsony, peșterile în rocile vulcanice de la Talpoca, sunt elemente care completează cadrul peisagistic al lacului Balaton, conferindu-i cel mai important loc în turismul maghiar. Anual lacul Balaton este vizitat de peste 2 milioane de turiști, generând 1/3 din veniturile Ungariei din urmă turismului. Numeroase căsuţe de odihnă, ascunse la marginea țărmului tivit cu stuf, stațiunile balneoclimaterice dezvoltate în partea NE, au făcut din lacul Balaton un cunoscut loc de odihnă .PERSONALITĂŢI
Albert Einstein
Albert Einstein (n. 14 martie 1879, Ulm - d. 18 aprilie 1955, Princeton) a fost un fizician teoretician german, apatrid din 1896, elvețian din 1899, emigrat în 1933 în SUA, naturalizat american în 1940, profesor universitar la Berlin și Princeton. Autorul teoriei relativității. În 1921 i s-a decernat Premiul Nobel pentru Fizică. Cele mai multe dintre contribuțiile sale în fizică sunt legate de teoria relativității restrânse (1905), care unesc mecanica cu electromagnetismul, și de teoria relativității generalizate (1915) care extinde principiul relativității mișcării neuniforme, elaborând o nouă teorie a gravitației. Alte contribuții ale sale includ cosmologia relativistă, teoria capilarității, probleme clasice ale mecanicii statistice cu aplicații în mecanica cuantică, explicarea mișcării browniene a moleculelor, probabilitatea tranziției atomice, teoria cuantelor pentru gazul monoatomic, proprietățile termice al luminii (al căror studiu a condus la elaborarea teoriei fotonice), teoria radiației (ce include emisia stimulată), teoria câmpurilor unitară și geometrizarea fizicii. Una din formulele sale celebre este E=mc² (apreciată ca cea mai faimoasă ecuație a lumii), care cuantifică energia disponibilă a materiei. Pe această formulă se bazează atomistica, secțiunea din fizică care studiază energia nucleară. Einstein nu s-a manifestat doar în domeniul științei. A fost un activ militant al păcii și susținător al cauzei poporului evreu căruia îi aparținea. Einstein a publicat peste 300 de lucrări științifice și peste 150 în alte domeniiS- A ÎNTÂMPLAT ÎN 15 MARTIE.....
1659 - Principele Transilvaniei, Acaţiu Barcsay (ales de marele vizir Mehmet Köprulu Pasa) a hotărât scutirea preoţilor români de dijmele în vite şi cereale1848 - A avut loc, la Budapesta, declanşarea Revoluţiei maghiare împotriva dominaţiei habsburgice. La 14.04.1849, Kossuth Lajos proclamă Ungaria stat independent, dar intervenţia habsburgică şi ţaristă duce la înăbuşirea în sânge a revoluţiei. Sărbătoarea ungurilor de pretutindeni.
1873 - Este adoptată legea organică care fixează atribuţiile Ministerului de Externe şi ale reprezentanţelor politice ale României în străinătate.
1876 - A apărut, la Bucureşti, ziarul “Timpul”, organul de presă al Partidului Conservator, la care au lucrat Mihai Eminescu, Ioan Slavici şi I.L. Caragiale.
1899 - Premiera piesei istorice “Cezar şi Cleopatra” de George Bernard Shaw.
1906 - A luat fiinţă compania "Rolls Royce".
1908 - A avut loc, la Paris, prima audiţie a “Rapsodiei spaniole” de Maurice Ravel.
1917 - Ţarul Nicolae al II-lea abdică, în urma Revoluţiei de la Petrograd (08.03-12.03.1917).
1939 - Ca urmare a intrării trupelor hitleriste în Cehoslovacia, în România se decretează mobilizarea generală. Pe întreg teritoriul României au loc manifestaţii în sprijinul Cehoslovaciei.
1939 - Ocuparea regiunilor cehe de către Germania hitleristă. Violând acordul de la München, Hitler ocupă Boemia şi Moravia, transformate în "protectorat" german. Slovacia devine "independentă", cu un regim dictatorial de extremă dreaptă, condus de monseniorul Tiso.
1940 - A murit filosoful şi publicistul Nae Ionescu. Profesor al Universităţii bucureştene, Nae Ionescu, prin prelegerile şi cursurile susţinute, a avut o mare influenţă asupra tinerei generaţii, determinând mulţi intelectuali ai vremii să se îndrepte, vremelnic, spre extrema dreaptă (n.16.06.1890)
1942 - A murit Vasile Demetrius, poet, prozator şi traducător (n.01.10.1878).
1945 - Al doilea război mondial. Armata română duce lupte grele pentru eliberarea oraşului cehoslovac Branska-Bystrica.
1949 - S-a născut Daniel Berquiny, numele de scenă al lui Daniel Leibovici, dresor de animale, celebru în America şi în Italia. A dublat, în scenele periculoase turnate cu animale, actori în filmele: “Sandokan, tigrul Malaeziei”, “Misterele Junglei Negre”. A revenit în România, după 33 de ani, în noiembrie 2001, cu spectacolul “Brasil, Brasil”, prezentat la Circul “Globus” din Bucureşti.
1954 - Debutează programele emise de Studioul teritorial Cluj al Radiodifuziunii Române.
1964 - A murit Al. O. (Păstorel) Teodoreanu, poet şi prozator (n.30.07.1894).
1966 - S-a creat, la Bucureşti, Asociaţia de Drept Internaţional şi Relaţii Internaţionale (ADIRI).
1968 - A murit Mihail Cosma, poet, prozator, jurnalist. Stabilit în Franţa, a colaborat la mişcarea suprarealistă. A semnat sub pseudonimul Claude Sernet (n.24.05.1902).
1981 - A murit regizorul francez René Clair (n.11.11.1898).
1985 - Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor, stabilită printr-o rezoluţie a Adunării Generale a ONU, intitulată “Principiile directoare pentru protecţia consumatorilor”. Marcată pentru prima oară în România în 1991.
1990 - Începutul unor confruntări violente între cele aproximativ 10.000 de persoane sosite în România pentru aniversarea Revoluţiei ungare de la 1848 şi români. Punctul culminant al acestor manifestări, în cuprinsul cărora s-au scandat lozinci antiromâneşti şi s-au profanat monumente româneşti, l-a constituit confruntările violente dintre românii şi maghiarii din Târgu Mureş din zilele de 19 şi 20 martie 1990.
1990 - Crearea Partidului Unităţii Naţionale Române (PUNR).
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .