Bine v -am regăsit!!
"Fii tu însăţi schimbarea pe care vrei să o vezi în lume". – Mahatma Gandhi
Papa Francisc. „Să nu uităm că adevărata putere a unui papă este a sluji”.
Zi istorică pentru lumea catolică. Papa Francisc, primul suveran pontif din America Latină şi întâiul cap non-european al bisericii lui Sfântul Petru în mai bine de o mie de ani, şi-a început astăzi, oficial pontificatul, cu lumea întreagă privind spre el cu speranţă că va fi un papă mare, care va reuşi să reformeze Biserica Catolică.Francisc a vorbit despre speranţă, despre responsabilitate şi despre obligaţia lui de a sluji biserica şi pe cei 1,2 miliarde de catolici care aparţin de ea, mai ales pe cei săraci şi bolnavi.
Traian Băsescu a vorbit cu Biden, la Vatican.
Preşedintele Traian Băsescu a avut marţi, la Vatican, o discuţie cu vicepreşedintele SUA, Joe Biden, care a reconfirmat că programul scutului antirachetă din România nu va fi afectat de noile decizii de la Washington şi va continua. "Domnul preşedinte Traian Băsescu a avut o discuţie cu vicepreşedintele SUA, domnul Joe Biden, la ceremonia de inaugurare a Papei Francisc de la Vatican. Domnul vicepreşedinte Joe Biden a reconfirmat că programul scutului antirachetă din România nu va fi afectat în niciun fel de noile decizii luate la Washington şi că programul va continua aşa cum a fost discutat cu autorităţile române", a declarat, Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al şefului statului.Alecsandra Raluca Drăgoi, primul fotograf român câştigător la Sony World Photography Awards.
FELCITĂRI!
Alecsandra Raluca Drăgoi a devenit primul fotograf român care a câştigat un trofeu la gală Sony World Photography Awards, impunându-se la ediţia 2013 a acestui concurs prestigios, la secţiunea "Youth", dedicată tinerilor fotografi în vârstă de până la 19 ani. Tânăra româncă se află pe lista celor trei câştigători de la secţiunea "Youth", iar fotografia ei a fost înscrisă la subsecţiunea "Cultură". Fotografia ei prezintă un obicei popular românesc practicat în noaptea de Anul Nou - Jocul Ursului . Ceilalţi doi câştigători de la categoria "Youth" sunt Berta Vicente din Spania (subsecţiunea "Portret") şi Xu Wei Shou din Taiwan (subsecţiunea "Mediu"). Tânărul fotograf al anului va fi selectat dintre cei trei fotografi de mai sus şi va fi anunţat la gală Sony World Photography Awards 2013, ce avea loc pe 25 aprilie, la Londra.Plen comun al Camerei şi Senatului : modificări la Statutul aleşilor cerute de CC.
"Birourile Permanente reunite au decis convocarea şedinţei de plen comun miercuri 20 martie, la ora 10:00, pentru Statutul parlamentarului", a precizat preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea. El a adăugat că, până atunci, Comisiile juridice reunite şi Comisia pentru Statut trebuie să întocmească raportul, cu modificările cerute de CC. Curtea Constituţională a României a decis pe 27 februarie că este neconstituţională modificarea la Statutul deputaţilor şi senatorilor referitoare la termenul de 45 de zile în care parlamentarul poate contesta în instanţă raportul de evaluare al ANISorin Frunzăverde: Structurile de direcţii sanitare şi inspectoratele şcolare nu-şi justifică existenţa.
Vicepreşedintele PNL Sorin Frunzăverde a declarat, astăzi, că structurile de direcţii sanitare de la nivelul judeţelor, dar şi inspectoratele şcolare, "nu-şi justifică existenţa", precizând că este necesară reorganizarea în domeniul sănătăţii, personalul putând reveni în spitale. "E o primă măsură descentralizatoare, să-i spun aşa, pentru că verigile astea îngreunau pe undeva managementul în sistem. Acum trebuie să vedem exact cu domnul ministru cum înţelege finanţarea (...) Era un demers necesar, cum spre exemplu este necesar şi în învăţământ, unde nu-şi justifică aceste structuri de tip direcţie sanitară – inspectorat şcolar, nu-şi justifică existenţa", a spus liderul PNL.Sorin Frunzăverde: Sunt mason.
Vicepreşedintele PNL Sorin Frunzăverde a recunoscut faptul că este mason, însă organizaţia din care face parte este "specifică lumii libere", care s-a ridicat împotriva regimurilor absolutiste, iar în această calitate nu primeşte ordine de la nimeni."Masoneria, până la urmă, nu vă supăraţi, dacă tot discutăm subiecte de acest gen, masoneria este o organizaţie specifică lumii libere. Este o organizaţie care de-a lungul timpului s-a ridicat împotriva sistemelor absolutiste, poate că aici am putea găsi explicaţia unei stări de disconfort", a mai comentat vicepreşedintele PNL. "Nu are nicio legătură cu masoneria, demersul acesta pe care eu l-am început – şi o mai spun şi pentru alţii care au tot felul de afirmaţii la adresa mea, spre exemplu unii dintre ei n-au înţeles încă că ei nu candidează cu mine la preşedinţia PDL, ţinând cont de cât des îmi pomenesc numele. Nu, nu are nicio legătură acest demers cu masoneria. Demersul acesta l-am început, şi mă bucur că Stânişoară vine în PNL, pentru a scăpa România de o guvernare proastă şi de un regim politic nepopular – şi am reuşit. Cred că atunci când fac asemenea afirmaţii cei care le fac ar trebui să se gândească că acest demers început de mine în primăvara trecută, consolidat în interiorul PNL, căruia i s-au alăturat şi alţi colegi, s-a bucurat de o largă susţine electorală", a susţinut Frunzăverde.Victor Ponta : Eu am văzut scrisoarea ca o reacţie la ce s-a întâmplat în Ungaria.
Premierul Victor Ponta a declarat astăzi, că este de acord cu iniţiativa Germaniei, Olandei, Finlandei şi Danemarcei care au cerut o intervenţie mai rapidă a UE în ţările care încalcă valorile europene. "Eu am văzut scrisoarea celor 4 ca o reacţie la ce s-a întâmplat în Ungaria. Nu vreau să fim băgaţi în aceeaşi oală cu Ungaria", a spus Ponta. Întrebat dacă ar fi de acord cu încă o suspendare a lui Traian Băsescu, Ponta a spus că "în momentul în care am fost de acord să semnez acordul de cooperare, înseamnă că am realizat că mai pot să trăiesc un an şi jumătate cu preşedintele Băsescu"."Nu vreau să mai existe nici o paralelă între România şi Ungaria. Nu accept această lipire", a adăugat Ponta cu referire la iniţiativa celor 4 ţări, despre care mai mulţi analişti şi politicieni au spus că s-ar referi atât la Ungaria, cât şi la România.Victor Ponta : Propune desfiinţarea Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor.
"Eu sunt foarte deranjat de activitatea CNSC", care "s-a dorit un organism care să judece rapid nişte contestaţii pentru a putea da drumul la licitaţii", a spus primul ministru. "Nu mai bine luăm toţi banii - ei au cam o sută de angajaţi, facem o secţie specială la Tribunalul Bucureşti de judecători, la care oricine e nemulţumit, judecătorul judecă într-un termen rezonabil, o săptămână două, şi judecă doar contestaţii", a spus Victor Ponta, apreciind că în acest fel "scoatem un inel din lanţ".Monica Macovei: Măsurile de austeritate trebuiau luate, dar cu compasiune şi decenţa.
Candidatul la preşedinţia PDL Monica Macovei a afirmat, luni seara, la Ploieşti : "Măsurile de austeritate trebuiau luate, dar cred că au lipsit două lucruri: au lipsit compasiunea şi decenţa. Am dat un răspuns pe măsură (n.r. - crizei economice). (...) Dar, repet, trebuiau luate cu compasiune şi cu decenţă, pentru că atunci când ceri oamenilor să strângă cureaua (...) şi tu, la Putere, trebuie să fii decent. Suntem toţi în criză economică mondială, suntem toţi în austeritate. Suportăm toţi măsurile de austeritate. O astfel de decenţă unora le-a lipsit", a spus Monica Macovei, în cadrul prezentării moţiunii cu care candidează la şefia PDL.Salonul de Carte de la Paris: Pleşu, Djuvara, Liiceanu şi Cărtărescu refuză participarea alături de Andrei Marga.
Salonul de Carte de la Paris este cel mai important eveniment de pe piaţa editorială franceza. Participarea României ca invitat de onoare la ediţia actuală a fost anunţată în 2012 şi este rezultatul eforturilor Institutului Cultural Roman în perioada mandatului lui H.R.Patapievici. Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu şi Mircea Cărtărescu au decis să nu participe la Salonul de Carte de la Paris, unde România este în acest an ţara invitată de onoare. Cei trei sunt invitaţii francezilor, dar costurile deplasării lor sunt împărţite în mod egal între organizatorul Salonului de la Paris şi Institutul Cultural Roman, condus de Andrei Marga. Acest element a fost catalizatorul refuzului celor trei. Pe lângă lista autorilor invitaţi de francezi, conducerea ICR a mai alcătuit în nume propriu alte două liste de scriitori romani, printre ei aflându-se şi Neagu Djuvara. În ceea ce-l priveşte pe Neagu Djuvara, istoricul a declarat că: "nu mă ispiteşte deloc să mă mai fudulesc pe la târguri de carte, asta mă oboseşte, iar ICR-ul mă lasă rece acum. Nu am legătură cu domnii care conduc în prezent Institutul Cultural Roman şi nici dumnealor cu mine, aşa că sunt încântat să fiu lăsat în pace". Andrei Pleşu a explicat, că "mi se pare imoral să mă las inclus în programul unei instituţii aflate în plin derapaj". "Nu mai e vorba de o sărbătorire a cărţii româneşti la Paris", şi-a motivat Gabriel Liiceanu decizia de a nu participa. "Selecţiei de scriitori români făcute de organizatorii francezi i-a fost opusă din ţară o listă care reflectă, până la urmă, răfuieli politice şi personale ale actualei conduceri a ICR", a explicat Liiceanu.Horia Georgescu: Frauda este fenomen de masă în administraţia locală.
Horia Georgescu, preşedintele ANI, a declarat că un studiu intern efectuat de instituţia sa la nivelul consiliilor locale, municipiilor reşedinţe de judeţ şi consiliilor judeţene indică faptul că fraudarea banilor publici este un "fenomen de masă"."Cred că în următoarea perioadă problematica conflictului de interese în special în achiziţii publice va deveni partea predominantă a activităţii ANI. ANI a făcut un studiu intern în care a analizat consilii locale în municipii reşedinţă de judeţ şi în consilii judeţene, iar rezultatele sunt de-a dreptul îngrijorătoare (...) Fraudarea şi direcţionarea banilor publici în buzunarele aleşilor locali este un fenomen de masă", a afirmat Georgescu, astăzi, la conferinţa "Conflicte de interese şi incompatibilităţi în Europa de Sud-Est. Cazul românesc".Nicolae Mischie, condamnat definitiv la patru ani de închisoare pentru corupţie .
În 13 iunie 2012, Mischie a fost condamnat de Curtea de Apel Timişoara la patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţa şi luare de mită, decizia fiind atacată cu recurs. Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj Nicolae Mischie a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţa şi luare de mită, instanţa supremă menţinând luni decizia luată anterior de Curtea de Apel Timişoara.Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a amânat de trei ori luarea unei decizii în acest caz, la 4 şi 18 februarie şi la 4 martie. Luni, ICCJ a respins recursul lui Mischie, astfel că acesta a primit condamnare definitivă şi urmează să fie încarcerat.
Dosarul lui Voiculescu amânat.
Tribunalul Bucureşti a amânat astăzi, pentru 5 aprilie, judecarea dosarului privind privatizarea ICA, după ce magistratul care a intrat în sală în locul judecătoarei Viorica Dinu, a arătat că trebuie stabilit un nou complet care să judece în fond această cauză. În 15 martie, judecătoarele Viorica Dinu şi Antonela Costache, de la Tribunalul Bucureşti, au fost arestate preventiv pentru luare de mită şi trafic de influenţă.ŞTIRI METEO
Miercuri 20 martie 2013.
Vremea se menţine caldă pentru această dată. Cerul, variabil ziua, se va înnora treptat spre seară şi noaptea, începând din vestul ţării. În primele ore, izolat în Carpaţii Orientali vor fi condiţii de precipitaţii mixte, iar spre sfârşitul intervalului, va ploua local, îndeosebi în vest şi sud. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări pe creşte. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 9 şi 18 grade, iar cele minime se vor situa între -1 şi 9 grade, mai scăzute în depresiuni până spre -3 grade. În zonele joase, izolat vor fi condiţii de ceaţă. Presiunea atmosferică va continua să crească ziua, apoi va avea o nouă scădere.PERSONALITĂŢI
Horia-Roman Patapievici
Horia-Roman Patapievici (născut 18 martie 1957 în București) este un scriitor, fizician, filosof și eseist român contemporan.A absolvit Universitatea din București, Facultatea de Fizică în 1981, obținând ulterior masteratul cu un studiu despre lasere. Își susține doctoratul cu teza „Imaginarul filosofic al fizicii. Cazul Pierre Duhem”, în cadrul Universității din București.Burse și granturi de cercetare.
Noiembrie - decembrie 1992: Tempus (European Community), Paris, École Pratique des Hautes Études;
Decembrie 1994 - iunie 1995: Stipendium zur wissenschaftlichen Aus- und Fortbildung în Deutschland (Deutscher Akademischer Austauschdienst, DAAD), Boppard-Frankfurt am Main, Goethe-Institut;
September 1999: Eminescu Trust, Oxford, Oriel College.
Patapievici a fost producător TV a două spectacole pentru TVR Cultural
Activitate culturală
"Idei în libertate" (2002-2005) (Premiul Consiliului Național al Audiovizualului, CNA, pentru cea mai bună emisiune culturală a anului 2003; Marele Premiu al Asociației profesioniștilor de televiziune, APTR, 2004)
"Înapoi la argument" (2006)
Începând cu anul 2004, Patapievici este director al unei reviste culturale, Idei în dialog , publicat de Academia Cațavencu.
În 17 martie 2012, Universitatea de Vest i-a oferit lui H.R.Patapievici distincția de Doctor Honoris Causa.
Alte titluri:
Membru al Uniunii Scriitorilor din România
Membru fondator al Grupului de cercetare Fundamentele Modernității Europene
Membru de onoare al Institutului Ludwig von Mises
Activitate publicistică
Debutul său ca un eseist a fost în 1992, în Revista Contrapunct, iar de atunci a avut contribuții diferite, inclusiv editoriale, în Revista 22 (1993-2003), LA & I (2003-2004), , Dilema (acum Dilema Veche)(2004-2005), Orizont, Vatră, Secolul 20, ID-ul (din 2005) și Evenimentul Zilei (din 2006).
Prezența lui Horia-Roman Patapievici în spațiul public românesc de după 1989 a stârnit uimire, curiozitate, admirație – și numeroase polemici. În timp ce pentru unii scrierile lui H.-R. Patapievici au cel mai adesea aerul unor sentințe, pentru alții scrierile lui H.-R. Patapievici au fost și rămân repere ale gândirii democratice romanești, analize percutante și riguroase ale patologiilor comuniste și post-comuniste.
În ianuarie 2005, Traian Băsescu, președintele nou-ales din România, l-a numit pe Patapievici în funcția de șef al Institutul Cultural Român (ICR), înlocuind după o normă de 15 ani pe Augustin Buzura. În anul 2013 H. R. Patapievici este inlocuit la conducerea ICR cu Andrei Marga.Activitatea din ultimii ani a Institutului Cultural Român a fost apreciată la nivel european, H.R.Patapievici fiind ales la conducerea rețelei institutelor culturale europene (EUNIC) a cărei președinție a deținut-o până în 2011. EUNIC este un organism constituit la propunerea British Council din care fac parte cele mai prestigioase institute culturale europene (Institutul Cervantes, Institutul Francez, Goethe Institut, etc.). Ultimul succes notabil al activităţii ICR sub conducerea lui H. R. Patapievici este alegerea României ca invitată de onoare a Salonului Internaţional de Carte de la Paris, în 2013.
"Sarcina mea este să fac cunoscută peste hotare cultura română. Nu ceea ce cred unii că este cultura română ori ceea ce cred alții că nu este ea.Nu este rolul vreunei instituții să decidă ce anume din cultura română de azi este cu adevărat românesc și ce nu este cu adevărat românesc". (Horia Roman Patapievici)
“E o tendință a sistemului politic românesc de a îi elimină pe intelectuali. Intelectualul care reușește să ocupe o poziție importantă este imediat puternic demonizat. (...)Toată lumea se întreabă de ce intelectualii nu fac ceva, iar când reușesc să facă, fie se trece cu vederea performanța lor, fie sunt direct demonizați chiar pentru acea performanță.” (Horia Roman Patapievici)
S- A ÎNTÂMPLAT ÎN 19 MARTIE.....
19 martie este a 78-a zi a calendarului gregorian.
Evenimente1279: Victoria mongolilor în bătălia de la Yamen sfârșește dinastia Song în China.
1808: Ferdinand al VII-lea devine rege al Spaniei.
1823: Augustin I al Mexicului, primul împărat al Mexicului, abdică .
1859: A avut loc, la Paris, premiera operei "Faust" de Charles Gounod.
1888: A demisionat Guvernul condus de Ion C. Brătianu.
1889: Ferdinand de Hohenzollern a fost proclamat principe al României cu titlul de Alteță Regală.
1913: A avut loc premiera versiunii integrale a operei „Boris Godunov", de M. P. Musorski, la Metropolitan Opera din New York.
1915: Planeta Pluto este fotografiată pentru prima dată dar nu este recunoscută ca planetă.
1944: Al doilea război mondial: în cadrul Operațiunii Margareta I trupele naziste ocupă Ungaria.
1945: Hitler semnează Decretul Nero privind distrugerea infrastructurii economiei germane pentru a numai putea fi utilizată de trupele aliate.
1949: A avut loc congresul de constituire a Uniunii Tineretului Comunist – UTC.
1953: Au fost televizate pentru prima oară Premiile Academiei Americane de Film.
1958: A fost creat Parlamentul European, ca for consultativ al Uniunii Europene.
1990: Izbucnesc violențele interetnice de la Târgu Mureș.
2003: Începe invazia în Irak.
S - a născut...
1813: David Livingstone, misionar și explorator scoțian (d. 1873)
1826: Nicolae Hurmuzaki, om politic român (d.1909)
1895: Ion Barbu, poet, matematician român (d. 1961)
1900: Frédéric Joliot-Curie, chimist francez, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în 1935 (d. 1958)
1916: Irving Wallace, scriitor american (d. 1990)
1917: Dinu Lipatti, pianist și compozitor român (d. 1950)
Decese
1865: Nicolae Filimon, scriitor, cronicar teatral și muzical român (n. 1819)
1965: Gheorghe Gheorghiu-Dej, politician român (n. 1901)
1979: Alexandru Dima, critic și istoric literar român (n. 1905)
1980: Teodor Naum, filolog și traducător român (n. 1891)
1987: Louis Victor de Broglie, fizician francez, laureat al Premiului Nobel (n. 1882)
2008: Arthur C. Clarke, scriitor britanic de science fiction (n. 1917)
2008: Hugo Claus, scriitor, regizor belgian (n. 1929)
Sărbători
Ziua tatălui,: în Spania, Portugalia și Belgia (Ziua Sf. Iosif)
În calendarul romano-catolic: Sf. Iosif, soțul Sfintei Fecioare Maria
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .