Bine v - am regăsit!
"Când atitudinile noastre ne depăşesc capacităţile, chiar şi imposibilul devine posibil."(John C. Maxwell)
Preşedintele Traian Băsescu îl decorează pe directorul pentru strategii şi politici al Comandamentului SUA din Europa.
Preşedintele Traian Băsescu a semnat, marţi, un decret de decorare a directorului pentru strategii şi politici din cadrul Comandamentului SUA din Europa (UŞ EUCOM) şi copreşedinte al Comitetului Mixt Româno-American, generalul-maior Mark O. Schissler.
"Astfel, în semn de înaltă apreciere pentru aportul substanţial în procesul de implementare a «Acordului dintre România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA în ţara noastră» (BMDA), domnul preşedinte Traian Băsescu a conferit Ordinul Naţional «Pentru Merit» - în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari, domnului general-maior Mark O. Schissler, director pentru strategii şi politici din cadrul Comandamentului SUA din Europa (UŞ EUCOM) şi copreşedinte al Comitetului Mixt Româno-American" , se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
Parlamentul respinge referendumul Preşedintelui Traian Băsescu, pentru a doua oară.
Birourile permanente ale celor două Camere au respins astăzi, solicitarea PDL de a relua votul pentru referendumul iniţiat de preşedintele Traian Băsescu, pentru Parlament unicameral şi 300 de parlamentari. „Solicitarea nu are rost. Parlamentul s-a pronunţat. Procedura poate merge înainte, iniţiatorul poate exercita această prerogativă“, a afirmat preşedintele Senatului Crin Antonescu. Cele două camere reunite au respins astăzi, solicitarea democrat-liberalilor de a relua votul privitor la organizarea unui referendum pentru Parlament unicameral. "Nu văd în acest demers al PDL decât încercarea de a mai face această micuţă propagandă la mâna a doua", a completat Antonescu. Potrivit liderului PNL, procedura a fost finalizată, Parlamentul pronunţădu-se cu privire la acest aspect.PDL : Demisia imediată a ministrului de Externe.
: Iniţiază Coaliţia pentru Constituţia cetăţenilor.
"Aş dori ca în numele PDL să transmitem sincere condoleanţe familiilor care au avut victime în tragedia din Muntengru. Suntem alături de fiecare familie care şi-a pierdut pe cineva grav şi alături de cei care s-au accidentat, unii dintre ei fiind într-o situaţie gravă. Pe de altă parte, nu putem să nu remarcăm noile dovezi de incompetenţă ale autorităţilor române şi faptul că au reacţionat extrem de târziu în această situaţie", a spus Blaga.El a adăugat că nu este prima dată când se întâmplă acest lucru, amintind de tragedia din Algeria, unde MAE condus de Titus Corlăţean s-a comportat la fel, "dând dovadă de cinism şi incompetenţă crasă".
"În această situaţie, la două ore după ce ministrul Corlăţean trimitea comunicate referitoare la excelentele lui calităţi de fotbalist, aflăm că premierul a fost informat după cinci ore, nu de dânsul, ci de Raed Arafat. Asta spun comunicatele oficiale", a arătat Blaga.
El a adăugat că, "dându-şi seama de ridicolul în care se află, Guvernul foloseşte această tragedie ca un element electoral".
"Cerem în această cauză demisia imediată, pentru incompetenţă şi lipsă de procedură la nivelul MAE, a domnului ministru de Externe Titus Colăţean", a adăugat Vasile Blaga.
"O să discutăm din nou despre acţiunile pe care partidul le va întreprinde pentru a aduce la cunoştinţa cetăţenilor prevederile actualului proiect de Constituţie, care nu are nicio treabă cu aspiraţiile poporului român, ci, dimpotrivă, doar demonstrează încă o dată că cele întâmplate anul trecut nu au fost întâmplătoare. Acum doresc (cei de la USL n.r.) ca pe linişte să ajungă la acelaşi obiectiv", a spus Blaga.
"Am decis astăzi să iniţiem Coaliţia pentru Constituţia cetăţenilor, Constituţia pentru România, nu pentru USL şi invităm să participe partidele parlamentare de opoziţie, partidele neparlamentare, simpli cetăţeni, ONG-uri, nemulţumiţi de revizuirea Constituţiei", a precizat Vasile Blaga.
El a spus că acest comitet de iniţiativă urmează să ia legătură cu partidele de opoziţie, să stabilească un calendar de informare a cetăţenilor şi de proteste faţă de proiectul de revizuire a Constituţiei, arătând că cel mai importat lucru este ca cetăţeanul să fie informat şi că vor fi întâlniri cu cetăţenii, conferinţe de presă.
"Să considerăm că această variantă de Constituţie este una posttraumatică, una resentimentară, extrem de periculoasă pentru democraţia din România. Mai mult de jumătate din amendamentele depuse de USL se referă la reducerea prerogativelor preşedintelui. Am ajuns la a defini o replică aproape parlamentară. Majoritatea USL şi-a subordonat toate instituţiile statului", a spus Blaga.
Victor Ponta : Am aflat de accidentul din Muntenegru la ora 22.55.
"Aş vrea că opinia publică să fie corect informată, pentru că am văzut nişte neînţelegeri în presă şi simt nevoia să fac această precizare: conform listingului telefonului meu - şi îl pun la dispoziţia presei - eu am aflat despre tragedia din Muntenegru la 22.55, când am fost prima dată sunat de domnul Arafat, deci înainte de ora aceea nu am ştiut, după care, sigur, am luat legătura cu ministrul de Externe, cu ministrul Apărării şi toţi ceilalţi. Regret foarte mult că, într-un moment de tragedie şi de asemenea necazuri, personaje politice că domnul Mihai Răzvan Ungureanu se comportă ca nişte hiene politice, încercând ca, din moartea unor oameni, să aibă câştiguri politice şi fac un apel la toţi politicienii să nu folosească aceste tragedii ale oamenilor pentru interesele lor", a declarat premierul Victor Ponta ."Nu am crezut vreodată că se poate, în Ţara Românească, o asemenea probă de cinism absolut din partea guvernanţilor, în momentul în care românii se află în doliu, pentru că accidentul din Muntenegru e un accident de proporţii rar întâlnite în istoria noastră recentă. Nu poţi să ieşi şi să joci basket când se întâmplă o asemenea tragedie. Asta ţine de ce înţelege fiecare, sau cum înţelege fiecare să fie român", a susţinut Ungureanu.
Prim-ministrul Victor Ponta a anunţat că în şedinţa de Guvern de astăzi, urmează să fie adoptată decizia prin care miercuri va fi declarată zi de doliu naţional, în memoria victimelor accidentului rutier din Muntenegru. Premierul a spus că vor pleca două aeronave la Podgorica pentru a-i aduce pe răniţi în ţară. În ce priveşte identificarea cadavrelor, procesul continuă, iar informaţiile oficiale privind numele victimelor vor fi date după finalizarea acestuia.
UE : Germania doreşte continuarea negocierilor cu Turcia.
Cancelarul german, Angela Merkel, şi-a exprimat luni la Berlin dorinţa ca negocierile dintre Bruxelles şi Ankara să continue, într-un moment în care relaţiile dintre cele două ţări s-au tensionat în ultimele zile, pe fondul tensiunilor politice din Turcia, scrie AFP.“Dorinţa mea este să înregistrăm progrese, în special în chestiunea Protocolului de la Ankara care este obstacolul cel mai greu de depăşit” în negocierile privind lansarea unei noi etape în procesul de aderare a Turciei la UE, a continuat şefa cabinetului de la Berlin în prezenţa membrilor Camerei de comerţ germano-turce.
Semnat în 2005, Protocolul de la Ankara, ce extinde uniunea vamală dintre UE şi Turcia, trebuie să se aplice şi Ciprului pe care Turcia refuză să îl recunoască. Această decizie a dus, în 2006, la îngheţarea de către Uniunea Europeană a opt capitole în negocierile de aderare. Germania vrea să respecte angajamentele legate de acceptarea Turciei drept candidat la intrarea în UE, 'însă aşteptăm, de asemenea, progrese în domeniile respective' din partea Ankarei, a adăugat ea.
Comisia Europeană a deblocat plăţile pentru Programul Operaţional Sectorial Transport.
Programul Operaţional Sectorial Transport 2007-2013 asigură finanţarea unor proiecte strategice pentru România în domeniile rutier, feroviar şi naval. Dintre cele 11 companii beneficiare, cele mai importante sunt CNADNR şi CFR SA.Comisia Europeană a decis ridicarea presuspendării ca urmare a implementării de către Autoritatea de Management (AM) POS-Transport a tuturor măsurilor dispuse prin scrisoarea de întrerupere plăţi (din iunie 2012) şi scrisoarea de presuspendare (decembrie 2012).
ŞTIRI METEO
În jumătatea de est a ţării vremea va fi în general instabilă; temporar înnorările se vor accentua şi, în special în a doua parte a zilei şi la începutul nopţii, vor fi ploi ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului pe arii extinse în Moldova şi zona Carpaţilor Orientali, unde cantităţile de apă vor depăşi izolat 25...30 l/mp şi local în Muntenia, Dobrogea şi estul Transilvaniei. Vor fi condiţii pentru căderi de grindină. În restul teritoriului cerul va fi variabil la parţial noros, iar ploile izolate. Valorile de temperatură vor continua sã scadă în aproape toate zonele, vremea devenind chiar răcoroasă în vest, nord-vest şi centru, cu maxime de la 18...20 grade în Dealurile de Vest pânã la 29...30 de grade în Bărăgan şi Podişul Dobrogei. Minimele termice se vor încadra între 8 şi 18 grade, uşor mai ridicate pe litoral.
Presiunea atmosferiăa va creşte uşor.
PERSONALITĂŢI
Hermann Julius Oberth
Hermann Julius Oberth (n. 25 iunie 1894, Sibiu - d. 28 decembrie 1989, Nürnberg) a fost unul dintre părinții fondatori ai rachetei și astronauticii.În 1912 Hermann Oberth a devenit student la medicină al Universității din München, participând apoi ca medic militar la Primul Război Mondial. Hermann a spus mai apoi că cea mai importantă concluzie personală, pe care a tras-o în urma experienței avute, a fost că nu va dori niciodată să profeseze ca medic. După război s-a întors la aceeași universitate, de data aceasta studiind fizica sub îndrumarea unora dintre cele mai luminate minți ale vremii în domeniu.
În 1922, lucrarea sa de doctorat despre știința rachetelor a fost respinsă, fiind considerată utopică. Lucrarea a fost totuși tipărită folosind fonduri private și a produs controverse în presă. Hermann a comentat ulterior că s-a abținut, în mod deliberat, să scrie o altă lucrare de doctorat, cu scopul declarat de a deveni un om de știință mai valoros decât cei care i-au respins-o, chiar fără a fi recunoscut de aceștia. Oberth a fost un critic al sistemului de învățământ al vremii, comparându-l cu o mașină cu farurile ațintite înapoi, lipsită de viziune de viitor.
În 1923, Hermann Oberth a publicat cartea Rachetă în spațiul interplanetar, iar în 1929, Moduri de a călători în spațiu. În anii 1928-1929, Hermann a lucrat la Berlin în calitate de consultant științific la primul film din istorie cu acțiune care se desfășura în spațiu: Femeile de pe Lună. Filmul a fost produs de UFA-Film Co., în regia lui Fritz Lang și a avut un succes enorm în popularizarea noii științe a rachetelor.
În toamna lui 1929, Hermann Oberth a lansat prima sa rachetă cu combustibil lichid, numită Kegeldüse. În aceste experimente a fost asistat de studenți de la Universitatea Tehnică din Berlin, printre care se afla și Wernher von Braun. La construirea primei rachete de mari dimensiuni din lume, numită A4, dar cunoscută astăzi mai degrabă sub numele V-2, s-au folosit 95 dintre invențiile și recomandările lui Hermann Oberth.
În 1938, familia Oberth s-a mutat din Sibiu. Mai întâi s-a mutat în Austria, unde a lucrat la Colegiul Tehnic din Viena, apoi în Germania, unde a lucrat la Colegiul Tehnic din Dresda, ajungând în final la Peenemünde (angajat sub numele fals Fritz Hann[1]), unde Wernher von Braun construise deja racheta V-2. La sfârșitul războiului, Hermann Oberth lucra la complexul WASAG, de lângă Wittenberg, la rachete cu combustibil solid, pentru apărare aeriană. După terminarea războiului și-a mutat familia la Feucht, lângă Nürnberg.
În 1948, lucra în calitate de consultant independent și scriitor în Elveția. În 1950, a încheiat în Italia munca pe care o începuse la WASAG. În 1953, s-a întors la Feucht pentru a ajuta la publicarea cărții sale Omul în spațiu în care descria ideile sale legate de un reflector spațial, o stație spațială, o navă spațială electrică și costume de cosmonaut.
Între timp Wernher von Braun fondase un institut pentru explorare spațială în Statele Unite ale Americii, la Huntsville, Alabama, unde i s-a alăturat și Hermann Oberth. Aici Hermann Oberth a fost implicat într-un studiu numit Dezvoltarea tehnologiei spațiale în următorii zece ani. La sfârșitul lui 1958, Hermann Oberth, din nou în Feucht, a găsit timpul să își pună pe hârtie și să publice gândurile sale legate de posibilitățile tehnologice ale unui vehicul lunar, o catapultă lunară, un elicopter și un avion silențios și altele. În anul 1960, a lucrat la Convair, în calitate de consultant tehnic de-a lungul dezvoltării rachetelor Atlas, în Statele Unite.
Hermann Oberth în anul 1961
Hermann Oberth s-a retras în 1962, la vârsta de 68 de ani. Criza petrolului din 1977 l-a făcut să se concentreze asupra surselor alternative de energie, aceasta ducând la concepția planului unei centrale eoliene. Principalele sale activități, după ce s-a retras, au fost însă legate de filosofie, Hermann Oberth mai scriind încă niște cărți legate de acest subiect.
Hermann Oberth s-a stins din viață la 28 decembrie 1989, la vârsta de 95 de ani, la Feucht.
George Orwell
George Orwell (pseudonimul literar și jurnalistic al lui Eric Arthur Blair) (n. 25 iunie 1903, India — d. 21 ianuarie 1950, Londra) a fost un scriitor englez, comentator al radio BBC, editorialist și reporter. El a luptat ca voluntar în Războiul Civil din Spania de partea comuniștilor. A scris romane, eseuri și critică literară.În anul 1904 s-a mutat împreună cu mama și sora lui în Anglia, studiind în perioada 1917 - 1921 la Colegiul Eton, o foarte bună universitate engleză, și publicând în diferite reviste ale colegiului. La un an după absolvire s-a angajat în cadrul Poliției Imperiale Indiene (în Birmania), perioadă pe care o va povesti în romanul Zile birmaneze (1934).
După ce a lucrat în Franța având profesii foarte diferite, s-a întors în Anglia și a deschis un magazin sătesc. Sub pseudonimul George Orwell, a scris articole pentru ziare și apoi, în prima sa carte Fluierând a pagubă prin Paris și Londra (Down and Ouţ în Paris and London) (1933), și-a descris experiența de scriitor de stânga. Aceasta este o relatare emoționantă și mai ales comică a celor câțiva ani de sărăcie autoimpusă pe care i-a trăit după ce s-a întors în Europa.
A scris apoi alte trei romane, Zile birmaneze (Burmese Days, 1934), Fiica unui cleric (A Clergyman's Daughter, 1935) și Keep the Aspidistra Flying (1936).
În anul 1936 lui Orwell i s-a comandat de către Victor Gollancz un documentar asupra șomajului din Nordul Angliei pentru editura engleză Left Book Club. Drumul către Wigan Pier (The Road to Wigan Pier), o proză de tip reportaj despre viața la limita sărăciei a minerilor dintr-un orășel din Lancashire, l-a consacrat pe Orwell drept unul dintre cei mai mari reporteri și scriitori din Marea Britanie.
Ca tendințe politice, Orwell a manifestat în permanență o simpatie față de cei de centru-stânga, fără a îmbrățișa însă ideologia comunistă, pe care o și critică într-o formă cât se poate de radicală în fabula politică Fermă animalelor și în romanul O mie nouă sute optzeci și patru.
Şerban Papacostea
Sănătate şi La mulţi ani!!Şerban Papacostea s-a născut în Bucureşti, la 25 iunie 1928, ca fiu al juristului Petru Papacostea, descendent al unei familii de origine macedo-română. Bunicul său, Guşu Papacostea, a făcut parte din primul grup de tineri aduşi în România de Alexandru Ioan Cuza pentru a răspândi cultura românească la aromâni. Ca urmare, Guşu Papacostea este cel care a înfiinţat prima şcoală românească în Macedonia. Acesta a avut şase copii: juristul, economistul şi politologul Alexandru Papacostea, profesor universitar la Cernăuţi, scriitorul şi traducătorul Cezar Papacostea, membru corespondent al Academiei Române, profesorul Victor Papacostea şi juristul Petru Papacostea, precum şi două fiice.
Fost deţinut politic în timpul regimului comunist, istoricul Şerban Papacostea are în centrul cercetărilor de medievistica românească, pe care a îmbogăţit-o pornind de la surse inedite. În perioada comunistă a fost deportat într-un lagăr de muncă forțată la Canalul Dunăre-Marea Neagră. Este absolvent al Facultăţii de Istorie şi Geografie din Bucureşti şi, din anul 1968, doctor în istorie, titlu obţinut cu o teză premiată trei ani mai târziu de Academia Română. Este membru corespondent al Academiei Române, membru al Academiei Ligure de Ştiinţe şi Litere din Genova, codirector al revistei ?Îl Mar Nero? din Italia şi coeditor al colecţiei ?Rumänienstudien? (Germania). Între 1990 şi 2001 a fost directorul Institutului de Istorie ?Nicolae Iorga? din Bucureşti.
Dintre lucrările publicate, amintim "Românii în secolul al XIII-lea", "Între cruciadă şi Imperiul Mongol", "Ştefan cel Mare domn al Moldovei" şi "Geneză statului în evul mediu românesc". Prin direcţiile de cercetare, istoricul Şerban Papacostea se apropie de mentorul său, istoricul Gheorghe Brătianu.
S -A ÎNTÂMPLAT ÎN 25 IUNIE ...........
Evenimente
1795: S-a înființat „Biroul de longitudini", cu sediul la Paris, având drept scop de a sprijini progresul astronomiei și aplicațiile acesteia în navigație, geografie și geodezie.1910: A avut loc, la Paris, premiera baletului „Pasărea de foc" al compozitorului Igor Fiodorovici Stravinski.
1923: S-a înființat Clubul Rapid București (atunci CFR București)
1955: A fost înființată, la București, Bibioteca Centrală de Stat, azi Biblioteca Națională
1984: Inaugurarea oficială a lucrărilor de construcție a Casei Republicii și a Bulevardului „Victoria Socialismului" din București
1998: Instituirea Ordinului „Steaua României", cu șase grade (Colan, Mare Cruce, Mare Ofițer, Comandor, Ofițer, Cavaler), cel mai înalt ordin național românesc, pentru a recompensa serviciile excepționale, civile și militare aduse statului și poporului român.
S -a născut în........
1894: Hermann Oberth, fizician și inventator german născut la Sibiu (d. 1989)1903: George Orwell, jurnalist, eseist și romancier britanic (d. 1950)
1907: Johannes Hâns Daniel Jensen, fizician german, laureat al Premiului Nobel (d. 1973)
1908: W.V. Quine, filosof american (d. 2000)
1928: Șerban Papacostea, istoric român , membru al Academiei Române
1928: Alexei Abrikosov, fizician rus, laureat al Premiului Nobel
1937: Dorel Vișan, actor român
1940: A. J. Quinnell, scriitor britanic (d. 2005)
1950: Doru Stănculescu, interpret și compozitor român de muzică folk
Decese
1767: Georg Philipp Telemann, compozitor și organist (n. 1681)1842: Simonde de Sismondi, istoric și economist (n. 1773)
1901: Alexandru Candiano-Popescu, avocat, ziarist și general român (n. 1841)
1913: Ilarie Chendi, critic și istoric literar român (n. 1871)
1988: Șerban Cioculescu, critic și istoric literar român, membru al Academiei Române (n. 1902)
1988: Tudor Bugnariu, sociolog român, membru al Academiei Române (n. 1909)
1995: Ernest Walton, fizician irlandez, laureat al Premiului Nobel (n. 1903)
1997: Jacques-Yves Cousteau, oceanograf francez (n. 1910)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .