sâmbătă, 29 iunie 2013

29 iunie 2013 by Viorica Crainic

Bine v - am regăsit!

"Din înţelepciune provin trei lucruri: gândire justă, vorbire fără greş şi acţiune dreaptă. (Democrit)

Preşedintele Traian Băsescu : Declaraţii după reuniunea Consiliului European."Bineînţeles, am informat Consiliul European că România îşi va redefini politica energetică plecând de la propriile sale resurse şi fără a aştepta aprobarea nimănui. Fără a intra în detalii, vă pot spune că opţiunea mea acum este fără niciun fel de dubii că România are obligaţia să accelereze procesele de evaluare şi să treacă la exploatarea gazelor de şist şi să evalueze şi să treacă la exploatarea gazelor şi ţiţeiului deja confirmate în Marea Neagră", a declarat Băsescu, la Bruxelles, după reuniunea Consiliului European.
"Şi mă gândesc eu că, dacă vom fi decisivi în acţiunea guvernamentală şi a instituţiilor statului, putem avea pentru români gaze cu 50% mai ieftine, gazele de şist, înainte să fi fost gata Nabucco şi să avem gaze din Marea Neagră la un preţ rezonabil tot înainte să fi avut posibilitatea să primim gaze prin conductă Nabucco"..

"Contez pe aderarea noastră în aprilie 2014", afirmă Băsescu pentru Wiener Zeitung, întrebat când va deveni România membră Schengen.
Totodată, Preşedintele, menţionează că afirmaţiile ministrului german de Interne privind "imigraţia săracilor" din România şi Bulgaria, nu au nicio legătură cu aderarea la Schengen, care depinde numai de îndeplinirea angajamentelor asumate de cele două ţări. "Şi trebuie să ne obişnuim pe viitor cu imigraţia din motive economice din România, pentru că pur şi simplu diferenţele între nivelul de trai sunt prea mari", evidenţiază preşedintele.

"Sigur că avem şi probleme cum este corupţia, pe care am recunoscut-o dintotdeauna. Dar se pare că aceasta există şi în alte ţări membre", afirmă Băsescu, făcând referire la afirmata preşedintelui CE, Jose Manuel Barroso, că bugetul UE ar putea fi asigurat pe şapte ani cu banii care se pierd prin corupţia la nivelul Uniunii într-un singur an.

"Avem un acord de coabitare cu Guvernul şi acesta funcţionează perfect".
"O spun cât se poate de serios, nu există niciun conflict între mine şi premier".

"Pentru România se constată că avem o productivitate a muncii foarte scăzută. Ştiţi, suntem într-un paradox: când cineva măsoară orele de muncă ale unui român, constată că muncim foarte mult; când priveşte la productivitate, constată că avem aproape cea mai scăzută productivitate din Uniunea Europeană", a afirmat Băsescu.

"În ceea ce priveşte Kosovo, Uniunea Europeană, deci nu statele membre, Uniunea Europeană a adoptat decizia să înceapă negocierile unui acord de stabilizare, deci nu de aderare, ci un acord de stabilizare cu Kosovo. Din acest punct de vedere, vă pot spune că România s-a abţinut, ceea ce nu blochează decizia UE", a afirmat preşedintele Traian Băsescu, în conferinţa de presă de la Bruxelles.
Preşedintele  adăugat că în cadrul Consiliului European s-a aprobat începerea negocierilor de aderare cu Serbia şi s-a salutat aderarea Croaţiei la Uniunea Europeană începând din 1 iulie.


Preşedintele Traian Băsescu a declarat,  că României îi revin 400 de milioane de euro în perioada 2014-2015 din programul de 6 miliarde euro stabilit de Consiliul European pentru combaterea şomajului în rândul tinerilor cu vârste între 15 şi 24 de ani.

Având în vedere că aceşti bani trebuie cheltuiţi este foarte important că guvernele naţionale să realizeze un program de implementare a acestei priorităţi, reducerea şomajului în rândul tinerilor. Ceea ce înseamnă că la Comisie trebuie prezentat acest plan cu suficient timp înainte de ianuarie 2014. Nimeni nu va da banii fără să existe un plan corespunzător, asta să fie foarte clar”, a afirmat Băsescu, care a adăugat că nu exclude ca banii care nu vor fi accesaţi la timp de România să fie redistribuiţi către alte state.

Victor Ponta: Constituţia şi regionalizarea se amână.

"Am aflat despre decizia Curţii Constituţionale şi nu o să mă feresc să spun că eu văd mult mai mult partea bună a acestei decizii. Această parte bună este faptul că vom putea face modificări în Constituţie, referendumuri, lucruri importante cu 30% prezenţă, pentru că prezenţa de 50% practic ne bloca pentru următorii 50 sau 100 de ani posibilitatea de a face orice fel de reformă şi de schimbare reală în România. Era o barieră pe care am atins-o o singură dată, în 2003, cu nişte eforturi speciale şi pe care foarte clar, în condiţiile în care ai 3,5 milioane de români în străinătate şi în ţară oameni care nu sunt interesaţi de politică, nu am mai fi atins-o niciodată. Sigur, ar fi fost bine să fie şi acum, că o să fie peste un an... Un an trece repede în politică, nu moare România un an de zile", a şpis Ponta
"Dacă nu ai Constituţie, nu poţi să faci regionalizare. Sunt, evident, legate", a conchis premierul.

Emil  Boc: Antonescu, ignorant al Constituţiei.


"Crin Antonescu este un ignorant al Constituţiei, un ignorant în materie constituţională. În primul rând, critica decizia Curţii Constituţionale pentru că a aplicat o prevedere din Codul de bune practici al Comisiei de la Veneţia prin Drept. Antonescu trebuie să ştie că regulile statului de drept se respectă şi atunci când ne plac, şi atunci când nu ne plac. Domnul Antonescu a fost mulţumit când, în 2012, CC a respins comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare invocând o prevedere din Codul de bune practici al Comisiei de la Veneţia, care spunea că un an de la alegeri nu poţi să modifici legislaţia electorală. Nu ne-a convenit, dar am acceptat acea decizie a CC. Astăzi, CC a spus exact acelaşi lucru: nu puteţi cu un an înainte de referendum să modificaţi prevederile cu privire la referendum", a declarat presei Emil Boc.
"În consecinţă, Crin Antonescu este un mare ignorant al Constituţiei, deşi este preşedintele Comisiei constituţionale, sfidează statul de drept atacând o instituţie fundamentală cum este CC şi trebuie să înţeleagă că o instituţie a statului de drept trebuie respectată indiferent dacă îţi place sau nu o decizie pe care o dă, iar aceasta trebuie respectată şi aplicată. Dar, pentru că nu-i convine astăzi ceea ce i-a convenit ieri, demonstrează ignoranţa supremă în materie de Constituţie. Locul domniei sale nu era acolo, de preşedinte al Comisiei Constituţionale", a conchis Emil Boc.

Radu Mazăre: Moldovenii sunt simpatici, au fete frumoase, dar au altă modalitate de a gândi.

Radu Mazăre a fost prezent,ieri, la o dezbatere organizată de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice la Constanţa privind procesul de regionalizare - descentralizare, la care s-a aflat şi vicepremierul Liviu Dragnea, şi a declarat că înfiinţarea regiunii Dobrogea este naturală şi firească, existând mai multe asemănări între constănţeni şi tulceni decât cu moldovenii, ideea creării regiunii Dobrogea fiind susţinută şi de preşedinţii Consiliilor Judeţene din Constanţa şi Tulcea.
"Mi se pare, şi am discutat acest lucru şi cu colegii de la Tulcea şi cu domnul ministru Dragnea, naturală şi firească o regiune cum este Dobrogea. Pentru că avem mult mai multe similitudini de idei, de comportament între noi, cei din Constanţa şi cei din Tulcea decât cu moldovenii. Moldovenii sunt simpatici, au fete frumoase, dar au altă modalitate de a gândi", a spus primarul Constanţei.
Primarul Constanţei a mai spus că "regionalizarea trebuie să fie ca şi dragostea, firească".

"Dacă o fac nefirească, aşa cum o fac ăia prin Franţa şi prin Occident, oamenii nu o s-o accepte. Firesc este ca noi să fim în Dobrogea. Cu cei de la Tulcea suntem fraţi, rude. Cu ceilalţi de la Galaţi, de la Vrancea, nu avem aşa multe puncte comune, iar dacă toată populaţia Dobrogei îşi doreşte să fie regiune, mi se pare ciudat să vină unul de la Bucureşti să ne explice că nu este bine aşa cum vrem noi. Dacă se va face altfel decât îşi doreşte, populaţia nu vine să voteze şi s-a încheiat discuţia”, a mai declarat Radu Mazăre.

Mihai-Răzvan Ungureanu va participa la cea de-a 22-a sesiune anuală a adunării parlamentare a OSCE


Mihai-Răzvan Ungureanu, preşedintele FORŢEI CIVICE, va participa, în calitate de membru al Comisiei de Afaceri Politice şi Securitate, la cea de-a 22-a sesiune anuală a Adunării Parlamentare a OSCE, având ca temă generală „Procesul Helsinki +40
Reuniunea va avea loc la Istanbul, în perioada 29 iunie – 3 iulie, la auditoriul Anadoiu din Centrul Congreselor Lütfi Kidar.  
 „Prin însuşi conceptul de securitate pe care îl garantează, OSCE – ca structură de securitate regională – contribuie la construirea unui mecanism complex, subsumat prevenirii conflictelor şi gestionării crizelor şi a tensiunilor în scopul promovării democraţiei şi a dezvoltării durabile. Este esenţial ca toate statele afiliate la OSCE să garanteze, printr-un angajament deplin, implementarea acestui mecanism”, afirmă Mihai-Răzvan Ungureanu, Preşedintele FORŢEI CIVICE.
„Subiectele aflate pe agenda Comisiei de Afaceri Politice şi Securitate sunt de importanţă vitală, în special în această perioadă de adânci frământări pe plan internaţional. România susţine intensificarea eforturilor pentru atingerea unui numitor comun şi generarea unor soluţii viabile şi echilibrate. Promovarea transparenţei, a bunei guvernări, a consolidării încrederii între state sunt cheile de boltă în dezvoltarea unui climat internaţional de pace şi securitate”, consideră Preşedintele FORŢEI CIVICE.
„Dezvoltarea unui spaţiu comun de securitate se poate construi doar pornind de la premisele unui dialog continuu, deschis între toate statele participante. Încrederea reciprocă şi cooperarea sunt pârghiile prin care putem asigura creşterea transparenţei şi a predictibilităţii în regiune. Numai aşa putem îndeplini obiectivul edificării unei Europe a democraţiei, păcii şi unităţii”, a conchis Mihai-Răzvan Ungureanu.

Crin Antonescu va reprezenta România, la ceremonia cu prilejul aderării Croaţiei la Uniunea Europeană.

"La ceremonia care va marca, în noaptea de 30 iunie spre 1 iulie, evenimentul istoric al aderării, sunt invitaţi să participe şefi de stat şi de guvern din cele 27 de ţări membre ale UE şi din Balcani", se arată într-un comunicat transmis vineri,  de Senat.
După un deceniu de negocieri, Croaţia devine la 1 iulie cel de-al 28-lea stat membru al U. Croaţia este cea de-a două dintre cele şase republici iugoslave care aderă la UE, după Slovenia în 2004.

Dan Şova: Proiectul Autostrăzii Transilvania nu trebuie să mai aibă culoare politică.

Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional, Dan Şova, a declarat, vineri, la Cluj, că proiectul Autostrăzii Transilvania nu mai trebuie să aibă culoare politică şi că aşteaptă soluţii pentru finalizarea acestuia din partea autorităţilor din Regiunea Nord-Vest şi Centru, informează Mediafax.

"Am venit la Cluj, nu să vorbesc, ci mai mult să ascult, să ştiu exact care sunt propunerile şi soluţiile reprezentanţilor politici din Regiunea de Nord-Vest şi Centru pentru continuarea şi finalizarea Autostrăzii Transilvania. Cred că Autostrada Transilvania este unul dintre proiectele României care nu mai are şi nu trebuie să mai aibă culoare politică. Toţi de la această masă, indiferent de la ce partid sunt, vor că Autostrada Transilvania să se facă", a spus Şova.
La întâlnirea de la Cluj,au  participat prefecţi, preşedinţi de consilii judeţene, primari şi parlamentari din judeţele Regiunii de Nord-Vest, dar şi cei ai judeţelor Sibiu şi Alba.

Eugen Nicolăescu: Nu se reduc posturile din spitale, ci din minister.

Ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu a declarat, că va fi redus numărul de posturi din minister (MS) şi direcţiile de sănătate publică (DSP) , dar în niciun caz din unităţile sanitare, potrivit Mediafax.
"Ordonanţa de urgentam adoptată miercuri de Guvern, face menţiunea că pentru unităţile sanitare nu se aplică prevederea de blocare a posturilor vacante şi nici de reducere a numărului de personal. Orice unitate din sistemul sanitar, cu excepţia MS şi DSP-urilor. Aici ( MS şi DSP-uri) suntem obligaţi să reducem toate posturile vacante şi să reducem, personal existent cu 4 la sută. Dar ce înseamnă unităţi sanitare, nu. Deci, cu alte cuvinte, neaplicându-se ordonată de blocare de posturi şi de reducere a numărului de personal în unităţile sanitare oricând posturile pot fi scoase la consurs, deci pot fi ocuparte", a explicat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.
"Noi avem deja, de anul trecut ordonanţa prin care, dacă pleacă un medic, un asistent, pe locul lor pot veni un alt medic şi un alt asistent. Sigur respectând dispoziţiile legale de angajare. Am spus-o, după rectificarea bugetară, la solicitarea spitalelor, vom vedea în ce mărură banii de la rectificare îi putem utiliza pentru angajări suplimentare. Ei (managerii de spitale, ) şi azi ar putea să-şi facă angajări suplimentare, dar neavând fonduri suficiente preferă să muncească în condiţii mai grele", a mai spus ministrul.

Bulgariei :  Scade preţul energiei pentru a calma protestele.


Valoarea facturilor pentru energia electrică în ianuarie a provocat manifestaţii masive împotriva sărăciei, care au condus la demisia Guvernului conservator al lui Boïko Borissov.
Noile preţuri care urmau să intre în vigoare în iulie riscau să fie şi mai mari şi să alimenteze tensiunea socială existentă, mii de manifestanţi reclamând de 15 zile demisia noului Guvern, aflat în funcţie de o lună.
"Amendamentele garantează un preţ suportabil pentru consumatori", a declarat în Parlament ministrul Economiei şi Energiei Dragomir Stoinev, unii experţi apreciind că ar fi posibilă o scădere de 5%. O scădere a preţurilor ar încuraja, de asemenea, exporturile de energie, a adăugat el.
 Mai multe asociaţii industriale au protestat, totuşi, faţă de amendarea legii, reproşând Guvernului că le pune pe ele să plătească pentru reducerea preţului electricităţii pentru gospodării.
Potrivit amendamentelor adoptate vineri, Compania Naţională de Electricitate (NEC) nu va mai fi obligată să cumpere toată energia produsă, ci doar pe cea mai ieftină.
Facturile gospodăriilor vor fi scutite de taxe vizând susţinerea energiei din surse regenrabile sau pentru acoperirea pierderilor de energie în reţeaua de distribuţie. Preţul ridicat al energiei din surse regenerabile va fi compensat prin vânzări din cotele de emisii de gaze cu efect de seră.


ŞTIRI METEO

 

DUMINICĂ 30  IUNIE  2013

Vremea va fi în general instabilă. Temporar înnorările vor fi accentuate şi se vor semnala averse şi descărcări electrice în cea mai mare parte a ţării. Îndeosebi în sudul şi sud-estul teritoriului, precum şi în zona montană, vor fi condiţii de grindină, iar cantităţile de apă vor fi mai însemnate. Vântul va avea unele intensificări în regiunile estice şi în extremitatea de sud-vest, dar trecător şi în restul teritoriului în timpul ploilor. Temperatura aerului va avea valori uşor mai scăzute decât cele normale pentru aceastã perioadă în cea mai mare parte a ţării, cu maxime ce se vor încadra între 18 şi 27 de grade şi minime între 9 şi 20 grade. Presiunea atmosferică va creşte uşor.

PERSONALITĂŢI

Giacomo Leopardi

Giacomo Taldegardo Francesco di Sales Saverio Pietro Leopardi, Conte (n. 29 iunie 1798, Recanati - d. 14 iunie 1837, Napoli) este considerat, alături de Dante, cel mai mare poet italian, precum și unul dintre cei mai mari gânditori ai acestei țări.
Crescut cu o rigidă educaţie religioasă, Giacomo Leopardi şi-a găsit repede drumul din prietenoasa biblioteca a tatălui care a ocupat locul jucăriilor din copilărie. La vârsta de 15 ani, Giacomo cunoştea deja mai multe limbi : limbile clasice, ebraică, limbi moderne, istorie, filosofie şi filologie, ştiinţele naturii şi astronomie. Profesorii care ar fi trebuit să-l pregătească pentru preoţie şi-au dat seama repede că nu au multe să -l înveţe. În cei şapte ani care i-a urmat, Leopardi s-a aruncat într-un studiu "nebun şi disperat" în care traducea clasicii, practica şapte limbi, a scris un text de specialitate despre astronomie şi a scris un poem fals în greaca antică, suficient de convingător pentru a păcăli un expert
Nu i-a fost permis să iasă din casă până ce a împlinit douăzeci de ani. Ambițiile sale academice au fost subminate de insistența tatălui său care se gândea că ar putea deveni preot. Exasperat de familie și de închidere, în special culturală din Marche, Stato Pontificio, a încercat să fugă de acasă, dar tatăl său a reuşit să prevină și să contracareze planurile sale. Din cauza studiilor scăpare de sub control s-a îmbolnăvit. Era slăbit, suferea de astm și era afectat de o formă de scolioza. Se auto-definea un "mormânt de mers pe jos" și era conștient de aspectul său şi de efectul care-l provoca asupra oamenilor pe care-i întâlnea. Cu toate acestea, nu a încetat să se îndrăgostească de fetele care nu-i răspundeau reciproc afecțiunii sau îl ignorau în totalitate.
Pierzând credința, Leopardi îşi îndreptă atenția spre filosofia materialistă și senistica (Pascal, Voltaire, Rousseau). Aşa încheia convertirea lui filosofică. În această perioadă (1819-1823) aparţinând de asemenea, compoziției cu numele de "Idilli", Infinitul, Luna şi alte Canturi (publicate în Bologna în 1824) și convertirea lui "de la frumos la adevăr", cu intensificarea ulterioară a elaborărilor sale filosofice, inclusiv teoria plăcerii. În final, în 1822, părinții lui au fost de acord să facă o vizită la un văr din Roma, dar capitala l-a dezamăgit și chiar dezgustat. Viaţa și mediul literar al capitalei, i s-au părut mărunte și mediocre. Cu toate acestea scrierile sale au găsit mulți admiratori în cele mai bune cercuri literare din Roma; admiratori pe care îi găsea insuportabili şi nici nu se ferea să-şi ascundă comportamentu fata de ei.
Motivele centrale ale operei sunt constituite de meditația neliniștită a eului poetic, pierdut în infinitul misterios al universului, efemeritatea iubirii și imposibilitatea atingerii fericirii umane, conștiința durerii cosmice și a neantului, care anihiliează iluziile și miturile individului, distrăgându-l de la viața ingenuă și naturală, instinctuală - considerată ca un blestem al naturii - și frânată, de asemenea, de legile unei societăți întemeiate pe egoism.
Viziunea lirică este predominant idilică, cu unele accente polemice, survenite din acceptarea solitară a salvării și din înțelegerea inutilității revoltei.

Petre P. Carp

Petre P. Carp (n. 29 iunie 1837, Iași - d. 19 iunie 1919, Țibănești, județul Iași) a fost un politician român, membru marcant al Partidului Conservator.
Este din familie de boieri. Tatăl sau, Petrache Carp, era mare stolnic, iar mama sa era fiica lui Iorgu Radu, boier bogat din Dealu Mare, de lângă Bârlad. Își petrece copilăria iarna la Iași și vara la Țibănești, pe moșia familiei.
Este trimis încă de copil la Berlin (1850) unde învață la "Französische Gymnasium" (Liceul Francez).
În anul 1858 își ia bacalaureatul și se înscrie la Facultatea de Drept şi Științe Politice din cadrul Universității din Bonn. În anul 1862 revine la Iași și contribuie la punerea bazei societății Junimea (primăvara anului 1864). Deși a fost numit în postul de auditor onorific la Consiliul de Stat (1865) a participat activ la îndepărtarea domnitorului Alexandru Ioan Cuza de la conducerea României. La 11 februarie 1866 a fost numit secretar intim al Locotenenței domnești, iar ulterior secretar al Agenției diplomatice a României la Paris (mai 1867 - iulie 1867). A fost inițiat în francmasonerie la 21 octombrie 1867 în Loja Steaua României din Iași, iar la 19 noiembrie același an, primește gradul de Companion.
Adept al ideilor "junimiste" s-a remarcat că unul dintre fruntașii Partidului Conservator din acea perioadă. A fost ales în numeroase rânduri deputat și senator în Parlamentul României. A îndeplinit numeroase funcții politice în cadrul guvernelor care au succedat la conducerea țării după plecarea domnitorului Cuza (ministrul Afacerilor Străine, ministru Cultelor şi Instrucțiunii, ministru Agriculturii, Industriei, Comerțului și Domeniilor, ministrul Finanțelor) fiind ales de două ori președinte al Consiliului de Miniștri.
A activat în cadrul diplomației românești îndeplinind funcțiile de agent diplomatic la Viena și Berlin (martie 1871 - aprilie 1873) și ulterior la Roma (aprilie - octombrie 1873). În perioada noiembrie 1882 - octombrie 1884 a fost numit Trimis extraordinar și ministru Plenipotențiar al României la Viena. În anul 1891 gruparea "junimistă" se desprinde din cadrul Partidului Conservator și formează Partidul Constituțional, iar Petre P. Carp este ales președinte
După fuziunea din 1907 a tuturor elementelor politice conservatoare din România a fost ales președinte al Partidului Conservator (21 aprilie 1907 - 14 mai 1913). În timpul Primului Război Mondial a fost unul dintre susținătorii ideii de intrare a României în război alături de Puterile Centrale. A fost prim-ministru al României de două ori (19 iulie 1900 - 27 februarie 1901 și 14 ianuarie 1911 - 10 aprilie 1912) din partea Partidului Conservator.

Antoine de Saint-Exupéry

Antoine-Marie Roger, viconte de Saint-Exupéry (n. 29 iunie 1900, Lyon - d. 31 iulie 1944, deasupra Mării Mediterane) a fost romancier, eseist și reporter francez, aviator căzut pe frontul antifascist. S-a făcut cunoscut unui cerc larg de cititori în special datorită povestirii „Le Petit Prince“ („Micul Prinț“, 1943), una din cele mai răspândite cărți din lume, tradusă în circa 110 limbi.
În 1910 intră în colegiul din Mans și își continuă studiile la Fribourg (Elveția) . În 1921 intră în aviația franceză și, în 1926, devine pilot de linie al unei companii particulare. La începutul celui de al doilea război mondial se înrolează în aviația militară franceză și, după armistițiul din 1940, părăsește Franța și se stabilește la New York. În toamna anului 1942, odată cu debarcarea trupelor aliate în Africa de nord, Saint-Exupéry părăsește America și își reia activitatea de pilot de război.
După o perioadă de instructaj în Statele Unite ale Americii, participă, începând din 1943, la mai multe misiuni în Africa, Sardinia și Corsica. În timpul unui zbor de recunoaștere deasupra Mării Mediterane la 31 iulie 1944, avionul său este doborât și Antoine de Saint-Exupéry este considerat de atunci dispărut.
Primele sale romane, „Courier Sud“ („Curierul de Sud“, 1929) și „Vol de nuit“ („Zbor de noapte“, distins în 1931 cu Premiul Femina), tematizează experiența sa de aviator și se remarcă prin descrierea unor situații periculoase (risc de prăbușire, singurătatea la mare înălțime etc.). Operele ulterioare, „Terre des Hommes“ („Pământul oamenilor“, premiat în 1939 de Academia Franceză cu Marele Premiu al Romanului) și „Pilote de guerre“ („Pilot de război“, 1942) redau filosofia de viață impregnată de umanism a lui Antoine de Saint-Exupéry.
Povestirea modernă „Le Petit Prince“ („Micul prinț“, 1943), având deviza: „Numai cu inima poți vedea bine, lucrurile esențiale rămân ascunse ochilor“, s-a bucurat în epoca de după război de o mare popularitate. Micul locuitor al unei planete minuscule pornește într-o lungă călătorie prin lume ca să caute adevăratul sens al vieții. În cursul peregrinărilor sale ajunge să-și dea seama că pentru a fi fericit „ajunge să te gândești că undeva, printre milioane de stele, există ființa iubită“ iar ceea ce conferă un sens existenței sunt relațiile dintre oameni, care implică și responsabilitatea fiecăruia pentru soarta celorlalți.

S -A ÎNTÂMPLAT ÎN  29 IUNIE ...........

Evenimente

  
    1400: Începutul domniei lui Alexandru cel Bun în Moldova (până 1 ianuarie 1432); Alexandru cel Bun a consolidat statul pe plan extern și intern, a aplanat conflictul cu Patriarhia din Constantinopol, care a recunoscut Mitropolia de la Suceava (1401), a înființat episcopiile din Roman și Rădăuți și a clădit mânăstirile Moldovița și Bistrița
    1521: Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung către Johannes Benkner, judele Brașovului; scrisoarea datată 29 iunie 1521, reprezintă primul text redactat în limba română, cu caractere slavone care s-a păstrat
    1866: Parlamentul României adoptă prima constituție a țării, una dintre cele mai avansate a acelor timpuri.
    1941: Al doilea război mondial: Se sfârșește acțiunea trupelor sovietice de măcelărire a prizonierilor în celulele lor sau prin marșuri ale morții, acțiune inițiată în ajunul invaziei naziste în URSS, la 22 iunie. Aproximativ 12.000 persoane (majoritatea polonezi, ucrainieni și evrei) au fost uciși.
    1995: Navele spațiale Atlantis (SUA) și Mir (Rusia) s-au unit, formând astfel cel mai mare satelit artificial care a orbitat vreodată în jurul Pământului

S - a născut în......

 
    1798: Giacomo Leopardi, poet italian (d. 1837)
    1819: Nicolae Bălcescu, istoric, scriitor și revoluționar român (d. 1852)
    1837: Petre P. Carp, politician român (d. 1919)
    1891: Petre Andrei, filosof, sociolog, politician român (d. 1940)
    1893: Demostene Botez, poet român (d. 1973)
    1900: Antoine de Saint-Exupéry, scriitor francez (d. 1944)

Decese

    1861: Elizabeth Barrett Browning, poetă britanică (n. 1806)
    1940: Paul Klee, artist plastic elvețian (n. 1879)
    1987: Victor Mercea, fizician român (n. 1924)
    1990: Irving Wallace, scriitor american (n. 1916)
    2003: Katharine Hepburn, actriță americană (n. 1907)

Sărbători

    Sf. Apostoli Petru și Pavel
    România -- Ziua Penitenciarelor
   

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More