luni, 26 august 2013

26 august 2013 by Viorica Crainic

Bine v- am regăsit!

" Dacă muncim numai pentru bunurile materiale ne clădim  singuri temniţa".

(Antone De Saint - Exupery)

Preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul de numire a Ramonei Mănescu în funcţia de ministru al Transporturilor.


Preşedintele Traian Băsescu a semnat, astăzi, decretul pentru numirea Ramonei Mănescu în funcţia de ministru al Transporturilor, anunţă Administraţia Prezidenţială.
Ceremonia de depunere a jurământului de învestitură în funcţia de ministru al Transporturilor de către Ramona Mănescu urmează să aibă loc la ora 15.00, la Palatul Cotroceni.

Vasile Blaga: Deocamdată nu avem o invitaţie la discuţii din partea lui Ponta.

"Eu nu cred în sinceritatea domnului Ponta, pentru că atunci când a spus că ne va trimite o invitaţie şi-ar fi trimis mesajele pe diferite căi, prin diferiţi consilieri, care nu au făcut altceva decât să aplice regula de trei simplă să arate ce neajunsuri ar produce în buget măsurile pe care le-am propus fără niciun fel de analiză de impact", a arătat Blaga, înainte de şedinţa BPN al PDL.
Întrebat dacă democrat-liberalii vor participa la o întâlnire cu premierul Victor Ponta, Vasile Blaga a răspuns că reprezentanţii PDL nu au nicio concluzie pentru că deocamdată nu au nicio invitaţie. "Deocamdată nu avem o invitaţie din partea domnului Ponta să vedem ce doreşte să discutăm. Noi nu dorim o întâlnire de faţadă, să ne întâlnim să facem poze", a arătat Blaga.
El crede că premierul Ponta a vrut doar "să puncteze" o întâlnire cu opoziţia înainte de discuţiile pe care le va avea cu FMI.
Referitor la numirea Ramonei Mănescu în funcţia de ministru al Transporturilor, Vasile Blaga a declarat :
"Doamna Mănescu are destule calităţi, dar niciuna care s-o recomande pentru postul de ministru al Transporturilor. Şi o să vedem din nou calificarea la locul de muncă. Românii sunt săturaţi de calificări ale miniştrilor la locul de muncă", a mai spus Vasile Blaga.
"Pe de o parte, vedem că PNL, aflat în derută, este condus de Ponta. Nici nu mai au curaj (liberalii - n.r.) să propună ei un ministru al Transporturilor. Taberele nu au ajuns la nicio înţelegere în PNL şi atunci lucrul ăsta l-a făcut domnul Ponta", a apreciat Blaga, înainte de şedinţa BPN al PDL.

UDMR : Cere o întâlnire cu premierul Victor Ponta pe teme economice.

UDMR propune premierului Victor Ponta o discuţie pe teme economice, declară vicepreşedintele politic al Uniunii, Laszlo Borbely, el precizând că ar trebui abordate probleme precum banii pentru infrastructură, bugetul României pe anul viitor şi bugetul Uniunii Europene.
"Sunt foarte puţini bani pentru infrastructură şi asta-i o altă problemă economică şi care ţine şi de bugetul anului 2014, pentru că am văzut că se pregăteşte bugetul pe anul viitor şi noi, vorbesc acum de UDMR, noi solicităm o întâlnire pe fond cu premierul, cu USL, pe această temă, pentru că în funcţie de banii care se alocă pe anul viitor vom avea sau nu o economie stabilă", a spus, la RFI, Laszlo Borbely.
  "O altă problemă care mi se pare că este încă în ceaţă, cum se spune, este bugetul şi repartiţia bugetului pe şase ani al Uniunii Europene, buget pe care îl ştim acum în mare, deci nu se întâmplă schimbări spectaculoase. Din păcate, din informaţiile pe care le avem, nu a fost pe placul Uniunii Europene ceea ce a trimis până acum România de două ori la Comisia Uniunii Europene. Va trebui să rediscute priorităţile şi am vrea să avem o discuţie pe fond şi cu UDMR şi cu partidele politice, să avem care este concepţia Guvernului, pentru că, pe baza a ceea ce se preconizează a se finaliza până în octombrie, vom putea să avem bani pentru infrastructură, pentru alte domenii sociale, învăţământ, sănătate, care vor fi bani nu puţini, peste 45 de miliarde de euro, se pare. Din discuţiile pe care le-am avut într-adevăr la nivelul Comisiei de Politică Externă şi Afaceri Europene, nu am avut parte de informaţii foarte detaliate", a mai spus vicepreşedintele UDMR.

Victor Ponta : Efectuează luni şi marţi o vizită în Republica Moldova.

Premierul Victor Ponta se va afla astăzi şi mâine, în Republica Moldova, vizita fiind prilejuită de inaugurarea lucrărilor la gazoductul Iaşi - Ungheni.
Din delegaţia care îl va însoţi pe premier la Chişinău mai fac parte vice-premierul Daniel Chiţoiu, ministrul Finanţelor Publice; Mircea Dusa, ministrul Apărării Naţionale; Robert Cazanciuc, ministrul Justiţiei; Remus Pricopie, ministrul Educaţiei Naţionale; Constantin Nită, ministrul delegat pentru energie; Raed Arafat, secretar de stat la Ministerul Sănătăţii; Bogdan Aurescu, secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe; Mihai Albulescu, secretar de stat la Ministerul Economiei şi Mihnea Constantinescu, ambasador cu însărcinări speciale.
Potrivit Biroului de presă al Guvernului, Victor Ponta va avea, în cadrul acestei vizite, discuţii bilaterale cu omologul său, Iurie Leancă, alături de care va participa şi la inaugurarea lucrărilor la gazoductul Iaşi - Ungheni.
''Gazoductul Iaşi - Ungheni probează concret că Parteneriatul Strategic stabilit în 2010 între România şi R. Moldova are efecte imediate şi durabile pentru dezvoltarea economică şi pentru cetăţenii celor două state. Proiectul gazoductului reconfirmă şi rolul României de partener crucial al Republicii Moldova în efortul integrării europene, inclusiv sub raportul racordării efective, fizice, la spaţiul european'', informează Executivul.
Victor Ponta va participa şi la Forumul Euroregiunii Siret - Prut - Nistru, care cuprinde 2 judeţe din România (Iaşi şi Vaslui) şi 23 de raioane din Republica Moldova. La eveniment va lua parte şi comisarul UE pentru energie, Gunther Oettinger.

Titus Corlăţean: România - o ţară pe care americanii se bazează în diferite proiecte internaţionale.

 Relaţiile româno-americane au depăşit momentul dificil ivit în perioada crizei politice de anul trecut, a declarat duminică ministrul de Externe, Titus Corlăţean, făcând referire şi la posibilitatea unei "vizite importante" în toamna acestui an dedicate lucrărilor la infrastructură sistemului antirachetă.

"Este bine să vorbim despre America, despre istorie, despre ce înseamnă astăzi Statele Unite şi ce înseamnă pentru România, dar şi relaţia în dublu sens care, într-adevăr, anul trecut a avut un moment mai puţin fericit. Astăzi vă pot spune că anul trecut este, în bună măsură, depăşit şi, dacă ne-am uita la câteva lucruri care s-au întâmplat sau, pot să le spun de pe acum, se vor întâmpla, inclusiv în toamna asta, suntem într-o altă situaţie decât cea de anul trecut. Nu este o ruptură sau nu a fost o ruptură cu atât mai mult cu cât relaţia asta, denumită de diplomaţi 'de parteneriat strategic', atât de importantă, funcţionează, cu atât mai mult cu cât cea mai importantă garanţie de securitate din istoria României - cea reprezentată de acordul privind scutul antirachetă - este o realitate", a afirmat Titus Corlăţean.

"Sper să avem şi o vizită importantă în toamna acestui an pentru a marca lucrările la infrastructură respectivă şi vă asigur că în tot ceea ce înseamnă o cooperare adesea mai puţin vizibilă - şi este firesc când vorbim de securitate, de combaterea terorismului, de operaţiuni speciale sau de relaţii politice - relaţia funcţionează", a spus şeful diplomaţiei române.

Crin Antonescu: La reuniunea de la Constanţa nu va fi o lansare a candidaturii mele la Preşedinţie.

"Sunt două chestiuni cu două accepţiuni, ale candidaturii, ale campaniei şi aşa mai departe. Eu am fost desemnat candidat al USL la Preşedinţia României de trei congrese, al PNL, al PSD, al PC. Asta este una şi e clară, nu am ce să vă fac. A doua chestiune este campania electorală oficială care durează, în general, o lună de zile şi care va avea startul foarte probabil în octombrie 2014. Şi atunci, sigur, o să mă duc la Biroul Electoral, o să-mi depun candidatura. În rest nu se întâmplă nimic", a afirmat, duminică, într-o conferinţă de presă, preşedintele PNL, întrebat dacă la finele săptămânii viitoare îşi va lansa oficial candidatura la Preşedinţie.
Crin Antonescu a adăugat că la evenimentul de la Constanţa va fi adresat un mesaj.
"Un mesaj care poate fi socotit că ţinând de developarea viziunii mele, de proiectul meu şi în calitate de candidat, care nu înseamnă nici desemnarea în calitate de candidat, pentru că sunt deja desemnat, nici înscrierea mea într-o campanie oficială, pentru că nu e campanie oficială", a precizat preşedintele PNL.

"Astăzi (duminică - n.r.) l-am eliberat din postura de consilier pe domnul senator Sorin Roşca Stănescu. Domnia sa, la venirea în PNL, şi-a oferit serviciile în această calitate. Eu, cu respectul pe care ştiţi că-l port maeştrilor presei, am fost la rândul meu onorat, şi, astăzi, l-am eliberat din funcţie pentru că domnia sa a descris public cum greşesc eu, ceea ce e foarte corect. E dreptul domniei sale, dar când un om politic greşeşte, am luat-o pe ipoteza domniei sale, înseamnă că are consilieri proşti. Şi atunci, i-am mulţumit. Nu cred, însă, că ceea ce mă învaţă pe mine, ce-i drept prin Evenimentul Zilei, nu aşa cum fac alţi consilieri, la ureche, ce mă învaţă domnul Sorin Roşca Stănescu şi ce, sigur, mă învaţă foarte mulţi înţelepţi ai neamului, este să umblu cu fofârlica, să mergem aşa pitiţi. Vrem să propunem pe Săpunaru sau pe altcineva, hai să-l ţinem ascuns ca să nu aibă cine ce zice. Nu, nu sunt demn să fiu consiliat de domnul Sorin Roşca Stănescu, nu fac eu aşa. Eu, dacă susţin un om şi consider că trebuie să fie susţinut, o spun public", a arătat preşedintele PNL.

"PNL are mari probleme, am mai spus-o. Nu întâmplător ANI nu are altă activitate de un an decât PNL. Nu întâmplător cea mai mare parte din activitatea DNA pare să fie dedicată doar PNL. Nu întâmplător, se pare - nuj e treaba mea, dar constat şi eu - domnul Nelu Iordache nu-şi aduce aminte decât de cel care i-a reziliat contractele, nu de cei care le-au încheiat. Nu întâmplător PNL nu coabitează cu Traian Băsescu şi cu regimul său împotriva cărora au cerut votul românilor. PNL nu plăteşte taxă de protecţie unor instituţii de presă, PNL nu negociază aceste lucruri", a spus preşedintele PNL.
Crin Antonescu a anunţat că se va discuta, cu PSD, despre asumarea unei responsabilităţi comune în ce priveşte funcţionarea partizană a unor instituţii.

Ramona Mănescu : Nu-mi este teamă de funcţia de ministru al Transporturilor.

Nu-mi este teamă de funcţia de ministru al Transporturilor, iar dacă eu voi ocupa acest post, până la urmă, voi veni cu soluţii la problemele existente în minister, a declarat, duminică, la Digi24, europarlamentarul Ramona Mănescu, propunerea Biroului Permanent Naţional /BPN/ al Partidului Naţional Liberal /PNL/ pentru postul de ministru al Transporturilor, agreată de către premierul Victor Ponta.

"Voi renunţa la funcţia de europarlamentar pentru că aşa este procedura, şi dacă voi fi până la urmă persoana care va ocupa funcţia de ministru al Transporturilor va trebui să o fac, oricum. Nu-mi este teamă de această funcţie, ci o iau ca pe o provocare. În general, niciodată nu mi-a fost teamă să mă lansez în proiecte care îmi păreau imposibile şi, de obicei, mi-a plăcut să muncesc, să demonstrez că există oameni serioşi, politicieni serioşi şi sper să mă număr în continuare printre aceştia şi în ochii românilor", a spus Mănescu.
"Nu am avut timp să-mi schiţez un plan de bătaie. Această nominalizare a venit foarte repede, timpul a fost foarte scurt, dar în momentul în care vom şti cu siguranţă că eu voi ocupa acel scaun de ministru al Transporturilor, în mod sigur voi face absolut toate demersurile. Trebuie să ştiu exact care sunt proiectele, care sunt priorităţile, care este situaţia şi împreună cu echipa pe care o voi avea să vin cu soluţii. Deocamdată, este prematur să vorbim despre acest lucru, mai ales că aşteptăm decizia preşedintelui Băsescu, pentru că numai dumnealui va hotărî dacă, într-adevăr, acceptă sau nu propunerea făcută de premierul Ponta", a menţionat europarlamentarul.

Sindicatul Oltchim : Combinatul Oltchim în risc de faliment imediat.

Combinatul petrochimic Oltchim Râmnicu Vâlcea riscă să se îndrepte rapid spre faliment, dacă cei doi administratori judiciari care se ocupă de procedura de insolvenţă nu vor fi înlocuiţi de autorităţi, a declarat luni, pentru AGERPRES, Mihai Diculoiu, preşedintele Sindicatului Liber Oltchim.
"Guvernul trebuie să trimită o Comisie de analiză şi decizie la nivelul Combinatului petrochimic Oltchim Râmnicu Vâlcea, care să dispună înlocuirea celor doi administratori judiciari care se ocupă de procedura de insolvenţă. În caz contrar, combinatul riscă să se îndrepte rapid spre faliment. Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a făcut în ultima vreme o serie de declaraţii prin care încearcă să intoxice opinia publică cu privire la rezultatele spectaculoase înregistrate de combinat după declararea procedurii de insolvenţă. Din păcate, declaraţiile domnului ministru nu concordă cu realitatea. Salariile pe trei luni s-au plătit din fondul de garantare, în prezent sunt restanţe la acordarea salariilor, iar combinatul funcţionează la numai 10% din capacitatea de producţie.
Deşi s-au vehiculat diferite nume de firme dispuse să investească în Combinatul Oltchim, din punctul meu de vedere singură firmă serioasă este Compania Petrolieră de Stat a Republicii Azerbaidjan - ŞOCAR. După vizită făcută de premierul Victor Ponta în Azerbaidjan, la sfârşitul lunii iunie 2013, conducerea companiei ŞOCAR a anunţat că va trimite în luna septembrie o delegaţie care va face o analiză a activităţii Combinatului Oltchim şi a Rafinăriei Arpechim", a spus preşedintele Sindicatului Liber Oltchim.

România va putea exporta gaze spre Ungaria din luna decembrie 2013.

România va putea exporta gaze prin conducta Arad-Szeged începând cu luna decembrie a acestui an şi va atinge capacitatea maximă de export în 2016, după investiţii de circa 120 de milioane de euro, potrivit Planului de administrare al Transgaz, valabil pentru perioada 2013 - 2016.
"Pentru a se putea utiliza întreaga capacitate a interconectării pe acest sens (4,4 miliarde de metri cubi/an), sunt necesare lucrări, atât în sistemul românesc, cât şi în cel ungar, părţile convenind un grafic conform căruia proiectele vor fi finalizate până în decembrie 2016, în a doua jumătate a anului 2013 urmând a se organiza un proces de sondare a pieţei', se arată în documentul menţionat, care precizează că, începând cu luna decembrie 2013, va putea fi asigurat transportul pe direcţia România - Ungaria.

"Implementarea acestui proiect asigură premisele deschiderii unui culoar esenţial de transport dinspre regiunea Mării Negre înspre pieţele central şi est europene. De asemenea, acest proiect poate facilita şi un flux potenţial dinspre Bulgaria înspre Ungaria, Austria (prin interconectarea Ruse - Giurgiu şi transport pe teritoriul României). Este necesar, aşadar, ca în vederea respectării prevederilor Regulamentului (UE) nr. 994/2010 privind măsurile de garantare a securităţii aprovizionării cu gaze naturale şi de abrogare a Directivei 2004/67/CE a Consiliului, a statelor membre, România să asigure derularea livrărilor de gaze naturale în regim bidirecţional pe interconectările existente', mai precizează documentul.

Varujan Vosganian: Trebuie să convingem că în politică pot merge împreună cantitatea şi calitatea.

"Am promis că justiţia va fi independentă. Trebuie să ne ţinem de această promisiune. Iar în ce priveşte USL, fără a avea nostalgii marxiste, ci, dimpotrivă, trebuie să convingem că în politică pot merge împreună cantitatea şi calitatea", scrie Vosganian, în ultima postare pe blogul personal.
"Ne bazăm, mai ales, pe industrie, exporturi şi agricultură. Marii bolnavi ai economiei rămân consumul şi investiţiile. Veniturile populaţiei nu cresc, iar firmele, lipsite de susţinerea sistemului bancar, nu au lichidităţi. Cât despre investiţii, trei componente ar trebui dinamizate: investiţiile publice, fondurile europene şi investiţiile străine", spune Varujan Vosganian.

"Restructurarea şi privatizarea în sectorul de stat trebuie să continue. Reiau ceea ce am spus delegaţiei FMI: cel puţin în ce priveşte Ministerul Economiei, cu excepţia nucleului de securitate din industria de apărare, până la sfârşitul anului viitor ar trebui privatizate toate companiile unde statul deţine majoritatea", precizează Vosganian.

APIA  : Împădurirea naturală, unul din motivele pentru care fermierii pierd subvenţia acordată.

Directorul APIA Harghita, Haschi Andras, a declarat că, potrivit procedurilor, înainte de plata subvenţiei, trebuie verificaţi 2.166 de fermieri, care deţin aproximativ zece mii de parcele, pentru a se vede.a dacă mărimea terenului coincide cu cea indicată în documente şi dacă respectă condiţiile de acordare a ajutorului comunitar.
Haschi Andras a precizat că pe lângă controlul prin teledetecţie, pentru fermierii care solicită subvenţie pentru agromediu trebuie să se verifice, la faţa locului, dacă păşunile şi fâneţele sau fost cosite, dacă s-a incendiat sau nu miriştea, precum şi alte condiţii impuse de Uniunea Europeană. Potrivit sursei citate, până în prezent s-au controlat aproximativ o jumătate dintre fermieri şi cinci mii de parcele, principala problemă fiind aceea că unele suprafeţe se împăduresc natural şi nu mai sunt eligibile la plată.
"Una dintre cele mai mari probleme în zonele de munte, atât în Harghita, cât şi în celelalte judeţe care au zonă de munte este, în primul rând, scăderea suprafeţei parcelei. Adică, omul ştie că el are un hectar de teren, dar acesta a început să se împădurească şi nu mai este tot terenul eligibil la plată, doar o parte din el. Împădurirea se vede într-o măsură foarte mare. Adică, se zice că sunt puţine păduri, dar noi vedem că împădurirea naturală evoluează foarte foarte mult şi din păcate, din această cauză, foarte mulţi oameni pierd subvenţia pentru că nu mai este în regulă terenul pentru care solicită plata", a explicat directorul APIA Harghita.
Controalele vor continua până la 30 septembrie, după care datele verificărilor sunt introduse în sistem şi fermierii vor putea primi subvenţia.

William Hague : Este posibil un răspuns la folosirea de arme chimice în Siria fără un consens în Consiliul de Securitate.

Şeful diplomaţiei britanice William Hague a apreciat luni că este 'posibil' să se răspundă la utilizarea de arme chimice în Siria 'fără o unitate completă în Consiliul de Securitate al ONU', dar a refuzat să 'detalieze opţiunile militare' avute în vedere, relatează AFP.
"Este posibil să se răspundă la utilizarea de arme chimice fără un consens complet în Consiliul de Securitate? Aş spune că da', a declarat William Hague, într-un interviu pentru BBC, în contextul în care Rusia şi China blochează orice condamnare a regimului sirian.
"Am încercat celelalte metode, metodele diplomatice, şi vom continua să le folosim, dar au eşuat până acum', a declarat el. 'Noi, SUA şi alte ţări precum Franţa suntem foarte clari asupra faptului că nu putem permite în secolul 21 ca armele chimice să fie utilizate cu impunitate, dar nu pot să detaliez opţiunile militare pentru moment", a menţionat de asemenea responsabilul britanic.

Amman  : Reuniune militară internaţională.

Şefii Statelor Majore din mai multe ţări occidentale şi musulmane vor participa începând de luni la Amman la o reuniune de două zile pentru a discuta despre impactul conflictului din Siria, a declarat un oficial iordanian sub rezerva anonimatului, relatează AFP.
În ultimele zile au avut loc consultări intense între capitalele occidentale în legătură cu presupusa folosire a armelor chimice de către regimul sirian, în timp ce armata americană a dat asigurări că îşi pregăteşte opţiunile.
Vineri, un oficial iordanian a anunţat organizarea în următoarele zile a unei reuniuni la Amman la invitaţia şefului Statului Major iordanian, Mechaal Mohamed el-Zeben, şi a şefului Centcom, comandamentul american care se ocupă de 20 de ţări din Orientul Mijlociu şi Asia Centrală, generalul Lloyd Austin.

Siria  : Experţii ONU,  atacaţi de lunetişti ascunşi.

Experţii însărcinaţi de ONU să ancheteze o eventuală folosire de arme chimice în Siria au fost ţinta unor lunetişti ascunşi neidentificaţi, luni, ceea ce i-a obligat să îşi suspende misiunea lângă Damasc, a anunţat un purtător de cuvânt al ONU.
"Primul vehicul al echipei de anchetă asupra armelor chimice a fost atins în mod deliberat, în mai multe rânduri, de tiruri ale unor lunetişti neidentificaţi",a declarat Martin Nesirky, citat într-un comunicat. El nu a anunţat vreun rănit.

ŞTIRI METEO

 

Marţi, 27 august 2013, vremea se va menține călduroasă în zonele de sud și sud-est ale României, izolat caniculară în orele amiezii în Câmpia Română, iar în restul teritoriului valorile termice vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă din luna august. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 21 de grade în nordul Moldovei și 36 de grade în sudul Munteniei, iar cele minime se vor încadra între 12 și 22 de grade, ușor mai coborâte în depresiuni. În jumătatea nordică a țării și la munte, cerul va prezenta înnorări temporare și local vor cădea averse, însoțite de descărcări electrice și de intensificări de scurtă durată ale vântului. În restul teritoriului, cerul va fi variabil, iar astfel de fenomene se vor semnala doar izolat.
Pe Litoral: cer senin, vânt de 3 m/s, dinspre Sud şi maxima zilei: 30° C.
În Bucureşti, vremea va fi caniculară în orele amiezii. Temperatura maximă va fi de 34…35 de grade, iar cea minimă de 17…19 grade. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat.

PERSONALITĂŢI

Maica Tereza

Maica Tereza, născută Agnesë Gonxhe Bojaxhiu (se citește Agneza Gongea Boiagiu), (n. 26 august 1910, Skopje, Macedonia - d. 5 septembrie 1997, Calcutta, India), călugăriță catolică de origine albaneză (mama sa)care a fondat ordinul Misionarii Carității în Kolkata (Calcutta), India în 1950. Timp de peste 45 de ani, ea a îngrijit săracii, bolnavii, orfanii și muribunzii, conducând și extinderea Misionarilor carității, mai întâi în toată India, apoi și în alte țări. Tatăl său, de origine aromână, a murit când fiica avea zece ani. Din acel moment, Agneza Gongea Boiagiu nu a mai avut contact cu ramura aromână a familiei sale. A întemeiat ordinul „Misionarele Carității”. A primit Premiul Nobel pentru Pace în anul 1979. A primit D.D.h.c. (Doctor of Divinity honoris causa) de la Universitatea din Serampore. A fost beatificată de Biserica Catolică în 19 octombrie 2003.

Agnesë Gonxhe Bojaxhiu (Gonxhe însemnând boboc în albaneză) s-a născut în 26 august 1910, în Üsküb, Imperiul Otoman (acum Skopje, capitala Republicii Macedonia). Deși s-a născut în 26 august, ea considera că 27 august, ziua în care a fost botezată, era "adevărata ei zi de naștere."Ea a fost cea mai mică dintre copiii familiei din Shkodër, Albania, având ca părinți pe Nikollë și Drana Bojaxhiu.Tatăl ei era implicat în politica albaneză. În 1919, după o întâlnire politică, în care Skopje era lăsată în afara Albaniei, el s-a îmbolnăvit și a murit, când Agnesë avea opt ani, pe vremea Imperiului Otoman. După moartea tatălui ei, mama ei a crescut-o ca romano-catolică.
Serge Larivée a cercetat empiric dacă activitatea Maicii Tereza corespunde idealului creștin de sfințenie. Astfel, Maica Tereza ținea în centrele sale muribunzii în condiții neigienice, fără îngrijire adecvată, fără hrană adecvată și fără analgezice deoarece considera că este nobil și plăcut că săracii să imite în moartea lor suferințele lui Hristos. În schimb, ea a murit într-un spital luxos. Milioanele pe care le-a primit pentru organizația sa le gestiona foarte zgârcit, în caz de dezastre oferind mai degrabă rugăciuni și medalioane și refuzând să ofere sprijin financiar victimelor dezastrelor. De asemenea, ea a sprijinit anumiți dictatori, cum ar fi Duvalier, de la care a primit fonduri substanțiale. Minunea datorită căreia a fost beatificată a fost explicată de medici ca fiind vindecarea tuberculozei și a chistului ovarian datorită medicamentelor primite de bolnavă, fiind departe de a fi un fenomen miraculos și inexplicabil de către știință. Ca atare, beatificarea ei a fost o fraudă. Ea a fost criticată și pentru opoziția puternică față de avort, chiar și în caz de viol. Imaginea ei de sfântă a fost construită de jurnalistul anti-avorționist Malcom Muggeridge, care a indicat o pretinsă minune care se datora în mod real filmului fotografic folosit la filmare. Larivée recunoaște că mitul Maicii Tereza a avut și aspecte pozitive, impulsionând inițiative umanitare pentru cei extrem de săraci.

 La mulţi ani!!

Emil Hurezeanu


Emil Hurezeanu (Emilian; n. 26 august 1955, Sibiu) este un scriitor și publicist român, unul dintre cei mai reputați analiști politici ai momentului.
Între 1975 și 1979 urmează cursurile Facultății de Drept din Cluj-Napoca. Din 1976 devine redactor la revista Echinox, iar din 1978 ocupă postul de secretar de redacție, publicând poezii și critică literară, alături de nume sonore precum Marian Papahagi, Ion Vartic, Ion Pop, Mircea Zaciu. După terminarea facultății, în 1979, își adună poeziile în volumul Lecția de anatomie, apărut la Editura Dacia din Cluj și distins un an mai târziu cu Premiul de Debut al Uniunii Scriitorilor. Tot în timpul studiilor este membru fondator al trupei de teatru Ars Amatoria, jucând în câteva piese care parodiau sistemul.
Își începe cariera de jurisconsult în 1980 în 10 sate din zona Sebeș-Alba, unde lucrează timp de un an. În 1981 se angajează ca librar în Sibiu, renunțând în scurt timp și la acest post. În același an, Ana Blandiana, în calitate de câștigătoare a Premiului Herder, oferă bursa redacției Echinox, iar aceasta îl nominalizează pe Hurezeanu. Pentru a putea primi pașaport, este nevoit să se angajeze ca avocat la Mediaș. Reușește să obțină pașaportul și, la 1 noiembrie 1982, pleacă la Viena.
După terminarea celor două semestre ale bursei Herder ajunge la München unde se angajează ca redactor la Radio Europa Liberă, post pe care îl va ocupa din 1983 până în 1994. Debutează cu un articol despre țiganii din România, iar apoi traduce din revista Geo. În octombrie 1983 primește azil politic în Germania. În aceeași perioadă începe să scrie cronici politice, iar la moartea lui Emil Georgescu îi ocupă locul la rubrica Actualitatea românească. Totodată devine consultant de specialitate pentru diverse posturi de radio și televiziune europene. În 1985 primește o bursă la Universitatea Charlottesville din Virginia, Statele Unite ale Americii, unde studiază științe politice. Întors în Germania, își continuă studiile la universități americane din Europa, până la masteratul pe care și-l susține la Boston în Relații Politice Internaționale și Strategice.
Activitatea sa în afara țării a avut rolul de a irita Securitatea.[necesită citare] Familia sa a fost supravegheată ani la rând. Fratele său a fost bătut în închisoare sub pretextul că nu avea buletin, fiind eliberat abia după o săptămână, timp în care familia îl declarase decedat. Mama sa a fost trimisă de două ori în Germania pentru a-l convinge să se întoarcă în țară sau, cel puțin, să nu mai scrie împotriva regimului, sfat pe care Hurezeanu nu îl va asculta, semnând în aprilie 1989 un apel colectiv pentru liberalizarea vieții culturale din România.

În 1990 se întoarce în România și participă la „Fenomenul Piața Universității”, fiind în continuare salariat al postului de radio Europa Liberă. În primăvara lui 1994, Emil Hurezeanu devine director al departamentului românesc pentru scurt timp (până la finele lui decembrie), după care pleacă la Köln (din ianuarie 1995) pentru a lucra ca director al secției române de la Deutsche Welle, unde scrie editoriale politice. Radio Europa Liberă se mută în iunie 1995 la Praga. Hurezeanu continuă să colaboreze cu acest post de radio. Rămâne salariat la Deutsche Welle până în 2002, când se întoarce definitiv în România. Timp de cinci sezoane este realizatorul emisiunii România mea la postul de televiziune Antena 1, emisiune distinsă cu Premiul APTR 2003, secțiunea talk-show. Din 2005 realizează, alături de Cristian Tudor Popescu, emisiunea Cap și pajură la Realitatea TV. Își continuă cariera în radio prin realizarea emisiunii Interviurile Europa FM la postul cu același nume.
În martie 2003 devine consilier personal al primului ministru din acea vreme, Adrian Năstase, pe probleme de analiză politică a unor fenomene externe, demisionând din această funcție după șase luni.
În România publică și două volume de eseuri politice, Între câine și lup (1996) și Cutia Neagră (1997), pentru cel din urmă primind Premiul pentru Publicistică al Uniunii Scriitorilor din România. În 1998 devine „cetățean de onoare” al Sibiului.
În februarie 2006, a fost numit directorul ziarului România Liberă.
La 1 februarie 2009 a devenit președinte al trustului media Realitatea-Cațavencu

S -A ÎNTÂMPLAT ÎN  26 AUGUST.....

Evenimente

    1071: Turcii selgiucizi i-au învins pe bizantini și l-au luat prizonier pe împăratul Romanos al IV-lea în bătălia de la Manzikert.
    1346: Războiul de O Sută de Ani: În Bătălia de la Crecy, englezii au ieșit învingători datorită dotării lor cu arcuri lungi englezești.
    1789: La Versailles, Adunarea Națională Constituantă a adoptat Declarația Drepturilor Omului și ale Cetățeanului, în care se enunțau câteva drepturi elementare individuale și colective ale tuturor oamenilor.
    1826: Ultima execuție publică la București: Ghiță Cuțui și Simion sunt spânzurați la capul Podului Târgului de Afară, pentru că, împreună cu alte persoane, s-au răzvrătit împotriva domniei. A doua zi, trei dintre tovarășii lui Cuțui sunt plimbați "cu pieile goale" prin târg și bătuți, după care vor fi trimiși la ocnă. Pedeapsa cu moartea va fi desființată de Regulamentul Organic, în iulie 1831.
    1860: S-a instituit prima agenție diplomatică a Principatelor Unite, la Paris.
    1871: Sărbătorirea a 400 de ani de la târnosirea mânăstirii Putna, manifestare organizată din inițiativa studenților români de la Viena, în frunte cu Eminescu și Slavici. 14/26 august.

Mănăstirea Putna este un lăcaș monahal ortodox, unul din cele mai importante centre culturale, religioase și artistice românești. A fost supranumită "Ierusalimul Neamului Românesc" (M.Eminescu).
Mănăstirea se află la 33 km de orașul Rădăuți, în județul Suceava, în nordul Moldovei. Mănăstirea a fost un important centru cultural; aici s-au copiat manuscrise și au fost realizate miniaturi prețioase. Lăcașul deține un bogat muzeu mănăstiresc, cu broderii, manuscrise, obiecte de cult, icoane etc. Potrivit vechilor cronici moldovenești, zidirea mănăstirii, ctitorie a lui Ștefan cel Mare (al cărui mormânt se află aici), a început în anul 1466 și s-a terminat în 1469. Incinta, turnul de la intrare și fortificațiile au fost terminate în 1481. Biserica fiind devastată de oștile lui Timuș Hmelnițki, lucrările de reconstruire au fost începute de voievodul Gheorghe Ștefan (1653-1658) în 1654 și terminate, sub domnia lui Eustatie Dabija (1661-1665), în 1662. Mănăstirea a fost restaurată între anii 1756-1760 prin grija mitropolitului Iacob Putneanul, apoi în 1902, când s-a refăcut acoperișul după planurile arhitectului Karl Romstorfer, și, mai recent, în perioada 1961-1975.
Intrarea în incinta mănăstirii se face pe sub arcul boltit al unui turn compus din parter și etaj, pe a cărui fațadă estică se află stema Moldovei datată 1471. Turnul a fost zidit în anul 1757 în vremea domnitorului Constantin Racoviţa, despre aceasta dând mărturie și stema de pe fațada de vest, în care apar reunite stemele Moldovei și ale Țării Românești. Deoarece poetul Mihai Eminescu împreună cu Ioan Slavici și cu alți participanți la Marea Serbare de la Putna din august 1871 au înnoptat în acele zile în sala de la etaj, această construcție se numește „Turnul Eminescu“. Tot pe latura de est este situat și Turnul clopotniței construit în anul 1882.Paraclisul mănăstirii, așezat în partea vestică a incintei, cu hramul Sfinții Apostoli Petru și Pavel, este construit de mitropolitul Iacov Putneanul în anul 1759, pe locul vechiului turn clopotniță deteriorat la marele cutremur din 1739. A fost restaurat între anii 1976-1983, când i s-au adăugat noi spații. Paraclisul a fost pictat în tehnica "a fresco" în perioada 1980-1984 de artiștii-frați Mihail și Gavril Moroșan, stareț fiind Arhimandritul Iachint Unciuleac. Pe latura sudică a incintei se află Casa Domnească ridicată între anii 1982-1988 pe temeliile celei vechi distrusă de habsburgi. Lucrările de reconstrucție au fost începute și supravegheate, în mare parte, de către Prea Fericitul Părinte Teoctist pe timpul arhipăstoririi sale ca mitropolit al Moldovei. Singură clădire rămasă din vremea Sfântului Voievod Ștefan este Turnul Tezaurului a cărui construcție a fost terminată în anul 1481. În el au fost adăpostite, în vremi de tulburare, odoarele acestui sfânt lăcaș. Biserica originală a suferit mari modificări în perioada 1653-1662. S-au păstrat liniile arhitectonice inițiale specifice stilului moldovenesc, fiind alcătuită din cinci încăperi: pridvor, pronaos, gropniță, naos și altar. Se regăsesc astfel reunite elemente de arhitectură bizantine, gotice și renascentiste. Accesul în biserică se face prin cele două uși laterale ale pridvorului, încadrate cu portaluri de piatră. Ușa masivă prin care se trece din pridvor în pronaos are la partea superioară o pisanie care amintește de lucrările de reconstrucție ce au avut loc în timpul domniilor lui Gheorghe Ștefan și Eustratie Dabija. Din camera mormintelor (gropnița) trecerea către naos se face printre două coloane masive ce au înlocuit, în secolul XVII, peretele despărţitor specific liniei arhitectonice ștefaniene. La exterior biserica este încinsă cu un brâu răsucit în torsadă simbolizând Preasfânta Treime, motiv ce se regăsește și în ornamentația interioară.

    1955: Are loc prima transmisie TV color (NBC) a unui meci de tenis din cadrul Cupei Davis.
    1966: Declanșarea luptei armate a poporului namibian, sub conducerea SWAPO, pentru eliberarea de sub ocupația regimului rasist al Africii de Sud.
    1972: Ediția a XX-a a Jocurilor Olimpice moderne (München, 26 august - 10 septembrie).

S -a născut în............


    1728: Johann Henrich Lambert, fizician german (d. 1777)
    1740: Joseph-Michel Montgolfier, inventator francez (d. 1910)
    1743: Antoine Laurent Lavoisier, chimist francez (d. 1794)
    1873: Lee De Forest, inventator american (d. 1961)
    1880: Guillaume Apollinaire, poet francez, precursor al suprarealismului (d. 1918)
    1882: James Franck, fizician german, laureat al Premiului Nobel (d. 1964)
    1885: Jules Romains (pseudonim pentru Louis Farigoule), scriitor francez (d. 1972)
    1886: Alexandru D. Rădulescu, medic chirurg român (d. 1979)
    1888: Constantin Pantazi, general român (d. 1946)
    1893: Constantin Brăiloiu, etnomuzicolog și compozitor român (d. 1958)
    1902: Alexandru Priadcencu, inginer agronom din Republica Moldova (d. 1981)
    1906: Albert Bruce Sabin, microbiolog de origine poloneză (d. 1993)
    1910: Maica Tereza (nume laic Agnes Gonxha Bojaxhiu), întemeietoarea Ordinului Misionarelor Carităţii, laureata a Premiului Nobel pentru Pace 1979 (d. 1997)
    1932: Joe Henry Engle, astronaut, colonel de aviație american
    1947: Nicolae Dobrin, fotbalist român (d. 2007)
    1948: Dezső-Kálmán Becsek-Garda, politician român de etnie maghiară
    1955: Emil Hurezeanu, poet, eseist, jurnalist român
    1979: Domnica Drumea, poetă română
    1980: Chris Pine, actor american

Decese


    1551: Margareta Leijonhufvud, soția regelui Gustav I al Suediei (n. 1516)
    1723: Anton von Leeuwenhoek, biolog olandez (n. 1632)
    1850: Regele Ludovic-Filip al Franței (n. 1773)
    1865: Johann Encke, astronom german (n. 1791)
    1895: Johann Friedrich Miescher, biochimist elvețian (n. 1844)
    1907: Iosif Vulcan, gazetar și scriitor român (n. 1841)
    1974: Charles Lindbergh, aviator american (n. 1902)
    1975: Grigore Eliescu, biolog și entomolog român (n. 1898)
    1978: Charles Boyer, actor francez (n. 1897)
    1987: Georg Wittig, chimist german, laureat Nobel (n. 1897)
    1989: Irving Stone, scriitor american (n. 1903)
    1998: Frederick Reines, fizician american, laureat Nobel (n. 1918)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More