duminică, 25 august 2013

25 august 2013 by Viorica Crainic

Bine v- am regăsit!

"Prietenia  îndoieşte bucuriile şi înjumătăţeşte necazurile". (Francis Bacon)

Andreea Paul : Am dubii mari că preţul pâinii la raft va scădea.

Prim-vicepreşedintele democrat-liberal Andreea Paul afirmă că are "dubii mari" că reducerea TVA de la 24% la 9% la pâine se va resimţi în preţul acesteia la raft, opinând că este vorba despre "o măsură de imagine'.

"Din păcate, propunerea de diminuare a TVA-ului la pâine la 9 procente s-a luat temporar şi însoţită de decizia de a creşte pe termen nelimitat alte trei taxe. Ba mai mult decât atât, această politică de imagine, de haos fiscal generat se aşază pe realitatea introducerii a 28 de taxe noi şi impozite majorate', a declarat Andreea Paul sâmbătă seară la Zlatna, la finalul Şcolii de Vară a Organizaţiei de Femei a PDL.
"Aşadar, preţul la o materie primă esenţială pentru producerea pâinii s-a diminuat cu 40%. Pe raft, preţul pâinii nu s-a ieftinit cu niciun bănuţ. Guvernul USL spune că se va vedea diminuarea TVA-ului la pâine la preţul pâinii de pe raft pentru că au un acord şi o negociere cu supermarketurile. Şi nici în acest argument nu cred, pentru că în 2007, 2008, 2009, guverne de culori politice diferite s-au aşezat la masa negocierilor cu supermarketurile pentru a introduce un cod împotriva practicilor anticoncurenţiale, şi anume accesul produselor româneşti în supermarketuri şi eliminarea taxelor ascunse, de raft. Şi nu s-a întâmplat acest lucru', a declarat Andreea Paul.
"Nu sunt capabili să-şi respecte niciuna din promisiunile electorale din timpul campaniei şi fac jocuri de imagine', a apreciat aceasta.

Sulfina Barbu  : Acuză lipsa de transparenţă de la Ministerul Mediului în ceea ce priveşte proiectul Roşia Montană

Vicepreşedintele PDL Sulfina Barbu susţine că se constată în privinţa proiectului Roşia Montană ''o lipsă totală de transparenţă la Ministerul Mediului, în mod special, care, în această perioadă, este în analiză pentru a da decizia vizavi de acordul de mediu''.

"Totul a fost în spatele uşilor închise, niciun ONG nu a fost primit la aceste dezbateri, niciun reprezentat al autorităţilor locale nu a fost primit la dezbateri în Ministerul Mediului. Nu s-a făcut public niciun proiect subsecvent din proiectul mare al Roşiei Montane şi anume marile întrebări care sunt în mintea tuturor celor care nu cunosc realităţile de la Roşia Montană: Cât de mare va fi iazul? Cât de sigur va fi el? Ce asigurări va avea la posibile seisme? Care va fi înălţimea barajului? Care va fi concentraţia de cianuri din iazul de decantare? Care va fi suprafaţa care va fi decopertată? După cum puteţi observa, niciunul din aceste lucruri nu a fost dat publicităţii'', a declarat, într-o conferinţă de presă, sâmbătă seara, la Zlatna, fostul ministru al Mediului.
''Ar trebui să ştim care sunt negocierile dintre Guvernul României şi companie vizavi de redevenţe şi de participarea statului în acest proiect'', a mai spus aceasta, care îşi doreşte ''un proiect corect, aducător de locuri de muncă, aducător de venituri la nivel local, regional şi naţional''.

Florin Pâslaru  : Roşia Montană nu poate fi inclusă în Patrimoniul UNESCO.

Deputatul PSD Florin Pâslaru, membru în Comisia UNESCO, a declarat, vineri : "Roşia Montană nu poate fi trecută în Patrimoniul UNESCO pentru că nu sunt îndeplinite trei condiţii de bază. Prima condiţie este că marea majoritate a populaţiei nu doreşte trecerea în Patrimoniul UNESCO. Asta este una dintre condiţiile de bază. Dacă comunitatea locală nu doreşte acest lucru, obiectivele respective nu pot înscrise pe listă. Nu doresc acest lucru pentru că nu primesc mai mulţi bani. Atunci când eşti pe lista Patrimoniului Mondial al UNESCO nu primeşti mai mulţi bani, iar Ministerul Culturii, din păcate, a alocat foarte puţini bani pentru prezervarea patrimoniului cultural şi a siturilor arheologice din zonă. Al treilea motiv pentru care Roşia Montană nu poate fi inclusă pe lista UNESCO este că asta presupune condiţia ca în ultimii cinci ani să nu se acţioneze deloc asupra patrimoniul respectiv, iar în cazul Roşia Montană s-a acţionat asupra unor obiective de interes cultural din zonă. Aşa că nu putem intra în Patrimoniul UNESCO'.
"Eu am fost împotriva acestui proiect, dar recunosc că la acea vreme aveam informaţii doar din spaţiul public. Acum am parcurs zona respectivă, am văzut casele renovate, investiţiile făcute. Mai mult de atât, premierul Victor Ponta a spus clar că nivelul de redevenţă pe care îl avea Guvernul României era foarte mic. Profitul era infim pentru statul român. Despre locuri de muncă nu se spunea nimic în acel contract, nu era nicio obligaţie de a angaja un număr de oameni. Acum obligaţia este să angajeze 2.300 de oameni de la momentul semnării contractului. Deja 500 de oameni lucrează pe banii corporaţiei respective pentru prezervarea patrimoniului. Am întâlnit acolo reprezentanţi ai Academiei Române care ne-au spus că cei de la corporaţie au investit mulţi bani. Şi atunci, atâta timp cât redevenţa a crescut şi asigurăm locurile de muncă, atâta timp cât toţi cei de acolo, primari, consilieri locali, preşedintele consiliului judeţului, prefectul, ne-au spus că viitorul este mineritul, sigur că recunoşti că ai greşit'.

Nini Săpunaru : Nu mai am nicio legătură cu SC Europroiect SRL.

Deputatul PNL Nini Săpunaru a declarat, ieri, că nu mai are nicio legătură cu SC Europroiect SRL şi că, din anul 1997, de când a fost numit şef al Direcţiei Generale a Vămilor, nu s-a mai implicat în activitatea de management a acestei firme.
Potrivit acestuia, informaţia conform căreia ar fi cercetat penal pentru activitatea desfăşurată în cadrul firmei Europroiect SRL este total neadevărată. ''Pentru corecta informare precizez că nu mai am nicio legătură cu SC Europroiect SRL. Acţiunile pe care le deţineam la această societate comercială au fost cesionate în favoarea asociatului meu. Tot pentru corecta informare vă spun că, din anul 1997, de când am fost numit secretar de stat, şef al Direcţiei Generale a Vămilor, nu am mai fost implicat în activitatea de management a respectivei firme. Am renunţat şi la calitatea de acţionar la această firmă pentru a nu lăsa loc de interpretări sau pentru a nu se crea un conflict de interese, având în vedere posibilă mea desemnare în funcţia de ministru al Transporturilor'', a precizat Nini Săpunaru într-o declaraţie transmisă AGERPRES. El a susţinut că societatea la care a deţinut părţi sociale s-a specializat în proiectarea de drumuri şi poduri, iar lucrările sunt efectuate pentru statul român deoarece încă nu se fac proiecte de drum pentru sectorul privat. ''Trebuie subliniat că SC Europroiect SRL nu a avut niciodată contracte încredinţate direct de CNADNR sau de către Ministerul Transporturilor. Informaţia apărută în presă, conform căreia eu aş fi cercetat penal pentru activitatea desfăşurată în cadrul firmei Europroiect SRL, este total neadevărată. Cercetarea desfăşurată de DNA vizează direct administratorul firmei şi nu pe mine, fiind vorba de o presupusă infracţiune săvârşită anul trecut'', a arătat acesta.

PNL Iaşi  : Relu Fenechiu, susţinut  pentru continuarea mandatulu în funcţia de preşedinte al filialei judeţene.

Membrii Delegaţiei Permanente Teritoriale a PNL Iaşi i-au acordat sâmbătă deputatului Relu Fenechiu încrederea pentru continuarea mandatului acestuia în funcţia de preşedinte al filialei judeţene.
În urma unui vot secret, Relu Fenechiu a primit mandatul de încredere din partea a 97 de reprezentanţi ai Delegaţiei Permanente Teritoriale a PNL Iaşi, în timp ce alţi trei au votat împotrivă.
"Acest vot nu era pe ordinea de zi. Era o etapă pe care domnul Fenechiu a simţit că trebuie să o parcurgă şi a solicitat membrilor Delegaţiei Permanente Teritoriale a PNL Iaşi să spună dacă îi acordă încrederea pentru continuarea mandatului acestuia în funcţia de preşedinte al filialei judeţene. A fost un proces cu vot secret', a declarat, pentru AGERPRES, Marius Dangă, secretar coordonator al filialei judeţene a PNL.
"Vreau să le mulţumesc colegilor mei pentru sprijin şi să îi asigur că, atât timp cât voi fi preşedintele acestei filiale, priorităţilor lor vor fi şi priorităţile mele", a declarat Fenechiu.

Viktor Orban : Mă pot înţelege mai bine cu un patriot român decât cu un român pentru care interesul naţional este mai puţin important.

Primul ministru ungar ViktorOrban a subliniat interesul legitim al Ungariei în dezvoltarea relaţiilor cu România într-un mod care să permită ambelor ţări să trăiască în securitate, stabilitate şi cu perspective economice bune.

"Când există prim-miniştri în ambele ţări care înţeleg această, iar acest lucru este cel mai important, atunci cooperarea este relativ bună. Când prim-miniştrii nu reuşesc să înţeleagă acest lucru deoarece sunt prea tineri, nu şi-au petrecut suficient timp în meseria lor sau cad uşor pradă emoţiilor, atunci lucrurile devin dificile", a afirmat el.
Orban a susţinut că mulţi au crezut greşit că un guvern român de stânga cu un interes mai scăzut în problemele naţionale este mai bun pentru comunitatea etnică maghiară din ţară. "Mă pot înţelege mai bine cu un patriot român decât cu un român pentru care interesul naţional este mai puţin important", a spus el. Întrebat dacă şi-a planificat să se întâlnească cu omologul său român, Victor Ponta, Orban a afirmat că există o ordine stabilită a contactelor interstatale şi că Uniunea Europeană oferă de asemenea forumuri pentru "a obţine o impresie unul despre celălalt". Ungaria este deschisă colaborării şi vede o şansă în găsirea politicilor care sunt benefice ambelor naţiuni, a spus el.
În ceea ce priveşte strategiile comune ale celor două ţări, Orban a menţionat că el a colaborat eficient atât cu Ponta cât şi cu preşedintele Traian Băsescu în cadrul grupului "Prietenii coeziunii" din timpul dezbaterilor asupra viitorului cadru financiar al Uniunii Europene, adaugă MTI.

SUA şi Marea Britanie: Ar putea exista o "ripostă importantă" împotriva Siriei.

Preşedintele SUA, Barack Obama, a discutat prin telefon cu premierul britanic, David Cameron, despre situaţia din Siria, informează BBC News online.
Cei doi lideri şi-au exprimat "grava preocupare" în legătură cu "indiciile din ce în ce mai clare că în Siria a avut loc un atac semnificativ cu arme chimice", a precizat Biroul premierului David Cameron.  Iranul avertizează că o intervenţie militară a SUA în Siria va atrage "consecinţe dure"
"Dacă Statele Unite vor depăşi linia roşie, vor exista consecinţe dure pentru Casa Albă", a declarat generalul Masoud Jazayeri, vicepreşedintele Statului Major al armatei iraniene.
"Actualul război terorist din Siria a fost plănuit de Statele Unite şi de ţările reacţionare din regiune pentru distrugerea frontului de rezistenţă împotriva Israelului. Cei care alimentează conflictul nu vor scăpa de răzbunarea popoarelor", a atras atenţia Jazayeri.
Iranul acuză constant Statele Unite, alte ţări occidentale şi arabe că susţin insurgenţii sirieni care luptă împotriva regimului de la Damasc.

Angela Merkel : Ştergerea unei părţi din datoria Greciei ar putea avea un 'efect de domino' în zona euro.

Potrivit lui Merkel, o nouă ştergere parţială a datoriilor Greciei "ar provoca un efect de domino", care ar constitui cauza unei neîncrederi crescânde în zona euro. Ca urmare a acestui lucru, "deschiderea investitorilor privaţi pentru investiţii ar tinde din nou spre zero", a atenţionat cancelarul federal al Germaniei.
După cum a anunţat, într-un interviu acordat ediţiei duminicale Welt am Sonntag, comisarul european pentru energie Gunter Oettinger, Greciei ar putea să-i fie alocat 'un mic ajutor', de cel puţin 10 miliarde de euro. Mijloacele din acest al treilea pachet de ajutor ar putea fi transferate treptat spre Atena în perioada 2014-2016. "După cum s-a estimat anterior, vom discuta acest lucru în 2014", a spus Oettinger. La rândul său, germanul Jorg Asmussen, membru al consiliului administrativ al Băncii Centrale Europene /BCE/, este de părere că speculaţiile pe tema reducerii datoriilor Greciei are efect de distragere de la subiect şi nu contribuie la ameliorarea situaţiei din zona euro. 'Asemenea discuţii distrag atenţia /Atenei/ de la ce trebuie făcut pentru consolidarea bugetului şi creşterii economice în cadrul programului în vigoare', a spus Asmussen.

ŞTIRI METEO

Luni, 26 august 2013, vremea în România va fi călduroasă îndeosebi în sudul și sud-estul țării, izolat caniculară în orele amiezii în Câmpia Română. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 22 de grade în partea de nord a Moldovei și 36 de grade în Lunca Dunării, iar cele minime se vor încadra între 11 și 21 de grade. Cerul va prezenta înnorări temporar accentuate în vest, nord și centru precum și în zonele de munte unde, mai ales în a doua parte a zilei și în prima parte a nopții vor cădea averse, însoțite de descărcări electrice și de intensificări de scurtă durată ale vântului. Izolat vor fi căderi de grindină și cantități de apă însemnate.
Pe Litoral va fi  cer senin, vânt de 6 m/s (dinspre SE) şi maxima zilei de 29° C.
În Bucureşti, vremea va fi caniculară în orele amiezii, cu o maximă a temperaturii aerului de 34…35 de grade. Temperatura minimă, înregistrată noaptea, va de 18…20 de grade. Cerul va fi variabil, mai mult senin dimineața și noaptea, iar vântul va sufla slab și moderat.

PERSONALITĂŢI

Lucia Sturdza - Bulandra

Lucia Sturdza-Bulandra (n. 25 august 1873, Iași - d. 19 septembrie 1961, București) a fost o renumită actriță de teatru din România.
Lucia Sturdza-Bulandra a fost una dintre marile figuri ale scenei românești, de neuitat în roluri de compoziție din dramaturgia universală și națională, spirit organizatoric, talent pedagogic ce a format generații întregi de actori: Nicolae Bălţăteanu, George Calboreanu, Dina Cocea, Radu Beligan, Victor Rebengiuc.
În 1898 a debutat la Teatrul Național din București iar în 1914, împreună cu soțul ei, a întemeiat o companie particulară. Din 1941 este actriță a Teatrului Municipal din București iar din 1947 până la sfârșitul vieții a fost directoarea acestui teatru, astăzi Teatrul Bulandra.
A fost profesoară la Conservatorul de artă dramatică din București timp de 30 de ani.Luni, 10 iunie 2013, cu prilejul a 140 de ani de la nașterea actriței, Banca Națională a României a pus în circulație o monedă comemorativă, cu valoarea nominală de 10 lei, în scop numismatic. Moneda este din argint, cu titlul de 999‰, este rotundă, cu diametrul de 37 mm, iar greutatea de 31,103 g. Întregul tiraj al monedei, de 500 de exemplare, este emis de calitate proof, iar cantul monedei este zimțat.

Ion Diaconescu

 „Mă doare sufletul când văd ce se întâmplă cu partidul pentru care am suferit 17 ani“.

Ion Diaconescu (n. 25 august 1917, Boțești, județul Argeș, România – d. 11 octombrie 2011, București) a fost un om politic și activist anticomunist român; a fost membru al Partidului Național Țărănesc, începând cu anul 1936 până la desființarea partidului de autoritățile comuniste, în 1947. Condamnat la 15 ani de închisoare, a fost încarcerat la Aiud, Baia Sprie, Nistru și Râmnicu Sărat, iar după ispășirea pedepsei a fost deportat în Bărăgan.
Revenit în București în 1964, a avut dificultăți în a-și găsi de lucru. În cele din urmă, a fost angajat la întreprinderea Ascensorul, cu ajutorul altor foști țărăniști. A continuat să se întâlnească clandestin cu alți țărăniști, în principal cu Corneliu Coposu. Una din întâlnirile sale din 1974 a fost descoperită de Securitate, care l-a urmărit timp de 25 de ani, alcătuind un stufos dosar de urmărire pe care Diaconescu l-a citit după revoluția din 1989. A ieșit la pensie în 1980, sperând în continuare că regimul totalitar se va schimba.
După anul 1989 a fost în conducerea Partidului Național Țărănesc Creștin Democrat, fiind ales ca deputat în Parlament în trei legislaturi consecutive (1990–1992, 1992–1996 și 1996–2000) între anii 1990–2000, iar în legislatura 1996–2000, a îndeplinit funcția de președinte al Camerei Deputaților. Ca parlamentar, a acționat în sensul înțelegerii și înlăturării consecințelor regimului comunist.
O analiză a crimelor comunismului a fost făcută după 2004, când Comisia Prezidențială pentru Analiza Dictaturii Comuniste, condusă de istoricul Vladimir Tismăneanu, a elaborat un raport final, prezentat de președintele Traian Băsescu în fața Parlamentului în decembrie 2006 în pofida protestelor zgomotoase ale reprezentanților Partidului România Mare și ale social-democraților.
În septembrie 2011 s-a internat în spitalul Fundeni din București  pentru tulburări de ritm cardiac; starea lui a fost inițial stabilizată, dar pe parcursul primelor zile din octombrie ea s-a înrăutățit, iar Ion Diaconescu a murit în ziua de 11 octombrie 2011, la 94 de ani.
A fost înmormântat la cimitirul Bellu din București, cu onoruri militare, după ce a fost decorat post mortem cu Ordinul Național «Steaua României» în grad de Ofițer. Personalitatea lui Ion Diaconescu a fost evocată într-o ședință specială a Camerei Deputaților ținută în ziua de 17 octombrie 2011, la care au luat cuvântul atât foști parteneri, cât și foști adversari politici. Deputatul Árpád Márton l-a denumit „singurul speaker adevărat” dintre toți președinții Camerei.

La multi ani!

Sebastian Papaiani

Sebastian Papaiani de etnie greacă după tată, s-a născut pe 25 august 1936 în Piteşti. Copilăria şi-a petrecut-o , după cum declară actorul într-un interviu acordat redactorului ProTv Magazin “ într-o lume modestă, într-un cartier paralel cu Costache Negri, unde era plin de ţigani, dar ţigani cu care puteai să fii prieten...”, tatăl sau, Alecu Papaiani, grec de origine = Papayannis fiind proprietarul unei curţi, undeva în mărginimea Pitestiului în care erau apartamente de două cămăruţe, închiriate de cosari, geambaşi, lustragii etc. Alături de prietenii lui era fascinat de circul ce venea în cartier şi de filmele ce rulau în acei ani, iar John Wayne şi Johnny Weissmuller erau preferaţii lui. La 17 ani se angajează contabil la un oficiu farmaceutic, joacă teatru de amatori, îndrumat de o fostă Miss Romania -1936, Crina Cojocaru care îl determina să treacă peste multe obstacole şi să devină actor.
A absolvit Institutul de Arta Teatrală şi Cinematografica, promoţia 1960 şi în 1963 debutează în filmul - comedia regizorului Geo Zaizescu , “ Un surâs în plină vară “, unde alături de tânără şi frumoasa actriţa Florina Luican, se face remarcat atât de critici cât şi de public. Filmează an de an, atât în drame cât şi în comedii şi rămâne pentru totdeauna de neegalat în memoria cinefililor în rolurile :Plutonier Căpşuna - “ B.D....”, Alecu -“ Astă seară dansam în familie “, Păcala, Pompei “, " Toamna bobocilor “ şi mai ales Ieremia - “ Toate pânzele sus “.

A fost căsătorit cu actriţa sibiană Eugenia Giurgiu Papaiani cu care are un fiu Sebastian (Băşti ) dar, când acesta avea 5 ani actorul a lăsat familia şi scena Teatrului “ Radu Stanca” din Sibiu pentru a juca alături de mari actori ai teatrelor bucureştene.Când fiul sau împlinea 10 ani a câştigat custodia acestuia dar anii petrecuţi departe unul de celălalt şi-au spus cuvântul, cei doi nu s-au înţeles, băiatul a fugit în 1973/1974 la mama sa la Oradea, s-au revăzut în 1987 când fiul era în armată şi apoi în 2000 când Băşti i-a comunicat tatălui ca mama sa a murit....relaţiile rămânând în continuare reci.
În prezent a căpătat experienta telenovelelor , jucând în trustul Pro şi locuieşte împreună cu soţia sa Marcela la Gruiu într-o casă cu grădină, plină de pomi, flori şi animale domestice, cumpărată în 2006 , după ce fusese încântat de proprietatea prietenului său de pe o stradă vecină, regretatul actor Ştefan Iordache

S -A ÎNTÂMPLAT ÎN  25 AUGUST......

Evenimente

     325 :   Primul Sinod Ecumenic de la Niceea a  hotărât  regulile de stabilire a datei  Paştelui pentru creştini.

Sinodul a fost convocat  de către sfântul  împărat Constantin cel Mare. Acesta, având ca prioritate unitatea Imperiului Roman şi a credinţei crştine, i-a chemat pe episcopii Bisericii să se reunească spre a tranșa ampla dispută asupra ereziei  arianismului, doctrină conform căreia Iisus Hristos  ar fi fost o creatură (prima creație a lui Dumnezeu), iar nu născut din veşnicie şi Dumnezeu adevărat.

    1580: Bătălia de la Alcantara: Spania înfrânge Portugalia.
    1609: Astronomul italian Galileo Galilei a inventat primul său telescop terestru cu refracție.
    1704: Trupe militare britanice sub conducerea amiralului George Roke ocupă strâmtoarea Gibraltar.
    1758: Războiul de Șapte Ani: Frederic al II-lea al Prusiei înfrânge armata rusă în bătălia de la Zorndorf.
    1768: James Cook începe prima sa călătorie.
    1814: Casa Albă este distrusă de forțele britanice în timpul războiului din 1812.
    1875: Marinarul englez Matthew Webb a devenit primul om care a traversat Canalul Mânecii, înot, de la Dover la Calais în 21 3/4 ore.
    1891: Thomas Edison obține brevetul de invenție pentru filmul de 35 mm.
    1929: Experimentarea cabinei catapultabile de avion construită în premieră de românul Anastasie Dragomir. Evenimentul a avut loc pe aeroportul Orly, Paris.


Anastase Dragomir (n. 1896 - d. 1966) a fost un inventator român din domeniul aviației, cel mai cunoscut pentru invenția unei versiuni timpurii a unui scaun ejectabil, care a fost brevetată la Paris, în 1930, de care a beneficiat împreună cu un alt inventator român, Tănase Dobrescu.
Invenția consta dintr-o așa numită celulă parașutată, un scaun detașabil și ejectabil vertical (prevăzut cu două parașute) dintr-o aeronavă sau din orice tip de vehicul, conceput a fi folosit doar în cazuri de urgență, și care reprezenta o versiune timpurie, dar suficient de sofisticată, a actualelor scaune ejectabile. Modelul conceput de Dragomir și Dobrescu a fost testat cu succes la data de 25 august 1929 pe aeroportul Paris-Orly, din apropierea Paris-ului, Franța, respectiv ulterior, în octombrie 1929, la aeroportul Băneasa, lângă București.
În anul următor, Dragomir și Dobrescu au obținut patentarea oficială a acelui "cockpit catapultabil" la Oficiul francez de invenții sub numărul 678.566 din 2 aprilie 1930 (dar cu prioritatea patentării datată anterior la 3 noiembrie 1928, data depunerii cererii de brevetare - FRD678566 19281103), sub numele oficial de Nouveau système de montage des parachutes dans leş appareils de locomotion aérienne (în limba română, Nou sistem de montare al parașutelor la aparate de locomoție aeriană).

    1954: Prima participare a României la Campionatele Europene de atletism, cu Iolanda Balaș pe locul secund (1,65 m).
    1960: Ediția a XVII-a a Jocurilor Olimpice moderne: Roma (25 august-11 septembrie).
    1966: Lansarea misiunii "Apollo 3". A fost experimentată etapa finală a zborului selenar.
    1988: Centrul istoric al Lisabonei este distrus de un incendiu.
    1989: Sonda Voyager 2 a ajuns la maximă apropiere de Neptun, ultima planetă pe care a vizitat-o înainte de a părăsi sistemul solar.
    1994: Ioan Stoica, patronul „Caritas”-ului, a fost reținut la Direcția Cercetări Penale a IGP pentru audieri, sub acuzația de bancrută frauduloasă, fals și înșelăciune în dauna avutului particular.
    2012: Moare primul astronaut care a ajuns pe Lună, Neil Armstrong.

S -a născut în............

    1802: Nikolaus Lenau, poet romantic de limbă germană, originar din Banat (d. 1850)
    1819: Allan Pinkerton, scoțian care a fondat prima agenție de detectivi din SUA (d. 1884)
    1841: Emil Theodor Kocher, chirurg elvețian, laureat al Premiului Nobel (d. 1917)
    1845: Regele Ludwig al II-lea al Bavariei (d. 1886)
    1850: Charles Richet, fiziolog francez, laureat Nobel (d. 1935)
    1868: Artur Garguromin Verona, pictor, membru fondator al Societății Tinerimea Artistică
    1873: Lucia Sturdza Bulandra, actriță româncă (d. 1961)
    1887: Fartein Valen, compozitor din Norvegia (d. 1952)
    1898: Helmut Hasse, matematician german (d. 1975)
    1900: Hans Adolf Krebs, biolog germano-britanic, laureat al Premiului Nobel (d. 1981)
    1902: Camil Baltazar (Leibu Goldstein), poet român (d. 1977)
    1917: Ion Diaconescu, politician român
    1918: Leonard Bernstein, dirijor, pianist și compozitor american (d. 1990)
    1928: Herbert Kroemer, fizician american, laureat Nobel
    1930: Sean Connery, actor britanic
    1933: Rune Gustafsson, chitarist suedez (d. 2012)
    1936: Sebastian Papaiani, actor român
    1951: Rob Halford, cântăreț-compozitor englez (Judas Priest, 2wo, Halford, și Fight)
    1961: Billy Ray Cyrus, actor și cântăreț american
    1970: Romică Andreica, politician român
    1974: Frédéric Belinsky, chitarist francez de jazz
    1979: Marlon Harewood, jucător englez de fotbal
    1980: Pieter Mertens, ciclist belgian

Decese

      383: Grațian, împărat roman (n. 359)
    1270: Regele Ludovic al IX-lea al Franței (n. 1214)
    1471: Thomas a Kempis (n. 1379 / 1380); i se atribuie Imitaţio Christi / Urmarea lui Hristos.
    1482: Margareta de Anjou, regină a Angliei (n. 1429)
    1699: Christian al V-lea al Danemarcei și al Norvegiei (n. 1646)
    1776: David Hume, filozof și istoric englez (n. 1711)
    1819: James Watt, inginer și inventator englez (n. 1736)
    1822: Sir William Herschel, astronom german (n. 1738)
    1867: Michael Faraday, fizician englez (n. 1791)
    1900: Friedrich Nietzsche, filozof german (n. 1844)
    1907: Bogdan Petriceicu Haşdeu, scriitor și filolog român (n. 1836)
    1908: Antoine Henri Becquerel, fizician francez, laureat al Premiului Nobel (n. 1852)
    1940: Jean d'Orléans, duce de Guise (n. 1874)
    1942: George, Duce de Kent (n. 1902)
    1969: Harry Hammond Hess, geolog american (n. 1906)
    1975: John Ray Dunning, fizician american (n. 1907)
    1975: Romulus Dianu, prozator, publicist, traducător și critic muzical (n. 1905)
    1976: Eyvind Johnson, autor suedez, laureat Nobel (n. 1900)
    1984: Truman Capote, autor american (n. 1924)
    1995: Subrahmanyan Chandrasekhar, fizician american (n. 1910)
    2002: Dorothy Hewett, scriitoare australiană (n. 1923)
    2009: Edward Kennedy, politician american (n. 1932)
    2012: Neil Armstrong, astronaut american (n. 1930)

  

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More