Bine v -am regăsit!
"În zilele de salariu zâmbesc şi pesimiştii." (Valeriu Butulescu)
Preşedintele Traian Băsescu : Sectorul de stat nu e pregătit să treacă la euro.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, că sectorul de stat al economiei româneşti nu este competitiv şi "nu este pregătit să intre în zona Euro", estimând totodată că ţara noastră ar putea deveni "un candidat serios" pentru Eurozonă în 2017 - 2018 dacă acordul cu FMI şi UE va avea succes.
"A devenit clar pentru noi, privind la efectele din ultimii ani, că nu este suficient să îndeplineşti criteriile de la Maastricht. Dincolo de a îndeplini cele cinci criterii, pentru a fi competitivi în Eurozonă trebuie să ai o economie competitivă. Am văzut efectele intrării în zona Euro la statele care au intrat în ultimii doi-trei-patru ani, cu criteriile de la Maastricht pe deplin îndeplinite, dar din păcate cu economiile necompetitive", a susţinut şeful statului.(...)Sper că vom reuşi în doi, trei, patru ani şi România va putea să fie un candidat serios, la orizontul anilor 2017-2018, pentru intrare în zona Euro", a precizat Preşedintele."Accesul în zona Schengen sperăm că va avea un rezultat favorabil în decembrie anul acesta, o decizie favorabilă", a declarat Băsescu.
Preşedintele Traian Băsescu a promulgat Statutul cadrelor militare.
Preşedintele Traian Băsescu a semnat, vineri, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.Este vorba despre modificările aduse la Legea 80/1995 privind statutul cadrelor militare, aduse după ce actul normativ a fost trimis de preşedinte pentru reexaminare. Constituţionalitatea Statului cadrelor militare a fost luată în discuţie de către judecătorii CCR după ce, în data de 9 aprilie, 25 de senatori ai PDL au contestat modificările aduse Legii statului cadrelor medicale. Curtea Constituţională a României (CCR) a decis, în data de 22 mai, că modificările aduse Statutului cadrelor militare sunt constituţionale, potrivit unui comunicat al CCR.
Cristian Diaconescu : România trebuie să abordeze "teme pragmatice" în Parteneriatul strategic cu SUA.
Şeful Cancelariei prezidenţiale, aflat în vizită oficială în SUA, la invitaţia Naţional Security Council (NSC) şi a Departamentului de Stat al Statelor Unite, a declarat : "În cadrul întâlnirilor la Departamentul de Stat şi la Consiliul Securităţii Naţionale am reconfirmat profilul României de stat aliat şi credibil în relaţia cu Statele Unite ale Americii, dar şi cu NATO, iar în ceea ce priveşte Parteneriatul Strategic, am subliniat importanţa calendarului nostru comun în ce priveşte contactele bilaterale. De asemenea, am reiterat importanţa diversificării şi aprofundării relaţiilor pe domenii precum educaţia, domeniul economic şi cel al schimburilor de tehnologie. Aici aş insista asupra necesităţii dezvoltării şi upgradarii task force-ului în relaţia cu Statele Unite, ceea ce, din punctul meu de vedere, înseamnă mai ales abordarea unor teme pragmatice şi de actualitate pentru ţara noastră", a declarat consilierul prezidenţial coordonator Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe.Consilierul prezidenţial a mai spus că a avut şi discuţii "pe teme de securitate" referitoare la Afganistan "post 2014", Siria, Coreea de Nord şi Orientul Mijlociu, a avut şi întâlniri cu reprezentanţi ai mediului academic american."Am discutat atât despre importanţa reimpulsionării programelor educaţionale, dar totodată au existat schimburi de puncte de vedere pe teme legate de securitate, cooperare trans-atlantică şi chestiuni legate de obiectivele imediate ale României în planul managementului percepţiei externe şi importanţa implementării ultimelor tehnici de practică a diplomaţiei publice".
Anca Boagiu: DNA ar trebui să se autosesizeze în legătură cu contractul Bechtel.
Fostul ministru PDL al Transporturilor Anca Boagiu a declarat : " după zece ani în care "miniştrii şi prim-miniştrii PSD-işti au ţipat că nu sunt vinovaţi de încheierea acestui contract cu Bechtel este cazul să se facă lumină", arătând că nu Corpul de control poate face acest lucru, ci organele abilitate şi DNA sunt cele îndrituite pentru a scoate la lumină adevărul.Boagiu a prezentat istoria contractului Bechtel, arătând că PSD a adus acest "contract păgubos" în "grădina statutului" în perioada 2000-2004, în guvernarea Năstase. Anca Boagiu a susţinut că firmele de avocatură care au negociat acest contract încă din 2003 au legătură cu Dan Şova, arătând că avocaţi din partea Bechtel au fost Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen, unde asociat este mama lui Dan Şova, iar din partea Ministerului Transporturilor din 2005 firma Raţiu & Raţiu, parteneri ai lui Dan Şova.
"Evident că este un conflict de interese. E ca şi cum aş negocia eu cu fratele meu dacă suntem fraţi", a spus Boagiu. Ea a mai arătat că în mandatul său de ministru al Transporturilor a renegociat contractul cu Bechtel în 2011, reziliind şase din cele opt subcontracte.
Ea a adăugat că, în urma renegocierii, s-a decis ca 113 kilometri de autostradă să fie finalizaţi până în 2013 şi a introdus un standard de cost de 6,9 milioane de euro pe kilometru, faţă de 24 de milioane de euro pe kilometru cât fusese până atunci. "Am obţinut economii la bugetul de stat de 6 miliarde de euro", a explicat Boagiu, adăugând că a lucrat cu alte case de avocatură.
Anca Boagiu a spus că rezilirea acestui contract de către Dan Şova a lăsat România fără cei 113 kilometri de autostradă şi face cadou 37 de milioane de euro pentru reziliere, în condiţiile în care pentru finalizarea unuia dintre cele două coridoare aflate în lucru erau necesari doar 25 de milioane de euro.
"Ce am văzut astăzi( 30 mai 2013) este doar un circ ieftin şi sper ca instituţiile statului să se autosesizeze. Este evidentă reaua voinţă cu care a fost încheiat acest contract şi legăturile obscure ale celor care au fost reprezentanţii legali în negocierea lui", a spus Boagiu.
György Frunda: UDMR vrea ca maghiara să fie limbă regională iar minorităţile, factor constitutiv al statului.
György Frunda a declarat : "UDMR are două propuneri pe care va insista la modificarea Constituţiei, pe lângă faptul că nu va fi de acord cu regionalizarea"."UDMR nu este de acord cu regionalizarea, pentru că prin proiectul discutat public vor dispărea judeţele cu populaţie majoritar maghiară, ca decizie, ca posibile decizii în propriile lor probleme". Consilierul premierului declară că "UDMR propune recunoaşterea statutului minorităţilor naţionale ca factor constitutiv al statului român".
Reforma Schengen: Statele europene vor putea reintroduce controale la frontieră .
Decizia a fost comunicata de comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom, care a anunţat că statele membre, Comisia Europeană şi Parlamentul European au ajuns la un punct de vedere comun în acest sens. Noile reguli vor intra în vigoare după o perioadă de tranziţie în toamna lui 2014. Acordul mai trebuie aprobat de plenul Parlamentului European şi de statele membre, dar gestul este cosiderat o formalitate.Uniunea Europeană a decis să reformeze Acordul Schengen. Din 2014, statele membre vor putea să reinstaureze controale la frontierele naţionale pentru o perioadă maximă de doi ani, relatează Spiegel. E vorba despre un mecanism de urgenţă ce poate fi activat dacă tarile Schengen se tem de un val masiv de imigraţie. Reforma Schengen vine în contextul în care restricţiile de pe piaţa muncii vor fi ridicate în statele occidentale pentru romani şi bulgări de la 1 ianuarie 2014. Marea Britanie se teme cel mai mult de o imigraţie masivă din România şi Bulgaria. Şi oraşele germane se plâng de costurile generate de imigraţia din cele două ţări.
Sute de sindicalişti feroviari au protestat în faţa Ministerului Transporturilor .
Aproximativ 500 de membri ai Federaţiei Sindicatelor Transportatorilor Feroviari (FSTFR) au participat vineri, între orele 10.30-13.00, la un miting de protest în faţa Ministerului Transporturilor, a declarat Rodrigo Maxim, liderul FSTFR şi preşedintele Alianţei Naţionale a Sindicatelor Feroviare.Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a semnat joi, la sediul ministerului, o mânuţă cu preşedintele Federaţiei Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România (FSTFR), Maxim Rodrigo Gabriel, în care sunt menţionate solicitările Federaţiei pentru un dialog social constructiv în relaţia cu administraţia SNTFC CFR Călători, precum şi măsurile pe care MT le va lua în perioada imediat următoare. Ministrul Relu Fenechiu l-a asigurat pe preşedintele FSTFR, prin încheierea acestui act, că va solicita conducerii CFR Călători analizele financiare la zi, precum şi măsurile luate în calcul pentru eficientizarea activităţii societăţii, situaţii care vor fi prezentate partenerilor sociali.
Iulian Butnaru, anunţă intenţia de reducere a TVA la produsele de panificaţie .
Consilierul ministrului Finanţelor, Iulian Butnaru, prezent la Forumul de afaceri Regional- Transfrontalier "North-East- First Option to Înveşt", a apreciat ca "scăderea TVA va încuraja consumul cu toate efectele pozitive în ceea ce înseamnă relaţia producator- consumator". ''Pe viitor, intenţionam să implementăm la nivel de faza pilot TVA-ul de 9% la tot ce înseamnă produse de panificaţie şi pe lanţul de producţie a acestora, respectiv cereale şi faina. Cu alte cuvinte, exista dorinţa efectivă de scădere a fiscalităţii, care în România este, să recunoaştem, suficient de ridicată", a afirmat Butnaru. El a subliniat că, în cazul în care scăderea TVA la produsele de panificaţie va genera scăderea evaziunii fiscale, statul ar putea adopta măsura diminuării taxei şi pentru alte categorii de produse.INS: În aprilie, numărul şomerilor a crescut faţă de martie cu 1000 de persoane.
În luna aprilie 2013, rata şomajului în forma ajustata sezonier a fost estimata la 7,3%, aflându-se în creştere cu 0,1 puncte procentuale atât faţă de luna anterioară cât şi fata de nivelul înregistrat în luna aprilie 2012, se arăta într-un comunicat al Intitutului Naţional de Statistică, difuzat vineri. Numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani), estimat pentru luna aprilie din anul curent este de 712.000 persoane, în creştere atât faţă de luna precedenta (705.000) cât şi fata de aceeaşi lună din anul precedent (711.000). Pe sexe, rata şomajului pentru bărbaţi o depăşeşte cu 1,1 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 7,8% în cazul persoanelor de sex masculin şi 6,7% în cazul celor de sex feminin).Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata şomajului a fost estimata la 5,9% pentru luna aprilie 2013 (6,5% în cazul bărbaţilor şi 5,2% în cel al femeilor). Numărul şomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezintă 75,0% din numărul total al şomerilor estimat pentru luna aprilie 2013.Concluzie preliminară a Comisiei Europene: Bursa de energie OPCOM încalcă normele antitrust ale UE.
Comisia Europeană a transmis societăţii OPCOM şi societatii-mama a acesteia, Transelectrica, o comunicare privind obiecţiunile referitoare la practică comercială a OPCOM de a solicita participanţilor la piaţa spot de energie electrică să fie înregistraţi în scopuri de TVA în România. Opinia preliminară a Comisiei este ca OPCOM, operatorul singurei burse de energie din România, discriminează societăţile comerciale pe motiv de naţionalitate şi loc de stabilire, încălcând astfel normele antitrust ale UE. Comisia este procupata de faptul că OPCOM ar putea discrimina companiile din cauza naţionalităţii lor sau a locului în care funcţionează, cu încălcarea articolului 102 din Tratatul de Funcţionare a Uniunii Europene (TFUE). Deschiderea procedurii înseamnă că CE va efectua o investigaţie aprofundată."Această practică poate creşte costul pentru comercianţii străini care doresc să facă afaceri pe bursă de energie şi descurajează participanţii străini la intrarea pe piaţa de energie electrică, reducându-se astfel lichiditatea pieţei şi eficienţa sa", potrivit unui comunicat al Comisiei.
Varujan Vosganian: FMI a spus că Oltchim trebuie lichidat.
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, consideră că Oltchim trebuie să meargă pe calea redresării, în ciuda opiniei diferite ale organismelor internaţionale. Potrivit ministrului, FMI a cerut lichidarea companiei. "Aşadar era o sentinţă de condamanare la moarte", a adăugat Vosganian. Acesta a precizat că a fost aleasă, împreună cu administratorii judiciari, soluţia redresării deorarece Oltchim este unul dintre jucătorii importanţi din domeniul său. În paralel cu rederesarea, Ministerul Economiei pregăteşte un nou proces de privatizare. În aceste condiţii, luni, 3 iunie, va fi publicat un anunţ prealabil de oferta pentru Oltchim.
Leul se depreciază vineri până la 4,379 unităţi în faţa euro.
Leul a avut încă o şedinţă relativ bună, închizând ziua cu o depreciere de 0,2% în timp ce moneda poloneză şi cea maghiara au pierdut 0,8% şi respectiv 1,5% în fata monedei europene. În prima parte a sesiunii de ieri leul înregistra o apreciere de 0,6% însă având în vedere corecţia rapidă ce a urmat şi lipsa unor evenimente care să poată explice o asemenea mişcare, credem că aprecierea temporară a fost rezultatul unor volume asimetrice într-o piaţă relativ puţin lichida. Leul este tranzacţionat în prezent la 4,37/EUR şi, deoarece nu a depăşit pragul de 4,3640/EUR de la mijlocul lunii aprilie, este posibil să asistăm la o accelerare a mişcării de depreciere.
ŞTIRI METEO
SÂMBĂTĂ 1 IUNIE 2013
În vestul, nordul şi centrul ţării, vremea va fi răcoroasă pentru această dată. Vor fi înnorări temporar accentuate şi mai ales în cursul zilei se vor semnala averse şi descărcări electrice, pe arii relativ extinse în Banat, Crişana, Maramureş, Transilvania, zona de munte, local în Moldova şi vestul Olteniei. În restul teritoriului, vremea va fi apropiată de normalul termic. Cerul va fi variabil şi doar izolat vor fi ploi slabe, de scurtă durată. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări în sud-estul teritoriului şi pe crestele montane. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 17 şi 27 de grade, iar cele minime între 7 şi 16 grade, mai scăzute în depresiunile din estul Transilvaniei. Presiunea atmosferică nu va avea variaţii semnificative.PERSONALITĂŢI
Walt Whitman
Zile senine
"Nu printr-o mare iubire,
Nu prin bogăţie, prin onoruri din anii maturităţii, prin victorii în politică sau în război,
Vei avea zile senine.
Dar, pe măsură ce viaţa se duce şi toate furtunoasele pasiuni se potolesc,
Pe măsură ce splendide, vaporoase, tăcute culori acoperă cerul de seară,
Pe măsură ce blândeţea, liniştea şi bogăţia spiritului, ca un aer proaspăt şi îmbălsămat, îţi umplu viaţa,
Pe măsură ce zilele se îmbracă în lumini patinate şi merele coapte atârnă, obosite şi leneşe, pe crengi,
Sosesc cele mai liniştite şi mai fericite zile dintre toate,
Liniştitele şi fericitele zile senine."
Walter Whitman (n. 31 mai 1819 - d. 26 martie 1892) a fost un poet, eseist, jurnalist și umanist american.În 1823 familia s-a mutat în Brooklyn, unde timp de șase ani Walt a studiat în școli publice. Avea să fie singura educație oficială primită de poet. Mama sa l-a învățat despre valorile familiale, iar, după moartea tatălui său, Walt s-a ocupat de protejarea familiei sale. Walt Whitman a moștenit atitudinea de gânditor liber, bazată pe principiile de libertate intelectuală și politică, din partea tatălui său, care l-a familiarizat cu ideile socialiștilor Frances Wright și Robert Dale Owen, precum și ale quaker-ului liberal Elias Hicks, și ale teistului conte Volney.
Unul dintre avantajele locuirii în Brooklyn a fost ocazia lui Whitman de a vedea oameni faimoși în zilele în care aceștia vizitau New York City. Astfel, el i-a văzut pe președintele Andrew Jackson sau pe marchizul de Lafayette. Acesta din urmă a ajuns personajul principal al uneia din poveștile legate de copilăria lui Whitman, deoarece, în timpul vizitei sale la New York l-a ales pe micuțul Walt (avea pe-atunci doar șase ani) din mulțime și l-a ridicat pe umerii săi. Whitman avea să interpreteze acest eveniment ca un fel de predare de ștafetă : eroul francez al Revoluției Americane, arătându-l pe viitorul poet al democrației, imigranților din energeticul oraș în care o națiune se inventă cu fiecare zi. Considerat „cel mai mare poet american” de către mulți pe când trecuseră doar patru ani de la moartea sa, Whitman este văzut ca primul poet urban. El a fost unul dintre reprezentanții tranziției de la transcendentalism la realism, opera sa arătându-se influențată de ambele curente. Opera sa a fost tradusă în mai mult de douăzeci și cinci de limbi străine. Walt Whitman este unul din cei mai influenți și controversați poeți din canonul american. Scrierile sale au fost caracterizate drept un „rude shock” („șoc puternic”) și drept „the most audacious and debatable contribution yet made to American literature” (cea mai îndrăzneață și discutabilă contribuție adusă până acum literaturii americane). Așa cum scrie Walt Whitman în „Leaves of Grass (By Blue Ontario's Shore)”, „Rimele și versificatorii pier... America își va justifica existența, dați-i timp...”
S -A ÎNTÂMPLAT ÎN 31 MAI......
Evenimente
1859: Orologiul Parlamentului din Londra, poreclit ulterior Big Ben, a fost pornit pentru prima oară.1902: Tratatul de la Vereeniging a pus capăt celui de-al doilea război al burilor.
1911: Are loc lansarea vasului RMS Titanic.
1916: Primul Război Mondial: Flotă germană și cea engleză se înfruntă în bătălia Jutlandei, cea mai mare confruntare navală din timpul primului război mondial.
S -a născut în.............
1819: Walt Whitman, poet american (d. 1892)1883: Onisifor Ghibu, pedagog, memorialist, om politic român (d. 1972)
1887: Saint-John Perse, poet și diplomat francez, laureat al Premiului Nobel (d. 1975)
1931: Robert Schrieffer, fizician american, laureat Nobel
1946: Adriana Bittel, prozatoare româncă
Decese
1594: Tintoretto, pictor italian (n. 1518)1809: Joseph Haydn, compozitor austriac (n. 1732)
1832: Evariste Galois, matematician francez (n. 1811)
1938: Max Blecher, prozator și poet român (n. 1909)
1957: Leopold Staff, poet polonez (n. 1878)
1976: Jacques Monod, biolog francez, laureat Nobel (n. 1910)
1986: Leo James Rainwater, fizician american, laureat Nobel (n. 1917)
2006: Raymond Davis, Jr., fizician american, laureat Nobel (n. 1914)
2009: Millvina Dean, ultima supraviețuitoare a naufragiului vasului „Titanic” (n. 1912)
2010: Louise Bourgeois, sculptoriță americană de origine franceză (n. 1911)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .