vineri, 20 iunie 2014

SOLSTIȚIU DE VARĂ!


Sâmbătă, 21 iunie 2014, are loc solstiţiu de vară. Mâine va fi, aşadar, cea mai lungă zi din an, iar noaptea de sâmbătă spre duminică va fi cea mai scurtă. În jurul datei de 21 iunie, longitudinea astronomică a Soarelui este de 90°. Este momentul solstițiului de vară, ce marchează începutul verii astronomice.
Solstiţiu reprezintă cele două momente ale anului când Soarele se află la cea mai mare sau cea mai mică înălţime faţă de ecuator. După cum este cunoscut, Pământul execută atât o mișcare anuală de revoluție în jurul Soarelui, cât și o mişcare  de rotație în jurul axei polilor tereștri. Axa polilor păstrează (în primă aproximație) o poziție fixă în spațiu, ea fiind înclinată pe planul orbitei Pământului (numit planul eclipticii) cu 66° 33'. Datorită acestui fenomen, cele două emisfere terestre sunt iluminate de Soare inegal în decurs de un an, fapt ce generează la latitudinile medii inegalitatea zilelor și a nopților, precum și succesiunea anotimpurilor.
Pentru un observator terestru, fenomenul se materializează pe sferă cerească prin mişcarea anuală aparentă a Soarelui în lungul eclipticii cu aproximativ 1° pe zi, planul eclipticii fiind înclinat față de cel al ecuatorului ceresc cu 23° 27'. La momentul solstițiului de vară, Soarele se va afla la 23° 27' distanța unghiulară nord fața de ecuatorul ceresc, el descriind mișcarea diurnă pe un cerc paralel cu ecuatorul, numit tropicul racului
După momentul solstițiului de vară, durata zilei va începe să scadă, iar a nopții să crească, timp de 6 luni, până la 21 decembrie, momentul solstițiului de iarnă. Evident, în emisfera sudică a Pământului fenomenul se derulează în sens invers.

Superstiţii legate de solstiţiu de vară.

Evenimentul care are loc în fiecare an a provocat numeroase mituri şi superstiţii, de-a lungul timpului. Potrivit vorbelor din popor, solstiţiu de vară este momentul indicat pentru a face magii puternice. Energia pe care o degajă este considerată a fi o energie a pasiunii, vitalităţii, creativităţii şi belşugului. De asemenea, solstiţiu de vară era şi un prilej bun pentru a face baie în lacuri sau râuri, datorită efectului curativ pe care îl avea, putând fi considerat şi un ritual de renaştere.

În unele regiuni, spălatul cu roua adunată în ajunul solstiţiului reprezenta o practică magică de frumuseţe, iar în altele, îmbăierea în apă cu ierburi din noaptea solstiţiului reprezenta o cură de refacere a sănătăţii şi vigorii.În China antică, ceremonialul solstiţiului de vară constă într-o sărbătoare dedicată pământului, forţei feminine şi principiului Yin. În vechea Galie, sărbătorirea solstiţiului de vară era denumită „Sărbătoarea lui Epona“, după numele unei zeiţe, care personifica fertilitatea, independenţa şi agricultura.
În Suedia, un arbore era înălţat şi decorat în fiecare aşezare. Sătenii obişnuiau să danseze în jurul lui, iar femeile se îmbăiau într-un râu. Scopul ritualului era să aducă ploaia peste câmpuri. Triburile slave, germanice şi celtice sărbătoreau solstiţiul de vară cu focuri de tabără. Se credea că lanurile de cereale vor creşte la fel de mult cât reuşesc să sară peste foc cuplurile de îndrăgostiţi. Puterile magice atribuite focului le permiteau fetelor să îşi ghicească viitorii soţi. Solstițiu de vară adună de fiecare dată mii de oameni la celebrul complex megalitic britanic Stonehenge, pentru a sărbători soarele și a participa la ritualul druizilor care "salută soarele".
Pelerinii, care se adună de peste tot din lume, petrec noaptea de dinainte de răsăritul soarelui pe câmp, iar dimineața se trezesc devreme pentru a participa la ritualul ținut de către druizi.

Ceremoniile de la complexul megalitic Stonehenge se datorează în principal credințelor populare care spun că energia solstițiului de vară oferă vitalitate, creativitate și belșug. Studiile au dovedit că Stonehenge a fost construit în așa fel încât să valorifice puterea soarelui în cele mai importantă zi solară din an, 21 iunie, atunci când astrul stă cel mai mult pe cer.


În România, solstiţiu de vară este apropiat de sărbătoarea Sânzienelor, din data de 24 iunie. Coroniţele de Sânziene lăsate peste noapte afară asigurau fetele că vor face nunta în vară, dacă erau găsite dimineaţa acoperite de rouă.











0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More