ADDENDĂ
LA
„VIRŞLE DE BRAD – ISTORIC …”–
(sub semnătura Bianca Leucian)
ORIGINI
Spaţiul
germanic. În 1827 sunt localizaţi la Viena iar în 1889 la Berlin. Produsul este prezentat
sub denumirea de Bockwurst (cârnaţ
de ţap) în pofida faptului că materia proteică din care era produs nu era în toate cazurile provenită
de la animalul de referinţă. Potrivit izvoarelor pe care le-am avut în vedere
în reţetele de producere intră carnea de porc şi slănină, pentru consumatorii la care consumul
acestui sortiment de produs animalier nu este interzis de confesiune, sau carne
de vită sau viţel pentru evrei şi adepţii islamului la reţeta berlineză, din
carne de miel şi ied în practica gurmandă vieneză. Tehnica de fabricaţie prin afumare şi
fierbere.
Cultura
Bockwurst-ului :
Nu se servea consumatorului ca produs de sine
stătător cât în asociere cu un sortiment special de bere. Aşa numita Bockbier. Beutură cu mare încărcare de alcool ( până la
12%) pusă în circulaţie în anul 1614 de un maistru berar din Einbeck. Produs atrăgător şi pentru faptul că era încărcat cu arome. Se fabrica
în sorturi legate de timpii calendaristici de servire. În acest sens decelăm
sortul obişnuit şi cel de post. Identificăm
berea de martie Marz-Bock şi
berea de mai, Mai-Bock, ce se punea în consum în
perioada aprilie-iunie.
Virşlul Zărăndean : Cârnaţ, iniţial,
din carne de capră şi oaie, iar cu trecerea anilor spre contemporaneitate fără
distincţie de sursă animalieră. Se produce în aceiaşi tehnică cu produsul de
origine germanică, prin afumare şi fierbere şi se consumă româneşte, respectiv,
cum se nimereşte.
Pătrunde în
spaţiul zărăndean în anul 1884 odată cu
concesionarea exploataţiei aurifere „Ruda 12 Apostoli” de către Societatea
Minieră pe Acţiuni „Harkrt’sche Bergwerke
und chemische Fabriken zu Schwelm und
Harkorten Actien-Ghesellschaft zu Gotha”. Noul administrator al exploataţiei
aurifere a zăcământului „Ruda 12 Apostoli” aduce în teritoriu specialişti în tehnica mineritului din Germania, pe care-i
instalează în moderna, din acea vreme, „Colonia de la Ruda” *. Cum este şi firesc
aceştia aduc cu ei în principal tehnica de lucru în minerit şi continuând să
trăiască „nemţeşte” şi un strop din cultura de vieţuire germanică. Exoticul produs din carne „Bockwurst-ul” se strecoară, încet, încet,
şi pe mesele localnice iar capacitatea de fascinaţie al acestui produs
culinar îl propulsează în fruntea
bucătăriei locale.
Produsului
zărăndean nu i se poate ascunde originea, pentru că aceasta din urmă este pe
faţă trădată de analogia Wurstel –
Virşlu. I se spune virşlu prin preluarea,
denumirii de origine, cârnaţului nemţesc atribuindu-i-se o denumire
autohtonă cât mai apropiată de cea de baştină.
Preparatul
intră în bucătăria românească pe o vatră cu discurs istoric decelat pe scara a
câteva milenii, pentru că aici se regăsesc „Treptele romane”, galerie minieră
deschisă cu tehnica de minerit romană, şi tot aici s-a descoperit necropola ce
a servit serviciilor funerare a coloniei de peste milenii ce a făcut exploatare
auriferă în zonă. După stelele funerare
descoperite, aici a viat o populaţie oarecum cosmopolită, romani,
dalmato-iliri şi traco-daci.**
* Autorul rândurilor de faţă în calitatea sa de fost
salariat al exploataţiilor miniere locale, Trustul Aurului şi Intreprinderea
Minieră Barza, a avut câmpuri de
introspecţii profesionale în Colonia Ruda la vremea când edificiile fostei
aşezări, nefolosite, la vremea drumeţiilor sale, şi în stare avansată de degradare,
povesteau despre un trecut din vecinătatea urbanităţii într-un loc ce uitat de
vremi nu mai afişa decât orgolii de cătun restrâns.
** Este de
amintit studiul nostru „Mileniile
aurului la Brad” (Tiberiu Vanca – „Scrinul cu tablete” – Ed.
Casa Cărţii de Ştiinţă – Cluj Napoca 2008 pag. 179-183 din care desprindem:
„Aici a trăit şi a muncit o populaţie eterogenă, formată din cetăţeni romani,
colonişti dalmato iliri şi traco-daci, după cum nici urmele altor influenţe
naţionale nu pot fi negate. Ajung aici colonişti dalmato-iliri de pe ţărmul estic al Mării Adriatice … Două
din cele patru stele funerare , astfel cum sunt valorificate de I.I. Russu,în
Inscripţiile Daciei Romane vol. III/3 pag. 426-427, dovedesc că în comunitatea
de la Ruda
grupările etnice s-au integrat între ele , că fuzionarea prin căsătorii era în
plină desfăşurare. Dules Maximi de origine traco-dacă este căsătorit cu „…nia Nice” de obârşie romană romanul Aurelius Valerius este căsătorit
cu ilira Aurelia Banea,” etc.
1 aprilie 2011
Tiberiu
Vanca
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .