marți, 28 mai 2013

28 mai 2013 by Viorica Crainic

 Bine v - am regăsit!

"Pentru a forma un membru imaculat al unei turme de oi, trebuie să fii înainte de toate, oaie."(Einstein)

 

Niciun investitor nu vrea să cumpere POŞTA ROMÂNĂ.

Astăzi era termenul final pentru cumpărarea caietului de sarcini al Poştei Române. Săptămâna trecută au apărut unele semnale potrivit căreia privatizarea companii de stat ar putea fi amânată.
Astfel, potenţialii investitori ar fi cerut o prelungire a termenului de depunere a ofertelor, după ce Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a descoperit, în urma unui control, datorii fiscale de circa 25 de milioane de euro, potrivit Agerpres.
"Marţi după-amiază, pe 28 mai, când expiră termenul de cumpărare a caietelor de privatizare de către investitori, vom putea anunţa ce s-a întâmplat în toată această perioadă în procesul de privatizare. Miercuri, în şedinţa de Guvern, vor fi discutate toate măsurile care vor fi luate în perioada următoare", a declarat ministrul Dan Nica.
"Niciun investitor nu a cumpărat caietul de sarcini pentru privatizarea Companiei Naţionale Poşta Română", a spus Ion Smeeianu, directorul general al companiei, potrivit Mediafax.

Consiliul Ştiinţific al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) : O nouă conducere.

Adrian Cioroianu, Zoe Petre, Stelian Tănase, Liviu Atonesei şi Cristian Pârvulescu fac parte din Consiliul Ştiinţific al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), potrivit unei decizii semnate de premierul Victor Ponta şi publicate, luni, în Monitorul Oficial.
Decizia a fost luată având în vedere propunerea preşedintelui Consiliului Ştiinţific al Institutului formulată printr-o adresă înregistrată la cabinetul primului ministru pe 15 mai.

Monica Macovei : Propuneri privind modificarea  Constituţiei.

Europarlamentarul Monica Macovei, în calitate de simplu cetăţean al României, a transmis comisiei parlamentare de revizuire a Constituţiei mai multe propuneri de modificare, între care  : eliminarea prezumării licite a averilor,  Parlament unicameral cu maximum 300 de parlamentari,  introducerea unei proceduri de încetare a mandatului premierului (în oglindă cu cel de numire  de către preşedintele ţării), eliminarea totală a imunităţii parlamentare pentru fapte penale, competenţa de judecare a parlamentarilor să rămână la Înalta Curte, chiar dacă parlamentarul îşi dă demisia sau îşi pierde mandatul.
Monica Macovei, europarlamentar, a reuşit să impună în comisia LIBE a  Parlamentului European un raport care admite confiscarea averilor dobândite prin infracţiuni chiar dacă persoană suspectă nu a fost condamnată la închisoare. România , prin opoziţia parlamentarilor, nu pare a fi dispusă să se alinieze tendinţelor europene. Mai mult, parlamentarii  au intenţia să se opună unei tentinţe care va deveni practică europeană obligatorie.  La primul punct a cerut, în calitate de simplu cetăţean, ca articolul 44, aliniatul 8 (care prezumă averea ca dobândită licit) din actuala Constituţie să fie eliminat pentru "a face posibilă aplicarea legislaţiei europene în materia confiscării în domeniul crimei organizate şi terorismului". Monica Macovei susţine că "Nu există astfel de prevederi în Constituţiile altor state din Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii sau Canada, cu excepţia Repulicii Moldova, care a preluat prevederea din constituţia României". Potrivit Monicăi Macovei, proprietatea este garantată de alte aliniate exitente în Constituţie, singurul efect juridic al prezumării licite fiind protecţia averilor dobândite ilicit sau ilegal. De altfel, susţine Macovei, nici Convenţia Europeană a drepturilor Omului nu face referiri la prezumarea dobândirii licite a averilor, ci doar la respectarea bunurilor persoanelor fizice şi juridice.

Parlamentarii USL, PDL, UDMR, îşi apără averile  prin Constituţie.

Premierul Victor Ponta a anunţat deja că PSD, PNL, PDL, UDMR nu sunt de acord cu eliminarea alineatului din Constituţie care prezumă dobândirea licită a averilor, primul punct din cererile lui Macovei. "A fost o discuţie referitoare la un aliniat din actuala Constituţie care îngreunează sub anumite forme confiscările în cazul infracţiunilor şi care împiedică în totalitate în cazul contravenţiilor, însă în cadrul comisiei, după ce îşi depune raportul şi Forumul constituţional, vom vedea care este soluţia. E clar însă că nici colegii liberali, nici cei de la PDL din câte ştiu şi nici UDMR nu susţin ideea unei intervenţii sau a unei adaptări a acelui articol din Constituţie şi, atunci, nu se va schimba", a spus Ponta după ce a participat la conferinţa "Cities of Tomorrow": dezvoltarea urbană, încotro?, organizată de Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germanǎ (AHK România) şi MEDIAFAX. Nu se renunţă  nici la o cameră parlamentară, păstrându-se Senatul, care va fi cameră decizională a comunităţilor locale,  rezultate după noua organizare administrativ- teritorială a ţării. De asemenea, liderul PSD, premierul Victor Ponta a confirmat faptul că, la nivelul USL, s-a decis ca în noua Constituţie să fie prevăzut faptul că mandatul prezidenţial va fi exercitat pe o perioadă de patru ani, nu de cinci ani ca în prezent :
"Am decis că propunerea USL este de a avea un mandat prezidenţial de patru ani şi de a avea, practic, o dată la doi ani, o dată alegeri parlamentare, o dată alegeri prezidenţiale. Următorul mandat nu se va mai putea termina în luna decembrie sau vom găsi soluţia juridică prin care să pot organiza alegerile până în luna noiembrie cel târziu", a spus Ponta.

Contractul Bechtel trebuie reziliat. 

Întrebat de jurnalişti, dacă din punctul său de vedere contractul cu Bechtel trebuie reziliat, premierul a răspuns :  "În 2005, din cauza prostiei celor care au condus atunci Ministerul Transporturilor - sper că e vorba doar de prostie şi nu de altceva - în loc să se aplice un contract care era foarte bun, au început renegocieri, tergiversări, regândiri, recalculări şi uite că am ajuns după aproape zece ani să nu se mai întâmple nimic". Contractul cu Bechtel privind construcţia autostrăzii Transilvania ar urma să fie reziliat în următoarele zile, şi nu luni, după ce vor mai fi stabilite unele detalii, Corpul de Control al premierului urmând în acelaşi timp să verifice derularea contractului de la data încheierii şi până în prezent.
"Rezilierea contractului este o chestiune de zile, mai sunt unele detalii de pus la punct în această perioadă", a declarat  ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură, Dan Şova.

Constantin Niţă: Moţiunea simplă privind probleme din Valea Jiului, un demers politicianist.

"Preocuparea noastră este să eliminăm furturile care au avut loc în sistemul energetic. În Valea Jiului, nu ştiu dacă în ultimii ani s-a făcut vreo modernizare la vreo mină. Trebuie investiţii şi dumneavoastră aţi avut posibilitatea în anii în care aţi fost la guvernare să investiţi. Din păcate, n-aţi făcut nimic!", a spus Niţă la dezbaterea moţiunii simple. "Ce mă interesează este să modernizăm cele patru mine cu o sumă calculată de noi la 60 de milioane de euro, într-un an, într-un an şi jumătate", a precizat Niţă. El a mai spus că în această lună "va fi finalizat ca documentaţie" Complexul Hunedoara. El a arătat că iniţiatorii moţiunii vor să arate că "îi doare sufletul" de grija minerilor, iar demersul este "politicianist".

Călin Popescu Tăriceanu : Sunt trist că am fost nevoit să asist la o execuţie publică.

Fostul preşedinte al PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat : "Situaţia de ieri din PNL, vă spun sincer, mi-a lăsat un gust amar. Sunt trist că am fost nevoit să asist la o execuţie publică a unuia dintre colegii mei, vechi membru al PNL şi cred  că PNL se găseşte într-o situaţie dificilă care ar trebui analizată dintr-o altă perspectivă”.  "Cred că problema este în altă parte. Problema trebuie căutată la ceea ce înseamnă relaţia în cadrul USL, raporturile cu colegii din PSD, perspectivele pe care le avem, ţinând cont de faptul că PNL doreşte să ajungă nu numai să propună lucruri, dar să aleagă un viitor preşedinte al României din partea PNL şi sigur că acest proiect depinde într-o măsură extrem de mare de PSD”, a subliniat Tăriceanu. "PNL trebuie să aibă grijă să-şi păstreze propria identitate în faţa electoratului, să-şi prezerve propria identitate în perspectiva alegerilor care urmează la anul în 2014, mă refer la europarlamentare şi prezidenţiale şi ca atare trebuie să găsească soluţiile pentru a fi cât mai prezent cu soluţii de factură liberală la problemele cu care România se confruntă. Aici cred că avem mult de lucru, trebuie să depunem un efort major şi primul rol sigur că revine reprezentaţilor PNL în cadrul executivului”, a afirmat Călin Popescu-Tăriceanu.

Mircea Geoană merge în Groenlanda să discute despre reducerea calotei glaciare.

Biroul Permanent al Senatului a aprobat, luni, că senatorul Mircea Geoană să efectueze, în luna septembrie, în calitate de membru al Comisiei Politice a AP NATO, o vizită în Danemarca şi Groenlanda. Cheltuielile deplasării lui Geoană vor fi suportate din bugetul Senatului, după cum urmează: transport internaţional Bucureşti-Copenhaga şi Copenhaga-Bucureşti; transport special (avion, autocar, vapor) cu ocazia deplasării în/din Groenlanda şi pe teritoriul acesteia, pentru care fiecare participant trebuie să achite 2.500 USD; cazare la Copenhaga, cazare în Groenlanda, diurnă categoria a II-a, 100%, asigurare medicală şi avans cu justificare ulterioară.

George Pufan a primit aviz, în Comisia PE de control bugetar, pentru Curtea Europeană de Conturi.

Într-un comunicat al PE se precizează  :  "Nominalizarea lui George Pufan pentru locul României de la Curtea Europeană de Conturi a fost aprobată luni, cu o majoritate strânsă, de Comisia pentru control bugetar din Parlamentul European. Dacă plenul votează în favoarea nominalizării în sesiunea din iunie, Pufan îşi va prelua mandatul la instituţia din Luxemburg după ce Consiliul îi va aproba numirea. Nominalizarea lui George Pufan a fost aprobată cu 14 voturi pentru şi 13 împotrivă, prin vot secret".

Mii de oameni evacuaţi în Chile şi Argentina.

Autorităţile chiliene au decretat luni alertă roşie şi evacuarea preventivă a peste 2.000 de persoane ameninţate de o erupţie a vulcanului Copahue, situat în sudul Anzilor, la frontiera cu Argentina, unde 800 de persoane se pregăteau, de asemenea, să îşi părăsească locuinţele.
 "Au fost date instrucţiuni pentru lansarea unui plan de evacuare a populaţiei care locuieşte pe o rază de 25 de kilometri în jurul vulcanului Copahue" şi aceasta pentru cel puţin două zile, a anunţat ministrul chilian de Interne, Andres Chadwick. Această evacuare se referă la 2.240 de persoane care locuiesc în proximitatea acestui vulcan cu altitudinea de 2.965 de metri în regiunea Biobio, la aproximativ 500 de kilometri de Santiago de Chile.

ŞTIRI METEO

 MIERCURI 29 MAI 2013

Vremea va continua sã se încălzească, în special în vestul, centrul şi nordul ţării, astfel cã temperaturile maxime vor avea valori de la 21...22 de grade pe litoral, până la 31...32 de grade în Lunca Dunării. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări şi averse, pe arii restânse la munte şi izolat în rest. Seara şi noaptea nebulozitatea se va accentua în regiunile vestice şi sud-vestice unde aversele se vor semnala local şi vor fi însoţite de descărcări electrice. Izolat, cantităţile de apă pot depăşi 15...20 l/mp. Vântul va prezenta intensificări la munte şi local în regiunile extracarpatice, dar temporar şi în restul zonelor, în timpul ploilor. Temperaturile minime se vor situa între 10 şi 17 grade, mai coborâte în depresiuni spre 5 grade.
Presiunea atmosferică va fi în scădere.

PERSONALITĂŢI

Thomas Moore

Thomas Moore (n. 28 mai 1779, Dublin — d. 25 februarie 1852) a fost poet și prozator irlandez, supranumit și "bardul Irlandei".
Absolvă COlegiul Trinity, urmează dreptul și – în acest context – devine prieten cu lordul Byron. Un alt prieten de aceeași talie este Percy Bysshe Shelley, alături de care va petrece momente extrem de frumoase.
Colecțiile sale, Cântece irlandeze și Melodi populare, conțin 130 de poezii originale. Multe din acestea au fost puse pe melodii tradiționale și au rezultat capodopere precum: The Minstrel Boy, Believe Me, if All Those Endearing Young Charms și The Last Roşe of Summer. Impresionant era faptul că poetul însuși le interpreta, în special pentru nobilii londonezi, trezindu-le compasiunea pentru naționaliștii irlandezi. Unii spun că ar fi fost chiar mai popular decât Walter Scott, fiind îndrăgit de toți oamenii indiferent de pătura socială. În anul 1817 a scris și orchestrat poemul Lalla Rookh, piesă care a făcut ocolul lumii civilizate de atunci, iar în 1824 i-au fost încredințate memoriile lui Byron. Istoria spune că le-ar fi ars pe toate cu scopul de a-l proteja pe lord, dar mai apoi îi va dedica o biografie cu adevărat savuroasă. De altfel, în 1827 a scris Istoria Irlandei, una dintre lucrările clasice pe această temă.

S -A ÎNTÂMPLAT ÎN  28  MAI......................

Evenimente  

    1936: Matematicianul englez Alan Turing a trimis spre publicare articolul "Despre numerele calculabile cu aplicații în Entscheidungsproblem", articol în care a introdus conceptul de mașină Turing, un dispozitiv abstract simplu de manipulare a simbolurilor, capabil de a simula logica oricărui algoritm rulat de un calculator.
    1940: Al Doilea Război Mondial: Belgia se predă Germaniei.
    1948: Printr-un decret al guvernului Petru Groza, Regelui Mihai și membrilor familiei regale li s-a retras cetățenia română.
    1968: A fost rejudecat „Procesul Pătrășcanu”; Tribunalul Suprem i-a achitat pe toți membrii „lotului Pătrășcanu”, iar Lucrețiu Pătrășcanu a fost declarat erou național.
    1977: A fost inaugurat Muzeul Tropaeum Traiani și replica monumentului triumfal roman de la Adamclisi, restaurat de un grup de specialiști români.
    1982: Războiul din Insulele Falkland: forțele britanice înving pe cele argentiniene în Bătălia de la Goose Green.
    1987: Celebrul zbor al unui avion pilotat de cetățeanul vest-german, Mathias Rust, care a violat spațiul aerian al URSS și a aterizat în Piața Roșie.
    1998: Oficialitățile militare din Pakistan au efectuat primele teste cu arme nucleare.
    1999: La Milano, Italia, după 22 de ani de lucrări de restaurare, capodopera lui Leonardo da Vinci, Cina cea de Taină este expusă publicului din nou; vizitatorii au obligația de a privi de departe pânza și pot sta doar pentru 15 minute.

S -a născut în..........

    1731: Johann August Ephraim Goeze, zoolog german (d. 1793)
    1779: Thomas Moore, poet irlandez (d. 1852)
    1830: Carl Filtsch, pianist și compozitor sas (d. 1845)
    1908: Ian Fleming, scriitor britanic (d. 1964)
    1912: Patrick White, scriitor australian, laureat al Premiului Nobel (d.1990)
    1913: George Macovescu, publicist, prozator, diplomat și politician român

Decese 

    1849: Anne Brontë, scriitoare engleză (n. 1820)
    1864: Simion Bărnuțiu, politician român (n. 1808)
    1912: Paul Emile Lecoq de Boisbaudran, chimist francez (n. 1838)
    1916: Ivan Franko, poet ucrainean (n. 1856)
    1937: Alfred Adler, psihiatru austriac (n. 1870)
    1963: Ion Agârbiceanu, scriitor român, membru al Academiei Române (n. 1882)
    1985: Șerban Țițeica, fizician român, vicepreședinte al Academiei Române (n. 1908)
    1988: Arthur Kreindler, medic neurolog român (n. 1900)
    2010: Mihai Drăgănescu, inginer electronist român, membru al Academiei Române (n. 1929)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More