joi, 3 iulie 2014

PODUL FATIH SULTAN MEHMED


3 iulie 1988: Podul Fatih Sultan Mehmet din Istanbul, este finalizat, oferind a doua conexiune între continentele Europa și Asia peste Bosfor.

Podul Fatih Sultan Mehmed
, este cel de al doilea pod ce traversează strâmtoarea Bosfor, legând Europa de Asia, la Istanbul. Locuitorii îl numesc direct  Podul Cuceritorului. El poartă numele sultanului Mahomed al II-lea Cuceritorul, cel ce a cucerit Constantinopolul în 1453. Silueta podului s-a profilat pe cerul strâmtorii la numai 15 ani după cea a Podului Bosfor (Boğaziçi Köprüsü), construit în 1973. El traversează apele în dreptul cartierului Hisarüstü de pe malul european şi al cartierului Kavacik, pe malul asiatic.
Inaugurat în 1988 acesta are lungimea totală de 1510 metri, cu distanţa între piloni de 1090 metri. Tablierul cu lăţimea de 39,40 metri, se înalţă tot la 64 de metri deasupra nivelului apelor. Este un pod suspendat pe cabluri torsadate, câte două pe fiecare parte a tablierului. Cablurile trec peste doi piloni ce depăşesc cu 105 metri platforma rutieră.  La data construirii, în 1988, s-a clasat pe locul al 6-lea în lume, între podurile suspendate. Astăzi el se clasează pe locul al 15-lea.


Podul Fatih Sultan Mehmed asigură continuitatea în Asia Mică a autostrăzii Edirne-Ankara. Posedă câte 4 benzi de rulare pe fiecare sens de circulaţie şi câte una de urgenţă pe fiecare parte. Spre deosebire de Podul Bosfor, pietonii nu au acces pe acest pod traversat zilnic de minim 150.000 de vehicule, în cea mai mare parte autoturisme.


Podul Bosfor,  primul pod..........

Chiar dacă ideea construirii unui pod peste Bosfor datează din antichitate, decizia a aparţinut primului-ministru Adnan Menderes în 1957. Costul s-a ridicat la 200 de milioane de dolari. Astfel, construcţia Podului Bosfor din Istanbul - Trucia a început în 1970 şi a fost terminată în 1973. Podul Bosfor a fost inaugurat cu ocazia aniversării a 50 de ani de la proclamarea Republicii Turcia.
Construcţia unui pod era absolut necesară deoarece metropola turcă (denumirea de Constantinopol până la 1930, Istanbul după 1930) este situată de o parte şi de alta a Strâmtorii Bosfor care separă Europa de Asia şi leagă Marea Neagră de Marea Marmara. Podul Bosfor uneşte, de fapt, cartierul Ortaköy de pe malul european al metropolei cu cartierul Beylerbeyi de pe malul asiatic. Singura construcţie anterioară care a legat Europa de Asia, în această zonă, a fost Podul lui Xerxes, peste Dardanele, în 480 i.Hr. În secolul XVI, Sultanul Baiazid al II-lea i-a solicitat marelui Leonardo Da Vinci proiectul unui pod pe care genialul renascentist se pare că l-a conceput impresionant, dar nu a primit aprobarea sultanului.

Un al treilea  pod de traversare peste Bosfor este planificat pentru anii următori într-o zonă mai nordică a strâmtorii, în apropiere de Marea Neagră.

                                                                         Istanbul





  




                                                 Istanbul - pe sub Podul Fatih Sultan Mehmet







0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More