duminică, 13 iulie 2014

Mausoleul Qin Shihuangdis.

Pe 11 iulie 1974, în munții Lishan din suburbia orașului Xi'an din China, câțiva săteni au făcut o descoperire absolut neașteptată. Este considerată a opta minune a lumii. Sătenii au găsit niște cioburi de ceramică, iar ulterior, cercetătorii au reușit să reconstituie armata de teracotă a împăratului Qinshihuangdi, considerat primul împărat al dinastiei Qin. El a realizat pentru prima dată în istoria Chinei unificarea ţării, a adoptat o serie de măsuri menite să promoveze dezvoltarea societăţii, economiei şi culturii, a impus o monedă unică şi a realizat o uniformizare a limbii scrise şi unităţilor de măsură : lungime, greutate şi volum.


 Tot el a construit și Marele Zid Chinezesc, pentru apărarea de invaziile triburilor nomade dinspre nord.






Mausoleul Qin Shihuangdis este un mormânt regal din istoria veche a Chinei care datează din anii 210 î.Hr. din timpul domniei împăratului Qín Shǐhuángdì. Este unul dintre cele mai mari morminte din lume, devenind renumit prin soldații din ceramică (teracotă). La construcția mormântului se presupune că ar fi lucrat 700.000 de oameni.


Aşezarea soldaților de Teracota Mausoleul se află la 30 km de Xi'an în China Centrală la șoseaua Linma. La 1300 m de mausoleu curge râul Sha, care are lungimea de 80 de km fiind un afluent al Wèi He. Așezarea urbană cea mai apropiată fiind orășelul Lintong, la 5 km sud-vest.






Construcția are formă de patrulater cu lungimea unei laturi a zidului  de 2.000 m și lățimea de 900 de m. Zidul interior are lungimea de 1200 m și lățimea de 550 m. În spațiul dintre ziduri este un grajd de cai, o groapă cu armuri, coifuri din piatră de calcar.


În cadrul mausoleului sunt case pentru magistați și soldații de gardă. În alte gropi s-au descoperit animale și artiști. Quadratul interior pe o suprafață de 3.025 m² este dominat de mormântul împăratului în forma unei piramide, cu demnitari din bronz. La circa 300 m spre est se află o îngrăditură în care se află două gropi, una conține cai din lut iar în cealaltă harnașamente. La 300 m mai departe spre est, este o groapă ce are o suprafață de 14.260 m². Aici se află "soldații de teracotă", sunt 600 de soldați din lut în mărime naturală și 40 de care cu cai din lut sau bronz. Groapa următoare cu suprafața de 6.000 m² conține 1.200 figuri din ceramică cu 89 de care. Suprafața totală a mausolelui este de 56 km².


Deoarece soldații confecționați din ceramică arsă au fost timp îndelungat îngropați, prin contact cu aerul, la dezgropare și-au pierdut coloritul. Pe la mijlocul anului 2004 experți din Bavaria reușesc în colaborare cu cei chinezi să realizeze un procedeu de a proteja coloritul figurilor de ceramică.


Datorită valorii istorice deosebite, mausoleul Qin Shihuangdi şi armata sa din teracotă au fost incluse de UNESCO în anul 1987 în patrimoniul cultural universal.












0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More