marți, 8 aprilie 2014

Gânduri de seară.................


Eternitate, iubirea mea
Cuprinzi tot gândul cu-aripa ta
Imensitate, dor necuprins
Rămâi nestins.................


George Grigoriu (n. 8 aprilie 1927în Brăila - d. 1999) a fost un compozitor român, nume de referință în muzică ușoară românească, autor a zeci de șlagăre interpretate de artiști de primă mână, compozitor de operetă, autor al coloanei sonore din filme, cântăreț și membru al unui trio de succes alături de frații săi.
George a luat în copilărie lecții de pian, vioară și chitară. A absolvit Conservatorul din București (numit pe atunci Regal) la secția canto.


Speranţe-vis, speranţe-flori
Fără voi nu ar fi pe pământ,
Dor şi cânt.
Fără voi n-aş putea,
Nici cânta, nici visa.........

George Grigoriu a fost compozitorul care, în 1959, a creat prima piesă special pentru timbrul aparte al Margaretei Pâslaru - "Chemarea mării", cunoscută de public și ca "Și-n apa mării"; în 1960 Margareta Pâslaru înregistrează această melodie la Electrecord iar în 1961 bate toate recordurile de vânzări.



A activat alături de frații săi Cezar și Angel de la finele anilor cincizeci și până la jumătatea deceniului 1960 în formația Trio Grigoriu, oglindire a evoluției culturii românești între cele două decenii, de la proletcultism la o oarecare libertate (stilistica ultimelor înregistrări ale formației aduce mult cu muzica rock, o achiziție foarte nouă a muzicii românești la vremea respectivă).







 

George Grigoriu a compus pentru generația Margaretei Pâslaru (artistă s-a bucurat de o atenție deosebită din partea sa iar peste ani marele compozitor scria "Margareta Pâslaru - un mit al muzicii ușoare românești") și a promovat voci valoroase de muzică ușoară sau alte genuri; totuși, a continuat să ajute artiștii tineri (Luminița Dobrescu, Doina Badea, Angela Similea, Stela Enache, Mihaela Mihai, George Enache, Mihaela Runceanu, Marina Florea).










Compozitorul George Grigoriu a pus o piatră de temelie la cariera muzicală a lui George Nicolescu. Fără îndoială, "Eternitate" este cea mai cunoscută piesă a lui George Nicolescu. Melodia a fost compusă de George Grigoriu pe versuri de Angel Grigoriu și a fost lansată la radio de Nicolescu la 2 ianuarie 1973.


A semnat partitura unor comedii muzicale şi a unor filme de factură dramatică, dintre care cele mai cunoscute au rămas: "Vacanţă la mare", "Dragoste la zero grade", "Tunelul", "Împuşcături pe portativ", "Frumoasele vacanţe", "Conspiraţia", "Actorul şi sălbaticii", "Operaţiunea Monstrul", "Cianura şi picătura de ploaie".

George Grigoriu a scris și muzică pentru operetă. În palmaresul lui se află "Se mărită fetele", dar și ''Valurile Dunării'', cea din urmă fiind cântată pe marile scene ale lumii și de marea soprană Angela Gheorghiu.

Orizont, depărtări, lumini... lumini de zări
Împliniri, trandafiri, ce sunt... şi rămân
Tot vin... peste timp, tot vin
..............

Eternitate, eternitate, eternitate!

Compozitorul a plecat în eternitate la 23 februarie 1999.

În fiecare an are loc la Brăila, Festivalul Internaţional George Grigoriu. Festivalul concurs are drept scop promovarea muzicii uşoare autentice, afirmarea  şi lansarea tinerelor voci, stimularea valorilor interpretative în vederea plasării lor în elita muzicii uşoare româneşti şi internaţionale.






0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More