miercuri, 16 aprilie 2014

"Charlot..."


"În ziua în care m-am iubit cu adevărat, am înțeles că în toate împrejurările, mă aflam la locul potrivit, în momentul potrivit.Și atunci, am putut să mă liniștesc."

Sir Charles Spencer "Charlie" Chaplin, (n. 16 aprilie 1889 - d. 25 decembrie 1977) a fost un actor englez  şi regizor de film din epoca filmului mut, devenind unul dintre starurile de film cele mai cunoscute din lume, înainte de sfârşitul Primul Război Mondial.
Născut la Londra, pe 16 aprilie 1889 (deşi aceste informaţii nu au fost niciodată găsite în registrele oficiale), Chaplin a fost fiul lui Hannah şi al lui Charles Chaplin. Mama sa, o actriţă măruntă, era mai mereu prin spitale, din cauza problemelor psihice, iar tatăl său, cântăreţ, şi-a părăsit familia şi a murit din cauza alcoolismului, în 1901. Copilăria lui Chaplin s-a derulat în camere de hotel şi în case de orfani.


Sărăcia din aceşti primi ani de viaţă l-a inspirat pentru costumaţia "Vagabondului", care avea întotdeauna pantofii scâlciaţi şi pantalonii prea largi. Din cauza problemelor a fost nevoit să abandoneze şcoala şi a început să joace în spctacole de vodevil de la vârsta de zece ani. După mai multe turnee prin ţară şi roluri în spectacolele londoneze, s-a alăturat companiei de teatru conduse de Fred Karno, cu care a şi plecat într-un turneu în SUA, în 1913. Iar pentru el, America s-a dovedit a fi Tărâmul Făgăduinţei.

Pe 2 februarie 1914, Charlie Chaplin îşi făcea debutul cinematografic în filmul scurt „Making a Living“ (13 minute), însă celebrul "Vagabond" (The Tramp) avea să apară pentru prima oară în faţa publicului cinci zile mai târziu, pe 7 February 1914, odată cu lansarea peliculei „Kid Auto Races at Venice“ (11 minute). În 1916, la doi ani de la debutul în film, câştiga 10.000 de dolari pe săptămâna, iar asta l-a transformat în cel mai bine plătit actor din lume, la vremea respectivă.
Chaplin a folosit mima şi alte rutine vizuale de comedie, şi a continuat şi în epoca de recepţie, deşi filmele sale au scăzut în frecvenţă pe la sfârşitul anilor 1920. Rolul său cel mai faimos a fost cel din "The Tramp".
 


Cu Mary Pickford, Douglas Fairbanks si DW Griffith, a infiintat United Artists, în 1919.

Au urmat nenumărate filme, iar popularitatea actorului în epoca cinematografiei mute devenea incomensurabilă. De fapt, se spune că în anii ’20 era cel mai cunoscut om din lume. „Goana după aur/The Gold Rush“, „Luminile oraşului/City Lights“, „Timpuri/Modern Times“ şi „Dictatorul/The Great Dictator“ sunt doar câteva dintre capodoperele care l-au transformat pe Chaplin într-un idol şi, cu toate că a apelat la muzică şi efecte sonore (în „Timpuri moderne“ vocea lui este imprimată pe o melodie), abia „Dictatorul“ este primul film în care vorbeşte cu-adevărat.


În 1952, când Charlie Chaplin a plecat la Londra pentru premiera producţiei Limelight, i s-a interzis întoarcerea in Statele Unite din cauza convingerilor comuniste si Oona l-a însoţit in Elveţia. S-au stabilit la Corsier-sur-Vevey si a renunţat la cetăţenia americană, a devenit cetăţean elveţian.

               Charlie Chaplin şi soţia sa, Oona O'Neill.

Chaplin a fost una dintre personalităţile cele mai creative si influente din epoca filmului mut. A fost influenţat de predecesorul său, actorul de comedie francez - Max Linder, căruia i-a dedicat unul din filmele sale. Viaţa lui de lucru în lumea divertismentului a durat peste 75 de ani, din etapa victoriană şi Music Hall în Marea Britanie ca interpret-copil, până aproape de moartea sa la vârsta de 88 de ani.

Charlie Chaplin şi fiica sa Geraldine Chaplin, la decernarea Oscarului.

Charlie Chaplin a primit, în timpul vieţii, trei Oscaruri onorifice. În 1929, la prima ediţie a Premiilor Academiei Americane, a fost răsplătit cu un trofeu pentru contribuţia extraordinară la filmul „Circul“ (scenarist, actor, regizor, producător). În 1972 a primit un Oscar pentru realizările din întreaga carieră, iar în 1973, cu o întârziere de 20 de ani, unul pentru muzica din „Luminile Rampei“. Deşi „Luminile Rampei“ fusese lansat în 1952, nu rulase în cinematografele din zona Los Angeles, nefiind astfel eligibil pentru o nominalizare.


În 1999, Institutul American de Film l-a clasat pe Chaplin intre cele 10 cele mai mari legende de pe marele ecran din toate timpurile. În 2008, Martin Sieff, într-o recenzie a cartii lui Chaplin: "O viaţă" , scria: 

                                          "Chaplin nu a fost doar mare, a fost gigantic".




           








          "A fost cel mai frumos cadou pe care ni l-a făcut cinematografia."


"Rămân un clovn şi nimic mai mult. Asta mă face să fiu mult superior unui politician."



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More