luni, 24 martie 2014

Gânduri de seară............


 “Bucură-te, ceea ce eşti plină de har! Domnul este cu tine. Binecuvântată eşti tu între femei! Şi iată, vei lua în pântece şi vei naşte fiu, şi vei chema  numele lui Iisus. Acesta va fi mare şi Fiul Celui Preaînalt Se va chema şi Domnul Dumnezeu Îi va da Lui tronul lui David, părintele Său.” (Luca 1, 28-32).



 
Buna Vestire este o sărbătoare creștină celebrată în data de 25 martie, este ziua în care Îngerul Gavriil (Gabriel) s-a arătat Fecioarei Maria, vestindu-i naşterea Mântuitorului.
Buna Vestire constituie sfârşitul făgăduinţelor pentru venirea lui Mesia şi începutul mântuirii pentru om. Acum se împlinesc toate profeţiile Vechiului Testament, iar prin acceptarea de către Sfânta Fecioară Maria a acestei lucrări divine, întreg neamul omenesc se pregăteşte pentru eliberarea de sub robia păcatului şi a morţii
Sărbătoarea este încărcată de sensuri şi este legată atât de Sfânta Fecioară, cea care s-a învrednicit a-l naşte pe Mântuitor, cât şi de vechile prorociri. Cu 700 de ani înainte de naşterea lui Iisus prorocul Isaia spusese: "Iată Fecioara va lua în pântec şi va naşte fiu, şi vor chema numele lui Emanuel", nume care a fost tradus prin "Dumnezeu este cu noi."
Acceptând cu smerenie voinţa divină, Sfânta Fecioară este socotită cea prin care avea să fie zdrobit demonul - "capul şarpelui", o "Noua Eva" - care va împlini cuvintele lui Dumnezeu rostite după căderea strămoşilor.


Fecioara Maria, fiica prea credincioşilor Ioachim şi Ana, venise pe lume după ani îndelungaţi de rugăciuni fierbinţi ale părinţilor, lipsiţi de bucuria unui copil. De aceea părinţii au crescut-o în evlavie şi credinţă, ducând-o de la vârsta fragedă - se pare că de la trei ani - la Templul din Ierusalim pentru a fi închinata Domnului.
Statutul deosebit, rolul ei privilegiat printre aleşii Domnului, va fi subliniat de vara ei Elisabeta. Aceasta după ani lipsiţi de bucuria maternităţii, dar încărcaţi de speranţe în puterea rugăciunilor, aştepta şi ea naşterea unui copil - cel care avea să devină Sfântul Ioan Botezătorul. Primind vizita Sfintei Fecioare, pe care îngerul Gavriil o informase de bucuria rudei sale, o întâmpină cu cuvintele: "Binecuvântată eşti tu între femei şi binecuvântat este rodul pântecului tău! Şi de unde mie, aceasta, ca să vină la mine Maica Domnului meu."
Sărbătoarea Bunei Vestiri marchează astfel, simbolic, începutul erei creştine. Este o sărbătoare intrată de asemenea şi în tradiţiile populare.
În ţara noastră, în Calendarul Popular mai este numită şi Ziua Cucului deoarece reprezintă începutul unei perioade în care se întorc rândunelele şi cânta cucul.

         
Atât tradiția catolică cât și cea ortodoxă susțin că Bună Vestire a avut loc în Nazaret, dar locațiile exacte diferă. În tradiția catolică locul este marcat de Bazilica Bunei Vestiri, iar în tradiția ortodoxă de biserica ortodoxă grecească a Bunei Vestiri.



Multe biserici de la noi şi din alte ţări au hramul Buna Vestire. Una dintre acestea este Catedrala Mitropoliei Ortodoxe din Nazaret, pictata între 1977-1978 de fraţii Moroşanu prin grija Patriarhiei române. Această catedrală a fost înălţată pe ruinele bisericii construite de împărăteasa Elena în secolul al III-lea.




Cea mai veche reprezentare a Bunei Vestiri este fresca din catacomba Priscillei din Roma, datată de arheologi din secolul al II-lea. Aceasta îl înfăţişează pe Arhanghelul Gavriil lângă Fecioara Maria. Aici, ca şi în alte reprezentări iconografice din primele secole, îngerul apare fără aripi, poate din reţinerea firească a artiştilor creştini de a nu-l asemăna cu anumite figuri păgâne înaripate. Abia după Constantin cel Mare, îngerii sunt înfăţişaţi cu aripi, semnul apartenenţei la ordinea cerească.

O altă interesantă reprezentare a Bunei Vestiri este din anul 440, în mozaic, şi se găseşte pe arcul Basilicii „Santa Maria Maggiore“ din Roma. Scena o arată pe Fecioara Maria între îngeri înaripaţi purtând nimburi, ca o împărăteasă alături de curtenii săi. Deasupra ei zboară Arhanghelul Gavriil, vestindu-i întruparea Fiului de la Duhul Sfânt, închipuit de porumbel alb care coboară peste ea. În dreapta este şi dreptul Iosif, căruia îngerul îi descoperă taina.





<














0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More