duminică, 30 martie 2014

România este frumoasă - the beautiful Romania - Vrancea, the land where history meets legend (PART 2)


România este frumoasă - the beautiful Romania -  Vrancea, the land where history meets legend (PART 2)

   
 

Obiceiuri şi tradiţii........

“Fiecare loc de pământ are o poveste a lui, dar trebuie să tragi bine cu urechea ca s-o auzi şi trebuie şi un dram de iubire ca s-o înţelegi.” (Nicolae Iorga)

Călătorule, Vrancea pastorală este şi în prezent deţinătoarea vechilor meşteşuguri populare tradiţionale: oieritul, caşul afumat, cioplitul lemnului (mica dogărie, tiparele şi păpuşarele de caş, troiţele, obiectele gospodăreşti), olăritul, ţesutul pânzei, stofei, ştergarelor şi confecţionarea (cusutul, brodatul) portului popular vrâncenesc, făuritorii de instrumente populare (fluier, caval, trişcă, cimpoi, bucium, ocarină,etc) din Nereju, Nistoreşti, Spulber şi a autenticelor măşti tradiţionale din Nereju, Năruja, Vintileasca, practicate în special în zona montană, prelucrarea artistică a răchitei, papurei la Suraia.



Vintileasca este situată în ţinuturile Râmnicului Sărat, în Depresiunea Neculele, şi este cunoscută pentru pădurile sale de brad, schitul care străjuie întinderile Vrancei de pe vârful muntelui Muntioru, Lacul fără fund, dar şi pentru locuitorii săi, pricepuţi şi harnici, care îşi păstrează din tată în fiu obiceiurile, portul naţional, precum şi tradiţiile strămoşeşti şi credinţa lăsată din străbuni.




Nereju, cu toate că este satul cel mai îndepărtat al Vrancei, este de neconceput să ajungeţi pe meleaguri vrâncene şi să nu poposiţi şi în Nereju; el păstrează în forme autentice numeroase aspecte de cultură şi civilizaţie populară şi, în acelaşi timp, este supus unor înnoiri prin care trece toată Ţara Vrancei. Alături de numeroasele aspecte de cultură populară tradiţională ce pot fi văzute în Nereju, vă sugerăm să mergeţi la creatorii populari de maşti cu un talent excepţional, precum şi la făuritorii de vase pirogravate, vase specifice odinioară activităţii meşteşugarilor vrânceni.




Tulnici, una dintre cele mai pitoreşti comune vrâncene este situată în inima munţilor Vrancei, şi  păstrează aspectele caracteristice ale aşezării vechi vrâncene, precum şi ale arhitecturii populare în lemn. Interiorul caselor ţărăneşti din Tulnici păstrează până în prezent amenajarea în maniera moştenită de la generaţiile mai în vârstă, femeile realizând şi acum piese textile de interior ce trebuie situate printre cele mai izbutite piese de artă populară românească.


Spulber :  între creaţiile originale care se mai păstrează în Vrancea se numără şi vechile instrumente muzicale populare, inclusiv buciumul. Recomandăm sa vă opriţi şi la creatorii populari vrânceni care continuă să se ocupe şi în prezent cu confecţionarea de buciume, instrument popular românesc, care, după cum este binecunoscut, are o largă răspândire în zonele montane ale patriei noastre. Comuna este vestită şi prin formaţia muzicală de fluieraşi şi buciumaşi.




Negrileşti este una dintre aşezările deosebit de pitoreşti ale Vrancei, cu arhitectură tradiţională bogată. În Negrileşti se menţine meşteşugul sculptatului în lemn.


Tradiţiile şi obiceiurile vrâncene sunt inima şi sufletul vrâncenilor. Moştenirea culturală folclorică este importantă pentru orice vrâncean, căci în fiecare obicei şi ou încondeiat se găsesc mărturii de artă populară, de civilizaţie şi istorie, de trecut şi valoare, lucruri ce se vor păstra nemuritoare şi generaţiilor viitoare.

Vrancea are aproximativ 50 de biserici de lemn,12  dintre aceste lăcașuri de cult au fost propuse de Direcția pentru Cultură Vrancea, pentru a fi incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO.


                                                         Biserica de lemn din Anghelești


                                         Biserica "Cuvioasa Paraschiva" din Câmpuri 
                                  
 
                                               Biserica veche de lemn din Străoane


                                       Biserica de lemn "Sfintii Voievozi" din  Răcoasa


                             Biserica de lemn "Adormirea Maicii Domnului" din Mănăstioara




                                                  Biserica de lemn din Vrâncioaia

 





                                                   Biserica de lemn din Valea Sării



                                                  Biserica de lemn din Nistorești





                            



 
   ..........Vă aşteptăm cu drag!





0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More