marți, 4 martie 2014

Obama: „Putin se poziţionează de partea greşită a istoriei” Ultimatum şi împuşcături în Crimeea

"

Ultimatumul Rusiei a expirat. SUA suspendă orice cooperare militară cu Moscova. 

Obama: „Putin se poziţionează de partea greşită a istoriei


Obama: „Putin se poziţionează de partea greşită a istoriei”  Ultimatum şi împuşcături în Crimeea


Statele Unite ale Americii au suspendat orice cooperare militară cu Moscova pe fondul intervenţiei ruse în Crimeea. Potrivit Pentagonului, au fost suspendate exerciţile şi reuniunile bilaterale, escalele navelor şi conferinţele de planificare militară. Sunt primele sancţiuni impuse de Washington Rusiei după operaţiunile militare în Ucraina. În replică, Moscova transmite că intervenţia în Crimeea este justificată, întrucât preşedintele destituit Viktor Ianukovici a cerut oficial Rusiei să trimită trupe pentru a restabili legea şi ordinea în Ucraina.


 Ultimatumul dat de trupele ruse armatei ucrainene din Crimeea pentru a se preda a expirat în urmă cu o oră. Până acum nu s-au înregistrat incidente. De altfel, oficialii de la Moscova au negat că ar fi dat un asemenea ultimatum.
Cert este că trupele ruse controlează deja mare parte a bazelor militare ucrainene din Crimeea, fără să fi tras măcar un foc de armă.
Odată cu primele sancţiuni anunţate, preşedintele Statelor Unite Barack Obama a acuzat Rusia că operaţiunile din Crimeea încălcă dreptul internaţional, poziţionându-l pe Vladimir Putin „de partea greşită a istoriei”.
În cadrul şedinţei Consiliului de Securitate al ONU, ambasadorul rus Vitali Ciurkin a prezentat o copie a scrisorii transmise de Viktor Ianukovici către Vladimir Putin: „Evenimentele din Kiev au adus Ucraina în pragul războiului civil. În ţară este haos şi anarhie. Oamenii sunt persecutaţi din motive politice şi de limbă. De aceea, cer preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, să folosească armata pentru a restabili legitimitatea, pacea, legea şi ordinea, stabilitatea şi pentru a apăra poporul ucrainean”, arăta preşedintele destituit al Ucrainei în misiva sa.
Pledoaria Rusiei nu a convins însă statele occidentale. „Acţiunea militară nu poate fi justificată pe baza unor ameninţări care nu au fost formulate şi care nu sunt puse în practică”, a apreciat Samantha Power, ambasadorul SUA la ONU.
Ignorând semnalele Occidentului, Rusia transmite un mesaj diferit noilor lideri de la Kiev. „Renunţaţi la politica de intimidare. Şi renunţaţi la ideea că puteţi impune, pur şi simplu, un regim revoluţionar în alte regiuni ale Ucrainei”, a solicitat ambasadorulVitali Ciurkin.
Ultimatum şi împuşcături în Crimeea
În tot acest timp, în Crimeea s-au strâns 16.000 de soldaţi ruşi, care deja deţin controlul asupra bazelor militare din zonă. „Militarii ruşi cer să depunem armele, să ne retragem militarii din baze şi să trecem de partea trupelor Federaţiei Ruse. Bineînţeles că nu putem face acest lucru, pentru că avem propriile reguli”, a declarat ucraineanulSerghei Stecenko, comandantul de drept al uneia dintre aceste baze militare.
Situaţia nu este mai uşoară nici pentru jurnaliştii trimişi în Crimeea. Doi ziarişti francezi au fost prinşi într-un schimb de focuri în timp ce transmiteau în direct din Simferopol.
Tensiuni sunt şi în alte zone din sudul Ucrainei. În Odessa, mii de manifestanţi pro-ruşi au luat cu asalt sediul administraţiei locale. O situaţie asemănătoare a fost şi în Doneţk.
În acest timp, preşedintele rus Vladimir Putin a urmărit mai multe exerciţii militare ale armatei, în apropiere de Sankt Petersburg. A fost prima apariţie în public a liderului de la Kremlin de la intrarea trupelor ruseşti în Crimeea. 
"
sursa : Digi 24 vezi articol  : aici 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More