miercuri, 14 august 2013

14 august 2013 by Viorica Crainic

Bine v - am regăsit!

"Omul înţelept se adaptează lumii; cel lipsit de judecată persistă în încercarea de a adapta lumea la sine însuşi."(George Bernard Show)

Monica Macovei: Modificarea Legii ANI se va reflecta "foarte prost" în raportul MCV, cu efecte pe Schengen.

Fostul ministru al Justiţiei a explicat la RFI de ce sunt în incompatibilitate, în opinia sa, aleşii locali care se află în acelaşi timp în conducerea unor regii:
"Să luăm exemplul unui primar sau preşedinte de Consiliu Judeţean. El este ales full-time de oameni să conducă Primăria sau Consiliul Judeţean, deci o slujbă permanentă. În acelaşi timp, el este membru în AGA sau în Consiliul de Administraţie al unei companii, cu care Primăria unde el este primar are contracte. De exemplu, o companie de transport, o companie de energie termică, gaz, companie de electricitate, companie de apă-canal. Noi nu vom şti ale cui interese le reprezintă primarul: ale cetăţenilor, care, evident, vor preţuri mai mici la apă, gaz, canal, gunoi, electricitate sau ale companiei respective, care vrea un profit cât mai mare, ca atare şi un preţ mai mare".
"O altă mare problemă dureroasă este că există societăţi comerciale, firme, care lucrează pentru aceste companii şi regii autonome, de exemplu produc ţevi sau multe alte piese de care ele au nevoie şi care sunt conduse de oameni din partid şi banii se duc la partid, deci sunt firme controlate de partide, care produc bani pentru partide", spune Monica Macovei.
Monica Macovei declară că "premierul iarăşi se bagă unde nu e treaba lui şi intervine iarăşi în justiţie", în contextul Legii ANI.
"Eu reţin că a afirmat ceva de genul «Nu putem declara incompatibili atâţia primari, trebuie să găsim o soluţie». În opinia mea, asta este o intervenţie, pentru că nu e rolul lui să declare incompatibil pe nimeni, el nu se ocupă de incompatibilităţi, se ocupă ANI şi instanţele de judecată, acolo unde oamenii au contestat şi există procese pe rol", spune ea.
"Dacă sunt atât de mulţi primari, înţeleg peste o sută, în această situaţie, soluţia într-un stat de drept, adică unde se respectă legea, este că toţi primarii şi premierul să-şi adapteze comportamentul la lege, nu să modifice legea, ca să continue ei un comportament absolut păgubos pentru oameni. Asta este ideea, nu să găsim soluţii să salvăm primarii, ci să găsim soluţii ca aceşti primari să nu mai fie incompatibili, adică să le spunem clar: plecaţi din Consiliile de Administraţie ale acestor companii. Deci, nu trebuie modificată această lege".

Emil Boc : Ceea ce face Guvernul este un atac sistematic la creşterea economică pe termen lung a României.

Emil Boc a declarat, astăzi, într-o conferinţă de presă, că anul 2013 era "unul extraordinar de favorabil" pentru a avea o creştere economică de peste 3 la sută, dacă banii erau lăsaţi la investiţii.

"Ceea ce face Guvernul în momentul de faţă este un atac sistematic la ceea ce înseamnă creşterea economică pe termen lung a României. Nu este posibil ca la fiecare rectificare bugetară să iei bani de la investiţii şi să îi duci în altă parte. Dumnezeu îţi dă, dar nu îţi bagă şi în traistă, şi mă refer la, probabil, cel mai bun an agricol din istoria României. Cu toate acestea, creşterea economică este sub 2,2 la sută, dacă nu se dau bani pentru investiţii să nu ne aşteptăm la o creştere economică serioasă. Anul acesta era unul extraordinar de favorabil pentru a avea o creştere economică de peste 3 la sută, dacă banii erau lăsaţi la investiţii. Din nefericire, şi de această dată, banii sunt luaţi de la investiţii şi duşi pentru a satisface alte proiecte cu componentă electorală ale USL. Asta este realitatea crudă", a spus Boc.
"Guvernul de la Bucureşti sfidează Transilvania, sfidează legăturile de infrastructură cu Bucureştiul, demonstrând că nu le pasă ce se întâmplă peste Carpaţi. Zero lei pentru Autostrada Transilvania, este respectul pentru ceea ce înseamnă contribuabilul la bugetul de stat din această parte a ţării. Nici nu se arată la orizont vreo intenţie a Guvernului de a continua sau finaliza Autostrada Transilvania", a spus Emil Boc.

Mihai-Răzvan Ungureanu :  Alianţa DA îşi va prezenta candidatul la prezidenţiale până la începutul lunii decembrie.

"Variantă la prezidenţiale a Forţei Civice, varianta Alianţei pentru Dreptate şi Adevăr, opţiunea noastră de fapt, o veţi avea în fapt, sper eu, până la începutul lunii decembrie a acestui an. Înţelegerea noastră la nivelul Alianţei pentru Dreptate şi Adevăr, alianţă pe cale să se extindă, este de a sprijini un unic candidat la prezidenţiale. Şi înclinăm să luăm această decizie nominalizând persoana în cauză până la începutul lunii decembrie a acestui an", a declarat preşedintele Forţei Civice, Mihai-Răzvan Ungureanu, într-o conferinţă de presă.

Întrebat dacă Iniţiativa România Liberală se va alătura Alianţei DA, Ungureanu a spus că IRL le este oricum alături.
"Iniţiativa România Liberală este oricum alături de noi. Toamna acestui an ne va aduce în situaţia de a formaliza relaţia dintre Alianţa pentru Dreptate şi Adevăr şi IRL. Avem discuţii destul de avansate cu mai multe formaţiuni politice de centru-dreapta", a spus acesta.
"Există o matrice de candidat la Preşedinţie. Acea matrice, de fapt, o susţinem, nu vorbim de nume, nu vorbim de principii. Şi unul dintre aceste principii spune în felul următor: un preşedinte capabil să-şi asume prin greutatea poziţiei sale executive şi pe seama votului pe care-l are continuarea proceselor de reformă structurală a statului. Şi cred că există destule nume în politica românească, mai ales din generaţia căreia eu îi aparţin, capabile să facă acest lucru. (...) În condiţiile în care domnul Antonescu candidează cred că este o datorie civică a oricărui cetăţean al României să-l contracandideze", a adăugat preşedintele FC.
El a precizat că şi în privinţa candidaţilor pentru alegerile europarlamentare Forţa Civică va merge pe o "listă comună" în cadrul Alianţei DA.
"Suntem convinşi că o listă comună alcătuită din nume de notorietate naţională şi cu biografie profesională şi politică ireproşabilă pot aduce succes. Vorbesc în numele Alianţei pentru Dreptate şi Adevăr acum. Face parte din principiile fondatoare ale alianţei: listă comună la europarlamentare, candidat unic la prezidenţiale, colaborare pe politică strânsă în localele şi generalele din 2016", a precizat acesta.

Victor Ponta : Şi recunosc că am murit de râs.

Premierul Victor Ponta a declarat marţi seară la RTV :
"Nu ştiu să vă spun aşa ceva. Nu am pe nimeni în vizor, vreau să schimb pe X sau pe Y. La sfârşitul lunii avem, în primul rând, ca fiecare partid în parte, PSD, PNL, o serie de întâlniri cu toate structurile noastre politice culminând cu întâlnirea cu grupurile parlamentare, după care avem o acţiune comună a USL, cu grupuri, cu toţi parlamentarii, cu conducerile noastre politice şi acolo, dacă va fi cazul, vom lua decizii. Dar, practic, pregătim toată toamna politica".
"Până acum nu mi s-a întâmplat să susţin un om care nu are susţinere politică sau dacă a fost, mi-am asumat acest lucru şi partidul m-a sprijinit, dar nici nu m-am apucat să schimb pe cineva doar că nu-mi place mie. Nu aşa se face şi nu aşa funcţionează o echipă guvernamentală, din punctul meu de vedere. Există două tipuri de a face politică: există stilul domnului Băsescu, care în jur are numai slugi, pe care le schimbă ca pe şosete - că îi schimbă, că îi dă afară, că îi ia înapoi".

Premierul a precizat că a aflat despre convocarea CSAT de către preşedintele Băsescu pe chestiunea CFR Marfă după ce a coborât din avionul cu care a plecat în SUA, în vacanţă.
"Când am aterizat, da. Şi recunosc că am murit de râs. L-am sunat pe domnul Oprea (vicepremierul Gabriel Oprea - n.r.), i-am zis: 'du-te domnule, duceţi-vă miniştrii care sunteţi. Spuneţi-i (preşedintelui Băsescu - n.r.) să spună pe stenograma la CSAT dacă este ceva ilegal cu CFR-ul'. Eu le-am spus, e-n regulă. Astăzi, când am venit din vacanţă, am văzut că nu e nimic. Am semnat forma spre publicare la Monitorul Oficial (a Hotărârii de Guvern privind privatizarea CFR Marfă - n.r.) pentru că, conform deciziei CSAT nu e nicio problemă de legalitate. Hotărârea astăzi am contrasemnat-o, probabil că se va publica mâine. Şi atunci, curg 60 de zile, timp în care trebuie să plătească preţul (firma câştigătoare -n.r.) şi să se finalizeze".
"Eu nu am mai vorbit cu preşedintele Băsescu. Data e foarte sigură, de la accidentul din Muntenegru. Preşedintele s-a dus atunci, a treia sau a patra zi, s-a dus la televizor... Nu faptul că a minţit: domne' ştiu că am (informaţia despre tragedia din Muntenegru - n.r.) de la şapte fără cinci, ci faptul că a folosit moartea unor oameni pentru o minciună politică. Eu am cerut tuturor instituţiilor statului să-mi comunice oficial şi mi-au comunicat oficial, servicii de informaţii, Ministerul de Externe, la ce oră fiecare om, fie ambasadorul nostru, fie din România, a aflat. Primul care a aflat a fost la opt şi douăzeci, deci la o oră şi jumătate de când zicea preşedintele că ştie. Faptul că preşedintele a minţit, că minte des, nu e asta problema, dar faptul că a minţit legat de moartea unor oameni mi s-a părut chiar şi pentru Băsescu, şi aici nu mai folosesc preşedintele, mai mult decât e acceptabil. Din acel moment şi până în această seară nici nu am mai vorbit şi nici nu intenţionez".

Partidul Conservator  : Susţine ofensiva împotriva corupţiei din aparatul public.

Partidul Conservator va dezbate în forurile autorizate măsura suspendării din partid a membrilor PC care ar putea fi implicaţi într-un dosar de corupţie care vizează fonduri publice, până la clarificarea cazului.

''Având în vedere dezbaterea privind posibilă implicare a unor membri PC într-un dosar de corupţie care vizează fonduri publice, Partidul Conservator precizează că, în conformitate cu Statutul partidului şi având în vedere probatoriul propus de procurori, va dezbate în forurile autorizate măsura suspendării din partid a acestora până la clarificarea cazului. Partidul Conservator susţine ofensiva împotriva corupţiei din aparatul public, militând însă constant pentru o justiţie obiectivă şi independentă de influenţe politice'', se arată într-un comunicat al PC transmis marţi AGERPRES.

Crin Antonescu: Susţin clarificarea legislativă a Legii ANI.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat marţi că susţine iniţiativa primarilor pentru clarificarea Legii ANI în ceea ce priveşte incompatibilităţile. Antonescu a fost întrebat într-o conferinţă de presă dacă PNL va face presiuni pentru modificarea Legii ANI în ceea ce priveşte incompatibilităţile.
"Nu s-a pus nicio secundă problema presiunii asupra ANI. Ce presiune să facem asupra ANI? Când PDL avea foarte mulţi primari, mulţi dintre ei în aceeaşi situaţie, că nu s-au apucat 1.000 de oameni să facă şmecherii - aici avem chiar de-a face cu o problemă de sistem şi de interpretare a legii - ANI nu a sesizat chestiunea asta. Desigur, sunt 1.000 de primari, dar ce plăcut este pentru ANI să pigulească aşa câte unul. Iohannis, s-a nimerit Iohannis. Moloţ, s-a nimerit Moloţ. Nicuşor Constantinescu, doar n-o să-i ia pe toţi 1.000. Luăm pe sărite, cum vrem, ne împiedică cineva? Independenţa justiţiei, sigur", a afirmat Antonescu.

"Pe de altă parte, aşa cum primarul Klaus Iohannis a explicat, ei au fost în situaţia de a intra ca reprezentanţi ai administraţiei locale în aceste consilii, tocmai în condiţiile în care existau reglementări şi europene care practic cereau acest lucru. (...) Ceea ce cer primarii, din câte ştiu eu, cerere pe care o susţin, este să se facă o clarificare de natură legislativă", a susţinut liderul PNL.

De asemenea, el a susţinut că reacţia sa în cazul declaraţiilor liderului partidului maghiar Jobbik, Gabor Vona, a venit la trei zile după momentul în care au fost făcute deoarece Senatul este în vacanţă parlamentară.
"Instituţia unde lucrez şi pe care o conduc, Senatul României, nu este în activitate, este în vacanţă parlamentară, aşa este conform Constituţiei şi legilor care guvernează activitatea Parlamentului. Dacă nu este sesiune extraordinară, şi nu este, Parlamentul se află în vacanţă parlamentară. Nu este o instituţie care să aibă o activitate care să nu se bucure şi de participarea mea. (...) Eu consider (...) că rolul nostru, al celor care facem politică, lideri de partid, nu este acela de a oferi în permanenţă un duel al declaraţiilor şi al comentariilor. (...) Nu fac comentarii de pe plajă, nu povestesc cât am slăbit sau m-am îngrăşat. Încerc o comunicare esenţială", a spus Antonescu, punctând că afirmaţiile legate de Ungaria reprezintă o temă majoră, dar la care nu trebuie răspuns în cinci minute.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a susţinut marţi că încă nu şi-a încheiat concediul, arătând că va lua o decizie în următoarele 24 de ore dacă va pleca din nou.

Codrin Ştefănescu: ANI îşi bate joc atât de alegători, cât şi de aleşi.

Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, consideră că Agenţia Naţională de Integritate (ANI) 'îşi bate pur şi simplu joc atât de alegători, cât şi de aleşii locali, punând în pericol chiar siguranţa naţională' şi susţine că se poate ajunge la blocarea administraţiei la nivel naţional.
"Dacă cifra vehiculată până în prezent, de aproximativ 1.200 de aleşi locali aflaţi în stare de incompatibilitate, este reală, avem în mod clar o problemă sistemică care poate duce la blocarea administraţiei la nivel naţional. Mai mult, este inadmisibil ca pe o hibă a legii să creezi degringoladă în toată administraţia publică din ţară doar dintr-un exces de zel ce confirmă, încă o dată, că această instituţie a fost şi rămâne fidelă regimului băsist". spune social-democratul.
"De altfel, şefii ANI cunosc faptul că legea în baza căreia lucrează nu corespunde cu legislaţia europeană în domeniu care, din contră, consideră ca obligatorie prezenţa aleşilor locali în consiliile de administraţie ale instituţiilor subordonate administraţiilor publice. Practic, ANI profită în mod suspect de faptul că o modificare a Legii 161/2003 actualizată (privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei) este posibil să nu se aplice retroactiv, dar şi de faptul că suntem pe o zonă aflată sub monitorizarea Comisiei Europene", mai spune social-democratul.

CFR Călători: Biletele de tren se vor scumpi cu  10% de la 1 septembrie.

Preţul biletelor de tren s-ar putea majora cu cel mult 10% de la 1 septembrie a.c., dacă proiectul de ordin aflat în prezent pe site-ul Ministerului Transporturilor va trece de şedinţa Comisiei de Dialog Social, programată să se desfăşoare săptămâna viitoare, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, Alina Predescu, purtătorul de cuvânt al CFR Călători.
"Proiectul de ordin al ministrului Transporturilor pentru creşterea tarifelor pentru transportul feroviar public de călători se află la ora actuală pe site-ul ministerului, urmând ca săptămâna viitoare să intre în şedinţa Comisiei de Dialog Social, unde vor fi prezenţi şi reprezentanţii sindicatelor. Dacă proiectul va trece de comisie în forma actuală, atunci biletele s-ar putea scumpi cu maximum 10%. Creşterea tarifelor se va face însă diferenţiat, în cazul rutelor de navetă sau a celor turistice urmând să se aplice un procent minim de majorare", a afirmat Alina Predescu.

Ionel Blănculescu : Datele economice sunt încurajatoare, dar consumul intern îşi va reveni abia în 2015.

"Datele sunt încurajatoare, dar nu pot fi transferate în nivelul de trai, reprezintă mai mult date statistice, date economice, care arată un trend pozitiv. Concluzia acestor date este că ne aflăm pe un trend pozitiv. Acest lucru nu face decât să încurajeze economia românească să continue demersurile, care vor fi încununate cu mai mult succes în toamna acestui an, când producţia agricolă va aduce un plus de creştere economică', a afirmat Ionel Blănculescu, consilier onorific al premierului şi proprietarul unei companii de consultanţă financiară.
"Creşterea economică este firavă la momentul de faţă. Când creşterea economică se va consolida şi va depăşi 4-4,5%, atunci consumul intern cu certitudine va creşte. Consumul intern va reveni la un nivel satisfăcător în anul 2015, iar anii 2015-2018 vor fi ani foarte buni ai economiei româneşti", a apreciat consilierul primului ministru.

BNR  : Monede dedicate împlinirii a 100 de ani de la naşterea Mariei Tănase.

Banca Naţională a României (BNR) lansează în circuitul numismatic, miercuri, o monedă din argint, una din tombac cuprat şi un set de trei monede (din aur, din argint şi din tombac cuprat) dedicate împlinirii a 100 de ani de la naşterea cântăreţei Mariei Tănase (25 septembrie 1913 - 22 iunie 1963).
 Monedele din aur, din argint şi din tombac cuprat vor fi ambalate, separat, în capsule de metacrilat transparent. Monedele din argint, din tombac cuprat şi seturile vor fi însoţite de broşuri de prezentare a acestei emisiuni numismatice, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.
Tirajul pentru această emisiune este de 500 de bucăţi monede din argint, 250 de bucăţi monede din tombac cuprat şi 100 de seturi monede (din aur, argint şi tombac cuprat).
Preţurile de vânzare sunt: 300 de lei/bucată, exclusiv TVA, pentru monedă din argint, inclusiv broşura de prezentare; 80 de lei/bucată, exclusiv TVA, pentru monedă din tombac cuprat, inclusiv broşura de prezentare; 1.810 lei/bucată, exclusiv TVA, pentru setul de trei monede (din aur, din argint şi din tombac cuprat), inclusiv broşura de prezentare.
Monedele din aur, din argint şi din tombac cuprat dedicate împlinirii a 100 de ani de la naşterea Mariei Tănase au putere circulatorie pe teritoriul României.
Lansarea în circuitul numismatic a monedelor din argint, din tombac cuprat şi a setului de monede se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Cluj : Ghid turistic al Clujului în alfabetul Braille.

Primarul Emil Boc a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că noul ghid arată faptul că autorităţile sunt atente la turiştii care ajung să viziteze oraşul.

"Lansăm în premieră în România primul ghid turistic al oraşului pentru nevăzători realizat de Primăria Cluj-Napoca în cadrul proiectului european «La pas prin oraşul comoară». Ghidul a fost tipărit într-un tiraj de 200 de exemplare cu sprijinul profesorilor de la Liceul pentru Deficienţi de Vedere din Cluj-Napoca. Dacă va fi cazul vom suplimenta tirajul. Acest ghid arată dimensiunea europeană a oraşului şi grijă faţă de toţi turiştii, cărora le sunt puse la dispoziţie material informative de toate genurile. Pentru noi, persoanele nevăzătoare sunt cetăţeni ai oraşului, au aceleaşi drepturi şi merită aprecierea noastră", a spus Boc.
Emanuel Boboiu, profesor la Liceul pentru Deficienţi de Vedere Cluj-Napoca, a citit din ghid şi a spus că ideea editării acestuia este "foarte bună".
"Destul de rar se întâmplă să găsim astfel de material turistice accesibile pentru nevăzători. Era nevoie, cu siguranţă, de un astfel de ghid, să ne putem informa şi noi alături de persoanele văzătoare", a afirmat Boboiu.
Ghidul cuprinde informaţii despre istoria municipiului Cluj-Napoca, edificii religioase, statui, palate, muzee, artă şi cultură, dar şi informaţii practice pentru turişti.
Tipărirea ghidului a costat 2.000 de euro.

Angela Merkel : Creşterea taxelor ar fi "otravă" pentru economia Germaniei.

Creşterea taxelor ar fi "otravă" pentru economia Germaniei, a declarat cancelarul german Angela Merkel, în contextul campaniei pentru alegerile parlamentare programate în luna septembrie.
Angela Merkel a reluat după o vacanţă de două săptămâni campania propriei formaţiuni, CDU, respingând acuzaţiile că are o abordare excesiv de precaută. Cancelarul a invocat divergenţe de opinie "foarte clare" cu opoziţia social-democrată în privinţa taxelor. Peer Steinbrueck, candidatul desemnat de social-democraţi (SPD) pentru postul de cancelar în eventualitatea în care partidul va forma guvernul, a promis că va majora taxele, transmite Bloomberg.
"Pot indica multe controverse" între marile partide, a afrmat Merkel într-un interviu acordat postului de televiziune Phoenix. Merkel începe miercuri un tur electoral care include 56 de oraşe germane.
De asemenea, Merkel a negat că ar avea intenţia să nu ducă până la capăt un eventual nou mandat de cancelar, după ce în presa germană au apărut informaţii că s-ar putea retrage în câţiva ani.

Rusia : Vor fi  închise peste 700 de şcoli.

Rusia va închide anul acesta peste 700 de şcoli din cauza problemelor demografice, a anunţat miercuri şeful serviciilor sanitare ruse, Ghenadi Onişcenko, relatează AFP.
"Ne aşteptăm la închiderea a 733 de şcoli, din care 464 în Rusia centrală. Înţelegeţi de ce: nu sunt copii", a declarat Onişcenko, citat de agenţia Interfax. Circa 44.000 de şcoli îşi vor deschide porţile în Rusia la 1 septembrie, începutul noului an şcolar, pentru a primi 13 milioane de elevi, potrivit aceleiaşi surse.
Rusia, care numără în prezent peste 143 de milioane de locuitori, a pierdut mai mult de cinci milioane de locuitori după căderea URSS, în 1991, iar studiile publicate în ultimii ani previzionează un declin demografic important.

Eurostat  : Uniunea Europeană precum şi cele 17 state din zona euro au ieşit din recesiune în trimestrul al doilea.

Uniunea Europeană precum şi cele 17 state din zona euro au ieşit din recesiune în trimestrul al doilea, graţie unei creşteri a Produsului Intern Brut de 0,3% (în ambele zone) comparativ cu primul trimestru al acestui an, conform unei estimări preliminare publicate miercuri de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat), transmite AFP. Cifrele publicate de Eurostat sunt superioare estimărilor analiştilor, care în cazul zonei euro mizau pe o creştere de 0,2% în perioada aprilie-iunie 2013, după şase trimestre consecutive de contracţie care corespund celei mai lungi recesiuni din istoria zonei euro.
Primele două economii din zona euro (Germania şi Franţa) au înregistrat creşteri economice peste aşteptări, 0,7% şi respectiv 0,5%. O altă veste bună este că Portugalia a ieşit din recesiune în al doilea trimestru al acestui an, graţie unui avans al PIB de 1,1%, prima creştere a PIB-ului înregistrată în ultimii doi ani.
"Dacă zona euro a ieşit din recesiune, criza datoriilor din cele mai fragile ţări nu s-a încheiat încă", estimează Jonathan Loynes, analist la Capital Economics.

În cazul României, potrivit datelor preliminare publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică /INS/, în al doilea trimestru din 2013, PIB a înregistrat o creştere anuală cu 1,3% pe seria brută şi cu 1,2% pe seria ajustată sezonier. De asemenea, Produsul Intern Brut în trimestrul ÎI 2013 a fost, în termeni reali, mai mare cu 0,3% comparativ cu trimestrul I 2013 (date ajustate sezonier).

Egipt  : Violenţe la Cairo.

Cel puţin 200 de susţinători ai preşedintelui demis Mohamed Morsi au fost ucişi şi câteva mii au fost răniţi miercuri în asaltul forţelor de ordine împotriva a două pieţe pe care aceştia le ocupau la Cairo, relatează EFE, care citează declaraţii ale Fraţilor Musulmani. Pe pagina de internet a Fraţilor Musulmani (islamişti), aceştia au mai scris că autorităţile egiptene au arestat mai mulţi manifestanţi în timpul operaţiunilor. Islamiştii au precizat că, printre răniţi, există şi minori. Totodată, Fraţii Musulmani au denunţat faptul că forţele de poliţie au deschis focul împotriva unor manifestanţi care se strânseseră în moscheea Al Istiqama, situată în apropierea pieţei Nahda.
Televiziunea de stat a transmis că cel puţin 200 de simpatizanţi ai Fraţilor Musulmani au fost reţinuţi în timpul operaţiunilor şi că poliţia a reuşit deja să evacueze piaţa Nahda. Potrivit Xinhua, televiziunea de stat a transmis imagini de la faţa locului în care se vedea cum poliţia demonta corturile protestatarilor. Nu a fost posibil să se confirme bilanţul cu privire la numărul de morţi şi răniţi din surse independente. Un ziarist AFP a numărat cadavrele a 17 manifestanţi, dintre care unii au fost ucişi de gloanţe.
Totodată, guvernul a anunţat blocarea circulaţiei feroviare pentru a împiedica organizarea de manifestaţii în afara capitalei Cairo.

ŞTIRI METEO

Administraţia Naţională de Meteorologie a actualizat, astăzi, informarea meteo de caniculă, disconfort termic, instabilitate atmosferică, care va fi valabilă de miercuri de la ora 10:00 până vineri la ora 06:00
Astăzi, vremea se menţine caniculară în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei şi al Banatului, zone în care disconfortul termic va fi accentuat. În aceste regiuni se vor înregistra frecvent temperaturi maxime în jur de 35 de grade, iar în Lunca Dunării de 37 de grade.
Joi 15 august,  disconfortul termic se va menţine ridicat în Dobrogea, sudul şi estul Munteniei, precum şi în sudul Olteniei, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi va depăşi uşor pragul de 80 al disconfortului termic, iar maximele termice vor fi de 34...36 de grade.
Totodată, începând din după-amiaza zilei de miercuri şi până în dimineaţa zilei de vineri, vor fi intervale cu instabilitate atmosferică accentuată. Se vor semnala averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, pe arii extinse la munte, dar şi în centrul, nordul, nord-estul şi sud-vestul teritoriului şi pe spaţii mai restrânse în celelalte zone. Ploile vor avea şi caracter torenţial, izolat va cădea grindină, iar cantităţile de apă vor depăşi 30...35 l/mp.

PERSONALITĂŢI

John Galsworthy

John Galsworthy (n. 14 august 1867 - d. 31 ianuarie 1933) a fost un prozator englez, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 1932.
John Galsworthy s-a născut la 14 august 1867 la Kingston Hill(comitatul Surrey), într-o familie de juriști a căror bunăstare a prosperat sub domnia reginei Victoria. Împreună cu frații și surorile lui, el a crescut în casele din ce în ce mai splendide, pe care tatăl său, mare proprietar funciar, le construiește în apropierea Londrei. După studii întreprinse la Harrow și apoi la Oxford, el intră în barou, dar curând va părăsi această profesie. O idilă nefericită îl deprimă atât de mult, încât tatăl lui îl trimite într-o călătorie pe mările sudului, în cursul căreia este obligat să se familiriazeze cu dreptul maritim. În drum spre Australia pe pachebotul Torrens, John Galsworthy se împrietenește cu un ofițer maritim de origine poloneză care-și povestește minunat aventurile sale de marinar și contrabandist. Această întâlnire cu Joseph Conrad, care deja își terminase primul său roman, va trezi în el tentația de a deveni scriitor. Debutează în literatură sub numele său adevărat, în 1904, cu romanul The Island Pharisees ("Insula fariseilor"), care are parte de o primire obișnuită. Va primi totuși pentru acest manuscris, ca și pentru celelalte, sfaturi avizate și susținerea unui consilier literar, pe cât de talentat pe atât de influent, Edward Garnett, faimosul editor care a jucat un rol la fel de decisiv pe lângă Joseph Conrad, D. H. Lawrence și Arnold Bennett. Succesul îl cunoaște cu cea de-a doua lucrare: The Man of Property (1906). John Galsworthy "amorsează" saga familiei Forsyte pe care o va completa cincisprezece ani mai târziu, și unde domină acel personaj fascinant care este Soames.  Va apăra sindicalismul, în Strife (1909) sau va denunța oroarea recluziunii criminale, în Justice (1910) cu atâta vigoare, încât Winston Churchill, pe atunci ministru de Interne, va reforma sistemul penitenciarelor britanice.John Galsworthy excelează în arta portretului. Este un atent observator al trăsăturilor care relevă calități sau defecte rezultând din determinarea socială a personajelor. Compasiunii sale sincere, izvorâtă dintr-o înțelegere sensibilă a nedreptăților ca și a victimelor epocii, i se adaugă însă uneori tendințe moralizatoare tradiționale scrisului englezesc. Scriitorul a apărut unora dintre criticii sau comentatorii săi ca un om care-și zugrăvește personajele sub multiple aspecte, abținându-se însă de a le judeca. În fapt, prin însăși alegerea și punerea în valoare a unei trăsături sau a alteia, Galsworthy își conduce cititorul spre o anume apreciere a oamenilor și faptelor lor. Copleșit de onoruri, John Galsworthy primește în 1929 Ordinul Meritului, după ce refuzase, cu 11 ani în urmă, titlul de cavaler, oferit de Coroană. Fondează în 1921 Clubul PEN, celebra asociație internațională de scriitori, cu sediul la Londra, devenindu-i primul președinte. O dată cu Sfârșit de capitol, un nou triptic care va prelungi trilogiile precedente, el descrie lenta eroziune a unei alte familii, cu tradiții mai vechi și de sorginte mai aristocratică decât cea a familiei Forsyte. Cu puțin înainte de moartea scriitorului, în 1932, un premiu Nobel pentru literatură vine să încoroneze această operă, în care satira socială este temperată de nostalgia unei lumi revolute. Galsworthy nu va putea să-și primească personal acest premiu, încetând din viață în ziua de 31 ianuarie 1933.

Steve Martin

Inconfundabilul actor de comedie Steve Martin s-a născut la data de 14.08.1945 în Waco, Texas, Statele Unite ale Americii. Ocupă locul 6 în topul 100 al celor mai buni actori de comedie. Este, fără îndoială, unul dintre cele mai versatili şi de succes actori de public. În adolescenţă a lucrat la scoala The Magic Shop, în Disneyland, în care a învăţat să facă animale din baloane şi să jongleze, ceea ce-i va folosi mai târziu în filme. Nu toată lumea ştie că înainte de a deveni actor Steve Martin a câştigat un premiu Emmy pentru scenariul showului TV "The Smothers Brothers Comedy Hour". În anul 1978 lui Steve Martin i s-a oferit primul său rol pe marele ecran în filmul muzical Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Bând.


A studiat la universitatea Garden Grove High School. Pentru a scăpa de renumele de simplu comedian, Steve Martin a debutat în 1988 pe scena într-o adaptare reuşită a piesei Aşteptându-l pe Godot, după care în 1992 a repetat performanţa cu piesa "Leap of Faith".


S -A ÎNTÂMPLAT ÎN 14 AUGUST......

Evenimente

    1826: O comisie a Academiei verifică metoda descrisă de Jerome Balard pentru obținerea unui nou element:               bromul. Rezultatele se confirmă.
    1914: Mina de diamante The Big Hole de la Kimberley, Africa de Sud se închide. Din 1871, aici s-au excavat  22,5 milioane de tone de pământ și s-au obținut 2722 kg de diamante.


    1945: Philippe Pétain, șeful regimului de la Vichy, este condamnat de un tribunal francez la moarte prin  împușcare. Charles de Gaulle îi va comuta sentința la închisoare pe viață, datorită
vârstei înaintate și a meritelor   din timpul Primului Război Mondial.

Philippe Pétain (Henri Philippe Benoni Omer Joseph Pétain) (n. 24 aprilie 1856 – d. 23 iulie 1951) a fost un mareșal al Franței care a ocupat funcția de Șef al Statului în Regimul de la Vichy (Chef de l'État Français) din 1940 până în 1944. Pétain, care în 1940 avea 84 de ani, a fost cel mai în vârstă șef al statului francez din toate timpurile.
Erou din primul război mondial, acțiunile sale din timpul celui de-al doilea război mondial l-au adus în fața tribunalului care l-a condamnat la moarte cu anularea drepturilor și onorurilor civice și militare pentru înaltă trădare și colaboraționism cu Germania nazistă. Condamnarea la pedeapsă capitală a fost comutată de Charles de Gaulle în închisoare pe viață. În zilele noastre, Pétain este considerat un trădător, iar pétainisme este un termen peiorativ folosit pentru definirea unui anumit tip de politică reacționară.
Pe 22 iunie, Pétain a semnat armistițiul cu Germania Nazistă, prin care acceptă ca Reich-ul să preia controlul asupra nordului și vestului Franței, a coastei atlantice, inclusiv asupra capitalei Paris. Guvernului francez îi revenea controlul asupra a aproximativ două cincimi din teritoriul Fanței metropolitane. Capitală de jure a rămas Parisul, în vreme ce capitală administrativă a fost desemnat orașul Vichy.
Camera deputaților și Senatul s-au reunit într-o ședință comună pe 10 iulie pentru a ratifica armistițiul. În aceeași ședință, cu 569 voturi pentru, 80 împotrivă și 18 abțineri, Pétain a primit dreptul de a promulga o nouă constituție, care ducea la încheierea perioadei de existență a celei de-a treia Republici Franceze. În ziua următoare, Pétain și-a asumat puteri dictatoriale, ca „Șef al statului”.
Pétain a devenit apărătorul unei Frânte rurale și catolice, respingând în același timp orice formă de internaționalism. În ciuda faptului că Franța capitulase și devenise o marionetă a lui Hitler, Pétain a continuat să conducă ghidându-se după principii militare.
Pétain pe un timbru francez, 1944
Nici Pétain, nici vreunul dintre succesorii săi, Pierre Laval, Pierre-Etienne Flandin ori François Darlan nu s-au opus cererilor Germaniei pentru sprijinirea indirectă a Axei.
Se amintește că totuși, atunci când Hitler s-a întâlnit cu Pétain la Montoire în octombrie 1940 pentru discuții pe tema rolului Franței în noua „ordine europeană”, mareșalul „l-a ascultat pe Hitler în tăcere. Nici măcar o dată nu a rostit un cuvânt de simpatie pentru Germania”. Cu toate acestea, Regimul de la Vichy a rămas un stat neutru, dar în conflict cu Franța Liberă. După ce britanicii au atacat și scufundat flota franceză de la Mers el Kébir și de la Dakar, Pétain a hotărât să colaboreze cu ocupantul nazist. Pétain a acceptat crearea unei forțe armate colaboraționiste „Milice française”, pusă sub comanda maiorului SS Joseph Darnand. Această forță pronazistă a desfășurat împreună cu forțele germane o campanie de represiune îndreptată împotriva Rezistenței ("maquis"). Pétain l-a numit pe Darnand secretar de stat al Ministerului ordinei (Secrétaire d'Etat au Maintien de l'Ordre). În august 1944, Pétain a încercat să se distanțeze de crimele milițienilor, scriind o scrisoare lui Darnand prin care critica „excesele” organizației. Darnand i-a răspuns sarcastic lui Pétain, cum că ar fi trebuit să se „gândească la asta mai înainte”.
În 1945, Pétain a fost judecat pentru colaboraționism și, după ce a fost găsit vinovat, a fost condamnat la moarte prin împușcare. Charles de Gaulle, care a ocupat pentru ceva vreme după război postul de prim-ministru al Franței, i-a comutat sentința la închisoare pe viață, datorită vârstei înaintate cât și a meritelor din timpul primului război mondial. În închisoarea de pe Île d'Yeu, o insuliță din Oceanul Atlantic, Pétain s-a senilizat rapid, având nevoie de îngrijire continuă. A murit la vârsta de 95 de ani, în 1951. A fost îngropat în complexul penitenciar, deși au existat unele voci care au cerut că rămășițele sale pământești să fie îngropate în mormântul pregătit pentru el la Verdun.
În zilele noastre, în Franța, cuvântul pétainisme definește ideologia autoritaristă și reacționară, care este animată de nostalgia pentru o societate rurală, agricolă, tradiționalistă și catolică.

     1980: Conduși de Lech Wałęsa, muncitorii de la Șantierele Navale din Gdańsk au declanșat grevele                             împotriva guvernului comunist, înființând sindicatul liber Solidaritatea.

     2003: O pană de curent paralizează nord-estul Statelor Unite și părți ale Canadei. Aproximativ 50 de                             milioane de oameni nu au avut electricitate.

S -a născut în............

    1758: Carle Vernet, pictor francez (d. 1835)
    1777: Hâns Christian Ørsted, fizician și chimist danez (d. 1851)
    1815: Charles Naudin, biolog francez (d. 1899)
    1840: Richard von Krafft-Ebing, psihiatru german (d. 1902)
    1865: Dmitri Merejkovski, scriitor rus (d. 1941)
    1867: John Galsworthy, scriitor britanic, laureat Nobel (d 1933)
    1875: Mstislav Dobujinski, pictor rus (d. 1957)
    1876: Sibilla Aleramo, scriitoare italiană (d. 1960)
    1933: Bryce Courtenay, scriitor australian (d. 2012)
    1944: Dumitru Ichim, poet, prozator și eseist român
    1945: Steve Martin, actor american de comedie
    1945: Ioan Chezan, muzician și dirijor român
    1965: Emmanuelle Beart, actriță franceză
    1966: Halle Berry, model și actriță americană

Decese

    1784: Michael Hißmann, filosof german din Transilvania (n. 1752)
    1942: Maximilian Kolbe, preot polonez (n. 1894)
    1941: Paul Sabatier, chimist francez, laureat al Premiului Nobel în 1912 (n. 1854)
    1956: Bertolt Brecht, poet, dramaturg și regizor german (n. 1898)
    1958: Frédéric Joliot-Curie, fizician francez, laureat al Premiului Nobel (n. 1900)
    1972: Jules Romains, poet, prozator, dramaturg francez (n. 1885)
    1984: Vasile Lovinescu, eseist, dramaturg român (n. 1905)
    1994: Elias Canetti, scriitor englezo-austriac, laureat Nobel (n. 1905)
    1996: Sergiu Celibidache, dirijor și compozitor român stabilit în Franța, membru de onoare (1992) al Academiei Române (n. 1912)
    2004: Czesław Miłosz, scriitor polonez, laureat Nobel (n. 1911)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More