luni, 12 august 2013

12 august 2013 by Viorica Crainic

 Bine v - am regăsit!

"Înţelepciunea îşi are excesele ei şi are tot atâta nevoie de moderaţie ca şi nebunia."( Michel de Montaigne)

Preşedintele Traian Băsescu: În România nu va exista o regiune autonomă.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, astăzi, la Universitatea de la Izvorul Mureşului :

''Aţi auzit că în România se discută un proiect de reorganizare administrativă a ţării. (...) Ce vă pot garanta este că niciodată nu se va face reorganizare pe criterii etnice. Cei care cred că este posibil aşa ceva ne confundă cu staliniştii. Numai Stalin a organizat Regiunea Autonomă Maghiară. Aşa ceva nu va fi în România - o regiune autonomă. România este definită ca stat unitar de Constituţia democratică adoptată (...) În ceea ce priveşte principiul general al tratamentului pentru minorităţi, (...) România a adoptat o legislaţie extrem de bună şi aş sublinia - unii cred că sunt praguri care pot fi depăşite. Ca şef al statului român vă spun că niciun prag al Constituţiei nu poate fi luat în discuţie, nici depăşit''.

''Poate să se perinde prin Harghita şi Covasna toată protipendada politică a Ungariei şi probabil e ultimul an când au putut să o facă atât de relaxat (...) Anul acesta s-a ajuns la limita când (...) vă spun, de aici, din Harghita, că e prea mult şi nu se va mai repeta. Am crezut că funcţionează decenţa. Anul acesta mi-au dovedit că pot fi indecenţi. În mod categoric, România va adopta foarte rapid, alături de alte state - pentru că Ungaria a devenit un focar de instabilitate privind tratamentul minorităţilor în regiune (...), politica Budapestei a început să creeze dificultăţi - (...) România îşi va asuma lidershipul punerii la punct a Budapestei''.

''Aş vrea mult că Universitatea de la Izvoru Mureşului să nu fie o replică la Tusvanyos, pentru că, dacă se va petrece cum s-a petrecut anul acesta (n.r. - Universitatea de la Băile Tuşnad) este posibil ca ea să nu se mai petreacă pe teritoriul României. România este un stat care respectă suveranitatea altor state şi pleacă de la premisa că minorităţile sunt punţi de legătură şi nu de discordie între alte state'', a spus Traian Băsescu

"Ce vă pot garanta este că niciodată nu se va face reorganizare administrativă a ţării pe criterii etnice. Cei care cred că este posibil aşa ceva ne confundă cu staliniştii. Numai Stalin a organizat Regiunea Autonomă Maghiară. Aşa ceva nu va fi în România, o regiune autonomă".

Kelemen Hunor: UDMR respinge şi se delimitează de afirmaţiile liderului partidului ungar Jobbik.

"Nu putem accepta în secolul XXI intervenţia şi influenţa partidelor extremiste în societatea noastră. Noi nu avem nici o relaţie instituţională cu Jobbik şi nici cu alte forţe extremiste şi aceste afirmaţii nu ne ajută cu nimic. Respingem şi ne delimităm de astfel de afirmaţii", a spus Kelemen Hunor, la RFI, despre declaraţiile făcute sâmbătă în Transilvania de liderul partidului extremist Jobbik. "Noi nu avem nici o relaţie instituţională cu Jobbik şi nici cu alte forţe extremiste şi aceste afirmaţii nu ne ajută cu nimic", a arătat liderul UDMR. "Indiferent de cine sunt făcute astfel de afirmaţii, ei se urcă în maşină, pleacă bine mersi din România, se simt foarte bine acasă şi tot noi rămânem acasă şi trebuie să rezolvăm problemele noastre (...). De aceea, poziţia noastră este foarte clară: eu aş prefera să nu avem astfel de declaraţii, astfel de intervenţii, astfel de idei, dar în secolul XXI, în Uniunea Europeană, în lumea liberă, aşa cum şi mărfurile şi ideile şi chiar şi prostiile circulă liber, n-ai ce să faci!", a afirmat liderul UDMR.

Vasile Blaga: Declaraţia lui Gabor Vona este iresponsabilă.

"Oameni bolnavi sunt peste tot, în toate ţările şi este o declaraţie absolut iresponsabilă şi cu atât mai neplăcută, cu cât a fost făcută în România.(...) Pe de altă parte, am văzut poziţia Guvernului maghiar, cea oficială, prin care-şi exprimă dezacordul cu cele declarate de acest lider al partidului Jobbik care a obişnuit opinia publică cu declaraţii de genul acesta. Vă aduc aminte că în urmă cu vreo două luni de zile sprijinea acţiunile teroriste ale islamului. Deci, nu putem fi de acord cu declaraţiile domniei sale şi cred că ar putea fi, foarte simplu, declarat persona non grata pe teritoriul României. Astfel de declaraţii nu se fac", a declarat preşedintele PDL, înainte de şedinţa BPN al partidului.

MAE : Declararea unui străin persona non grata, aplicabilă doar persoanelor având statut diplomatic.

Precizarea MAE vine în urma solicitării deputatului PSD Bogdan Diaconu de declarare a liderului partidului radical naţionalist ungar Jobbik, Gabor Vona, persona non grata.
"Declararea în calitate de persona non grata a unui cetăţean străin este aplicabilă, conform Convenţiei ONU de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961 (art. 9), doar persoanelor având statut diplomatic. În analiza preliminară a MAE, declaraţiile cu caracter extremist în cauză, care promovează, între altele, ura şi violenţa pe motive etnice, ar putea atrage răspunderea autorilor în baza dreptului comun, având în vedere, inclusiv, Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului României nr.  31 din 13 martie 2002 privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii", arată MAE.

SSIF Broker: Ne aşteptam la o relansare graduală a investiţiilor începând cu aceasta toamnă.

"Ne aşteptam la o deteriorare a balanţei comerciale în a doua jumătate a anului curent, pe fondul stabilizării şi ameliorării graduale a cererii interne. Se remarca producţia de bunuri de capital, în creştere cu 7,7% ritm lunar (9,6% an/an), evoluţie care exprima faptul că economia internă se afla la începutul unui nou ciclu investiţional după resimţirea pe parcursul ultimilor ani a valurilor Marii Recesiuni şi a consecinţelor acesteia", se arată în raportul zilnic de analiza al SSIF Broker.
În primul semestru din 2013 producţia industrială s-a majorat cu 6% an/an (ramură prelucrătoare a consemnat un avans de 7,5% an/an). Conform INS exporturile au stagnat la 4,02 mld. EUR în iunie, creşterea vânzărilor către ţările UE (cu 1,6% în ritm lunar, la 2,84 mld. EUR) fiind contrabalansată de declinul vânzărilor către ţările non-UE (cu 3,7% ritm lunar, la 1,19 mld. EUR). Pe de altă parte, importurile s-au contractat cu 2,9% mom, la 4,39 mld. EUR, expresie a persistentei unui climat dificil în sfera cererii interne. Importurile către statele UE au scăzut cu 2,9% mom (la 3,36 mld. EUR), în timp ce importurile către ţările non-UE s-au diminuat cu 3,2% mom (la 1,03 mld. EUR). Prin urmare, balanta comercială a înregistrat un deficit de 0,37 mld. EUR, în atenuare cu 26% mom.

Ministerul Fondurilor Europene : 13 posturi din organigramă vor fi reduse.

"Ministerul Fondurilor Europene va reduce numărul de posturi de la 304 la 291, potrivit Hotărârii Guvernului nr. 538/2013 pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 43/2013 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Fondurilor Europene şi Metodologiei de reorganizare şi restructurare a Ministerului Fondurilor Europene, aprobată prin Ordinul Ministrului Fondurilor Europene nr. 681/2013", se arată într-un comunicat transmis duminică de MFE. Ca urmare a reorganizării instituţiei prin reducerea numărului de posturi, Ministerul Fondurilor Europene va organiza examen "în vederea selectării funcţionarilor publici care vor fi numiţi în conformitate cu prevederile art. 100 alin. (1) şi care îndeplinesc condiţiile impuse de art. 100 alin. (2) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici (r2), cu modificările şi completările ulterioare", adaugă sursa citată.
Concursul va fi organizat în data de 14 august şi va consta într-o probă scrisă. MFE menţionează că bibliografia, condiţiile de participare, respectiv lista funcţiilor publice pentru care se organizează examenul au fost publicate pe pagină web a ministerului, în 6 august.

SUA  : Barack Obama anunţă o "pauză" în dialogul cu Rusia pe marginea problemelor-cheie.

Declaraţia preşedintelui SUA, Barack Obama, privind necesitatea de a 'lua o pauză' în relaţiile cu Rusia şi care s-a făcut auzită în timpul vizitei desfăşurate la Washington de către miniştrii de externe şi al apărării Rusiei, a constituit o surpriză neplăcută pentru Moscova. Surse ale cotidianului rus Kommersant apropiate Departamentului de Stat al SUA nu ascund că 'pauza' va fi ridicată doar în condiţiile în care Moscova va face concesii pe marginea unor probleme atât de acute precum reducerea arsenalelor nucleare şi sistemul antirachetă.

Israel  : Primul grup de prizonieri palestinieni va fi eliberat, în contextul negocierilor de pace.

Guvernul israelian a decis duminică eliberarea a 26 de prizonieri palestinieni în următoarele zile, în conformitate cu un acord de luna trecută care a dus la reluarea negocierilor de pace, intermediate de SUA, după un blocaj de trei ani, se arată într-un comunicat oficial, potrivit Reuters şi AFP.
"În urma deciziei Guvernului de a relua negocierile de pace cu palestinienii şi de a numi o comisie ministerială în vederea eliberării de prizonieri pe parcursul negocierilor (...), această comisie şi-a dat acordul pentru eliberarea a 26 de prizonieri", a explicat cabinetul premierului Benjamin Netanyahu într-un comunicat. Aceşti 26 de prizonieri vor reprezenta primul din cele patru grupuri, care vor avea în total 104 prizonieri, pe care Guvernul condus de Benjamin Netanyahu a acceptat luna trecută să le elibereze, într-o încercare de relansare a negocierilor. Decizie vine cu trei zile înaintea unui al doilea tur al discuţiilor israeliano-palestiniene care au loc în Israel şi Cisiordania.

Iran : Va semna un acord cu Rusia pentru construirea unei noi centrale nucleare.

Iranul intenţionează se semneze în curând un acord cu Rusia privind construirea unei noi centrale nucleare pentru producerea de energie în Republica Islamică, a relatat duminică agenţia semioficială iraniană Mehr, citându-l pe ministrul iranian de externe Ali Akbar Salehi, potrivit RIA Novosti.
"Iranul a purtat discuţii cu partea rusă, iar în curând va fi semnat un memorandum de înţelegere pentru construirea unei noi centrale nucleare", a spus Salehi, potrivit Mehr. Şeful diplomaţiei iraniane a mai afirmat că Republica Islamică are nevoie de energie nucleară pentru producerea de electricitate, dar şi în scopuri medicale.

ŞTIRI METEO


 







Marţi, 13 august 2013, vremea va fi călduroasă în majoritatea zonelor țării, chiar caniculară în Câmpia Română. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 26 și 36 de grade Celsius, iar cele minime se vor situa între 13 și 23 de grade. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări mai ales seara și noaptea în nord-vestul, nordul țării și la munte, unde pe arii restrânse vor fi ploi de scurtă durată și posibil descărcări electrice. Vântul va sufla slab și moderat.
Pe litoral, soare cu cer variabil. Maximă zilei: 31°C
În Bucureşti, vremea va fi călduroasă, cu maxime de 32…34 grade Celsius. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat.

PERSONALITĂŢI

Jacinto Benavente

Jacinto Benavente (n. 12 august 1866, Madrid - d. 14 iulie 1954), dramaturg spaniol, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1922. Jacinto Benavente s-a născut la Madrid în 12 august 1866. A urmat Dreptul, dar la moartea tatălui său și-a întrerupt studiile, plecând într-o lungă călătorie prin Anglia, Franța și Rusia (unde se spune că ar fi lucrat, între altele, ca director de circ), pentru a se consacra, la întoarcere, pe de-a-ntregul creației literare. A debutat în 1893 cu un volum de versuri și cu o culegere de nuvele, urmate de celebrele Cărţaş de mujers (Scrisori de femei), în maniera lui Marcel Prévost. Prima sa lucrare dramatică este El nido ajeno (Cuibul străin), a cărei premieră a avut loc la Madrid în 1894. În continuare, an de an, a oferit scenei spaniole câte două sau trei piese, multe dintre ele scrise la cererea expresă - și în conformitate cu necesitățile - celor mai faimoase trupe teatrale din vremea aceea, lucru care îi aduce în scurt timp celebritatea. În 1912, este ales membru al Academiei Spaniole. În 1922, prolificul dramaturg - devenit între timp idolul publicului madrilen - întrepinde un triumfal turneu în ambele Americi, în cursul căruia i se decernează Premiul Nobel, la întoarcere fiind aclamat (și proclamat) ca "principele geniilor spaniole moderne". Dramaturgul a murit la Madrid, în 14 iulie 1954.

Erwin  Schrödinger

Erwin Rudolf Josef Alexander Schrödinger (n. 12 august 1887, Viena — d. 4 ianuarie 1961, Viena) a fost un fizician austriac, laureat al premiului Nobel pentru fizică în 1933, unul din părinții fizicii cuantice. Schrödinger a fost profesor de fizică teoretică la Berlin, Graz și Dublin și este fondatorul mecanicii ondulatorii, a cărei ecuație fundamentală îi poartă numele. A studiat de asemenea elementul radiu și a adus contribuții însemnate la definitivarea teoriei culorii.
Prima lucrare de mecanică ondulatorie elaborată de Schrödinger în ianuarie 1926 înlocuiește electronul din modelul atomic al lui Niels Bohr cu o serie de unde, aplicând teoria lui Louis de Broglie, conform căreia electronii se comportă ca niște unde; această teorie este încorporată în ecuația lui Schrodinger.

Clody Bertola

Clody Bertola (n. 12 august 1913 - d. 28 decembrie 2007) a fost o actriță româncă. S-a născut la București într-o familie de religie catolică. A absolvit cursurile Conservatorului de Artă Dramatică. A fost actriță a Teatrului Bulandra dar a jucat și la Teatrul de Comedie, Teatrul Național din București și Teatrul Mic. A fost căsătorită cu regizorii Liviu Ciulei și Lucian Pintilie.
Cariera actriței a fost evocată în volumul "La vie en roşe" de Ludmila Patlanjoglu.
"A fost muza, în viaţă şi în artă, a pictorului ştefan Constantinescu, a regizorilor Liviu Ciulei şi Lucian Pintilie. I-au închinat poeme de dragoste şi pagini de admiraţie Emil Botta, Radu Sighireanu, Miron Radu Paraschivescu, şerban Cioculescu, Ion Marin Sadoveanu, Victor Eftimiu, Alexandru Paleologu, Radu Beligan, Radu Penciulescu, George Banu, Victor Rebengiuc, Andrei şerban, Paul Scofield, Orson Welles. Cea care spunea "Eu cred în personalitate" a trăit în preajma celor care radiază. Întâlnirea ei cu scena s-a datorat unor personalităţi radiante: Marietta Sadova, Maria Filotti, Alice Voinescu, Haig Acterian, Lucia Sturdza Bulandra. A fost eroina unor mari batalii artistice. Biografia ei face istorie în teatrul românesc. Figurează printre creatorii unor spaţii de elită ale culturii, ca Teatrul Odeon şi Teatrul Bulandra. A fost protagonista unor "spectacole-locomotiva", cum le numeşte Liviu Ciulei, care trag o mişcare teatrală înainte: Cei din urmă, Azilul de noapte, Pescăruşul, Omul care aduce ploaia, Sfânta Ioana, Un tramvai numit dorinţă, Opera de trei parale, Play Strindberg, Elisabeta l, Lungul drum al zilei către noapte. A inspirat montari-capodopera, cum sunt Cum vă place în regia lui Liviu Ciulei şi Livadă cu vişini, în regia lui Lucian Pintilie, montări ce au schimbat faţa teatrului românesc. Numele ei este legat de "reteatralizarea teatrului", care în anii '60-'70 a provocat o revoluţie artistică. Actor vizionar, a înţeles ca secolul XX este al regizorului. A fost deschisă celor mai îndrăzneţe viziuni scenice. De aceea creaţiile ei antologice - Lizzie, Sfânta Ioana, Rosalinda, Blanche, Ranevskaia, Alice, Elisabeta l - au rămas modele de arheologie, dar şi de anticipaţie."
A fost distinsă cu Ordinul Meritul Cultural clasa a II-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”.




Clody Bertola a decedat în București la 28 decembrie 2007, la vârsta de 94 ani.
Cunoscuta actriţă Clody Bertola a lăsat scris în testamentul ei o dorinţă mai specială: ea a vrut ca la înmormântarea ei să vorbească doi colegi la care a ţinut enorm şi pe care i-a admirat ca profesionişti: Victor Rebengiuc şi Florian Pittiş.
 Cei doi ”fii”, cum îi numeşte actriţa în testamentul lăsat familiei, i-au fost alături în distribuţia spectacolului care a făcut istorie în teatrul românesc, "Lungul drum al zilei către noapte", de Eugene O’ Neill, montat în 1976 de Liviu Ciulei, la Teatrul Bulandra. Cei doi actori jucau în spectacol chiar rolurile fiilor eroinei principale. Cadavrul ei a fost incinerat la Crematoriul Vitan Bârzești, potrivit dorinței exprimate în testamentul său.

Filmele în care a jucat :

    Felix și Otilia (1972) - Aglae Tulea
    Ciprian Porumbescu (1973) - soția pastorului
    Profetul, aurul și ardelenii (1978)
    Ciulinii Bărăganului, (1957)
    Facerea lumii, (1971)

Norris McWhirter şi Ross McWhirter

Norris şi Ross McWhirter au fost fraţi  gemeni, s -au născut la 12 august 1925. Norris  și fratele său au devenit jurnaliști de sport în 1950 iar  în 1951 au fondat o agenție pentru a oferi fapte și cifre de pe Fleet Street .
Frații au convenit să înceapă lucrul la cartea care a devenit Cartea Recordurilor în 1954 şi  în august 1955, primul volum verde subțire - 198 pagini - a fost la buchiniști, și în  mai mult de  patru luni, a fost  în Anglia  best-seller.  Cartea a fost actualizată anual de către cei doi fraţi, între anii 1955 și 1975.
Ross McWhirter a fost  asasinat de către  Armata Republicană Irlandeză (IRA) la 27 noiembrie 1975, iar Norris McWhirter a murit de  un atac de cord, în locuinţa sa din Kington Langley , Wiltshire , la 19 aprilie 2004, în vârstă de 78.

S -A ÎNTÂMPLAT ÎN 12 AUGUST......

Evenimente


    1871: Înființarea Cabinetului numismatic al Academiei Române, prin donațiile lui Al. Papiu Ilarian și V.A. Urechia.
    1877: Astronomul american Asaph Hall a descoperit satelitul Deimos al planetei Marte.
    1883: Ultimul Quagga a murit într-o grădină zoologică din Amsterdam.


Quagga, un patruped jumătate cal, jumătate zebră, şi este unul dintre cele mai importante animale dispărute din Africa. Quagga se deosebeşte de o zebră obişnuită prin dungile care apar doar pe jumătatea frontală a trunchiului, iar coloritul celeilalte jumătăţi este uniform. Ultimul exemplar de Quagga a murit în 1883, în captivitate, la o grădină zoologică din Amsterdam. Însă interesul pentru acest animal a rămas viu, astfel că un cercetător african, Rau Reinhold, şi-a propus să îl recreeze. Având prilejul să restaureze o piele de zebră quagga, Reinhold a prelevat mostre de ţesuturi care, analizate de un genetician, au arătat că această zebră ar putea fi nu o specie aparte, cum se credea, ci o subspecie a zebrei de câmpie, care mai vieţuieşte şi astăzi în Africa. Astfel că Rău Reinhold a adunat exemplare de zebre de câmpie cu un desen mai şters şi le-a încrucişat între ele. După trei decenii de continuă muncă la acest proiect, ultimul exemplar născut, Henry, arată promiţător: este aproape lipsit de dungi pe partea inferioară a trunchiului.

    1908: Primul model al mașinii Ford "T" a ieșit pe porțile uzinei din Detroit.
    1949: 18 state au semnat Convențiile de la Geneva.
    1981: Primul calculator personal IBM, IBM 5150, intră pe piață.

Pe 12 august 1981, la New York, s-a făcut primul pas spre evoluţia computerului. Internaţional Business Machines (IBM) a prezentat atunci primul computer personal, legendarul IBM 5150 PC.
Primul PC IBM cantarea 12 kilograme, tastatura avea 2,7 kilograme şi nu era mai puternic decât un simplu calculator de buzunar de astăzi. IBM 5150 PC era dotat cu sistem de operare MS DOS, creat de compania Microsoft, avea un monitor monocrom verde, procesor Intel de 4,77 MHZ, memoria de 16 kilobyte şi un BIOS (sistem de baza de intrare şi ieşire) realizat special pentru computer.
Adevăratul strămoş al computerelor personale nu a fost IBM 5150 PC, ci un alt aparat numit Altair. Acesta fusese lansat pe piaţa cu mare succes în 1975 de către compania Micro Instrumentation and Telemetry Systems (MITS), din Albuquerque, New Mexico. Altair putea fi comandat şi primit prin poştă. Acesta era livrat sub forma unor componente pe care trebuia să le asamblezi personal.

    2000: Submarinul nuclear rusesc Kursk a explodat și s-a scufundat în Marea Barents în timpul unui exercițiu militar.
Astăzi, Rusia îi comemorează pe marinarii de pe submarinul nuclear Kursk, care s-a scufundat în Marea Barents cu 13 ani în urmă.
Submarinul nuclear Kursk s-a scufundat pe 12 august 2000 în timpul unor exerciţii militare. Au murit toţi cei 118 marinari aflaţi la bordul submarinului. Cauza oficială a morţii echipajului a fost explozia unei torpile în compartimentul din faţă al submarinului. Tentativele de a contacta echipajul de pe Kursk au eşuat, iar Rusia s-a declarat depăşită de situaţie. Deşi a primit cu promptitudine oferte de ajutor din partea marilor puteri navale occidentale, Moscova a refuzat orice sprijin extern din motive de securitate.
ncercarile de a aduce la suprafaţă pe cei 118 marinari au fost abandonate timp de mai multe zile, din cauza vremii nefavorabile şi a curenţilor submarini deosebit de puternici. Când operaţiunile au fost reluate, şansele ca vreunul din marinari să mai fie în viaţa scăzuseră dramatic. După 7 zile de încercări de salvare, toţi marinarii aflaţi la bord au fost declaraţi morţi. Deşi autorităţile susţin că marinarii nu ar fi putut fi salvaţi, familiile victimelor acuza Moscova ca a acţionat tardiv. Rudele spun că marinarii care au supravieţuit exploziei au mai trăit 2 zile, timp în care ar fi putut fi salvaţi.

S -a născut în............

    1816: Ion Ghica, om politic, prozator și economist român (d. 1897)
    1866: Jacinto Benavente, dramaturg spaniol, laureat al Premiului Nobel (d. 1954)
    1872: Aubrey Vincent Beardsley, artist plastic englez (d. 1898)
    1884: Ioan Enescu, medic român (d. 1972)
    1887: Erwin Schrödinger, fizician austriac, laureat al Premiului Nobel (d. 1961)
    1897: Otto Struve, astronom ruso-american (d.1963)
    1899: Scarlat Longhin, medic român (d. 1979)
    1913: Clody Bertola, actriță româncă de teatru și film (d. 2007)
    1916: Ioan Dicezare, pilot român (d. 2012)
    1925: Norris McWhrirter, editor scoțian, co-fondator al Cărții Recordurilor
    1925: Ross McWhirter, editor scoțian, co-fondator al Cărții Recordurilor, fratele geamăn a lui Norris McWhrirter
    1939: George Hamilton, actor american
    1949: Mark Knopfler, chitarist britanic (Dâre Straits)

Decese

    1891: James Russel Lowell, scriitor american (n. 1819)
    1900: James Edward Keeler, astronom american (n. 1857
    1901: Niels Adolf Erik Nordenskiold, geolog suedez (n. 1832)
    1928: Leos Janacek, compozitor, muzicolog și dirijor ceh (n. 1854)
    1933: Alexandru Philippide, lingvist și filolog român (n. 1859)
    1955: Thomas Mann, scriitor german, laureat al Premiului Nobel (n. 1875)
    1963: Simion Sanielevici, matematician român (n. 1870)
    1965: Constantin Kirițescu, om de știință, zoolog, publicist și istoric român (n. 1876)
    1973: Walter Rudolf Hess, fiziolog elvețian, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină (n. 1881)
    1973: Karl Ziegler, chimist german, laureat al Premiului Nobel (n. 1898)
    1982: Henry Fonda, actor american (n. 1905)
    1989: William Bradford Shockley, fizician american de origine britanică, laureat al Premiului Nobel (n. 1910)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More