marți, 13 august 2013

13 august 2013 by Viorica Crainic

Bine v - am regăsit!

"Raţiunea desăvârşită evită orice exagerare şi cere să trăim în cumpătare." (Molière)

 Oszkar Fuzes : Ungaria şi România împărtăşesc interesul protejării minorităţilor. 

"Ungaria şi România împărtăşesc interesul protejării minorităţilor etnice, iar Ungaria este angajată într-un dialog constructiv cu România în privinţa acestui subiect", a afirmat luni seara, Ministerul ungar de Externe, răspunzând unor declaraţii ale preşedintelui român Traian Băsescu. Oszkar Fuzes a transmis că Ungaria este angajată în menţinerea stabilităţii în regiune şi în garantarea drepturilor omului şi drepturilor minorităţilor etnice. Potrivit MTI, se subliniază totodată în comunicat, că Guvernul de la Budapesta a susţinut în mod constant doleanţele etnicilor maghiari din România, exprimate în mod democratic şi respectând normele şi practicile europene. Ministerul ungar a reacţionat astfel, în urma unor declaraţii ale preşedintelui român Traian Băsescu, care a spus luni, la un forum în Ţinutul Secuiesc, că Ungaria a devenit un "focar de instabilitate" în privinţa problemelor minorităţilor etnice şi că România îşi va asuma rolul "punerii la punct a Budapestei".

Reprezentanţii românilor din afara graniţelor cer sprijin statului pentru păstrarea identităţii. 

Reprezentanţii comunităţilor româneşti din ţările din jurul frontierelor României şi din Balcani au prezentat, luni, la dezbaterile de la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului, judeţul Harghita, preşedintelui Traian Băsescu şi ministrului Apărării Naţionale, Mircea Dusa, problemele cu care se confrunta în statele în care trăiesc. Părintele Boian Alexandrovici, reprezentantul românilor din Valea Timocului, a declarat că, începând din 1883, când "au fost legaţi" de Serbia, celor 350.000 de români care trăiesc în 154 de sate româneşti şi 48 de localităţi mixte, li s-a interzis să înveţe limba română la şcoală şi să se roage în limba maternă. Potrivit acestuia, "fără ajutorul, fără sprijinul Ţării Mame, România", românii din Timocul sârbesc vor dispărea "în scurt timp". "Nici astăzi nu avem voie să învăţăm limba română şi să ne rugăm lui Dumnezeu în limba română. Statul sârb ne-a împărţit în români şi vlahi, pentru că vor să rupă legătura cu Ţara Mamă. Important e să ne ajutaţi să construim biserici, să dăm un salariu unui preot care să ne ajute să ne păstrăm identitatea, cultura şi limba noastră românească. Să ne ajutaţi acum, când se mai poate face ceva", a spus părintele Boian.

Gheorghe Ialomiţianu: Premierul să facă publice angajamentele luate în scrisoarea de intenţie adresată FMI.

Deputatul democrat-liberal Gheorghe Ialomiţianu, fost ministru de Finanţe a declarat ieri într -o conferinţa de presă, susţinută la finalul BPN al partidului : "Victor Ponta să ne spună public care sunt angajamentele luate în faţa FMI, să le spună cetăţenilor ce trebuie să suporte în urma acestor angajamente. PDL le spune românilor că în urma încheierii acordului cu FMI vor plăti mai multe taxe şi impozite pe lângă cele 24 de impozite şi taxe introduse până acum. În iarnă au introdus 21 de taxe, iar după rectificarea bugetară încă trei taxe. (...) PDL consideră că acordul cu FMI, încheiat de către Victor Ponta, este unul de supravieţuire a României. PDL consideră că acest acord ar trebui să fie în scopul combaterii sărăciei şi şomajului. Noi am spus foarte clar: repornirea economiei nu se poate face fără relaxare fiscală". "Victor Ponta nu spune foarte clar că vrea să închidă spitalele, dar se ştie foarte clar că un spital fără finanţare nu poate să funcţioneze. (...) În scrisoarea Fondului Monetar se spune foarte clar că se vor tăia finanţările spitalelor cu competenţă limitată pentru a salva spitalele de urgenţă de la nivelul judeţelor. Mai mult decât atât, transferă cheltuielile cu finanţarea spitalelor către pacienţi, introducând contribuţia voluntară. Victor Ponta să ne spună foarte clar ce cuprinde pachetul de bază care spune că îl oferă pacienţilor şi care sunt serviciile suplimentare de care ar beneficia acei pacienţi care vor contribui printr-o contribuţie suplimentară. În scrisoarea către FMI nu se face această dezvoltare, nu se spune că pacienţii cu venituri mici vor trebui să suporte contribuţia suplimentară". "Sunt lucruri care apar şi legat de contribuţiile sociale pe veniturile din chirii. Nimeni din Guvern nu a infirmat acest lucru. Chiar ministrul de Finanţe a spus că este lărgirea bazei de impozitare, dar noi o vedem că introducere de noi impozite şi taxe. Alinierea persoanelor fizice autorizate la nivelul contribuţiilor plătite de salariaţi nu a fost, de asemenea, infirmată de nimeni din Guvern. (...) Că ne-a spus Victor Ponta că cei cu venituri mici nu vor suporta, iar Victor Ponta pe de altă parte spune că un om care închiriază o garsonieră este un om bogat. Să vină să spună ce înţelege el prin oameni bogaţi în România".

Consiliul Fiscal: Rectificarea bugetară s-a bazat pe estimări nerealiste privind veniturile.

Rectificarea bugetară încalcă mai multe reguli fiscal bugetare, cea mai importantă fiind ţinta de deficit, şi a fost făcută pe baza unor proiecţii nerealiste, numai din impozitul pe venit şi contribuţii din asigurări veniturile fiind supraestimate cu 1 miliard de lei, potrivit Consiliului Fiscal. "Încălcarea de către proiectul de rectificare bugetară a regulilor fiscal bugetare subminează grav credibilitatea acestora, mai ales în ceea ce priveşte nerespectarea ţintei de deficit bugetar", arată Consiliul într-o opinie formulată la 30 iulie, data la care Guvernul a decis prima rectificare bugetară a anului. Consiliul Fiscal menţionează că a primit informaţii de la Ministerul Finanţelor cu privire la rectificare în seara zilei precedente, astfel că nu a avut timp să facă o analiză riguroasă până la aprobarea proiectului de către Executiv.

Horia Georgescu: Dacă ANI ar ajunge sub control parlamentar, cu siguranţă că mi-aş da demisia.

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate, Horia Georgescu, a susţinut că, în cazul în care instituţia pe care o conduce ar ajunge sub controlul Parlamentului, şi-ar da imediat demisia. "Aşa cum este definit cadrul legislativ şi instrumentele de control pentru Agenţie cred că este suficient. Trebuie spus că noi facem subiectul unui audit extern independent anual, care verifică pe orizontală şi pe verticală toată activitatea Agenţiei Naţionale de Integritate, inclusiv dosare clasate sau în lucru, conform procedurilor operaţionale prezente la nivelul Agenţiei. Acest audit a fost şi este desfăşurat de o companie de mare prestigiu, de aceea este un filtru foarte bun pentru acele voci care spun că ANI nu are o activitate aşa cum o prezintă dumnealor. Există Consiliul Naţional de Integritate care dezbate acest raport şi pot formula recomandări în sensul demiterii conducerii, în sensul îmbunătăţirii unor activităţi, dacă sunt prezente vulnerabilităţi. Dacă nu, acest raport este oglinda Agenţiei Naţionale de Integritate, acest raport este consultat de Comisia Europeană", a spus Horia Georgescu "Dacă ar ajunge sub control parlamentar, cu siguranţă că mi-aş da demisia. Nu poţi să fii controlat în mod direct, aşa cum îşi doresc unii parlamentari să cheme procurori, funcţionari publici, oameni din servicii secrete să dea răspunsuri pentru aplicarea legii. Este un mod nedemocratic de a avea o separaţie autentică a puterilor în stat", a adăugat Horia Georgescu, răspunzând unei întrebări.

Baronii locali continuă presiunile pentru a scoate din lege articolele care îi fac incompatibili.

Primarii, consilierii locali şi judeţeni continua presiunile pentru eliminarea unui articol din Legea 161/2003 care prevede că funcţia de primar sau preşedinte al Consiliului Judeţean este incompatibilă cu cea de membru al Consiliului de Administraţie sau orice funcţie de conducere la regiile autonome de interes local sau naţional, la companiile şi societăţile naţionale. Vicepremierul Liviu Dragnea ar fi depus o nouă iniţiativa legislativă în acest sens, potrivit ziarului Gândul, asta după ce în urmă cu câteva săptămâni Ministerul Justiţiei a dat aviz negativ negativ unei propuneri similare. În plus, senatoarea PSD Gabriela Firea spune că va susţine o iniţiativă legislativă împreună cu colegii din Comisia de Administraţie. Radu Mazăre, primarul de Constantă, a spus că va ridica problema la viitorul Comitet Executiv al PSD, iar Asociaţia Comunelor ameninţa cu proteste în stradă. Mircea Geoana crede că e vorba despre o veritabilă "bomba nucleară" în politica internă, care ar putea duce la alegeri anticipate în sute de primarii. Printre numele grele de politicieni USL aflaţi în această situaţie se număra Nicusor Constantinescu, Klaus Iohannis, Aristotel Cancescu. Mariana Gaju, prim-vicepresedintele Asociaţiei Comunelor, a declarat pentru Gândul că vicepremierul Liviu Dragnea a înaintat Ministerului Justiţiei o nouă formă a actului normativ în ciuda avizului negativ primit în urmă cu câteva săptămâni de la Ministerul Justiţiei.

Vasile Blaga: BPN al PDL nu l-a sancţionat pe deputatul Costică Canacheu.

BPN al PDL nu l-a sancţionat pe deputatul Costică Canacheu pentru vizita pe care acesta a efectuat-o în Taiwan, dar i-a tras atenţia că a greşit deplasându-se acolo în calitate de parlamentar democrat-liberal, a declarat liderul formaţiunii, Vasile Blaga, luni, la finalul şedinţei forului central de conducere al partidului. "Am discutat cu domnul Canacheu, i-am spus poziţia PDL, fermă, o singură Chină, poziţie pe care, de altfel, şi dânsul o susţine. Şi i-am spus că din punctul nostru de vedere a fost o greşeală deplasarea domniei sale acolo (în Taiwan -n.r.) pentru că este parlamentar al PDL, dar sancţiuni nu au fost decise", a declarat preşedintele PDL. Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a mai declarat luni, că şase primari democrat-liberali sunt declaraţi incompatibili de către ANI, dar că PDL a afirmat întotdeauna că legea trebuie respectată şi drept urmare nu va susţine modificarea legii Agenţiei Naţionale de Integritate. "Avem şase colegi aflaţi într-o astfel de situaţie, dar pentru noi legea e clară şi trebuie respectată. Fiecare primar ştie care îi sunt incompatibilităţile şi de aceea aveau cu toţii posibilitatea să nu ajungă într-o astfel de situaţie. Desigur, acolo unde lucrurile nu sunt clare şi credem că ei au dreptate, pentru că până la urmă va fi şi o discuţie în instanţă a fiecăruia cu ANI, noi le vom asigura, acolo unde credem că este cazul, asistenţă juridică. Problema de fond, însă, rămâne. Toţi primarii, preşedinţii de Consilii Judeţene, parlamentarii, toţi ştim care ne sunt incompatibilităţile şi trebuie să respectăm legea", a declarat preşedintele PDL.

PSD Ilfov : A decis sancţionarea cu avertisment a deputatului Ninel Peia.

Potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES, conducerea PSD Ilfov a decis sancţionarea vicepreşedintelui PSD Ilfov Ninel Peia în baza Art. 30-31 din Statut. 'Biroul Permanent Judeţean a hotărât sancţionarea lui Ninel Peia, membru al Biroului, cu avertisment, pentru următoarele motive: în deplasarea efectuată în Taiwan nu a acţionat corect pentru realizarea obiectivelor şi a programului politic al partidului (lit. c.); a exprimat public în numele partidului păreri care contravin politicii şi strategiei partidului (guvernului) (lit.f); nu a luat aprobarea grupului parlamentar din Camera Deputaţilor pentru cele exprimate în deplasarea făcută (art 236)', arată sursa citată. Potrivit documentului, deputatul Ninel Peia a declarat că deplasarea s-a făcut la invitaţia Reprezentanţei economice a Taiwan-ului, transportul şi cazarea fiind achitate de către gazde, iar restul cheltuielilor fiind suportate de către parlamentarii Ninel Peia, Ovidiu Iane, Costică Canacheu şi Remus Cernea. 

Mircea Geoană: Instituţiile statului trebuie să găsească soluţii constructive pentru îndreptarea situaţiei primarilor incompatibili.

Potrivit unui comunicat de presă remis luni AGERPRES, Mircea Geoană atrage atenţia că în România nu este nevoie de 'o vânătoare de vrăjitoare', care ar putea avea ca efect destabilizarea sistemului administraţiei locale, mai ales în contextul în care în anul 2014 urmează a fi organizate atât alegeri europarlamentare, cât şi prezidenţiale. 'Situaţia primarilor care ar putea fi în incompatibilitate trebuie tratată cu soluţii instituţionale constructive, prin implicarea Parlamentului României, Ministerului Justiţiei şi Agenţiei Naţionale de Integritate. Nu avem nevoie de o vânătoare de vrăjitoare împotriva unui număr atât de mare de primari, care riscă să lase neadministrată mai mult de o treime din România, pentru că este imposibil ca 1.200 de primari (dacă se confirmă numărul) să fie iniţiatorii unor acţiuni deliberate de încălcare a legii. Mai mult, ea reprezintă şi o problemă politică pentru PSD şi USL. Cum ar arăta europarlamentarele şi prezidenţialele de anul viitor cu o treime din trupe anihilate?', afirmă senatorul, potrivit sursei citate.

Sorin Roşca Stănescu : Este îngrijorat de numărul mare de primari şi consilieri locali declaraţi incompatibili de către ANI.

Senatorul Sorin Roşca Stănescu consideră că numărul primarilor şi consilierilor locali pe care Agenţia Naţională de Integritate (ANI) îi califică drept incompatibili este 'alarmant de mare', ajungând la aproape 2.000. Într-o postare de luni de pe blogul său personal, Sorin Roşca Stănescu afirmă că, potrivit ANI, România este condusă 'aproape exclusiv de aleşi neintegri, corupţi'. "În România, numărul primarilor şi consilierilor locali pe care Agenţia Naţională de Integritate îi califică drept incompatibili este alarmant de mare. Ne apropiem galopant de 2.000. Şi procesul va continua. Vom afla, în curând, ca aproape toţi aleşii locali sunt certaţi cu legea. Până să vedem care este realitatea, aparenţa ne condamnă. Conform ANI, suntem un stat condus aproape exclusiv de aleşi neintegri. Cu alte cuvinte, corupţi', afirmă Sorin Roşca Stănescu, potrivit sursei citate. "Dacă în conformitate cu legea ANI, toţi cei găsiţi incompatibili vor trebui să se retragă din post şi să nu mai ocupe niciun fel de demnitate publică câţiva ani, atunci, în curând, în România va exista un vid de putere. Ar trebui, cu alte cuvinte, organizate foarte repede, din nou, aproape în toate localităţile, alegeri pentru alţi primari şi pentru alţi consilieri. Este, aşa cum bine a remarcat Răzvan Dumitrescu, o serioasă problemă de siguranţă naţională', mai afirmă acesta.

 ŞTIRI METEO 


Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, astăzi, o informare meteo de caniculă şi disconfort termic, valabilă în următoarele două zile în toată ţara. Conform meteorologilor, în zilele de 13 şi 14 august, vremea va fi călduroasă în majoritatea regiunilor, iar în Oltenia, Muntenia, Banat, Dobrogea şi sudul Moldovei, local, va fi caniculă. În acelaşi timp, indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 al disconfortului termic. În regiunile vizate de informarea meteo, marţi 13 august, se vor înregistra frecvent temperaturi în jurul valorii de 35 de grade, iar miercuri 14 august, în Lunca Dunării, se vor atinge 37 de grade.

 PERSONALITĂŢI 

Constantin Brăiloiu

Constantin Brăiloiu (n. 13 august 1893, București - d. 20 decembrie 1958, Geneva) a fost un compozitor, muzicolog, etnomuzicolog român, membru corespondent al Academiei Române. Secretar general (între 1926 și 1943) și membru fondator alături de alți compozitori al Societății Compozitorilor Români (SCR) (1928). A fost un vizionar în etnomuzicologie. Din anul 1928 a creat Arhiva de Folklore a Societăţii Compozitorilor Români, Bucureşti (Arhiva C. Brăiloiu), culegând muzica din diferite zone ale țării, alături de sociologul Dimitrie Guşti. În 1931, va publica articolul "Schița a unei metode pentru folklorul muzical", text fundamental pentru etnomuzicologie. La Geneva, din 1944 va crea o altă arhivă de folclor, Arhiva Internațională de Folclor, proiect pentru Muzeul de Etnografie (Musée d'ethnographie de Genève). Va conduce până la moartea sa 1958, Leş Archives Internationales de musique populaire (AIMP), unde va colecta muzică din întreaga lume. În 1948 a devenit maître de conférence (profesor asistent) la CNRS (Centre naţional de la recherche scientifique) din Paris. Între 1951 și 1958 a lansat 40 volume (discuri de vinil) în seria Collection universelle de musique populaire enregistrée (Universal collection of recorded popular music), înregistrate la gramofon. Institutul de Etnografie și Folclor (IEF) din București, fondat în anul 1949, ca un institut de cercetări etnologice poartă azi numele marelui etnomuzicolog Constantin Brăiloiu.

Alfred Joseph Hitchcock

Alfred Joseph Hitchcock (n. 13 august 1899 Leytonstone, Londra, Regatul Unit - d. 29 aprilie 1980 Bel Air, California, Statele Unite ale Americii) a fost un regizor și producător de film. A regizat mai mult de 50 de filme trecând prin toate erele cinematografiei. Este considerat unul dintre regizorii cu cea mai mare influență asupra posterității. Și-a început cariera de regizor în Regatul Unit în anul 1922 și abia din 1939 a început să lucreze în Statele Unite ale Americii. A locuit împreună cu familia sa în Scotts Valley, California (1940-1972). În 1941, și-a început prietenia cu Cary Grant, cel care va reprezenta un model pentru actorii din filmele sale. Hitchcock mai avea preferințe profesionale pentru James Stewart și Gregory Peck. În 1944 creează propria sa casă de producție împreună cu Sidney Berstein: Transatlantic Pictures. În același an începe să lucreze cu Ingrid Bergman, prima blondă de care era fascinat. A regizat Notorius 1946, care îl avea în distribuție pe Cary Grant. Ingrid Bergman și Gregory Peck au fost protagoniştii filmului Spellbound (1945). În 1958 a primit Globul de Aur pentru cel mai bun serial. Din nefericire, în același an, soția sa, Alma, a fost diagnosticată cu cancer. În 1959, Hitchcock a filmat unul dintre cele mai bune filme ale sale, North by Northwest, cu Cary Grant și Eva Marie Saint. În 1960 a lucrat la Psycho (1960), cu Anthony Perkins și Janet Leigh, unul dintre cele mai mari succese din cariera sa, care conține o scenă care a impresionat și influențat istoria celei de-a 7 arte, asasinarea protagonistei la duș, la jumătatea filmului. În 1963, a fost lansat The Birds cu Tippi Hedren și Rod Taylor, artista convertindu-se în noua muză blondă a maestrului. La foarte scurt timp, a turnat Marnie (unde Tippi Hedren a jucat alături de Sean Connery). În 1968 a primit un Oscar onorific, Premiul în Memoria lui Irving Thalberg pentru întreaga sa carieră în cadrul ceremoniei Premiilor Academiei. În ciuda faptului că nu a primit niciun premiu Oscar în competiție, întotdeauna a fost și va fi considerat maestrul suspans-ului. În 1976, Hitchcock a regizat Family Plot cu Karen Black și Bruce Dern. În 1979, American Film Institute îi decernează premiul pentru munca sa. În același an, Regina Angliei îi decernează titlul de Sir. Un an mai târziu, la 29 aprilie 1980, moare în casa sa din Los Angeles, la vârsta de 80 de ani. Mulți regizori (Claude Chabrol, Brian De Palmă, François Truffaut, Pedro Almodóvar) recunosc că Alfred Hitchcock și opera sa i-au influențat în carieră. Șase filme regizate de Alfred Hitchcock au fost nominalizate la Premiile Oscar: Rebecca în 1941, Suspicion în 1942, Lifeboat în 1945, Spellbound în 1946, Rear Window în 1955 și Psycho în 1961. Filmele sale au ajuns celebre pentru originalitate și, mai ales, pentru suspansul provocat de mâna unui maestru.

 Frederick Sanger

Frederick Sanger (n. 13 august 1918) este un biochimist britanic, responsabil pentru două dintre cele mai importante descoperiri din domeniul biologiei moleculare, dublu laureat al Premiului Nobel pentru chimie (1958, 1980). Fiu de medic, Sanger a fost, în copilărie, un elev mediocru, dar influențat de tatăl său și de fratele său, și-a îndreptat atenția spre domeniul medical, dar la scurt timp s-a hotărât să urmeze biochimia. În 1943 își luă doctoratul în biochimie, după prezentarea unei lucrări despre metabolismul aminoacidului numit lisină. Primul studiu de importanță majoră a lui Sanger a fost cel în care a determinat ordinea în cele două lanțuri de aminoacizi din insulină. Descoperă "reactivul lui Sânger", soluția care marchează capetele acestor lanțuri de aminoacizi și a reușit să localizeze și să analizeze aminoacizii prin măsurarea petelor lăsate de aceștia pe hârtia de filtru. După parcurgerea acestor etape, în 1955, Sanger reușise să obțină o analiză completă a insulinei, iar pentru aceasta a primit, trei ani mai târziu, Premiul Nobel pentru Chimie. În perioada 1951- 1962, Sânger a fost membru al Consiliului de Cercetare Medicală.În anul 1962, se mută la Laboratorul de Biologie Moleculară din Cambridge. În anul 1980, Sânger primește din nou premiul pentru chimie din partea comitetului Nobel. În 1983 se retrage din viața științifică.


S -A ÎNTÂMPLAT ÎN 13 AUGUST......

Evenimente 

 1521: Conquistadorul spaniol Hernán Cortés a cucerit orașul Mexico.
1862: Înființarea Ministerului Afacerilor Străine al României.
1894: William Ramsay și John William Strutt, lord Rayleigh au anunțat la Oxford "descoperirea unui nou gaz: argonul.
 1906: A fost creată Comisia Generală a Sindicatelor din România. 1946: Delegația română la Conferința de pace de la Paris și-a expus punctul de vedere: recunoașterea calității de cobeligerantă, modificarea unor clauze economice și adeziunea la principiile Cartei ONU. României i s-a impus plata unor despăgubiri de război înrobitoare.
1961: În noaptea de 12 spre 13 august a început ridicarea Zidului Berlinului. 

Zidul Berlinului (în limba germană: Berliner Mauer), un simbol al Războiului Rece, a fost construit, inițial, pe 13 august 1961 și a fost demolat în săptămânile de după 9 noiembrie 1989. Parte a Cortinei de Fier, Zidul Berlinului a fost cea mai cunoscută parte a frontierelor RDG-ului. Concepută de administrația liderului comunist al Germaniei Răsăritene, Walter Ulbricht, și aprobată de liderul sovietic Nikita Hrușciov, zidul a constituit o barieră de separare între Berlinul Occidental și Republica Democrată Germană timp de aproape 28 de ani. A fost construit în perioada postbelică, (perioadă în care Germania a fost divizată), în efortul de a stopa consecințele scurgerii de forță de muncă și pierderilor economice asociate cu migrația zilnică a unui mare număr de profesioniști și lucrători calificați între Est și Vest. Existența timp de aproape trei decenii a Zidului a provocat scăderea semnificativă a emigrației (evadați - "Republikflucht" în germană): de la 2,5 milioane, în perioada 1949 – 1962, la numai 5.000 - între 1962 și 1989.
Crearea Zidului Berlinului a fost un dezastru propagandistic pentru Germania Răsăriteană și pentru blocul comunist ca un tot. Zidul a reprezentat un simbol al tiraniei comuniste, insistent afișat în lumea occidentală, în special după împușcarea, intens mediatizată de mass media occidentale, a câtorva evadați. Liberalizarea politică de la sfârșitul deceniului al nouălea, asociată cu declinul Uniunii Sovietice, a dus la relaxarea restricțiilor la trecerea frontierei est-germane, care au dus, în cele din urmă, la demonstrații de masă și căderea guvernului comunist.
În momentul când a fost dat publicității, la 9 noiembrie 1989, un decret al oficialităților est-germane care permitea trecerea liberă a frontierei, mase uriașe de est-berlinezi s-au apropiat de zid și, în cele din urmă, au traversat prin toate punctele de trecere, unindu-se, într-o atmosferă sărbătorească, cu mulțimea din Berlinul Occidental. După câteva săptămâni, Zidul a fost, în cele din urmă, distrus în totalitate, căderea acestei bariere fiind primul pas către reunificarea Germaniei, care a fost încheiată, în mod oficial, pe 3 octombrie 1990.
 2004: Deschiderea Jocurilor Olimpice din 2004 de la Atena.

 S -a născut în............ 

1625: Rasmus Bartholin, matematician și medic danez (d. 1698)
1802: Nikolaus Lenau, poet german (d. 1850)
1803: Vladimir Odoievski, filosof și scriitor rus (d. 1869)
1814: Anders Jonas Ångström, fizician și astronom suedez (d. 1874)
1819: Sir George Gabriel Stokes, matematician și fizician irlandez (d. 1903)
1822: Heinrich Ludwig d'Arrest, astronom german (d. 1875) 1844: Johann Friederich Miescher, biochimist elvețian (d. 1895) 1859: Ion C. Constantineanu, micolog român (d. 1931)
1872: Richard Willstatter, biochimist german, laureat al Premiului Nobel pentru chimie în 1915 (d. 1942)
1888: John Logie Baird, inginer și inventator scoțian (d. 1946)
1893: Constantin Brăiloiu, etnomuzicolog și compozitor român (d. 1958) 
1896: Roman Gul, scriitor rus (d. 1986)
1899: Alfred Hitchcock, regizor britanic (d. 1980)
1918: Frederick Sanger, medic și biochimist englez, laureat al Premiului Nobel pentru chimie în 1958 
1926: Fidel Castro, avocat și politician cubanez, al 15-lea președinte al Cubei
1928: Ion Lăncrănjan, prozator român (d. 1991)

 Decese 

1826: René Laënnec, medic francez (n. 1781)
1863: Eugène Delacroix, pictor, desenator, gravor și litograf francez (n. 1798)
1865: Ignaz Semmelweis, medic ungur (n. 1818)
1910: Florence Nightingale, infirmieră britanică, statistician (n. 1820)
1912: Jules Emille Frederic Massenet, compozitor francez (n. 1842)
1917: Eduard Buchner, biolog și chimist german, laureat al Premiului Nobel pentru chimie în 1907 (n. 1860)
1917: Alexei Mateevici, poet român (n. 1888)
1946: Herbert George Wells, scriitor englez (n. 1866)
2001: Manuel Alvar, lingvist spaniol, membru de onoare al Academiei Române (n. 1923)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More