vineri, 16 august 2013

16 august 2013 by Viorica Crainic

Bine v - am regăsit! 

"Numai firile complicate şi inteligenţele mediocre văd peste tot "probleme".(Andrei Pleşu)

Traian Băsescu: Când auzi cetăţeni români spunând că vor Transilvania sub un dictat nu poţi decât să te cutremuri, am fost şocat.


Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la Oarba de Mureş, ca poporul român nu a dat nici bani şi nici favoruri pentru Transilvania, ci a dat sânge şi a făcut din nou referire la afirmaţiile europarlamentarului Laszlo Tokes, spunând că l-au şocat şi cutremurat, relatează Mediafax.

"Poate ca unora care nu au citit istoria acestei ţări li se pare uşor să vorbească de Transilvania ca despre ceva ce poate fi schimbat sau întors în altă parte. Astăzi, aici, la Oarba de Mureş, ştim toţi ca Transilvania a costat enorm poporul român şi poporul român nu a dat nici bani, nu a dat nici favoruri, ci a dat sânge pentru Transilvania. Este, cred, locul în care pe teritoriul României putem evalua cât de scumpă ne este Transilvania", a afirmat Băsescu.

"Şi atunci când auzi cetăţeni romani spunând că ar vrea Transilvania sub un dictat nu poţi decât să te cutremuri, să te întrebi ce fel de oameni, ce fel de cetăţeni romani sunt. Pe mine m-a marcat această solicitare a unui purtător de cetăţenie romană. M-a marcat pentru că l-am considerat un simbol al Revoluţiei Romane. Din păcate, oameni care gândesc în felul acesta, ca Transilvania ar putea face obiect de discuţii, de negocieri, nu fac decât să ne dezamăgească orice ar fi făcut în trecutul lor. Nu încetez în ultima vreme să evoc aceasta întâmplare pentru că pentru mine, ca şef de stat, a fost un şoc", a spus Băsescu.

MAE: Demersul Ministerului de Externe ungar, un exerciţiu conjunctural de imagine.

Ambasadorul României la Budapesta a avut joi o întrevedere, la MAE ungar, cu secretarul de stat Zsolt Nemeth, la solicitarea oficialului ungar, pentru a discuta despre evoluţiile recente intervenite în relaţia bilaterală, MAE român apreciind acest demers al Ministerului de Externe din Ungaria drept ''un exerciţiu conjunctural de imagine'', informează diplomaţia română.

''Declaraţiile ministrului român de Externe cu privire la mesajul simbolic pe care îl transmite adoptarea, în 2010, de către legislativul ungar, în baza votului exprimat de deputaţii Fidesz şi Jobbik, a unei legi prin care se stabileşte data de 4 iunie pentru a marca Ziua Solidarităţii Naţionale, nu reprezintă un element de noutate şi nu ar trebui să surprindă partea ungară. Semnificaţia acestui act normativ, de menţinere în atenţia publicului a aşa-zisului caracter injust al Tratatului de la Trianon, este evidentă şi nu poate să se bucure de aprecierea României'', precizează MAE român într-un comunicat transmis AGERPRES.

''MAE român a reiterat public, de mai multe ori, inclusiv cu prilejul conferinţei de presă comune susţinute de miniştrii de externe ai României şi Ungariei, la Bucureşti, la data de 4 martie 2013, faptul că această teză publică a diplomaţiei ungare nu corespunde adevărului. Drept urmare, din punctul de vedere al MAE român, partea ungară nu are motive pentru a fi nedumerită de poziţia MAE român pe această temă. Legea română în materie acordă cetăţenia română persoanelor care au pierdut-o independent de voinţa lor şi descendenţilor până în gradul III inclusiv, având, astfel, o natură reparatorie. Legea ungară, în schimb, nu stabileşte o limitare sub aspect personal, putând dobândi cetăţenia ungară oricine face dovada unui ascendent cetăţean ungur, legea permiţând stabilirea ascendenţei, inclusiv pe baza unor prezumţii de natură istorică fără prezentarea unor documente doveditoare. Afirmaţiile ministrului român de Externe au urmărit să elimine o eroare de evaluare perpetuată de ministerul de externe ungar. MAE român consideră că spiritul Parteneriatului Strategic româno-ungar, faţă de care partea română este profund angajată, presupune tratarea cu responsabilitate a temelor cu potenţial sensibil în relaţiile bilaterale'', se arată în comunicat

PDL : Constituirea unui  guvern de  alternativă.

Colegiul Director al PDL urmează să se întrunească sâmbătă la Sala Millenium din Piaţa Libertăţii din Baia Mare.
Pe ordinea de zi a reuniunii se află poziţia PDL referitoare la principalele teme politice, stadiul şi strategia constituirii Guvernului alternativă al PDL, criterii pentru desemnarea candidaţilor PDL la alegerile pentru Parlamentul European din 2014, informare privind stadiul alegerilor interne din PDL, precum şi teme diverse, informează PDL.
Vasile Blaga a precizat recent că guvernul alternativă al PDL va fi constituit în această toamnă şi că de pregătirea lui se ocupă prim-vicepreşedintele partidului Cătălin Predoiu. Constituirea guvernului din umbră al PDL a reprezentat şi un motiv de dispută între Vasile Blaga şi europarlamentarul Cristian Preda, care dorea ca acest lucru să se producă mai rapid. Preda este în prezent suspendat din partid.

Bogdan Chiriţoiu : Consiliul Concurenţei nu a analizat încă HG privind privatizarea CFR Marfă.

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat că nu va putea analiza hotărârea de Guvern până luni şi a reiterat că termenul legal pentru emiterea unei decizii privind concentrarea economică este de şase luni. Acest termen curge de la momentul notificării din partea Grup Feroviar Român (GFR), care va fi trimisă după semnarea contractului, a spus el.
Notificarea intră exclusiv în sarcina cumpărătorului şi include o serie de documente privind activitatea celor două companii, dar şi despre piaţa pe care activează. Decizia din partea autorităţii de concurenţă poate fi pozitivă, pozitivă cu condiţii sau negativă.
Consiliul Concurenţei nu a analizat încă HG privind privatizarea CFR Marfă, care indică luna octombrie pentru finalizarea procedurii, dar estimează că va dura o lună de la notificare pentru a se stabili dacă decizia va fi luată local sau la nivelul CE, termenul legal de aprobare fiind de 6 luni.
"Cam o lună ne va lua după notificare să stabilim cu CE cine are juridisdicţie", a spus preşedintele Consiliului Concurenţei.
Hotărârea de Guvern pentru aprobarea condiţiilor de privatizare a CFR Marfă prin vânzarea a 51% din acţiuni către SC Grup Feroviar Român a fost publicată, miercuri seară, în Monitorul Oficial. Guvernul a stabilit că termeul de finalizare a privatizării CFR Marfă este jumătatea lunii octombrie, printre condiţiile impuse pentru încheierea tranzacţiei figurând constituirea unui depozit bancar de aproximativ 20 milioane de euro de către GFR şi o adresă sau un aviz de la Consiliul Concurenţei.

Guvernul României : Păstrează şi în 2014 restricţiile la, tichete de masă, tichete -cadou, tichete de vacanţă şi gratuităţi CFR.

Aceste drepturi nu au mai fost acordate începând cu anul 2009, iar actualul guvern intenţionează să blocheze plăţile şi în 2014.
Astfel, instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii înfiinţate pe lângă instituţiile publice, cu excepţia instituţiilor finanţate integral din venituri proprii şi a serviciilor de ambulanţă, nu vor acorda nici anul viitor tichete de masă, tichete-cadou şi tichete de vacanţă pentru angajaţi, potrivit proiectului elaborat de Ministerul Finanţelor.
Guvernul Boc hotărâse că nu se acordă indemnizaţiile lunare reparatorii destinate unei anumite categorii de revoluţionari, prevăzute în Legea recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, precum şi faţă de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987. Indemnizaţia era destinată persoanelor care au obţinut titlul de "Luptător Remarcat prin Fapte Deosebite", atribuit celor care, în perioada 14-25 decembrie 1989, au mobilizat şi condus grupuri sau mulţimi de oameni, au construit şi menţinut baricade împotriva forţelor de represiune ale regimului totalitar comunist, dacă au un venit mai mic decât salariul mediu brut pe economie. De aceleaşi drepturi ar fi trebuit să beneficieze şi copiii eroilor-martiri, indiferent de vârstă, dacă nu sunt încadraţi în nici o formă de învăţământ ori nu realizează venituri, din motive neimputabile lor.

Proiectul elaborat de Ministerul Finanţelor relevă că prevederea care stabilea că aceste indemnizaţii nu sunt acordate în 2012 şi 2013 va fi aplicată şi în 2014.
De asemenea, Guvernul va limită şi anul viitor reducerile de tarife sau, după caz, gratuităţile la transportul feroviar în limita a 3 călătorii dus-întors sau 6 călătorii simple, conform OG 112/1999 privind călătoriile gratuite în interes de serviciu şi în interes personal pe căile ferate române.

Titus Corlăţean: Există o dezangajare la nivelul Cotroceniului în privinţa pactului de coabitare.

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, joi seară, că există o "dezangajare" la nivelul Preşedinţiei în privinţa pactului de coabitare.
"Am fost unul dintre cei care, fiind interfaţă a statului cu exteriorul, am simţit avantajele climatului de stabilitate politică, de colaborare interinstituţională, după anul trecut care a fost complicat", a mai spus Corlăţean. "După toate jocurile politice şi obstacolele din ultima vreme, şi chestiunea cu CFR Marfă, spun clar că există o dezangajare la nivelul Cotroceniului din pactul de coabitare. Nu pot decât să iau notă de acest lucru", a declarat ministrul.
"Vom vedea care sunt reacţiile şi în capitalele europene. Mă voi întâlni cu colegii europeni, vom avea Zilele diplomaţiei române, dar cine se joacă cu stabilitatea politică şi ceea ce am stabilit că e important pentru statul român face o greşeală", a subliniat Corlăţean.

Ministerul Finanţelor Publice   

Creşterile salariale din companiile de stat vor fi limitate.
Creşterile salariale din regiile autonome sau companiile de stat vor fi limitate la cel mult 60% din sporul de productivitate a muncii, majorările incluzând primele, sporurile sau bonusurile pe care aceşti operatori economici le pot acorda, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă al Ministerul Finanţelor Publice.
 "Creşterea câştigului mediu brut lunar pe salariat nu poate depăşi 60% din indicele de creştere a productivităţii muncii calculată în unităţi valorice sau fizice, după caz", se arată în proiectul de ordonanţă de urgenţă. Proiectul include şi prevederea potrivit căreia contractele colective de muncă se negociază, în condiţiile legii, după aprobarea bugetelor de venituri şi cheltuieli ale operatorilor economici, în limitele şi în condiţiile stabilite prin bugetele de venituri şi cheltuieli.
Câştigul mediu brut lunar pe salariat este calculat că raport între cheltuielile de natură salarială şi numărul mediu de salariaţi/numărul de luni aferente.
Proiectul defineşte, de asemenea, cheltuielile de natură salarială, care includ cheltuielile cu salariile şi bonusurile acordate salariaţilor în bani şi/sau în natură, în timp ce cheltuielile cu salariile reprezintă salariile de bază, sporurile, prime şi alte adaosuri şi bonificaţii, pentru a căror determinare se foloseşte ca element de calcul salariul de bază, sau alte modalităţi de determinare şi care se acordă conform Contractului colectiv sau individual de muncă.

Procesul de restructurare a ANAF este unul ireversibil.
Restructurarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) reprezintă o precondiţie pentru implementarea 'Proiectului de modernizare a administraţiei fiscale', pentru care s-a semnat un acord de împrumut cu Banca Mondială în valoare de 70 milioane de euro, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanţelor Publice (MFP), remis joi AGERPRES.
"Procesul de restructurare a ANAF este unul ireversibil şi are ca scop modernizarea şi eficientizarea instituţiei în vederea îmbunătăţirii capacităţii de colectare, dar şi a serviciilor oferite contribuabililor", adaugă documentul menţionat.

Victor Ponta  : Va participa pe 27 august la inaugurarea lucrărilor la gazoductul Iaşi-Ungheni.

Premierul Victor Ponta a anunţat, joi, că pe 27 august va participa la inaugurarea lucrărilor de construcţie a gazoductului Iaşi-Ungheni.
"(...) tot ce putem face pentru Republica Moldova fac cu mare drag. Peste două săptămâni mergem la gazoduct, acesta este cel mai important. Pe 27", a spus Ponta, aflat la Putna, hramul mânăstirii din localitate. La ceremonia din 27 august urmează să participe şi premierul de la Chişinău Iurie Leancă şi comisarul european al Energiei Gunther Oettinger.
Contractul privind construcţia conductei de gaze care va conecta România şi Republica Moldova pe direcţia Iaşi - Ungheni a fost semnat pe 8 august.

Ministerul Afacerilor Externe :  Atenţionează cetăţenii români care doresc să călătorească în Egipt.

Ministerul Afacerilor Externe atenţionează cetăţenii români care doresc să călătorească în Egipt sau se află pe teritoriul acestui stat asupra faptului că situaţia de criză continuă.
"Dispersarea demonstraţiilor din Cairo în districtul Nasr City, zona Rabaa al Adaweiya precum şi din Gâza, în zona Pieţii Al Nahda, a determinat ciocniri violente soldate cu sute de morţi şi mii de răniţi. Se recomandă cetăţenilor români să evite cu desăvârşire zonele unde îşi au sediile principalele instituţii guvernamentale şi partide politice, unde au loc proteste şi să evite implicarea în orice fel de manifestaţii", informează un comunicat al MAE remis joi, AGERPRES. Autorităţile egiptene au anunţat că, începând cu data de 14 august, s-a instituit starea de urgenţă şi au fost impuse restricţii de circulaţie în 14 guvernorate, respectiv în Cairo, Gâza, Alexandria, Suez, Ismailia, Assiut, Sohag, Beni Suef, Minya, Beheira, South Sinai, North Sinai, Fayoum şi Qena.
Este interzisă circulaţia în intervalul orar 19,00 şi 6,00. Starea de urgenţă va fi valabilă 30 de zile.
Cetăţenii români care se află în această ţară sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României în Egipt şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale, pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Transelectrica  : Afacerile au scăzut cu 24%.

Compania este controlată de Ministerul Finanţelor Publice, care deţine 58,69% din acţiuni, alţi acţionari importanţi fiind Fondul Proprietatea (13,5%) şi SIF Oltenia (6,3%), potrivit celor mai recente informaţii. La finele primului semestru, Transelectrica avea datorii de 2,214 miliarde lei, cu aproape 12% sub obligaţiile de plată de la sfârşitul anului trecut, de 2,514 miliarde lei.
Veniturile au scăzut cu 21% în primul semestru din acest an, la 1,168 miliarde lei (266,1 milioane euro), iar cheltuielile au coborât cu 28%, la 1,045 miliarde lei (238 milioane euro), potrivit informaţiilor transmise, miercuri, Bursei de Valori Bucureşti (BVB). În perioada similară a anului trecut, veniturile au cumulat 1,481 miliarde lei, iar cheltuielile au fost de 1,453 miliarde lei. Deşi cantitatea de energie electrică livrată consumatorilor a scăzut cu 4,11% în primul semestru din acest an, veniturile din serviciul de transport au crescut 8,5%, la 562,2 milioane lei (128 milioane euro). Dinamică a fost determinată de majorarea tarifelor de transport al energiei electrice cu 12,7%.
Totodată, veniturile şi cheltuielile din piaţa de echilibrare, segment care nu contribuie la profitul companiei, au scăzut cu 61%, la 229 milioane lei (52,1 milioane euro), de la 590,8 milioane lei în primele şase luni ale anului trecut. Evoluţia a fost determinată de comportamentul participanţilor pe această piaţă (notificări/realizări), notează Transelectrica.

ONU  : Solicită 98 de milioane de dolari pentru un ajutor de urgenţă destinat Coreii de Nord.

Naţiunile Unite au nevoie de 98 de milioane de dolari pentru a-şi finanţa ajutorul de urgenţă destinat populaţiei nord-coreene, a anunţat joi coordonatorul ONU pentru Coreea de Nord Ghulam Isaczai, citat de France Presse.
Într-un comunicat, Naţiunile Unite au subliniat că din cele 150 de milioane de dolari necesare pentru finanţarea programelor umanitare a cinci agenţii ONU pentru 2013 în Coreea de Nord mai rămân încă de acoperit 98 de milioane. Aceste agenţii furnizează hrană, dar şi asistenţă medicală şi sanitară populaţiei nord-coreene. Coreea de Nord se confruntă cu penurii alimentare cronice şi a avut de suferit de pe urma unei foamete la mijlocul anilor '90 ce s-a soldat cu sute de mii de morţi.
"În lipsa unui sprijin umanitar constant, progresele făcute în ultimii zece ani în vederea îmbunătăţirii siguranţei alimentare şi a stării generale de sănătate a celor mai vulnerabili - copii, femei însărcinate şi persoane în vârstă - riscă să fie puse la îndoială rapid', a avertizat Isaczai. 'Noi sperăm că donatorii vor răspunde rapid şi se vor dovedi generoşi pentru a le permite agenţiilor ONU să gestioneze situaţia umanitară", a adăugat el, pledând pentru 'separarea nevoilor umanitare de problemele politice'.
Ajutorul internaţional, în special cel provenind din Statele Unite ale Americii şi Coreea de Sud, a fost puternic redus în ultimii ani din cauza unor tensiuni în jurul programului nucleare nord-coreean. Potrivit coordonatorului, 'situaţia umanitară globală s-a îmbunătăţit uşor de un an, dar cauzele structurale de vulnerabilitate a populaţiei persistă'.

ŞTIRI METEO

Sâmbăta, 17 august 2013, vremea va fi călduroasă în vestul și în sudul României și apropiată de normalul termic al perioadei în celelalte regiuni. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 25 și 33 de grade Celsius, iar minimele se vor situa, în general, între 10 și 20 de grade. Cerul va fi variabil, cu înnorări și izolat ploi și descărcări electrice, în vestul țării și în zona de munte. Vântul va sufla slab până la moderat, cu unele intensificări în sud-est.
Pe litoral va fi cer senin, iar maxima zilei va atinge 28° Celsius.
În Bucureşti, vremea va fi călduroasă. Temperatura maximă va fi de 32…33 de grade, iar cea minimă de 17…19 grade. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat.

PERSONALITĂŢI

Gabriel Jonas Lippmann



Gabriel Jonas Lippmann (n. 16 august 1845, Luxemburg - d. 13 iulie 1921) a fost un fizician francez, profesor universitar la Sorbona, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în anul 1908, pentru metoda să de reproducere fotografică a culorilor pe baza fenomenului de interferență.
A investigat fenomenele electrocapilare cu electrometrul capilar, care a servit, între altele, la dezvoltarea electrocardiografiei.

 

Menachem Begin

Menachem Begin (n.16 august 1913- d. 9 martie 1992) a fost prim-ministru al Israelului în perioada 20 iunie 1977 - 10 octombrie 1983. Considerat unul din pionierii sionismului, marele merit al său îl constituie reușita acțiunii "schimburi de teritorii contra pace", desfășurate între Israel și Egipt. Pentru aceasta, alături de președintele Egiptului, Anwar el-Sadat, în 1978, a primit Premiul Nobel pentru Pace.
Sionismul - de la Muntele Sion (Țion), nucleul așezării davidice în Ierusalim - este mișcarea de emancipare națională a evreilor cu scopul readunării lor din împrăștiere (în ebraică : galut) și revenirii în țara strămoșească, în Țara Israel (în ebraică : Ereț Israel), pentru restabilirea unei vieți evreiești independente și, în continuare, re-crearea și consolidarea unui stat evreiesc. Folosit pentru prima oară de Nathan Birnbaum (1864–1937), în 1890 pentru mișcarea pre-sionistă Hovevei Țion, termenul sionism a fost adoptat de dr. Theodor Herzl la Primul Congres Sionist, ținut în 1897 la Basel, în Elveția.
Sionismul nu se confundă cu teritorialismul, o altă mișcare naționalistă evreiască, astăzi de domeniul istoriei, ce-și propunea crearea unei patrii a evreilor, dar nu neapărat în Palestina.

Virgil Ierunca

Virgil Ierunca (pseudonimul lui Virgil Untaru, n. 16 august 1920, Lădești, Vâlcea – d. 28 septembrie 2006, Paris) a fost un critic literar, publicist și poet român. A fost căsătorit cu Monica Lovinescu.
O dată cu studiile universitare, a debutat în ziaristică, în 1939, la ziarul Timpul, unul din cele mai importante cotidiane bucureștene din acea vreme. Între 1940 și 1944 colaborează la principalele reviste literare și la săptămânalul Vremea, cu o rubrică intitulată "Caiete franceze", în care îi prezintă pe scriitorii francezi din rezistența împotriva ocupației naziste. Din anul 1943 deține o rubrică asemănătoare în ziarul Ecoul și colaborează la revistele Kalende și Preocupări literare. În 1942, propria sa revistă literară, Albatros, este suprimată de cenzură pentru tendințele ei democratice. După război, Virgil Ierunca scoate revista Agora împreună cu Ion Caraion, revistă de cultură internațională, care este suprimată deja după primul număr de cenzură comunistă, din cauza unui articol al lui Titus Ștefănescu-Priboi intitulat Echinox, în care dădea ca exemple de platitudine a gândirii pasaje din scrierile lui Stalin.
Virgil Ierunca părăsește țara în 1947, primind o bursă din partea guvernului francez. Bursa purta numele cunoscutului scriitor anticomunist Arthur Koestler[necesită citare], autorul cărții "Zero și Infinit". Din 1951 și până în 1974 este redactor al emisiunilor în limba română ale Radiodifuziunii franceze și lucrează în același timp la "Centre naţional de la recherche scientifique" (CNRS), la secția de filozofie și estetică. Colaborează la două emisiuni culturale ale postului de radio "Europa Liberă": "Actualitatea Culturală Românească" și "Povesta vorbei" (Pagini uitate, pagini cenzurate, pagini exilate).
În denunțarea dictaturii comuniste din România, Ierunca ia parte activă ca secretar de redacție la apariția ziarului Uniunea Română, editat la Paris de generalul Nicolae Rădescu, la care colaborează și Grigore Gafencu. Scrie numeroase articole în publicațiile românești din exil, în special în revista România, organul Comitetului Național Român de la Washington, editat de Constantin Vișoianu. În volumul Pitești (1981) denunță experiența comunistă a terorii, folosită ca instrument de distrugere psihică. De când se află în Franța, Virgil Ierunca a redactat o serie de reviste literare, ca Luceafărul (1948-1949), al cărei director a fost Mircea Eliade, Caiete de dor (1951-1957), Ființă românească (1963-1968), Ethos (care apare din anul 1973). Într-o serie de publicații din exil, a deținut rubrica intitulată „Antologia rușinii”, în care erau dați la iveală intelectuali din România aserviți slugarnic regimului comunist. Producțiile literare ale lui Virgil Ierunca figurează în mai multe antologii de poezie, printre care cea alcătuită de Vintilă Horia. Pentru activitatea sa democrată și anticomunistă a fost distins cu medalia "Iuliu Maniu", iar pentru cea literară cu Diploma de Onoare a Academiei Româno-Americane de Artă și Știință (1987). În 1994, biroul de la Paris al postului de radio Europa Liberă a fost desființat, stârnind protestele a mii de ascultători din România.

Florin Bogardo

Florin Bogardo (n. 16 august 1942, București — d. 15 august 2009, București) a fost un compozitor și cântăreț român de muzică ușoară. A debutat în calitate de compozitor în anul 1963. Printre cele mai cunoscute compoziții ale sale se numără „Să nu uităm (să iubim trandafirii)” (compusă în 1968 și cunoscută în interpretarea proprie și în versiunea Mihaelei Mihai), „Tu ești primăvara mea” (1973, mai cunoscută în interpretarea lui Aurelian Andreescu) și „Ani de liceu” (1986, cântată de autor alături de Stela Enache). Începând din 1976, Bogardo a scris și muzică de film.
Debutează ca autor de muzică ușoară în 1963, la Festivalul Național de Muzică Ușoară „Mamaia”: piesa „Cum e oare?”, pe un text de Madeleine Fortunescu, este interpretată în concurs de cântăreața Margareta Pâslaru și obține premiul special al Uniunii Scriitorilor. (Compoziția a fost înregistrată la casa de discuri Electrecord pe discul Melodii din Festivalul Mamaia 1963, număr de catalog EDC 411.) În 1967, Bogardo își începe activitatea de cântăreț, de aici înainte înregistrând multe dintre compozițiile sale în două variante: cea proprie și o alta, cu un solist vocal invitat (Mihaela Mihai, Aurelian Andreescu ș.a.). A continuat colaborarea cu Margareta Pâslaru compunând douǎ melodii pe textele interpretei ("Ca tine nu e nimeni" și "Nu-i nimic") sau încredințându-i alte creații ("Să nu uităm să iubim trandafirii" - Mamaia 1969, "Casa mea").

În 1967, se angajează ca regizor muzical la Radiodifuziunea Română. Un an mai târziu, devine membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România. Muzicieni precum Mondial și Coral au înregistrat la Radiodifuziune cu Florin Bogardo la pupitru, către sfârșitul anilor șaizeci (discul Romanță fără ecou al formației Mondial a fost înregistrat în secret la Radiodifuziune, într-o noapte). Din 1972, Bogardo încredințează aproape toate noile compoziții soției lui, Stela Enache; cei doi cântă uneori în duet.
Compozitorul semnează coloana sonoră a filmului Bunicul și doi delicvenți minori (1976), în regia Mariei Callas-Georgescu. Va mai scrie muzica a șase pelicule, toate regizate de Nicolae Corjos: Alo, aterizează străbunica (1981), Declarație de dragoste (1985), Liceenii (1986), Extemporal la dirigenție (1987) etc. Muzica filmului Liceenii este de departe cea mai cunoscută coloană sonoră creată de Bogardo: ea însumează piese instrumentale (în care predomină sintetizatorul), înlănțuite prin tehnica leitmotivului, și celebra compoziție „Ani de liceu” (pe versuri de Sasa Georgescu). „Ani de liceu” a devenit cu timpul un veritabil imn al liceenilor români; piesa a fost înregistrată în duet de Bogardo și Stela Enache.

S -A ÎNTÂMPLAT ÎN 16 AUGUST.....

Evenimente

    1809: La inițiativa lui Wilhelm von Humboldt, este fondată Universitatea Humboldt din Berlin.
    1856: Congresul SUA aprobă Legea Insulele Guano, act ce dădea dreptul oricărui cetățean american să cucerească în numele Statelor Unite orice insulă pe care se găsea guano, cu condiția ca acestea să nu facă parte din teritoriul altei națiuni și să nu fie locuită. Comercianții americani au cucerit astfel peste 100 de insule și atoli, dintre care 9 sunt și astăzi sub controlul SUA.
 Guano reprezintă acumulări de excremente (fecale și urină) produse de păsări și lilieci.
Guano conține amoniac, o serie de acizi: uric, fosforic, oxalic și carbonic, precum și o serie de săruri și impurități. În guano întâlnim de asemenea o concentrație mare de azot.
Populaţiile andine au fost primele care au observat, în urmă cu câteva secole, că solurile epuizate pot deveni din nou utilizabile prin utilizarea guano ca îngrăşământ.
Incaşii transportau guanoul colectat de pe insulele situate pe coasta peruviană de azi, distribuind fiecărui sat o cantitate precisă. Cei care luau mai mult decât li se cuvenea erau aspru pedepsiţi, iar persoanele care deranjau păsările producătoare de guano riscau chiar pedeapsa cu moartea.
După ce au cucerit Imperiul Încă, spaniolii nu au luat în seamă această comoară, ce avea să fie descoperită de europeni abia la începutul secolului al XIX-lea. Prima persoană de pe Vechiul Continent care a studiat acest îngrăşământ natural extraordinar a fost celebrul explorator şi naturalist Alexander von Humboldt.
În 1802, aflat în Callao, Humboldt a observat că localnicii transportau guano de pe insulelele Chincha, aflate în apropiere. "Fertilitatea coastei Perului, altminteri sterile, se datorează acestei substanţe. Cinzeci de vase transportă încontinuu guano spre ţărm, iar mirosul se simte de la un kilometru distanţă. Marinarii sunt obişnuiţi cu mirosul de amoniac şi nu îi deranjează, însă noi, restul, nu ne puteam opri din strănutat când am trecut pe lângă navă", relata Humboldt în scrierile sale.
Exploratorul a prelevat mostre pe care le-a trimis în Franţa spre analiză. Chimiştii au descoperit că excrementele păsărilor peruviene conţineau o cantitate semnificativă de azot, ceea ce însemna că reprezentau un îngrăşământ excelent.
Una din cele mai importante revoluţii tehnologice din istoria omenirii a început pe câteva insule situate în apropiere de Peru. Excrementele depuse aici de câteva milioane de păsări s-au transformat în elementul care a stat la baza unei revoluţii în agricultură ce a permis omenirii să depăşească pentru prima dată capcana foametei. Ceea ce incaşii au denumit „guano” (adică balegă) avea să devină una dintre cele mai importante resurse ale secolului al XIX-lea, fiind căutată de marile naţiuni ale planetei cu aceeaşi ardoare cu care este vânat astăzi petrolul.

    1896: Lângă Dawson City, Yukon, Canada s-a descoperit aur, fapt ce a declanșat Goana după Aur din Klondike.

Goana după aur din Klondike, denumită și Goana după aur din Yukon, a atras zeci de mii de prospectori amatori din toată lumea în bazinul râului Klondike în preajma orașului Dawson City, Yukon, Canada după ce acolo s-a descoperit aur în 1896. Goana a durat doar câțiva ani, luând practic sfârșit în 1899. În total, din zona Klondike s-au extras circa 390.000 kg de aur în secolul de după descoperirea zăcământului.

    1906: Cutremur catastrofal la Valparaiso, Chile. Magnitudinea de 8,6 pe scara Richter, 20.000 de victime.
    1925: Premiera filmului "Goana după aur", al 72-lea film al lui Charlie Chaplin.
    1936: S-au încheiat Jocurile Olimpice de la Berlin, transformate de guvernul german în propagandă politică profascistă.
    1954: A văzut lumina tiparului primul număr al revistei Sports Illustrated.
    2004: Sonda Cassini-Huygens a descoperit două luni ale lui Saturn.

S -a născut în............

    1557: Agostino Carracci, artist italian (d. 1602)
    1645: Jean de La Bruyère, scriitor francez (d. 1696)
    1744: Pierre Méchain, astronom francez (d. 1804)
    1821: Arthur Cayley, matematician britanic, creator al calculului matriceal (d. 1895)
    1832: Wilhelm Max Wundt, psiholog german (d. 1920)
    1823: Alexandru Hurmuzaki, publicist, om politic, membru fondator al Societății Academice Române (d. 1871)
    1845: Gabriel Lippmann, fizician francez, laureat al Premiului Nobel (d. 1921)
    1863: Frederic Stanley Kipping, chimist englez (d. 1949)
    1904: Wendell Meredith Stanley, biolog american (d. 1971)
    1913: Menahem Begin, om politic israelian, laureat al Premiului Nobel (d. 1992)
    1920: Virgil Ierunca, critic literar și publicist stabilit în Franța (d. 2006)
    1920: Charles Bukowski, scriitor american (d. 1994)
    1920: Gelu Solomonescu, compozitor român de muzică ușoară (d. 1984)
    1921: Ovid S. Crohmălniceanu, prozator, critic și istoric literar (d. 2000)
    1933: Reiner Kunze, scriitor german
    1942: Florin Bogardo, compozitor român (d. 2009)
    1958: Madonna, interpretă americană de muzică pop

Decese

    1705: Jakob Bernoulli, matematician elvețian (n. 1654)
    1886: Ramakrishna, mistic indian (n. 1836)
    1893: Jean Martin Charcot, medic francez (n. 1825)
    1899: Robert Wilhelm Bunsen, chimist german (n. 1811
    1931: Sabba Ștefănescu, geolog și paleontolog român (n. 1857)
    1941: Francis Turville-Petre, arheolog român (n. 1901)
    1956: Theodor Pallady, pictor român (n. 1871)
    1957: Irving Langmuir, chimist american, laureat al Premiului Nobel (n. 1881)
    1973: Selman Abraham Waksman, microbiolog ruso-american, laureat al Premiului Nobel (n. 1888)
    1977: Elvis Presley, supranumit "regele rock-ului" (n. 1935)
    1987: Emil Condurachi, istoric și arheolog român (n. 1912)
    2005: Fratele Roger, fondatorul comunității Taizé (n. 1915)
    2008: Elena Leușteanu, gimnastă româncă (n. 1935)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More