sâmbătă, 31 august 2013

Gânduri de seară.....



La mulţi ani!
Ioan Gyuri Pascu


Ioan Gyuri Pascu (n. 31 august 1961, Agnita) este un muzician și un actor român.
În copilărie a studiat pianul şi chitara, muzicuţa şi tobele, a cântat în corul şcolii, era pasionat de handbal şi imita cu succes vocile unor cântăreţi. A învăţat la Liceul Agro-Industrial din Agnita şi în 1977 juca în spectacole de teatru la casa de cultură din oraş. În 1978 cânta cu trupa Trandafirii Negri a cântăreţei Elena Carstea la Mediaş melodii din repertoriul Deep Purple şi Uriah Heep.Colaborarea a durat până în 1980 şi, cu banii strânşi, şi-a cumpărat prima chitară. În 1979 cânta prima piesă compusă de el, Melancolie.
În 1980, la absolvirea liceului, a dat examen de admitere la Institutul de Teatru din Târgu Mureş, fără succes. A înfiinţat formaţia rock Fundal şi a participat la Cântarea României, în 1982 era chemat să cânte la Radio Vacanţa. I-a întâlnit pe Teo Peter, basistul formaţiei Compact şi pe Andrei Partoş şi în 1982 cânta la concertele Cenaclului Flacăra.
În anul 1984 intra la Facultatea de Filologie din cadrul Universităţii din Cluj, la secţia română-spaniolă, pe care a absolvit-o în 1988. În timpul facultăţii s-a înscris în trupă de teatru studenţească Ars Amatoria şi fiii, condusă de Ion Vartic şi a participat la turnee cu piese de I.L. Caragiale. I-a întâlnit pe membrii grupului comic Divertis şi a colaborat cu ei din 1987, în acelaşi an a fost invitat de Andrei Partoş să cânte la festivalul de muzică uşoara de la Deva. A fost repartizat ca profesor la Ulmu, în judeţul Călăraşi, dar a renunţat la învăţământ şi s-a ocupat în continuare de muzică. După revoluţie, a participat la turnee cu trupa Divertis, apoi a apărut împreuna cu ei la televiziune. A fost o perioadă redactor la Televiziunea Romana, în 1992 edita primul disc audio, Ar putea fi şi se căsătorea cu Daniela Marin, împreună cu ea fondând casa de discuri Import Service Tempo, apoi a înfiinţat formaţia The Blue Workers. A abordat diverse genuri muzicale ca pop, rock, blues, reggae, următoarele discuri pe care le-a înregistrat sunt: Mixed Grill (1993), Maşina cu jazzolină (1994), Casetă pentru minte, inimă şi gură (1996), Gânduri nevinovate (1997), Lasă (muzică de casă) (2000), Stângul de a visa (2002), Prinde o stea (2003), Jocul de-a joaca (2004), La jumătatea vieţii (2007).
A apărut în 1991 în filmul Tv german Die Bank geschädigt ist nicht, în 1993 a jucat în filmul O vară de neuitat regizat de Lucian Pintilie, alături de Kristin Scott Thomas, Claudiu Bleonţ, Marcel Iureş, film premiat în 1994 la Cannes. A continuat timp de 20 de ani colaborarea cu Grupul Divertis. În 1995 a cântat la Cerbul De aur, în anul 2000 a compus coloana sonoră a filmului Zapping, regizat de Mircea Mungiu şi a jucat în Corul pompierilor. A continuat să susţină concerte, din anul 2003 a fost gazda spectacolului muzical Taverna la TVR, a participat împreuna cu Divertis la un program pentru Antena 1.
În 2007 a renunţat la colaborarea cu Divertis, revenind în 2009, la Pro Tv. A jucat apoi teatru, rolul lui Râca Venturiano din piesă O noapte furtunoasă de I.L. Caragiale, în Take, Ianke şi Cădar, după Victor Ion Popă.
A mai jucat în filme ca Occident (2002), Offset (2006), Die Tränen meiner Mutter (2008), în 2008-2009 a jucat în serialul Tv Vine Poliţia!- rolul inspectorului Fane Popovici, apoi în serialul SOKO Köln (2010) şi filmul Tv german Go West - Freiheit um jeden Preis (2011).

Ioan Gyuri Pascu - Ţine tu luna"

Prin fumul de ţigară
Mă văd atunci în gară
Stingher încercam să-ţi spun cât sunt de bun
Acum sunt singur iară
Cu o cafea amară
În faţă
Şi-n mintea mea te recompun şi încerc acum să-ţi spun

Ţine tu luna în mâna ta
Şi lasă restul în seama mea
Ţine tu luna în mâna ta
Eu te voi mângâia
Până când nerostit vom spune da

Când telefonul sună
Te-aud spunând iar "bună"
Şi brusc mă simt din nou curat
Mă simt iar bun
Şi văd iar începutul
Şi-ţi simt din nou sărutul
Mă lupt cu timpul s-ajung cumva să-ţi spun

Ţine tu luna în mâna ta
Şi lasă restul în seama mea
Ţine tu luna în mâna ta
Eu te voi mângâia
Până când nerostit vom spune da

Ştiu că nu mă aseamăn
Cu sufletul tău geamăn
Ştiu că nu-ţi pot oferi întregul "a iubi"
Mă simt străin şi totuşi
În înfloriri de lotuşi
În mintea mea te recompun şi încerc acum să-ţi spun

Eu te voi mângâia
Până când nerostït vom spune da.





0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More