joi, 20 iunie 2013

20 iunie by Viorica Crainic


Bine v - am regăsit!

"Ei, cam aşa se amăgeşte bietul român, cu un banc, cu o glumă, dar să facă el ceva concret, o faptă eroică – nu."( Părintele Iustin Pârvu)

 

Preşedintele Traian  Băsescu participă joi la Summit-ul PPE.


Preşedintele Băsescu participă, de obicei, ca invitat, la lucrările Summit-urilor PPE la care se pregăteşte poziţia formaţiunii înaintea întâlnirilor Consiliului European.
"Pe agenda de discuţii a Summitului PPE de la Viena sunt incluse, printre altele, continuarea procesului de consolidare a Uniunii Economice şi Monetare a Uniunii Europene, identificarea de soluţii inovatoare pentru finanţarea economiei, combaterea şomajului în rândul populaţiei tinere şi politica de extindere a Uniunii Europene şi, în contextul extinderii, începerea negocierii de aderare la Uniunea Europeană a Republicii Serbia", se arată într-un comunicat al Preşedinţiei.
Şefii de stat şi de guvern precum şi liderii opoziţiei aparţinând PPE din state UE şi non UE, împreună cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, vor participa, joi, la summit-ul lărgit al PPE care va avea loc la Viena, pe agendă aflându-se pregătirea Consiliului European programat pe 27 şi 28 iunie.
La eveniment vor mai fi prezenţi Enda Kenny (Irlanda), Angela Merkel (Germania), Viktor Orban (Ungaria), Valdis Dombrovskis (Letonia), Antonis Sămăraş (Grecia), Jyrki Katanien (Finlanda) şi Pedro Passos Coehlo (Portugalia).

Liviu Dragnea : Sistemul actual "are rădăcini comuniste".

Liviu Dragnea a declarat, astăzi , la o dezbatere despre regionalizare şi descentralizare organizată de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice : 
  "În 1862, când Cuza a înfiinţat judeţele, ţara s-a rupt de feudalism, iar acum avem şansa ca, prin regionalizare, să ne rupem definitiv de comunism. Depinde numai de noi să înţelegem că această oportunitate este unică. Sistemul actual are rădăcini comuniste, este rigid, brutal şi agresiv cu cetăţenii, cu firmele, este unul care frânească procesul de dezvoltare din România. Regionalizarea este cea mai grea luptă care se dă în România, lupta teritoriului cu Bucureştiul, nu cu oamenii din Bucureşti, ci cu Bucureştiul ca simbol al unei puteri centralizate în care o mână de oameni vor să decidă destinul fiecărui român, al fiecărei localităţi, ceea ce nu mai poate continua. Asta este lupta pe care trebuie să avem curajul să o dăm, pentru că nu este în regulă ca cineva de la Bucureşti să decidă ce se întâmplă într-o localitate din Cluj sau Satu Mare. O decizie o ia un consiliu regional, care ştie cel mai bine ce este mai bine pentru oameni", a spus Dragnea.
El a subliniat că speră ca pachetul legislativ de înfiinţare a regiunilor să fie adoptat după revizuirea Constituţiei, în toamna acestui an.

Emil Boc: Susţin regionalizarea.

Primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, se declară un susţinător al regionalizării, având în vedere că ultima reformă administrativă a fost în 1968, iar "actuala legislaţie nu mai corespunde realităţilor României în UE", regionalizarea fiind necesară pentru creşterea absorbţiei fondurilor europene.
"Sunt un susţinător al regionalizării pentru că ultima reformă administrativă a fost în anul 1968, iar actuala legislaţie nu mai corespunde realităţilor României în UE. Regionalizarea este absolut necesară pentru a realiza un grad mai bun de absorbţie a fondurilor europene, vom avea propriile programe operaţionale în fiecare regiune, astfel încât nu va mai trebui să aşteptăm ani buni pentru semnarea proiectelor. Regionalizarea este necesară şi pentru că actualul cadru nu permite dezvoltarea unor proiecte de amploare trans-judeţene. Apreciez faptul că procesul de regionalizare nu este unul formal, spre deosebire de cel al revizuirii Constituţiei, care a fost expediat într-un forum constituţional, care a fost inexistent, iar cetăţenii nu au avut un cadru pentru a-şi expune un punct de vedere", a spus Boc.
Deasemenea, Emil Boc a declarat referitor la  procesul de revizuire a Constituţiei : "Eu nu am întâlnit, după 1989, o altă formă mai directă şi mai clară de sfidare a principiilor şi regulilor democraţiei din România şi a funcţionării statului de drept. Dacă USL are 70 la sută în Parlament, nu înseamnă că vine implicit şi cu valorile democraţiei, ci, dimpotrivă, le calcă în picioare. USL trebuie să înţeleagă că democraţia nu înseamnă doi lupi şi o oaie care votează ce să mănânce la cină. Se pare că USL aste crede că înseamnă democraţia, pentru că are 70 la sută", a spus Boc.

Traian Ungureanu: Criticile lui Antonescu la adresa parlamentarilor PDL sunt minciuni deliberate.

Europarlamentarul PDL Traian Ungureanu a declarat, că sunt "minciuni deliberate" criticile lui Crin Antonescu la adresa parlamentarilor PDL, care au părăsit lucrările Comisiei de revizuire a Constituţiei.
 El a arătat că PDL s-a retras din Comisia de revizuire şi din plenul Parlamentului pentru că "varianta de Constituţie a USL cere poporului să voteze la referendum pentru desfiinţarea propriei suveranităţi". "Cum vine asta? Vine aşa: Antonescu şi USL propun o Constituţie care nu include ce au hotărât românii la referendumul din 2009. Majoritatea USL nu are dreptul să spună românilor: «Ce aţi votat e egal cu zero!». Curtea Constituţională a avertizat de anul trecut că aşa ceva nu trebuie să se întâmple. La asta, Antonescu şi USL spun: «Ei, şi?». Rezultatul este o Constituţie în care USL are suveranitate totală, iar naţiunea - suveranitate limitată. De asta ne-am retras din Parlament!", a explicat Traian Ungureanu.
Preşedintele comisiei de revizuire a Constituţiei, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, după acordarea votului final pe proiectul de modificare a Legii fundamentale, că atitudinea PDL şi PPDD a fost una "jenantă" atunci când au părăsit lucrările nemulţumiţi de menţinerea bicameralismului.

Crin Antonescu: Deocamdată Băsescu nu poate da jos Guvernul.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, că "deocamdată" şeful statului nu poate "să dea jos guvernul actual", dar a ţinut să sublinieze că ruperea USL poate fi realizată doar de PSD şi PNL, menţionând că Traian Băsescu va continua "războiul" politic.
"Eu aş vrea să le spun tuturor celor care ne-au votat, care ţin la unitatea acestei construcţii, care ţin la proiectul de mare anvergură pe care noi l-am angajat, să urmărească lucrurile care contează, dincolo de momentele de nemulţumire, dincolo de insatisfacţia de a-l vedea pe Traian Băsescu acolo unde nu doresc să-l mai vadă – deocamdată – nemulţumiri pe care le încercăm şi noi uneori... Dincolo de asta, există lucruri esenţiale. Guvernul şi acţiunea guvernamentală merg pe linia pe care am anunţat-o, avem nu semnele, nu speranţele, ci dovezile certe, ale unei acţiuni guvernamentale, ale unui premier care fac cu totul altceva decât făcea Guvernul Boc", a susţinut liderul PNL.
"Lucrurile trebuie văzute pe aceste magistrale, pe acţiunile majore. Restul sunt accidente de parcurs şi important e să ţinem aceste direcţii (...) Traian Băsescu nu poate să rupă USL. USL putem să-l rupem doar noi, şi nu-l rupem", a asigurat Antonescu.
"Într-un anumit sens, Traian Băsescu are impresia, sau vrea să lase impresia, că i s-a întâmplat că în dosarul cu spălare de bani. Adică pur şi simplu s-a clasat dosarul, s-a clasat dosarul impopularităţii sale, s-a clasat dosarul tuturor factorilor care l-au dus să aibă 7,4 milioane de români împotrivă la un referendum de demitere. Pare a crede că e nou nouţ. Şi atunci ce face cu această prospeţime, cu această pace? Ce o să facă? Război, din nou diversiune, din atac împotriva unei majorităţi care are maximă legitimitate, din nou atac împotriva unui proiect de Constituţie care a fost implicat în campania electorală şi în mesajul nostru către oameni, din nou minciuni, din nou atac la instituţia parlamentară, din nou insulte", a declarat Antonescu.

Victor Ponta : Toate posturile neocupate vor fi desfiinţate.

 "Avem pe circuit un act normativ care prevede desfiinţarea tuturor posturilor nefinanţate sau neocupate în acest moment. În acest fel, evident, efectul principal va fi pierderea sau desfiinţarea unor funcţii de conducere - acum sunt directori şi şefi de diverse departamente care mai au 2-3 oameni în subordine în realitate, restul sunt posturi libere, vacante şi neocupate. Ori, din acel moment, reducând semnificativ schema încărcată artificial, pentru că oamenii nu sunt la serviciu, poţi să revii, în negocierea pe care o să o avem în luna iulie cu FMI-ul şi Comisia Europeană, la regulă până la urmă raţională de angajare 1 la 1. Regula veche cu 1 la 7 a dus la situaţii absolut aberante, în special în sănătate, dar nu doar acolo, nu poţi să-ţi plece 7 femei de serviciu de pe 7 etaje ale spitalului ca să angajezi una", a spus Ponta.
Premierul Victor Ponta a anunţat, miercuri seara, că toate posturile neocupate vor fi desfiinţate şi va fi introdusă regula de angajare în sistemul bugetar a unei persoane la un post vacantat, în primul rând în sănătate şi educaţie, diferit de sistemul actual care permite angajarea unei persoane la şapte posturi vacantate.

Medicii ameninţă cu proteste, greve şi demisii, din cauza salariilor mici.

Anunţul privind protestele personalului medico-sanitar a fost făcut, astăzi, de preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), prof. dr. Vasile Astărăstoae, care a spus că vorbeşte în numele tuturor organizaţiilor profesionale din sistem.
Medicii reclamă, în primul rând, salariile mici - echivalentul a 200 de euro pe lună pentru un rezident şi, respectiv, 500 de euro în cazul unui specialist.
Personalul din Sănătate se plânge şi de condiţiile de lucru, dar şi de modul în care este tratat de către autorităţi şi chiar de către unii pacienţi. "Lunile de vară nu vor fi de vacanţă", a subliniat Astărăstoae, potrivit căruia calendarul protestelor va include marşuri, greve şi chiar demisii în bloc, dacă nu sunt rezolvate problemele. Potrivit lui Astărăstoae, în perioada următoare, vor avea loc consultări în teritoriu, cu privire la stabilirea calendarului protestelor. Preşedintele CMR a ţinut să sublinieze că, deocamdată, nu este nimic cert, ţinând cont că organizarea protestelor depinde de răspunsul autorităţilor.
"Nu este vorba despre reproşuri adresate Ministerului Sănătăţii şi ministrului de resort Eugen Nicolăescu, cu care avem o relaţie foarte bună", a mai spus Astărăstoae.

Protest la Cotroceni.

Douăzeci de tinere au venit, joi dimineaţă, în faţa Palatului Cotroceni, pentru a protesta faţă de declaraţiile preşedintele Traian Băsescu privind natalitatea, însă acţiunea anunţată drept "flash-mob artistic" s-a încheiat odată cu intervenţia jandarmilor, după câteva minute, nefiind autorizată.
Protestul de joi a fost anunţat, miercuri seară, de Centrul de Dezvoltare Curriculară şi Studii de Gen Filia, E-Romnja, Grupul pentru Acţiune Socială, Asociaţia Front, Clubul Academic de Studii Europene, Romano ButiQ, Centrul pentru Educaţie şi Dezvoltare Socială şi Fundaţia Centrul Parteneriat pentru Egalitate.
Aceste ONG-uri consideră "disciminatorii, rasiste, sexiste şi naţionaliste" unele declaraţii făcute de şeful statului, marţi, la o întâlnire cu femeile de succes organizată de revista Business Woman.
 Tinerele, reprezentante ale unor organizaţii neguvernamentale, s-au adunat după ora 10:30 pe trotuarul din faţa intrării la Palatul Cotroceni, unde, timp de două-trei minute, au afişat pancarte cu mesaje printre care "Sărăcie, rasism, misoginism. Toate «misiunile» preşedintelui", "«Patriotismul» comunist a omorât mii de femei", "Femei albe, femei rome, femei sărace. Solidaritate", "Copilul ei, dreptul ei", "Cartonaş roşu. Copiii - alegere, nu datorie. Femeile rome, cetăţene", "Preşedinte european, uterul meu nu e competenţa ta", "Preşedinte jucător, pentru ţară şi popor, naşte tu cu drag şi spor".
Protestul s-a încheiat după ce jandarmii le-au spus participantelor că manifestaţia lor nu este autorizată şi că trebuie să plece.

Protest la Ministerul Transporturilor.


Peste 20 de sindicalişti din Federaţia Mecanicilor de Locomotivă pichetează, joi dimineaţă, Ministerul Transporturilor (MT), protestând astfel faţă de privatizarea CFR Marfă
Sindicaliştii afişează bannere şi pancarte cu mesaje printre care "Opriţi privatizarea CFR Marfă" şi "Stopaţi distrugerea căii ferate, vrem subvenţii adevărate".

Cursul BNR a urcat la 4,5340 lei/euro.


Banca Naţională a României (BNR) a anunţat joi un curs de referinţă în creştere cu 3,48 bani, la 4,5340 lei/euro, după ce Fed a anunţat că va reduce progresiv programul de stimulare economică, cotaţia reprezentând cea mai apropiată rata de nivelul maxim al anului, atins pe 7 iunie.
La data menţionată, leul s-a depreciat pe fondul renunţării investitorilor străini la obligaţiunile denominate în monedele regionale şi, implicit, la cele în lei, pe fondul îngrijorărilor că Fed ar putea reduce programul de achiziţii de obligaţiuni destinat stimulării economiei. În sesiunea precedentă, cursul a fost de 4,4992 lei/euro.

S.U. A : Un număr semnificativ de victime traficate în Europa provin din România.

România este ţară de origine, tranzit şi destinaţie pentru traficul de persoane în scopul muncii forţate sau exploatării sexuale, un număr semnificativ de victime traficate în Europa fiind români, precizează Departamentul de Stat al SUA în raportul pe 2013 privind acest fenomen. Potrivit raportului, copiii reprezintă cel puţin o treime dintre victimele traficului de persoane din România, feţele şi băieţii, în special cei ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate, fiind expuşi riscului de a deveni victime ale traficului în scopuri sexuale pe teritoriul României. Guvernul şi reprezentanţii ONG-urilor au semnalat şi o creştere a numărului de victime cu dizabilităţi.
Documentul menţionează că "Guvernul României nu îndeplineşte întru totul standardele minime în vederea eliminării traficului de fiinţe umane, totuşi depune eforturi semnificative în acest sens".
Raportul Departamentului de Stat recomandă României reluarea finanţării programelor de asistenţă a victimelor traficului de persoane, inclusiv alocarea unor fonduri pentru ONG-urile care oferă diferite servicii victimelor. Documentul consideră necesare creşterea calităţii serviciilor oferite victimelor, construirea la Bucureşti a unui adăpost destinat în exclusivitate victimelor traficului de persoane repatriate, dar şi "anchetarea amănunţită şi demararea urmăririi penale în cazurile de presupusă complicitate a funcţionarilor guvernamentali la acte de trafic de persoane şi pedepsirea cu închisoarea a funcţionarilor statului condamnaţi pentru asemenea infracţiuni".
Administraţia americană recomandă şi "înfiinţarea unei funcţii de raportor la nivel naţional care să asigure evaluări independente periodice ale politicilor naţionale în acest domeniu".
Documentul arată că pedepsele cu închisoarea între 1 şi 15 ani prevăzute de legislaţia românească sunt "suficient de severe".

Cipru : Dezvoltarea cazinourilor pentru revigorarea economiei.

Cipru pregăteşte de urgenţă un cadru legislativ pentru dezvoltarea de cazinouri, sperând că va atrage astfel ruşi bogaţi pentru a revigora economia, după ce unii parteneri din zona euro au acuzat statul că a tolerat activităţi suspecte derulate de persoane şi companii din Rusia în băncile locale.
 "Ne vom mişca foarte repede. Suntem interesaţi să atragem investiţii pentru o staţiune care va cuprinde şi cazinouri. Astfel ne vom îmbunătăţi oferta turistică, iar Cipru va deveni o destinaţie turistică pentru orice perioadă a anului", a arătat oficialul.
Autorităţile încearcă să reducă impactul acordului de finanţare externă convenit cu partenerii europeni, în urma căruia a doua mare bancă din ţară a fost închisă, iar cea mai mare instituţie de credit trece printr-un program dur de restructurare.
Cipru este un loc accesibil pentru câteva zile sau săptămâni de soare, cu opţiuni variate de distracţie, comentează analistul Paul Hezfeld, consultant specializat în industria jocurilor de noroc.
"Cipru ar putea deveni pentru ruşi ceea ce este Mallorca pentru germani", a afirmat el.

20 iunie - Ziua Mondială a Refugiatului.

Începând din 2001, Ziua Mondială a Refugiatului este sărbătorită în fiecare an pe 20 iunie şi urmăreşte creşterea gradului de conştientizare a situaţiei refugiaţilor din întreaga lume.
 Conflictele izbucnite în diversele zone ale globului afectează în principal populaţia civilă care se vede nevoită să-şi abandoneze complet viaţa de dinainte, luând calea pribegiei.
Dacă  ne referim la cel mai amplu conflict din ultima perioadă şi totodată destul de apropiat de România din punct de vedere geografic, cel din Siria, trebuie amintit că, în decurs de doi ani, de la începutul luptelor, peste 90,000 de persoane au fost ucise şi mai mult de 1,5 milioane de persoane au luat calea exilului, populând taberele de refugiaţi ridicate în ţările vecine. La sfârşitul anului 2012 în România erau înregistraţi 1.262 de refugiaţi.

ŞTIRI METEO

VINERI 21  IUNIE  2013

Vremea va fi călduroasă în majoritatea zonelor, local caniculară după-amiaza în vest şi în sud-vest, cu temperaturi maxime între 26 şi 36 de grade. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi depăşi uşor pragul critic de 80 al disconfortului termic local în regiunile vestice, pe arii restrânse în sud şi centru şi izolat în rest. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate în partea a doua a zilei când local în zona de munte şi pe spaţii restrânse în vestul, nord-vestul şi centrul ţării se vor semnala averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă duratã ale vântului. Izolat vor fi condiţii de grindină, iar ploile pot avea caracter torenţial. Temperaturile minime se vor încadra între 14 şi 24 de grade.
Presiunea atmosferică va fi în uşoară scădere.

PERSONALITĂŢI

Jacques Offenbach

Jacques Offenbach (n. Jacob Eberst, 20 iunie 1819, Köln, d. 5 octombrie 1880, Paris) a fost un compozitor și violoncelist evreu originar din Germania, naturalizat francez. El este considerat întemeietorul operetei moderne că gen de sine stătător al teatrului muzical.
Offenbach a scris aproape 100 de operete, dintre care unele au fost extrem de populare la vremea lui, și lucrările sale cele mai populare sunt cantate şi astăzi. Offenbach s -a  bucurat de popularitate  cu "Madame Favart" (1878), care a inclus un teren fantezie despre viața reală  și "La fille du tambur-major" , o piesă muzical inventivă. Cei mai mulți experți sunt de părere că ultima sa lucrare, "Povestirile lui Hoffmann" , a fost singura sa Grand Opera, lucrare care nu a fost terminată la moartea sa, dar a fost completată ulterior, de către prietenul său Ernest Guiraud şi a avut premieră în 1881.
Offenbach a murit în Paris, în 1880, la vârsta de 61 și este înmormântat în cimitirul Montmartre , Paris.

Iosif Constantin Drăgan

Iosif Constantin Drăgan (n. 20 iunie 1917, Lugoj, d. 21 august 2008, Palma de Mallorca)[1] a fost un om de afaceri român, stabilit de decenii în Italia. A scris mai multe cărți, în general cu tematică istorică. A scos buletinul istoric Noi tracii. În anul 2005 a fost pe locul doi în topul celor mai bogați români, conform revistei Capital, cu o avere estimată la 850 de milioane de dolari. Conform aceleiași reviste în 2006 a urcat pe primul loc, cu circa 1,3 - 1,6 miliarde de dolari.
Iosif Constantin Drăgan a terminat Dreptul la Facultatea de Jurisprudență a Universității din București obținând licența în drept, în anul 1938. După absolvirea serviciului militar, ca artilerist, Institutul Italian de Cultură îi acordă, în anul 1940, o bursă de studiu, în Italia. După ce termină a doua facultate, la Universitatea din Roma, unde a studiat științe politice și economie, Drăgan își dă doctoratul în jurisprudență, tot la Roma. Tot aici, îl cunoaște pe marele filozof al dreptului, Giorgio del Vecchio, și devenit discipolul acestuia, proaspătul doctor în jurisprudență va traduce în limba română, celebra sa operă „Lecții de filozofia dreptului”.
La acea vreme. Drăgan a fost atras de idealurile Gărzii de Fier, și, în interiorul acesteia, a reprezentat un curent de opinie corporatist. În 1941 a pus bazele unei companii care exporta petrol românesc Italiei fasciste. După al doilea război mondial, în 1948, fondează o companie de distribuție a gazului petrolier lichefiat, Butan Gas. În urma venirii la putere a Partidului Comunist Român îi este interzisă pentru 30 de ani revenirea în România.
În 1967 a pus bazele “Fundației Europene Drăgan”, fundație care declară că scop promovarea „valorilor civilizației românești”. A mai fondat două edituri (Năgârd în Italia și Europa Novă în România), o universitate privată (al cărei proprietar este), Universitatea Europeană Drăgan (fondată în 1991 la Lugoj), o stație TV, una radio (Radio NovaFm), un ziar săptămânal (Redeșteptarea) și un cotidian local (Renașterea Bănățeană) – toate în România. De asemenea a mai finanțat construirea lângă Orșova a unei statui înalte de 40 de metri a lui Decebal (cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa).
Datorită unor cărţi pe care le-a publicat a fost asociat curentului la granița dintre protocronism și naționalism din istoriografia română, promovată ulterior de regimul lui Nicolae Ceaușescu. Deși simpatizant al Gărzii de Fier, Drăgan devine un colaborator semioficial al lui Ceaușescu și al regimului comunist, ca rezultat având acces la anumite documente inedite despre Ion Antonescu, documente pe care le-a folosit într-o carte în care îl pune într-o lumină favorabilă pe acesta.
În semn de recunoaștere a activității culturale desfășurate de Iosif Constantin Drăgan, (ca economist, tracolog, scriitor și președinte al Fundației Europene Drăgan), la 7 octombrie 1980, Universitatea din Timișoara l-a numit profesor asociat.
După Revoluția Română din 1989 le-a dat suport financiar lui Eugen Barbu și lui Corneliu Vădim Tudor pentru a-și lansa revista România Mare[5]. Împreună cu Vădim Tudor a fost fondatorul în 1990 al "Ligii Mareșal Ion Antonescu", mai târziu redenumită "Liga Mareșalilor", în urma schimbărilor din legislația română legate de cultul personalităților vinovate de crime împotriva umanității[6].

Radu Bartholomeu Gabrea

 La mulţi ani!!!

Radu Bartholomeu Gabrea (n. 20 iunie 1937, București) este un regizor și scenarist român. Între 1974 și 1997 a locuit în Germania. După absolvirea liceului Spiru Haret, s-a înscris la Institutul de Construcții din București. În anul II a fost arestat timp de 9 luni și jumătate deoarece un coleg îl invitase la o manifestație de solidaritate cu Revoluția din Ungaria din 1956, manifestație care de altfel nu a mai avut loc. A fost arestat la 12 noiembrie 1956. Anchetă să a fost condusă de locotenent colonel Constantin Popescu, căpitan Gheorghe Enoiu, locotenent major Iosif Moldovan, locotenent major Vasile Dumitrescu, locotenent major Gheorghe Vasile, locotenent major Constantin Oprea și locotenent Nicolae Urucu. A fost judecat în lotul „Mitroi”, compus în cea mai mare parte din studenții de la Facultatea de Drept. Prin sentința Nr. 534 din 19 aprilie 1957 a Tribunalului Militar București a fost achitat, fiind eliberat la 28 mai 1957.
După eliberare, a fost readmis la Facultatea de Construcții, pe care a terminat-o cu diplomă de inginer construcții civile și industriale. A lucrat apoi doi ani pe șantier lângă Târgu Mureș înainte de a reveni la București în proiectare. S-a înscris apoi la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, secția regie de film.
Radu Gabrea debutează în 1969 cu filmul de lung metraj „Prea mic pentru un război atât de mare”. Filmul, realizat după un scenariu de D.R. Popescu, a fost premiat la Festivalul de la Locarno, în 1970.
În 1970, anul în care a stat timp de 6 luni la Paris, realizează primul serial de televiziune din România: „Urmărirea”.
Următorul său film, „Dincolo de nisipuri”, realizat în 1973, a fost oprit din ordinul lui Nicolae Ceaușescu. În urma conflictului respectiv, precum și a intervențiilor cenzurii, Radu Gabrea a emigrat în Germania, țara de origine a mamei sale.
În 1997, Radu Gabrea a fost numit președinte al Oficiului Național al Cinematografiei, funcție pe care a îndeplinit-o până în 1999.
Filmografie (regizor)

    Prea mic pentru un război atât de mare (1969)
    Amintiri bucureștene (1970)
    Urmărirea (1971) - film TV
    Dincolo de nisipuri (1973)
    „Nu te teme, Jacob!” (Fürchte dich nicht, Jakob!) (1981)
    Un bărbat că Eva (Ein Mann wie EVA) (1984)
    Ein Unding der Liebe (1988)
    The Secret of the Ice Cave (1989)
    Ins Blaue (1991) - film TV
    Rosenemil - O tragică iubire (1993)
    Struma (2000)
    Noro (2002)
    Moștenirea Goldfaden (2004)
    Cocoșul decapitat (2008) - ecranizare după romanul omonim al lui Eginald Schlattner
    Călătoria lui Gruber (2008), premieră în România la 5 septembrie 2009.
    Mănuși roșii, 2011

Filmografie (scenarist)
    „Nu te teme, Jacob!” (Fürchte dich nicht, Jakob!) (1981)
    Un bărbat că Eva (Ein Mann wie EVA) (1984)
    Rosenemil - O tragică iubire (1993)
    Noro (2002)
    Cocoșul decapitat (2008) - în colaborare cu Bert Koß și Wolfgang J. Ruf

Premii și distincții

    Ordinul Crucea de Cavaler a Ordinului pentru Merite al Republicii Federale Germania (2011)

S -A ÎNTÂMPLAT ÎN  20 IUNIE ...........

Evenimente

    1928: Are loc, la București, primul concurs național de decatlon.
    1936: A avut loc Conferința Internațională de la Montreux (Elveția) ce a avut ca scop stabilirea unui nou regim al strâmtorilor Bosfor și Dardanele; Convenția încheiată confirma principiul libertății de trecere și de navigație prin strâmtori pentru navele comerciale ale tuturor statelor pe timp de pace, precum și în timp de război dacă Turcia nu era parte beligerantă; delegația română a fost alcătuită din Nicolae Titulescu, ministrul Afacerilor Străine, Constantin Contescu și Vespasian V. Pella, miniștri plenipotențiari.
    1938: În perioada 20 iunie - 25 iulie 1938 s-a desfășurat procesul de acoperire cu alamă a modulelor din fontă ale „Coloanei fără sfârșit", operă a sculptorului Constantin Brâncuși, a cărei construcție a început la 15 august 1937.
    1940: A fost inaugurat, la București, Institutul de Antropologie, întemeiat prin strădaniile doctorului Josef Francisc Rainer (astăzi Institutul de Antropologie „Francisc Rainer" al Academiei Române).
    1954: S-a inaugurat podul cu tablier metalic peste Dunăre la Giurgiu, numit Podul Prieteniei, pe atunci cel mai mare pod combinat (de cale ferată și rutier) din Europa, construit în doi ani și jumătate, în colaborare cu alte țări vecine.
    1955: Are loc cea mai îndelungată eclipsă totală de soare a secolului: 7 minute și 8 secunde, observată în Filipine.
    1963: Reprezentanți ai SUA și URSS au semnat un acord de instalare a „liniei fierbinți" – telefonice – între Washington și Moscova. Ea a devenit operațională din luna august a anului 1963.

S -a născut în..........
    1819: Jacques Offenbach, compozitor francez de origine germană considerat întemeietorul operetei clasice franceze (d. 1880)
    1909: Errol Flynn, actor american ( d. 1959)
    1913: Aurel Baranga, dramaturg și publicist român (d. 1979)
    1917: Iosif Constantin Drăgan, publicist și eseist român (d. 2008)
    1918: Lidia Mihăiescu, graficiană româncă
    1934: Iuri Vizbor, celebru cantautor, om de litere și alpinist profesionist, unul dintre creatorii modelului artistic al cantautorilor și fondatorul genului pieselor-reportaj (d. 1984)
    1937: Radu Gabrea, regizor și scenarist român

Decese 

    1870: Jules de Goncourt, scriitor francez (n. 1830)
    1891: Mihail Kogălniceanu, istoric, scriitor, publicist și politician român (n. 1817)
    1933: Clara Zetkin, unul dintre întemeietorii Ligii „Spartacus” și ai Partidului Comunist din Germania, inițiatoarea sărbătoririi zilei de 8 martie ca „Ziua Internațională a Femeii” (n. 1857)
    1962: Victor Papacostea, istoric român (n. 1900)
    1966: Georges Henri Lemaître, fizician belgian (n. 1894)
    1995: Emil Cioran, eseist și filosof român (n. 1911)
    2005: Jack S. Kilby, fizician american, laureat al Premiului Nobel (n. 1923)


Sărbători

    Ziua mondială a refugiaților (hotărâtă prin rezoluția 55/76 a Adunării Generale a ONU, din 4 decembrie 2000)


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More