marți, 11 iunie 2013

11 iunie 2013 by Viorica Crainic


Bine v - am regăsit!

"Sentimentul onoarei nu se învaţă, se naşte." ( Publilius Syrus)

Angela Merkel:. Important este să fie respectat statul de drept.

"Germania doreşte să fie un partener al României inclusiv în domeniul economic, pentru economia germană fiind însă foarte important să fie respectate standardele statului de drept şi să fie combătută corupţia", a declarat cancelarul german Angela Merkel, înaintea discuţiei cu premierul Victor Ponta.
"Doresc ca actuala construcţie economică a României să aibă succes, noi dorim să fim un partener. Pentru economia germană este foarte important să fie respectate standardele statului de drept, să existe siguranţă juridică, să fie combătută corupţia şi să existe transparenţă", a spus Merkel.

Victor Ponta : Păstrăm cota unică de 16% pentru firme.

 "Am spus companiilor germane că această cotă de 16% este un acord politic cu partenerii de coaliţie şi va fi păstrată în următorii ani, pentru că ei îşi fac business-planurile pe mai mulţi ani şi e o mare diferenţă dacă e 16% ca în România sau 45% ca în Germania. Pentru persoanele fizice, decizia va fi luată în funcţie de cum stăm cu banii la buget; acum, pentru 1 iulie, avem prioritatea reducerii TVA la pâine, avem pentru 1 ianuarie prioritatea CAS-urilor la angajator... pe măsură ce putem să facem... eu le-aş face pe toate de mâine, dar poimâine aş rămâne cu visteria goală", a spus Ponta, aflat în Germania. Cota unică de 16% va fi menţinută pe parcusul celor patru ani de guvernare USL, pentru a garanta stabilitatea şi predictibilitatea sistemului fiscal românesc, a anunţat, luni, premierul Victor Ponta, la Berlin, într-o conferinţă la care au participat mai mulţi oameni de afaceri germani.

Kelemen Hunor : UDMR nu va susţine noua Constituţie.

"Ritmul dictat în aceste zile, modul de abordare şi insuficienta dezbatere publică, lipsa de transparenţă pe mine mă îngrijorează. În anumite segmente, anumite capitole, anumite reglementări mergem într-o direcţie greşită. Dau un exemplu privind unităţile administrativ-teritoriale: introducerea încă unui nivel administrativ între judeţele actuale şi Guvernul central, deci regiunile.  Din punctul meu de vedere, din punctul nostru de vedere, este o greşeală fatală pe termen mediu, pe termen lung să creşti birocratizarea, să creşti cheltuielile publice şi să faci în aşa fel încât tot ce a însemnat eşec privind regiunile de dezvoltare economică să fie acest eşec întărit prin transformarea acestor regiuni în regiuni administrative, în unităţi administrativ-teritoriale ", a spus Kelemen Hunor. 
"Dacă creştem nivelul birocratic, dacă noi betonăm într-un fel şi întărim eşecul de până acum, dacă rămâne cu cheltuieli în plus această administraţie, cu cheltuieli mari în plus, nu cu câteva zeci sau sute de mii de lei, atunci nu prea văd argumentele cu care noi vom susţine această Constituţie", conchide Kelemen Hunor.

Ioan Ghişe: Premierul trebuie să-şi dea demisia.

Senatorul PNL Ioan Ghişe a afirmat într-un interviu pentru ziare.com că premierul Victor Ponta ar trebui să-şi dea demisia din funcţie ca urmare a încheierii acordului de coabitare cu preşedintele Traian Băsescu.
"Premierul trebuie să îşi dea demisia. Domnule, le-a spus premierul cetăţenilor cărora le ceream votul că dacă îl aleg peste 3 zile se duce să semneze acordul de coabitare cu Băsescu? N-a spus. Dacă spunea, îl mai alegeau? Poate nici măcar deputat. Când faci o construcţie pe câţiva ani, tu coabitezi cu aliaţii sau cu adversarul? Adversarul anunţat înainte de alegeri e partenerul de după alegeri. Iar aliaţii de dinainte de alegeri nu mai sunt partenerii de coabitare de după alegeri. Coabitează reprezentanţii serviciilor secrete", a spus Ghişe.
Purtătorul de cuvânt al PNL, Mihai Voicu, a declarat marţi pentru MEDIAFAX că Partidul Naţional Liberal se delimitează de afirmaţiile senatorului Ioan Ghişe, care a cerut demisia premierului Victor Ponta, Voicu precizând că liberalii susţin "fără nicio rezervă" proiectul politic al USL.

Daniel Buda: PDL va ataca la CC proiectul noii Constituţii.

Liderul PDL Cluj, Daniel Buda, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că PDL va ataca la CC proiectul de revizuire a Constituţie, el avertizând USL că nu va scăpa niciodată de Parlamentul unicameral, oricât ar fugi.
"Îi spun domnului Antonescu că înţeleg că nu are capacitatea de a aprecia consecinţele unor decizii ale Curţii Constituţionale. Tot ce fac Crin Antonescu şi Comisia de revizuire a Constituţiei se situează în afara prevederilor contituţionale cu privire la modificările aduse Constituţiei. Noi vom ataca la CC proiectul de revizuire şi să nu fie surprins dacă, în motivarea Curţii, se va regăsi Decizia nr. 682/2012 a CC ca motiv să fie declarate neconstituţionale modificările la Legea fundamentală. În decizie se spune clar că suveranitatea unui popor se exercită prin alegeri libere, periodice şi corecte, dar şi prin referendum. Adică un referendum are aceeaşi valoare juridică cu nişte alegeri corecte. Nu există cale de întors, că vreau sau nu vreau să respect referendumul din 2009. De Parlamentul unicameral nu vor scăpa niciodată cei de la USL, oricât ar fugi", a spus Buda.
"După ce se introduce această prevedere, proiectul de revizuire a Constituţiei se retrimite iar CC, pentru verificare de constituţionalitate, după care, în cazul în care CC decide că totul este în regulă, se organizează referendumul de revizuire a Constituţiei", a afirmat Buda.
"În urma modificărilor la Constituţie vom avea un stat extrem de stufos, birocratic, aproape imposibil de gestionat", a conchis liderul PDL Cluj.
Preşedintele PDL Cluj, Daniel Buda, spune că miniştrii Liviu Dragnea şi Dan Şova şi şefii administraţiei clujene sunt "repetenţi la legislaţie", deoarece legea le permite să facă expropierile în 35 de zile pentru terminarea Aeroportului din Cluj, dar nu o cunosc, astfel că le va descrie procedura.
"Îi declar repetenţi la legislaţie pe miniştri Liviu Dragnea şi Dan Şova, dar şi pe prefectul Ioan Gheorghe Vuşcan şi pe preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu. Nu m-ar fi preocupat acest subiect, dar este vorba de interesele Clujului, şi anume construirea pistei Aeroportului Internaţional. Le recomand să citească Legea nr. 255/ 2010, modificată în 2011 şi 2012, care se referă la exproprierea pentru cauză de utilitate publică. Potrivit acestei legi, în 35 de zile orice teren din România pe care urmează să fie realizate lucrări de utilitate publică, cum sunt şi cele aeroportuare, poate fi eliberat şi pus la dispoziţia autorităţilor", a spus Buda.
Acesta a adăugat că va înainta celor doi miniştrii şi autorităţilor judeţene o adresă prin care va descrie procedura exproprierii.

Crin Antonescu: Am discutat cu preşedintele CSM.

Preşedintele comisiei de revizuire a Constituţiei Crin Antonescu a declarat, luni, că a avut o discuţie cu preşedintele CSM privind participarea unor reprezentanţi ai acestui for la lucrările comisiei, informează Mediafax.
Antonescu a declarat că a avut deja o discuţie cu preşedintele CSM, Oana Schmidt Hăineală, privind participarea la lucrările comisiei de revizuire a Constituţiei.
"A rămas să stabilim, în funcţie şi de programul dumnealor, când să vină. Eu cred, de exemplu, că ziua de miercuri, care probabil va fi dedicată capitolului privind sistemul judiciar, că presupun că aici este interesul cel mai important al domniilor lor, ziua de miercuri e foarte bună şi sunt invitaţi", a declarat liderul PNL.
El a precizat că reprezentanţii CSM pot participa la orice şedinţă a comisiei, unde vor putea face propuneri.
Consiliul Superior al Magistraturii îi va solicita preşedintelui Senatului Crin Antonescu să invinte reprezentanţi ai Consiliului la şedinţele Comisiei pentru revizuirea Constituţiei, pe care acesta o conduce, în special când "se discută arhitectura constituţională a Autorităţii Judecătoreşti".

La propunerea conducerii, plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a suplimentat ordinea de zi a şedinţei de luni şi a hotărât cu unanimitate de voturi adresarea către preşedintele Senatului a solicitării de a invita Consiliul Superior al Magistraturii, prin reprezentanţi, la şedinţele Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi a Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constituţiei, în special la acelea în care se discută arhitectura constituţională a Autorităţii Judecătoreşti", se arată într-un comunicat al consiliului.
De asemenea, toţi membrii CSM prezenţi la şedinţa de luni au votat pentru adresarea către comisia parlamentară a două solicitări de revenire asupra unor propuneri de revizuire.
Prima se referă la revizuirea articolului 52 alineatul 3 din Constituţia României, privind obligaţia statului de a exercita în mod obligatoriu acţiunea în regres împotriva magistraţilor, CSM considerând că nu sunt întrunite standardele europene în materie şi că propunerea este contrară opiniilor/avizelor date constant de Comisia de la Veneţia (Comisia pentru democraţie prin drept).
Cealaltă cerere se referă la propunerea adoptată privind obligaţia de prezentare a oricărei persoane în faţa comisiilor parlamentare. "Textul poate crea confuzii, în sensul că ar putea fi chemaţi procurorii şi judecătorii de caz sau reprezentanţii Ministerului Public sau ai instanţelor, în legătură cu cauze aflate pe rolul parchetelor sau instanţelor", arată CSM.
"Menţionăm că, deşi - încă din data de 12 martie 2013 - Consiliul Superior al Magistraturii şi-a exprimat, în mod constant, disponibilitatea de a participa - în limitele atribuţiilor sale legale şi constituţionale - la şedinţele Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi a Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constituţiei, până la momentul actual nu s-a dat curs acestor solicitări", se mai spune în comunicatul CSM.

Liviu Dragnea: Regionalizarea nu are cum să mărească birocraţia.

 Vicepremierul Liviu Dragnea i-a replicat, marţi, preşedintelui Traian Băsescu, susţinând că "regionalizarea nu are cum să mărească birocraţia" şi a precizat că i-a solicitat mai demult că, atunci când găseşte timp, să meargă la el pentru a-i prezenta proiectul în ansamblu.
 "Regionalizarea nu are cum să mărească birocraţia pentru că distanţele, de exemplu, se micşorează. Cei care aveau de mers la Bucureşti pentru avize, acorduri, aprobări, nu vor mai merge la Bucureşti, majoritatea se vor elibera la nivel de judeţe", a susţinut Dragnea.
Vicepremierul a spus că va merge la Traian Băsescu şi îi va prezenta în amănunt proiectul regionalizării, în condiţiile în care preşedintele ar putea să "nu fie complet informat".
"Poate e vina mea că nu l-am informat complet pe domnul preşedinte. Eu i-am făcut solicitare, mai demult, ca, atunci când găseşte timp, să merg să-i prezint proiectul în ansamblul său. Când va găsi timp domnul preşedinte, atunci o să-i explic în amănunt", a declarat Liviu Dragnea.

Zece deputaţi solicită înfiinţarea unui grup parlamentar al independenţilor la Cameră.

Deputatul independent Ion Şcheau a declarat, marţi, că a depus o solicitare pentru înfiinţarea unui grup parlamentar al independenţilor în Camera Deputaţilor, împreună cu alţi nouă deputaţi, cererea fiind înaintată Biroului Permanent al Camerei.
El a precizat că din grup vor mai face parte deputaţii Viorel Blăjuţ, Alin Constantin Bucur, Ion Cristinel Marian, Aurelian Mihai, Ovidiu Ioan Dumitru, Iacob Pușcaș, Mihai Tararache, Răzvan Tănase şi Remus Cernea.
Totodată, Ion Șcheau a precizat că majoritatea membrilor acestui nou grup au fost aleşi pe listele PPDD.

Ritmul angajărilor va încetini în România în trimestrul al treilea.

"Rezultatele pentru trimestrul al treilea reprezintă un trend continuu de angajări demne de luat în seamă, observate pe parcursul ultimilor doi ani. (...) Deşi aceste rezultate reflectă tiparul actual de schimbări rapide şi de incertitudine relativă la nivelul pieţei, companiile nu au încetat activitatea de angajare. Creşterea preconizată a numărului de locuri de muncă disponibile poate fi limitată datorită faptului că angajatorii rămân precauţi în faţa proceselor de indentificare şi evaluare a talentelor, iar incertitudinea asociată condiţiilor de pe pieţele europeană şi americană încă planează asupra acestora, acest lucru influenţând în mod evident planurile de angajare ale companiilor", a declarat Valentin Petrof, country manager al ManpowerGroup România.
 "Angajatorii îşi păstrează calmul în ciuda turbulenţelor existente pe pieţele internaţionale care ar putea să le afecteze afacerile: aceştia nu previzionează modificări semnificative ale volumului de personal", subliniază Petrof.
"Planurile de angajare ale companiilor de construcţii sunt negative pentru prima oară în ultimii doi ani. Angajatorii din anumite sectoare şi-ar putea dori să încerce avantajele unei forţe de muncă flexibile până în momentul în care impactul crizei din zona euro va fi mai clar definit", a adăugat Petrof.
Angajatorii se aşteaptă la creşteri ale numărului de angajaţi în patru din cele opt regiuni, în următoarele trei luni. Cele mai optimiste planuri de angajare sunt raportate din Nord-Vest, acolo unde previziunea netă de angajare este de 21%, iar pentru regiunile din Sud şi din Vest angajatorii anunţă previziuni de 14% şi, respectiv, 10%. În Centru, angajatorii anticipează o creştere a numărului salariaţilor cu 7%.

Râmnicu Vâlcea: Angajaţii regiei de transport public au cerut demisia conducerii şi mărirea salariilor.

Peste 100 de şoferi de autobuze şi mecanici ai regiei de transport din Râmnicu Vâlcea au întrerupt lucrul luni dimineaţă, refuzând să mai iasă cu maşinile pe trasee, cerând majorarea salariilor şi demisia directorului regiei, pe care îl acuză că a făcut angajări nejustificate. În cursul zilei de luni, au avut loc negocieri între angajaţi şi conducerea regiei, însă acestea au eşuat, astfel că şoferii au refuzat să intre la lucru şi marţi dimineaţă.
"Oamenilor li s-a explicat că fonduri pentru majorări salariale vor fi doar în momentul în care va fi reorganizată activitatea şi va apărea o nouă organigramă care nu va mai cuprinde persoanele angajate recent, în număr de 32 sau doar o parte dintre acestea. Angajările făcute recent nu se justifică, iar până la o nouă organigramă conducerea trebuie să se încadreze în bugetul prevăzut, altfel sunt probleme cu Curtea de Conturi şi cu legea, deci nu se pot face cheltuieli mai mari cu salariile cu numărul actual de angajaţi. În aceste condiţii, s-a ajuns la o înţelegere cu protestatarii, oamenii au înţeles care este situaţia şi au reluat activitatea în unitate, şoferii ieşind pe trasee cu autobuzele", a declarat liderul sindical al unităţii, Constantin Duţă.
El a precizat că directorul regiei, Ion Popescu, căruia angajaţii i-au cerut demisia, acuzându-l că a făcut angajări nejustificate, a intrat în concediu medical pentru zece zile, în locul acestuia fiind delegat temporar un şef de departament.

"Noi cerem mărirea salariilor cu 25 la sută şi solicităm în continuare ca acest director să plece. El dezinformează opinia publică şi pe reprezentanţii primăriei. A făcut angajări nejustificate, cu salarii mari, iar noi muncim că sclavii pe bani puţini", a spus unul dintre protestatari.

Turcia : Guvernul nu va mai arăta toleranţă faţă de manifestanţi.

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a asigurat marţi că Guvernul său nu va mai da dovadă de niciun fel de "toleranţă" faţă de manifestanţii care cer de 12 zile demisia sa, în toată Turcia.
"Acest dosar s-a încheiat. Nu vom mai da dovadă de toleranţă", a declarat Erdogan în cadrul unui discurs susţinut în faţa deputaţilor din cadrul Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), cu câteva ore după ce poliţia a preluat controlul pieţei Taksim din Istanbul.

Forţele de ordine au reuşit marţi dimineaţa, cu ajutorul gazelor lacrimogene şi tunurilor cu apă, să disloce din piaţă sute de tineri manifestanţi, care îşi protejau faţa cu măşti şi care s-au opus intervenţiei aruncând cu pietre şi cocteiluri Molotov.
Guvernatorul Istanbulului Hüseyin Avni Mutlu a justificat intervenţia, marţi dimineaţa, a poliţiei în Piaţa Taksim din oraş, afirmând că manifestanţii care o ocupau de 12 zile "pătează imaginea" Turciei.
"Spectacolul (oferit de aceşti manifestanţi) a contrariat populaţia (...) şi pătează imagina ţării în ochii lumii", a declarat Mutlu într-o conferinţă de presă, atribuind responsabilitatea confruntărilor care au urmat operaţiunii forţelor de ordine unor "marginali".

Coreea de Sud a anunţat anularea discuţiilor la nivel înalt cu Coreea de Nord.

"Nu vor avea loc discuţii mâine", miercuri, a declarat o purtătoare de cuvânt a Ministerului sud-coreean al Unificării, însărcinat cu afaceri intercoreene, fără să precizeze dacă reuniunea a fost doar amânată pentru o altă dată sau anulată.
Seulul a anunţat, cu câteva ore mai înainte, dificultăţi în privinţa alcătuirii delegaţiilor care trebuiau să se întâlnească la Hotelul Grand Hilton din capitala sud-coreeană.
Coreea de Nord a anunţat că "şeful delegaţiei noastre reprezintă o problemă", a informat un oficial guvernamental sud-coreean sub protecţia anonimatului.
După luni de tensiuni militare, marcate de ameninţări cu apocalipsa nucleară, Coreea de Sud şi aliaţii săi, precum şi puterile regionale, cu China şi Japonia în frunte, s-au bucurat de intenţia Phenianului de a relua dialogul.

Franţa:  Greva controlorilor de trafic aerian.

Direcţia Generală a Aviaţiei Civile (DGAC) a anunţat marţi dimineaţa că 1.800 de zboruri au fost anulate în Franţa, din cauza grevei controlorilor de trafic aerian care contestă proiectele Comisiei Europene (CE) de liberalizare a sectorului.
 "În general, situaţia este destul de calmă în aerogări", pentru că, datorită unor măsuri luate anterior, sunt prezenţi "doar pasagerii care au avion", a anunţat un purtător de cuvânt al DGAC."Noi sfătuim pasagerii să contacteze compania aeriană înainte să plece spre aeroport, pentru a verifica dacă zborul lor este menţinut", a adăugat el. A precizat că 1.800 de zboruri au fost anulate pe teritoriul Franţei, în timp ce în medie "sunt 7.650 de zboruri pe zi".
DGAC a solicitat companiilor aeriene să-şi reducă programul de zboruri cu 50% pe parcursul grevei, de marţi până joi, în aeroporturile Roissy, Orly, Beauvais, Lyon, Nişă, Marsilia, Toulouse şi Bordeaux.

Germania : Situaţie  tensionată din cauza inundaţiilor.

Landurile Saxonia-Anhalt (nord-est) şi Schleswig-Holstein (nord) sunt cele care ridică cele mai multe îngrijorări, din cauza creşterii nivelului Elbei, în timp ce situaţia este de-acum stabilă în alte regiuni vizate până în prezent de inundaţii.
Aproximativ 9.000 de militari sunt mobilizaţi în Saxonia-Anhalt pentru a consolida digurile. În plus, lucrări de consolidare sunt efectuate la Schleswig-Holstein, mai ales la Lauenburg (40 de kilometri sud-est de Hamburg), unde Elba trebuie să atingă nivelul maxim joi. Cota de alertă de 9,30 metri a fost deja depăşită, ajungând la 9,56 metri, cu cinci metri mai mult decât în mod normal.
Cele mai vechi cartiere din Lauenburg nu aveau curent electric, iar aproximativ 400 de locuitori au fost nevoiţi să-şi abandoneze domiciliile.
Mai în amonte, nivelul Elbei s-a stabilizat, însă rămâne la niveluri excepţionale, iar autorităţile au menţinut starea de alertă, mai ales la Magdeburg, unde mii de persoane au fost evacuate şi încă nu s-au întors în propriile case.

ŞTIRI METEO

Codul galben de furtună, emis luni pentru cea mai mare parte a ţării, cu excepţia a nouă judeţe din vest şi sud-est, este valabil până miercuri, la ora 23.00, potrivit unei avertizări a Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).
Toată ţara, cu excepţia zonelor din vest şi sud-est, respectiv judeţele Satu Mare, Bihor, Arad, Timiş, Caraş-Severin, Galaţi, Brăila, Tulcea şi Constanţa, se află sub cod galben de furtună până miercuri la ora 23.00.
În aceste regiuni se vor semnala averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, trecător cu aspect de vijelie şi căderi de grindină. Cantităţile de apă vor depăşi local 25 de litri pe metru pătrat şi izolat 60 - 70 de litri pe metru pătrat.

MIERCURI 12  IUNIE 2013

Vremea se va menţine instabilă. Îndeosebi ziua şi în primele ore ale nopţii înnorările vor fi accentuate şi în toate regiunile se vor semnala averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Local cantităţile de apă pot fi însemnate şi izolat va cădea grindină. Astfel de fenomene vor fi pe arii mai restrânse în Dobrogea şi Muntenia. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 19 grade în nordul Moldovei, vestul Olteniei şi în estul Transilvaniei şi 30 de grade în Dobrogea, iar cele minime se vor situa de la 9 grade în depresiuni până la 20 de grade în deltă. Presiunea atmosferică va creşte uşor.

PERSONALITĂŢI

Richard Strauss

Richard Strauss (n. 11 iunie 1864, München – d. 8 septembrie 1949, Garmisch-Partenkirchen) a fost compozitor și dirijor german, strălucit reprezentant al muzicii cu program. I-a urmat ca dirijor lui Hâns von Büllow la conducerea orchestrei din Meiningen. A dirijat la operele din Berlin, München, Viena.
Richard Strauss, compozitor german cunoscut îndeosebi pentru poemele simfonice, opere, dar mai ales pentru activitatea strălucită ca dirijor, a moştenit instinctele muzicale de la tatăl sau, Franz Strauss. Îşi va trimite fiul la gimnaziul din Munchen, unde acesta va primi o cultură generală solidă. După absolvirea gimnaziului, în 1882, Strauss se va înscrie la Universitatea din Munchen. A petrecut ceva timp la Berlin, unde s-a plimbat şi a cântat la pian la seratele muzicale. Aici l-a cunoscut pe Hans von Bulow, care i-a programat spre ascultare "Serenada pentru suflători în mi bemol", în interpretarea orchestrei din Meiningen. Acesta audiţie îl va îndemna să-şi dirijeze propria partitură în oraşul său natal, Munchen. Astfel, Strauss va porni pe drumul unui compozitor de factură academică. În orchestră de la Meiningen va face cunoştinţă cu Alexander Ritter, compozitor şi violonist, care îl va apropia de muzica lui Berlioz, Liszt şi Wagner. Ritter a fost cel care l-a convins pe Strauss să renunţe la stilul conservator din tinereţe şi să înceapă a compune poeme simfonice. Tot el l-a introdus pe Strauss în lumea eseurilor muzicale ale lui Wagner şi a scrierilor lui Schopenhauer. Prima cotitură în muzică lui Strauss s-a produs în anul 1889, odată cu premiera poemului "Don Juan". Acesta a fost partitura care i-a făcut pe toţi să recunoască în Strauss pe urmaşul firesc al lui Liszt şi, până la un anumit punct, al lui Wagner. "Don Juan" a fost urmată de o serie de poeme simfonice care i-au asaltat pe europeni: "Tod und Verklarung" ("Moarte şi transfigurare" - 1890), "Till Eulenspiegels lustige Streiche" ("Năzbâtiile vesele ale lui Till Buhoglinda - 1895), "Also sprach Zarathustra" ("Aşa grăit-a Zarathustra" - 1896), "Don Quijote" (1898), "Ein Heldenleben" ("O viaţă de erou" - 1899), "Sinfonia domestică" (1904). Fiecare din aceste poeme simfonice l-a depăşit pe precentul sub aspectul amplorii şi caracterului senzaţional. Primele cinci sunt considerate a fi cele mai apreciate. Ultimul poem, "Eine Alpensinfonie" ("Simfonia Alpilor"), din 1915, a fost un eşec. Pe măsură ce Strauss s-a afirmat în calitate de compozitor, a crescut şi reputaţia lui ca dirijor. În anul 1898 i-a urmat lui Felix Weingartner la conducerea Operei Regale din Berlin, post pe care l-a ocupta pana în 1918, când a devenit co-director al Operei din Viena. În această perioadă a compus operele de factură wagneriana "Guntram" (1894) şi "Feuersnot" ("Pericol de incendiu" – 1901), considerate de critică muzicala drept eşecuri. Abia în anul 1905, odată cu premiera operei "Salomeea" (după o piesă a lui Oscar Wilde) Strauss a reuşit să creeze o lucrare care a electrizat publicul aşa cum făcuseră poemele simfonice. Urmează în 1908, "Electra" (tragedie scrisă de Sofocle) cu care Strauss paraseşte turnul de fildeş postromantic pentru a da bătălia cu un nou gen de armonie, un gen nou şi puternic de melodie şi un stil progresist care prefigura aventuri de avengura şi mai mare. Ambele opere, au fost şi rămân, în mare măsură, nişte lucrări şocante, două dintre cele mai provocatoare creaţii operistice ale secolului. "Electra" l-a apropiat pe Strauss de Hugo von Hofmannshal, cu care va colabora timp de aproape douăzeci şi cinci de ani, realizând "Der Rosenkavalier" ("Cavalerul Rozelor" - 1911), prima variantă a "Ariadne auf Naxon" ("Ariadnei din Naxon - 1912; "Ariadna din Naxon" revizuita - 1916), "Die Frau ohne Schatten" ("Femeia fără umbră" - 1919), "Intermezzo" (1923), "Die agyptishe Helena" ("Elena din Egipt" - 1927) şi "Arabella" (1932). Între timp la putere veniseră naziştii, iar Strauss a fost numit preşedinte al Reichmusikkammer. Fiind un oportunist amoral şi apolitic, care nu vroia decât să fie lăsat în pace să scrie muzica, el apelează la serviciile unui libretist evreu, Ştefan Zweig, stârnind furia naziştilor. Acesta va scrie libretele pentru "Die schweigsame Frau" ("Femeia tăcută" - 1934), iar pentru "Friedenstag" ("Ziua păcii" - 1938), şi "Daphne" (1938). În timpul vieții sale, Strauss a fost considerat unul dintre cei mai mari compozitori ai vremii sale, iar muzica sa a avut o influență profundă asupra dezvoltării muzicii secolului XX.
Richard Strauss a murit la vârsta de 85 ani, la 8 septembrie 1949, la Garmisch.

Jacques-Yves Cousteau

Jacques-Yves Cousteau (n. 11 iunie, 1910, Saint-André-de-Cubzac, Franta; d. 25 iunie 1997, Paris) a fost un ofiţer francez, oceanograf, explorator al vieţii subacvatice, care a devenit cunoscut în întreaga lume în calitate de comandant al navei Calypso.
Fiu al unui avocat internaţional, nepot al unui notar din Bordeaux şi frate al unui scriitor colaboraţionist în timpului celui de-al doilea război mondial - Pierre-Antoine Cousteau, Jacques-Yves Cousteau a descoperit marea pe coastele mediteraneene din aproprierea Marsiliei, unde locuia familia sa. În 1930, după terminarea studiilor pregătitoare la prestigiosul Collège Stanislas de Paris, a intrat la Şcoala Navala din Brest, devenind ofiţer canonier. La Toulon, unde activa pe nava "Condorcet", Cousteau a avut ocazia de a avea primele experienţe submarine, datorită prietenului său, Philippe Tailliez. În 1936, acesta din urmă îi împrumuta ochelarii submarini Fernez, care anticipau măştile de scafandru moderne. Cousteau aparţinea de asemenea de serviciul de informaţii al marinei franceze, titlu în virtutea căruia vă fi trimis în misiune la Shanghai şi în Japonia) (1938, precum şi în URSS (1939).
S-a căsătorit la 12 iulie 1937 cu Simone Melchior, cu care va avea doi copii, Jean-Michel Cousteau (1938) şi Philippe Cousteau (1940), care vor participa şi ei la aventura Calypso.
Anii celui de-al doilea război mondial sunt decisivi pentru istoria scufundarilor. După armistiţiul din 1940, familia Simone şi Jacques-Yves Cousteau se refugiază la Megève, unde leagă o relaţie de prietenie cu familia Ichac, care locuia şi ea acolo. Jacques-Yves Cousteau şi Marcel Ichac partajau aceeaşi dorinţă de a descoperi marelui public locuri necunoscute şi inaccesibile: primul dintre ei, lumea acvatică, cel de-al doilea, marile înălţimi montane. Cei doi vecini au obţinut împreună, la egalitate, premiul întâi al Congresului de Leş film documentar din 1943, pentru primul film submarin france: Par dix-huit mètres de fond, turnat anul precedent. În anul 1943, s-a turnat filmul Epaves, ocazia cu care Cousteau şi ingenerul Émile Gagnan au inventat scafandrul autonom modern. Era vorba despre îmbunătăţirea şi modernizarea unor invenţii din Secolul XIX (Rouquayrol et Denayrouze), respectiv debutul Secolului XX (Le Prieur). Brevetul pe care l-a co-inregistrat pentru aceasta ivnentie l-a pus la adăpost din punct de vedere financiar pentru tot restul vieţii sale.
Păstrând legături cu lumea anglo-saxonă (şi-a petrecut o parte a copilăriei în Statele Unite şi vorbea curent engleza) şi cu militari francezi din Africa de Nord, Jacques-Yves Cousteau, a cărui vila "Baobab" de la Sanary (Var) se găseşte fata în faţă cu vilă "Reine" a amiralului Darlan, decide să întreprindă o operaţiune de comando împotriva serviciilor de spionaj italiene în Franţa, motiv pentur care va primi mai multe decoraţii militare pentru fapte de război. În această epocă, se distanţează de fratele său, Pierre-Antoine, un "antisemit al penei", redactor al ziarului colaboraţionist Je suiş partout, şi care va fi condamnat la moarte în 1946.
În 1950 a cumpărat nava „Calypso”, pe care a amenajat-o pentru cercetări oceanografice. Cu aceasta, timp de patru decenii, a explorat mările şi oceanele lumii, din gheţurile Antarcticii şi ale Nordului până în Marea Roşie, Marea Caraibelor şi Marea Mediterană; a fost, totodată, observatorul întregului Ocean Planetar, studiindu-i gradul de poluare. În 1974 a înfiinţat „Societatea Cousteau”, iar în 1981, „Echipa Cousteau”. Lui i se datoreşte realizarea aqualungului, costumul ideal de scufundare al omului în mare, ca şi a căsuţelor marine, unde echipajele de oceanologi pot rămâne pentru a lucra săptămâni întregi.
Zecile de volume ilustrate, între care Enciclopedia Cousteau (vol. I-XX) atestă strădania sa de a populariza ştiinţele oceanului. A realizat 70 de filme de televiziune şi trei lung metraje, în care se pot vedea, în culoarea lor naturală, diferite biotopuri aparte (corali, mangrove, grote submarine) şi diversele comportamente ale animalelor marine descoperite şi filmate de echipa de sub conducerea sa, ca migraţia langustelor, a calmarilor, somonilor, rechinilor etc., dar mai cu seamă a balenelor, a căror protecţie a reclamat-o în repetate rânduri (Le Monde du silence, pentru care a primit „Palme d’Or” la Festivalul de la Cannes; Le Monde sans Soleil, distins cu Premiul „Oscar” şi cu Marele premiu al filmului francez pentru tineret; Voyage au bout du monde). A publicat, singur sau în colaborare, numeroase cărţi editate în zeci de limbi: Leş baleines (1988); Madagascar, Vile des esprits (1995); Le Monde des Dauphins (1995); Namibie (1996) etc.
A demonstrat practic pericolul pe care-l reprezintă vehicularea a tot mai multor deşeuri industriale către marile fluvii (Nilul, Amazonul, Fluviul Galben etc.). A fost director al Muzeului Oceanografie din Monaco. În 1992 a fost invitat oficial la conferinţa Naţiunilor Unite pentru mediu şi dezvoltare de la Rio de Janeiro, iar în 1993 a fost numit în Comitetul consultativ al Naţiunilor Unite şi consilier pentru dezvoltare durabilă a Băncii Mondiale.
În 1993 a fost numit, de către preşedintele Republicii, preşedinte al Consiliului pentru dreptul generaţiilor viitoare. Împreună cu nava sa „Calypso” a fost şi în România pentru a studia gradul de poluare al Mării Negre şi al Dunării. Membru al Academiei Franceze (1989), al Academiei Naţionale de Televiziune, de Artă şi de Ştiinţă din New York, al unor academii şi societăţi ştiinţifice din întreaga lume; a fost distins cu Premiul Internaţional „Pahlavi”, oferit în 1977 de guvernul iranian, cu Premiul Academiei Naţionale de Televiziune, Artă şi Ştiinţă din New York (1987), cu Medalia „Prinţul Albert Ier de Monaco” (1988), cu Premiul internaţional catalan oferit de Institutul de Studii Mediteraneene din Barcelona (1991) şi cu Medalia Institutului Smithsonian (1996). Cavaler al Legiunii de Onoare.
Dispărut la 25 iunie 1997, la vârsta de 87 de ani, celebrul oceanolog şi cineast francez Jacques Yves Cousteau s-a numărat printre cei mai ardenţi apărători ai ecologiei, a studiat problemele legate de mediu şi suprapopulaţie, a inventat, alături de Emile Gagnan, costumul de scafandru autonom, a fondat un centru de cercetare şi difuzare a ştiinţelor oceanografice şi a devenit, în 1988, membru al Academiei Franceze.
Cel mai cunoscut francez în lumea întreagă, după aprecierea din Le Figaro, Jacques Yves Cousteau a realizat aproape 140 de filme scrutând profunzimile marine (însumând în arhivele societăţii sale 10000 de ore filmate) şi a fost autorul a 35 de cărţi.

S -A ÎNTÂMPLAT ÎN  11 IUNIE ...........

Evenimente

    1184 î.Hr.: Războiul troian - Potrivit calculelor lui Eratostene, Troia este arsă
    1770: Exploratorul englez James Cook a descoperit Marea Barieră de Corali din largul coastei australiene
    1788: Exploratorul rus Gerasim Izmailov ajunge în Alaska
    1848: Începutul revoluției pașoptiste în București. Domnitorul Gheorghe Bibescu este silit să semneze „Constituția" (proclamația și programul de la Islaz) și să recunoască guvernul revoluționar provizoriu
    1941: Al doilea război mondial: Acordurile româno-germane de la München și Berchtesgaden. România se angajează să participe la războiul antibolșevic, alături de Germania
    1948: Marea Adunare Națională votează Legea privind naționalizarea principalelor întreprinderi industriale, miniere, bancare, de asigurări și de transport (Legea nr. 119)
    1955: Optzecișitrei de morți și cel puțin 100 de răniți într-un accident pe circuitul Leu Mans, cel mai grav accident din istoria curselor auto. Un Mercedes pilotat de francezul Pierre Levegh s-a lovit de Austinul britanicului Lance Macklin, s-a răsucit în aer și a explodat
    1985: Un ou Fabergé a fost vândut pentru £1.375.00 la New York, Statele Unite
    1992: S-a desfășurat primul Târg Internațional de Carte „Bookarest" organizat la București în perioada 11-14 iunie 1992
    2008: Un incendiu a distrus Biserica Evanghelică din Bistrița, monument reprezentativ pentru tranziția de la stilul gotic la cel renascentist în Transilvania.

S - a născut în..........

    1776: John Constable, pictor englez (d. 1837)
    1857: Antoni Grabowski, inginer chimist polonez (d. 1921)
    1864: Richard Strauss, compozitor și dirijor german (d. 1949)
    1888: Bartolomeo Vanzetti, anarhist american de origine italiană (d. 1927)
    1910: Jacques-Yves Cousteau, oceanolog francez (d. 1997)
    1925: Jean-Pierre Chabrol, scriitor și actor francez (d. 2001)
    1930: Mihail Șerban, biochimist român (d. 2004)
    1941: Margit Ács, critic de artă, romancieră, nuvelistă maghiară
    1943: Grigore Arbore (Grigore Popescu), poet, eseist, critic de artă român
    1946: Viorel Pupeză, politician român
    1957: Liviu Papadima, prozator și critic literar român

Decese 

    1847: John Franklin, explorator și căpitan englez (n. 1786)
    1859: Metternich, politician austriac (n. 1773)
    1914: Adolphus Frederic al V-lea, Mare Duce de Mecklenburg (n. 1848)
    1935: Endre Aczél, (Ármin Adler) scriitor, jurnalist și redactor maghiar (n. 1865)
    1974: Julius Evola, filosof italian (n. 1898)
    1979: John Wayne, actor american (n. 1907)
    2012: Teófilo Stevenson, boxer amator cubanez (n. 1952)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More