vineri, 7 iunie 2013

7 iunie 2013 by Viorica Crainic

 Bine v - am regăsit!

"Toți trăim sub același cer, dar nu toți avem același orizont."

 (Konrad Adenauer)   

Preşedintele Traian Băsescu: Întâlnire cu susţinătorii săi de pe Facebook.


Preşedintele României, Traian Băsescu, s-a întâlnit joi, de la ora 17:00, cu susţinătorii săi de pe Facebook. Întâlnirea a avut loc în cadrul ICEEfest – Interactive Central and Eastern Europe Festival, unde a declarat :

 "E o poveste cu întoarcerea către ruşi. Nu cred că există oameni politici responsabili care ar vrea o întoarcere către CSI. Ce este cert, având în vedere atmosfera pe care România o are mai la Est de ea, dincolo de Nistru, sunt oameni din România care profită de această răceală, ca să nu spun ostilitate în mesaje şi le vedeţi la Vocea Rusiei continuu, şi este post de stat, nu privat. Există în România oameni, oameni de presă, oameni politici care preiau mesajele de acolo, dar nu cred că pentru că sunt antioccidentali, ci pentru că le convin anumite acuzaţii, anumite formule", a spus Băsescu la întâlnirea cu susţinătorii săi de pe Facebook.
El a adăugat că nu crede că drumul României mai poate fi întors.
"Drumul consolidat către lumea Occidentului este ireversibil, indiferent de viteză", a arătat Băsescu.

"România nu este încă o ţară în care populaţia să aibă nivelul de gândire democratică care să ne permită să validăm referendumul cu sub 50%. (...) Numai simplul fapt că avem un electorat care votează oameni cu dosare pe rolul instanţelor şi spune destul că a coborî pragul e o mare eroare, poate mai târziu, poate peste 10 ani, dar acum nu avem gradul de maturitate politică pentru a valida referendumul cu mai puţin de 50%".

"În privinţa gazelor de şist, nu ştiu dacă avem această resursă. Ea trebuie prospectată. Nu sunt în măsură să spun cât de mari sunt riscurile, dar, dacă va fi în mâna mea decizia - până îmi voi termina eu mandatul nu vom şti ce resurse avem, decizia se va lua după ce termin eu mandatul -, între oarecare riscuri şi independenţa energetică, răspunsul meu ar fi da gazelor de şist, fără să ştiu prea mult depre riscuri".
"Între acest risc şi independenţa energetică, independenţa energetică este preferabilă pentru o naţiune. Răspunsul în concluzie este da gazelor de şist, din punctul meu de vedere".

Administraţia prezidenţială a depus la CNA sesizări împotriva postului Antena 3.

Administraţia prezidenţială a depus la CNA două sesizări vizând Antena 3, respectiv emisiunea "Q&A", în care apreciază că au fost făcute afirmaţii defăimătoare privind implicarea şefului statului în anchetarea lui Sorin Alexandrescu, şi "La ordinea zilei", în care s-a spus că ar influenţa justiţia.
"Vă sesizăm cu privire la emisiunea «Q&A» difuzată de postul de televiziune Antena 3 în cursul zilei de sâmbătă, 1 iunie a.c., începând cu ora 21.30. În cadrul emisiunii menţionate au fost lansate mai multe acuzaţii defăimătoare şi neadevărate la adresa preşedintelui României, domnul TrTraian Băsescuşi a Administraţiei Prezidenţiale, potrivit cărora domnul preşedinte ar fi implicat în anchetarea directorului general al Antena Group, domnul S Sorinlexandrescu", se arată în sesizarea Preşedinţie

Monica Macovei : USL are un scop în viaţa politică: să obstrucţioneze justiţia.


"Încercările tot mai dese ale USL de a-i chema la ordine pe procurori, inclusiv prin amendamentul propus de Tudor Chiuariu la modificarea Constituţiei ca orice persoană fizică să aibă obligaţia de a se prezenta în faţa unei comisii parlamentare, arata:

- frica politicienilor USL de o justiţie corectă şi imparţială;

- dorinţa de a ameninţa şi intimida toţi procurorii;

- încălcarea separaţiei puterilor în stat, principiul care reprezintă esenţa democraţiei.
Argumentul lui Chiuariu că procurorii nu fac parte din autoritatea judecătorească este ridicol şi pueril. Oricum este irelevant dacă procurorii fac sau nu parte din autoritatea judecătorească, cât timp numai ei anchetează şi decid trimiterea în judecată, iar politicienilor exact de anchete le este frică şi vor să le oprească.
USL mai are puţin şi scrie în noua Constituţie că doar persoanele cu carnet PSD, PNL şi PC vor da legi şi vor efectua anchete penale.
Nu este singură modificare neconstituţională adoptată de Comisia prezidată de Crin Antonescu, pentru care suveranitatea poporului nu înseamnă nimic şi de aceea nu respecta voinţa exprimată prin referendum: ca Parlamentul să aibă o singură cameră cu maximum 300 de parlamentari. "

Emil Boc: Respingerea Parlamentului unicameral, cale spre boicotarea referendumului de la Constituţie.

Fostul premier Emil Boc consideră că respingerea de către Comisia de revizuire a Constituţiei a Parlamentului unicameral deschide calea spre boicotarea referendumului, decizia fiind "profund nedemocratică".
"Decizia Comisiei de revizuire a Constituţiei este profund nedemocratică şi arată lipsă de respect faţă de oamenii care au votat la referendumul validat în 2009. Cred că va deschide calea prin care românii nu vor merge la referendum, pentru că vor fi scârbiţi să vadă o clasă politică ce ignoră voinţa oamenilor. Această decizie trezeşte scârba oamenilor faţă politică şi politicieni, în momentul în care se refuză să se pună în practică ceea ce oamenii au votat în 2009. Deschide calea, clar, spre boicotarea referendumului şi sper că nici măcar procentul de 30 la sută de prezenţă la vot să nu fie îndeplinit, pentru că dispreţul pe care îl arată politicienii nu merită ca oamenii să le dea curs cu revizuirea Constituţiei", a declarat Boc.

Adriana Săftoiu: PDL va îndemna la absenţă la referendum dacă se păstrează bicameralismul.


Purtătorul de cuvânt al PDL, Adriana Săftoiu, a declarat, astăzi :

"Dacă şi în Parlament va trece acel amendament cu 300 de deputaţi plus 17 ai minorităţilor, dacă va rămâne tot Parlament bicameral, în acest caz PDL va îndemna populaţia să nu se prezinte la referendum".
"Amendamentul pe care l-a aprobat ieri (în Comisia de revizuire n.r.), cel privind 300 de deputaţi plus 17 ai minorităţii, la care se adaugă şi parlamentari care vor reprezenta Camera superioară menţine, vechea structură a Parlamentului. Parlamentul viitor, pe baza Constituţiei revizuite, va avea peste 400 de parlamentari".
"Amendamentul pe care l-a aprobat ieri , cel privind 300 de deputaţi plus 17 ai minorităţii, la care se adaugă şi parlamentari care vor reprezenta Camera superioară menţine, vechea structură a Parlamentului. Parlamentul viitor, pe baza Constituţiei revizuite, va avea peste 400 de parlamentari". Adriana Săftoiu a mai spus că PDL nu va susţine acel amendament care priveşte interceptarea telefonică fără aviz pentru o perioadă de 48 de ore, dar va sprijini amendamentul care sancţionează traseismul politic.
Comisia de revizuire a Constituţiei a adoptat, joi, un amendament susţinut de PNL şi PSD prin care numărul deputaţilor este limitat la 300, la care se adaugă cei din partea minorităţilor naţionale, iar senatorii vor reprezenta regiunile administrativ-teritoriale.

Ioan Oltean : Sunt absolut convins că vom avea succes.

Vicepreşedintele PDL Ioan Oltean a declarat, astăzi, într-o conferinţă de presă, la Bistriţa, că este convins că, în situaţia în care PDL va decide să boicoteze referendumul pentru Constituţie, va avea succes întrucât susţine "un vot al poporului".

"Din păcate, ritmul extrem de alert în care se desfăşoară activitatea (Comisiei de revizuire a Constituţiei), componenţa şi competenţa celui care conduce comisia creează condiţii optime pentru a transforma întreaga dezbatere într-o competiţie de orgolii între juriştii PSD şi cei ai PNL. Opoziţia este aproape neglijată în această activitate. De altfel, principalele propuneri de revizuire a Constituţiei de până acum au fost respinse", a spus Oltean.
"La un calcul foarte simplu, rezultă că România va avea, în continuare, peste 400 de parlamentari fără să existe o modificare substanţială în privinţa aceasta. Constatăm că s-a încălcat în mod arbitrar voinţa poporului exprimată la referendumul din noiembrie 2009, încălcându-se, în felul acesta, articolul 2 al Constituţiei în care se spune că suveranitatea naţională aparţine poporului care şi-o exercită şi prin referendum. Chiar dacă a fost un referendum consultativ, poporul s-a pronunţat într-o proporţie covârşitoare în favoarea unui Parlament unicameral şi în favoarea unui număr maxim de 300 de parlamentari", a spus Oltean.
"Iată că aleşii poporului au încălcat în mod flagrant, în mod arbitrar, această voinţă. De altfel, aşa ceva nu e posibil decât în democraţia românească. În alte democraţii, voinţa poporului exprimată în cadrul unor referendumuri, chiar de natură consultativă, este respectată de aleşii respectivi", a spus Oltean.

Membrii Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară vor fi renumiţi de Parlament pe baza vechimii de 10 ani.

 Membrii Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) au fost validaţi de către Parlament la sfârşitul lunii aprilie, dar Guvernul a decis, marţi, să restrângă numărul acestora, iar Parlamentul să se reunească din nou pentru a numi membrii Consiliului până la data de 30 iunie 2013, când se încheie actuala sesiune.
Ordonanţa stabileşte că Autoritatea de Supraveghere Financiară va fi condusă de către un Consiliu format din 11 membri (în loc de 17), din care vor face parte în continuare un preşedinte, un prim-vicepreşedinte şi trei vicepreşedinţi, ca membri executivi, dar cu un număr al membrilor neexecutivi redus la jumătate, de la 12 la 6 persoane.
Iniţial, când a decis înfiinţarea Autorităţii, Guvernul nu a impus o anumită perioadă de vechime în activitate ca şi criteriu de selecţie, ci a propus doar, în proiectul avansat Parlamentului, ca membrii Consiliului ASF să fie numiţi "pe baza experienţei în domeniu", fără detalii suplimentare. Senatul a impus însă o vechime de minimum 7 ani pentru executivi şi de minimum 5 ani pentru ceilalţi membri, formă în care proiectul a fost trimis spre promulgare la Preşedinţie şi de către deputaţi.
Preşedintele Traian Băsescu a cerut însă reexaminarea proiectului, solicitând ca toţi candidaţii la calitatea de membru în conducerea executivă a ASF să aibă o experienţă profesională de minimum 10 ani în domeniul financiar, al instituţiilor de credit sau al celor financiare nebancare.

Titus Corlăţean : Vizită  în iulie la Moscova.

"Există o invitaţie pentru o vizită în luna iulie la Moscova a ministrului de Externe, vizită aflată în curs de perfectare. Detaliile vor fi anunţate la momentul oportun", a declarat purtătorul de cuvânt al MAE.
Pe de altă parte, potrivit unor surse diplomatice acreditate la Bucureşti, Moscova transmite semnale că doreşte o "resetare" a relaţiilor cu România, în condiţiile în care eforturile în acest sens ar fi "rezultatul unor decizii suverane, singurele care ar conta" şi nu "urmări ale unor presiuni externe".

Rovana Plumb :  Am atras 500 de milioane de euro prin POS Mediu.


Ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb, susţine : "Când am preluat mandatul la Ministerul Mediului, în mai 2012, rata de absorţie a Programului Operaţional Sectorial Mediu era de 4,37 la sută, mai precis între 2007 şi mai 2012 sumele venite de la Uniunea Europeană au reprezentat un cuantum de 197 de milioane de euro. După un an de guvernare USL, am ajuns la o rată de absorţie de 16 sută. Practic am adus într-un an 500 de milioane de euro. S-au depus eforturi considerabile din partea tuturor structurilor, în special a Autorităţii de Management astfel încât să putem să reluăm plăţile după o perioadă dificilă de aproape cinci luni când acestea au fost blocate ca urmare a neregulilor identificate în perioada anilor 2010 - 2011".

Cursul BNR a crescut la 4,5535 lei/euro.

Moneda naţională a continuat să se deprecieze accentuat în faţa euro, astfel că Banca Naţională a României (BNR) a publicat un curs de referinţă în urcare cu 7,72 bani, la 4,5535 lei/euro, cel mai ridicat nivel începând cu octombrie 2012.
Cursul BNR de vineri, de 4,5535 lei/euro, indică o depreciere de 2,8% a leului în raport cu euro, de la începutul anului. În raport cu minimul din luna mai, leul a pierdut însă 5,7% faţă de euro.
Dobânzile afişate vineri de băncile comerciale pentru plasamentele pe termen de o zi au urcat la 4,17% - 4,67% pe an, după ce joi au fost la 3,35% - 3,85% pe an. Randamentele pentru plasamentele cu pe termen de o săptămână au avansat la 4,38% - 4,88% pe an, de la nivelurile de joi, de 3,48% - 3,98% pe an.

Mark Mobius: Pieţele est-europene de frontieră, precum România, oferă cele mai bune randamente.

"Pieţele de frontieră, printre care se numără şi unele ţări precum România (...) Toate aceste ţări sunt foarte interesante ca pieţe de frontieră. Şi, desigur, Africa, unde va fi multă acţiune datorită creşterii", a declarat Mobius la Varşovia, citat de CNBC într-un articol ilustrat cu o fotografie cu un automobil Dacia 1310 berlină încărcat cu fân, pe o pajişte în Maramureş.
"În viitor, cred că toate aceste ţări vor reveni foarte frumos. O mare parte din acest sentiment negativ faţă de economie şi faţă de pieţe a fost rezultatul a ceea ce se petrece în Europa de Vest. Pe măsură ce avansăm, cred că sentimentul se va schimba şi, nu uitaţi, aceste ţări încă trec printr-un proces destul de amplu de reformă, care încă nu a fost încheiat", comentează executivul grupului Templeton, din care face parte şi firma care administrează Fondul Proprietatea.
"Rusia este o enigmă acum, deoarece activele de acolo sunt relativ ieftine şi extrem de tentante. În acelaşi timp, vrem să vedem îmbunătăţiri în zona guvernanţei corporative. Acum, dacă se va întâmpla asta, şi cred că aşa va fi, vor fi oportunităţi mari în Rusia", a spus investitorul.

Compania austriacă Verbund a pus în funcţiune parcul eolian de la Casimcea.

Compania austriacă Verbund a pus în funcţiune parcul eolian de la Casimcea, din judeţul Tulcea, unul dintre cele mai mari proiecte de acest tip din Europa, după ce a conectat la reţeaua de electricitate jumătate din capacitatea de producţie planificată, de 225 MW.
"Cu cei peste 200 MW am atins ţelul pe care ni l-am propus. Energia eoliană din regiune mai are potenţial de dezvoltare, iar Dobrogea este una dintre regiunile cu cea mai mare putere a vântului din Europa", a declarat într-un comunicat Wolfgang Anzengruber, CEO Verbund.
Parcul eolian se află în apropierea coastei Mării Negre, unde condiţiile de vânt sunt la fel de favorabile precum cele de la Marea Nordului din Germania.

Turcia : Tinerii, "vârful de lance" al protestelor faţă de Guvernul turc.

Declaraţii ale tinerilor turci, la protestele din Turcia :

"Ne luptăm pentru drepturile noastre fundamentale, contra unui Guvern care vrea să ne controleze viaţa".
"Nu suntem o generaţie de alcoolici sau vandali, suntem cetăţeni responsabili".
"Suntem aici pentru a ne proteja drepturile, felul în care trăim şi pentru a spune «ajunge» Guvernului fascist".
"Au înţeles foarte bine că nu protestăm pentru a ne distra, ci pentru viitorul nostru".

Înflăcărarea tinerilor de a se mobiliza, prin intermediul reţelelor sociale, pentru a se alătura unei mişcări iniţiate de mai mulţi ecologişti din Istanbul, ce se opun distrugerii unui parc publice, i-a surprins pe sociologi, care cred că generaţia născută în anii 1990 este complet străină de politică.
"Bravo copii! Credeam că sunteţi fructul capitalismului, însă aţi distrus toate ideile primite", scria săptămâna aceasta un editorial al cotidianului liberal Hürriyet.
"Principala lor revendicare este să nu se intervină în spaţiul lor privat şi să fie ascultaţi", explică sociologul Nilufer Narli, profesoară la Universitatea Bahçesehir din Istanbul, citat de cotidianul Milliyet. "Amuzându-se pe reţelele sociale, această generaţie îşi exprimă şi opiniile politice", adaugă ea.

Barack Obama :  Va utiliza toate mijloacele necesare pentru combaterea terorismului.

Administraţia Barack Obama este hotărâtă să utilizeze toate mijloacele necesare în combaterea terorismului, declară purtătorul de cuvânt al Casei Albe.
"Preşedintele SUA este bucuros de dezbaterea publică pe tema găsirii echilibrului între drepturile civice şi măsurile de securitate", a explicat Josh Earnest. Declaraţia a fost făcută în contextul în care presa a dezvăluit că firma de telefonie Verizon oferă autorităţilor americane date despre registrele abonaţilor.

ŞTIRI METEO

 AVERTIZARE HIDRO : Cod galben de inundaţii

Hidrologii au emis o AVERTIZARE COD GALBEN, în intervalul 06.06.2013 ora 20:00 – 08.06.2013 ora 10:00. Pe râurile mici din bazinele hidrografice: Suceava, Moldova, Bistriţa, Trotuş (judeţele Suceava, Neamţ, Harghita şi Bacău), Suşiţa, Putna, Râmnicu Sărat (judeţul Vrancea), Bârlad (judeţele Vaslui şi Galaţi), Jijia (judeţele Botoşani şi Iaşi) şi pe afluenţii Prutului inferior din judeţele Vaslui şi Galaţi. Se menţionează că aceste fenomene se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe afluenţi de grad inferior ai râurilor marcate pe hartă şi pe cursurile de apă necadastrate.

Datorită gradului de instabilitate accentuat, cu precipitaţii sub formă de aversă şi caracter torenţial, fenomenele se pot produce izolat şi în alte bazine hidrografice mici din zonele de deal şi munte din nord-vestul, sudul şi centrul ţării.

SÂMBĂTĂ 8 IUNIE 2013

Cerul va fi variabil, cu înnorări accentuate după-amiaza şi seara, când vor fi averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 23 de grade, iar cea minimă va fi de 14...15 grade. Presiunea atmosferică nu se va modifica semnificativ.

PERSONALITĂŢI

Henri Marie Coandă

Henri Marie Coandă (n. 7 iunie 1886 - d. 25 noiembrie 1972) a fost un academician și inginer român, pionier al aviației, fizician, inventator, inventator al motorului cu reacție și descoperitor al efectului care îi poartă numele. A fost fiul generalului Constantin Coandă, prim-ministru al României în 1918.
Încă din copilărie viitorul inginer și fizician era fascinat de miracolul vântului, după își va și aminti mai târziu. Henri Coandă a fost mai întâi elev al Școlii Petrache Poenaru din București, apoi al Liceului Sf. Sava 1896 unde a urmat primele 3 clase, după care, la 13 ani, a fost trimis de tatăl său, care voia să-l îndrume spre cariera militară, la Liceul Militar din Iași 1899. Termină liceul în 1903 primind gradul de sergent major și își continuă studiile la Școala de ofițeri de artilerie, geniu și marină din București. Detașat la un regiment de artilerie de câmp din Germania 1904, este trimis la Technische Hochschule (Universitatea Technică) din Berlin-Charlottenburg. Pasionat de probleme tehnice și mai ales de tehnica aviaticii, în 1905 Coandă construiește un avion-rachetă pentru armata română. Între 1907-1908 a urmat de asemenea cursuri universitare în Belgia, la Liège, și la Institutul tehnic Montefiore. În 1908 se întoarce în țară și e încadrat ofițer activ în Regimentul 2 de artilerie. Datorită firii sale și spiritului inventiv care nu se împăcau cu disciplina militară, el a cerut și obținut aprobarea de a părăsi armata, după care, profitând de libertatea recâștigată, a întreprins o lungă călătorie cu automobilul pe ruta Isfahan - Teheran - Tibet. La întoarcere pleacă în Franța și se înscrie la Școala superioară de aeronautică și construcții, nou înființată la Paris 1909, al cărei absolvent devine în anul următor 1910, ca șef al primei promoții de ingineri aeronautici.
Cu sprijinul inginerului Gustave Eiffel și savantului Paul Painlevé, care l-au ajutat să obțină aprobările necesare, Henri Coandă a efectuat experimentele aerodinamice prealabile și a construit în atelierul de carosaj al lui Joachim Caproni primul avion cu propulsie reactivă de fapt un avion cu reacție, fără elice, numit convențional Coandă-1910 pe care l-a prezentat la al doilea Salon internațional aeronautic de la Paris 1910.
În 1934 obține un brevet de invenție francez pentru Procedeu și dispozitiv pentru devierea unui curent de fluid ce pătrunde într-un alt fluid, care se referă la fenomenul numit astăzi Efectul Coandă", constând în devierea unui jet de fluid care curge de-a lungul unui perete convex, fenomen observat prima oară de el în 1910, cu prilejul probării motorului cu care era echipat avionul său cu reacție. Această descoperire l-a condus la importante cercetări aplicative privind hipersustentația aerodinelor, realizarea unor atenuatoare de sunet și altele.
Henri Coandă revine definitiv în țară în 1969 ca director al Institutului de creație științifică și tehnică (INCREST), iar în anul următor, 1970, devine membru al Academiei Române. Henri Coandă moare la București, pe data de 25 noiembrie 1972, la vârsta de 86 de ani

Paul Gauguin

Eugène Henri Paul Gauguin, (n. 7 iunie 1848, Paris - d. 8 mai 1903, Atuona/Insulele Marchize, Polinezia Franceză), a fost un pictor postimpresionist francez. Aventurier și geniu, Paul Gauguin a știut să prevadă viitorul, pregătind calea picturii moderne, influențând pe fauviști și pe artiștii din gruparea Nabis. Între mizerie și epuizare, călătorii și disperare, a ajuns să creeze opere extraordinare, în care redă cu intensitate viziunea sa senzuală asupra vieții. Anul 1874 aduce o schimbare decisivă în viața lui Gauguin. Are acum 25 de ani și pentru el începe lucrul în atelier și perioada de căutări artistice. Se înscrie la "Academia Colarossi", unde învață secretele picturii după model. Este anul când se organizează prima expoziție a impresioniștilor și Gauguin cumpără, încântat, tablouri realizate în acest stil. În 1881îl cunoaşte  pe Paul Cézanne, cei doi pictori se înțeleg perfect, între ei fiind multe asemănări în reprezentările artistice.
Odată cu anul 1883, Gauguin se decide să-și consacre întreaga energie picturii, părăsește lumea finanțelor și își neglijează familia. Din acest moment evenimentele ce vor urma vor accelera ritmul marii sale aventuri în pictură. Gauguin își lasă soția și copiii la familia acesteia în Danemarca, vinde numeroase piese din colecția proprie, pentru a se întreține, o vreme câștigă bani din lipirea de afișe. Vara anului 1886 o petrece în Bretania, la Pont-Aven, unde trăiesc mai cu seamă pictorii independenți sosiți din Anglia și America.
În 1888, la 21 octombrie , Gauguin sosește la Arles, la Van Gogh, pe care îl cunoscuse cu doi ani în urmă. Van Gogh era curios să afle la ce rezultat artistic a dus colaborarea lui Gauguin cu Émile Bernard și i-a rugat pe cei doi să-și facă reciproc portretul. Rezultatul îl constituie tabloul "Mizerabilii", în care Gauguin se reprezintă în chipul lui Jean Valjean din cunoscutul roman al lui Victor Hugo. Relația de prietenie dintre Gauguin și Van Gogh se deteriorează repede. După o ceartă, Van Gogh își taie o ureche, Gauguin se întoarce la Paris.
În septembrie 1899 se mută în arhipelagul insulelor Marchize, la Atuona, pe insula Hiva-Oa. Aici își construiește celebra "Casă a plăcerilor", unde se mută cu noua sa vahine. Aceasta a marcat în pictura să o nouă perioadă de activă fecunditate creatoare. Amatorul de artă care a comandat "Calul alb" a refuzat până la urmă tabloul finisat, întrucât calul a devenit... verde! La care pictorul a răspuns că imbecilii lipsiți de imaginație i-au reproșat absolut gratuit lui Delacroix faptul că pe pânza tabloului intitulat "La Justice de Trajan" a pictat calul în roz. Tabloul este expus în 1906 la Salonul de Toamnă din Paris, stârnind un ecou puternic în cercul tinerilor expresioniști germani.
Paul Gauguin moare la 8 mai 1903 în Atuona.

S -A ÎNTÂMPLAT ÎN  7 IUNIE ....................

Evenimente

    1340: A fost fondat în Olanda orașul Rotterdam
    1775: „Coloniile Unite" își schimbă denumirea în Statele Unite ale Americii
    1929: Vaticanul devine stat suveran
    1947: A luat ființă, prin ordinul Ministrului Armatei, Mihail Lascăr, clubul sportiv AŞA București
    1995: Regizorul Lucian Pintilie a primit distincția franceză Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor
    2009: Alegeri pentru Parlamentul European în România, 2009

S -a născut în .............

    1848: Paul Gauguin, pictor francez (d. 1903)
    1862: Philipp Lenard, fizician german, laureat al Premiului Nobel (d. 1947)
    1886: Henri Coandă, inginer român în aviație (d. 1972)
    1893: Ludovic Feldman, muzician evreu din România (d. 1987)
    1920: Georges Marchais, politician francez (d. 1997)
    1928: James Ivory, regizor din S.U.A
    1940: Tom Jones, pe numele adevărat Sir Thomas Jones Woodward, cântăreț britanic

Decese 

    1716: Stolnicul Constantin Cantacuzino, diplomat, istoric și geograf român
    1876: Josephine de Leuchtenberg, soția regelui Oscar I al Suediei și Norvegiei (n. 1807)
    1935: Ivan V. Miciurin, horticultor și genetician rus (n. 1855)
    1954: Alan Turing, matematician, logician, criptanalist englez (n. 1912)
    1966: Jean Arp, sculptor, pictor și poet francez (n. 1886)
    1980: Henry Miller, scriitor american (n. 1891)
    2008: Dino Râşi, regizor italian de film (n. 1916)

Sărbători

     Ziua Mondială a Salariului Minim pe Economie0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More