vineri, 28 iunie 2013

28 iunie 2013 by Viorica Crainic

Bine v - am regăsit!

"Natura nu ne înşeală niciodată. Noi suntem întotdeauna cei care ne înşelăm unul pe celălalt."

(Jean Jacques Rousseau)

MEDIAFAX : Unul din cinci parlamentari a vorbit în plen doar pentru a depune jurământul.

Din informaţiile existente, joi, pe site-urile Camerei Deputaţilor şi Senatului, rezultă că 99 dintre cei 583 de parlamentari (adică 17%) au avut o singură intervenţie în plenul Parlamentului. O parte dintre aceştia au susţinut totuşi diferite proiecte legislative, cumulând 10% din totalul semnăturilor strânse în Parlament pentru astfel de iniţiative şi 3% dintre interpelările la adresa miniştrilor.
Aproape jumătate dintre aceşti 99 de parlamentari sunt membri PSD, circa 30% sunt din PNL, iar restul se împart aproape egal între PDL, PP-DD, UDMR, UNPR şi PC. Printre aceştia se numără social-democraţii Mădălin Voicu şi Eugen Bejinariu, democrat-liberalul Theodor Paleologu, Gigi Neţoiu şi Damian Drăghici (UNPR) sau Antonie Solomon (PP-DD).
Pentru 15 dintre parlamentari însă, depunerea jurământului a fost singură acţiune în Parlament, ei neavând nici iniţiative legislative depuse şi nici interpelări sau alte intervenţii înregistrate. Cei 15 provin de la PSD (12) şi PNL (3), iar printre ei se numără deputaţii Ludovic Orban (PNL), Oana Niculescu Mizil (PSD) sau Gheorghe Şimon (PSD).
În aceeaşi situaţie se află miniştrii Varujan Vosganian, Nicu Bănicioiu, Titus Corlăţean, Liviu Dragnea, Lucia Varga şi Eugen Teodorovici, ale căror intervenţii în calitate de parlamentar s-au rezumat la depunerea jurământului.
Cel mai activ dintre deputaţi este preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, care a înregistrat aproape 1.100 de intervenţii în plen. Acesta este urmat de social-democraţii Miron Mitrea şi Viorel Hrebenciuc, de liberalul Eduard Hellvig, de Tudor Ciuhodaru (PP-DD) şi de Ioan Oltean (PDL), cu peste 200 de intervenţii fiecare.
La Senat, cele mai multe intervenţii în plen le-a avut democrat-liberalul Dumitru Oprea (peste 250). Acesta este urmat de liberalul Puiu Haşotti şi de liderul grupului senatorilor PP-DD, Haralambie Vochiţoiu (fiecare cu peste 100 de intervenţii).
Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, se află în jumătatea inferioară a clasamentului, din punct de vedere al intervenţiilor în Parlament, cu doar trei luări de cuvânt în plen, în această sesiune.

CONFERINŢA MEDIAFAX : Tot mai multe transporturi ocolesc România!Sorin Chinde, directorul general al Grupului Feroviar Român (GFR):
"Starea infrastructurii feroviare din România este departe de a fi ceea ce ne trebuie pentru a permite transporturi de calitate la un cost rezonabil şi, implicit, de a contribui la dezvoltarea economică a ţării".
"În condiţiile în care Asia este un partener din ce în ce mai important pentru Uniunea Europeană, tot mai multe transporturi ocolesc România, se duc în Croaţia sau se duc direct în porturile din vestul Uniunii Europene, deşi, ca nivel al costurilor şi timp de tranzit, portul Constanţa ar fi o alternativă mult mai viabilă".
Constantin Isac, vice-preşedinte al Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR):
"Situaţia în transportul rutier care generează astfel de evenimente spune un singur lucru: că Ministerul Transporturilor nu-şi ia în serios treaba legată de organizarea acestei ramuri economice extrem de importante. Transportul rutier este tratat ca o Cenuşăreasă a economiei naţionale".

Monica Macovei  :  „USL se grăbeşte să «cureţe» legile".

Europarlamentarul Monica Macovei acuză PSD şi PNL că încearcă blocarea luptei împotriva corupţiei prin modificarea din mers, „pe uşa din dos“, a cadrului legislativ actual. Acţiunile se desfăşoară pe toate planurile: în Parlament, unde s-a discutat în aceste zile legea de aplicare a Codului de Procedură Penală, şi la Palatul Victoria, unde au fost restrânse atribuţiile Direcţiei Naţionale Anticorupţie prin ordonanţă de urgenţă, sub pretextul supraîncărcării procurorilor. „USL se grăbeşte să «cureţe» legile şi să îşi scape membrii şi prietenii de dosarele de corupţie, fraudă, spălare de bani, trafic şi alte infracţiuni“, apreciază fostul ministru al Justiţiei.
Potrivit Monicăi Macovei, parlamentarii nu au dreptul ca la discutarea legii de aplicare a Codului de Procedură Penală să încerce să modifice, adauge sau elimine texte din Codul deja adoptat. „Dar mulţi parlamentari au început să îşi bage mâinile până la coate în Legea de aplicare a Codului de Procedură Penală ca să schimbe ce nu au putut schimba în Cod, în încercarea disperată de a lega mâinile justiţiei“, apreciază europarlamentarul.
„Este inacceptabil să iei procurorilor decizia de trimitere în judecată, aceasta fiind practica stabilă şi folosită în statele democrate. Judecătorul decide în proces asupra vinovăţiei sau nevinovăţiei, dar nu trebuie să decidă dacă procurorii îl trimit sau nu în judecată pe X“, arată Monica Macovei.

Crin Antonescu : Declaraţii - 27 iunie 2013.

Despre regionalizare :
"Noi nu putem să avem regiuni oficial în afară de forma care există acum. Nu putem să avem regiuni pentru că este neconstituţional. În Constituţie avem delimitate foarte clar formele de organizare administrativ-teritoriale şi acolo nu sunt prevăzute regiunile".
Despre decizia CC, în privinţa pragului la referendum :
"Curtea Constituţională, prin prevederile legii ei de organizare, se pronunţă asupra unui act normativ dacă este sau nu este constituţional, nu când intră în vigoare. Nu prescrie, nu adaugă la Constituţie, când intră în vigoare".
"Avem o nouă premieră, avem un nou exemplu despre modul în care nişte oameni, şase-şapte, maximum nouă, nu ştiu exact câţi, se substituie de fapt celor care sunt mandataţi, că e vorba de Parlament, că e vorba, în alte cazuri, de Guvern, să ia decizii în această ţară şi excedându-şi atribuţiile ne spun multe alte lucruri şi ne impun multe alte lucruri decât singurul care sunt îndreptăţiţi să îl spună, dacă ceva - un act normativ, lege sau hotărâre  este sau nu constituţional".
Despre nemulţumirile PC :
"Dacă Partidul Conservator este nemulţumit, poate să plece. Construcţia USL nu stă în Partidul Conservator, iar dacă unii prin PC îşi imaginează că cineva din PNL sau eu, ca preşedinte al acestuia, avem vreun soi de timiditate în a spune clar lucrul acesta, se înşeală amarnic".
"Dacă dânşii au luat hotărârea de a denunţa (protocolul), dar aş vrea să o văd oficial, atunci drum bun, cale bătută, succes în viaţă. Noi am construit USL nu ca să ne jucăm de-a mofturile cu conservatorii sau cu oricine altcineva. USL este o construcţie foarte serioasă în care două partide mari - PSD, PNL - negociază, se întorc, îşi fac concesii unul altuia. Nimeni nu a câştigat decât PC şi nimeni nu e mai puţin îndreptăţit decât PC să transmită un soi de ameninţări pe care nu le ia nimeni în serios".
Despre organizarea referendumului odată cu alegerile prezidenţiale :
"Este o variantă, pentru că alegerile prezidenţiale sunt un moment în care există în primul rând un interes electoral mai mare şi, doi, este primul moment electoral după acest termen de un an. Eu, în principiu, cred că un referendum ar trebui să fie făcut separat de alte alegeri pentru ca dezbaterea să se concentreze pe subiectul acelui referendum. Dacă nu ne dă voie Curtea, nu avem ce să facem. Nici nu putem chema oamenii din trei în trei luni la urne".
"Nu ne batem joc de oamenii care vin la vot şi atunci vom decide împreună cu partenerii din USL momentul optim pentru ca, respectând şi ceea ce Curtea Constituţională a dat, respectându-i şi pe oamenii care vor să îşi spună părerea, să facem în aşa fel încât oamenii să nu o facă degeaba".
Despre Crin Antonescu :
"Crin Antonescu poate să candideze la Preşedinţie, dacă despre aceasta e vorba, şi poate să exercite mandatul prezidenţial foarte bine şi cu actuala Constituţie, foarte bine, nimic nu mă împiedică. PNL la fel. Noi vorbim de modificări pentru cetăţenii României, despre garanţii şi drepturi suplimentare, despre egalitate de regim fiscal a statului cu contribuabilii şi cu firmele, despre regionalizare, ceea ce înseamnă absorbţie într-un grad mult mai ridicat de fonduri europene. Sunt lucruri care nu îl afectează pe Crin Antonescu sau pe Victor Ponta, sunt lucruri care îi afectează pe cetăţenii României".
(...) "cetăţenii României, opt milioane şi jumătate, au fost batjocoriţi, au fost umiliţi de Curtea Constituţională şi au fost aduşi la vot fără ca votul lor să conteze în cele din urmă. Aşa ceva nu se va mai întâmpla".

Daniel Constantin: Alianţa cu PNL nu funcţionează.

"Ştiţi cum e, ca într-o căsnicie. În momentul în care se întâmplă o despărţire, soţul dă vina pe soţie, soţia pe soţ. Este mai puţin important, important este că o căsnicie s-a destrămat. Din acest punct de vedere, cred că avem cu toţii puterea şi tăria, foarte calm, să mergem mai departe", a arătat liderul conservator.
"Mi-a părut rău că nu funcţionează, atât şi nimic mai mult. Din acest punct de vedere, pentru că ţinem foarte mult la USL şi că am contribuit cu toţii, cred eu că în mod egal, la constituirea USL, nu vom pune în pericol acest proiect politic, ca atare chiar dacă de facto ACD nu funcţionează, actele probabil că vor rămâne aceleaşi", a subliniat preşedintele PC.
"Eu am făcut foarte clar o declaraţie pe care o susţin şi acum, o constatare, un regret că ACD, şi nu USL, nu funcţionează şi am văzut că şi domnul Antonescu este de acord cu acest lucru, a îmbrăţişat această idee că nu funcţionează ACD. Atât şi nimic mai mult", a arătat liderul PC.
El a spus că altfel s-ar da satisfacţie acelora care spuneau că la un moment dat o să se destrame USL. "Uite că nu o să le dăm satisfacţia aceasta", a completat liderul PC.

Asociaţia Procurorilor din România :  "Plenul Comisiei parlamentare de revizuire a Constituţiei nu a ţinut seama de propunerilor înaintate de asociaţiile profesionale ale magistraţilor".

"Opinia publică, arată Asociaţia Procurorilor din România ( APR), a înţeles că între statutul judecătorului şi al procurorului există diferenţe şi că pentru bunul mers al justiţiei în special şi al societăţii româneşti în general, este bine că statutul procurorului să fie identic cu al judecătorului."
"Asociaţiile profesionale ale magistraţilor au înţeles necesitatea egalizării celor două statute profesionale. Numeroşi oameni politici au afirmat public că doresc eliminarea imperfecţiunilor constatate în funcţionarea sistemului român de justiţie. Cu toate acestea, la discutarea modificărilor Codului de procedură penală, s-a susţinut de către unele grupuri parlamentare ca procurorul să nu mai poată dispune începerea urmăririi penale, această prerogativă urmând a fi îndeplinită de instanţă", se mai arată într-un comunicat remis joi agenţiei MEDIAFAX.
"Speranţele asociaţiilor profesionale ale magistraţilor, mai afirmă APR, au fost întreţinute nu numai de curentul favorabil al opiniei publice, ci şi de faptul că, după mulţi ani, la conducerea Guvernului şi a Ministerului Justiţiei se află foşti magistraţi."
"Cui foloseşte oare păstrarea unor ambiguităţi în textul constituţional şi în legea procesual penală? Cu siguranţă viitorul va da un răspuns acestei întrebări", conchide APR, în comunicatul semnat de Consiliul Director al asociaţiei.

Curtea Constituţională : Unele prevederi ale Statutului parlamentarilor sunt neconstituţionale.


Curtea Constituţională a publicat, ieri, motivarea deciziei potrivit căreia unele prevederi ale Statutului parlamentarilor sunt neconstituţionale.
În motivarea deciziei din 19 iunie, CC notează, pe de o parte, că "este evidentă preocuparea legiuitorului de a asigura fundamentarea cererii de reţinere, arestare şi percheziţie, atât în fapt, cât şi în drept, în scopul de a oferi posibilitatea aprecierii seriozităţii şi bunei - credinţe a măsurii solicitate, în sensul că aceasta are în vedere fapte concret determinate şi nu e inspirată de motive politice".
Judecătorii CC invocă, şi argumente legate de separaţia puterilor în stat. "Acceptarea în consecinţă, în condiţiile unei lipse de precizie a dispoziţiilor criticate, a posibilităţii interpretării lor în sensul că Parlamentul, prin Camerele sale, precum şi comisia parlamentară care are în competenţă analizarea situaţiilor privind imunitatea, să procedeze la examinarea probelor care stau la baza cererii de reţinere, arestare sau percheziţie a unui deputat sau senator ori a cererii de începere a urmăririi penale a unui membru al Guvernului care are şi calitatea de deputat sau senator, asemenea unui organ de jurisdicţie, ar echivala cu admiterea unei ingerinţe a Parlamentului în activitatea altor autorităţi publice, în contradicţie cu dispoziţiile constituţionale referitoare la separaţia puterilor în stat", se menţionează în motivare.
"Întrucât, pentru considerentele arătate, întreaga reglementare a procedurii în caz de reţinere, arestare sau percheziţie a deputatului ori a senatorului, respectiv a procedurii în cazul cererii de începere a urmăririi penale a unui membru al Guvernului care are şi calitatea de deputat sau de senator este lipsită de claritate şi precizie, generând confuzii sub aspectul exercitării competenţelor specifice Parlamentului, pe de o parte, şi a celor specifice instanţelor judecătoreşti, pe de altă parte, Curtea constată că dispoziţiile art.I pct.18 [referitoare la modificarea art.24] şi ale art.I pct.19 [referitoare la introducerea art.242] din Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, în ansamblul lor, sunt neconstituţionale, fiind în contradicţie cu prevederile Legii fundamentale cuprinse în art.1 alin.(4) care reglementează principiul separaţiei puterilor în stat, în art.1 alin.(5) care reglementează principiul legalităţii şi în art.126 alin.(1) referitoare la realizarea justiţiei", spun judecătorii CC, în motivare.

Dan Şova: CNADNR are nevoie de 4 miliarde de euro.

"Vreau să ştiţi nişte cifre. Direcţiile regionale de drumuri şi poduri, şapte la număr, la cererea noastră, ne-au făcut o evidenţă a ce bani ne-ar trebui doar pentru astuparea gropilor, nu pentru reabilitări sau lucrări de profunzime, numai pentru astuparea gropilor. Adunând sumele necesare la nivel naţional ne-a dat peste 4 miliarde de euro. Aceasta este suma necesară numai pentru astuparea gropilor. Bugetul anual al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) pentru astuparea gropilor este de 180 de milioane de euro, bani care se colectează din rovinietă, în fiecare an, la nivel naţional. Rovinieta se ia pentru circulaţia pe drumuri naţionale şi autostrăzi, deci pe 17.800 de kilometri de drum", a declarat, într-o conferinţă de presă, Dan Şova.
"Când am preluat CNADNR, am preluat-o într-o situaţie dramatică, 680 de milioane de euro datorii, şi le-am achitat pe toate. Guvernul a alocat cei mai mulţi bani din istoria postdecembristă a României în drumuri, 1,2 miliarde de euro, dar cu 680 de milioane de euro am achitat datoriile lăsate de guvernele Boc şi Ungureanu. Nu am avut ce să facem. Dacă nu le achitam, ştiţi foarte bine ce se întâmpla şi cu firmele, şi cu procesele, şi cu locurile de muncă. Până la sfârşitul lunii mai am achitat cei 680 de milioane de euro. Nu am rămas cu foarte mulţi bani de investiţii în 2013", a spus el.
"În 2014, nivelul de investiţii în drumuri nu va fi mai mic, ci mai mare. Singura diferenţă este că nu vom mai avea datorii, fiindcă, în acest moment, CNADNR este foarte bine şi puternic controlată financiar. Ce lucrează plăteşte, toate contractele pe care le are sunt aprobate. Suntem într-o altă situaţie financiară. La anul vom avea aceşti bani de investiţii", a spus Şova.

România a plătit  deja dobânzi  către FMI şi UE.

„Centura de siguranţă“ pe care România şi-a pus-o în urmă cu patru ani sub forma uriaşului împrumut de 20 mld. euro negociat cu FMI şi UE a scos până acum 1,23 mld. euro din Trezoreria statului, din care 700 mil. euro au reprezentat numai dobânzile şi comisioanele (57%). Alte 4 mld. euro au fost achitate deja de BNR, incluzând dobânzi de peste 900 mil. euro, potrivit datelor băncii centrale, scrie Ziarul Financiar.
Până în anul 2023 împrumutul va mânca încă 8,6 mld. euro din bugetul României, dobânzile şi comisioanele ajungând la circa 900 mil. euro din această sumă. BNR, singură mai are de rambursat rate de 6,9 mld. euro şi dobânzi de 230 mil. euro, adică un total de 7,14 mld. euro, calendarul său de plată urmând să se încheie mai devreme, în 2016, iar singurul creditor fiind FMI.
Din factura totală de 21 mld. euro (rate, dobânzi şi comisioane), BNR şi Finanţele au achitat până acum numai un sfert.

Summit-ul UE: Consiliul European a aprobat proiectul de buget al Uniunii Europene pentru 2014-2020.

Liderii europeni au aprobat bugetul UE pentru 2014-2020, care va permite finanţarea în special a măsurilor împotriva şomajului în rândul tinerilor.
"A avut loc un acord al Consiliului European", a declarat preşedintele său, Herman Van Rompuy, în cadrul unei conferinţe de presă la finalul primei zile a summitului european de la Bruxelles. "Aprobarea de către statele membre este fără echivoc", a adăugat acesta. "Consiliul european a adoptat cadrul financiar aşa cum l-a negociat cu Parlamentul european în această dimineaţă", a confirmat preşedintele francez, Francois Hollande, în cadrul unei conferinţe de presă.
"Recursul la iniţiativa pentru tineri se va concentra asupra primilor doi ani", adică 2014-2015, a declarat preşedintele Consiliului european, Herman Van Rompuy. Graţie flexibilităţii hotărâte pentru gestionarea bugetului 2014-2020, care va permite realocarea fondurilor neutilizate, "iniţiativa pentru tineri va fi mai mare de cele şase miliarde de euro. Ea ar trebui să se ridice la cel puţin opt miliarde de euro, conform proiecţiilor", a anunţat Van Rompuy.
Şefii de stat şi de guvern au decis să amelioreze finanţarea întreprinderilor mici şi mijlocii (PME), mai ales prin intermediul Comisiei europene şi a Băncii europene de investiţii (BEI).

Kazahstan propune să livreze gaz  României printr-o extensie a South Stream.

Reprezentanţii Guvernului din Kahazstan au propus părţii române o formulă în care să asigure livrarea de gaz kazah prin extensia din Bulgaria spre România a gazoductului care va fi construit în cadrul proiectului South Stream, susţine Guvernul într-un comunicat.
 "Atât prim-ministrul Republicii Kazahstan, cât şi preşedintele Kazmunaigaz au vorbit, în cadrul întrevederii cu premierul Victor Ponta, despre oportunitatea unor noi investiţii în România. De asemenea, partea kazahă a avansat părţii române propunerea să asigure livrări de gaz din Kazahstan în România, o opţiune în acest sens fiind o extensie a South Stream din Bulgaria către România", se afirmă în comunicat.
Sursa citată mai transmite că partenerii din Kazahstan şi-au exprimat deschiderea şi disponibilitatea perfectării unui contract comercial în vederea livrării de uraniu, pentru consumul intern aferent unităţilor nucleare de la Cernavodă.
Reprezentanţii Guvernului de la Bucureşti au propus partenerilor din Kazahstan "folosirea mai intensă" a Oil Terminal Constanţa, dar şi deschiderea de către liniile aeriene kazahe a unor curse Astana-Bucureşti, se mai arată în comunicat.

SUA: Senatul american a adoptat prima reformă a imigraţiei într-un sfert de secol.

După luni de bătălii legislative, Senatul american a adoptat joi cu majoritate prima reformă a imigraţiei într-un sfert de secol în Statele Unite, care va duce la reglementarea a milioane de migranţi ilegali, majoritatea mexicani.
"Yes we can!" au strigat, din tribunele pline, tinerii militanţi pro-imigraţie, după anunţul adoptării, cu 68 de voturi pentru şi 32 împotrivă, a textului istoric care va fi armonizat în următoarele luni cu versiunea concurentă la care lucrează Camera Reprezentanţilor.
"Nu avem oare în noi puterea de a scoate din umbră cele 11 milioane de persoane, care sunt astăzi exploatate şi nu beneficiază de protecţiile legate de cetăţenie?", a declarat republicanul John McCain, unul dintre arhitecţii legii.
"Este istoric, însă doar pentru că vom repeta greşelile din 1986, când am crezut că am securizat frontiera dar în mod evident nu am reuşit", a declarat pentru jurnalişti senatorul Charles Grassley, evocând legea amnistiei votată în 1986 şi promulgată de preşedintele Ronald Reagan.

Portugalia : Grevă generală împotriva  măsurilor de austeritate.

Traficul feroviar şi aerian din Portugalia au fost perturbate din cauza unei noi greve generale împotriva măsurilor de austeritate din ţară, în contextul în care un sfert dintre portughezi beneficiază de susţinere financiară internaţională.
 Mişcarea lansată de către două sindicate importante, Confederaţia Generală a Muncitorilor din Portugalia (CGTP, apropiată Partidului Comunist) şi Uniunea Generală a Muncitorilor (UGT, de orientare politică moderată), trebuia să fie însoţită, joi după-amiaza, de proteste din întreaga ţară.
"Participarea este foarte puternică şi depăşeşte cu mult aşteptările noastre", a declarat joi dimineaţa şeful UGT, Carlos Silva. Totodată, liderul CGTP, Armenio Carlos, care cere alegeri legislative anticipate, a sperat la o "mare rată de participare" pentru "a slăbi şi mai mult Guvernul".
Greva de joi este o doua organizată în comun de către cele două sindicate. Prima a avut loc în noiembrie 2011, la cinci luni după venirea la putere a Guvernului de centru-dreapta care dorea să pună în aplicare un plan de ajutor internaţional.
CGTP a organizat singură grevele din martie şi noiembrie 2012.

ŞTIRI METEO

 SÂMBĂTĂ 29   IUNIE  2013

Vremea va fi în general instabilă în jumătatea de nord a ţării, unde temporar înnorările vor fi accentuate şi se vor semnala averse şi descărcări electrice în zona de munte, Transilvania, Maramureş şi în cea mai mare parte a Moldovei şi pe arii restrânse în Crişana. În restul teritoriului cerul va fi variabil, cu înnorări spre seară şi mai ales în cursul nopţii când local în Muntenia, Oltenia şi Dobrogea şi izolat în Banat vor fi ploi de scurtă durată şi fenomene electrice. Vor fi condiţii de grindină. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări în timpul averselor. Temperaturile maxime se vor încadra între 21 şi 31 de grade, iar cele minime între 10 şi 21 de grade. Presiunea atmosferică nu se va modifica semnificativ.


PERSONALITĂŢI

Peter Paul Rubens

Peter Paul Rubens (n. 28 iunie 1577, Siegen/Westfalia - d. 30 mai 1640, Antwerpen), cel mai renumit pictor flamand. Viața lui Rubens pare să fi fost guvernată de o inepuizabilă energie. În decurs de patruzeci de ani, artistul pictează cca. 1400 tablouri și execută sute de desene. Este primit cu căldură atât în cercurile celor mai de seamă artiști din Europa, cât și la curțile princiare.

Jean-Jacques Rousseau

Jean Jacques Rousseau (n. 28 iunie 1712 - d. 2 iulie 1778) a fost un filozof francez de origine geneveză, scriitor și compozitor, unul dintre cei mai iluștri gânditori ai Iluminismului. A influențat hotărâtor, alături de Voltaire și Diderot, spiritul revoluționar, principiile de drept și conștiința socială a epocii; ideile lui se regăsesc masiv în schimbările promovate de Revoluția franceză din 1789.

"Ne naştem slabi şi avem nevoie de putere; ne naştem neputincioşi şi avem nevoie de ajutor; ne naştem mărginiţi şi avem nevoie de judecată. Ceea ce ne lipseşte când venim pe lume, şi de care avem nevoie mai târziu, ne este oferit prin educaţie."


 Luigi Pirandello

Luigi Pirandello (n. 28 iunie, 1867 – d. 10 decembrie, 1936) a fost un dramaturg, romancier, poet și eseist italian.
S-a născut în 1867 în Sicilia, la Girgenti (azi Agrigento) într-o familie înstărită. Tatăl, antreprenor al unor mine de sulf, luptase în armata lui Garibaldi și se căsătorise în 1863 cu Caterina Ricci–Gramitto, sora unui camarad de arme ;  și-ar fi dorit ca fiul să intre în afaceri, dar Luigi e atras de literatură. După absolvirea cursului liceal își începe studiile universitare la Facultatea de litere a Universității din Palermo, de unde se transferă la Universitatea din Roma (1888) pentru ca din 1889 să-și continue studiile în Germania, la Bonn, susținându-și în limba germană teza de licență cu un subiect de dialectologie italiană (1891).
În 1889 publică la Palermo, prima culegere de versuri, "Mal giocondo" (Veselul întristat). În Germania traduce în italiană Elegiile romane ale lui Goethe și compune Elegiile renane. În 1892 se întoarce în Italia și din 1893 se stabilește la Roma, an în care scrie primul roman, "L'esclusa" (Exclusa) ce va fi tipărit abia în 1908.În 1894 publică primul volum de nuvele "Amori senza amore" (Iubiri fără iubire). Colaborează la numeroase publicații italiene cu articole critice, nuvele. Lucrează din 1897 ca profesor. În 1898 fondează revista literară "Ariel", unde publică prima sa piesă de teatru, "L'epilogo" (Epilogul). Romanul "Răposatul Mattia Pascal" (1904) îi aduce un oarecare succes – e tradus în germană;  publică eseuri (Artă și ştiinţă, Umorismul), iar piesele scrise încep să-l facă cunoscut. Anii '20 sunt anii veritabilei lui afirmări internaționale.
În 1923 fondează "Teatro d'Arte di Roma", e invitat în America, unde Teatrul "Fulton" din New York se va numi vreme de trei luni "Pirandello's Theatre", face turnee în Anglia, Franța și Germania, apoi, în 1927, ajunge în Argentina și Brazilia. După cărţile lui se fac filme – între care "Așa cum mă vrei tu", cu Greta Garbo. În 1934 primește Premiul Nobel pentru literatură.
Moare în 1936, iar familia se supune dispozițiilor sale testamentare: "Când voi muri, să nu mă îmbrăcați, înfășurați-mă într-un cearșaf. Fără flori, fără lumânare la căpătâi. Un dric sărăcăcios. Gol. Și nimeni să nu mă-nsoțească, nici rude, nici prieteni. Dricul, calul, birjarul, asta-i tot. Ardeți-mă."

Sergiu Celibidache

Sergiu Celibidache (n. 28 iunie 1912, Roman, județul Neamț, România; d. 14 august 1996, La Neuville-sur-Essonne, departamentul Loiret, Franța) a fost un dirijor și compozitor român, membru de onoare al Academiei Române. Primii ani după liceul absolvit în orașul natal și i-a petrecut la Iași, unde ia lecții de pian și compoziție, apoi se înscrie la cursurile de filosofie și matematică ale Universității din București.
În 1936 pleacă la Berlin unde studiază la Academia de Muzică, având ca profesori pe Walter Gmeindl și Heinz Tiessen (compoziție), Fritz Stein (arta dirijatului). În același timp audiază cursurile de filosofie ale lui Eduard Spranger (psihologie) și Nicolai Hartmann (metafizică).
Abia sfârșite studiile, devine în 1945 dirijor pro tempore al faimoasei Orchestre Filarmonice din Berlin, întrucât directorul acesteia, Wilhelm Furtwängler, fusese suspendat din funcție, fiind suspectat de a fi colaborat cu regimul nazist. Până în 1952, când Furtwängler, reabilitat, redevine șef al orchestrei, Celibidache dirijează peste 400 concerte cu orchestra filarmonică din Berlin, impunându-se ca personalitate muzicală de o excepțională exigență artistică, totuși nu totdeauna comod ca stil de dirijare pentru componenții orchestrei dirijate . Suferă o mare deziluzie când aceștia, în 1954, îl aleg pe Herbert von Karajan dirijor pe viață, ca succesor al lui Furtwängler.
Pentru un timp, nu mai are o funcție permanentă, fiind invitat cu regularitate la pupitrul unor renumite orchestre simfonice europene: Orchestra Radio din Stuttgart (Germania), Orchestra Națională din Paris (Franța), Orchestra Simfonică Radio din Stockholm (Suedia). Între 1960 și 1962 ține cursuri de perfecționare în arta dirijorală la Accademia Musicale Chigiana din Siena (Italia), iar mai târziu la Fontainebleau (Franța) și la München (Germania) pentru tineri dirijori selecționați cu multă severitate.
În 1979 primește funcția de director muzical general al orașului München și de dirijor permanent al orchestrei filarmonice din acest oraș. Sub conducerea sa, Filarmonica din München devine una din cele mai bune orchestre simfonice din lume.
Sergiu Celibidache a fost un mare interpret al muzicii post-romantice, fiind recunoscut ca dirijor neîntrecut a simfoniilor lui Anton Bruckner, precum și al impresioniștilor francezi, de la Claude Debussy la Maurice Ravel. Stilul său dirijoral era foarte original, fiind cunoscut în special pentru varietatea tempo-urilor: astfel, cu cât pasajul muzical era mai bogat și mai complex, cu atât tempo-ul devenea mai lent, un stil care dădea un efect deosebit în sala de concert. Din acest motiv, Celibidache a refuzat înregistrările pe discuri.
Printre alte compoziții, Sergiu Celibidache este autorul unui impresionant Requiem, a patru simfonii și al unui Concert pentru pian și orchestră, rămase în cea mai mare parte inedite.
Pentru activitatea sa artistică, Sergiu Celibidache a primit diverse distincții, printre care: cetățean de onoare al orașului München (1992), membru de onoare al Academiei Române (1992), doctor honoris causa al Universității din Iași (1992), Ordinul Maximillian pentru Știință și Artă (Germania, 1993).
A murit la 14 august 1996, la reședința sa din La Neuville-sur-Essonne, departamentul Loiret.
"Cultura nu este altceva decât drumul către libertate. Artă este libertate, cu toate că ea te prinde în senzaţii. Dar nu-i nimic mai fals că definiţia întregii filosofii că artă este jocul senzaţiilor, nu. Asta este nada cu care te prinde, te atrage. Ori, când treci peste ce te-a atras, poţi ajunge undeva unde nu te simţi tras nici la stânga, nici la dreapta, nici în sus, nici în jos... Asta-i libertatea."


S -A ÎNTÂMPLAT ÎN  28 IUNIE ...........

Evenimente

     1358: Primul privilegiu comercial cunoscut acordat negustorilor brașoveni pentru Țara Românească; se confirmă existența unui drum comercial ce pornea din Transilvania pe Valea Prahovei și pe Valea Buzăului spre Dunăre, cunoscut, mai târziu, sub numele de „drumul Brăilei”
    1581: A ieșit de sub tipar „Evanghelia cu învățătură" sau „Cazania", ultima și cea mai de seamă carte tipărită de diaconul Coresi
    1651: Începe bătălia de la Beresteczko dintre Polonia și Ucraina, cea mai mare bătălie din secolul al XVII-lea
     1883: Mihai Eminescu este arestat la Baia Mitrașevschi și internat la spitalul doctorului Alexandru A. Suțu
    1914: Arhiducele austro-ungar Franz Ferdinand și soția sa au fost asasinați, eveniment ce a declanșat Primul Război Mondial.
    1918: Al Doilea Război Mondial: Semnatea Tratatului de la Versailles între învingătorii Primului Război Mondial și Germania.
    1919: A fost semnat Tratatul de la Versailles, act ce a dus la încheierea Primului Război Mondial
    1940: Al Doilea Război Mondial: România cedează URSS Basarabia , nordul Bucovinei şi ținutul Herța.
    1941: Al doilea Război Mondial: Sovieticii opresc execuțiile în masă de la închisoarea Brygidki, Lwów (Polonia). Ele au început la 22 iunie. Dintre cei 13.000 de prizonieri, majoritatea polonezi, doar 600 au fost cruțați. 3 mii dintre prizonieri ucrainieni
    1991: S-a deschis, la București, Casa Americii Latine
    1993: Andrei Șerban, director al Teatrului Național București, își prezintă demisia din această funcție, unul dintre motivele acestei decizii fiind indiferența factorilor de decizie față de cultură

S -a născut în.....

    1577: Peter Paul Rubens, pictor flamand (d. 1640)
    1712: Jean-Jacques Rousseau, filosof, scriitor francez de origine elvețiană (d. 1778)
    1867: Luigi Pirandello, dramaturg, prozator italian, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (d. 1936)

    1906: Maria Goeppert-Mayer, fizician german, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică (d. 1972)
    1912: Sergiu Celibidache, dirijor român stabilit în Franța, membru de onoare al Academiei Române (d. 1996)
    1928: Paul Urmuzescu, compozitor și regizor român
    1943: Klaus von Klitzing, fizician german, laureat al Premiului Nobel

Decese

    1873: Andrei Șaguna, mitropolit al Transilvaniei (n. 1809)
    1916: Ștefan Luchian, pictor român (n. 1868)
    1918: Albert Henry Munsell, pictor american (n. 1858)
    1922: Velimir Hlebnikov, poet rus (n. 1885)
    1957: Alfred Döblin, scriitor german (n. 1878)
  


1 comentarii:

Iată contactul domnului Benjamin Detalii de e-mail, lfdsloans @ outlook.com. / lfdsloans@lemeridianfds.com Sau Whatsapp 1 989-394-3740 care m-au ajutat cu împrumut de 90.000,00 Euro pentru a-mi demara afacerea și sunt foarte recunoscător, pentru mine a fost foarte greu să încerc să fac un drum ca o mamă singură. nu este ușor cu mine, dar cu ajutorul lui Le_Meridian mi-a pus zâmbetul pe față, în timp ce-mi privesc afacerea crescând mai puternic și se extinde. Știu că poate te surprinde de ce pun lucrurile de genul aici, dar chiar trebuie să-mi exprim recunoștința așa că oricine caută ajutor financiar sau trece prin greutăți cu afaceri de acolo sau dorește să înceapă un proiect de afaceri poate să vadă acest lucru și să aibă speranța de a ieși din greutăți .. Mulțumesc.

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More