luni, 3 iunie 2013

3 iunie 2013 by Viorica Crainic

 Bine v - am regăsit!

"Rănile sufletului se deosebesc de celelalte prin faptul că se acoperă, dar nu se închid."

(Alexandre Dumas)

Judecătorii Cristi Danileţ şi Alina Ghica s-au întors în Consiliul Superior al Magistraturii.


Cristi Danileţ şi Alina Ghica, revocaţi din funcţiile de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii prin două hotărâri din 26 februarie, s-au întors în CSM, după ce instanţele au dispus suspendarea actelor până la pronunţarea unei decizii definitive în cazul cererilor de anulare.
Curtea de Apel Bucureşti a admis pe 27 mai cererea lui Cristi Danileţ de anulare a hotărârii Plenului CSM din 26 februarie privind revocarea lui din funcţia de membru ales al CSM. De asemenea, instanţa a decis suspendarea executării hotărârii Plenului Consiliului până la soluţionarea definitivă şi irevocabilă a cererii de anulare a acestei hotărâri. Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs.
Instanţa Curţii de Apel Galaţi a admis, în 30 mai, cererea Alinei Ghica de suspendare a hotărârii Plenului CSM din 26 februarie privind revocarea ei din funcţia de membru ales al CSM, până la pronunţarea unei decizii definitive în cazul cererii de anulare a actului atacat. Decizia poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
În urma deciziilor instanţelor, cei doi membri revocaţi din CSM pot să-şi ocupe din nou funcţiile până la pronunţarea unor hotărâri definitive.

Victor Ponta: Uninominalul este prima opţiune a PSD.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că varianta de vot uninominal pur, stipulată în proiectul de lege Ponta-Antonescu, este prima opţiune a PSD, arătând că, dacă nu se va întruni o majoritate în USL pentru aceasta, atunci se că trece la a doua opţiune, de vot proporţional la una dintre Camere.
"Importat este că ceea ce am agreat este faptul că vrem să avem anul acesta adoptată Legea electorală, sistemul electoral, ca să nu mai treacă timpul. Pe măsură ce trece timpul e din ce în ce mai dificil să o modificăm. De fapt, e legea pe care am depus-o anul trecut, domnul Antonescu şi cu mine. Dacă nu există o majoritate pentru această lege, mergem la pasul următor, însă prima opţiune - nu singura, nu se pune problema de nenegociat aici - dar prima opţiune a PSD este legea pe care de altfel am şi pomovat-o anul trecut şi am adoptat-o", a spus Ponta
"Sunt mai multe variante. Nu m-am răzgândit, însă acesta e proiectul pe care l-am depus anul trecut şi l-am şi votat. Problema nu este însă de a vrea doar PSD. Problema este de a ne spune care e prima noastră opţiune după care, dacă nu există o majoritate, trecem la a doua opţiune - vot proporţional doar la una din Camere. Sperăm să treacă, dacă nici acela, trecem la a treia", a menţionat Ponta.

Victor Ponta: Vreau taxă de 85% la salariile compensatorii la fostele comisii ASF. E o taxă pe obraz gros.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că doreşte taxarea cu 85% a salariilor compensatorii pe care şi le-au votat membrii fostelor comisii din care s-a înfiinţat Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), arătând că nu e vorba de o impozitare, ci de o "taxă pe obraz gros".
 "Mie mi se pare absolut inacceptabil să iei 800.000 de Euro după ce ai luat 20-30.000 de Euro pe lună, într-o instituţie totuşi publică. În America s-au impozitat cu 90% bonusurile acelea de la băncile care au intrat în faliment. Cred că ar trebui să facem acelaşi lucru şi am cerut Ministerului de Finanţe să găsim o soluţie", a spus Ponta.
"Nu e impozitare, e o taxă pe obraz gros", a adăugat premierul.
"O să discut cu domnul Ruşanu să văd cine a cerut acele aşa-zise salarii compensatorii, pe care tot ei şi le-au dat - nu sunt prevăzute în lege sau le-a dat cineva - şi le-au dat ei, ei şi le-au votat, iar acuma trebuie să fie plătite. După ce ai lucrat la o instituţie publică şi ai avut 30.000 de Euro salariu pe lună, să mai iei 20 de salarii compensatorii, e inacceptabil", a spus Ponta.
"Această impozitare o susţinem şi noi, fără nicio rezervă. Nu ştiu dacă putem să-i spunem impozitare. Nu este impozitare", a declarat Antonescu.

Monica Macovei: Propunerea de suspendare a lui Cristian Preda arată obtuzitatea actualului BPN al PDL.

BPN al PDL a decis, luni, suspendarea lui Cristian Preda din partid pentru o perioadă de şase luni. Preda a participat la şedinţa BPN, deşi nu a fost invitat.
Europarlamentarul Cristian Preda cataloghează drept "nedreaptă" decizia BPN al PDL în cazul său şi precizează că ia în considerare posibilitatea de a o contesta.

 "Cristian Preda a fost sancţionat de BPN cu suspendare pe o perioadă de 6 luni pentru că şi-a exprimat public opiniile şi a atras atenţia că PDL nu respectă întocmai Statutul, de pildă - nu stabileşte un guvern din umbră", scrie Macovei pe blogul său, precizând că, potrivit Statutului, propunerea de suspendare pentru 6 luni urmează să fie aprobată sau nu în Consiliul Naţional de Coordonare (CNC).

"În acelaşi timp, Alin Popoviciu, vicepreşedinte PDL, care a propus excluderea lui Cristian Preda, rămâne în conducerea partidului, după ce a reuşit şi tristă performanţă să determine doi foşti miniştri ai PDL - Daniel Funeriu şi Teodor Baconschi - să demisioneze în decurs de o săptămână. Deşi a adus prejudicii concrete partidului prin pierderea a doi membri profesionişti şi de calitate, dl Popoviciu nu a fost sancţionat", adaugă Monica Macovei.
În opinia sa, "propunerea de suspendare a lui Cristian Preda arată obtuzitatea actualului BPN (a majorităţii)".

Cristian Preda: Decizia BPN e nedreaptă.

"Reproşurile care mi-au fost adresate au fost foarte diverse: de la ideea că, atunci când am fost prim-vicepreşedinte, nu am fost solidar cu PDL, până la reproşul că mi-am declarat public tristeţea pentru retrogradarea Rapidului, s-a spus aproape tot ceea ce poate concepe o minte omenească. Blogul acesta a fost aspru criticat. Nu-l voi schimba", mai scrie Preda pe blogul său.

Sever Voinescu ameninţă conducerea PDL cu ruperea partidului.

"Dacă astăzi se ia decizia excluderii vreunuia dintre cei care au semnat moţiunea «Reformiştii», nu vă ascund că decizia noastră unanimă este să demisionăm toţi! Dar eu nu cred că se va ajunge aici. Nu cred că astăzi se vor lua decizii de excludere şi cred că presiunea din interiorul partidului pe care o punem pe conducere să facă opoziţie cu adevărat este benefică şi pare a da rezultate",  a declarat Voinescu. "Faptul că PDL într-un moment în care slăbiciunile USL la guvernare se văd din ce în ce mai pregnant nu are altă treabă decât să iasă în public prin vocea unor vicepreşedinţi şi să anunţe liste de excluderi, după care listele alea sunt amendate şi completate de alţii, după care acelaşi om care anunţă astăzi că ar vrea să excludă vreo cinci a doua zi când e întrebat vrea să excludă vreo trei (...). PDL are nevoie de chestia asta acum? Noi cerem PDL să facă opoziţie. Văd bune semne, totuşi, în momentul ăsta. Mie mi-a plăcut atitudinea pe care PDL a anunţat-o acum câteva zile în legătură cu procesul ăsta condus de USL de modificare a Constituţiei. Eu cred că PDL a avut o poziţie tranşantă şi corectă şi pentru că noi de luni de zile îi presăm public să facă opoziţie. Şi dacă până la urmă preţul ca PDL să facă opoziţie este acela al sancţionării unui grup din care fac sau nu fac parte, al excluderii unor oameni, eu sau alţii, atunci eu cred că preţul ăsta merită plătit, pentru că România are nevoie mai mult decât orice de opoziţie şi PDL are nevoie mai mult decât orice de opoziţie. Dar mie mi-ar fi plăcut să facă opoziţie PDL într-o manieră unită, coezivă, care să arate ceva putere, nu într-o manieră de harţă!", a mai declarat fostul vicepreşedinte al partidului.

PNŢCD : Aurelian Pavelescu, suspendat din funcţia de preşedinte.

Potrivit unui comunicat al PNŢCD, această decizie vine "ca urmare a crizei grave de legitimitate a acţiunilor întreprinse de Aurelian Pavelescu în interiorul partidului".
"În particular, preşedintele suspendat s-a substituit în repetate rânduri competenţei şi autorităţii Biroului Naţional de Conducere în situaţii cum ar fi: negocierea de contracte care privesc patrimoniul partidului fără înştiinţarea, consultarea şi aprobarea BNC - închirierea spaţiului din incinta sediului central al partidului pentru activităţi lucrative fără acordul BNC şi fără a da socoteală de fondurile încasate; emiterea unei hotărâri de evacuare a sediului central fără consultarea BNC; refuzul repetat de a prezenta în scris raportul anual de gestiune cu situaţia financiară a partidului; cedarea sediului PNŢCD sector 4 fără acordul BNC; instaurarea unui climat de teroare în partid prin excluderi şi decizii abuzive, cum ar fi stabilirea unor conduceri interimare la nivelul oricărei organizaţii al cărei lider are păreri diferite de cea a lui Aurelian Pavelescu", se susţine în comunicat.
În comunicat se mai menţionează că Aurelian Pavelescu "a ratat" înregistrarea modificărilor statutului la Tribunalul Bucureşti, fapt care ar conduce la nulitatea Congresului care a avut loc pe 20 aprilie la Piteşti.

Daniel Chiţoiu : Guvernul speră să îndeplinească toate ţintele asumate faţă de FMI până la 20 iunie.

Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a declarat luni că Guvernul nu are nicio problemă până la acest moment privind îndeplinirea ţintelor asumate faţă de Fondul Monetar Internaţional şi speră că până la 20 iunie, data limită pentru privatizarea CFR Marfă, să aibă toate ţintele îndeplinite.
"Noi sperăm ca până pe data de 20 iunie să avem toate ţintele asumate îndeplinite. De ce spun 20 iunie? Pentru că atunci este data finală pentru privatizarea CFR Marfă şi trebuie să avem un rezultat", a afirmat Chiţoiu după ce a participat la o şedinţă a grupului parlamentar PSD din Senat.
"Un nou accord cu Fondul Monetar îl vom discuta, discuţiile vor pleca imediat după ce scrisoarea va intra în boardul Fondului Monetar, după data de 20-25 iunie a acestui an", a explicat Chiţoiu.

Judecarea recursurilor în dosarul "Zambaccian" se reia în septembrie.


Instanţa supremă a amânat luni pentru 9 septembrie judecarea recursurilor făcute în dosarul "Zambaccian" şi a stabilit ca la acest termen să fie audiaţi soţii Adrian şi Dana Năstase, Irina Jianu şi martorii Cristina Popa şi Ioan Păun.
 Completul de cinci judecători al instanţei supreme care judecă recursurile din dosarul Zambaccian a decis amânarea după ce a stabilit ce probe vor fi discutate la termenul următor.
Astfel, instanţa a admis depunerea mai multor înscrisuri privind construcţia imobilului din Zambaccian, facturi pentru bunuri provenite din China, o hotărâre judecătorească, dar şi alte înscrisuri. Totodată, instanţa a luat act de faptul că soţii Adrian şi Dana Năstase, precum şi fostul şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC) Irina Paula Jianu, doresc să dea declaraţii amănunţite în faza recursului. Judecătorii au admis, de asemenea, reaudierea martorei Smaranda Corbeanu, în legătură cu fapta de şantaj.

Protocolul USL: Liste separate la europarlamentare pe program comun al Uniunii, echipă mixtă la prezidenţiale.

"La europarlamentare vom candida fiecare dintre partide pe propriile sale liste, ceea ce însă nu va exclude o declaraţie comună, un angajament comun, un program comun ale europarlamentarilor noştri, un program de acţiune în Parlamentul European în interesul României şi în convergenţă cu proiectul de ţară şi cu programul de guvernare al USL", a declarat Antonescu, după şedinţa USL.
"Asta nu înseamnă doar o pregătire de campanie, alegerile sunt abia peste un an şi jumătate, asta însemnând construirea unui proiect care să fie coerent, convergent şi cu programele de guvernare şi cu toate obiectivele de ţară pe care USL le-a angajat în faţa alegătorilor", a mai spus Antonescu.

MAE: România va semna la ONU Tratatul privind comerţul cu arme.

Ţara noastră face parte dintre cele 154 de state membre ONU care au votat, la 2 aprilie 2013, în favoarea adoptării Tratatului privind comerţul cu arme (Arms Trade Treaty – ATT), participând activ la cele două conferinţe diplomatice consacrate negocierii textului tratatului.
"Principalul argument în favoarea semnării şi, ulterior, a ratificării cu celeritate a acestui tratat major de către România, este dat de standardele naţionale avansate în domeniul regimului de control al operaţiunilor cu armamente, legiferat şi aplicat în România încă din 1992", a afirmat ministrul de Externe, Titus Corlăţean.
"România a participat activ, încă din 2006, la procesul ONU de negociere şi adoptare a acestui nou acord internaţional. Prin semnarea acordului în prima zi de semnare, România reconfirmă tradiţia diplomatică de recunoaştere a importanţei politice a acestui nou tratat, precum şi a interesului de a ne angaja plenar prin însuşi momentul semnării sale, " evidenţiază un comunicat MAE .

Comisia Europeană continuă să sprijine aderarea României şi Bulgariei la Schengen.

Comisia Europeană continuă să sprijine aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, se arată în cel de-al treilea raport cu privire la "bilanţul de sănătate" al acestui spaţiu de liberă circulaţie, adoptat luni de CE.
Acest raport acoperă perioada cuprinsă între 1 noiembrie 2012 şi 30 aprilie 2013 şi evaluează, în special, aplicarea normelor Schengen, procedurile de eliberare a vizelor şi de securitate şi situaţia de la frontierele externe ale spaţiului Schengen, potrivit unui comunicat al CE. "În urma concluziilor Consiliului din iunie 2011, potrivit cărora atât Bulgaria, cât şi România îndeplinesc criteriile necesare pentru a aplica integral aquis-ul Schengen, au fost implementate măsuri care le vor facilita aderarea. Totuşi, Consiliul nu a putut decide eliminarea controalelor la graniţele interne pentru aceste state. Comisia continuă să sprijine aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, precum şi eforturile preşedinţiei în această direcţie", se arată în raport.

Turcia : A patra zi de proteste.

Turcia este afectată încă de vineri de manifestaţii antiguvernamentale fără precedent de la preluarea puterii, în 2002, de către Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), al premierului Recep Tayyip Erdogan. Protestatarii denunţă deriva autoritară a şefului Guvernului şi îl acuză că vrea să "islamizeze" Turcia laică.
Forţele de ordine au intervenit în timp ce protestatarii, majoritatea tineri şi studenţi, s-au reunit în piaţa centrală Kizilay, unde au avut loc confruntări violente duminică, soldate cu numeroşi răniţi. Manifestanţii au ripostat aruncând cu pietre în poliţiştii echipaţi cu tunuri cu apă. Potrivit presei turce, aproximativ 500 de persoane au fost arestate duminică în cadrul manifestaţiilor din aceeaşi piaţă, centrul nevralgic al capitalei turce.
Poliţia a folosit, luni după-amiază, gaze lacrimogene pentru a dispersa aproximativ 1.000 de manifestanţi reuniţi la Ankara, în cea de-a patra zi a unei mişcări de contestare a Guvernului turc, a constatat un fotoreporter al AFP.

ŞTIRI METEO

 MARŢI 4 IUNIE 2013

Vremea va fi în general instabilă, iar în vestul şi nord-vestul ţării şi răcoroasă. Vor fi înnorări şi ploi pe arii relativ extinse în Banat, Crişana, Maramureş, Transilvania, Moldova, precum şi în zona de munte. În restul teritoriului cerul va fi temporar noros şi pe spaţii restrânse va ploua, în special după-amiaza şi seară. Vor fi mai ales averse, însoţite şi de descărcări electrice şi posibil grindină, iar izolat cantităţile de apă pot depăşi 15...20 l/mp. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperaturile maxime vor cuprinse între 14...15 grade în Dealurile de Vest şi 26 de grade în sud-est, iar cele minime se vor încadra, în general, între 8 şi 16 grade. Presiunea atmosferică va fi în uşoară scădere ziua şi în creştere noaptea.

PERSONALITĂŢI

Eduard Caudella

Eduard Caudella (n.  3 iunie 1841, Iași, Principatul Moldovei — d. 15 aprilie 1924 Iași, România) a fost un compozitor român de muzică de operă, violonist, dirijor, profesor și critic de muzică.Eduard Caudella a început studiile muzicale la Scheia și Iași (1850-1853) cu Paul Hette (vioară) și Francisc Serafim Caudella (teorie-solfegiu),  apoi și-a continuat studiile la Berlin și Frankfurt (1853-1857), cu Hubert Rieß, Henri Vieuxtemps (vioară) și cu Adolphe Rieß (pian). A plecat apoi la Paris să studieze cu Lambert Massart și cu Delphin Allard.
Între 1861 și 1864 a revenit la Iași, unde a fost violonist la curtea domnească a lui Alexandru Ioan Cuza. A fost inițiat în francmasonerie la 3 decembrie 1866 în Loja Steaua României din Iași. Ca și tatăl său, Eduard Caudella a predat la școala de muzică, iar între 1892 și 1901 a fost rector al Conservatorului. Între elevii săi s-au numărat Athanasie Theodorini, Mircea Bârsan, Mircea Anghelescu și dirijorul Antonin Ciolan. A fost și primul profesor de muzică al lui George Enescu.
În cadrul Conservatorului din Iași, Eduard Caudella a înființat prima orchestră simfonică, al cărei dirijor a fost. A mai dirijat și orchestrele de la teatrul românesc (1861-1875), de la trupa da teatru german (1868-1870) și de la opera italiană (1870-1874), unde a condus o serie de opere de Giuseppe Verdi (Lombarzii, Rigoletto, Trubadurul, Ernani), de Gaetano Donizetti (Lucia di Lammermoor, Maria de Rohan), Gioachino Rossini (Bărbierul din Sevilla), Vincenzo Bellini (Norma, Somnambulă) și Charles Gounod (Faust, Sapho). A abordat și repertoriul național, dirijând din Eduard Wachmann (Lipitorile satului), Alexandru Flechtenmacher (Baba Hârca, Cinel Cinel).
A realizat și o serie de compoziții proprii, fiind întemeietorul operei românești.

S -A ÎNTÂMPLAT ÎN  3 IUNIE .....................

Evenimente

    1267: Prima mențiune documentară a orașului Mediaș
    1922: Ion Vinea editează, la București, revista avangardistă Contemporanul, care promova sincronizarea literaturii naționale cu cea mondială
    1940: Al doilea război mondial: Se încheie bătălia de la Dunkirk, cu victoria germanilor
    1991: A erupt vulcanul Mount Unzen din sudul Japoniei; valul de fum și lavă a omorât 43 de oameni, toți cercetători sau jurnaliști
    2006: Muntenegru redevine stat independent, proclamându-și în mod oficial separarea de uniunea statală Serbia și Muntenegru

S -a născut în........

    1841: Eduard Caudella, compozitor român (d. 1924)
    1926: Allen Ginsberg, poet american (d. 1997)
    1953: Patrick Blanc, botanist francez

Decese

    1875: Georges Bizeţ, compozitor francez (n. 1838)
    1899: Johann Strauss II, compozitor austriac (n. 1825)
    1922: Duiliu Zamfirescu, scriitor român (n. 1858)
    1924: Franz Kafka, scriitor ceh de limbă germană (n. 1883)
    1964: Frans Eemil Sillanpää, scriitor finlandez, laureat al Premiului Nobel (n. 1888)
    1977: Roberto Rossellini, regizor italian (n. 1906)
    2001: Anthony Quinn, actor american (n. 1915)
    2009: David Carradine, actor american (n. 1936)




0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More