duminică, 10 noiembrie 2013

SA INVATAM SA FIM OAMENI!

Azi este o zi de Duminica, o Duminica ce se cam "zbarceste" la fata pentru ca Soarele incearca sa se retraga si el spre odihna sa de circa unsprezece ore, pentru ca maine va da din nou o lupta apriga in incercarea de a ne incalzi din nou trupurile si de ce nu, si sufletele. Saracutul, face si el ce poate, de aceea il iubim cu totii si il asteptam sa se mai intremeze dupa osteneala data in aceasta vara.
Duminica aceasta vine dupa marea sarbatoare ortodoxa, ziua Sf. Arhangheli Mihail si Gavril, primul cunoscut conducator al ostilor ingeresti in lupta cu Satan si slujitorii lui, al doilea ca vestitor al hotararilor lui Dumnezeu! Pentru cei ce cu dragoste cinstesc pe Dumnezeu, stiu ca Arhanghelul Gavril este cel ce aduce la cunostinta Sfintei Fecioare ca Ea este cea prin care Fiul lui Dumnezeu se va intrupa (Buna Vestire), va aduce Evanghelia oamenilor, va muri si va invia intru MANTUIREA noastra, platind cu sangele sau impacarea noastra cu Dumnezeu Tatal.

Aceiasi credinciosi ortodocsi, credinciosi blamati de catre unii ca sunt inapoiati si inculti, de catre altii ca nu sunt crestini autentici ( acestia din urma uita ca Dumnezeu ne spune : "NU JUDECATI CA SA NU FITI VOI INSI-VA JUDECATI), au avut azi bucuria pildei Samarineanului Milostiv, o pilda frumoasa ce lucreaza in spirit duhovnicesc in inimile lor, si care chiar daca nu-i transforma in sfinti, ii ajuta sa inteleaga ca spiritul vietii este un orizont mult mai larg unde nu descoperim doar bucuriile si necazurile noastre ci si pe ale semenilor nostrii.
Ca nu le descoperim toti si pe toate este firesc firii umane, fiecare dintre noi fiind unici, cu oarece mici asemanari dar nu esentiale. As spune ca primordial este ca omul, fiinta rationala fiind, are posibilitatea de a se modifica spiritual, de a nu ramane incremenit in forma nasterii sale. Cunoscand toate acestea, ca unic Creeator al omului, El s-a OSTENIT a cobora intre noi si a ne invata stiinta nemuririi noastre, vorbind cu multa DRAGOSTE noua, copiilor sai, mai buni sau mai putin buni, doar pentru ca El este Tatal ce iubeste cu aceeasi masura pe toti!

Pilda Samarineanului Milostiv este sustinatoarea, argumentarea primelor doua porunci ale Dumnezeului nostru : 1: "Sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau din toata inima ta si din tot sufletul tau si din toata puterea ta si din tot cugetul tau; 2: "Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti"!
Invatatorul evreu, tocmai el, cunascatorul proorocilor si al invataurii lor, tocmai el, zic, nu cunostea semificatia "aproapelui", drept pentru care Domnul Iisus ii prezinta povestea negustorului talharit si batut si in mare nevoie de ajutor, pe langa care trec nepasatori un preot si un levit ( in realitate si acesta din urma tot preot fiind) si niciunul nu se apleaca asupra muribundului, amandoi plecand in drumul lor. Un samarinean, un om socotind pagan a fi, il vede, se apleaca asupra omului si facandu-i-se mila de el ii acorda primul ajutor pentru ca apoi suindu-l pe asinul sau, sa-l duca la un han unde, scotand doi dinari si dandu-i gazdei, a rugat-o sa se ingrijeasca de el, sa-l puna pe picioare, iar daca va cheltui mai mult ii va intoarce el!

La intrebarea lui Iisus catre invatatorul evreu, care dintre cei trei a fost aproapele omului muribund, acesta raspunde fara sovaire: "Cel care a facut mai multa mila cu el"! Samarinenul! Domnul Iisus ii spune simplu, fara nici o morala: "Mergi si fa si tu asemenea"!

Vedeti dar, dragi prieteni, ca Dumnezeu nu este ceva abstract, o poveste, o dogma cum spun unii, menita a tine in indobitocire oamenii, Dumnezeu este cu adevarat Tatal nostru care ne ocroteste, care ne invata, care ne iubeste, darindu-ne "instrumentele" fauririi unei vieti frumoase aici pe Pamant, ca un preambul al unei vieti fericite cu El, dupa adormirea noastra si mutarea in Taramul pierdut prin Adam si Eva.
Ce este oare atat de greu de inteles, ce este oare atat de greu de a fi OAMENI, nu stiu a raspunde, dar stiu ca a fi om este o mare fericire pentru adevaratul OM si o infinita bucurie pentru Tatal cel Ceresc!
Ce mare pierdere suferim oarea atunci cand daruim celui de langa noi IUBIRE?
Oare noi nu asteptam de la semenii nostrii acelasi lucru?
Si daca nu daruiesti pe ce baza astepti sa primesti?
Au daca bani nu pui in Banca, ai indrazneala de a cere ceva?

Pentru ca Dumnezeu este bun si ne iubeste pe toti, si buni si rai, la fel de mult, este normal ca la final sa ne plateasca, intru mare dreptate, fiecaruia dupa credinta si faptele noastre.

FIE CA NOI TOTI SA INTELEGEM CUM SE CUVINE PE DUMNEZEUL NOSTRU, SA TRAIM DUPA VREREA LUI, PENTRU CA ACEASTA NE VA ADUCE CEL MAI MARE DAR : NEMURIREA! Amin.

1 comentarii:

Toate bune si frumoase ,daca nu ati fi ipocrit ! Spuneti mereu ca unii fac si dreg si sunt impotriva ortodoxilor ( macar ca nu am vazut pe nimeni care sa va combata sau sa aibe ceva impotriva ortodoxilor) ca apoi sa spuneti ca toti acestia nu tin seama de indemnul de a nu judeca pentru ca la randul lor sa nu fie judecati. Nu vi se pare ca umblati cu 2 masuri ? Dumneavoastra aveti voie sa emiteti judecatii altii nu ! Si pe urma ce-i tot trageti cu ortodoxia ?! Dumnezeu este unul singur.Nu este orthodox ,nici catolic nici protestant . Si daca ati fii cu adevrat ,,ortodox'' v-ati feri sa-i mustruluiti pe altii pe ne ortodoxi . Sub masca unui pios de fapt aruncati cu noroi. Iar intrebarea dinspre sfarsitul articolului m-a doborat ...,, si daca nu daruiesti pe ce baza te astepti sa primesti ? Adica ce propuneti e un fel de troc, iti dau daca imi dai ! Halal invatatura ,halal dragoste crestineasca !

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More