luni, 8 iulie 2013

8 iulie 2013 by Viorica Crainic

Bine v - am regăsit!

"Singurul lucru mai rău decât un mincinos este un mincinos care este şi ipocrit!" ( Tennessee Williams)

Victor Ponta: Guvernul emite ordonanţe din cauza sistemului de sabotaj al PDL şi al lui Traian Băsescu.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că Guvernul emite ordonanţe de urgenţă şi va continua să emită pentru a reuşi să treacă peste sistemul de "sabotaj" al PDL şi al preşedintelui Traian Băsescu, care, succesiv, contestă orice lege la CC.
"Îl numesc direct de sabotaj pentru că PDL contestă orice lege la Curte. Vin de la Curte, care le respinge contestaţia, se duc la preşedinte. Contestă şi preşedintele, iarăşi se respinge (la CC) Apoi preşedintele o ia şi o retrimite în Parlament, unde iarăşi le trecem. Asta e", a spus Ponta.
 "Din păcate, avem foarte multe situaţii de acest gen. Şi când e vorba de un circuit care ţine 6-8 luni, în total, suntem obligaţi, în anumite situaţii, să dăm Ordonanţe de Urgenţă", a spus Ponta.
El a precizat că nu contestă dreptul opoziţiei de a "sabota" puterea, adăugând însă că nu-l înţelege, de multe ori. "Am făcut şi noi contestaţii la Curte când era cazul, nu în fiecare zi. Însă e o realitate. E foarte bine, să existe, când sunt situţaii de urgenţă, le dăm, merg în Parlament. Nu am avut nicio Ordonanţă respinsă de Parlament sau de Curte, ceea ce înseamnă că au fost acte legislative bune", a mai spus Ponta

Cătălin Predoiu: PDL şi Mişcarea Populară trebuie să realizeze că inamicul politic este USL.

"În ceea ce priveşte Mişcarea Populară, cred că important e să realizăm că inamicul politic este USL şi asta este ce mă preocupă. În rest, sigur că trebuie să privim în perspectivă şi la reunirea eforturilor dreptei şi tot ceea ce trebuie să facem trebuie susbsumat acestor două scopuri", a arătat Cătălin Predoiu.
El a făcut această precizare înainte de şedinţa BPN al PDL, după ce a fost întrebat de ziarişti cum comentează criticile aduse de Sebastian Lăzăroiu în legătură cu desemnarea sa ca prim-vicepreşedinte al PDL.
"Într-un partid democratic nu se fac de pe o zi pe alta funcţii pentru un om. Se fac alegeri pentru funcţii. Pentru că îl apreciez pe Cătălin Predoiu, beneficiarul funcţiei tocmai apărute de «primvice», îi atrag atenţia că evenimentul de azi este mai degrabă un simptom al unei democraţii deficitare. Şi s-ar putea la un moment dat asta să se întoarcă împotriva lui", a scris Lăzăroiu pe Facebook.

Vasile Blaga: Monica Macovei şi-a exprimat dorinţa de a candida pentru un nou mandat în PE.


Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, astăzi, că Monica Macovei şi-a exprimat intenţia de a candida pentru un nou mandat de europarlamentar.
Vasile Blaga a mai spus că sunt foarte mulţi cei care doresc să candideze din partea PDL la alegerile europarlamentare.
"Se fac şi evaluări, avem şi un sistem de criterii trimis în teritoriu de aproximativ o lună şi jumătate, dar cel mai important lucru este ce vor face cei care doresc, pentru că sunt mulţi cei care doresc să candideze la alegerile europarlamentare şi asta mă bucură, ce vor face în toată această perioadă de timp, pentru că unii dintre ei sunt cunoscuţi, ei şi proiectele lor, alţii mai puţin cunoscuţi, iar prezentarea proiectelor pe care le au şi a lor în organizaţiile noastre judeţene va fi obligatorie peste vară şi pe parcursul toamnei", a arătat Vasile Blaga.

Referitor la neregulile de la Bacalaureat, preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat astăzi, că Guvernul este vinovat pentru "şirul de nereguli" de la Bacalaureat şi a precizat că îşi menţine cererea de demisie a ministrului de Interne şi a ministrului Educaţiei.
 "Apropo, avem ministru al Educaţiei? L-aţi auzit după scandalurile de la Bolintineanu? Eu nu l-am auzit", a spus Blaga, înainte de şedinţa BPN al PDL.
El a arătat că îi felicită pe toţi elevii şi profesorii care au obţinut note prin muncă serioasă.
"Dar nu putem să nu vedem şirul de nereguli de la acest Bacalaureat, scandalurile s-au ţinut lanţ, pentru care evident de vină este Guvernul României. Domnul ministru de Interne îşi face imaginea trimiţând Poliţia la şcoli, domnul prim-ministru îşi face imagine trimiţând Poliţia acasă", a mai spus Blaga.

Guvernul României : Propunerea angajării unui consultant străin pe salarii a fost respinsă.

Guvernul a discutat  propunerea Ministerului Muncii ca pentru redactarea noii legi a salarizării bugetarilor să fie angajat un consultant străin, dar a decis în final să respingă această variantă şi să apeleze la resurse interne, au comunicat agenţiei MEDIAFAX reprezentanţii Biroului de Presă.
 "A fost aprobat memorandumul prezentat de Ministerul Muncii pe tema salarizării bugetarilor, dar cu resurse interne, fără consultanţă externă", au declarat reprezentanţii Biroului de Presă al Guvernului.
În documentul discutat în Guvern,  Ministerul Muncii a propus ca Guvernul să apeleze la serviciile unei firme de consultanţă internaţionale pentru redactarea noii legi a salarizării în sistemul bugetar.
"Propunem ca la elaborarea acestui proiect de act normativ să fie angrenată o firmă de consultanţă cu experienţă în domeniu şi de prestigiu internaţional", este propunerea avansată prin documentul citat.
În urmă cu trei ani, Legea-cadru a salarizării în sectorul public a fost redactată cu sprijinul Băncii Mondiale.

Hidroelectrica :  Profitul a depăşit aşteptările.

 "Profitul înregistrat de Hidroelectrica se datorează maximizării veniturilor şi implicit a profitabilităţii, ca efect al denunţării contractelor bilaterale cu traderii de energie, cu producătorii termo şi cu contractorii generali. Este rezultatul renegocierii a aproximativ 500 de contracte dezavantajoase pentru Hidroelectrica, a redimensionării organigramei cu consecinţa disponibilizării a 900 de salariaţi, a comasării sucursalelor, a optimizării proceselor de producţie şi a eficientizării vânzării pe cele cinci canale de distribuţie", se arată într-un comunicat transmis de companie.
Compania, controlată de stat, a raportat pentru anii 2011 şi 2012 pierderi cumulate de 693 milioane de lei. În primul semestru, afacerile Hidroelectrica au totalizat 1,68 miliarde de lei (382,6 milioane euro), în creştere cu 33,4% de la nivelul de 1,26 miliarde de lei înregistrat în primele şase luni din 2012. De asemenea, producţia de electricitate a cresut cu 17,1%, de la 7 milioane de MWh la 8,2 milioane MWh.
Hidroelectrica s-a aflat în insolvenţă timp de un an, în perioada iunie 2012 - iulie 2013.

Dispozitiv exploziv detonat într-o sală a Universităţii "Gheorghe Asachi" din Iaşi.

O explozie a avut loc, azi dimineaţă, într-o sală de curs a Facultăţii de Telecomunicaţii din cadrul Universităţii Tehnică "Gheorghe Asachi", în timpul examenului de licenţă, după ce un bărbat a intrat în sediu cu un dispozitiv exploziv, pe care le-a detonat, fără a exista victime, ministrul Mihnea Costoiu declarând că bărbatul respectiv a anunţat că a lăsat şi alte bagaje cu explozibil în clădire.

Decanul Facultăţii, Bogdan Ion, care se afla în sala în care a intrat bărbatul, a declarat că a discutat cu acesta şi a încercat să îl convingă să nu pună în practică ameninţările, spunându-i să îl ia pe el ostatic, însă bărbatul a spus că nu are ce să discute şi că vrea să vină Poliţia.
"Spunea că vrea să vină Poliţia, că are revendicări de discutat cu Poliţia, nu cu noi. I-am spus să ieşim pe hol şi discutăm, să mă ia pe mine ostatic şi mi-a spus «nu faceţi voi ordine aici»", a spus rectorul.
Asistentul universitar Daniel Mătăsaru, care se afla în sala de curs în momentul în care bărbatul a intrat şi a detonat materialul exploziv, a spus că în sală erau 40 de studenţi din anul IV care susţineau licenţa, precum şi patru cadre didactice.
"Nu îl cunoştea nimeni. A spus că are o bombă, iar eu în acel moment am reuşit să ies din sală, motivând că trebuie să arunc un pahar cu cafea. Am lăsat uşa deschisă şi am reuşit să sun la 112. Cât eram pe hol s-a auzit o bubuitură, înţeleg că a detonat o capsă pirotehnică din tot ce avea. Avea în spate un rucsac mare, de munte, cu o încărăcătură foarte mare. Dacă nu aş fi reuşit să ies şi să sun la Poliţie probabil că ne-am fi trezit într-o situaţie de luare de ostatici. A fost şocant", a afirmat Mătăsaru, care a precizat că "bărbatul era cablat şi se pregătea să detoneze materialele explozive".
El a precizat că bărbatul, pe care nu îl cunoştea nimeni, a fost imobilizat de doi studenţi într-un moment de neatenţie.
Ministrul delegat pentru Învăţământ superior Mihnea Costoiu a spus că bărbatul a ameninţat că a lăsat alte bagaje cu material exploziv în săli din clădirea veche a facultăţii, care are corp comun cu Universitatea Alexandru Ioan Cuza.
Ministrul a spus că Poliţia şi SRI fac cercetări la faţa locului, pentru că nu se ştie dacă afirmaţiile acestuia despre alte bagaje cu exploziv sunt sau nu reale.
Rectorul Universităţii Tehnice "Gheorghe Asachi", Ioan Giurmă a precizat că activitatea în corpul A al Universităţii "Al. I Cuza", unde funcţionează Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii, a fost reluată în jurul orei 15.30, după ce, timp de şase ore, pirotehniştii au verificat toate încăperile. El a afirmat că examenul de licenţă pe care urma să-l susţină luni studenţii Facultăţii de Electronică şi Telecomunicaţii a fost reprogramat pentru săptămâna viitoare.

Vladimir Jarmolenko : România e pregătită să intre în Schengen.

Vladimir Jarmolenko, ambasador al Lituaniei, ţară care deţine preşedinţia Consiliului European până la 31 decembrie 2013, a declarat, luni, că România este pregătită să intre în Schengen, dar el a subliniat că o decizie în acest sens se ia prin consens.
"Majoritatea statelor membre sunt de acord cu principiul cu condiţionalităţile şi anume că România, Bulgaria sunt gata, sunt pregătite, dar sunt ţări care nu sunt de acord cu acest lucru. Principiul UE, mai ale în Consiliu, nu este acela de vot, cine e pentru, cine e împotrivă. E important să se ajungă la o poziţie comună, la unanimitate. Noi credem, ca şi dumneavoastră, că aţi făcut ce trebuia făcut, dar nu am ce să fac, nu am cum să vă ajut", a spus acesta.
"În şapte ani şi jumătate Lituania nu şi-a schimbat poziţia faţă de aderarea la Zona Schengen. Ce înseamnă Schengen? Înseamnă o zonă de liberă mişcare pentru cetăţenii europeni, nimic mai  mult", a adăugat acesta.

Grecia : S - a ajuns la un acord cu instituţiile financiare internaţionale.

Guvernul elen a ajuns la o înţelegere cu misiunea Comisiei Europene, Băncii Centrale Europene şi Fondului Monetar Internaţional în ceea ce priveşte măsurile de politică economică şi financiară necesare pentru a garanta atingerea obiectivelor din acordul de finanţare externă.
"Misiunea şi autorităţile au convenit că perspectiva macroeconomică corespunde, în linii mari, proiecţiilor din program, cu posibilitatea unei reveniri treptate la creştere economică anul viitor. Perspectiva rămâne însă incertă", se arată într-un comunicat transmis luni de Comisia Europeană (CE). În timp ce guvernul a înregistrat progrese importante, implementarea politicilor convenite în acord este în urma calendarului în unele zone, notează CE.
Astfel, autorităţile elene s-au angajat să întreprindă "acţiuni corective" pentru a asigura încadrarea în ţintele fiscale pentru 2013-2014 şi pentru a aduce în acest an la echilibru deficitul primar al bugetului (care exclude plăţile în contul dobânzilor datoriei de stat - n.r.), se spune în comunicat.
"Printre aceste acţiuni se numără măsuri concrete pentru a aduce sub control cheltuielile excesive din sectorul sănătăţii. Taxa pe venit, pe proprietate şi codurile de procedură fiscală trec printr-un proces de reformă, iar autonomia şi eficienţa administraţiei fiscale este consolidată", a adăugat CE.

ŞTIRI METEO

 

MARTI 9  IULIE  2013.

Vremea va fi instabilă în sud-vestul şi vestul ţării, precum şi în zona de munte, unde vor fi înnorări temporar accentuate şi pe arii relativ extinse se vor semnala averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Izolat cantităţile de apã vor depăşi 25 l/mp şi vor fi condiţii de grindină. În restul teritoriului cerul va fi variabil, iar manifestări specifice instabilităţii atmosferice îşi vor face apariţia izolat, cu precădere după-amiaza şi seară. Temperaturile maxime se vor încadra între 24 şi 31 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse, în general, între 11 şi 19 grade. Presiunea atmosferică va fi în scădere.

PERSONALITĂŢI

Jean de La Fontaine

Jean de La Fontaine (n. 8 iulie 1621, Château-Thierry, Franța - d. 13 aprilie 1695, Paris) a fost un poet, dramaturg și prozator francez. A rămas cunoscut în istoria literaturii îndeosebi pentru fabulele sale.
La Fontaine s-a născut la Château-Thierry, în Champagne, la 8 iulie 1621. Tatăl său a fost Charles de La Fontaine, maestru de vânătoare și pădurar al ducatului de Château-Thierry, iar mama sa a fost Françoise Pidoux. Familia sa făcea parte din pătura superioară a clasei de mijloc provinciale; chiar dacă nu făcea parte din nobilime, tatăl său era înstărit.
Jean, cel mai mare copil, a fost educat la colegiul din orașul Reims. În luna mai 1641 a intrat la Oratoriu, iar în luna octombrie a aceluiași an la Seminarul din Saint-Magloire. Dar, după o perioadă relativ scurtă, mai exact în 1642 și-a dat seama că și-a greșit vocația și a început să studieze dreptul. La Paris, în paralel cu studiile de drept, La Fontaine frecventează un cerc literar, denumit La Table Ronde („Masa rotundă”), alcătuit din tineri poeți ai acelei epoci, printre care: Pellisson, François Maucroix, François Charpentier, Tallemant des Réaux și Antoine de Rambouillet de La Sablière (care ulterior s-a căsătorit cu Marguerite Hessein, viitoarea protectoare a lui La Fontaine).
Jean de La Fontaine s-a impus în literatura universală prin fabulele sale, publicate în 12 cărți, în perioada 1668-1694. Fiind inspirat de anticii Esop și Fedru, precum și de tradițiile populare, și înzestrat cu un talent deosebit, el a depășit caracterul unilateral didactic al vechilor fabule, transformându-le în adevărate opere de artă.
Prin intermediul fabulelor, La Fontaine a criticat moravurile sociale din Franța în timpul absolutismului și a demascat cu mult umor și vervă viciile claselor dominante necruțându-l nici pe rege și nici pe curtenii săi, ca în „Greierele și furnica”, „Corbul și vulpea”, „Lupul și mielul” etc. Eroii din fabulele sale, care aparțin lumii animaliere și regnului vegetal, personificând tipuri și caractere, reprezintă diferite aspecte ale vieții sociale din Franța acelui timp.
Un alt merit al lui La Fontaine constă în lirismul care străbate fabulele sale, prin aceasta deosebindu-se de aproape toți scriitorii clasici francezi. Fabulele au fost scrise în limba vie a poporului. La Fontaine este inițiatorul versului liber în literatura franceză.
Fabulele lui La Fontaine au fost traduse în foarte multe limbi; acest fapt a influențat dezvoltarea ulterioară a acestei specii literare, inclusiv a fabulei românești prin Ion Heliade-Rădulescu, Alexandru Donici, dar mai ales prin Grigore Alexandrescu.

S -A ÎNTÂMPLAT ÎN  8 IULIE ...........

Evenimente

     1497: Vasco da Gama începe prima călătorie pe mare din Europa spre India, înconjurând Africa; se deschide astfel linia de navigație din Europa spre Asia.
    1889: A fost publicată prima ediție a cotidianului american economic și financiar „Wall Street Journal".
    1901: În Franța, viteza automobilelor este limitată la 10 km/h.
    1946: A fost creată "Uniunea Internațională a Profesorilor".
    1976: A fost fondat Partidul Popular European (PPE), federație a partidelor democrat–creștine din țările membre ale Uniunii Europene.

S -a născut în............ 

    1593: Artemisia Gentileschi, pictor italian (d. 1651)
    1621: Jean de La Fontaine, autor francez de fabule (d. 1695)
    1831: John Styth Pemberton, farmacist englez care a inventat băutura Coca-Cola (d. 1888)
    1838: Ferdinand von Zeppelin, inventator german (d. 1917)
    1839: John D. Rockefeller, om de afaceri, filantrop american (d. 1937)
    1886: Hâns Leicht, jurist și om politic din Transilvania (d. 1937)
    1891: Constantin Motaș, biolog, ecolog și hidrobiolog român, membru al Academiei Române
    1892: Richard Aldington, scriitor englez (d. 1962)
    1895: Igor Evghenievici Tamm, fizician sovietic, laureat al Premiului Nobel (d. 1971)
    1902: Alf Lombard, lingvist romanist și românist (d. 1996)
    1907: Petre Abrudan, pictor român (d. 1979)
    1910: Achim Stoia, compozitor român (d. 1973)
    1914: Elvira Micoș, pictor și gravor român
    1926: Constantin Romașcanu, compozitor, dirijor de cor și profesor român
    1942: Șerban Foartă, poet și eseist român
    1947: Vilmos Ágoston, scriitor, critic literar și reporter maghiar originar din România

Decese

    1695: Christiaan Huygens, matematician, fizician neerlandez (n. 1629)
    1784: Torbern Olof Bergman, chimist și mineralog suedez (n. 1735)
    1822: Percy Bysshe Shelley, poet englez (n. 1792)
    1885: Mihail (Gheorghiad) Obedenaru, medic român, ministru plenipotențiar la Atena (n. 1839)
    1930: Gustav Weigand, filolog german (n. 1860)
    1956: Damian Stănoiu, prozator român (n. 1893)
    1956: Giovanni Papini, scriitor italian (n. 1881)
    1962: Georges Bataille, scriitor francez (n. 1897)
    1967: Vivien Leigh, actriță britanică (n. 1913)
    1968: Petre Pandrea, filosof, sociolog, scriitor și ziarist român (n. 1904)
    1979: Sin-Itiro Tomonaga, fizician japonez, laureat al Premiului Nobel (n. 1906)
    1984: Brassaï, pictor francez (n. 1899)
   
  

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More