marți, 16 iulie 2013

16 iulie 2013 by Viorica Crainic

Bine v - am regăsit!

"Să punem mai presus de orice datoria şi demnitatea."(Henri Lacordaire)

Preşedintele Băsescu s-a întâlnit cu Christine Lagarde.

Directorul general al FMI se află în România, luni şi marţi, iar miercuri, o misiune a Fondului va veni la Bucureşti pentru discuţii privind un nou acord de împrumut cu România.
La întâlnirea de ieri cu directorul FMI,  Christine Lagarde, Preşedintele Traian Băsescu a declarat : 
"Am reuşit să finalizăm al doilea acord cu FMI. Să fim cinstiţi, au fost câteva probleme, dar cu bunăvoinţa tuturor acordul a fost finalizat. Acum trebuie să pornim unul nou".
 "Uitându-mă pe cifre, pot constata că decizii populiste pot să dezechilibreze România şi această tendinţă există în acest moment în România".
El a spus că sistemul de sănătate trebuie să fie o prioritate, arătând că la începutul anilor 2000 bugetul pe sănătate era de un miliard de lei, iar acum este de cinci miliarde, dar asistenţa pe sănătate s-a diminuat din punctul de vedere al calităţii.
"Se întâmplă ceva cu banii introduşi în sistem, trebuie să privim cu atenţie acest exod", a mai adăugat Traian Băsescu.
Preşedintele s-a referit şi la privatizarea CFR Marfă, arătând că nu este foarte clar cum sunt trataţi investitori strategici. "Avem CFR Marfă de privatizat cu un investitor strategic. Din punctul meu de vedere, investitori strategici sunt căile ferate americane, franceze, austriece, germane şi cred că obiectivul nostru principal trebuie să fie restructurarea companiilor de stat", a spus Băsescu.
El a mai arătat că economia privată performează, în timp ce economia ce aparţine statului este "un dezastru", arătând că unul dintre principalele probleme este managementul neperformant.
"Cum să mergi în zona euro cu această parte a economiei noastre? Este una dintre lecţiile pe care le-am învăţat în această criză. Dacă economia nu este competitivă, suferi foarte mult", a adăugat Băsescu.
Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a spus că toate căile identificate de Traian Băsescu privind reforma structurală şi sistemul de sănătate sunt complet legitime.
Lagarde a precizat că se află pentru prima dată în România şi abia aşteaptă negocierile pentru următorul pas, arătând că trebuie făcute mai multe reforme structurale.
"Ce are România? Aveţi talent uman, surse de energie, finanţare disponibilă care trebuie fructificată şi adminsitraţie care poate fi eficientizată. Aveţi toate ingredientele (...) Aţi progresat mult şi dacă mai uit la parteneriatul dintre FMI şi România văd lucruri bune. Performanţă mai ales în domeniul fiscal, al sănătăţii, în sectoarele de energie", a spus Lagarde.
Cel mai recent acord al României cu FMI şi UE, în valoare de 5 miliarde de euro, a fost tratat de autorităţile române ca preventiv, fără să fie trase fonduri, după o înţelegere de tip stand-byde circa 13 miliarde de euro semnată în 2009 şi finalizată în 2011.

Adriean Videanu: Ponta continuă să facă presiuni asupra justiţiei.

"Refuz să intru în polemică cu un iresponsabil. Victor Ponta va răspunde în faţa justiţiei. Reamintesc faptul că l-am dat în judecată pe Victor Viorel Ponta pentru toate minciunile şi calomniile la adresa mea", arată Adriean Videanu, într-un comunicat de presă.
"Victor Ponta continuă să facă presiuni inadmisibile asupra independenţei şi libertăţii Justiţiei atât prin declaraţiile publice iresponsabile, cât şi prin numărul ridicol de pseudo-rapoarte comandate Corpului de Control al primului ministru împotriva adversarilor politici şi trimise organelor de anchetă", afirmă Videanu.
"Atitudinea nervoasă a lui Victor Ponta poate avea o explicaţie. A adus economia în stare de colaps prin tăierea investiţiilor, gonirea investitorilor, prăbuşirea nivelului de trai al oamenilor, falimentul a mii de IMM-uri", adaugă Videanu.

Liviu Dragnea: În august prezint în PSD o analiză pe referendum.

"Am discutat dimineaţă şi ceea ce am vorbit la BPN-ul trecut a rămas stabilit foarte clar: undeva la sfârşitul lui august vom avea un BPN, un CExN, o întâlnire cu grupurirle parlamentare, probabil pe 28-29-30, să vedem unde. Acolo o să prezint o analiză în ce priveşte şansele pentru ca referendumul să poată să treacă", a spus Dragnea. El a arătat că majoritatea colegilor săi din BPN consideră că modificarea Constituţiei şi înfiinţarea regiunilor în acest an ar fi foarte importante pentru România. "Nu e bine să cedăm foarte uşor şi să vedem dacă împreună cu colegii PNL, cu un pachet de măsuri sau acţiuni care să fie adoptate de Guvern, am avea posibilitatea să convingem populaţia ca peste 50% plus unu să vină la referendum. Proiectul de regionalizare va fi gata în septembrie, din punctul meu de vedere. Dacă Constituţia va fi modificată, eu îmi duc proiectul la capăt; dacă nu, o să-l amân", a spus Dragnea.
"Dar situaţia de anul trecut s-a schimbat. Acum organizaţiile în mod normal trebuie să fie şi sunt mai bine structurate, trebuie să aibă mai multă forţă de organizare, nu mai sunt într-un an în care săreau din alegeri în alegeri. În mod normal ar fi şanse dacă de exemplu s-ar adopta desfăşurarea referendumului în mai multe zile, 3 zile, e voie", a spus Dragnea.
Referitor la solicitarea PDL, privind  convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului, pentru discutarea impactului cazului Fenechiu asupra MCV şi Legea privind personalul de specialitate din justiţie:
Liviu Dragnea a declarat : " Probabil că nu au ce să facă vara. Adică un asemenea subiect, dacă vor să-l ridice, să-l dezbată, se poate dezbate şi în sesiunea normală. De ce să fie sesiune extraordinară pentru asta? Sunt în pană de idei, probabil". "Relu Fenechiu a fost un ministru eficient, a avut două mari provocări, cea mai importantă a fost deblocarea Programului Operaţional de Transport, care înseamnă câteva miliarde de Euro, pe care a dus-o la capăt". "Şi domnul Relu Fenechiu a muncit foarte mult, a făcut o restructurare în minister şi la Agenţia de Management, ceea ce ne-a ajutat că România să beneficieze în continure de aceşti bani. A fost un ministru eficient. Din acest motiv nu văd de ce ar trebui să discutăm că Guvernul poate să aibă o problemă de imagine. O problemă de imagine, reală, cu implicaţii serioase, ar fi fost dacă acolo era un ministru prost şi nu ar fi fost în stare să deblocheze Programului Operaţional de Transport. România ar fi pierdut miliarde. Eu îl felicit pe Relu Fenechiu pentru ceea ce a făcut", a mai spus Dragnea.
Liderul USL Victor Ponta, consideră:  "Asta e din seria «Vasile, fă-te că munceşti». Şi dacă vrea Blaga, ce se întâmplă ? El dă o declaraţie după care nu mai auziţi de el până data viitoare. Eu nu am auzit până acum de nicio idee bună de la Blaga, nu ştiu ce e cu el, ce i se întâmplă, e într-o perioadă proastă a vieţii, nu am auzit un lucru bun, un lucru deştept, un lucru care să folosească la ceva. Am fost şi eu în opoziţie, ştiu că e greu, dar asta nu înseamnă că, fiind în opoziţie, nu poţi să spui şi lucruri inteligente. Şi dacă face o sesiune, ce poate să facă în sesiune ?".

PNL : Decizia instanţei în cazul Silaghi este definitivă.

PNL precizează că decizia de clasare emisă de Curtea de Apel Oradea în cazul promovat de ANI împotriva deputatului Ovidiu Silaghi este definitivă şi irevocabilă, formaţiunea liberală amintind şi că acesta a mai fost ministru al Transporturilor în perioada mai-decembrie 2012.
"Hotărârea de clasare a fost emisă de către Curtea de Apel Oradea în data de 12 aprilie 2013. Hotărârea acestei instanţe este definitivă şi irevocabilă şi nu poate fi atacată cu recurs în nicio instanţă. Prin această clasare subiectul este închis şi nicio instanţă sau instituţie a statului nu mai cercetează în vreun fel acest dosar", se arată într-un comunicat al PNL.
"Tema a fost promovată ca subiect de presă în ultimele zile pe fondul speculaţiilor posibilei numiri a lui Ovidiu Silaghi la şefia Ministerului Transporturilor. Menţionăm că Ovidiu Silaghi a fost ministru al Transporturilor în perioadă mai - decembrie 2012, timp în care a demarat introducerea managementului privat în companiile subordonate ministerului şi a iniţiat modificările cerute de Comisia Europeană pentru ridicarea pre-suspendării finanţărilor pe POS Transporturi", se mai arată în comunicat

Santa Imre:  Dezbaterea despre regionalizare întăreşte ideea de a organiza proteste de stradă.

Preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) - Scaunul Sepsi (zona municipiului Sfântu Gheorghe), Santa Imre, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că dezbaterea despre regionalizare care a avut loc, vineri, la Balvanyos, în prezenţa vicepremierului Liviu Dragnea, l-a convins încă o dată şi a întărit necesitatea organizării protestelor de stradă faţă de proiectul regionalizării Santa a subliniat că nu este important cine organizează manifestările, ci scopul acestora, şi anume cel de a protesta faţă de proiectul de regionalizare şi pentru autonomie.
Preşedintele CNMT Scaunul Sepsi consideră că atmosfera dezbaterii de la Balvanyos era una de "hai să o bifăm şi pe asta", menţionând că, în mod inexplicabil, Covasna este singurul judeţ unde dezbaterea nu a fost organizată în oraşul-reşedinţă. Santa a atras atenţia că este greşit că, atunci când se discută despre Ţinutul Secuiesc, unii politicieni se referă la judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, şi nu la Ţinutul Secuiesc istoric, format din scaunele secuieşti.
Liderul local al CNMT a salutat demersul organizaţiei de tineret a PPMT Covasna (MINTĂ) de a organiza, în fiecare zi a acestei săptămâni, proteste în faţa Prefecturii Covasna, precizând că nu el este iniţatorul acestor manifestări, aşa cum s-a anunţat iniţial, dar că va fi prezent.

Italia : Imigranţii,  mai afectaţi de criza economică şi şomaj decât restul populaţiei.

"Situaţia se agravează odată cu criza, care se traduce printr-o creştere a numărului de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă şi o scădere a numărului de locuri de muncă disponibile", a subliniat Antonio Marzano, preşedintele CNEL, într-o conferinţă de presă la Roma. Nivelul şomajului în rândul imigranţilor a "explodat", crescând de la 5,6 puncte procentuale, începând din 2008, la 14,1%, în comparaţie cu o medie naţională de 12,2%.
În prezent, aproximativ 385.000 de străini nu au un loc de muncă în Italia, în contextul în care aproximativ 220.000 se aflau în această situaţie în 2008, la începutul crizei economice, potrivit unui raport al Ministerului italian al Muncii şi CNEL, un organism economic care oferă consiliere Guvernului.
În 2012, proporţia imigranţilor în cadrul populaţiei totale s-a stabilizat la 7,9%, de trei ori mai mare decât în 2002. Raportul a citat totodată date la fel de rele şi în alte regiuni din sudul Europei, şi anume în Franţa, unde rata şomajului în rândul imigranţilor a crescut cu 5,2 puncte procentuale în comparaţie cu situaţia din 2008, la 19,3%, şi cu 20 de puncte procentuale în Spania, până la 36,1%.

Ungaria a cerut FMI să închidă biroul de la Budapesta.

Banca Naţională a Ungariei a cerut, luni, FMI să închidă biroul din Budapesta al instituţiei, despre care a afirmat că nu ar mai fi necesar, întrucât autorităţile ungare vor achita, probabil, împrumutul luat în 2008 de la Fond până la sfârşitul acestui an, înainte de scadenţă.
"Directorul FMI, Christine Lagarde, a primit o scrisoare din partea guvernatorului Băncii Naţionale a Ungariei, Gyorgy Matolcsy, care informa privind intenţia guvernului de a iniţia închiderea biroului din Budapesta. Întrucât mandatul actualului reprezentant al FMI în Ungaria, Irina Ivaşenko, urmează să se încheie la sfârşitul lunii august, iar FMI este prezent în ţările membre la invitaţia autorităţilor din aceste ţări, FMI nu va căuta să o înlocuiască", se arată într-un comunicat transmis de FMI.
Fondul intenţionează să continue cooperarea cu Ungaria în contextul consultărilor bilaterale perioadice, care au loc cu toate statele membre, se mai arată în comunicat.
În general, finalizarea unui acord de împrumut presupune şi închiderea biroului Fondului din ţara respectivă, întrucât relaţia foarte strânsă nu mai este necesară, dar decizia fi

Egipt : Violenţe între susţinătorii şi adversarii lui Morsi.

Cel puţin 22 de persoane au fost rănite în violenţele nocturne care au avut loc între manifestanţii favorabili preşedintelui egiptean demis Mohamed Morsi şi forţele de ordine de la Cairo, au anunţat azi - dimineaţa serviciile de salvare. Nouăsprezece persoane au fost rănite în ciocnirile care au avut loc în centrul capitalei egiptene, într-un sector numit Ramses, situat în apropiere de unul dintre principalele poduri peste Nil şi de Piaţa Tahrir, şi alte trei în cartierul Gizah, în sud-vestul oraşului, a anunţat Mohammed Soltan, şeful serviciilor de urgenţă, citat de agenţia oficială Mena.
Poliţia egipteană a anunţat că patru membri ai forţelor de ordine au fost răniţi - doi poliţişti şi doi recruţi - fără a preciza dacă aceştia sunt incluşi în bilanţul furnizat de serviciile de urgenţă.

China : Copiii cu handicap sunt excluşi din sistemul educaţional.

"În şcolile generale, copiii cu dizabilităţi uşoare întotdeauna se cofruntă cu provocări serioase. Totuşi, noi suntem preocupaţi, în special, de soarta copiilor cu dizabilităţi grave. Ei sunt excluşi complet din sistemul educaţional", a declarat Sophie Richardson, responsabil pentru China la Human Rights Watch, într-un raport elaborat în baza a 62 de interviuri realizate pe întreguţ teritoriu al Republicii Populare. China, potrivit raportului, a deschis şcoli adaptate la nevoile copiilor cu handicap. Totuşi, potrivit Human Rights Watch, aceste şcoli rareori oferă posibilitatea de a urma o profesie generalistă.
ONG-ul Human Rights Watch, al cărui sediu se află la New York, estimează, pe baza datelor oficiale, că 28 la sută dintre copiii chinezi cu handicap nu merg la şcoală.
"Cred că un Guvern care finanţează un program spaţial şi dispune de a doua economie a lumii are fără îndoială mijloace de a rezolva aceste probleme", consideră Sophie Richardson.
În China trăiesc circa 83 milioane de persoane, copii şi adulţi, cu handicap, potrivit unei statistici oficiale.

Preşedintele Rosen Plevneliev : Denunţă numirea unui consilier al premierului.

Biroul de presă al Guvernului de la Sofia a anunţat ieri, numirea lui Boian Ciukov, în vârstă de 60 de ani, în funcţia de consilier al primului-ministru responsabil de afaceri diplomatice şi securitate.
"Dacă este să vorbim de numiri scandaloase, după cea a lui Delian Peevski în funcţia de director al Agenţiei pentru siguranţa naţională (DANS), nu îmi voi ascunde marea preocupare în legătură cu numirea lui Boian Ciukov în funcţia de şef al Consiliului pentru securitate", a declarat Preşedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev.
Numirea în iunie, la conducerea DANS, a unui magnat controversat - Delian Peevski - a stârnit un val de proteste în Bulgaria. Boian Ciukov a fost, în perioada 2008 - 2009, secretar general al Consiliului guvernamental pentru Securitatea naţională, în timpul mandatului fostului guvern de centru-stânga condus de socialistul Serghei Stanişev.
"Domnul Ciukov a făcut numeroase declaraţii în favoarea Uniunii Eurasiatice a preşedintelui rus Vladimir Putin", a insistat Plevneliev.

Bulgaria :  A fost  inaugurata prima autostradă .

Bulgaria, ţara cea mai săracă a Uniunii Europene şi cu infrastructură învechită, a inaugurat luni prima autostradă care traversează ţara de la vest la est, asigurând legătura între capitala Sofia şi Burgas, oraş situat la Marea Neagră.
Construcţia autostrăzii Trakiya, lungă de 360 de kilometri, a început în anii '70, dar a fost întreruptă de mai multe ori din cauza lipsei de fonduri. Ea aparţine culoarului transeuropean numărul 8, care asigură legătura între Marea Adriatică şi Marea Neagră.Datorită fondurilor europene, proiectul a fost relansat în 2004 şi trebuia finalizat în 2009, dar construirea ultimei porţiuni de aproximativ o sută de kilometri a fost întârziată.  Deşi are o suprafaţă de 111.000 de kilometri pătraţi, Bulgaria dispune doar de aproximativ 400 de kilometri de autostradă. Această ţară mizează pe finanţările europene pentru a-şi dezvolta infrastructura rutieră prost întreţinută, două treimi din cei 19.000 de kilometri de drum necesitând reparaţii, potrivit Guvernului bulgar.

ŞTIRI METEO

 
MIERCURI 17 IULIE  2013.


Vremea se va ameliora sub aspectul precipitaţiilor, iar valorile termice, în creştere faţă de ziua anterioară, se vor apropia de normalul perioadei. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 22 şi 30 de grade, iar cele minime se vor situa între 10 şi 20 de grade, uşor mai scăzute în depresiuni. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări în cursul zilei în regiunile extracarpatice, precum şi la munte, unde doar pe arii restrânse vor mai fi ploi de scurtă durată şi se pot semnala descărcări electrice. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări ziua în estul şi sud-estul ţării.Presiunea atmosferică nu va avea variaţii semnificative.

PERSONALITĂŢI

Dimitrie Anghel

Dimitrie Anghel (n. 16 iulie 1872 la Cornești, Iași — d. 13 noiembrie 1914, Iași) a fost un poet, prozator, reprezentant al simbolismului român. A urmat școala primară și liceul la Iași, între 1879 și 1890, când a părăsit studiile pentru a se dedica scrisului. A călătorit în Italia, Franța, Elveția și Spania, revenind în țară în 1902. A fost funcționar în Dobrogea (1906 - 1907), referent la Casa Școalelor și inspector al Ministerului Cultelor și Instrucțiunii Publice (din 1911) . Dimitrie  Anghel a debutat cu poezii în revista Contemporanul (1890), colaborând apoi, cu poezie și publicistică, la „Adevărul”, „Adevărul literar și artistic”, „Lumea nouă”, „Literatură și artă română”, „Pagini literare”, „Viața românească” etc. A făcut parte din redacția și din comitetul de direcție al revistei „Sămănătorul” (1906 - 1908). A editat revista „Cumpăna”, împreună cu Mihail Sadoveanu, Ștefan Octavian Iosif și Ilarie Chendi (1909 - 1910). A debutat editorial cu Traduceri din Paul Verlaine în 1903. În 1905 a publicat volumul de versuri În grădină, urmat, în 1909, de Fantazii. Între timp au apărut operele scrise de D. Anghel în colaborare cu Ștefan O. Iosif: Legenda funigeilor (poem dramatic, 1907), Cometa (comedie, 1908, 1912), Caleidoscopul lui A. Mirea (1908), Carmen saeculare (poem istoric, 1909), iar în 1910, Cireșul lui Lucullus (proză). A mai scris și alte volume de proză, între care amintim doar câteva: Povestea celor necăjiți (1911), Fantome (1911), Oglinda fermecată (1912), Triumful vieții(1912), Steluța.
Dimitrie Anghel este unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai simbolismului în literatura română. El cultivă mediul naturii artificiale, umanizate, al grădinilor și procedeul sinesteziilor. Este un contemplativ, un visător, care aduce în poezie tema călătoriilor, a evaziunii, motivul boemei și imagini ale peisajului marin. Simbolismul se îmbină în poezia lui cu notele romantice.
Proza sa vădește înzestrare picturală, eleganță a stilului și vervă polemică.

Ne vom aduce-aminte de toate pân’ la urmă,
O, draga mea… Şi dacă viaţa nu se curmă
Ci stăruieşte încă închisă în morminte,
Atuncea şi acolo ne vom aduce aminte !

Inertă de-ar sta mâna pe veci, şi gura mută,
Ca două negre peşteri ce-arar, îşi împrumută
Ecoul fără voie şi cântă în furtună,
A noastre două inimi cînta-vor împreună.

De nu va vrea ce-i nobil în noi şi ce-i lumină
Să-şi amintească, totuşi, aceea ce-a fost tină
Va tremura, căci pururi argila modelată,
Păstrează urma minei de care-a fost sculptată.

Oricum, până la capăt aminte ne-om aduce,
Şi oricât de departe destinele ne-or duce,
Mereu şi pretutindeni, oricând şi orişiunde,
Când mi-oi suna eu lanţul, al tău îmi va răspunde ! (Puterea amintirii)

Roald  Amundsen

Roald Engelbregt Gravning Amundsen (n. 16 iulie 1872 - d. 18 iunie 1928) a fost un explorator norvegian al zonelor polare. A fost primul om care a ajuns la Polul Sud (în 1911). De asemenea, a fost primul navigator care a reușit să traverseze Pasajul de nord-vest. A dispărut în iunie 1928, în timp ce lua parte la o misiune de salvare.
Roald Amundsen s-a născut într-o familie norvegiană de căpitani și proprietari de vase. El a fost al patrulea copil al armatorului de nave Jens Amundsen și al soției sale, Hanna Gustava Sahlquist. Tatăl său se îmbogățise, mai ales prin anii 1850, de pe urma comerțului cu sclavi făcut între China și America Centrală.  Roald era interesat de știrile referitoare la expedițiile polare din acea perioadă, fiind captivat mai ales de povestirile de călătorie ale cercetătorului polar britanic John Franklin (1786 - 1847), care murise încercând să descopere „pasajul maritim de nord”, care trecea prin Oceanul Arctic (arhipeleagul canadian) și legă Atlanticul de Nord cu Pacificul. Datorită interesului său deosebit pentru călătoriile polare, Roald Amundsen a neglijat oarecum studiile pe care le urmă la gimnaziul „Otto Andersen“. În anul 1886 a murit tatăl său, care era plecat în Anglia. Mama lui va fi nevoită să preia toate sarcinile de întreținere a familiei. Tânărul Roald nu a fost însă prea afectat de moartea tatălui său, pentru că nu avuse contacte prea strânse cu el, acesta fiind plecat de acasă cu afaceri aproape tot timpul. Roald, fiind preocupat tot mai mult de ideea călătoriilor polare, începe să se antreneze în scopul unei astfel de expediții, cea ce contribuie la faptul că primește în anul 1890 numai nota 4 la examenul de bacalaureat. Roald Amundsen a devenit explorator inspirat fiind de expediția în Groenlanda a lui Fridtjof Nansen Roald începe să se ocupe în timpul liber cu studiul intens al cărților care descriau călătorii polare neglijând studiul zoologiei, filozofiei și limbilor franceză, germană și latină, predate la „Universitatea Regală Frederic” din Christiania, al cărei student devenise. Inițial dorea să studieze medicina, lucru care însă n-a fost posibil din cauza rezultatelor sale slabe la învățătură. La 9 septembrie 1893 mama sa moare, iar tânărul student Roald părăsește băncile facultății, angajându-se ca marinar pentru o perioadă de șase luni pe nava de pescuit „Magdalena”. Între anii 1894 și 1896 lucrează ca marinar pe diferite corăbii. În anul 1895 primește brevetul de timonier.
Roald Amundsen a fost unul dintre cei mai renumiți exploratori ai ținuturilor polare.
Printre cele mai remarcabile realizări ale sale se pot enumera:
   - Prima traversare a Pasajului de nord-vest, din Groenlanda până în Alaska, descoperind astfel calea maritimă care permite trecerea din Oceanul Atlantic în Oceanul Pacific, prin arhipelagul arctic Canadian (1903-1906).
   - Cucerirea Polului Sud, pe care îl atinge la 14 decembrie 1911, cu o lună înaintea exploratorului britanic Robert Falcon Scott.
   - Prima survolare (necontestată) a Polului Nord, cu dirijabilul Norge, la 11 mai 1926.

Roald Amundsen a dispărut în regiunea Polului Nord, încercând să salveze echipajul dirijabilului „Italia”, condus de Umberto Nobile, în iunie 1928.

S -A ÎNTÂMPLAT ÎN  16 IULIE ...........

Evenimente 

    622 : Are loc hegira , imigrarea profetului Mahomed de la Mecca la Medina .
    1054: Marea Schismă dintre bisericile creștine occidentale și bisericile orientale de rit bizantin.
    1661: Banca suedeză "Stockholms Banco" emite primele bancnote din Europa. Acestea au purtat numele de Kreditivsedlar.
    1782: Are loc premiera mondială a operei Răpirea din serai de Wolfgang Amadeus Mozart.
    1921: A avut loc primul Congres al medicilor din România, prezidat de prof. dr. Ioan Cantacuzino.
    1945: Proiectul Manhattan: În deșertul Alamogordo din SUA a avut loc primul test al unei bombe atomice „Trinity Test", în care s-au folosit șase kilograme de plutoniu și care a declanșat o explozie echivalentă cu puterea a 19 kilotone de TNT; ca urmare a exploziei, suportul de lansare a fost pulverizat, iar nisipul, pe o rază de 700 metri, calcinat.
    1965: Charles de Gaulle și președintele Italiei, Giuseppe Saragat inaugurează tunelul de sub Mont Blanc, care leagă localitatea franceză Chamonix de cea italiană Aosta; considerat, la inaugurare, cel mai lung tunel din lume (11600 m), în prezent ocupă locul al patrulea.
    1969: Programul Apollo: Apollo 11, prima misiune cu echipaj uman care urmează să aterizeze pe Lună, este lansat de la Kennedy Space Center din Cape Canaveral, Florida.
    2000: Ultima eclipsă de lună a secolului XX.
 

S -a născut în............

    1723: Joshua Reynolds, pictor englez (d. 1792)
    1776: Ludwig Heinrich Bojanus, medic și naturalist german (d. 1827)
    1796: Jean-Baptiste Camille Corot, pictor francez (d. 1875)
    1872: Dimitrie Anghel, scriitor român (d. 1914)
    1872: Roald Amundsen, explorator norvegian (d. 1928)
    1888: Frits Zernike, fizician olandez, laureat al Premiului Nobel (d. 1966)
    1911: Ginger Rogers, actriță și dansatoare americană (d. 1995)
    1926: Irwin Roşe, biolog american, laureat Nobel
    1945: Virgil Tănase, scriitor român, stabilit la Paris după 1977

Decese  

    1887: Laurent-Guillaume de Koninck, paleontolog și chimist belgian (n. 1809)
    1896: Edmond de Goncourt, scriitor francez (n. 1822)
    1943: Eugen Lovinescu, critic și istoric literar român (n. 1881)
    1949: Viaceslav Ivanov, poet rus (n. 1866)
    1985: Heinrich Böll, scriitor german, laureat Nobel (n. 1917)
    1989: Nicolas Guillén, poet spaniol (n. 1902)
    1989: Herbert von Karajan, dirijor austriac (n. 1908)
    1993: Traian Coșovei, prozator și poet român (n. 1921)
    1994: Julian S. Schwinger, fizician american, laureat Nobel (n. 1918)
    2003: Carol Shields, scriitoare canadiană (n. 1935)
    2005: Harald Alexandrescu, astronom român (n. 1945)
    2012: Jon Lord, muzician britanic (Deep Purple) (n. 1941)
    2012: Theodor Negrescu, inginer de sunet român (n. 1931)


  0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More