sâmbătă, 6 iulie 2013

6 iulie 2013 by Viorica Crainic


Bine v - am regăsit!

"Principiul care stă la baza dreptăţii nu se întemeiază pe calităţi şi nici pe o sentimentalitate vagă; el se sprijină pe inteligenţă, pe luciditatea spiritului". ( Romain Rolland)

 

Preşedintele Traian Băsescu a semnat  decretul de decorare a mai multor personalităţi israeliene.



Preşedintele României, Traian Băsescu, a semnat ieri,  decretul de decorare a mai multor personalităţi israeliene cu prilejul aniversării a 65 de ani de relaţii diplomatice între România şi Statul Israel, informează Administraţia Prezidenţiala într-un comunicat dat presei.
Potrivit comunicatului, au fost decoraţi, "în semn de apreciere pentru contribuţia marcantă pe care au avut-o la îmbunătăţirea relaţiilor bilaterale romano-israeliene, pentru rezultatele de excepţie obţinute în perfecţionarea actului medical", următoarele personalităţi:

   -  Bruno Landesberg, industriaş, consul onorific al României la Ierusalim - decorat cu Ordinul Naţional "Pentru Merit" - în grad de Ofiţer;
   -  Profesor universitar dr. Adi A. Garfunkel, medic stomatolog, doctor honoris al Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti - decorat cu Ordinul "Meritul Sanitar" - în grad de Comandor;
   -  Profesor universitar dr. Gabriel M. Gurman, medic anestezist, doctor honoris al Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti - decorat cu Ordinul "Meritul Sanitar" - în grad de Comandor;
   -  Profesor universitar dr. Jean-Jacques Askenasy, medic neurolog, membru onorific al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România - decorat cu Ordinul "Meritul Sanitar" - în grad de Ofiţer.
Decorarea a fost făcută la propunerea ambasadorului României în Statul Israel, Edward Iosiper.

Preşedintele Traian Băsescu a mai  semnat ieri, şi  decretul de decorare a maestrului Viorel Cosma.

"Astfel, la împlinirea vârstei de 90 de ani, în semn de apreciere deosebită pentru întreaga sa activitate ca muzicolog, lexicograf, critic muzical şi profesor, pentru talentul şi dăruirea de care a dat dovadă, îmbogăţind cultura muzicală româneasca cu lucrări de certă valoare, domnul preşedinte Traian Băsescu a conferit Ordinul Naţional "Steaua Romaniei" - în grad de Cavaler maestrului Viorel Cosma", informează Administraţia Prezidenţială.
În comunicat se precizează că decorarea maestrului Viorel Cosma a fost făcută la propunerea preşedintelui.

PDL : Consiliul Naţional de Coordonare  a decis : 

  -  Suspendarea lui Cristian Preda pentru şase luni din PDL.

Consiliul Naţional de Coordonare al PDL a decis, cu 345 voturi "pentru", 183 "împotriva" şi 34 de voturi nule suspendarea din partid pentru şase luni a europarlamentarului Cristian Preda pentru ca în ultimii patru ani a luat poziţii publice prin care a atacat conducerea partidului, transmite Agerpres.
"Pe parcursul ultimilor patru ani, Cristian Preda s-a poziţionat sistematic în numeroase intervenţii publice împotriva deciziilor şi hotărârilor, precum şi împotriva forurilor de conducere ale PDL. Cristian Preda a atacat conducerea şi acţiunile PDL într-o perioadă dificilă pentru partid, aducând astfel prejudicii majore de imagine, a respins sau a ignorat apelurile colegilor de partid şi a continuat să critice în mod nejustificat acţiunile partidului. Ca urmare, în 3 iunie, Biroul Permanent Naţional a decis să propună suspendarea calităţii de membru PDL a acestuia pentru o perioadă de şase luni", se arată în decizia BPN de suspendare
Europarlamentarul Cristian Preda le-a spus  colegilor săi din Consiliul Naţional de Coordonare al PDL că dacă vor vota suspendarea sa din partid pentru şase luni, nedreptatea va fi insuportabilă pentru el şi se va despărţi de ei, transmite Agerpres.

    - Validarea lui Cătălin Predoiu în funcţia de prim - vicepreşedinte al PDL.

Consiliul Naţional de Coordonare al Partidului Democrat Liberal l-a validat, cu 552 de voturi "pentru" şi 8 "împotriva" pe fostul ministru al Justiţiei pentru funcţia de prim-vicepresedinte al partidului, informează Agerpres.
Fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, a spus că este gata să se alăture acestei echipe "pentru victorie" şi că este un moment foarte important din viaţa sa.
Cătălin Predoiu a fost ministru independent al Justiţiei în Guvernul Calin Popescu Tariceanu dar şi în guvernele Boc şi Ungureanu, fiind singurul ministru menţinut în funcţie în patru guverne consecutive.

Adrian Papahagi şi-a dat demisia din PDL şi se alătură Mişcării Populare.  

 Adrian Papahagi şi-a dat vineri demisia din PDL anunţând, pe contul său de Facebook, că se alătură Mişcării Populare, având credinţa că "singurul lider legitim al dreptei este Traian Băsescu".
"Părăsesc Partidul Democrat Liberal fără resentimente şi păstrez aceeaşi prietenie colegilor alături de care am dus luptele politice ale anului trecut, în special organizaţiei PDL Cluj şi domnului Emil Boc", spune acesta.
"Principala problemă a dreptei romaneşti nu este lipsa valorilor şi a oamenilor credibili, în toate formaţiunile existente, ci criza de leadership".
"Cred, totodată, ca singurul lider legitim al dreptei este Traian Băsescu", spune Papahagi, adăugând că a decis să se alăture "mişcării civice inspirate de preşedintele României".

Comisia de la Veneţia: Nu avem nicio obiecţie de principiu privind întărirea parlamentarismului faţă de preşedinte.

Secretarul Comisiei de la Veneţia, Thomas Markert, a declarat,  că în ceea ce priveşte limitarea puterilor preşedintelui şi scoaterea acestuia din sfera executivă prin întărirea Parlamentului nu există din partea Comisiei "nicio obiecţie de principiu".
"Este adevărat că preşedintele va avea mai puţin prerogative, dar îşi menţine în acelaşi timp nişte prerogative importante în ceea ce priveşte politica externă şi securitatea. În principiu este o decizie a ţării dumneavoastră, cum vrea să distribuie puterile, dar trebuie să ţinem cont de faptul că majoritatea ţărilor europene sunt democraţii parlamentare, deci nu avem nicio obiecţie de principiu dacă vreţi să întăriţi acest aspect al parlamentarismului", a replicat secretarul Comisiei de la Veneţia.

Crin Antonescu:  Parlamentul va fi doar for de dezbateri, nu şi de decizie.

Crin  Antonescu a admis că, în urma observaţiilor reprezentanţilor Comisiei de la Veneţia, se va renunţa la termenul "decizie", care nu va mai fi inserat în proiectul de Constituţie în legătură cu Parlamentul.
"O observaţie a invitaţilor noştri a fost aceea că termenul «decizie» ar putea să nască interpretări prea largi, pentru că sunt tot felul de decizii, iar unele decizii nu sunt luate de Parlament, ceea ce e corect. În sensul acesta, deşi evident nu asta era intenţia celui care a propus acest amendament, cred că vom renunţa la termenul de «decizie» ca să nu se poată naşte confuzii, deşi Constituţia descrie foarte clar după aceea care sunt prerogativele şi ale Parlamentului, şi ale Guvernului, şi ale preşedintelui", a spus Antonescu.
"Este o discuţie care s-a purtat şi aici - dacă puterea executivă este desemnată ca fiind strict Guvernul, atunci unde este preşedintele, fiind evident că preşedintele are atribuţii de natură executivă foarte clare? Recomandarea Comisiei de la Veneţia este să renunţăm la articolul care descrie cine este exact puterea legislativă, cine este exact puterea executivă şi cine puterea judecătorească pentru că, în opinia domniilor lor, este suficientă forma actuală a Constituţiei", a declarat  Antonescu.

Liviu Dragnea: N-am renunţat la ideea ca referendumul pentru modificarea Constituţiei să fie realizat în acest an.

Vicepremierul Liviu Dragnea, ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, a declarat vineri că n-a renunţat la ideea ca referendumul pentru modificarea Constituţiei să fie realizat în acest an cu şanse să fie validate regiunile care urmează să fie înfiinţate în România.
"Eu n-am renunţat la ideea ca referendumul pentru modificarea Constituţiei poate fi realizat în acest an cu şanse de a fi validat. Regiunile în Romania trebuie să existe. Că vom reuşi să le înfiinţăm în acest an, dacă vom reuşi să avem un referendum validat, dacă vom reuşi să-l facem la anul, asta nu înseamnă decât că România pierde un an din dezvoltare. Că e mult sau puţin, cert este ca proiectul de regionalizare merge în continuare. Vom analiza - i-am spus primului ministru ieri - vom analiza toţi care sunt posibilele acţiuni sau măsuri în cadrul legii pe care le putem adopta, astfel încât să asigurăm o prezenta de peste 50 la sută plus unu pentru validarea referendumului de modificare a Constituţiei", a spus vicepremierul într-o conferinţă de presa susţinuta la sediul MDRAP, potrivit Agerpres.

Daniel Barbu :  Reorganizarea unor instituţii ale Ministerului Culturii.


"Voiam să vă înştiinţez cu privire la câteva acte normative pe care Ministerul Culturii le-a promovat şi care au fost adoptate în ultimele două şedinţe de Guvern, ele au fost pregătite, au trecut prin toate procedurile de avizare, dar sunt foarte bucuros să vă spun că un memorandum pe care l-am trimis către ministrul Economiei şi ministrul delegat pentru energie cu privire la două muzee, care sunt foarte importante prin patrimoniul lor, a fost aprobat de Guvern. E vorba de Muzeul Aurului din Brad (...) şi muzeul din Bucureşti, Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii Româneşti «Dimitrie Leonida», din Parcul Carol", a declarat ministrul Daniel Barbu.
Astfel, cele două muzee au fost trecute în domeniul public al statului cu patrimoniul lor, urmând ca, după consultări, să se decidă în administraţia cui vor intra cele două instituţii.
De asemenea, Ministerul Culturii, în baza unei colaborări cu Ministerul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, este în curs de preluare a domeniului public a castelului baroc de la Sâmbăta de Jos, aflat în proprietatea Romsilva

Bucureşti : Zilele Teatrului Studenţesc, între 8 şi 14 iulie.

Zilele Teatrului Studenţesc înseamnă şapte zile de spectacole, 12 piese de teatru puse în scenă de tinerii actori de la UNATC, Hyperion şi Spiru Haret din Bucureşti şi de două ori mai multe locuri în sală. Nu vor lipsi premiile, acordate pentru cel mai bun spectacol, cea mai bună actriţă şi cel mai bun actor, precum şi premiul publicului, participanţii fiind răsplătiţi în ultima zi din festival.
Spectacolele se anunţă pe gustul spectatorilor - proaspete, actuale, nonconformiste, dar şi clasice, pentru cei conservatori.
Printre spectacolele ce vor fi prezentate, se numără "Recviem pentru un Iepuraş" (Universitatea Spiru Haret: Facultatea de arte - Actorie), "Dar dragostea?" (UNATC), "Omul-Pernă" (UNATC) şi "Autostrada fără ieşire" (UNATC).
Intrarea este liberă şi se face numai pe bază de rezervare, la 021.320.20.59/0735.026.762 sau http://teatru.inculise.ro/rezervarionline.html.

Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa"  :  Expediţii, călătorii, ateliere de creaţie.

Şcoala de Vară a Muzeului Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa", care a început în data de 1 iulie, conţine opt module care vizează studiul plantelor, insectelor, peştilor, amfibienilor, reptilelor, păsărilor şi mamiferelor. Noutatea acestui an este modulul de fotografie de natură.
De asemenea, în perioada 15 iulie - 6 septembrie, de luni până vineri, între orele 16.00 - 18.00, Muzeul Antipa şi SmartKidsLand îi invită pe copiii cu vârsta cuprinsă între 8 şi 12 ani la Academia Copiilor. Pe parcursul celor 4 module, copiii vor participa la jocuri şi activităţi distractive, având ocazia să-şi valorifice aptitudinile adecvate fiecărei situaţii şi să descopere lucruri noi, care să-i ajute în dezvoltarea lor viitoare. Cursul include module precum comunicare şi negociere, managementul timpului, managementul schimbării şi micul antreprenor.
Pe de altă parte, copiii pot participa şi la ateliere de joacă şi dezvoltare, care se vor desfăşura zilnic, între 29 iulie şi 2 august, activităţile programului ajutând la descoperirea şi aprofundarea unor aspecte precum: comunicarea, încrederea, cooperarea, adaptabilitatea, rezolvarea problemelor, creativitatea şi spontaneitatea, asumarea răspunderii, planificarea, elemente de bază ale lucrului în echipă, înţelegerea competiţiei, analiza problemei şi rezolvarea acesteia, gândirea creativă, asumarea riscului şi lucrul cu termene limită.
La Muzeul "Grigore Antipa" copiii se pot bucura şi de minunata "Corabie a Vacanţei", iar curioşii cu vârste cuprinse între 6 şi 12 ani pot încerca să îi desluşească misterele. Corabia va pleca într-o sumedenie de călătorii pe parcursul celor opt module. Astfel, prima călătorie este în Brazilia, între 1 - 5 iulie, o destinaţie exotică în care copiii vor cunoaşte specii de animale şi păsări. Totodată, micuţilor le-a fost pregătită o călătorie pe Insula Madagascar, între 8 - 12 iulie, călătorii urmând să descopere un număr însemnat de plante şi animale, în mare parte acestea fiind unice în lume şi specifice acestui loc.

MAE: România este sub media statelor membre UE la procedurile de infringement.

Comisia Europeană a dat publicităţii joi rezultatele Tabloului de bord privind Piaţa Internă a Uniunii Europene, un raport semestrial care se apleacă şi asupra acţiunilor în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor ("infringement procedures") declanşate în acest domeniu şi procesul de transpunere a legislaţiei UE.
MAE român arată că, potrivit acestui tablou de bord, România este unul dintre cele mai rapide state membre UE în ceea ce priveşte soluţionarea disputelor, cu o medie de aproximativ 19,1 luni/caz, cu opt luni mai puţin decât media statelor membre UE, care este de 27 de luni/caz.
În ceea ce priveşte procesul de transpunere a directivelor UE privind piaţa internă, România are un deficit de 1%, ceea ce corespunde ţintei de deficit stabilite de UE.
De asemenea, România are o medie de întârziere în transpunerea directivelor de 6,1 luni, ceea ce o situează sub media celorlalte state membre UE, de 8 luni. Nicio directivă nu a fost transpusă de România cu o întârziere mai mare de 2 ani, menţionează MAE.
Pe de altă parte, România nu are nicio condamnare la CJUE cu privire la procesul de transpunere a directivelor UE.

Grecia :  Campanie turistică, sub sloganul: "Grecia, cea mai bogată ţară din lume".

Grecia a devenit în ultimii ani una dintre cele mai sărace state din UE, dar vrea să revigoreze turismul şi economia afirmând exact contrariul, chiar dacă este vorba doar de moştenirea culturală şi istoria ţării, adevăratele bogăţii ale ţării, potrivit portalului GreekReporter.
Nouă campanie, prezentată de ministrul Turismului, Olga Kefaloyianni, s-ar putea să nu fie foarte apreciată de grecii împinşi sub pragul sărăciei de măsurile de austeritate impuse de guvern la cererea creditorilor internaţionali.
Campania turistică include patru mesaje video care vor fi difuzate în etape pe intenet.
Scopul campaniei este de a trimite un mesaj pozitiv populaţiei şi angajaţilor din turism, de a evidenţia frumuseţea unică a Greciei, a spus Kefaloyianni.

EGIPT: Confruntări între adversarii şi susţinătorii  lui Mohamed Morsi.

Confruntări între adversari şi susţinători ai fostului preşedinte egiptean Mohamed Morsi s-au înregistrat vineri seară în apropierea Piaţei Tahrir din Cairo.
 Cele două grupuri de manifestanţi au început să se atace cu arme de foc şi pietre, în zona Podului 6 Octombrie din capitală.
La locul incidentelor s-au deplasat numeroase ambulanţe care transportă răniţii. Confruntări între susţinători şi adversari ai preşedintelui Mohamed Morsi se înregistrează în mai multe oraşe din Egipt, anunţă agenţia de ştiri Mena. La Cairo, cel puţin trei persoane au fost ucise în schimburi de focuri între susţinători ai preşedintelui demis şi militari ai Gărzii republicane. Incidentele au avut loc în zona Rabaa al-Aadauiya din suburbia Nasr City.
În nordul Peninsulei Sinai, susţinătorii lui Morsi au atacat o clădire guvernamentală în zona El-Arish, iar forţele de ordine au ripostat cu gaze lacrimogene. În oraşul Ismaïliya, armata a tras focuri de avertisment pentru a-i dispersa pe susţinătorii preşedintelui.

ŞTIRI METEO

DUMINICA 7  IULIE  2013.

Vremea va fi uşor instabilă. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare, îndeosebi după-amiaza şi seara, când pe arii restrânse în sud-vestul, centrul şi nord-estul ţării, precum şi la munte şi doar izolat în rest vor fi averse, posibil însoţite de descărcări electrice. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperaturile maxime se vor încadra între 24 şi 32 de grade, iar cele minime, în general, între 13 şi 21 de grade. Presiunea atmosferică nu va avea variaţii semnificative.

PERSONALITĂŢI

 Gleb Drăgan 

 











  Contribuţia profesorului Gleb Drăgan în domeniul TTI din ţara noastră s-a concretizat, de asemenea, prin:

    - Pregătirea în acest domeniu a 40 de generaţii de studenţi.
    - Îndrumarea a peste 25 de doctoranzi de TTI.
    - Realizarea, în timp, cu ajutorul colaboratorilor săi, a trei laboratoare de TTI, dintre care cel mai reprezentativ e cel din noul local al Politehnicii din Bucureşti.
    - Organizarea de simpozioane de TTI, într-o perioadă în care această specialitate era prea puţin cunoscută.
    - Participarea la diferite expertize legate de funcţionarea sistemului energetic sau în cazul unor avarii.
Profesorul Gleb Drăgan este creatorul şcolii de Tehnica Tensiunilor Înalte din ţara noastră. Activitatea ştiinţifică a acestuia s-a concretizat în publicarea, singur, sau în colaborare, a unui număr de 15 cărţi şi 220 de lucrări, dintre care o treime apărute în străinătate.
Pe data de 09.03.1991 a fost ales membru coraspondent al Academiei Romane; pe data de 27.10.1997 membru titular al Academiei de Ştiinţe Tehnicedin România; pe 14.03.2000 membru de onoare al Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova.
De asemeni, profesorul Gleb Drăgan este membru a numeroase organizaţii din ţară şi din străinătate.
Colaborări internaţionale cu Electricite de France ( 1972-1950), cu Universitatea din Leeds   (1975-1982); Universitatea din Roma „La Sapienza –Italia”; University of Western Ontario London –Canada. Fellow member IEE-Anglia; Chartered Engineer IEE-Anglia; Senior member IEE-USA; member AEE (Association of Energy Engineers) UŞA; member of the New York Academy of Sciences.

S -A ÎNTÂMPLAT ÎN  6 IULIE ...........

Evenimente

    1348: Bula papală a Papei Clement al VI-lea protejează evreii acuzați de a fi cauzat Moartea Neagră.
    1415: A fost ars pe rug reformatorul religios ceh Jan Huş (condamnat ca eretic); erou național al poporului ceh; creator al limbii literare cehe („De orthographia boemica") (n.~1369).
    1785: Dolarul american este ales în unanimitate ca monedă pentru Statele Unite ale Americii. Este prima dată când un stat adoptă un sistem de monedă zecimal.
    1885: Savantul francez Louis Pasteur a folosit pentru prima dată vaccinul antirabic. Pacientul este Joseph Meister, un băiat care a fost mușcat de un câine turbat.
    1908: Robert Peary începe expediția sa la Polul Nord.
    1919: Dirijabilul englezesc R34 aterizează la New York, după o călătorie ce a durat 108 ore. A fost prima traversare a Oceanului Atlantic de către un astfel de aparat de zbor.
    2012: Traian Băsescu a fost suspendat din funcția de președinte al României de parlamentarii din cadrul celor două camere reunite ale Parlamentului cu 256 voturi pentru. În urma prezenței la referendum a 46,24% din populația cu drept de vot, rezultatul a fost invalidat deoarece nu a întrunit cvorumul necesar.

S -a născut în....................  

    1859: Verner von Heidenstam, poet și prozator suedez, laureat al Premiului Nobel (d. 1940)
    1903: Hugo Theorell, biochimist suedez, laureat Nobel (d. 1982)
    1920: Gleb Drăgan, inginer român
    1923: Constantin Bălăceanu-Stolnici, medic și politician român, membru de onoare al Academiei Române

Decese

    1415: Jan Huş, teolog ceh (n. 1369)
    1476: Regiomontanus, astronom german (n. 1436)
    1535: Thomas Morus, umanist și politician englez, sfânt în bisericile catolică și anglicană (n. 1478)
    1854: Georg Simon Ohm, fizician german (n. 1789)
    1883: Ciprian Porumbescu, compozitor și dirijor român (n. 1853)
    1893: Guy de Maupassant, scriitor francez (n. 1850)
    1938: Emile Cohl, regizor și producător francez, pionier al filmului de animație (n. 1857)
    1962: William Faulkner, scriitor american (n. 1897)
    1964: Ion Vinea, scriitor român (n. 1895)
    1971: Louis Armstrong, muzician american de jazz (n. 1901)
    1979: George Lesnea, poet și traducător român (n. 1902)
    2000: Władysław Szpilman, pianist, compozitor, autor polonez (n. 1911)
    2005: Claude Simon, scriitor francez, laureat Nobel (n. 1913)
    2009: Robert McNamara, om de afaceri și politician american (n. 1916)
    2009: Vasâli Aksionov, scriitor rus (n. 1932)
   
 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More