luni, 15 iulie 2013

15 iulie 2013 by Viorica Crainic

Bine v - am regăsit!

"Când orgoliul străluceşte prea tare, orice înţelepciune se întunecă". (Paulo Coelho)

Theodor Stolojan:  Ministrul interimar al Transporturilor, trebuie să clarifice privatizarea CFR Marfă.

"Premierul Victor Ponta, ministru interimar al Transporturilor, trebuie să clarifice pentru opinia publică procesul de privatizare a CFR Marfă, lăsat în ceaţă totală de către fostul ministru Relu Fenechiu, pe care acum domnul Ponta şi domnul Crin Antonescu îl laudă ca fiind un ministru foarte competent", a spus Stolojan.
"Domnul Ponta trebuie să explice de ce interesele de partid ale USL nu lasă managementul privat să poată funcţiona în aceste companii, de ce în România orice metodă a economiei de piaţă nu funcţionează atunci când e promovată de către guvern aşa cum trebuie", a declarat Stolojan.
"Deranjantă este însă poziţia lui Victor Ponta, a lui Crin Antonescu şi a altor colegi din USL, care încearcă să ne demonstreze cât de competent a fost acest ministru, când, de fapt, sunt lucruri care s-au petrecut sub coordonarea Ministerului Transporturilor şi ridică mari semne de întrebare pentru investitorii străini, ca procesul de privatizare al CFR Marfă sau ca eşecul, imposibilitatea managementului privat la o serie de companii care ţin de acest minister", a conchis Theodor Stolojan.

Liviu Duţă: Ponta ar trebui să se autodenunţe pentru blocarea sistemelor antifraudă proiectate de mine.

"De un an şi două luni nu mai conduc CNAS. CNAS a fost condusă de finul lui Victor Ponta, Doru Bădescu, timp de un an şi o lună, şi de protejatul lui Ponta şi Antonescu, Cristian Buşoi, de o lună", susţine el.
"Cardul de sănătate, proiectul meu, reprezintă elementul central antifraudă din sistemul de sănătate. Prin aplicarea lui s-ar economisi 400 de milioane de euro pe an, bani care s-ar fi dus direct către pacienţi. Cardul a fost blocat. De cine? De Victor Ponta, prin finul lui, fostul şef al CNAS. Victor Ponta a blocat sistemul antifraudă. Lui Victor Ponta nu-i pasă de pacienţi, îi pasă de clienţii politici", mai susţine Lucian Duţă. El afirmă totodată că CNAS condusă de el "nu a făcut niciun contract, nu a făcut nicio plată" cu Poşta Română, cu Imprimeria Naţională.
"Mai mult, Imprimeria aşteaptă de un an şi două luni să i se dea comandă, de la protejatul lui Victor Ponta, de producere a cardului de sănătate. Surpriză! Proiectul a fost blocat de Victor Ponta prin finul lui care a condus CNAS. După ce că nu este interesat să creeze sisteme antifraudă, Victor Ponta le blochează şi pe cele create de mine. Azi, Imprimeria Naţională nu merge bine din cauza mea. Mâine, Victor Ponta o să spună că nu poate guverna în niciun domeniu, de la sport până la agricultură, tot din cauza mea. În concluzie, Ponta ar trebui să se autodenunţe la DNA, SRI, Ministerul de Interne şi la celelalte instituţii amintite de el, pentru blocarea sistemelor antifraudă proiectate de mine, pentru dezastrul programat în care a adus CNAS şi sistemul de sănătate din România, pentru atentat la siguranţa cetăţenilor", mai susţine Lucian Duţă în comunicat.
Guvernul a anunţat, duminică, că va sesiza Direcţia Naţională Anticorupţie pentru nereguli în atribuirea contractului pentru cardul naţional de sănătate, cu efecte în neimplementarea proiectului şi determinarea unei pagube de peste 1,2 milioane euro, comise de fostul preşedinte al CNAS Lucian Duţă. Lucian Duţă a mai spus că sunt absolut aberante acuzaţiile care i se aduc şi că în contractul său de management ca preşedinte al CNAS nu scrie nicăieri că este răspunzător de profitul Imprimeriei Naţionale. "Eu mă aştept ca mâine domnul prim-ministru să spună că agricultura nu merge din cauza managementului defectuos al lui Lucian Duţă şi poimâine să spună că în general mandatul dânsului nu poate fi dus la capăt din cauza managementului defectuos al lui Lucian Duţă. Este absolut aberant, în contractul de management al preşedintelui CNAS nu scrie nicăieri că eu sunt răspunzător de profitul Imprimeriei Naţionale", a mai spus Duţă.

Vasile Blaga : Trebuia să inventeze ceva ca să acopere cazul Fenechiu.

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, astăzi, în legătură cu anunţul Guvernului că va sesiza DNA în cazul fostului preşedinte al CNAS Lucian Duţă :  "Am avut discuţii cu Lucian Duţă şi domnia sa şi-a prezentat clar poziţia, care este şi a partidului: "Ponta reîncălzeşte o ciorbă. Finul domniei sale conducea Casa de un an şi două luni de zile, nu a făcut nimic acolo pentru cardul de sănătate, de fapt trebuiau să inventeze ceva în speranţa de a acoperi cazul Fenechiu care, iată, pune în mare pericol un raport bun MCV în justiţie, ăsta-i lucrul adevărat", a declarat Vasile Blaga întrebat de jurnalişti în legătură cu acuzaţiile la adresa lui Lucian Duţă.
Blaga a spus că este o "premieră mondială absolută" în care un ministru al Cabinetului este condamnat şi că la acest lucru se adaugă şi alte chestiuni făcute de USL care pun în pericol MCV, cum ar fi proiectul de revizuire a Constituţiei şi intervenţia primului-ministru în justiţie.
"Despre ce vorbim dacă, chiar în ziua în care Înalta Curte se pronunţă, dai verdicte ca şi în cazul scandalului de la Bacalaureat?", a adăugat Blaga, arătând că un alt pericol pentru MCV este emiterea a 161 de ordonanţe de urgenţă şi Legea achiziţiilor publice.
"Ce mă îngrijorează pe mine şi PDL este altceva: domnul Fenechiu doreşte să vină în Parlament acum. Sigur, eu nu ştiu ce este în dosar, nu spun că cineva este condamnat până nu se pronunţă instanţa de apel la care domnia sa are dreptul, dar în care Parlament? În cel care conform USL-iştilor Parlamentul este forumul suprem de decizie şi dezbatere? Aici vine domnul Fenechiu? Eu cred că din moment ce ai fost condamnat, cel mai bun lucru cu putinţă este să nu mergi după Guvern să arunci anatema pe altă instituţie care oricum nu se află în preferinţele românilor, Parlamentul României", a mai spus Blaga.

Victor Ponta : Interimar la  Ministerul Transporturilor.

Premierul Victor Ponta va prelua, de astăzi,  ora 13.00, mandatul interimar de ministru al Transporturilor, la sediul ministerului. Fostul ministru al transporturilor Relu Fenechiu a fost condamnat, vineri, de instanţa supremă, la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul "Transformatorul".
Preşedintele Traian Băsescu a semnat, vineri, decretul de revocare din funcţia de ministru al Transporturilor a lui Relu Fenechiu, la propunerea premierului Victor Ponta, precum şi numirea şefului Guvernului ca interimar la Transporturi.

Relu Fenechiu: M-am întâlnit cu premierul şi i-am predat mandatul de la Ministerul Transporturilor.

Fostul ministru al Transporturilor a declarat că l-a sunat vineri pe premierul Ponta pentru a-şi prezenta demisia de la minister, dar că nu există un document oficial depus la Guvern. Acesta a explicat că iniţial convenise să-şi dea demisia sâmbătă, dar după ce a văzut "spectacolul televizat" l-a sunat pe premier şi l-a anunţat că demisionează.
"M-am întâlnit cu premierul şi i-am predat mandatul de la Ministerul Transporturilor", a spus Fenechiu într-un interviu.
"Trebuie spus că mi-am prezentat demisia în faţa premierului, prin telefon, vineri. (...) Şi dacă avea documentul tot trebuia să mă revoce. Nu există procedura de acceptare a demisiei în Constituţiei. Există procedura de revocare", a mai spus el.

Mircea Geoană: Mesajul Parisului privind Schengen poate fi o invitaţie la compromis pentru Berlin şi Haga.

"Poate să fie o invitaţie în principal pentru Berlin şi evident şi pentru Haga şi Helsinki. (...) Îndrăznesc să sper că mesajul Parisului va putea reprezenta o invitaţie la un compromis rezonabil şi cu alte capitale care încă au rezerve, unele pronunţate, cu privire la aderarea României şi a Bulgariei", a declarat, Mircea Geoană, preşedintele Comisiei parlamentare comune privind aderarea la Schengen."Cred că nu putem să ne pronunţăm înainte de a vedea încheiate alegerile din Germania din 22 septembrie, cu formarea unui nou guvern şi Bundestag la Berlin", a afirmat Geoană.
"Chiar dacă va fi o intrare etapizată, trebuie să înceteze, să fie spart acest zid de neîncredere, de motive reale şi pretexte mai mult sau mai puţin politice la adresa României", a mai spus Geoană.

Maria Grapini : Vrem să promovăm circuite de trasee.

Ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism, Maria Grapini, a declarat : "Cred că este insuficient să ai o grafică şi un brand sectorial dacă nu te duci cu sugerarea celui care vrea să cumpere serviciul său produsul la ceea ce îi oferi. (...) . De aceea am spus că cele şase direcţii strategice pe care le-am ales - turismul de sănătate-balnear, turismul cultural, turismul istoric, ecoturism, agroturism - , la toate acestea ne trebuie un brand. Un brand subsectorial, în care să ştim ce promovăm. Dacă promovăm ecoturismul, să avem un brand pentru ecoturism şi toate localităţile, toate delimitările pe care le avem pe ecoturism să fie foarte bine branduite şi cunoscute".
"Vrem să promovăm circuite de trasee. Lucrăm acum la circuitul peşterilor. România are peşteri extraordinare, care sunt prea puţin cunoscute. Circuitul peşterilor, circuitul salinelor, avem foarte multe saline: Slănic Prahova, Praid, Slănic Moldova, şi atunci ne-am gândit să facem un circuit al salinelor pentru că sunt doritori. E turism de nişă, evident. Circuitul castelelor, în care se încadrează şi Târgovişte. Vrem să facem un circuit al castelelor unde a stat Vlad Ţepeş. Poate fi un produs care atrage turişti. Avem Delta Dunării, rezervaţie unică în lume, nu numai în Europa. Mi-a prezentat preşedintele Consiliului Judeţean de acolo dorinţa de a avea un brand al Deltei Dunării. Acest tip de promovare mult mai ţintit, pe produse, poate atrage mai mulţi turişti".

Analiză Mediafax  : Jumătate din ce a aprobat Parlamentul în 2013 sunt ordonanţe şi ordonanţe de urgenţă.

Din informaţiile de pe site-urile Camerei Deputaţilor şi Senatului, rezultă că 60% din cele 205 acte normative aprobate de Senat în prima sesiune a actualei legislaturi sunt ordonanţe şi ordonanţe de urgenţă, doar 11% din actele aprobate fiind propuneri legislative ale parlamentarilor.
La Camera Deputaţilor, din cele 220 de proiecte devenite legi în 2013, 142 (63%) se referă la aprobarea unor ordonanţe sau ordonanţe de urgenţă ale Guvernului, arată analiza politicieni.mediafax.ro.
Din aceleaşi date publice rezultă că, deşi 60% din actele aprobate de Parlament anul acesta au fost emise de Guvern, această instituţie a iniţiat doar un sfert din proiectele înregistrate în aceeaşi perioadă la cele două Camere parlamentare.
În sesiunea care s-a încheiat în 26 iunie, Senatul a înregistrat 411 proiecte de lege şi propuneri legislative, din care circa un sfert (107) reprezintă ordonanţe de urgenţă şi proiecte de lege iniţiate de Guvern. Alte 304 proiecte şi propuneri au venit din partea parlamentarilor, în principal de la deputaţi (168), restul fiind propuse de senatori (48) său fiind comune, respectiv sprijinite de membri ai ambelor camere parlamentare (88).
În aceeaşi perioadă, Senatul a adoptat 205 dintre proiectele şi iniţiativele primite, jumătate dintre acestea - 123- fiind ordonanţe şi ordonanţe de urgenţă, 58 – proiecte de lege iniţiate de Guvern şi doar 24 propuneri legislative ale parlamentarilor. Conform aceloraşi surse, 50 dintre ordonanţele aprobate de Senat au fost înregistrate în actuala sesiune, altele 12 depuse anul acesta fiind în lucru la comisii ori în plen.
Senatul are acum în lucru 284 de acte normative, din care jumătate (146) au fost doar înregistrate şi nu au fost repartizate comisiilor, în timp ce altele 95 se află la comisii, 38 au fost trecute pe ordinea de zi, iar cinci urmează a fi reexaminate.
În acelaşi interval, la Camera Deputaţilor, au fost înregistrate 243 de iniţiative privind acte normative, din care un sfert au fost ordonanţe (10) sau ordonanţe de urgenţă (47). Din cele 220 de acte normative aprobate de Camera Deputaţilor şi devenite legi în 2013, în jur de 140 se referă la aprobarea unor ordonanţe sau ordonanţe de urgenţă ale Guvernului.

APIA : Peste 80% din parcelele agricole din România, la limita încărcăturii cu nitraţi.

Directorul general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Dorel Benu, a declarat : "E un avertisment din partea mea. Studiind harta cu studiile pedologice din ultimii ani, vedem că peste 80 la sută din parcelele agricole din România sunt la limita încărcăturii cu nitraţi şi trebuie verificat în fiecare an, de câte ori mergem la controlul pe teren, modul de administrare a îngrăşămintelor şi de gestionare a cerinţelor minime. Concret, asta înseamnă inclusiv aportul de la gunoiul de grajd, de nitraţi în sol. Asta înseamnă o bună şi atentă gestionare a platformelor de gunoi, încărcătura pentru grajd pe care o au în gospodării să fie pentru numărul de capete pe care le au, perioada de administrare a gunoiului de grajd, grijă faţă de sursele de apă atunci când se administrează îngrăşăminte chimice cu azot foarte aproape de sursele de apă, pentru zonele în pantă. Sunt foarte multe condiţii pe care colegii mei le au într-un raport de control şi pe care le verifică de câte ori au ocazia"."Sunt însă şi fermieri care au între un hectar şi 15 hectare şi pe care de acum încolo trebuie să avem grijă să îi informăm. Suntem la limită, la cea superioară. Dar aşa e în toată Europa", a spus Benu.

Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit: Fondurile europene pentru agricultură, rulate prin băncile care vor cofinanţa proiecte.

Directorul general adjunct al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, Nicolae Popă, a declarat : "Ei au exagerat un pic poate mai mult, în sensul că au devenit atât de restrictivi încât fermierii n-au putut să se mai apropie de bănci - în sensul că au cerut, în loc de 110 la sută, cât trebuia să depună gaj, 150-160 la sută. Fermierii n-au mai avut posibilitatea să identifice gajul pentru creditele pe care trebuia să le avanseze. Nu mai pun la socoteală dobânzile destul de mari, care, sigur, au influenţat foarte mult această stare de lucruri"."Încercăm să convenim cu ei asupra unui program viitor, în sensul că toate sumele pe care le avem la dispoziţie, aproape 21 de miliarde de euro, să le rulăm prin aceste bănci care vor să vină lângă noi şi care să ne ofere un pachet de finanţare, de creditare, mult mai accesibil, cu dobânzi mult mai mici. Mă gândesc că interesul este comun. Trebuie să pună creditele în mişcare şi punându-le în mişcare realizează şi profit", a afirmat Popă.Popa a adăugat că 1.750 de proiecte europene petru agricultură, în valoare de 450 de milioane de euro, s-au reziliat deja, pentru că beneficiarii nu au putut asigura cofinanţarea, dar mai există şi altele care riscă acelaşi lucru.

Ministerul Justiţiei : Bugetul Administraţiei Penitenciarelor ar putea creşte.

Ministerul Justiţiei (MJ) cere suplimentarea bugetului Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) cu suma de 2,8 milioane de lei, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern (HG) aflat în dezbatere publică pe site-ul ministerului.
Pentru asigurarea desfăşurării în condiţii de siguranţă a activităţii specifice sistemului penitenciar este imperios necesară majorarea fondurilor bugetare cu suma de 2,8 milioane lei, se spune în nota de fundamantare a proiectului, arătându-se că, în totalul fondurilor bugetare alocate la titlul II Bunuri şi servicii, hrana deţinuţilor reprezintă aproximativ 20%, utilităţile aproximativ 40%, diferenţa constând în cheltuieli de transport, întreţinere şi acordarea drepturilor legale persoanelor private de libertate.
"Suplimentarea este necesară pentru asigurarea fondurilor încheierii de noi contracte de furnizare de produse alimentare de bază (pâine, carne, etc) şi furnizare de carburant (pentru transportul deţinuţilor la instanţele de judecată)", se arată în documentul citat.
Totodată, în nota de fundamentare a proiectului, se arată că bugetul aprobat al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor pe anul 2013 în baza Legii bugetului de stat nr. 5/2013 nu acoperă necesarul real de fonduri al sistemului penitenciar, respectiv, fondurile bugetare aprobate la Titlul II "Bunuri şi servicii" sunt insuficiente în condiţiile în care numărul deţinuţilor custodiaţi a crescut foarte mult în ultima perioadă.
Creşterea semnificativă a numărului persoanelor private de libertate a determinat o cheltuială urgentă şi neprevăzută în timpul exerciţiului bugetar aferent anului 2013. Astfel, dacă la data de 30 septembrie 2012 numărul deţinuţilor era de 31.742, la data de 11 iulie 2013 se înregistrează un număr de 33.390 persoane private de libertate (cu 1.648 deţinuţi mai mult), cazate în spaţii care asigură 28.121 de locuri (conform criteriilor stabilite de OMJ nr.433/C/2010 - pentru aprobarea Normelor minime obligatorii privind condiţiile de cazare a persoanelor private de libertate) - indice de ocupare 118,83%, respectiv 18.232 de locuri (conform standardelor CEDO) - indice de ocupare 183%.

CNA :  Posturile TV şi radio să susţină campania referitoare la folosirea numărului 112.

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) recomandă televiziunilor şi radiourilor să susţină campania de educare şi informare a populaţiei referitoare la utilitatea şi necesitatea folosirii corecte a numărului 112, care este derulată de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS).
Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, în calitatea sa de administrator al Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă, a informat Consiliul cu privire la faptul că intenţionează să desfăşoare, în perioada septembrie - decembrie 2013, "Campania naţională de educare şi informare a populaţiei referitoare la utilitatea şi necesitatea folosirii corecte a numărului 112", se spune într-un anunţ postat pe site-ul CNA, semnat de Laura Georgescu, preşedintele Consiliului.
CNA precizează că iniţiatorul campaniei a avut în vedere faptul că "Sistemul 112 este un serviciu naţional public, cunoaşterea şi importanţa acestuia fiind vitale atât pentru cetăţenii români, cât şi pentru cei străini aflaţi pe teritoriul ţării noastre sau în spaţiul Uniunii Europene".

China : Creşterea economică a continuat să încetinească .

Datele anunţate luni de Biroul Naţional de Statistică de la Beijing sunt în linie cu media estimărilor analiştilor contactaţi de Bloomberg. Rata de creştere economică de 7,5% înregistrată în trimestrul al doilea reprezintă o încetinire faţă de creşterea de 7,7% estimată pentru primele trei luni ale anului. În luna iunie, producţia industrială a Chinei a înregistrat cea mai slabă evoluţie din 2009.
Guvernul chinez ţinteşte pentru acest an o creştere economică de 7,5%, obiectiv ameninţat însă de măsurile adoptate pentru reducerea riscurilor din sistemul financiar.
Fondul Monetar Internaţional şi-a înrăutăţit săptămâna trecută estimarea privind creşterea economică globală în acest an de la 3,3% la 3,1%. Pentru China, FMI anticipează o creştere de 7,8%.
Analiştii băncilor Goldman Sachs, HSBC şi Barclays anticipează o creştere economică de 7,4% pentru China în acest an, cea mai slabă evoluţie din 1990.

Franţa :  Economia este pe cale să se relanseze.

Preşedintele Franţei, Francois Hollande, afirmă că relansarea economică există, deşi creşterea economică este într-un punct mort, conform interviului televizat despre starea naţiunii acordat cu ocazia Zilei Naţionale.
 "Creşterea economică există; producţia industrială este pe cale să fie relansată", a spus Hollande în interviul acordat de la Palatul Elysée.
În altă ordine de idei, François Hollande a exclus posibilitatea exploatării gazelor de şist în Franţa. "Cât timp voi fi eu preşedinte, nu va exista nicio exploatare a gazelor de şist în Franţa. O lege din 2011 interzice utilizarea metodei fracturării hidraulice", a reamintit preşedintele în interviul difuzat după încheierea paradei militare organizată de Ziua Naţională a Franţei.
Hollande a promis că va combate "pesimismul" francezilor, afirmând că economia se va relansa în următoarele luni, fără însă a vorbi de măsuri concrete. "Eu lupt, nu pot inventa alte măsuri, nu există magie, ci voinţă, strategie, coerenţă. Francezii trebuie să renunţe la pesimism, care depăşeşte nivelul ţărilor aflate în război. Creşterea economică există; producţia industrială este pe cale să fie relansată", a spus Hollande în interviul acordat de la Palatul Elysée.

Israel : Noul preşedinte iranian, un lup deghizat în oaie care zâmbeşte în timp ce fabrică bomba atomică.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat duminică, la un post american de televiziune, că Israelul ar putea interveni militar înaintea Statelor Unite împotriva programului nuclear iranian, calificându-l pe noul preşedinte Hassan Rohani drept un "lup deghizat în oaie". "Suntem mai aproape (de Iran) decât Statele Unite. Suntem mai vulnerabili. Deci, va fi necesar să abordăm această întrebare, şi anume cum să oprim Iranul, poate chiar înaintea Statelor Unite", a avertizat Netanyahu.  "În Iran există un nou preşedinte. El îl critică pe predecesorul său pentru că a fost un lup deghizat în lup. Strategia sa este să fie un lup deghizat în oaie, şi anume să zâmbească în timp ce fabrică bomba" atomică, a apreciat el într-un interviu pentru postul CBS.
"Ei se apropie de linia roşie. Nu au depăşit-o încă", a declarat din nou premierul israelian, referindu-se la pragul începând de la care Iranul va fi, în opinia sa, capabil să fabrice prima sa armă nucleară. "Este necesar să li se spună, fără vreo ambiguitate, că acest lucru nu va fi permis", a continuat el. În opinia premierului israelian, Iranul dispune de aproximativ 190 de kilograme de uraniu îmbogăţit la un nivel de 20% din cele 250 de kilograme necesare în vederea fabricării unei bombe atomice.

Turcia : Acţiuni paşnice ale susţinătorilor  lui Mohamed Morsi.

Mii de turci au manifestat duminică seara la Istanbul, la îndemnul unui partid islamist, pentru a-l susţine pe preşedintele egiptean destituit Mohamed Morsi, iar un oficial din cadrul mişcării Fraţii Musulmani a dat asigurări în timpul mitingului că "rezistenţa va continua".  "Poporul egiptean a ieşit în stradă cu milioanele (...) Acţiunile noastre sunt paşnice, dar vom continua să rezistăm, fără să ne supunem fără să ezităm", a declarat în faţa mulţimii Ibrahim Munir, secretarul general al organizaţiei internaţionale Fraţilor Musulmani. Susţinători ai lui Mohamed Morsi manifestează de două săptămâni, cerând ca primul preşedinte egiptean ales în mod democratic să revină în funcţie.
"Noi suntem pe deplin convinşi că la finele mişcării de rezistenţă, anume poporul, pacea şi libertatea vor fi cele ce vor învinge în Egipt", a adăugat Munir.
"Suntem convinşi pe deplin că, la finalul acestei mişcări de rezistenţă, vor învinge poporul, pacea şi libertatea în Egipt", a adăugat Munir, potrivit traducerii în turcă a declaraţiilor sale.
La Istanbul, manifestanţi reuniţi de către Partidul Fericirii (SP) au scandat sloganuri că "Suntem alături de tine, Morsi" şi "Suntem toţi musulmani, suntem toţi fraţi".

ŞTIRI METEO

MARŢI 16 IULIE  2013.

Vremea va fi răcoroasă. În sudul, sud-estul şi centrul ţării, precum şi în zonele de munte vremea va fi în general instabilă şi, mai ales ziua, temporar înnorările vor fi accentuate şi se vor semnala averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Izolat, îndeosebi la munte, cantităţile de apă vor fi mai însemnate şi vor fi condiţii de grindină. În restul teritoriului cerul va fi variabil, iar astfel de fenomene vor fi pe arii restrânse. Temperaturile maxime, în scădere faţă de intervalul precedent în regiunile din jumătatea sudică, vor fi cuprinse între 21 şi 28 de grade, iar cele minime în general între 10 şi 18 grade.Presiunea atmosferică va creşte uşor.

PERSONALITĂŢI

Rembrandt Harmenszoon van Rijn

Rembrandt Harmenszoon van Rijn (n. 15 iulie 1606, Leiden - d. 4 octombrie 1669, Amsterdam) a fost un pictor și gravor olandez din secolul al XVII-lea, considerat unul din cei mai mari pictori din istoria artei, celebru și pentru desenele și gravurile sale.
embrandt a fost fiul morarului Harmen Gerritzoon van Rijn și al Corneliei Willemsdochter van Zuitbroeck. Dintre toți frații săi, el este singurul care învață să scrie
Rembrandt părăsește Amsterdamul pentru a-și deschide la Leiden un atelier propriu. I se alătură Jan Lievens, un talentat pictor, și el elev al lui Lastman. În atelierul lor comun sunt atrași numeroși clienți, printre care și cunoscutul umanist Constantijn Huygens, secretarul personal al stathouder-ului Olandei, Henric Frederic de Orania. Probabil sub influența lui Huygens, care-i recunoscuse talentul, Rembrandt se hotărăște să se stabilească la Amsterdam, știind că marele oraș olandez este în măsură să ofere talentului său condițiile de care în Leiden nu ar fi putut beneficia.
În 1634 se căsătorește cu Saskia van Uylenburgh, verișoara negustorului de artă. Prin căsătorie, Rembrandt pătrunde în cercurile marei burghezii din Amsterdam, Saskia, fiică a primarului, îi aduce și o zestre de 40.000 de florini. Tânăra pereche se stabilește în cartierul elegant, cumpără o casă mare pe Breestraat, Rembrandt își instalează atelierul la etajul al doilea al noii lor case. Clădirea se află în vecinătatea cartierului evreiesc, într-o zonă a orașului Amsterdam pulsând de viață, ceea ce a influențat paleta de culori a maestrului. Soții Rembrandt sunt extrem de afectați de moartea primilor trei copii ai lor. În 1641 se naște Titus. Copilul se bucură de o bună sănătate, în schimb cea a Saskiei se deteriorează. Se îmbolnăvește de tuberculoză și moare la 14 iunie 1642. Între timp, Rembrandt care tocmai termină tabloul intitulat Rondul de noapte, ajunge în culmea gloriei. Succesele sale în pictură sunt întunecate însă de moartea femeii iubite, pe care a eternizat-o de atâtea ori în tablourile sale. Rămas văduv, Rembrandt angajează o educatoare pentru fiul său, Titus. În 1646, această sarcină va fi luată de Hendrickje Stoffels, care îndeplinește un rol dublu, acela de educatoare și de ibovnică. Pictorul este din nou foarte îndrăgostit, trăiesc ca soț și soție, dar nu se căsătoresc oficial. Justiția ecleziastică îi acuză de imoralitate, citându-i în proces. Încălcând normele legale în vigoare în Olanda secolului al XVII-lea, Hendrickje mai trăiește nouă ani alături de artistul tot mai bătrân și mai izolat de lume. Creditorii îl urmăresc tot mai insistent, relațiile artistului cu beneficiarii se deteriorează și ele. În 1656 Rembrandt este ruinat. Colecția sa de artă este scoasă la licitație și vândută, operele îi sunt împrăștiate. Cu toate acestea își continuă munca de creație. Din această ultimă perioadă datează Sindicii postăvarilor 1662, o serie de autoportrete, Logodnica evreică 1665. Hendickje moare în 1663. De acum încolo Titus se îngrijește de părintele său, dar și el moare în 1668, cu un an înainte de sfârșitul tatălui său.
Rembrandt se stinge din viață la 14 octombrie 1669 într-o casă mică din cartierul Rozengracht. Este înmormântat în Westerkerk, într-un mormânt nemarcat.

Costin D. Nenițescu

Costin D. Nenițescu (n. 15 iulie 1902, București; d. 29 iulie 1970, Bușteni), a fost un chimist român.A fost fiul lui Dimitrie S. Nenițescu, doctor în drept și științe politice, avocat, secretar general al Ministerului de Interne, director al Băncii Naționale Române, deputat, fruntaș al Partidului Conservator și ministru al Industriei și Comerțului (1910-1912).
După ce absolvă liceul în București, la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, începe în 1920 studiul chimiei la ETH - Zurich, fiind profund impresionat de cursurile lui Peter Debye și Hermann Staudinger. E fascinat de lucrările lui Hâns Fischer și se mută în 1922 în München unde își termină studiile în 1925 cu doctoratul condus de Hâns Fischer, mentorul său științific. În timpul pregătirii tezei de doctorat realizează, fară a colabora cu Fischer, o sinteză originală a indolului. Era unul din elevii preferați a lui Fischer.
La începutul carierei are o cameră de lucru de câțiva metri pătraţi, unde pornește cu entuziasm la crearea unui laborator. Se întoarce în țara, unde între anii 1925 și 1935 este profesor la Universitatea din București și predă cursurile de chimie organică și chimie generală. În 1928, la 26 de ani, publică prima ediție din cele două tratate, "Chimie organică" și "Chimie generală". Peste 40 de generații au învățat și încă învață după aceste cărți, acum singurele cărți de specialitate în limba română care se ridică la nivel occidental (nu s-a mai publicat nimic asemănător în ultimii 24 de ani). Tratatul de chimie organică a fost publicat în 8 ediții, prima având un singur volum, restul 2. Unele au fost traduse în limbi străine. Tratatele au fost publicate la Editura CFR-Oped și Editura Tehnică. Aceste lucrări ne arată forța de anticipare cu totul remarcabilă a autorului. A intuit una din cele mai importante direcții de dezvoltare a chimiei organice și a adus contribuții de bază. Două exemple ar fi chimia reacțiilor care decurg prin ioni de carboniu și problema ciclobutadienei. De asemenea a publicat "Manualul inginerului chimist" și manuale de liceu.
Este ales ca membru al Academiei Române și al altor academii din străinătate (Germania, Cehoslovacia, Ungaria și Polonia). Primește numeroase premii, dintre care medalia “A.W.von Hofmann“, una dintre cele mai prestigioase medalii științifice.
A fost membru corespondent al Academiei de Științe din România începând cu 21 decembrie 1935 și membru titular începând cu 20 decembrie 1936.
Rezultatele muncii lui Costin Nenițescu se văd în cele 262 de articole originale și 21 de brevete. În anii 1970 lucrările sale au numărat 1000 de citări. În ziua de azi Chemistry Citation Index numără mai mult de 20 de citări pe an. A fost pentru scurt timp decan al Facultății de Chimie Industrială din cadrul Politehnicii București. În onoarea maestrului, Facultatea de Chimie Industrială organizează în fiecare an Concursul Naţional de Chimie "C.D. Nenițescu".
Ca om, a fost o persoană deosebită. Deși părea aspru și sever, era generos și cu o inimă caldă. Îi plăceau munții, drumurile de munte abrupte și înguste, cum ar fi Caraimanul sau zona Bălea. Curajul era o caracteristică a sa. Politica nu se regăsea în preocupările sale. Nenițescu nu era în relații bune cu regimul comunist.

Jacques Derrida

Jacques Derrida (n.15 iulie 1930 – d.8 octombrie 2004) a fost un filosof francez născut în Algeria într-o familie de evrei. Este părintele deconstrucției. S-a născut în 1930 la El-Biar, în Algeria, unde face școala primară și liceul.  Într-o Algerie care depindea de regimul pro-nazist de la Vichy, și în care începând din 1940 evreii erau excluși din învățământ și din justiție, Derrida este exmatriculat de la liceul Ben Aknoun. Din 1942 învață la un liceu înființat de profesori evrei dați afară din învățământul de stat. Reîntors la Ben Aknoun, are o viață școlară dezordonată, gălăgioasă și îndreptată cu precădere spre activități sportive, din care nu lipsesc competițiile de tot felul. Marele filosof de mai târziu visa în acel moment să devină fotbalist profesionist. Bacalaureatul din 1947 este un eșec pentru Derrida. în același timp, el trăiește stări de tulburare, inadaptare și retragere, citind foarte mult (Jean-Jacques Rousseau, André Gâde, Friedrich Nietzsche, Albert Camus).
În perioada 1947-1948 participă la cursul de filosofie de la liceul Gauthier (Alger), unde este marcat profund de scrierile lui Bergson și Sartre. Din 1948 orientarea sa către filosofie este deja clară. Acum îl impresionează în mod deosebit Soeren Kierkegaard și Martin Heidegger. Anii 1952-1953 îl găsesc student la "École normale supérieure" din Paris, unde se împrietenește, printre alții, cu Bianco, Pierre Bourdieu, Serres. În 1943 îl cunoaște pe Michel Foucault.
În 1956 primește o bursă specială de auditor al cursurilor universității Harvard- perioadă în care îl citește pe Joyce. În iunie 1957 se căsătorește, la Boston, cu Marguerite Aucouturier, împreună cu care va avea doi copii. În timpul războiului din Algeria, Derrida predă limbile franceză și engleză tinerilor algerieni. Din 1960 se instalează cu familia la Nişa și apoi predă la Sorbona și la universitatea Johns Hopkins din Baltimore și la Universitatea Yale. Totodată, înființează împreună cu niște prieteni Asociația Jan-Hus, care sprijinea intelectualii cehi disidenți sau persecutați.
În 1983 este creat "Colegiul internațional de filosofie", al cărui prim director este chiar Derrida. Pe lângă aceste activități, el primește și un rol în filmul "Ghost Dance", alături de Pascale Ogier.
Dintre lucrările sale sunt de reținut cele trei lucrări publicate în 1967, la debutul său - L`ecriture et la différence (Scriitura și diferența), De la grammatologie (Despre gramatologie) și La Voix et le phénomène (Vocea și fenomenul). Lucrul despre care se vorbește mai puțin este însă preocuparea sa spre Marx, (cel puțin) din ultimul lui deceniu de viață, situându-se astfel printre puținii gânditori contemporani care n-au subscris la noul val de respingere în bloc a operei celui la care au făcut apel - mai mult sau mai puțin întemeiat - toate mișcările și statele comuniste:
"Că vor sau nu, că știu sau nu, toți oamenii de pe întreg pământul sunt astăzi, într-o anumită măsură, moștenitori ai lui Marx și ai marxismului...Nu există niciun precedent al unui astfel de eveniment. În întreaga istorie a omenirii...un astfel de eveniment (să repetăm: acela al unui discurs de formă filozofico-științifică care caută a se rupe de mit, de religie și de mistica naționalistă) deci acest eveniment s-a legat, pentru prima oară și în mod inseparabil, de niște forme mondiale de organizare socială (un partid cu vocație universală, o mișcare muncitorească, respectiv o confederație de state). Toate acestea propunând un nou concept de om, de societate, de economie, de națiune - și mai multe concepte privitoare la stat și la dispariția acestuia." ("Spectrele lui Marx", Editura Polirom 1999, pag. 143-144)

S -A ÎNTÂMPLAT ÎN  15 IULIE ...........

Evenimente

    1099: Ierusalimul este cucerit după lupte sângeroase în care cruciații sunt conduși de Godefroy de Bouillon.
    1497: A început construcția bisericii Curții domnești de la Piatra Neamț, ctitorie a lui Ștefan cel Mare, domnul Moldovei (1457-1504). Lucrările au fost finalizate la 11 noiembrie 1498.
    1799: Piatra din Rosetta este descoperită în orașul egiptean Rosetta, de căpitanul francez Pierre-François Bouchard.
    1858: Au fost tipărite în Moldova, primele mărci poștale. Acestea erau vestitele "Cap de bour" a căror primă emisiune cuprindea patru timbre.
    1888: A apărut ziarul Adevărul.
    1888: Stratovulcanul Muntele Bandai a erupt omorând aproximativ 500 de oameni, în prefectura Fukushima, Japonia.
    1922: A fost creat "Partidul Comunist Japonez".
    1936: A apărut, la București, săptămânalul "Cuget clar", revistă de direcție literară, artistică și culturală, sub conducerea lui Nicolae Iorga.
    1955: 18 laureați ai Premiului Nobel semnează o declarație împotriva armelor nucleare; mai târziu declarația a fost semnată de alți 34 laureați Nobel.
    1958: A apărut, la București, sub conducerea lui Mihai Beniuc, revista "Luceafărul", organ de presă al Uniunii Scriitorilor din România.
    1964: S-a înființat, la București, studioul cinematografic "Animafilm".
    1975: A avut loc primul zbor cosmic, cu primul echipaj Soiuz-Apollo din istoria cosmonauticii.
    2003: Ia naștere proiectul ro.wp, versiunea românească a proiectului Wikipedia.

S -a născut în............

    1606: Rembrandt van Rijn, pictor olandez (d. 1669)
    1820 (S.V.): Iosif Naniescu (Ioan Mihalache), mitropolit și cărturar român (d. 1902)
    1892: Walter Benjamin, scriitor și critic literar german (d. 1940)
    1902: Costin D. Nenițescu, chimist, academician (d. 1970)
    1912: Neculai Ghimpu, globtrotter român (d. 2006)
    1918: Bertram Neville Brockhouse, fizician canadian, laureat al Premiului Nobel (d. 2003)
    1919: Iris Murdoch, scriitoare britanică (d. 1999)
    1922: Leon Max Lederman, fizician american
    1930: Jacques Derrida, filosof francez, părintele deconstructivismului (d. 2004)
    1941: Attila Ágh, scriitor, politolog și filozof maghiar, unul din cei mai cunoscuți ideologi comuniști din a doua jumătate a secolului XX.

Decese 

    1274: Bonaventura, teolog și sfânt italian (n. 1221)
    1824: Radu Tempea, protopop al Brașovului, director al școlilor ortodoxe românești din Transilvania (n. 1768)
    1857: Carl Czerny, muzician, pedagog și pianist austriac (n. 1791)
    1904: Anton Cehov, dramaturg și prozator rus (n. 1860)
    1915: Raffaello Giovagnoli, scriitor italian (n. 1838)
    1919: Hermann Emil Fischer, chimist german, laureat al Premiului Nobel (n. 1852)
    1940: Pershing Wadlow Robert, american, deținătorul recordului mondial de cel mai înalt om din lume: 2,72 m. (n. 1918)
    1946: Dumitru Bagdasar, medic român (n. 1893)
    1967: Vladimir Frimu, pictor român (n. 1900)
    1997: Gianni Versace, designer italian de modă (n. 1946)

Sărbători

România -- Ziua mărcii poștale românești 
 

și să citească într-o școală latină; în 1620 se înscrie la universitatea din Leiden, dar rămâne acolo doar câteva luni, fiindcă vrea să devină pictor. Tânărul Rembrandt își începe studiile de pictură în atelierul lui Jacob van Swanenburgh .Timp de trei ani învață aici tehnica picturii. Pânzele lui - uneori copii ale lucrărilor altor maeștri - îi atestă deosebitul talent, ceea ce determină pe părinții săi să-l trimită în anul 1624 la Amsterdam, unde se perfecționează în atelierul lui Pieterzoon Lastman, care călătorise în Italia și era influențat de Michelangelo Merisi zis Caravaggio. Deși studiază la el numai șase luni, Rembrandt preia de la Lastman stilul narativ și modul de reprezentare a stărilor sufletești la figurile înfățișate. Însă înainte de orice, descoperă tehnica clarobscurului.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More