sâmbătă, 6 iulie 2013

Władysław Szpilman, pianist, compozitor, autor polonez ( 1911-2000/ 6 iulie ) The pianist film 2002






Bazat pe memoriile pianistului W. Szpillmann, Pianistul este povestea adevărată a unui strălucit pianist polonez, care, datorită originii sale evreieşti este forţat ca pe timpul ocupaţiei naziste a Poloniei să ducă o viaţă de fugar, pentru a scăpa de deportare.
Szpilmann reuşeşte să fugă din ghetoul din Varşovia şi îşi va petrece ani buni ascunzându-se printre ruinele oraşului. Salvarea îi vine de la un ofiţer german, care îl va ajuta să supravieţuiască.
Regia filmului online gratis subtitrat: Roman Polanski
In rolurile principale ale filmului online gratis subtitrat in limba romana The Pianist ii regasim pe: Adrien Brody
Durata filmului The Pianist online gratis: 150 minute

Aici puteți urmări filmul tradus in limba romana ( merita  văzut ) :


Wladyslaw Szpilman s-a nãscut în 1911 în Polonia, la Sosnowiec. Începe sã studieze pianul de foarte tânăr iar în 1931 pleacã la Berlin ca să-şi continue studiile la Academia de Muzicã. În aceastã perioadã compune numeroase piese pentru pian şi orchestrã, pian şi vioarã, dar şi mai multe cântece populare care îi vor aduce faimă în ţara sa natalã. Îşi câştigă rapid renumele de compozitor promiţător şi de virtuoz al pianului.
 În 1935 Szpilman este angajat la radioul de stat polonez din Varşovia. În septembrie 1939, el are 28 de ani când o bombã lansatã de un avion al armatei germane distruge emiţătorul radiodifuziunii naţionale exact când interpreta o nocturnã de Chopin.

Datoritã originii evreieşti, întreaga familie a lui Szpilman este evacuatã din apartament şi forţată sã intre în ghetoul din Varşovia, unde pianistul începe să-şi câştige existenta cântând în barurile unde se adunau colaboraţioniştii şi contrabandiştii.

Un asemenea colaboraţionist îl va ajuta pe Szpilman sã evadeze din trenul care îi ducea familia în lagãrele morţii. Datoritã unor cunoştinţe de dinainte de rãzboi, dar şi cu ajutorul surprinzãtor al unui ofiţer german, Szpilman reuşeşte sã supravieţuiască rãzboiului.
În urmãtorii şase ani, pianistul va trãi rãzboiul scăpând în mod miraculos de deportare şi de masacre cu ajutorul unui ofiţer german, Wilm Hosenfeld.

În 1946, Wladyslaw Szpilman publicã “Moartea Oraşului”, un volum de memorii în care îşi povesteşte incredibilul destin în mijlocul ororilor naziste.
Tonul detaşat şi autentic restituie viaţa ghetoului şi a celor care-l populau, cãlãi sau victime.
Cartea este interzisã de autorităţile comuniste.
În 1945, când radiodifuziunea începe din nou sã emitã, Wladyslaw Szpilman interpreteazã mai întâi finalul Nocturnei lui Chopin, întreruptã atât de brutal cu şase ani în urmã...

Wladyslaw Szpilman este numit apoi director muzical al staţiei radio, şi concerteazã prin Europa şi America. Formeazã un duo de pian împreunã cu Bronislav Gimple, formulã în care dã mai mult de 2500 de concerte în întreaga lume.
Wladyslaw Szpilman continuã sã compunã cântece care vor cunoaşte succesul şi care în prezent fac parte din patrimoniul cultural al Poloniei.
În anii ’50 compune şi cântece pentru copii care îi vor aduce Premiul Uniunii Compozitorilor din Polonia în 1955. Îşi va pune talentul de compozitor şi în slujba celor mici, dedicându-le balete şi piese devenite clasice. În 1961 fondeazã Festivalul internaţional al cântecului de la Sopot şi Uniunea compozitorilor de cântece populare din Polonia. În 1964 este ales membru al Academiei Compozitorilor din Polonia.
În 1998, fiul sãu, Andrzej Szpilman, descoperã manuscrisul memoriilor tatălui sãu, pe care le publicã în Germania.

Cartea cunoaşte imediat un mare succes înainte de a fi tradusã şi publicatã în ţări din toatã lumea. În Franţa, cartea a fost publicatã sub titlul “Pianistul”.
Roman Polanski îşi exprimã dorinţa de a ecraniza cartea, are douã întâlniri cu Szpilman, care a fost încântat cã un compatriot urma sã aducã pe marele ecran experienţa lui.
Wladyslaw Szpilman s-a stins din viaţa pe 6 iulie 2000, la vârsta de 88 de ani, dupã începerea filmãrilor.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More