sâmbătă, 27 iulie 2013

27 iulie 2013 by Viorica Crainic

Bine v - am regăsit!

"Poate că o minciună are şanse în prezent, dar în mod cert n-are nici un viitor." ( Ralph Waldo Emerson)

Mihai Răzvan Ungurenu : E nevoie ca vechea generaţie politică să se retragă.


Preşedintele Partidului Forţa Civică (PFC), Mihai Răzvan Ungureanu, a declarat, ieri, la Craiova :

"După 23 de ani de proastă administrare a României este momentul ca o veche generaţie politică să se retragă şi o nouă generaţie politică, mult mai conştientă, cu mult mai multă conştiinţa civică, mult mai bine aşezată în raţiunile propriului patriotism să-i ia locul. Mai credem că există un motiv pentru aceasta: ne-am cam săturat noi, membrii Partidului Forţa Civica şi alături de noi probabil câteva milioane bune de români să ni se tot spună că suntem o generaţie de sacrificiu. Generaţie de sacrificiu au fost bunicii noştri, generaţie de sacrificiu au fost părinţii noştri şi nouă ni s-a spus că suntem sacrificaţi şi sacrificabili, nu am mai vrea ca tocmai copiii şi nepoţii noştri să aparţină aceluiaşi nefericit traseu. Credem că este momentul să construim viitorul de care avem nevoie şi pe care îl aşteptăm de 23 de ani".
"Împreună cu PNŢCD am construit Alianţa "Dreptate şi Adevar" cu gândul că nu reprezintă un divertisment şi efectul ei nu se consumă anul acesta sau anul viitor. Este o alianţă de termen lung, este plămânul cu care vrem să câştigăm maratonul politic al dreptei în România. Alianţa DA este o alianţă deschisă, care construieşte, care oferă platforma pe orizontală, căreia se poate adăuga orice partid de centru-dreapta care împărtăşeşte viziunea noastră, platforma noastră aşa cum sunt ele specificate în protocolul alianţei. Este deschisă către societatea civilă, suntem pregătiţi să încheiem parteneriate cu diferite organisme reprezentative din punct de vedere profesional sau civic ale societăţii civile şi, de ademenea, suntem deschişi către orice contribuţie individuală", a spus Ungureanu

Partidului Mişcarea Populară :  Ruxandra Dragomir în funcţia de preşedinte interimar a Organizaţiei de Femei.

 "Astăzi, 26 iulie 2013, Comitetul Naţional de Iniţiativă a desemnat-o pe doamna Ruxandra Dragomir în funcţia de preşedinte interimar al Organizaţiei de Femei a Partidului Mişcarea Populară", anunţă un comunicat al formaţiunii.
Ruxandra Dragomir a câştigat nouă turnee de tenis la simplu în perioada 1990-2001, iar în 15 august 1997 ocupa locul 15 pe lista celor mai buni jucători de tenis la nivel mondial.
În perioada februarie 2009-2013, ea a fost preşedinte al Federaţiei Naţionale de Tenis din România.

Emil Boc: CSAT nu are nicio competenţă legală să aprobe contracte de privatizare.


Fostul premier Emil Boc a declarat, ieri, că premierul Victor Ponta "nu are curajul să îşi asume eşecul privatizării CFR Marfă şi inventează avize".
"Decizia politică de privatizare şi aprobarea contractului de privatizare sunt atribute exclusive ale Guvernului. CSAT nu are nicio competenţă legală să aprobe vreun contract de privatizare. CSAT avizează în prealabil, după decizia politică a Guvernului de privatizare, doar strategia de privatizare în domenii strategice, dar de derularea privatizării şi desemnarea câştigătorului licitaţiei răspunderea aparţine în exclusivitate Guvernului", a spus Boc.

Victor Ponta : Lăsaţi-l pe Băsescu, că e la plajă sau la Cireşica.

Întrebat, ieri, înainte de a porni pe traseul Raliului Sibiului, care sunt cele 3 contracte de privatizare despre care susţine că au fost avizate de către CSAT, Ponta a răspuns:
"Despre lucruri serioase, vorbim în locuri serioase, nu de pe plajă. Lăsaţi-l pe Băsescu, că e la plajă sau la Cireşica", a răspuns premierul, citat de coresponentul MEDIAFAX.
Când i s-a spus că preşedintele Traian Băsescu solicită lista cu cele 3 contracte de privatizare avizate de CSAT, Ponta a răspuns: "Nu mă interesează ce face domnul preşedinte pe plajă".
Jurnaliştii au insistat cu întrebări referitoare la cele 3 contracte de privatizare, dar premierul a răspuns: "Până luni, staţi liniştiţi. Sau mergeţi la plajă", adăugând că discuţiile se poartă "în locuri oficiale".
 "Dacă mă credeţi, bine, dacă nu ...despre lucruri serioase, de serviciu, vorbim la serviciu. Repet, din punctul meu de vedere, lucruri serioase nu se discută nici la raliu, nici pe plajă", a declarat premierul.

Kelemen Hunor : S -a  întâlnit cu premierul  Viktor Orban.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi premierul Ungariei, Viktor Orban, s-au întâlnit, vineri seară, la Băile Tuşnad şi au discutat despre problemele cu care se confruntă comunitatea maghiară din România.  "Am avut o întâlnire bilaterală, unde am discutat toate problemele care ne privesc pe noi şi problemele la care noi aşteptăm şi un sprijin politic, un sprijin moral din partea Guvernului ungar, din partea partidelor din coaliţia guvernamentală din Ungaria. Eu consider că a fost o discuţie constructivă şi sper, ştiu că aceste întâlniri vor continua" .(...) "Comunităţile maghiare se află în situaţii diferite şi se confruntă cu probleme diferite, dar în ceea ce priveşte provocările majore şi cele mai importante aşteptări, ele sunt legate de păstrarea identităţii, de păstrarea identităţii naţionale şi culturale şi, sigur, acele - dacă se poate spune - acele modalităţi prin care Guvernul Ungariei sprijină aceste comunităţi să rămână pe pământul natal şi să aibă posibilitatea de a dezvolta, acolo, viaţa comunităţii (maghiare - n.r.) în ţările respective". (...)"Noi considerăm că, din punctul nostru de vedere şi în ceea ce priveşte interesul comunităţii maghiare, este important ca între România şi Ungaria relaţiile bilaterale să fie normale, să fie constructive şi să ne gândim în fiecare moment că avem şi interese, foarte multe interese comune în Uniunea Europeană, în regiunea noastră, în estul şi centrul Europei şi, din acest punct de vedere, UDMR, ca o forţă legitimă a maghiarilor din România, trebuie să fie şi poate să fie o punte între România şi Ungaria, între cele două guverne, fiecare cu majoritate substanţială în ţara respectivă", a declarat Kelemen Hunor.
Premierul Ungariei, Viktor Orban, nu a dat declaraţii de presă şi nici nu a acceptat prezenţa jurnaliştilor în apropierea hotelului unde a avut loc întâlnirea.
Premierul Ungariei, Viktor Orban va fi prezent, astăzi, la lucrările Universităţii de Vară "Tusvanyos", de la Băile Tuşnad, urmând să participe la forumul cu tema "Timpul nostru", la care vor lua parte şi secretarul de stat în Ministerul de Externe al Ungariei, Nemeth Zsolt, şi europarlamentarul Tokes Laszlo.

Maria Grapini : N-am putut să plătesc nimic până acum.

Ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism, Maria Grapini, a vizitat, vineri, pârtia de schi de la Câmpulung Moldovenesc pentru a vedea care este stadiul lucrărilor, a afla care este impactul economic al obiectivului în zonă şi a evalua posibilitatea de susţinere la finanţare pentru finalizarea investiţiei.
"N-am putut să plătesc nimic până acum. Am centralizat toate lucrările în turism începute, le-am ordonat în funcţie de stadiul de execuţie a lucrării şi a valorii de plată necesare pentru finalizare. Dacă vom primi bani la rectificare, dar din păcate nu ne aşteptăm la foarte mulţi bani sau poate chiar deloc", a spus Grapini, adăugând că va prima impactul economic în zonă.
"Aceste investiţii au fost pornite de primării. Sunt contracte şi facturi neplătite între constructori şi primării. Investiţiile trec în administrare locală, nu sunt ale ministerului. A fost un contract care a indus în eroare foarte mulţi primari, şi aici văd eu imoralitatea fostului guvern, pentru că a lăsat toată lumea să facă licitaţii pe lucrări foarte mari şi le-a scris un contract cadru prin care se vor finanţa funcţie de alocarea bugetară, ceea ce nu-i acoperă acum pe săracii primari şi sunt ameninţaţi cu insolvenţa de firmele de construcţii. Mă doare sufletul că aceste firme de construcţii pun în pericol nişte locuri de muncă, nişte firme care au subcontractat. Aş vrea să le rezolv, dar a fost şi fără cap să avem 147 de kilometri de pârtie împărţite în 127 de pârtii. Derdeluşuri, nu pârtii (...) Noi, Guvernul, suntem într-o dificultate că trebuie să închidem toate aceste şantiere la care nu a fost asigurată resursa", a afirmat Maria Grapini.

Ministrul Grapini a declarat presei că susţine proiectul privind construirea unui parc de aventuri în comună suceveană Păltinoasa. Iniţiativa înfiinţării "Safari Park Adventure Bucovina" aparţine preşedintelui filialei PSD şi al Consiliului Judeţean Suceava, Ioan Cătălin Nechifor. Potrivit acestuia, parcul de aventuri ar urma să fie amenajat pe un teren de 96 de hectare, unde a funcţionat fosta unitate militară din Păltinoasa, în prezent fiind în proprietatea CJ Suceava.
Maria Grapini a declarat la Păltinoasa că va promova proiectul la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, finanţarea, în opinia ei, putând fi asigurată din fonduri europene, din fonduri guvernamentale, dar şi prin parteneriat public-privat.
Preşedintele CJ Suceava a apreciat că investiţia ar putea ajunge la aproximativ 20 - 30 milioane de euro şi crede că parteneriatul public-privat ar fi cea mai fezabilă variată. Ioan Cătălin Nechifor susţine că o astfel de investiţie ar conduce la creşterea numărului de turişti care vor veni în judeţ, dar şi a duratei medii de şedere a acestora, care la acest moment este de aproximativ două zile.

Titus Corlăţean : A primit în audienţă pe ambasadorul Marocului la Bucureşti, Faouz Achchabi.

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, l-a primit vineri în audienţă pe ambasadorul Marocului la Bucureşti, Faouz Achchabi, prilej cu care a exprimat interesul părţii române pentru realizarea vizitei în România a Majestăţii Sale Regele Mohammed VI, precum şi pentru cea a primului ministru al Regatului Măroc, informează MAE.
"Întâlnirea a prilejuit evocarea calităţii foarte bune a relaţiilor bilaterale, pusă în evidenţă şi cu prilejul recentelor convorbiri avute la Rabat de şeful diplomaţiei române cu înalţi demnitari marocani, pe parcursul vizitei realizate în Regatul Măroc între 7-8 iunie 2013. Ministrul Corlăţean a exprimat interesul părţii române pentru realizarea vizitei în România a Majestăţii Sale Regele Mohammed VI, precum şi pentru cea a primului ministru al Regatului Măroc", relatează MAE.
Şeful diplomaţiei române a exprimat convingerea că dialogul cu omologul său marocan va fi continuat cu prilejul viitoarei vizite a acestuia la Bucureşti, posibil în cursul acestui an.
De asemenea, a fost salutat cursul constant ascendent înregistrat în ultimii ani în domeniul cooperării economice şi al schimburilor comerciale, al căror volum de aproximativ 490 milioane USD, înregistrat în anul 2012, de zece ori mai mare decât în 2004, plasează Marocul printre primii trei parteneri comerciali ai României din Africa şi Orientul Mijlociu.

Relu Fenechiu : Am noroc că am colegi la partid.

Relu Fenechiu a declarat vineri pentru corespondentul MEDIAFAX că nu se pune problema să demisioneze de la şefia filialei Iaşi a PNL sau să se autosuspende, în condiţiile în care a fost condamnat la prima instanţă a ICCJ la cinci ani de închisoare.

"Am noroc că am colegi la partid, şi nu reprezentanţi ai unor instituţii", a spus Fenechiu.
Liderul PNL Iaşi a mai afirmat că "ar trebui să nu spere duşmanii" că va renunţa la conducerea filialei judeţene a liberalilor.
Surse din PNL Iaşi susţin că, în luna august, va fi convocată Delegaţia Permanentă a organizaţiei şi că cel mai probabil Relu Fenechiu va primi votul de încredere al membrilor acestui for.
În 17 iulie, membrii Biroului Politic Teritorial al PNL Iaşi au anunţat, într-un comunicat, că "întreaga organizaţie judeţeană a Partidului Naţional Liberal Iaşi îşi exprimă în mod public sprijinul ferm pentru Relu Fenechiu".

Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli : Este nemulţumită de preţurile de achiziţie a produselor agricole.

Într-o scrisoare adresată ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, premierului Victor Ponta şi preşedintelui Traian Băsescu, LAPAR semnalează că producătorii agricoli vin după un an greu, în are seceta i-a decapitalizat, iar în 2013, când situaţia producţiilor este ceva mai bună, preţurile practicate pe piaţă acoperă cheltuielile de producţie în proporţie de 70-80%, angrosiştii profitând de faptul că producătorii agricoli nu au spaţii de depozitare sau sunt decapitalizaţi.
"Aşadar, vă rugăm ca Guvernul României să intervină pe piaţă, după modelul celorlalte state europene, atunci când angrosiştii deţin monopolul în achiziţia de produse agricole", se spune în scrisoare.

CNADNR :  Va plăti 765 milioane lei, fără TVA, pentru deszăpeziri în intervalul 2013-2015.

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale vrea să contracteze lucrări de întreţinere pe timp de iarnă a drumurilor din administrarea celor şapte direcţii regionale, în intervalul 2013-2015, contractele având o valoare estimată totală de 765,1 milioane lei, fără TVA.  Compania vizează încheierea a şapte acorduri-cadru, cu valori estimate de 109 milioane lei, în cazul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Iaşi, 104,9 milioane lei (DRDP Constanţa), 61,9 milioane lei (DRDP Craiova), 95,9 milioane lei (DRDP Braşov), 106,1 milioane lei (DRDP Cluj), 148,5 milioane lei (DRDP Bucureşti) şi 138,8 milioane lei (DRDP Timişoara). Sumele nu includ TVA. Acordurile cuprind între 5 şi 10 loturi, iar lucrările vor avea o durată de 20 de luni de la data atribuirii. Proiectele vor fi finanţate de la bugetul de stat şi din venituri proprii. Contractele vor fi atribuite prin licitaţie deschisă, pentru preţul cel mai scăzut.
Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare a fost stabilit pentru 9 septembrie.

ANRP:  Au fost  emise şase decizii de compensare prin puncte.

Potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor remis vineri AGERPRES, în cazul celor patru dosare constituite în baza Legii nr. 10/2001 pentru care s-au acordat decizii de compensare existau hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile în care Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor fusese obligată să evalueze dosarul.
Comisia a analizat în şedinţa de joi 101 dosare şi a aprobat emiterea următoarelor decizii: decizie de compensare prin 13.453 puncte, decizie de compensare prin 4.752 puncte, decizie de compensare prin 1.363.178 puncte, decizie de compensare prin 1.038.898 puncte, decizie de compensare prin 99.954 puncte, decizie de compensare prin 328.250 puncte, se arată în comunicat.
Potrivit sursei citate, Comisia Naţională a continuat discuţiile asupra unor dosare aprobate în şedinţe anterioare ale Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor (CCSD) şi pentru care nu s-a emis până în prezent titlu de despăgubire. În consecinţă, Comisia Naţională a luat act că trebuie emise şase titluri de despăgubire astfel: titlu de despăgubire în valoare de 83.059 lei, titlu de despăgubire în valoare de 3.656 lei, titlu de despăgubire în valoare de 119.327 lei, titlu de despăgubire în valoare de 155.372 lei, titlu de despăgubire în valoare de 104.709 lei, titlu de despăgubire în valoare de 241.136 lei. Lista dosarelor pentru care s-au acordat decizii de compensare şi s-au emis titluri de despăgubire a fost publicată pe site-ul ANRP.

CE : A aprobat un proiect  de tratare a apelor uzate din jurul Bucureştiului.

Comisia Europeană (CE) a aprobat ieri, o investiţie de 130 de milioane de euro din Fondul de coeziune pentru un proiect de tratare a apelor uzate din jurul Bucureştiului, informează un comunicat al executivului european, dat publicităţii la Bruxelles.
"Investiţia va îmbunătăţi semnificativ calitatea vieţii a peste 2 milioane de locuitori din jurul Bucureştiului. Va îmbunătăţi calitatea apei râului Dâmboviţa, fapt care va fi benefic şi pentru sănătatea populaţiei. De asemenea, va creşte atractivitatea economică a zonei pentru afaceri şi companii" a declarat comisarul european pentru politică regională, Johannes Hahn.
Proiectul constă în investiţii în infrastructura pentru apele uzate din Bucureşti şi 11 dintre zonele învecinate capitalei din judeţul Ilfov şi include reabilitarea şi extinderea sistemelor de colectare şi tratare a apelor uzate, asigurând astfel tratarea eficientă a apelor uzate înainte de vărsarea în alte surse de apă. Conform CE, proiectul ar urma să asigure şi un nivel de calitate a apei râului Dâmboviţa care va corespunde obiectivelor prevăzute în planul de management aferent.
UE, prin intermediul Fondului de Coeziune, va finanţa proiectul cu 130 de milioane de euro. Investiţia face parte din Programul Operaţional Sectorial Mediu şi costul total al proiectului pentru cele două faze de execuţie se ridică la 416,5 milioane de euro.

Egipt : Manifestaţii masive soldate cu zeci de morţi.

Egiptenii au manifestat în număr mare vineri la Cairo şi în întreaga ţară la apelul susţinătorilor şi a adversarilor preşedintelui islamist înlăturat de la putere, Mohamed Morsi, demonstraţii care s-au soldat în urma ciocnirilor violente cu cel puţin 31 de persoane ucise la Cairo şi şapte la Alexandria (nord) , informează astăzi, Reuters şi AFP. Ministrul de interne egiptean, Mohamed Ibrahim, a anunţat că se va pune capăt demonstraţiilor susţinătorilor preşedintelui demis Morsi 'în cadrul legii', într-un interviu televizat difuzat azi dimineaţă. Justiţia a dispus arestarea preventivă a lui Mohamed Morsi, deja reţinut într-un loc secret de armată după înlăturarea sa la 3 iulie, pentru presupusa complicitate la operaţiunile sângeroase împotriva forţelor de securitate în timpul revoltei împotriva fostului preşedinte Hosni Mubarak în 2011, imputate mişcării Hamas.
Autorităţile au intensificat securitatea în întreaga ţară pentru aceste zile cu risc ridicat în care cele două tabere intenţionează să-şi confrunte forţele, în condiţiile în care violenţele legate de tulburările politice au făcut peste 200 de morţi într-o singură lună în Egipt.
Şapte persoane au fost ucise şi alte 194 rănite vineri în timpul ciocnirilor de la Alexandria, al doilea oraş ca mărime din Egipt, au anunţat serviciile de securitate.
De asemenea, gruparea Fraţii Musulmani a anunţat că cel puţin 31 de persoane au fost ucise, când forţele de securitate i-au atacat la Cairo pe susţinătorii lui Mohamed Morsi. Alte 175 de persoane au fost rănite cu focuri de armă, a afirmat un purtător de cuvânt al grupării.

Franţa şi Germania : Au propuneri pentru a întări cooperarea militară în cadrul UE.

Într-o scrisoare comună, miniştrii francez şi german de externe, Laurent Fabius şi Guido Westerwelle, şi omologii lor de la apărare, Jean-Yves Le Drian şi Thomas de Maiziere, apreciază că Europa este chemată să-şi asume un rol crescut în materie de pace şi securitate. 'Într-o lume care se schimbă, cu noi centre de putere şi ameninţări asimetrice crescute ca securitatea cibernetică sau terorismul, Europa este chemată să-şi asume o mai mare responsabilitate', au scris responsabilii francezi şi germani în scrisoarea disponibilă în limba engleză.
'Noi trebuie să găsim soluţii inovatoare pentru a scoate maximum din resursele noastre limitate, întărind UE şi politica sa comună de securitate şi apărare', se arată în documentul citat.
Cele două ţări au prezentat aproximativ 15 propuneri comune şefului diplomaţiei europene destinate să amelioreze forţa de atac europeană în caz de criză. Oficialii europeni apreciază că batalioanele europene, formate din unităţi militare multistate, pot avea un rol important în soluţionarea rapidă a crizelor, dar statele membre trebuie să-şi amelioreze 'disponibilitatea, interoperabilitatea şi eficacitatea operaţională'.

SUA :  Vor fi  returnate  mii de obiecte arheologice furate din Irak.

Statele Unite vor înapoia Irakului aproape 10.000 de obiecte arheologice, dintre care unele au fost furate de la Muzeul Naţional din Bagdad la căderea regimului lui Saddam Hussein în 2003, a precizat vineri o sursă oficială irakiană, transmite AFP.
Acordul care urmează a fi semnat prevede returnarea, într-un an, a diferite obiecte, după ce Universitatea Cornell din statul New York le va identifica, iar informaţiile vor fi trimise unei bănci de date digitale, potrivit lui Bahaa al-Mayahi, consilier la Ministerul Culturii.
"Mai rămân câteva detalii de pus la punct, însă acordul ar putea fi semnat în orice moment, după care transferul miilor de obiecte va putea începe", a declarat el pentru AFP.
"Am convenit să nu abordăm chestiunea privind felul în care aceste obiecte au ajuns în SUA", a adăugat el. Mii de soldaţi americani au fost desfăşuraţi în Irak între 2003 şi 2011.
Statele Unite au înapoiat deja în ultimii ani peste 1.500 de piese arheologice irakiene, a precizat el. Printre acestea se numără comori arheologice de origine babiloniană, sumeriană şi akkadiană.
Potrivit lui Bahaa al-Mayahi, Muzeul Naţional din Bagdad a recuperat circa 4.000 din cele 15.000 de piese furate. În total, autorităţile au regăsit deja circa 130.000 de piese date dispărute în întreaga ţară.
Însă numeroasele piese care încă lipsesc "ar permite deschiderea a circa zece muzee în întreaga lume", a estimat oficialul.

Peninsula Coreea: Astăzi se împlinesc 60 de ani de la încheierea războiului.

Unii americani numesc războiul din Coreea drept 'Războiul Uitat', un conflict din anii 1950 şi atât de dureros că până şi supravieţuitorii au încercat să-şi şteargă din memorie amintirile legate de acea perioadă, relatează vineri Associated Press.
Nord-coreenii, totuşi, nu au uitat. La 60 de ani de la încheierea războiului din Peninsula Coreea, ţara marchează sâmbătă evenimentul cu ample manifestaţii, sărbătoare pe care nord-coreenii o numesc Ziua Victoriei - deşi cele două părţi au semnat doar un armistiţiu şi nu au negociat încă un tratat de pace. Semne şi pancarte pe care se află înscris Victorie au fost amplasate pe străzile din Phenian, capitala Coreii de Nord. Evenimentele urmează să culmineze cu o paradă militară uriaşă şi cu focuri de artificii, acestea fiind una dintre cele mai mari extravaganţe din această ţară săracă de când liderul nord-coreean Kim Jong Un a preluat puterea, la sfârşitul anului 2011. La graniţă, în Panmunjom, războiul nu s-a încheiat niciodată. Ambele părţi ale Zonei Demilitarizate sunt foarte bine păzite, aceasta fiind cea mai fortificată zonă de graniţă din lume, care separă numeroase familii coreene, surori, fraţi, taţi şi mame, de o parte şi de cealaltă. Nord-coreenii consideră prezenţa celor 28.500 de militari americani în Coreea de Sud drept o ocupaţie continuă. Întrucâtva, războiul este purtat astăzi în afara limitelor armistiţiului, semnat în urmă cu 60 de ani.
Graniţa maritimă disputată în largul coastei de vest a celor două Corei este un punct fierbinte unde au loc ciocniri. În 2010, un vas de război sud-coreean a explodat, incidentul soldându-se cu moartea a 46 de marinari; Seulul a spus atunci că explozia a fost provocată de o torpilă nord-coreeană. Tot în 2010, un atac lansat de artileria nord-coreeană în apropierea unei insule sud-coreene s-a soldat cu patru morţi, între care doi civili.

ŞTIRI METEO

DUMINICĂ  28 IULIE  2013

Vremea va fi călduroasă, caniculara după-amiază în Oltenia, Banat, Crisana, local în Muntenia şi sud-vestul Transilvaniei, zone unde şi indicele temperatura umezeala va atinge şi depăşi uşor pragul de 80 al disconfortului termic. Temperaturile maxime vor fi cuprinse, în general, între 29 şi 36 de grade, cu cele mai ridicate valori în regiunile sud-vestice. Cerul va fi variabil spre mai mult senin, cu unele înnorări după-amiază în zona Carpaţilor Orientali, unde izolat vor fi averse şi descărcări electrice. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperaturile minime vor fi cuprinse între 10 grade în depresiunile din estul Transilvaniei şi 23...24 de grade în Dealurile de Vest. La mare, vremea va fi în general frumoasa şi caldă. Cerul va fi variabil mai mult senin dimineaţa şi noaptea. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 27 şi 30 de grade, iar cele minime între 20 şi 23 de grade. Temperatura apei mării va fi cuprinsă între 23 şi 24 de grade. La munte, cerul va fi variabil la senin, exceptând zona Carpaţilor Orientali, unde după-amiaza, izolat se vor semnala averse şi descărcări electrice. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura aerului va marca o uşoară creştere.

PERSONALITĂŢI

Johann Bernoulli

Johann Bernoulli (n. 27 iulie 1667 – d. 1 ianuarie 1748), cunoscut și că Jean ori John, a fost unul din proeminenții matematicieni elvețieni din familia Bernoulli. A fost fratele mai mic al lui Jakob Bernoulli și tatăl lui Daniel Bernoulli, Johann II Bernoulli și Nicolaus II Bernoulli.
Este cunoscut pentru contribuțiile sale la dezvoltarea calculului infinitezimal. A fost membru de onoare al Academiei de Științe din Sankt Petersburg, profesor la Universitatea din Groningen, apoi în 1705 a succedat pe fratele său, Jakob Bernoulli, la Universitatea din Basel, unde a avut ca studenți pe Leonhard Euler și Alexis-Claude Clairaut.
Johann Bernoulli a fost preocupat în special de teoria ecuațiilor diferențiale (care ulterior vor fi numite de tip Bernoulli), a contribuit la răspândirea calculului diferențial și integral și a introdus metoda de integrare a fracțiilor raționale.  A inițiat cercetări care au condus la apariția calculului variațional. A dat o largă utilizare factorului integrant, s-a ocupat de funcțiile exponențiale simple și iterante.
În mecanică și fizică, a formulat corect principiul deplasărilor virtuale, a susținut principiul conservării forțelor vii. În astronomie a elaborat o teorie despre maree.

Loránd Eötvös

Baronul Loránd Eötvös de Vásárosnamény (n. 27 iulie 1848 - d. 8 aprilie 1919) a fost un fizician maghiar, cunoscut pentru studiile sale în domeniul gravitației (a efectuat așa-numitul experiment Eötvös) și legate de dependența de temperatură a tensiunii superficiale.
Loránd Eötvös (Baron) a fost fiul scriitorului maghiar bine-cunoscut, politolog și politician, Eötvös József. El a început studiile la Şcoala de Gramatică Piarist din Pesta, apoi a studiat matematica și fizica la Universitatea din Heidelberg, avându -i ca profesori pe Gustav Kirchhoff, Robert Bunsen și Hermann Helmholtz.  În 1870 şi -a luat doctoratul, cu o teză care a studiat  mișcarea relativă a unei surse de lumină, care a fost unul dintre primii pași spre teoria relativității .. La interesat şi fenomenul de capilaritate în domeniul fizicii experimentale, și într-un timp scurt, el a stabilit relația, numită mai târziu, "regula Eötvös", între tensiunea de suprafaţă, volumul molecular de lichide și de temperatură. Ca urmare a acestei a început să efectueze cercetări metodologice în fenomenul de greutate.Experimentul Eötvös a fost un experiment fizic celebru care a măsurat corelarea dintre masa gravitațională și masa inerțială, demonstrând că acestea erau identice, un lucru bănuit până atunci, dar nedemonstrat cu aceeași acuratețe. Primele experimente au fost făcute de Isaac Newton, și îmbunătățite de Friedrich Wilhelm Bessel. Un experiment mult mai exact folosind o balanță de torsiune a fost efectuat de Loránd Eötvös începând cu 1885, cu îmbunătățiri ulterioare între 1906 și 1909, urmat apoi de experimente mult mai precise efectuate de echipa sa, experimente care au demonstrat toate echivalența masei. De asemenea, aceste experimente au dus la înțelegerea modernă a principiului echivalenței din cadrul relativității generale, care afirmă că masele gravitațională și inerțială sunt aceleași. Aparatul primului experiment al lui Eötvös a constat din două mase atașate la capetele unei tije, atârnată de un fir. O oglindă atașată tijei, sau fibrei, reflecta lumină într-un telescop mic. Cele mai mici schimbări în rotația tijei determina raza de lumină să fie deviate, care apoi ar putea cauza o schimbare perceptibilă la telescop. Două forțe primare (în afara tensiunii neglijabile a firului), văzute din cadrul referențial al Pământului (laboratorului) acționează aici: gravitația și forța centrifugă, cauzată de mișcarea de rotația a Pământului (cadru de referință ne-inerțial). Gravitația a fost calculată folosind legea atracției universale a lui Newton, care depinde de masa gravitațională. Forța centrifugă a fost calculată din legile lui Newton ale mișcării, depinzând de masa inerțială. Experimentul a fost aranjat astfel încât dacă cele două tipuri de masă ar fi diferite, cele două forțe ar acționa în mod diferit asupra corpurilor, iar tija s-ar fi rotit în timp. Asupra unei mase care atârna de un fir staționar în cadrul terestru, tensiunea firului împreună cu forța centrifugă (mai mică) și greutatea se anulau reciproc, în timp ce, văzut dintr-un cadru ne-rotator, suma tensiunii și greutății acționau ca o forță centripetă pentru a roti obiectul atârnat de-a lung cu pământul. Pentru ca tija să fie în repaus în cadrul laboratorului, forțele de reacție pe tijă a tensiunilor care acționează asupra fiecărui corp trebuie să creeze un moment al forțelor nul (singurul grad de libertate este cel al rotației în plan orizontal). Presupunând că sistemul a fost constant în stare de repaus - aceasta însemnând echilibru mecanic (forțele și momentele rezultate nule) - cu cele două corpuri agățate de asemenea în repaus, dar cu forțe centrifuge diferite asupra lor și creând prin urmare momente diferite pe tijă prin forțele de reacțiune a tensiunilor, tija s-ar roti în mod spontan, în contradicție cu presupunerea noastră că sistemul este în repaus. Deci, sistemul nu poate exista în această stare; orice diferență între forțele centrifuge asupra celor două corpuri va stabili tija în rotație.

El a construit un nou instrument, balanța de torsiune (sau Eötvös pendelum) pentru investigații gravitionale care îndeplinesc cerințele procedurilor de măsurare. Prima versiune a dispozitivului a fost finalizată în 1891. A început să studieze structura micro-geografică (schimbări în diferite locații) a câmpului gravitațional al Pământului, cu utilizarea de echilibrul torsiune.  Această procedură a fost folosită de geofizica aplicată exact la momentul potrivit, pentru că la acel moment, a crescut foarte mult interesul pentru petrolul brut și a gazele naturale. Din 1871 a predat fizica teoretică la Universitatea de Stiinte- Budapesta, în1873 a fost membru corespondent al Academiei de Științe a Ungariei, între1894 și 1895 a ocupat un post guvernamental în calitate de ministru de religie și educație iar în 1895  a înființat Colegiul Eötvös în memoria tatălui său.
Reprezentanți ai lumii științifice internaționale îl privesc chiar și astăzi ca maestru al fizicii clasice. În 1909 a primit premiul Benecke în Göttinga pentru măsurătorile sale gravitaționale. Doi ani mai târziu Academia Regală de Științe, Universitatea Jagello din Cracovia și Royal University -Norvegia i -au conferit titlul de doctor onorific.

Friedrich Ernst Dorn

Friedrich Ernst Dorn (n. 27 iulie 1848 în Guttstadt, Prusia (azi Warmia din Polonia)- d.16 decembrie 1916, Halle , provincia din Saxonia ) a fost un fizician german,  a fost primul care a descoperit  o substanță radioactivă numită radon, emisă de radiu. Dorn a numit produsul gazos radioactiv de la radiu pur și simplu "emanație", dar în 1904 Rutherford a introdus numele "emanație radiu", pentru același material. Ramsay mai târziu a sugerat "Niton", de la cuvântul latin "nitens" înseamnă "strălucitor".  În 1923, numele a fost schimbat din nou, de data aceasta la radon de un organism internațional al oamenilor de știință.
În 1885 a predat  la Universitatea din Halle iar din 1895 a fost numit director la Institutul de Fizică.

Bourvil

Bourvil (numele real André Robert Raimbourg) (n. 27 iulie 1917 în Prétot-Vicquemare, departamentul Seine-Maritime – d. 23 septembrie 1970 în Paris) a fost unul din marii actori și cântăreți francezi. Actorul şi cântăreţul francez Bourvil s-a născut la 27 iulie 1917, în Prétot-Vicquemare, departamentul Seine-Maritime, Franţa. Numele său real era André-Zacharie Raimbourg-Ménart.
Tatăl său a murit în primul război mondial, avea un frate mai mare, René, şi mama sa a plecat în Normandia, s-a recăsătorit cu Louis Ménart, în localitatea Bourvil, de la care actorul şi-a luat numele de scenă. A avut încă 3 fraţi din a doua căsătorie a mamei sale.
De mic cânta la muzicuţa şi acordeon, la 15 ani renunţa la şcoală şi se angajă într-o patiserie.A plecat apoi la Rouen şi a fost brutar. După ce l-a văzut într-un spectacol pe Fernandel, a decis să devină actor. În 1937 se înrola într-un regiment de infanterie şi îşi distra colegii. Când a început al doilea război mondial, Bourvil a fost trimis pe front, în 1940 era lăsat la vatră şi îl întâlnea pe Etienne Lorin, care i-a devenit cel mai bun prieten şi textier al multor piese. Au creat împreună personajul comic Andrel. Întors la Paris, a cântat din nou în cabarete, în 1942 schimbă numele Andrel în Bourvil, în 1934 s-a căsătorit cu Jeanne Lefrique şi s-a stabilit la Vincennes. În 1944, Bourvil a fost angajat Michel Fortin să îl înlocuiască pe actorul de comedie Paulin şi a creat un personaj îndrăgit de publicul francez, un ţăran şiret, în aparenţă naiv. A compus melodia Leş crayons, care îl va face celebru.
În 1945 juca în primul film de cinema, La ferme du pendu, apoi în filmul Pas şi bęte, regizat de André Berthomieu.
A avut succes cu spectacole muzicale, a înregistrat zeci de piese, a cântat în operete. Se păstrează circa 300 de cântece ale sale, cele mai cunoscute sunt: La Tendresse, Salade de fruits, Leş crayons, La Tactique du gendarme, Ballade irlandaise, Un clair de lune ŕ Maubeuge, Petit bal perdu.


A jucat alături de Louis de Funčs în celebrul film La Grande Vadrouille (1966).
În 1968, Bourvil era diagnosticat cu o boală osoasă dar şi-a continuat cariera. A murit la 23 septembrie 1970, în Paris.

S -A ÎNTÂMPLAT ÎN 27 IULIE ...............

Evenimente

    1865: România a aderat la Convenția telegrafică internațională de la Paris, semnată la 17 mai 1865 (27 iulie/8 august).
    1921: Cercetătorii de la Universitatea din Toronto conduși de biochimistul Frederick Banting anunță descoperirea insulinei.
    1922: Înființarea Uniunii Internaționale de Geografie.
    1930: România a concesionat serviciul național de telefoane companiei americane „Internaţional Telephone and Telegraph Corp."
    1940: Bugs Bunny a debutat pe micile ecrane, în desenul animat A Wild Hâre.
    1956: România devine membru al Organizaţiei Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), fondată în 1945.
    1968: Pink Floyd lansează în SUA albumul A Saucerful of Secrets.
    1974: Afacerea Watergate: Camera Reprezentanților a SUA decide punerea sub acuzare a președintelui Nixon.
    1990: Parlamentul României a hotărât ca 1 decembrie să devină sărbătoare națională.
    1996: O bombă a explodat la Jocurile Olimpice de la Atlanta (SUA); doi morți și 111 răniți.

S -a născut în............

    1667: Johann Bernoulli, matematician elvețian (d. 1748)
    1824: Alexandre Dumas–fiul, scriitor francez (d. 1895)
    1835: Giosuè Carducci, poet, prozator și eseist italian, laureat al Premiului Nobel (d. 1907)
    1848: Loránd Eötvös, fizician maghiar (d. 1919)
    1848: Friedrich Ernst Dorn, fizician german (d. 1916)
    1867: Enrique Grenados, pianist, compozitor și dirijor spaniol (d. 1916)
    1917: Bourvil (Andre Rainbourg), actor francez (d. 1970)
    1921: Eugen Coșeriu, lingvist român, stabilit în Germania (d. 2002)
    1930: Gheorghe Scripcă, scriitor român (d. 2001)
    1940: Pană Bausch, balerină și coregrafă germană (d. 2009)
    1946: Alexandru Tocilescu, regizor român de teatru (d. 2011)
    1974: Mihai Vieru, poet român

Decese 

1759: Pierre Louis Maupertuis, matematician francez (n. 1698)
1841: Mihail Lermontov, poet, prozator și dramaturg rus (n. 1814)
1844: John Dalton, fizician și chimist englez (n. 1766)
1917: Emil Theodor Kocher, chirurg elvețian, laureat al Premiului Nobel (n. 1841)
1924: Ferruccio Busoni, compozitor, pianist, teoretician și pedagog italian (n. 1866)
1946: Gertrude Stein, scriitoare americană (n. 1874)
1962: Ion Țuculescu, pictor român (n. 1910)
1962: Richard Aldington, scriitor englez (n. 1892)
1966: Ion Mușlea, etnolog român (n. 1899)
1970: Antonio de Oliveira Salazar, politician portughez (n. 1889)
1983: Teodor Balș, poet român (n. 1924)
1999: Aleksandr Danilovici Aleksandrov, matematician rus (n. 1912)
2009: Merce Cunningham, dansator și coregraf american (n. 1919)

  

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More