luni, 29 iulie 2013

29 iulie 2013 by Viorica Crainic

Bine v - am regăsit!

"Deşteaptă-te, române, din somnul cel de moarte"!(Andrei Mureşanu)

Preşedintele Traian Băsescu: Aducerea lui Omar Hayssam, catalizator pentru o nouă suspendare.

Traian Băsescu declară, într-un interviu publicat duminică de cotidianul "România liberă", că aducerea lui Omar Hayssam în ţară "se pare că este un catalizator" pentru o nouă suspendare a preşedintelui.

Întrebat când a început operaţiunea de aducere a lui Omar Hayssam în România, Traian Băsescu a răspuns: "Imediat după condamnarea lui la 20 de ani de închisoare în 2008. În acel moment, el a devenit o prioritate pentru structurile de securitate, fiindcă este condamnat pentru terorism. Toţi condamnaţii care reuşesc să dispară înainte de condamnare devin o ţintă pentru structurile de securitate imediat ce sunt condamnaţi definitiv, pentru că îndeplinirea actului de justiţie este esenţială: sunt vreo 10-15 condamnaţi aduşi în ţară".

"Şeful CSAT, care e şi singurul ce poate pune structurile de informaţii cap la cap. Vreau numai să vă imaginaţi ce ar fi fost la gura unora, ce acuzaţii, dacă operaţiunea eşua cu zgomot. Atunci toţi ar fi ştiut că numai preşedintele poate ordona astfel de operaţiuni în afara teritoriului naţional. Aşa, însă, a fost doar un succes...", spus preşedintele Băsescu.
"După aducerea lui Hayssam în ţară s-a activat din nou teoria suspendării preşedintelui. Asta-i viaţa, eu nu puteam renunţa la un obiectiv de cinci ani - aducerea lui Hayssam - doar de dragul de a nu supăra pe cineva. Trebuie să vedem ce s-a întâmplat cu IPRS Băneasa, Foresta Nehoiu, afacerile imobiliare, cine l-a sprijinit politic să fie atât de prolific în procesele de privatizare. Sunt lucruri pe care va trebui să le ştim. Hayssam a avut legături foarte puternice în interiorul PSD, dar nici PNL nu-i lipsit de legături cu Hayssam, nu ştiu PDL cum stă la acest capitol, că dacă aş şti aş spune. După 2004, el a făcut un efort de integrare în Alianţa DA şi-mi aduc aminte pozele cu Dinu Patriciu, cu Dorin Marian, dar nu acestea sunt marile mele aşteptări în legătură cu Omar Hayssam, ci să răspundă în faţa justiţiei, să aflăm felul în care a fugit şi să plătească cele 2 milioane de dolari fiecărui ziarist care a fost răpit în Irak, aşa cum a hotărât Înalta Curte. Sunt convins că familia lui are aceşti bani. Avem la îndemână şi procedura confiscării extinse, cu ajutorul căreia putem vedea când şi către cine a făcut transferul de proprietăţi", a spus Băsescu.

Victor Ponta: Sugerez că preşedintele Băsescu ne-a minţit în legătură cu cazul lui Omar Hayssam.

Premierul Victor Ponta a declarat că preşedintele Traian Băsescu, în 2005, a deturnat răpirea jurnaliştilor în scopuri politice şi că este posibil să fi minţit în legătură cu plecarea lui Omar Hayssam din ţară.

"Atunci, sigur, dincolo de marele câştig politic pentru preşedinte, nu am aflat nimic altceva: cum au fost aduşi, cine i-a eliberat. Poate aflăm acum cine i-a răpit de fapt. (...) Sugerez că atunci, domnul preşedinte Băsescu ne-a minţit, că ştie multe alte lucruri şi domnia sa şi alţii (...) în legătură cu toată afacerea, şi cu plecarea lui Hayssam. Şi poate că Hayssam tocmai de aia a plecat. Cred că preşedintele Băsescu în 2005, răpirea jurnaliştilor a deturnat-o în scop politic şi electoral - stilul lui, de atunci încoace ne-a convins că la asta se pricepe - şi, poate acum, cu venirea lui Hayssam.... Cred că şi reacţia aceea, absolut precipitată: te apuci şi dai comunicat de la Administraţia Prezidenţială. Ce treabă ai tu? Eşti Autoritatea Naţională a Penitenciarelor?", a declarat primul ministru, duminică seara, la RTV.

Eugen Tomac: După înfiinţarea legală a PMP, voi candida pentru preşedinţia partidului.

Preşedintele interimar al Partidului Mişcarea Populară (PMP), Eugen Tomac, a anunţat duminică, într-o conferinţă de presă, că va candida la preşedinţia acestei formaţiuni politice, dacă va reuşi alături de actuala echipă să îndeplinească obiectivele propuse până la hotărârea instanţei de înfiinţare a PMP.

"Nu există contestaţii în ceea ce priveşte înregistrarea partidului. Obligaţia echipei membrilor fondatori ai Partidului Mişcarea Populară este de a înfiinţa filiale în toată ţara în perioada imediat următoare. Îndată ce va fi înfiinţat partidul şi vom organiza Congresul Partidului Mişcarea Populară atunci, dacă voi reuşi să-mi ating obiectivul pe care mi l-am propus împreună cu echipa, cu siguranţă voi candida. Dar cred că e prea devreme pentru candidaturi. Suntem o echipă extrem de dinamică, solidară şi avem un obiectiv precis. Sigur, va exista o competiţie democratică", a afirmat Eugen Tomac.

Cătălin Ivan  : Laszlo Tokes demonstrează că are "o gândire primitivă".

Purtătorul de cuvânt al PSD, europarlamentarul Cătălin Ivan, consideră că prin afirmaţiile referitoare la protectoratul asupra Transilvaniei Laszlo Tokes demonstrează că are "o gândire primitivă".

"Laszlo Tokes nu face decât să demonstreze o dată în plus că are o gândire primitivă! Trăieşte în altă epocă, în vremea protectoratelor, nu înţelege lumea de astăzi, construcţia Uniunii Europene, valorile în care credem cu toţii. Culmea ironiei, el este nu numai europarlamentar, ci şi un fost vicepreşedinte al Parlamentului European", a afirmat, la RFI, Cătălin Ivan.
Potrivit purtătorului de cuvânt al PSD, "românii trebuie să ştie că şi în Parlamentul European Laszlo Tokes s-a făcut de foarte multe ori de râs şi nu mai este luat de absolut nimeni în serios". "Eu sunt în Comisia de cultură împreună cu Laszlo Tokes şi vă spun că s-a făcut de râs şi acolo şi nu mai crede nimeni în ceea ce spune", a adăugat Ivan.

Dan Şova: Master Planul pe Transporturi va fi gata în luna septembrie.

"Un prim draft al Master Planului pe Transporturi va fi gata în luna august, urmând că documentul să fie finalizat în luna septembrie. Pe baza acestui document vor putea fi stabilite investiţiile care vor fi făcute în domeniul transporturilor în perioada 2014-2020. Ceea ce pot însă să vă promit este faptul că peste trei ani de zile românii vor putea parcurge distanţa dintre Craiova şi Constanţa doar pe autostradă, în timp ce distanţa dintre Constanţa şi staţiunile de la munte va fi acoperită în cea mai mare parte de autostradă, cu excepţia unei mici porţiuni de drum expres. De asemenea, tot pe autostradă se va putea circula şi între Nădlac şi Sibiu', a afirmat Dan Şova.

"Centura de Sud a Capitalei va avea o lungime de 48 de kilometri şi va îngloba 24 de poduri. Este o lucrare complexă Termenul de finalizare a acestui obiectiv este anul 2016 sau chiar după, la fel ca şi pentru porţiunea Nădlac-Sibiu sau pentru sectorul care va uni Clujul cu Coridorul 4", a precizat Dan Şova.

"Lotul 1 din Timişoara-Lugoj există, iar lotul 2 a fost atribuit iniţial, apoi s-a făcut contestaţie urmând ca săptămâna viitoare să avem un câştigător. Dacă vom avea din nou contestaţie se va mai amâna puţin. Referitor la lotul 1 din Lugoj-Deva, acesta este în construcţie şi va fi inaugurat în septembrie, iar loturile 2,3 şi 4 sunt în licitaţie şi contractul va fi semnat joi sau vineri", a afirmat ministrul Dan Şova.
"De la Deva la Orăştie vom avea autostradă continuă până cel târziu în aprilie 2014", a arătat Dan Şova

Cosmin Trif : Impozitul forfetar va elimina impozitele pe profit şi pe venitul microîntreprinderilor.

Impozitul forfetar ce s-ar putea aplica domeniilor turismului, alimentaţiei publice, cafenelelor, barurilor, dar şi în cel al întreţinerii şi reparării autovehiculelor, va elimina impozitul pe profit de 16% şi impozitul pe venitul microîntreprinderilor, de 3%, a afirmat, luni, Cosmin Trif, consilierul ministrului delegat pentru IMM-uri, Maria Grapini.
"În cadrul Departamentului, la iniţiativa şi propunerile primite de la mediul de afaceri, am iniţiat un studiu de impact cu privire la impozitul forfetar care se asigură pentru domeniul turismului, al alimentaţiei publice, al cafenelelor şi barurilor şi în întreţinerea şi repararea autovehiculelor. Este un studiu elaborat împreună cu reprezentanţii Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR), ai Academiei de Studii Economice şi cu asociaţiile şi patronatele din domeniu. Acest impozit, dacă va fi instituit, va elimina impozitul de 16% pe profit şi impozitul de 3% pe venitul microîntreprinderilor. Studiul se află la Ministerul Finanţelor Publice şi vom vedea de când va fi implementat", a spus Cosmin Trif, la ''Forumul pentru diseminarea schemelor de finanţare noi pentru IMM-uri".

ArcelorMittal Galaţi  : Nu previzionează o scădere semnificativă a numărului de angajaţi.

Numărul angajaţilor de la ArcelorMittal Galaţi nu va scădea pe termen scurt său mediu şi nici nu se preconizează organizarea unei noi scheme de plecări voluntare, a anunţat, luni, directorul de comunicare al combinatului, Dorian Dumitrescu.
Potrivit acestuia, unele afirmaţii privind reducerea personalului ArcelorMittal Galaţi de la 7.200 la 4.000 de angajaţi, apărute în spaţiul public, sunt neadevărate.

"Având în vedere unele afirmaţii neadevărate apărute în spaţiul public în ultimele zile, dorim să facem următoarea precizare: ArcelorMittal Galaţi nu previzionează o scădere semnificativă a numărului de angajaţi pe termen scurt ori mediu. De asemenea, pentru anii următori, organizarea de noi scheme de separare voluntară este improbabilă. Afirmaţiile conform cărora numărul de angajaţi ai Combinatului va ajunge la 4.000 de persoane până la finele anului viitor nu au niciun fundament', a declarat Dumitrescu.
Combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi a rămas cu 7.200 de angajaţi, după ce peste 400 de salariaţi au părăsit societatea în urma finalizării, în luna iulie, a ultimei scheme de plecări voluntare

FMI  :  Noi reduceri ale salariilor şi drepturilor angajaţilor în Grecia.

Fondul urmează să decidă astăzi, asupra eliberării unei tranşe de 1,8 miliarde de euro pentru Grecia, parte a unui pachet de împrumuturi acordat împreună cu ţările din zona euro statului elen.
FMI analizează "flexibilitatea pieţei muncii", limbaj al instituţiei care înseamnă salarii mai mici şi drepturi reduse pentru angajaţi, scrie GreekReporter. Grecia scăzut deja salariul minim şi încearcă să elimine drepturile de negociere colectivă, la cererea troicii, din care fac parte Fondul, Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană, potrivit Greek Reporter. Raportul recunoaşte "progresele semnificative" ale Greciei în privinţa reformării pieţei muncii, dar subliniază că sunt necesare noi măsuri pentru a spori competitivitatea şi recomandă scăderi de salarii şi drepturi mai puţine pentru angajaţi.
FMI estimează că Grecia va avea nevoie de 32 de ani pentru a ajunge la nivelul mediu de "autosustenabilitate economică" din zona euro.

Germania : Condiţii de muncă precare, pentru muncitorii sezonieri.

Cazuri recente legate de accidente de muncă mortale şi concedieri abuzive, în care au fost implicaţi lucrători români, pun în evidenţă lacunele care le permit unor firme germane să exploateze muncitorii sezonieri, relatează Deutsche Welle.
"Întotdeauna le spunem oamenilor să nu semneze ceva ce nu înţeleg", a declarat Szabolcs Sepsi de la Federaţia Sindicatelor Germane (DGB).
"Un contract de muncă temporar stipulează în general salarii bazate pe îndeplinirea sarcinilor şi nu pe numărul de ore lucrate. Potrivit lui Christian Brunkhorst, şef de operaţiuni şi politică industrială în cadrul sindicatului IG Metall, nu este nimic fundamental greşit cu acest concept, dar "problema este că firmele folosesc din ce în ce mai mult contracte de muncă temporare pentru a scădea standardele condiţiilor de muncă, pentru a diminua drepturile muncitorilor şi a folosi dumpingul salarial".
Unele firme angajează subcontractori care sunt plătiţi per sarcină îndeplinită - de exemplu per unitate încărcată. Subcontractorii evită adeseori acordurile salariale, ceea ce face ca muncitorii să primească mai puţini bani decât dacă ar fi fost angajaţi direct de firma respectivă. Aspectul siguranţei este adeseori neglijat în astfel de aranjamente, potrivit lui Brunkhorst.

Egipt: Mii de susţinători ai lui Morsi au mărşăluit spre clădirile Ministerului Apărării.

Mai multe mii de susţinători ai preşedintelui Mohamed Morsi, îndepărtat de armata de la putere la 3 iulie, au ieşit în noaptea de duminică spre luni în cadrul unei noi manifestaţii, mărşăluind spre sediul Ministerului egiptean al Apărării, în pofida unui avertisment al armatei, riscând o nouă confruntare, după violenţele de la sfârşitul săptămânii trecute, soldate cu mai multe zeci de morţi, potrivit Reuters. Protestatarii şi-au început marşul de la moscheea Rabaa al-Adawiya, situată în partea de nord a Cairo, unde sâmbătă în timpul ciocnirilor cu poliţia mai multe zeci dintre ei au fost împuşcaţi, după cum a declarat un purtător de cuvânt al Fraţilor musulmani. Principala lor revendicare este repunerea în funcţiei a preşedintelui îndepărtat de la putere.

ŞTIRI METEO

 


Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, ieri, un Cod portocaliu de caniculă valabil luni şi marţi în opt judeţe din vestul şi sudul ţării.

Potrivit ANM, astăzi, 29 iulie, canicula se va intensifica în judeţele Arad, Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi, Dolj şi Olt, unde temperaturile maxime vor atinge 39-40 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa peste pragul critic de 80 de unităţi, precizează meteorologii.
De asemenea, astăzi, se va menţine Cod galben de caniculă în sudul, vestul şi local în centrul ţării. În aceste regiuni temperaturile maxime vor înregistra valori de 36-38 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 al disconfortului termic.

Marţi, 30 iulie, Codul portocaliu este instituit în judeţele Olt, Teleorman şi Giurgiu unde canicula se va intensifica, iar temperaturile maxime vor atinge 39-40 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa peste pragul critic de 80 de unităţi.
Marţi, sub Cod galben de caniculă se vor afla sudul şi sud-estul ţării, unde temperaturile maxime vor înregistra valori de 36-38 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi al disconfortului termic.
Meteorologii notează, însă, că începând de marţi instabilitatea atmosferică se va accentua treptat. Îndeosebi seara şi noaptea vor fi frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului care pot lua aspect de vijelie, averse ce vor avea şi caracter torenţial, iar izolat cantităţile de apă vor depăşi 25-30 l/mp şi se va semnala grindină.


PERSONALITĂŢI

Victor Ion Popa

Victor Ion Popa (n. 29 iulie 1895, Călmățui, comună Grivița, județul Tutova, actualmente în județul Galați; d. 30 martie 1946, București) a fost un om de teatru și literat polivalent care a adus, prin opera sa dramatică, regizorală și pedagogică, o contribuție însemnată la evoluția teatrului românesc dintre cele două războaie mondiale. A urmat școala primară la Călmățui, unde tatăl său era învățător. La Iași urmează cursurile primelor cinci clase de liceu la Liceul internat „Costache Negruzzi”, iar ultimele două clase liceale la Liceul „Național”, pe care-l absolvă în 1914.  Din 1914 e student al Facultăţii de Drept a Univ. din Iaşi, urmând în paralel şi Conservatorul de Muzică şi Artă Dramatică şi, pentru scurtă vreme, Scoala de Belle Arte.Prima încercare dramatică, în 1907, cu o "tragedie cumplită, strict actuală".
Piesele sale alternează între tabloul idilic care face să dispară contradicțiile realității și drama sumbră, cu referire de critică socială, cu final ce alunecă spre tragic. Pentru tematică se refugiază în lumea burgheză, sătească, viața pitorească, sau în liniștea târgului patriarhal. Victor Ion Popa a considerat că piesele sale au nevoie de cultivarea tradiției patriarhale, respectiv de combatarea arivismului și a prostiei.
A fost un scriitor de mare talent, autorul unor piese apreciate de marele public precum și de critică literară:

   - Sfârlează cu Fofează;
   - Meșterul Aurel, ucenicul lui Dumnezeu
   - Velerim și Veler Doamne
   - Apa vie
   - Ciuta Fragment disponibil online
   - Cuiul lui Pepelea
   - Muscata din fereastră
   - Take, Ianke şi Cădâr 

1976 - O distribuţie de aur!


 

 

S -A ÎNTÂMPLAT ÎN 29 IULIE ...............

Evenimente

    1834: A fost înregistrat primul accident rutier. O diligență cu aburi, a inginerului Edinburg, a lovit o piatră pusă în mod intenționat în drum. Cazanul cu aburi a explodat provocând moartea a 5 persoane.
    1836: Inaugurarea Arcului de Triumf din Paris, Franța.
    1848: În parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea, în fața unei numeroase asistențe, după ce s-a citit noua Constituție, un grup de tineri, avându-l în frunte pe Anton Pann, a intonat pentru prima oară imnul Revoluției pașoptiste "Deșteaptă-te, române", devenit după Revoluția anticomunistă din 1989 imnul național al României.
    1851: Annibale de Gasparis descoperă asteroidul 15 Eunomia.
    1857: A fost înființată Școala Națională de medicină și farmacie din București.
    1877: Carol I, principe (1866–1881) și rege (1881–1914) al României, a aprobat construcția unui pod de pontoane peste Dunăre, în zona Siliștioara–Măgura.
    1921: Adolf Hitler devine liderul Partidului Naționalist German al Muncitorilor.
    1938: Japonia a atacat URSS în regiunea lacului Hassan de lângă Vladivostok.
    1947: Este dizolvat, printr-o hotărâre a Consiliului de Miniștri, Partidul Național Țărănesc.
    1948: După o întrerupere de 12 ani cauzată de cel ce-al doilea război mondial, la Londra se deschid Jocurile Olimpice de Vară.
    1952: La J.O. de la Helsinki, Iosif Sârbu este medaliat cu aur la tir. Prima medalie de aur olimpică a României.
    1957: Și-a început activitatea Agenția Internațională pentru Energie Atomică.
    1958: Președintele american Dwight Eisenhower a semnat actul care a dus la crearea NAŞA.
    nstițutie a Republicii Moldova.
    2005: Astronomii anunță descoperirea planetei pitice Eris.

S -a născut în............

    1883: Benito Mussolini, dictator italian (d. 1945)
    1895: Victor Ion Popa, dramaturg, prozator, publicist și eseist român (d. 1945)
    1895: Mihail Zoșcenko, scriitor rus (d. 1958)
    1898: Isidor Isaac Rabi, fizician american, laureat Nobel (d. 1988)
    1900: Eyvind Johnson, scriitor suedez, laureat Nobel (d. 1976)
    1904: Dmitri Ivanenko, fizician rus (d. 1994)
    1905: Clara Bow, actriță americană (d. 1965)
    1905: Dag Hammarskjöld, diplomat, economist suedez, laureat Nobel (d. 1961
    1925: Carmen Stănescu, actriță româncă
    1925: Mikis Theodorakis, compozitor grec
    1928: Tadeusz Baird, compozitor polonez
    1929: Jean Baudrillard, sociolog și critic literar francez (d. 2007)
    1935: Peter Schreier, tenor german
    1945: Mircea Lucescu, fotbalist și antrenor român
    1949: Marina Mureșanu Ionescu, eseistă și traducătoare româncă
    1950: Maricica Puică, atletă româncă
    1957: Nellie Kim, gimnastă rusă
    1961: Didier Van Cauwelaert, scriitor olandez
    1981: Fernando Alonso, pilot spaniol de Formula 1

Decese

    1844: Franz Xaver Wolfgang Mozart, compozitor austriac, fiul lui Mozart (n. 1791)
    1851: Ion Catina, poet și jurnalist român (n. 1827)
    1856: Robert Alexander Schumann, compozitor german (n. 1810)
    1890: Vincent van Gogh, pictor olandez (n. 1853)
    1897: Ștefan V. Vârgolici, critic literar, traducător și publicist român (n. 1843)
    1898: John Alexander Newlands, chimist englez (n. 1838)
    1970: Ionel Perlea, compozitor și dirijor român (n. 1900)
    1970: Sir John Barbirolli, dirijor englez (n. 1899)
    1976: Octav Dessila, prozator și dramaturg român (n. 1895)
    1982: Vladimir Zworikin, fizician de origine rusă (n. 1889)
    1983: Luis Buñuel, regizor spaniol (n. 1900)
    1983: David Niven, actor britanic (n. 1909)
    1990: Bruno Kreisky, politician austriac (n. 1911)
    1992: Lucia Demetrius, prozatoare, poetă, traducătoare și autoare dramatică româncă (n. 1910)
    2004: Vasile Hobjilă, politician român (n. 1948)

Sărbători

Ziua Imnului Naţional al României   

Data de 29 iulie a fost proclamată, în conformitate cu Legea nr. 99/1998, Ziua Imnului Naţional al României - 'Deşteaptă-te române!', simbol al unităţii Revoluţiei Române de la 1848.
La 29 iulie 1848, 'Deşteaptă-te române!' a fost cântat pentru prima dată în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea. La originea Imnului Naţional al României se află poemul patriotic 'Un răsunet' de Andrei Mureşanu, publicat în numărul iunie-iulie 1848 al suplimentului 'Foaie pentru minte, inimă şi literatură', pe o melodie culeasă de Anton Pann.
Conţinutul profund patriotic şi naţional al poeziei a fost de natură să însufleţească numeroasele adunări ale militanţilor paşoptişti pentru drepturi naţionale, mai ales din Transilvania, Nicolae Bălcescu numind acest imn 'o adevărată Marsilieză românească'.
Interzis de regimurile totalitare, timp de aproape o jumătate de secol, "Deşteaptă-te române"! a fost ales imediat după decembrie 1989 Imnul Naţional al României, fiind consacrat prin Constituţia din 1991.

Mircea Duşa: Simbolurile naţionale sunt mândria românilor şi trebuie respectate.

Simbolurile naţionale sunt mândria românilor şi trebuie respectate, a subliniat ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, la ceremonia desfăşurată luni, în Piaţa Tricolorului, dedicată Zilei Imnului Naţional.
"E o zi de mândrie naţională pentru Armată, pompieri, jandarmi, poliţişti. Simbolurile naţionale sunt la loc de cinste: atât drapelul, cât şi imnul şi cred că ar trebui să fie pentru fiecare român. Simbolurile naţionale sunt unice, sunt mândria unei naţiuni şi trebuie respectate", a declarat Mircea Duşa.
Maiorul Nicolae Gheorghiţă din MApN a făcut o prezentare a imnului naţional, punctând că "Deşteaptă-te române!" rămâne creaţia care s-a impus incontestabil în întreaga istorie revoluţionară a neamului românesc.
"Născut din fericită simbioză între geniul muzical al lui Anton Pann şi binecunoscutul poem al lui Andrei Mureşanu 'Un răsunet', în conjunctura istorică favorizată de idealurile revoluţiei de la mijlocul secolului ai XIX lea, 'Deşteaptă-te române!' a fost amintit decenii la rând de nume cu rezonanţă în cultura românească. (...) De-a lungul vremurilor versurile şi muzica acestui minunat imn au marcat momentele-cheie ale istoriei combatante a neamului nostru, insuflând curaj şi încredere soldaţilor pe câmpurile de luptă", a afirmat Nicolae Gheorghiţă.
0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More