'' Romanii au iesit in strada si au readus lumina in procesul democratic.'' Klaus Iohannis

miercuri, 24 iulie 2013

24 iulie 2013 by Viorica Crainic

Bine v - am regăsit!

"Înţelepciunea nu e altceva decât durere vindecată." ( Robert Gary Lee)

Eugen Tomac:  Partidul Mişcarea Populară rămâne un partener al preşedintelui Băsescu.


Partidul Mişcarea Populară a depus marţi la tribunal documentele necesare privind înfiinţarea partidului. Au fost strânse aproximativ 50.000 de semnături, conform legii fiind necesare minimum 25.000, din peste 30 de judeţe, având numărul minim de 700 semnături/judeţ, potrivit unui comunicat al FMP.
El are drept siglă un măr iar culorile alese de membrii partidului sunt verde şi albastru.
"Vrem să fim adevărata voce de dreapta a cetăţenilor români care au convingeri de dreapta. Vrem să fim o alternativă credibilă la USL pentru toţi cetăţenii cinstiţi şi corecţi din această ţară. (...) Le propunem românilor un proiect de ţară, un stat al bunăstării, al încrederii şi corectitudinii între oameni", a declarat Tomac, la conferinţa de lansare a Partidului Mişcarea Populară. El a precizat că PMP nu va face distincţie între cetăţenii români, indiferent unde locuiesc aceştia.
"Suntem un partid creştin-democrat şi liberal, de acolo ne tragem tradiţia noastră politică. Suntem şi rămânem partenerii preşedintelui României. Susţinem şi vom continua să susţinem reformele pe care şeful statului român le-a demarat. Credem că este foarte important ca ţara noastră să fie respectată şi apreciată de partenerii noştri", a arătat Tomac.

Mihai-Răzvan Ungureanu: Forţa Civică felicită apariţia Partidului Mişcarea Populară.

"Felicităm apariţia unei noi formaţiuni politice în România - Partidul Mişcarea Populară. Le urăm bun venit şi succes. Forţa Civică a parcurs un drum asemănător, iar astăzi, la aproape un an de când am pornit noul nostru proiect politic, am acumulat experienţe noi şi am întâlnit oameni valoroşi care s-au alăturat demersului de a aduce aer proaspăt în politica românească. Pe această cale reiterez disponibilitatea noastră de a colabora cu orice formaţiune care împărtăşeşte valorile de dreapta", afirmă preşedintele PFC, Mihai-Răzvan Ungureanu.

Cătălin Predoiu: Iniţierea constituirii Partidului Mişcarea Populară nu reprezintă o surpriză.

"Iniţierea constituirii Partidului Mişcarea Populară nu este o surpriză. A fost anunţat de foşti membri PDL. PDL va continua consolidarea calitativă internă, va lansa curând Guvernul Alternativă, care va cuprinde atât oameni noi în politică, cât şi politicieni consacraţi profesional şi moral. PDL va continua opoziţia la USL şi Guvernul Ponta. Obiectivul nostru este un PDL reformat şi consolidat, calitativ nou, alternativă reală la actuala guvernare", a precizat Predoiu.

Marian Preda: Prin înfiinţarea Partidului Mişcarea Populară s-a născut un viitor partid de guvernământ al României.

"Fundaţia Mişcarea Populară este bucuroasă să vă anunţe că dacă ieri s-a născut un viitor rege în vestul Europei, astăzi s-a născut, acum o jumătate de oră, un viitor partid de guvernământ pentru România, Partidul Mişcarea Populară", a declarat Marian Preda.
"În trei luni de zile, fundaţia are multe realizări. Pe 24 aprilie am lansat prima filială, la Constanţa. De asemenea, pe 25 mai, la Timişoara, în urma unui sondaj de opinie, prin care am consultat cei, pe atunci 6.000, de membri ai fundaţiei, am hotărât să lansăm strângere de semnături pentru înfiinţarea Partidului Mişcarea Populară. Semnăturile au fost strânse încă de acum câteva săptămâni. Am avut aproape 50.000 de semnături. Ele au fost depuse astăzi. Între timp, membrii fondatori au înfiinţat 33 de filiale ale fundaţiei în ţară şi în Bucureşti, am pregătit statutul şi programul, am selectat un grup de coordonare naţională a viitorului partid, pe care-l vedeţi alături de mine. Împreună cu domniile lor am definitivat documentele de înfiinţare ale partidului şi listele de semnături", a declarat preşedintele FMP.

Daniel Buda:  Legea ANI trebuie să rămână aşa cum este ea astăzi.

"Solicit public USL, premierului Victor Ponta, lui Crin Antonescu şi lui Liviu Dragnea, să lase nemodificată legea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) în ceea ce priveşte regimul incompatibilităţilor între funcţia de primar, consilier local şi judeţean şi membru în consiliile de administraţie ale regiilor aflate în subordinea acestor instituţii. Atrag atenţia că România este monitorizată de UE, avem MCV, iar domniile lor pun încă o dată în pericol aderarea la Schengen", a afirmat, marţi, într-o conferinţă de presă, liderul PDL Cluj, Daniel Buda.
"Nu poţi să fii primar, consilier local şi judeţean şi, în acelaşi timp, membru în CA într-o societate din subordinea ta. Nu poţi să fii primar sau consilier şi membru într-un CA, ca să dispui investiţiile care se fac la acea societate subordonată. E o chestiune imorală şi de legalitate dacă ar modifica Legea ANI şi s-ar naşte suspiciuni cu privire la imparţialitatea atribuirii şi cheltuirii banilor publici", a spus Daniel Buda.

Ana Birchall (PSD): Guvernul USL a reuşit într-un an să tripleze rata de absorbţie a fondurilor europene.

"În calitate de secretar al Comisiei pentru Afaceri Europene din Camera Deputaţilor cunosc foarte bine subiectul fondurilor europene. Băsescu şi PDL nu au calitatea morală să vorbească despre fonduri europene. Rata de absorbţie pe parcursul a 6 ani cât Băsescu a fost la Cotroceni a ajuns la 7%. Guvernul USL a reuşit într-un singur an să tripleze rata de absorbţie, aceasta ajungând astăzi la aproximativ 21% din totalul fondurilor europene alocate României", afirmă Ana Birchall, potrivit unui comunicat remis marţi AGERPRES referitor la acuzaţiile lui Traian Băsescu cu privire la acordul de partenerial UE - România 2014 - 2020.
"Se aşteaptă cineva să credem că Traian Băsescu a ales întâmplător momentul ieşirii sale publice de ieri? A făcut-o intenţionat, pentru a distrage atenţia de la vizita lui Victor Ponta în Spania. Strategia preşedintelui este clară - vrea să acopere succesele externe ale României lansând scandaluri interne", arată Ana Birchall.
"Preşedintele Băsescu lasă impresia că a revenit la vechile sale metehne, ceea ce nu este deloc bine pentru România. Crizele sunt specialitatea sa. Traian Băsescu este un preşedinte care aduce crize. (...) Fac apel la preşedintele României să nu genereze noi scandaluri politice, să nu creeze premisele unor noi crize, să se gândească mai mult la ţară şi mai puţin la cariera sa politică sau a apropiaţilor săi. Subminarea guvernării înseamnă, la acest moment, subminarea intereselor României", consideră deputatul social-democrat.

Titus Corlăţean : A exprimat sprijinul pentru eforturile lui Kerry de a-i convinge pe israelieni şi palestinieni să reia negocierile.

Şeful diplomaţiei române a exprimat această poziţie luni, la Bruxelles, într-o videoconferinţă la care au luat parte înaltul reprezentant pentru afaceri externe al UE, Catherine Ashton, miniştrii de Externe din statele membre ale UE şi secretarul de stat american, John Kerry, pe tema Procesului de pace din Orientul Mijlociu.
"Cu acest prilej, ministrul Titus Corlăţean a exprimat sprijinul pentru eforturile secretarului de stat al SUA şi satisfacţia pentru evoluţiile recente care au culminat cu acordul părţilor israeliană şi palestiniană pentru reluarea, în perioada următoare, a negocierilor directe. Ministrul român a subliniat importanţa continuării procesului de reconciliere intra-palestiniană, aspect important în negocierile directe dintre Israel şi Autoritatea Naţională Palestiniană", a detaliat MAE.

Eugen Nicolăescu: Principala direcţie de reformă este echilibrarea componentelor sistemului sanitar.

"În discuţiile pe care le vom avea în această săptămână cu FMI, BM, CE, vom accentua reforma structurală, vom pune preţ pe ceea ce se numeşte dezvoltarea sistemului prespitalicesc. Toţi managerii trebuie să înţeleagă că acesta este drumul corect. Îi rog pe manageri să înţeleagă că în bugetele spitalelor sunt resurse. Important e cum reuşesc să le dirijeze acolo unde este nevoie şi unde pot fi utilizate într-un mod mai eficient", a spus ministrul, potrivit unui comunicat emis de Ministerul Sănătăţii,  astăzi.
În acest sens, Nicolăescu le-a solicitat managerilor de spitale să găsească resursele necesare pentru că până la sfârşitul anului 2013 activitatea să se desfăşoare fără sincope majore şi să acopere necesarul de finanţare, fără a tăia din drepturile salariale ale personalului.
"Aveţi foarte multe pârghii la dispoziţie, de dumneavoastră depinde cum le utilizaţi. Amintiţi-vă că, dacă daţi mai multe consultaţii în ambulatoriu şi faceţi mai multe internări de zi, s-ar putea să aveţi mai mulţi pacienţi mulţumiţi, cu mai multe cazuri rezolvate, decât pacienţi care aşteaptă la uşile spitalelor pentru internare continuă", a subliniat Eugen Nicolăescu.
După 20 august,  Ministerul Sănătăţii va analiza aceste planuri trimise de prefecţi şi va decide cele mai potrivite măsuri, precizează sursa. În ceea ce priveşte principalele proiecte ale MS, conducerea instituţiei le-a comunicat managerilor de spitale că în câteva zile va exista o formă finală a legii privind răspunderea civilă (legea malpraxis), care va fi adusă din nou în atenţia opiniei publice pentru dezbatere.  În ceea ce priveşte proiectul privind salarizarea personalului medical, ministrul Sănătăţii le-a transmis participanţilor intenţia de a demara proiectul, mai întâi ca pilot, în câteva spitale din România, în trimestrul I din 2014, pentru a scoate medicul din grila bugetară.

ARPIM: Sistemul de sănătate românesc trebuie să se gândească mai mult la pacient.

Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) a discutat marţi, la întâlnirea cu reprezentanţii instituţiilor financiare internaţionale (FMI, CE şi BM), despre mecanismul de calculare a taxei clawback, plata datoriilor pentru medicamente şi, cel mai important, despre dreptul pacienţilor români de a avea acces la tratamente moderne, în aceeaşi măsură cu ceilalţi pacienţi europeni, informează asociaţia într-un comunicat de presă.
"Părerea noastră este că sistemul de sănătate trebuie să se concentreze mai mult pe creşterea accesului pacienţilor la tratamente inovatoare. Credem că pacienţii români au dreptul de a fi trataţi la acelaşi nivel ca pacienţii europeni, ceea ce înseamnă medicamente de ultimă generaţie care în Europa au fost aprobate şi sunt disponibile de mai bine de 6 ani. Dorim să subliniem încă o dată necesitatea actualizării listei medicamentelor compensate pentru a le oferi astfel şi pacienţilor români şansa de a beneficia de cele mai noi tratamente care uneori fac diferenţa dintre viaţă şi moarte, iar alteori sunt garanţia pentru o calitate normală a vieţii", a spus Makis Papataxiarchis, preşedintele ARPIM

Ion Pisc: FMI a evitat subiectul disponibilizărilor.

Vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Ion Pisc, a declarat marţi că reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional, ai Băncii Mondiale şi ai Comisiei Europene nu au discutat cu reprezentanţii sindicatelor despre subiectul disponibilizărilor, aflat pe agenda de lucru.
"Deşi subiectul disponibilizărilor nu a fost discutat în cadrul întâlnirii cu experţii FMI, estimările noastre arată că până la finele anului riscăm să ne confruntăm cu pierderea a până la 10.000 de locuri de muncă. Cel mai grav este însă faptul că nu există soluţii pentru reconversia profesională a salariaţilor disponibilizaţi', a spus Pisc.
"Guvernul spune că nu se ţine FMI de cuvânt, iar FMI , la rândul său, susţine că sindicatele trebuie să discute cu Guvernul despre problemele cu care se confruntă economia României', a afirmat vicepreşedintele BNS, la ieşirea de la discuţiile cu reprezentanţii instituţiilor financiare internaţionale.

OECD :  A publicat Planul de Acţiuni care vizează planificarea fiscală abuzivă a companiilor multinaţionale.

Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OECD) a publicat Planul Comprehensiv de Acţiuni (CAP) drept răspuns la îngrijorările publice exprimate cu privire la erodarea bazei de impunere şi a transferului profiturilor (BEPS).Potrivit unui comunicat al PwC România, acesta recomandă întărirea cooperării internaţionale în privinţa modelelor de afaceri multinaţionale şi a schemelor de planificare fiscală aferente acestora.  Realizat la solicitarea Grupului G20, Planul de Acţiuni identifică 15 acţiuni specifice care vor da guvernelor instrumentele de politică fiscală internă şi externă necesare pentru a împiedica firmele multinaţionale să evite plata taxelor prin intermediul unor structuri abuzive.
"Aceste măsuri vor schimba în mod radical mediul în care operează companiile multinaţionale. Este clar că vor exista diferenţe în funcţie de ţară, industrie şi de agendele politice diferite ale statelor membre G20 care au fost promotoarele acestui proces. Toate companiile operate la nivel internaţional vor fi afectate de instrumentele propuse de OECD", a precizat Peter de Ruiter, partener, Consultanţă Fiscală, PwC România.

APIA: Fermierii care ard miriştile şi resturile vegetale pe terenul arabil vor fi sancţionaţi.

Agricultorii care utilizează teren arabil (inclusiv pajişti temporare) nu trebuie să ardă miriştile şi/sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor (paie de cereale păioase, vrejuri de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapiţă etc.), inclusiv miriştile sau iarba rămasă după cosirea pajiştilor temporare. Pentru încălcarea condiţiei GAEC 5, agricultorilor li se vor aplica reduceri la suma totală de plată, conform modului de aplicare a sancţiunilor pentru nerespectarea GAEC, indiferent de suprafaţa arsă. În legătură cu GAEC 8, APIA precizează că nu este permisă arderea vegetaţiei pajiştilor permanente, obiectivul acestei condiţii fiind menţinerea unui nivel minim de întreţinere a solului prin protejarea pajiştilor permanente.
Prin urmare, agricultorii care utilizează pajişti permanente nu trebuie să ardă vegetaţia, inclusiv iarba rămasă după cositul pajiştilor. Pentru încălcarea acestei condiţii, se vor aplica reduceri la suma totală de plată, conform modului de aplicare a reducerilor şi excluderilor pentru nerespectarea GAEC, indiferent de suprafaţa arsă.
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a încheiat cu Garda Naţională de Mediu (GNM) şi cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) un protocolul de colaborare privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil (GAEC 5) şi la arderea pajiştilor permanente (GAEC 8).
Prin acţiuni comune, APIA, GNM şi IGSU urmăresc reducerea cazurilor de ardere a miriştilor şi a vegetaţiei, sancţionându-i pe cei care încalcă dispoziţiile menţionate.
Ca urmare a numărului mare de incendieri din anii precedenţi, pentru prevenirea şi combaterea fenomenului, APIA a luat decizia că nerespectarea GAEC 5 şi GAEC 8 să fie încadrată automat la 'gravitate mare' şi să-i fie atribuită sancţiunea maximă prevăzută de Regulamentul (CE) nr. 73/2009 de stabilire a unor norme comune pentru sistemele de ajutor direct pentru agricultori în cadrul politicii agricole comune şi de instituire a anumitor sisteme de ajutor pentru agricultor.

AM-POSDRU : Are undă verde de la Consiliul Concurenţei.

Autoritatea de Management a Programului Operaţional Sectorial "Dezvoltarea Resurselor Umane" (AM-POSDRU) a primit deja undă verde din partea Consiliului Concurenţei pentru deblocarea sumei de 200 milioane euro care poate fi folosită, până la 31 decembrie 2013, pentru finanţarea proiectelor de economie socială.
"Consiliul Concurenţei a acordat consultanţă AM-POSDRU în vederea elaborării schemei de minimis pentru implementarea economiei sociale, având buget de 200 milioane euro. Fiind schemă de minimis, nu este necesar avizul Consiliului Concurenţei, ci doar informarea acestuia", a precizat, marţi, Biroul de Presă al Consiliului Concurenţei.
"Utilizarea ajutorului de minimis face posibil că întreprinderile sociale sprijinite prin POSDRU să primească până la 200.000 de euro de la beneficiarul POSDRU, cheltuielile atribuibile întreprinderilor create în cadrul proiectului fiind evidenţiate distinct", a subliniat Ancuţa Vameşu, coordonator al Institutului de Economie Socială din cadrul Fundaţiei pentru Dezvoltarea Societăţii Civile (FDSC).  Daniel Chiţoi, director adjunct în cadrul Autorităţii de Management (AM-POSDRU), a afirmat în cadrul unui seminar organizat de Institutul de Economie Socială că valoarea totală contractată pe DMI 6.1 (Domeniul Major de Intervenţie: Dezvoltarea economiei sociale) este de 115 milioane euro, deci rămân disponibile cel puţin 200 milioane de euro, dar contractarea trebuie finalizată până la 31 decembrie 2013 - data finală de contractare pentru programul operaţional pe resurse umane (POSDRU 2007-2013).

ANOFM : Aproximativ 17.500 de absolvenţi s-au înregistrat pentru indemnizaţia de şomaj.

Aproximativ 17.500 absolvenţi s-au înregistrat pentru indemnizaţia de şomaj, în primele trei săptămâni din luna iulie, de peste patru ori mai mulţi decât în luna precedentă, se arată într-un comunicat al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), inclus în proiectul european 'Fii informat!' .
Proiectul 'Fii informat!' este cofinanţat de Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial 'Dezvoltarea Resurselor Umane' (POSDRU) şi are care obiectiv creşterea calităţii, eficienţei şi gradului de vizibilitate a serviciilor publice de ocupare în rândul clienţilor şi potenţialilor clien
Dintre cei 17.501 de absolvenţi înregistraţi în perioada 1-21 iulie, 16.297 provin din învăţământul liceal şi post-liceal, 364 din învăţământul primar, gimnazial şi profesional, iar 840 - din învăţământul universitar.  Absolvenţii pot obţine indemnizaţie de şomaj în cazul care nu au reuşit să-şi găsească un loc de muncă şi dacă în termen de 60 de zile de la absolvire s-au înregistrat la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă din raza de domiciliu sau reşedinţă sau la un furnizor de servicii specializate, acreditat. De asemenea, indemnizaţia se acordă de la data absolvirii şcolilor speciale, pentru persoane cu handicap.
Indemnizaţia de şomaj pentru absolvenţi se acordă la cerere, pe o perioadă de şase luni, şi are valoarea de 250 lei pe lună, reprezentând 50% din indicatorul social de referinţă. Indemnizaţia poate fi solicitată în cel mult 12 luni de la data absolvirii şi se acordă o singură dată, pentru fiecare formă de învăţământ absolvită.

Bulgaria : Deputaţi, miniştri şi jurnalişti asediaţi de protestatari în clădirea Parlamentului.

Marţi, protestele au intrat în cea de-a 40-a zi şi pentru prima dată au avut loc confruntări între poliţie şi manifestaţi. Tensiunile au crescut în timp ce parlamentarii discutau o actualizare controversată a bugetului, care prevede creşterea deficitului cu aproximativ 500 de miliarde de leva şi creşterea limitei de împrumut cu un miliard de leva. Revizuirea bugetului a fost discutată în cadrul unei şedinţe ad hoc care a început la ora 17.00, iar ora neobişnuit de târzie le-a permis manifestanţilor să blocheze uşile clădirii Parlamentului.
Mii de persoane au scandat "mafia" şi "demisia", refuzând să lase trei miniştrii şi numeroşi parlamentari să părăsească clădirea Parlamentului. Mulţi jurnalişti au rămas, de asemenea, blocaţi în clădire. Mitingul a degenerat în violenţe în jurul orei 22.00, când un autocar ce transporta miniştrii de Finanţe, al Muncii şi al Economiei, precum şi mai mulţi parlamentari a încercat să părăsească Parlamentul sub escortă. Protestatarii au forţat autocarul să se retragă.
În jurul orei 02.00, protestatarii au consolidat blocada cu coşuri de gunoi, semne stradale şi bucăţi de pavaj, interzicându-le vehiculelor să iasă din curtea Parlamentului. În cele din urmă, oficialii au fost escortaţi afară din clădire miercuri, în jurul orei 05.00, potrivit presei locale.
Potrivit presei locale, preşedintele Parlamentului Mihail Mikov le-a cerut colegilor lui să nu meargă la serviciu până ce tensiunile nu se vor calma, relatează site-ul Novinite.com.


ŞTIRI METEO

 JOI 25 IULIE  2013

Vremea va fi în general frumoasă, dar şi călduroasă în regiunile sudice, vestice şi pe arii restrânse în centrul ţării. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 25 de grade în nordul Moldovei şi în jur de 35 de grade, izolat, în Banat şi Oltenia. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări şi pe arii restrânse averse slabe, posibil însoţite de descărcări electrice, în partea a doua a zilei în nord-est, iar seara şi noaptea şi în nord-vest, centru şi la munte. În rest cerul va fi mai mult senin. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări pe crestele montane. Temperaturile minime se vor situa între 12 şi 22 de grade, mai scăzute în depresiuni, spre 9 grade. Presiunea atmosferică va fi în uşoară scădere în regiunile sud-vestice, iar în celelalte regiuni nu va avea variaţii semnificative.


PERSONALITĂŢI

Charles Émile Picard 

Charles Émile Picard (24 iulie 1856 Paris - 12 decembrie 1941 Paris) a fost un matematician francez și membru al Academiei Franceze. Absolvent al École polytechnique, al École normale supérieure și al Facultății de Științe din Paris, în 1877 obține doctoratul în matematică. În anul următor, devine profesor la ultimele două instituții menționate.
În 1885 îl înlocuiește pe Jean-Claude Bouquet la catedra de calcul diferențial și integral în cadrul Facultății de Științe. În 1897, la retragerea socrului său, preia catedra de algebră superioară și geometrie superioară, funcție pe care o deține timp de 34 de ani, până la retragerea sa, în 1931.
Contribuții :
  -  Teorema lui Picard : orice funcție cu valori întregi, care nu este constantă, olomorfă în planul complex, ia fiecare valoare de o infinitate de ori cu cel mult o excepție.
  -  Picard a fost primul care a utilizat teorema punctului fix a lui Banach în cadrul aplicării metodei de aproximație succesivă pentru determinarea soluțiilor ecuațiilor diferențiale și ecuațiilor cu derivate parțiale.

Amelia Earhart

Amelia Earhart (n. 24 iulie 1897 în Atchison, Kansas - dispărută la 2 iulie 1937 în Pacific) a fost un pioner în aviație și o militantă angajată pentru drepturile femeii. Amelia Earhart a fost fiica juristului Samuel Stanton Earhart (1868–1930) și a „Amy“-ei Otis (1869–1962). A petrecut cea mai mare parte a copilăriei în casa bunicilor deoarece tatăl ei era alcoolic. Încă de când era copil, Amelia se comportă într-un mod neobișnuit în comparație cu celelalte fete de aceeași vârstă, se cățăra pe copaci, vâna șobolani cu arma. În 1915 a absolvit liceul cu rezultate excelente, iar din 1917 a lucrat în Boston ca soră medicală în cadrul armatei, fiind angajată și pentru societate. În anul 1919 a început studiul medicinei la universitatea „Columbia University” din New York. După circa un an și-a întrerupt studiile și s-a reîntors acasă la părinți, pentru ca în anul 1920 să zboare pentru prima oară cu avionul, fiind hotărâtă să devină pilot. Deoarece costul orelor pentru zbor era de 1000 de dolari, părinții au refuzat finanțarea cursului de pilot. A practicat circa 28 de profesii până ce, în anul 1921, a putut lua primele ore de zbor de la Neta Snook. După numai șase luni, cu ultimii bani economisiți și-a cumpărat un avion „Kinner Airster”, cu care a stabilit recordul de înălțime de zbor, pentru femei, cu o altitudine de 4300 m.
În anul 1920 părinții ei au divorțat, iar Amelia s-a mutat împreună cu mama ei pe coasta de est a SUA. La insistențele mamei sale a vândut avionul dar a cumpărat un automobil de tip sport. A lucrat în Boston ca învățătoare, fiind și angajată social. Amelia Earhart a atras asupra ei atenția presei internaționale la data de 17 / 18 iunie 1928 ca prima femeie pasageră care traversează cu avionul Oceanul Atlantic, fiind sărbătorită și declarată „femeia anului” devenind un idol feminin.
La toate interviurile date, subliniază faptul că femeile nu sunt cu nimic mai prejos decât bărbații. În 1929 a contribuit la înființarea clubului piloților feminini „Ninety Nines”, cu scopul sprijinirii femeilor care vor să zboare cu avionul. În anul 1931 a fost cerută în căsătorie de George P. Putnam, mentorul și admiratorul ei. Ea s-a căsătorit cu oarecare rezerve, temându-se că familia îi va limita posibilitatea de a pilota. În anul 1932 a căutat să urmeze exemplul lui Charles Lindbergh, care a traversat singur la 20/21 mai 1927 Oceanul Atlantic, însă din cauza timpului nefavorabil și a unor probleme tehnice a trebuit să întrerupă zborul în Irlanda de Nord, neajungând la Paris. Amelia, femeia care a traversat de două ori Atlanticul, a primit de la președintele american Herbert C. Hoover medalia de aur „Naţional Geographic Society”. La primirea distincției ea a făcut următoarea remarcă laconică: „Unele detalii ale zborului sunt exagerate”. Ea s-a angajat mai departe pentru drepturile femeii și recunoașterea poziției acesteia în societatea americană. Au urmat o serie de zboruri peste Pacific, între Honolulu (Hawaii) și Oakland (California), sau solo de la Mexico City la Newark (New Jersey).
Înainte de a împlini vârsta de 40 de ani, a dorit să facă înconjurul pământului la ecuator. După ce parcursese deja trei pătrimi din zborul planificat, a decolat la data de 2 iulie 1937 de la Lae (Noua Guinee) zburând spre insula Howland din Pacific, unde nu a mai sosit niciodată.

Giuseppe Di Stefano

Giuseppe Di Stefano (n 24 iulie 1921, Motta Sant’Anastasia, Provincia Catania, Sicilia - d. 3 martie 2008, Santa Maria Hoè, lângă Milano) a fost un renumit tenor, interpret de muzică de operă, a cărui carieră s-a desfășurat între sfârșitul anilor '40 și începutul anilor '70 ai secolulului al XX-lea.

Este cunoscut și pentru îndelungata colaborare cu Maria Callas, alături de care a apărut în spectacole și a făcut înregistrări și cu care a avut, o scurtă perioadă, o aventură romantică.


Happy birthday!

Jennifer López 

Jennifer López este o actriță și cântăreață americană, născută pe 24 iulie 1969, în cartierul Bronx din New York.
Visa încă din copilărie să devină artistă, astfel că a început să cânte de la o vârstă fragedă. De-a lungul timpului, a jucat în multe filme. Dar succesul a fost de partea ei abia în anul 1997, când a jucat rolul binecunoscutei și regretatei Selena, în filmul cu același nume. A urmat apoi încă un succes cu filmul "Anaconda", și, în timp, a devenit una dintre cele mai căutate actrițe de la Hollywood.
Pe la sfârșitul anilor '90, și-a început cariera muzicală. Un debut cu succes, în care primul album al lui Jennifer s-a intitulat "On the 6" și conținea hituri precum "If you hâd my love" sau "Waiting for tonight". Pentru acest album, Jennifer a obținut discul de platină, datorită volumului de vânzări.
A urmat un duet cu Marc Anthony, "No me ames", care i-a adus o nominalizare la premiile Grammy și un premiu Billboard Latin Music Awards.Au urmat albume de succese, precum "J.Lo" (cu hituri precum "Ain't it funny" sau "Love don't cost a thing"), "This îs me... then" (cu hituri precum "Jenny from the block").
A făcut o pauză de câțiva ani pentru a se ocupa de cariera de actriță, iar în 2005 a revenit cu un nou album, "Rebirth", cu hituri ca "Get right" sau "Hold you down".


S -A ÎNTÂMPLAT ÎN 24 IULIE ..............

Evenimente


    1864: Domnitorul Alexandru Ioan Cuza i-a unificat pe grănicerii munteni și moldoveni, punând bazele instituției moderne de pază a frontierelor țării.
    1911: Re-descoperirea orașului Machu Picchu, "orașul pierdut al incașilor".
    1945: În timpul desfășurării Conferinței de la Potsdam, președintele Harry Truman l–a informat pe Stalin despre producerea în SUA a bombei atomice.
    1949: Sunt inaugurate primele Gospodării Agricole de Stat după model sovietic.
    1987: IBM-PC lansează DOS Version 3.3.
    1990: Senatul României adoptă un proiect de lege prin care se instituie ca sărbătoare națională a României ziua 1 decembrie,
    1990: Nave de război sub pavilion american au fost comasate în apele teritoriale irakiene și trupe de uscat însumând 30.000 soldați sunt desfășurate la granița irakiano-kuweitiană, în stare de alertă.
    2001: Simeon de Saxa-Coburg și Gotha, care în copilărie fusese țar al Bulgariei, a devenit prim ministru al acestei țări.
    2005: Lance Armstrong câștigă Turul Franței pentru a șaptea oară consecutiv.

S -a născut în............

    1802: Alexandre Dumas (tatăl), scriitor francez (d. 1870)
    1856: Émile Picard, matematician francez (d. 1941)
    1858: Jenő Ábel, scriitor, filolog și profesor universitar maghiar (d. 1889)
    1860: Emile Charles Achard, medic francez, membru de onoare al Academiei Române (d. 1944)
    1860: Alfons Mucha, desenator și pictor ceh (d. 1939)
    1894: Andrei Oțetea, istoric român, membru al Academiei Române (d. 1977)
    1895: Robert Graves, poet și scriitor britanic (d. 1985)
    1897: Amelia Earhart, pilot american (d. 1937)
    1911: George Ivașcu, publicist, critic și istoric literar român (d. 1988)
    1911: Ernesto Sabato, scriitor argentinian (d. 2011)
    1920: Bella Abzug, politiciană americană, luptătoare pentru drepturile femeilor (d. 1998)
    1921: Giuseppe di Stefano, tenor italian(d. 2008)
    1934: Alexandru Jula, interpret român de muzică ușoară
    1970: Jennifer Lopez, actriță și cântăreață americană

Decese 

    1739: Benedetto Marcello, compozitor italian (n. 1686)
    1862: Martin Van Buren, al 8-lea președinte al Statelor Unite (n. 1782)
    1908: Aleksei Ostroumov, medic rus; a fost primul care a demonstrat proveniența valvulară a ritmului cardiac
    1937: Alexandru Obregia, medic român (n. 1860)
    1969: Witold Gombrowicz, romancier polonez (n. 1904)
    1974: James Chadwick, fizician britanic (n. 1891)
    1977: Emil Botta, poet, prozator și actor român de teatru și film (n. 1912)
    1980: Peter Sellers, actor britanic (n. 1925)
    1980: Vladimir Visoțki, actor, poet și muzician rus (n. 1938)
    1991: Isaac Bashevis Singer, autor polonezo-american, laureat Nobel (n. 1904)
    2010: Victor Ciornei, dirijor român (n. 1923)
    2012: John Evans Atta Mills, președintele Ghanei (n. 1944)

Sărbători  

România -- Ziua grănicerilor - marchează constituirea, în 1864, a primului corp unificat al grănicerilor din România.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More