marți, 5 noiembrie 2013

5 noiembrie 2013 by Viorica Crainic

Bine v- am regăsit!

"Lumea e atât de preocupată cu aparenţa, încât prea puţin îi pasă de realitate."(Oxenstierna)

Cătălin Predoiu: PDL respinge măsurile convenite de Guvern cu FMI.

PDL respinge categoric măsurile fiscal-bugetare convenite de Guvern cu FMI, calificându-le drept unele de blocare a economiei prin suprataxare, şi insistă pentru formula de relaxare fiscală pe care a propus-o încă din primăvara acestui an, a declarat marţi prim-vicepreşedintele democrat-liberal Cătălin Predoiu, într-o conferinţă de presă.

"E greu să spunem că a fost vorba de negocieri. Este vorba, de fapt, de o căutare disperată a Guvernului socialist Victor Ponta de a salva acest acord. Guvernul nu se mai preocupă de relansarea economică, Guvernul se preocupă doar de închiderea contabilă a bugetului, de acoperirea scriptică a cheltuielilor şi a deficitelor. (...) E vorba de un buget care dă cu o mână şi ia cu trei, e vorba de un buget care va continua cercul vicios instalat de politicile de stânga prin suprataxare", a susţinut prim-vicepreşedintele PDL.

Predoiu a adăugat că, încă din primăvară, "PDL a înaintat o formulă menită să relanseze economia, bazată pe relaxare fiscală şi nu pe suprataxare, pe mărirea salariului minim la 1.000 de lei şi nu la 850 sau 900 de lei, pe reducerea CAŞ şi combaterea evaziunii fiscale".
El a criticat, totodată, conduita politică a Guvernului şi a USL. "Constatăm persistenţa în minciună, în promisiuni electorale pe care nu le mai crede nimeni. Anunţarea scăderii CAS-ului cu cinci puncte procentuale de la 1 iulie este doar o promisiune marca USL", a afirmat Predoiu.
În opinia sa, nu se mai poate vorbi de mult de un PNL care face politici de dreapta. "Încercarea domnului Crin Antonescu de a salva situaţia din punct de vedere mediatic este de-a dreptul ridicolă. Oamenii au nevoie azi de reducerea CAS-ului, nu mâine. De aceea, noi respingem categoric aceste măsuri care sunt propuse de către Guvernul Ponta, de către Crin Antonescu, de către USL", a completat Predoiu.

Andreea Paul : Se dublează argumentele pentru a veni cu o moţiune simplă în Parlament.

Deputatul PDL Andreea Paul susţine că, după prezentarea de către Guvernul Ponta a proiectului de buget pentru 2014, se dublează argumentele pentru a veni cu o moţiune simplă în Parlament şi speră că PNL se va alătura acestui demers.

"După ce am văzut proiectul de buget aseară, prezentat de Guvernul Ponta, se dublează argumentele pentru a veni în Parlamentul României cu o moţiune simplă. România este sufocată, dezastrul care continuă şi în anul 2014 sub această guvernare de stânga, primitivă, impune o reacţie fermă a dreptei româneşti. Sperăm ca membri ai PNL să se alăture acestui demers, cu totul şi cu totul justificat. Este inacceptabil să priveşti bussinessul privat românesc ca un produs de lux, gata doar să-l taxezi şi să-l strangulezi prin birocraţie", a afirmat Andreea Paul marţi la o conferinţă de presă.

"Ponta îşi bate joc de o ţară întreagă cu un proiect de buget pur electoral pentru anul 2014. Premierul bagă mai întâi mâna foarte adânc în buzunarele românilor prin taxe noi, scumpeşte viaţa românilor, apoi dă înapoi foarte puţin şi doar unora. Premierul a dat liber la motoarele de partid, adică primarilor, să cheltuiască anul viitor mult şi pe datorie, prin creşterea plafonului de îndatorare a autorităţilor locale. Vom avea în 2014, an electoral, din nou, o ţară plină de şantiere pe datorie", a spus Andreea Paul.

"Anul 2012, sub guvernarea Ponta, 0,7%, anul acesta estimările merg undeva spre 2% iar anul viitor, în scrisoarea care se prefigurează a fi semnată cu FMI, abia se discută despre un scenariu de bază de 2,2 procente. Aşadar, trei ani consecutivi cu performanţă între ghilimele economică, mult inferioară dificilului an 2011", a afirmat Andreea Paul.

Victor Ponta  : Declaraţii, Palatul Victoria  - 4 noiembrie 2013.

Guvernul îşi va asuma în cadrul memorandumului de înţelegere cu FMI, BM şi CE un angajament clar de scădere a contribuţiilor sociale cu 5% de la 1 iulie 2014.

"Referitor la reducerea contribuţiilor de asigurări sociale, a fost în mod sigur tema cea mai intens discutată pe parcursul acestor zile. Va exista în memorandumul de înţelegere, atât cu FMI, Comisia Europeană, Banca Mondială, un angajament foarte clar de scădere semnificativă şi, din punctul nostru de vedere, semnificativ este mai mult decât 3%. Semnificativ este 5%, aşa cum în baza studiilor pe care le-am avut ar avea într-adevăr un impact pentru mediul de afaceri, şi anume o scădere semnificativă cu 5% a contribuţiilor de asigurări sociale din al doilea semestru al anului, cu obligaţia din partea Guvernului de a identifica până la 1 iulie toate resursele necesare pentru că impactul bugetar să fie neutru. Adică ceea ce pierdem prin reducerea contribuţiilor de asigurări sociale să compensăm din venituri suplimentare sau din realocarea unor alte fonduri sau reducerea de cheltuieli", a declarat Victor Ponta.

Guvernul are ca acţiune prioritară până la finele anului adoptarea bugetului de venituri şi cheltuieli a companiei CFR Marfă în vederea reluării privatizării.

"Vom avea ca acţiune prioritară adoptarea până la sfârşitul anului, deci de la începutul lunii decembrie, a bugetului de venituri şi cheltuieli pentru CFR Marfă, care evident va intra într-o nouă procedură, de data aceasta într-un termen rezonabil, într-o nouă procedură de privatizare", a declarat premierul.

Accizele vor fi indexate în funcţie de raţă inflaţiei, ca măsură de creştere a veniturilor la bugetul de stat..
"Ca măsuri de creştere a veniturilor, vom indexa accizele în funcţie de raţă inflaţiei. Din fericire, inflaţia a avut o cotă, şi va avea pentru 2013, o cotă scăzută, şi evident influenţa acesteia va fi destul de mică. Vom introduce un impozit pentru construcţiile speciale.(...) Nu e vorba de locuinţe, ci e vorba despre persoane juridice şi construcţii civile cu un anumit caracter. O creştere a redevenţelor la resursele minerale, cu excepţia petrol şi gaze, de 25%. O acciză de 0,07 euro la litrul de carburant, fie benzină, motorină. Aceste accize şi aceşti bani rezultaţi vor merge în fondul special pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere, mai concret pentru marile proiecte de infrastructură rutieră", a declarat premierul Victor Ponta.

Crin Antonescu: FMI se înşeală, CAS se putea reduce şi acum.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a afirmat marţi că FMI se înşeală susţinând că reducerea CAS nu era posibilă în acest an.
"Greşesc (...). Se înşală. CAS se putea reduce şi de acum, dar, într-adevăr, este preferabil din semestrul II cu 5%, decât cu 3%", a declarat Antonescu, înainte de şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL care se desfăşoară la Palatul Parlamentului.
În ceea ce priveşte faptul că FMI a arătat că reducerea CAS nu este prinsă în proiecţia bugetară pe 2014, liderul PNL a spus că nu cunoaşte aceste detalii.
"Eu am comentat aseară lucrurile pe care le-au adus la cunoştinţa opiniei publice primul-ministru, ministrul Finanţelor. Nu este vorba de proiecţia bugetară, ci este vorba de scrisoarea de intenţie, despre asta s-a vorbit, acolo este menţionat acest lucru", a precizat Antonescu, adăugând că ar putea să dea mai multe detalii la sfârşitul şedinţei BPN.

Dan Matei Agathon: Scăderea CAS va duce la diminuarea fenomenului muncii la negru în România.

O scădere a contribuţiilor de asigurări sociale /CAS/ cu 5 puncte procentuale, din semestrul al doilea al anului viitor, reprezintă un lucru pozitiv, care va duce la diminuarea fenomenului muncii la negru în România, consideră vicepreşedintele Alianţei Confederaţiilor Patronale din România (ACPR), Dan Matei Agathon.

"Referitor la intenţia Guvernului privind scăderea contribuţiilor de asigurări sociale /CAS/, pot să spun doar atât: mai bine mai târziu, decât niciodată. În ultimii patru ani, noi am propus acest lucru la trei prim-miniştri diferiţi, însă de-abia acum se face în sfârşit dreptate. Forţa de muncă din România e cea mai scumpă din Uniunea Europeană, şi de aici derivă şi amploarea fenomenului muncii la negru în ţara noastră. Prin urmare, o scădere a contribuţiilor de asigurări sociale /CAS/ va duce la diminuarea acestui fenomen', a declarat, marţi, Dan Matei Agathon.
"Realizarea unor mari investiţii publice duce la crearea de noi locuri de muncă, ceea ce implicit favorizează consumul. Creşterea economică a ţării se produce însă şi prin reducerea fiscalităţii. Noi, ca organizaţie patronală, suntem extrem de mulţumiţi că Guvernul a luat în calcul propunerile noastre', a mai spus Agathon.

Călin Popescu Tăriceanu  : Excelente, nici în vis nu bănuiam aşa ceva.

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a comentat ironic marţi, înaintea şedinţei BPN al PNL, măsurile convenite în urma negocierilor dintre Guvern şi reprezentanţii FMI, afirmând că nici în vis nu bănuia aşa ceva.
Tăriceanu a fot întrebat cum vede măsurile convenite de reprezentanţii Guvernului cu delegaţia FMI.
"Excelente, nici în vis nu bănuiam aşa ceva", a răspuns ironic fostul premier, fără a face alte comentarii.

Mircea Drăghici : Guvernul a arătat că se poate negocia cu FMI şi spre binele românilor.

"Guvernul Ponta a reuşit să promoveze şi măsuri de stânga, precum indexarea pensiilor peste rata inflaţiei, cu 3,75%, în condiţiile în care inflaţia este puţin peste 2%. Guvernul Ponta a reuşit să fie consecvent cu programul de guvernare anunţat de USL. Cota unică rămâne neschimbată, pensiile vor fi indexate peste rata inflaţiei, iar salariile vor fi majorate pentru toţi bugetarii, cu precădere pentru tineri, debutanţii în educaţie şi medicii rezidenţi. Conform ministrului Bugetului, Liviu Voinea, aceştia vor beneficia de creşteri de până la 20%. Noi nu îi invităm pe cei care sunt nemulţumiţi să plece din ţară, aşa cum făcea fosta guvernare. Noi considerăm că este vital să venim în sprijinul lor pentru ca ei să muncească în România. O altă măsură a Guvernului Ponta de care vor beneficia aproximativ 800.000 de români va fi creşterea salariului minim, în două tranşe, până la 900 de lei", a explicat deputatul PSD Mircea Drăghici, chestor al Camerei inferioare a Parlamentului. , într-un comunicat de presă.

Ioan Enciu: Demersurile MAE privind aderarea la spaţiul Schengen trebuie susţinute în Parlamentul European.

Ioan Enciu, care este membru al Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne în Parlamentul European, salută declaraţiile Ministrului de Externe Titus Corlăţean, şi consideră că nu există niciun motiv pentru care România şi Bulgaria să nu fie primite în spaţiul Schengen la Consiliul JAI din luna decembrie.

"Am luat act cu mare bucurie de declaraţiile ministrului Titus Corlăţean, potrivit căruia eforturile instituţionale ale României se concentrează pe obţinerea unei decizii favorabile aderării României la spaţiul Schengen în cadrul Consiliului JAI din luna decembrie. Aceasta este o poziţie corectă, care trebuie să fie susţinută de către toţi europarlamentarii români, indiferent de partidul din care fac parte, pentru că ea reprezintă interesele României. De altfel, demersurile susţinute pe care MAE român le face în ultimul timp pentru rezolvarea favorabilă a dosarului Schengen sunt profesioniste şi eficiente, de natură să conducă spre o finalitate favorabilă în acest proces. Nu în ultimul rând, salut tenacitatea ministrului Corlăţean şi a echipei sale în ceea ce priveşte subiectul aderării României la spaţiul Schengen. În calitatea mea de membru în Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne, am susţinut de nenumărate ori în plenul PE faptul că România şi Bulgaria sunt ţinute nejustificat şi abuziv în afara spaţiului Schengen, în ciuda implementării aquis-ului în domeniu şi a confirmării acestui fapt de către Consiliul JAI, în ciuda susţinerii totale din partea Comisiei Europene şi a Parlamentului European", a declarat Ioan Enciu, potrivit unui comunicat de presă.

MAE  : Avertisment privind greva generală din Grecia.

MAE atenţionează cetăţenii români care doresc să călătorească în Grecia că miecuri va avea loc o grevă generală de 24 de ore în această ţară. Protestul este organizat de cele două confederaţii sindicale din Grecia: GSEE (Confederaţia generală a lucrătorilor din Grecia) şi ADEDY (Confederaţia sindicală a lucrătorilor din sectorul public). În acest context sunt aşteptate "perturbări în traficul public de călători, urmând a fi asigurate numai serviciile medicale de urgenţă", informează MAE.
Controlorii de trafic aerian vor opri activitatea de lucru între orele 12.00-15.00, iar personalul din cadrul aviaţiei civile între orele 12.00-16.00.
MAE recomandă cetăţenilor români care intenţionează să se deplaseze pe teritoriul Republicii Elene în această perioadă "să urmărească anunţurile autorităţilor locale referitoare la transportul public, precum şi asupra eventualelor măsuri restrictive de trafic aerian şi să evite zonele centrale ale Atenei, precum şi ale celorlalte oraşe mari unde au loc acţiuni de protest".
Este vorba despre o a doua grevă generală în Grecia, în mai puţin de patru luni.

FMI: Guvernul trebuie să ia măsuri pentru a se încadra în ţinta de deficit pentru 2014.

Guvernul trebuie să ia măsuri pentru a respecta ţinta de deficit bugetar convenită pentru anul viitor, de 2,2% în termeni cash, privind cheltuielile cu fondurile europene, calcularea accizelor în funcţie de inflaţie, majorarea accizelor la carburanţi sau lărgirea bazei de impozitare, potrivit FMI.

"Ţinta de deficit va fi de 2,2% în termeni cash anul viitor, cu 0,2 puncte procentuale mai mult decât anticipasem în luna iulie. Principalul motiv pentru acest deficit uşor mai mare pentru anul viitor este angajamentul puternic de a accelera atragerea fondurilor europene, ceea ce înseamnă că trebuie să creăm mai mult spaţiu pentru cheltuielile de co-finanţare necesare şi nouă ţintă de deficit acomodează acest imperativ", a declarat marţi şeful misiunii FMI în România, Andrea Schaechter, în conferinţa de prezentare a rezultatelor vizitei în România.

"Măsura cheie anunţată de Guvern ar fi legarea accizelor de inflaţie, majorarea accizelor la carburanţi, precum şi lărgirea bazei de impozitare pentru impozitul pe proprietate incluzând structurile sau construcţiile speciale. Guvernul se angajează să îmbunătăţească colectarea fiscală şi să reducă evaziunea fiscală", a mai spus Schaechter.

Şeful FMI a menţionat că, în agenda reformelor structurale viitoare, accentul vă continua să cadă pe sectoarele energie şi transporturi pentru ca acestea să devină mai transparente şi mai eficiente, astfel încât să poată oferi servicii mai bune şi să devină o povară mai mică pentru publicul general. Totodată, vor continua reformele în domeniul sănătăţii, având ca obiectiv îmbunătăţirea serviciilor, creşterea eficienţei sistemului şi asigurarea sustenabilităţii financiare.
Pentru acest an, Schaechter apreciază că Guvernul a avut success în accelerearea fondurilor europene, ceea a exercitat presiune pe partea de cheltuieli a bugetului.
Ea a lăudat succesul listării pachetului de 15% din acţiunile Romgaz pe piaţa de capital, însă apreciază că nefinalizarea privatizării majoritare la CFR Marfă este "un pas înapoi", menţionând că Guvernul îşi menţine angajamentul de a continua procesul de privatizare, iar între timp va susţine restructurarea companiei.
Pe lista progreselor Executivului în privinţa reformelor structurale, şeful misiunii FMI a enumerat avansarea pe linia pregătirii reformelor în sectorul sănătate, continuarea liberalizării preţurilor la energie şi întărirea managementului finanţelor publice prin prioritizarea mai clară a proiectelor de investiţii finanţate în bugetul anului 2014.

Curtea de Audit a UE: Nereguli privind achiziţiile publice şi dezvoltarea rurală din România în 2012.

Curtea de Conturi a UE a constatat că sistemul privind fondurile de dezvoltare rurală în România este "ineficace", iar procedurile de achiziţii publice prezintă numeroase nereguli, potrivit raportului privind exerciţiul financiar 2012, prezentat marţi la Luxemburg.
Raportul a constatat că, în majoritatea domeniilor de cheltuieli ale bugetului UE, încă nu se respectă în integralitate legislaţia în vigoare. De aceea, Curtea de Conturi a UE a adresat un apel în vederea reconceperii normelor care se aplică cheltuirii fondurilor UE şi a recomandat simplificarea cadrului legislativ.
România s-a aflat printre cele 14 state în care au fost verificate 160 de operaţiuni din cadrul programului pentru dezvoltare rurală.
În ceea ce priveşte cheltuielile aferente dezvoltării rurale, dintre cele 160 de operaţiuni cuprinse în eşantion, 101 (63%) erau afectate de eroare.
Curtea a apreciat că, pentru majoritatea operaţiunilor afectate de eroare, autorităţile naţionale dispuneau de informaţii suficiente care să le fi permis detectarea şi corectarea erorilor respective.

În cazul României s-au constatat mai multe cazuri de încălcare a normelor privind achiziţiile publice. Autorii raportului oferă şi un exemplu, unde beneficiarul (o municipalitate rurală) a solicitat sprijin pentru un proiect de investiţii care includea o reţea de alimentare cu apă potabilă, un sistem de canalizare, modernizarea drumurilor locale şi o clădire destinată comunităţii. Şapte ofertanţi au depus oferte, iar cinci dintre acestea au fost respinse de beneficiar întrucât nu îndeplineau cerinţele. Curtea a constatat că ofertantul câştigător nu îndeplinea două cerinţe stabilite în cadrul procedurii şi că, în plus, alte oferte fuseseră excluse tocmai pentru că nu îndeplineau aceste cerinţe. "Din cauza neconformităţii cu documentaţia de atribuire şi a nerespectării principiului tratamentului egal, aspecte care au influenţat rezultatul procedurii de achiziţii, cheltuielile în cauză sunt neeligibile", a constatat Curtea.

Uniunea Europeană deschide un nou capitol în negocierile de aderare cu Turcia.

 Uniunea Europeană şi Turcia au deschis marţi un nou capitol în negocierile de aderare a acestei ţări şi şi-au exprimat dorinţa de a accelera procesul după mai bine de trei ani de blocaj, relatează AFP.
''Este o cotitură în relaţiile dintre UE şi Turcia, după o pauză de 40 de luni'', a declarat cu satisfacţie ministrul turc pentru afaceri europene, Egemen Bagis, la încheierea celei de-a 10-a reuniuni consacrate procesului de aderare a Turciei.
Bagis şi comisarul european pentru extindere, Ştefan Füle, au deschis oficial Capitolul 22, referitor la politica regională. Füle a făcut apel la Turcia ''să se angajeze mai mult'', pentru a permite deschiderea a altor două capitole, 23 şi 24, referitoare la drepturile fundamentale, justiţie, libertate şi securitate. ''Aceasta va lua, să sperăm, mai puţin de trei ani şi jumătate'', termenul de la ultima deschidere a unui capitol, a declarat comisarul european în faţa presei.

''Unda verde'' pentru deschiderea Capitolului 22 a fost dată în octombrie de miniştrii de externe ai UE pentru afaceri europene, după patru luni de la data prevăzută, din cauza reprimării în vară de către autorităţile turce a valului de contestare civilă pornit din Piaţa Taksim din Istanbul.
Turcia este oficial candidată la UE din 1999, dar procesul negocierilor, angajat în 2005, se dovedeşte a fi cel mai lent pe care l-a avut UE cu un aspirant la aderare. Din cele 35 de capitole de negocieri, au fost deschise 14 şi doar unul a fost încheiat până în prezent.
UE ''a îngheţat'', printre altele, părţi întregi de negocieri din cauza refuzului Turciei de a extinde către Republica Cipru, membră a UE, prevederile acordurilor de liber-schimb pe care le-a încheiat cu organizaţia paneuropeană.

Ucraina şi Chevron au semnat un acord de 10 miliarde de dolari pentru explorarea gazelor de şist.

Ucraina a semnat, marţi, cu grupul petrolier american Chevron, un acord de tip împărţire a producţiei (PSA), în valoare de 10 miliarde de dolari, pentru explorarea gazelor de şist în vestul statului, acesta fiind al doilea acord de acest gen semnat de ţara vecină în acest an, transmit Reuters şi AFP." Acordul este semnat în acest moment', a declarat ministrul ucrainean al Energiei, Eduard Stavytsky, referindu-se la acordul pentru blocul Olesska, cu o suprafaţă de 5.260 de kilometri pătraţi.
Acordul, a cărui semnare a fost confirmată şi de un mesaj publicat pe pagina de Internet a preşedintelui ucrainean Victor Ianukovici, prevede că Chevron va efectua lucrări de explorare la blocul Olesska, a cărui producţie ar putea atinge opt până la zece miliarde de metri cubi pe an, şi care, potrivit oficialilor de la Kiev, ar conţine rezerve de 2.980 de miliarde de metri cubi.
La începutul acestui an, guvernul ucrainean a semnat un acord similar de 10 miliarde de dolari cu grupul petrolier anglo-olandez Royal Dutch Shell pentru explorarea resurselor de gaze de şist la blocul Yuzivska din estul Ucrainei.

ŞTIRI METEO

Avertizare meteorologică

ANM a trimis o informare meteorologică de ploi, ninsori şi intensificări ale vântului, valabilă între 6 noiembrie, ora 10 şi 7 noiembrie, ora 10.
În intervalul menţionat, temporar va ploua, în cursul zilei îndeosebi în sud-vestul, centrul şi nordul ţării, iar spre seară şi noaptea, cu precădere în est, sud-est şi în zona montană. Cantităţile de apă vor depăşi local 15...20 l/mp şi izolat 30...35 l/mp.
La munte, îndeosebi în Carpaţii Meridionali şi Orientali, precipitaţiile vor fi şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare, iar vântul va sufla tare pe creste, cu rafale de peste 80 km/h. Intensificări ale vântului se vor semnala şi în celelalte zone, cu viteze ce vor depăşi    55...60 km/h, arată ANM,
Informarea a fost trimisă către Preşedinţia României, Secretariatul General al Guvernului României, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Transporturilor, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, C.N.A.D.N.R, Administraţia Naţională “Apele Române”, S.N.C.F.R., Crucea Roşie şi mass-media.
Miercuri, 6 noiembrie 2013, în vestul, centrul și nordul României va ploua pe arii extinse, iar cantitățile de apă izolat pot fi însemnate. În restul teritoriului înnorările vor fi temporare, iar ploi se vor semnala local. În zona montană, noaptea, ploaia se va transforma în lapoviță și ninsoare. Maximele termice vor fi cuprinse, în general, între 12 și 22 de grade, iar cele minime între 2 și 12 grade. Valorile termice se vor menține mai ridicate decât în mod normal în această perioadă, în cea mai mare parte a țării, dar vor fi în scădere, în special în jumătatea nordică a țării. Vântul va sufla în general moderat, local cu intensificări, în special la munte.
În Bucureşti, vremea va fi caldă pentru această dată. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 20 de grade, iar cea minimă va fi de 8…9 grade. Cerul va fi temporar noros, iar seara și noaptea trecător va ploua slab. Vântul va sufla în general moderat.

PERSONALITĂŢI

Vivien Leigh

Vivien Leigh, Lady Olivier (n. 5 noiembrie 1913 - d. 7 sau 8 iulie 1967) a fost o actriță de origine engleză. A fost laureată a două premii Oscar, unul pentru interpretarea personajului Scarlett O'Hara din Pe aripile vântului (1939), iar cel de-al doilea pentru rolul Blanche DuBois din producția Un tramvai numit dorință (1951), pe care l-a interpretat și în teatru în West End din Londra. Vivien Leigh a fost o actriță prolifică, ea colaborând adesea pe plan artistic cu soțul său, Laurence Olivier, care a regizat multe dintre filmele ce au făcut-o celebră. De-a lungul celor 30 de ani de carieră, actrița a interpretat roluri variate, începând de la eroinele comediilor lui Noël Coward și ale lui George Bernard Shaw, până la personaje din opere clasice ale lui William Shakespeare, precum Ofelia, Cleopatra, Julieta sau Lady Macbeth.
 Leigh s-a simțit adesea limitată datorită frumuseții sale foarte apreciate, despre care credea că o împiedică în a fi luată în serios în cariera sa ca actriță. Sănătatea ei șubredă s-a dovedit a fi, însă, cel mai mare obstacol. Fiind afectată de tulburare bipolară de-a lungul perioadei adulte, Vivien Leigh a câștigat reputația unei persoane foarte dificile, acest lucru afectând serios o carieră care avea să cunoască și perioade de declin. Odată cu înaintarea în vârstă, actrița a fost slăbită de reveniri frecvente ale tuberculozei, boală diagnosticată pentru prima oară la mijlocul anilor '40. Leigh și Olivier divorțează în 1960, iar actrița continuă să apară periodic în diferite filme și piese de teatru, până la decesul său din cauza bolii, în anul 1967.

Joe Dassin

Joseph Ira Dassin (n. 5 noiembrie 1938 – d. 20 august 1980), mai cunoscut sub numele Joe Dassin, a fost un cântăreț și compozitor franco-american. Joe s-a născut la New York, tatăl său fiind regizorul american Jules Dassin, iar mama sa era violonista maghiară Béatrice Launer. A copilărit la New York și Los Angeles. După ce tatăl său a fost trecut pe lista neagră a Hollywoodului în anii 1950, s-a mutat cu familia în Europa. Și-a făcut studiile la Școala Internațională de la Geneva și la Institutul Le Rosey în Elveția. A revenit apoi în Statele Unite pentru a studia la Universitatea Michigan din Ann Arbor.
 După colegiu, s-a mutat în Franța, unde s-a angajat la un post de radio. Aici a fost convins de o casă de discuri să-și înregistreze compozițiile.



La începutul anilor 1970, cântecele lui Joe Dassin au atins primele poziții ale topurilor din Franța, devenind un artist renumit în această țară. Faptul că era poliglot l-a ajutat să înregistreze cântece și în limbile germană, rusă, spaniolă, italiană și greacă, pe lângă cele în franceză și engleză.

Joe Dassin a murit din cauza unui infarct în timpul unei vacanțe în Tahiti, la data de 20 august 1980. Trupul său este înmormântat în Mausoleul Beth Olen din cimitirul Hollywood Forever în Hollywood, California.

Bryan Adams

Bryan Adams este unul dintre cei mai faimoși cântăreți și compozitori canadieni, iar printre marile lui pasiuni se numără fotografia, realizând în acest sens câteva expoziții. Cele mai cunoscute albume ale sale sunt Reckless, 18 till I die, Waking up the neighbours. Adams s-a născut la 5 noiembrie 1959 în Kingston, Ontario, din părinți englezi, dar are rădăcini malteze din partea bunicii sale. În anii `60, datorită tatălui său, care lucra ca diplomat pentru statul canadian, a avut norocul să meargă alături de familia sa în multe țări. Interpretul a primit Ordinul Canadei pentru contribuția adusă muzicii și pentru activitățile sale filantropice. Compozițiile sale au fost nominalizate de trei ori la Oscar, iar în 2007 și la Globurile de Aur, pentru a cincea oară, pentru piesa din filmul Bobby. Primul album al său, care îi poartă numele, a fost lansat în februarie 1980. Cel de-al doilea a fost scos pe piață numai un an după aceea și se numește, You want it you got it. Cel mai mare succes comercial de la începutul carierei sale l-a înregistrat cu materialul lansat în 1983, Cuts like a knife. Albumele sale următoare au fost premiate cu platină, așa cum este și exemplul lui Into the fire, din 1987.
"Everything I do, I do it for you", piesa care s-a clasat pe primul loc timp de 16 săptămâni consecutive în UK Single Charts a rămas și până astăzi un record. Melodia a fost inclusă pe albumul Waking up the neighbours, lansat pe piață în 1991. Aceasta a fost și coloana sonoră a filmului Robin Hood: prințul hoților, cu Kevin Costner în rolul principal.



Următorul material a fost un "best of" care conținea însă și melodia Please forgive me. Tot în 2003, Bryan Adams a mai înregistrat hitul All for love, împreună cu Rod Stewart și Sting. Acesta a intrat pe coloana sonoră a filmului "Cei trei muschetari". Din 1996 și până în 1999, Adams a lansat câte un album în fiecare an. Cel mai de succes a fost `18 till I die` care conținea și piesa Have you really loved a woman?, ce a devenit ulterior coloana sonoră a peliculei Don Juan de Marco cu Johnny Depp și Marlon Brando. După o pauză de șase ani, Adams a revenit pe piața muzicală în 2004 cu albumul `Room Service`. Acesta a înregistrat un mare succes în Europa, clasându-se pe locul întâi în topuri.
O mare parte din muzica lui Bryan Adams a fost fie scrisă special pentru filme sau pentru a intra pe coloana sonoră a 42 de pelicule. 17 martie 2008 este data la care artistul a lansat albumul `11`, iar primul extras `I thought I`d seen everything` se bucură de un mare succes.
Adams este vegetarian strict, a avut apariții episodice în două filme, iar în prezent locuiește în Anglia.
Marea sa pasiune o reprezintă fotografia, iar lucrările sale au fost publicate în ediția britanică Vogue, în L`uomo Vogue, Vanity Fair, Harper`s Bazaar, Esquire și multe altele.
Ca fotograf, Bryan a lucrat cu Robert Plant, Joss Stone, Placido Domingo, Celine Dion, Moby, Amy Winehouse și Morrisey.

S -AU ÎNTÂMPLAT ÎN 5 NOIEMBRIE .................

Evenimente

   
    1605: "Complotul prafului de pușcă". Era vizată clădirea Parlamentului britanic, în care se desfășura o sesiune specială la care participau regele Iacob I, membrii guvernului și ai Parlamentului
    1720: Tratatul de pace de la Constantinopol ("Pace Veșnică") între Rusia și Imperiul Otoman; confirmarea tratatului încheiat la Adrianopol la 13 iunie 1713
    1930: Sinclair Lewis este câștigătorul Premiului Nobel pentru Literatură
    1968: Shirley Chisholm a fost prima femeie de culoare aleasă în Congresul american
    1970: La Vatican a fost introdus serviciul divin în limba națională a fiecărei comunități catolice
    2003: Radio Contact își schimbă numele și echipa și devine Kiss FM

S -a născut în...........

    1494: Hans Sachs, poet german (d. 1576)
    1876: Raymond Duchamp-Villon, sculptor francez (d. 1918)
    1880: Mihail Sadoveanu, scriitor român (d. 1961)
    1911: Alfred Manessier, pictor francez (d. 1993)
    1913: Vivien Leigh, actriță engleză (d. 1967)
    1917: Jacqueline Auriol, aviatoare franceză (d. 2000)
    1921: György Cziffra, pianist maghiar (d. 1994)
    1923: Rudolf Augstein, publicist german, fondatorul revistei "Der Spiegel" (d. 2002)
    1937: Harris Yulin, actor american
    1938: Joe Dassin, cântăreț francez (d. 1980)
    1942: Mihai San, scriitor român
    1949: Angela Nache, scriitoare română
    1952: Vandana Shiva, fiziciană și filozof indian
    1959: Bryan Adams, muzician rock canadian
    1960: Tilda Swinton, actriță scoțiană
    1963: Tatum O'Neal, actriță americană

Decese.................. 


    1714: Bernardino Ramazzini, medic italian (n. 1633)
    1879: James Clerk Maxwell, fizician englez (n. 1831)
    1930: Christiaan Eijkman, medic danez care a descoperit cauzele îmbolnăvirii de beriberi (n. 1858)
    1955: Maurice Utrillo, pictor francez (n. 1883)
    1979: Lucia Bălăcescu Demetriade, pictor, grafician și cronicar plastic român (n. 1895)
    1984: Ștefan Bârsănescu, pedagog și eseist român, membru corespondent al Academiei Române (n. 1895)
    1989: Vladimir Horowitz, pianist rus (n. 1903)
    2005: John Fowles, scriitor englez (n. 1926)
    2007: Ion Pavalache, dirijor român (n. 1927)
    2009: Nicolae Spirescu, pictor român (n. 1921)
    2010: Adrian Păunescu, poet, prozator, jurnalist, politician român, membru de onoare (2010) al Academiei de Științe a Republicii Moldova (n. 1943)
    2010: Jill Clayburgh, actriță americană (n. 1944)


 

1 comentarii:

Informații frumoase aici, aș dori să vă împărtășesc toată experiența mea încercând să obțin un împrumut pentru a-mi extinde activitatea de îmbrăcăminte aici, în Malaezia. Într-adevăr a fost greu ca afacerea mea să se reducă din cauza bolii mele de scurtă durată, atunci când m-am vindecat am avut nevoie de un fond pentru a-l înființa din nou pentru a începe, așa că l-am întâlnit pe domnul Benjamin, un ofițer consultant de împrumut la Le_Meridian Funding Service. eu de proiectul meu de afaceri și i-am spus că dețin deja One și am nevoie doar de un împrumut de 200.000,00 USD mi-a dat un formular pentru a completa și am făcut și el mi-a cerut ID-ul meu valabil în câteva zile. Au făcut transferul și mi-a fost acordat împrumutul . Vreau cu adevărat să apreciez efortul de a încerca, de asemenea, să aduc acest lucru oricui caută împrumuturi de afaceri sau alte probleme financiare pentru a contacta Serviciul de finanțare Le_Meridian Pe e-mail: lfdsloans@lemeridianfds.com / lfdsloans@outlook.com El este disponibil și pe WhatsApp Contact: +1 -9893943740.

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More