vineri, 1 noiembrie 2013

1 noiembrie 2013 by Viorica Crainic

Bine v- am regăsit!

Preşedintele Traian Băsescu  : Europa va reuşi să mobilizeze resursele politice pentru soluţionarea provocărilor majore.

"Astăzi, cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la înfiinţarea Uniunii Europene, doresc să-mi exprim aprecierea pentru viziunea şi curajul politic al liderilor europeni care au făcut posibilă trecerea în această nouă etapă de dezvoltare a Europei. Îmi exprim, totodată, încrederea că Europa va reuşi să mobilizeze resursele politice de care dispune pentru soluţionarea provocărilor majore cu care se confruntă astăzi. Uniunea Europeană se află la un alt moment important pentru dezvoltarea ei, iar soluţii durabile pentru obiectivele ambiţioase pe care şi le-a propus nu pot fi găsite decât pe baza unor investiţii politice demne de exemplul angajamentului înaintaşilor", se arată în mesajul preşedintelui.
"Cu acest prilej, doresc să reiterez asigurarea că România poate avea o contribuţie meritorie la dezbaterea generală din interiorul Uniunii Europene cu privire la viitorul construcţiei de integrare. România va continua să susţină avansarea Uniunii Europene către o autentică Uniune politică pe baza înţelegerii că o Europă tot mai integrată va fi aptă să gestioneze în interesul său transformările dintr-o lume tot mai globalizată şi să răspundă, totodată, aspiraţiilor legitime de dezvoltare ale naţiunii române", mai susţine Traian Băsescu în mesajul său.

Mihai Răzvan Ungureanu  : Dreapta fără PDL arată prost.

"Dreapta fără PDL arată prost pentru că este un partid mare, un partid care are un număr important de militanţi oneşti, sinceri, care cred în valorile dreptei cum credem şi noi cei de la Forţa Civică şi de la Partidul Mişcarea Populară. Credem că timp pentru înţelepciune este, dar nici să nu fie prea târziu pentru că după aceea nu ne vor ajunge lacrimile să plângem cât am voi. Porţile noastre sunt deschise către toţi cei care înţeleg şi necesitatea şi urgenţa strângerii tuturor degetelor într-un singur pumn care să lovească adversarul USL", a spus Ungureanu.
El a adăugat că în acest sens trebuie ţinute deschise porţile şi pentru "oamenii corecţi din PNL" care sunt nemulţumiţi "că se află la căruţa unui proiect personal fără şanse de reuşită".
Ungureanu a adăugat că atât el personal, cât şi Eugen Tomac de la Partidul Mişcarea Populară, dar şi colegii din ambele partide sunt convinşi că viitorul candidat pentru funcţia de preşedinte al României la alegerile de anul viitor trebuie să fie de dreapta, nu de stânga.
Întrebat ce crede despre reţinerea PDL de a veni alături de Forţa Civică şi Mişcarea Populară, Ungureanu a răspuns: "Părerea mea personală? Nu au ochelarii care trebuie".

Vasile Blaga: Pe Ponta îl interesează un popor de asistaţi, că aceştia sunt sigur votanţii lui.

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, l-a acuzat pe premierul Victor Ponta că nu a respectat în mod conştient promisiunile electorale, pentru că îl interesează că România să aibă "un popor de asistaţi, care au nevoie de ajutor social", aceştia fiind "sigur votanţii lui".

"Cei care ne conduc acum nu şi-au respectat promisiunile electorale, ne conduc cei care fac a doua rectificare în minus. Au tăiat cu totul investiţiile, nici măcar nu le co-finanţează pe cele din fonduri europene, nu asigură primarilor TVA şi se miră că nu au încasări. Au majorat sau înfiinţat numai anul acesta 28 de taxe şi impozite. PSD face conştient lucrul ăsta, Ponta face conştient lucrul ăsta. Pe Ponta îl interesează un popor de asistaţi, care au nevoie de ajutor social, că aceştia sunt sigur votanţii lui. Minunea este cum stă PNL acolo. Pe Antonescu îl înţelegem de ce stă acolo, se visează preşedintele României, se antrenează de patru ani, dar nu va ajunge niciodată la Cotroceni", a spus Blaga.
"Dreapta românească se poate uni doar în jurul PDL, care este inima ei. Cu o listă puternică, cu un partid puternic, dreapta se va uni. Unitatea dreptei va mai necesita timp. În dreapta sunt două partide puternice, PDL şi PNL, nu tot timpul va fi condus PNL de Antonescu, şi eu cred că în patru-cinci ani, va trebui să se ajungă şi pe dreapta la un mare partid politic şi atunci va exista o contrapondere serioasă la stânga socialistă", a spus Blaga.
Potrivit acestuia, dreaptă nu este constituită de un număr mic de intelectuali care vorbesc doct despre valorile dreptei, ci din toţi oamenii cinstiţi, care trăiesc din munca lor, care nu stau cu mâna întinsă la stat şi care vor un stat care să nu îşi bată joc de ei.

Victor Ponta: Legea descentralizării va fi adoptată înainte de legea bugetului.

"Am avut şi ieri o discuţie pe această temă în cadrul conducerii USL, săptămâna viitoare vicepremierul Dragnea va face o informare (...) şi luna aceasta, undeva în jur de 15 noiembrie, vom merge în Parlament cu angajarea răspunderii Guvernului, pentru ca descentralizarea să poată fi inclusă şi în bugetul pe 2014. Trebuie să facem aşa încât toate structurile care trec la autorităţile judeţene şi locale să treacă cu tot cu bugete, pentru că nu putem să le dăm fără finanţare. Practic legea descentralizării este adoptată înainte de legea bugetului", a declarat premierul, într-o conferinţă de presă.

Gheorghe Nechita: O primă lectură a proiectului de descentralizare creează semne de întrebare.

"O primă lectură a lui ne creează semne de întrebare pe anumite zone. Eu am fost în Franţa de curând şi am analizat foarte clar cum funcţionează administraţia publică într-o regiune. La nivelurile de administraţie care sunt acolo, când am întrebat care sunt punctele negative, punctele dificile cu care se confruntă de ani şi ani de zile, mi-au spus că de foarte multe ori suprapunerea de competenţe. Şi acum trebuie să analizăm foarte atent proiectul acesta de lege care a fost înaintat, eu mizez foarte mult pe experienţa administrativă a domnului viceprim-ministru Liviu Dragnea, dar în adresa pe care a înaintat-o către Asociaţia Municipiilor şi către celelalte structuri asociative de la judeţe, oraşe şi comune practic se cere avizul. Atunci am făcut un apel către colegii mei să se uite foarte atent, pentru ca noi într-o şedinţă de Consiliu Director să putem da avizul sau eventual să putem face nişte propuneri dacă sunt ale asociaţiei, nu doar ale unui membru sau altuia. Apar temeri, pentru că în decursul anilor s-au observat foarte multe lucruri care să spunem nu sunt în regulă în administraţia publică şi locală şi centrală", a declarat Nechita astăzi.

"Sunt un adept al descentralizării, am promovat această idee în decursul anilor, pentru că am o experienţă în administraţia publică. E foarte important ca acest proiect de lege să intre în vigoare, mi-ar fi plăcut foarte mult să intre odată cu regionalizarea, era şi mai bine, pentru că puteam într-adevăr să stabilim nivele de competenţă clare pentru fiecare administraţie publică", a subliniat Nechita.

Crin Antonescu: Modificarea Constituţiei se amână deoarece a decis CCR în mod arbitrar în acest sens.

"Modificarea Constituţiei se amână pentru faptul simplu că ignorând Constituţia, nu ezit să o spun, o majoritate a Curţii Constituţionale a decis, în mod arbitrar, că nu doresc dânşii, nu au nicio bază, niciun text constituţional, niciun izvor de drept pe care să se poată întemeia, (...) dar nu vor dânşii. Nu poţi încălca hotărârile Curţii. Vara anului trecut (...) această Curte Constituţională a falsificat de fapt rezultatul unui referendum raportând cvorumul la o altă lege decât la cea la care trebuia să o facă. (...) Reţinem faptul că şase cetăţeni români ai CCR au falsificat, nu au mai raportat cvorumul la legea referendumului, ci la legea alegerilor prezidenţiale. Asta nu a fost făcută de americani, nu de Barosso, ci de şase cetăţeni români, membri ai CCR, care şi-au bătut joc şi au anulat voturile a 7.400.000 de cetăţeni români. Suntem într-o situaţie similară, mai puţin gravă, în care dânşii inventează că nu vor dânşii un an ca legea să se aplice", a spus Antonescu.
El a adăugat că judecătorii CCR par a nu putea să se întrunească în cvorum pentru a lua o decizie în privinţa sesizării de neconstituţionalitate formulate de preşedintele Traian Băsescu în cazul legii privind pragul de validare la referendum.

"O evoluţie proastă a guvernării USL este evident că scade şansele candidatului USL la Preşedinţie. Am avut sentimentul că şi primul-ministru şi, desigur, oamenii care mai vorbesc pe lângă dânsul despre asta nutresc teama că eu nu aş fi suficient de solidar, ba chiar că aş vrea să fac greutăţi în plus Guvernului. Nu! Sunt perfect solidar cu deciziile Guvernului pe care le cunosc", a declarat Antonescu, întrebat dacă o proastă guvernare afectează şansele candidatului USL la alegerile prezidenţiale. El a adăugat că o decizie pe care nu a cunoscut-o a fost cea referitoare la proiectul Roşia Montană, motiv pentru care a şi reacţionat. "Sunt deplin solidar cu deciziile Guvernului, cu bugetul pe care l-a făcut sau pe care îl va face Guvernul, pentru că-l discutăm, cu toate întârzierile, le asumăm împreună. Eu aş spune, dimpotrivă, că toată lumea a putut vedea, relaţia a fost foarte corectă - eu şi PNL am avut o atitudine ireproşabilă, îndrăznesc să spun acest lucru, în raporturile noastre cu primul-ministru", a completat liderul liberalilor.
Potrivit acestuia, PNL a spus clar, după alegerile din decembrie 2012, că îl susţine pe Victor Ponta pentru funcţia de prim-ministru şi s-a bătut electoral pentru acest lucru. "Nu a venit socrul meu niciodată la televizor să spună că totuşi şi-ar dori ca eu să fiu prim-ministru, nu Victor Ponta. Şi, mai mult decât atât, am convenit şi am respectat o poziţie foarte puternică a primului-ministru. Eu nu am pus problema, şi asta chiar a nemulţumit pe unii colegi liberali, domne stai să se vadă şi PNL. Nu! Am zis: trebuie să se vadă primul-ministru, trebuie sprijinit primul-ministru, trebuie respectată o autoritate foarte largă a primului-ministru, pentru că România are nevoie de un Guvern puternic", a afirmat Antonescu.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a mai declarat, joi, comentând consecinţele pactului de coabitare, că "avem o ţară debilă în plan intern, care greu reuşeşte (...) să meargă înainte, în revigorarea economiei", el menţionând că există şi o paralizie a Guvernului şi a majorităţii.

"Suntem aproape de râs, când coabitarea înseamnă de fapt, în realitate, mijloace prin care preşedintele Băsescu obstrucţionează, sabotează, loveşte cât poate acest Guvern şi această majoritate parlamentară, fără să-l intereseze nici de binele acestei ţări, nici de nimic altceva. Situaţia se degradează pentru că Guvernul e slăbit, loviturile pe care Traian Băsescu le dă prin instituţii pe care le-a păstrat sub control în urma unui pact nefast, nesănătos şi cam în afara Constituţiei, loviturile sunt bine ţintite", a spus Antonescu.

Cătălin Ivan  : Cere oprirea campaniei împotriva românilor şi bulgarilor demarată de publicaţia britanică Daily Express.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, liderul delegaţiei PSD din Parlamentul European, a transmis o scrisoare către conducerea redacţiei Daily Express, prin care solicită stoparea campaniei pe care o desfăşoară această publicaţie împotriva liberalizării pieţei muncii din Marea Britanie pentru români şi bulgari.
În scrisoarea adresată publicaţiei, Cătălin Ivan arată că, dacă Marea Britanie este membră a Uniunii Europene, trebuie să respecte condiţiile şi regulile la care s-a angajat şi astfel această ţară nu poate solicita ca UE să aibă mecanisme care se aplică în 27 de state membre, dar mai puţin în Marea Britanie. El adaugă că tratatul de aderare a României şi Bulgariei la Uniunea Europeană spune foarte clar că nu pot exista restricţii pe piaţa muncii după 2014.

"În aceste condiţii, publicaţia dumneavoastră nu face altceva decât să îndemne la încălcarea legislaţiei europene şi să solicite neacordarea unui drept românilor şi bulgarilor", spune Cătălin Ivan.
Acesta susţine că toate studiile şi estimările demonstrează că Marea Britanie sau alte state membre ale Uniunii Europene nu vor fi "invadate" de români sau bulgari odată cu liberalizarea pieţei muncii.

Corina Creţu: Ameninţările separatiste ale lui László Tőkés fac necesară retragerea Ordinului "Steaua României".

Europarlamentarul Corina Creţu a adresat, joi, o scrisoare deschisă Consiliului de Onoare al Ordinului Naţional 'Steaua României' pentru a atrage atenţia asupra noilor declaraţii ale eurodeputatului
LászlóTőkés, care se adaugă "atitudinilor sale anti-româneşti şi extremiste, ce aduc atingere caracterului naţional şi unitar al statului român", dar şi pentru a solicita retragerea Ordinului acestuia.

"Joi, la Oradea, eurodeputatul László Tőkés a anunţat că, după marşul secuilor, vor urma alte acţiuni similare, chiar în Bucureşti sau, dacă va fi necesar, şi în capitala Uniunii Europene, la Bruxelles. În aceşti douăzeci şi patru de ani de la Revoluţia Română am reuşit, împreună, să construim un cadru normal pentru bună convieţuire a majorităţii româneşti cu minorităţile naţionale. Din multe puncte de vedere, minoritatea maghiară din România se bucură de adevărate privilegii în raport cu ceilalţi cetăţeni ai României. Acum, sub pretextul 'autonomiei teritoriale', proiectul separatist şi exclusivist, construit pe criterii etnice, promovat de domnul Tőkés, merge mai departe, şi se pregăteşte o confruntare deschisă cu statul român şi majoritatea românească", spune Corina Creţu în scrisoarea deschisă.
"Ameninţarea cu escaladarea acţiunilor de protest, de felul celei de săptămâna trecută, din Harghita şi Covasna, este inacceptabilă. Iar când ea vine din partea unui membru al Ordinului Naţional 'Steaua României' ea aduce atingere onoarei şi demnităţii naţiunii române, dar şi membrilor Ordinului. Aceste declaraţii sunt o piesă în plus în defavoarea domnului László Tőkés, şi dovedesc temeinicia cererilor celor care au pus în mişcare dezbaterea despre retragerea Ordinului domnului Tőkés", mai spune aceasta.

Cosmin Marinescu : Reducerea CAS ar fi o gură de oxigen pentru economie.

"Reducerea contribuţiilor de asigurări sociale /CAS/ de la 1 ianuarie 2014 ar avea implicaţii productive şi ar fi o gură de oxigen pentru economie, de aceea nu trebuie privită doar prin prisma calculelor strict contabile, afirmă, într-un interviu, Cosmin Marinescu, consilier al ministrului Finanţelor pe probleme de politici economice, conferenţiar universitar doctor la Facultatea de Economie a ASE Bucureşti.
În condiţiile în care studiile şi evaluările care arată că impozitarea muncii este cea mai importantă povară cu care se confruntă întreprinzătorii, Cosmin Marinescu atrage atenţia că expansiunea bugetară poate sufoca economia, mai ales atunci când creşterea bugetului este finanţată prin intensificarea poverii fiscale. Asemenea riscuri sunt cu atât mai proeminente într-un context economic fragil, aşa cum este evoluţia economică post-criză, când mediul de afaceri resimte acut nevoia de stimulente economice.
Ştim foarte bine că, pe fondul crizei economice, oamenii de afaceri invocă sistematic 'decapitalizarea financiară' a afacerilor lor. Astfel, reducerea CAS va dobândi implicaţii productive şi va fi o gură de oxigen pentru mediul de afaceri. Iar o asemenea 'capitalizare fiscală' se va vedea în creşterea investiţiilor şi crearea de locuri de muncă. De aceea, în opinia mea, reducerea CAS necesită orientarea atenţiei, dincolo de abordarea contabilă, mai degrabă asupra economiei decât asupra bugetului statului. În esenţă, astfel de măsuri care avantajează economia afectează, la o primă vedere, bugetul statului. Însă, dacă vom căuta doar acele măsuri care nu afectează bugetul statului, atunci trebuie să ne fie clar că acestea nu vor avea nici potenţialul de a stimula relansarea economică şi nici pe acela de a sprijini mediul de afaceri. Aceeaşi discuţie a fost, dacă ne amintim, şi în legătură cu introducerea cotei unice de impozitare. În perioada 2004 - 2005, mulţi au criticat vehement introducerea cotei unice, pe motiv că va distruge bugetul statului."

Remus Pricopie: Fonduri europene neutilizate, alocate pentru investiţii în şcoli.

"Din sumele neutilizate pe anumite programe, de exemplu transporturi său mediu, aceste sume vor fi direcţionate către Ministerul Dezvoltării - Programul de Dezvoltare Regională - şi destinate finalizării proiectelor de investiţii, respectiv şcoli. Am discutat la începutul anului şcolar că avem 1.400 de obiective începute şi neterminate. Vom folosi atât cât se poate din această sumă şi vorbim de o sumă cuprinsă între 200 şi 350 milioane de euro. Şi din această sumă, probabil că vor merge (banii - n.r.) cu precădere către şcoli, dar este posibil să meargă şi către alte tipuri de obiective", a precizat Pricopie, la Universitatea Politehnică Bucureşti, cu ocazia aniversării a 195 de ani de inginerie.

"Avem odată componentă de resurse umane, aşa cum a fost şi în actualul ciclu, avem componentă de dezvoltare regională, unde de data aceasta avem din start 700 milioane de euro pentru infrastructura educaţională - grădiniţe, şcoli, creşe, universităţi. Avem, de asemenea, competitivitatea, unde universităţile pot accesa bani pentru proiecte de cercetare. În principal, avem agenda digitală, componentă de administraţie publică, unde la fel universităţile pot accesa bani", a spus Pricopie

"Am reuşit să recuperăm pierderile pe actualul ciclu bugetar 2007-2013. Ca un element de comparaţie, anul trecut au fost decontate de la Bruxelles aproape 75 milioane de euro, pe POSDRU, în timp ce anul acesta au fost deja decontate 500 milioane de euro şi sper ca în anii care urmează să ştim să folosim această resursă pe această componentă atât de importantă", a explicat Pricopie.

Grecia: Nivelul creditelor neperformante a atins recordul de 65 miliarde de euro (PwC).

Nivelul creditelor neperformante (NPL) din sistemul bancar elen a crescut semnificativ în 2013, la mai mult decât dublul capitalului băncilor din Grecia, conform unui raport al companiei de consultanţă PricewaterhouseCoopers (PwC), transmite site-ul ekathimerini.com. În prezent, împrumuturile neperformante din sistemul bancar elen au urcat la 65 de miliarde de euro, în timp ce capitalul băncilor din Grecia este de doar 30 de miliarde de euro, apreciază PwC. Rata creditelor neperformante a depăşit 30% din totalul împrumuturilor emise, faţă de 25% la sfârşitul lui 2012 şi 18% la sfârşitul lui 2011. Cu toate acestea, băncile elene sunt ezitante în vânzarea activelor toxice, din cauza preţurilor extrem de scăzute oferite de investitori. Tot datele PwC indică faptul că nivelul creditelor neperformante din bilanţurile băncilor europene a crescut cu 100 de miliarde de euro în ultimul an, până la aproximativ 1.200 de miliarde de euro (1.700 de miliarde de dolari). Creşterea valorii creditelor neperformante, definite de Banca Central Europeană (BCE) drept credite la care s-au înregistrat întârzieri de peste 90 de zile, a fost influenţată în special de ţările din sudul Europei, precum Italia, Spania şi Grecia, plus Irlanda. La finele lui 2012, băncile europene aveau credite neperformante în valoare de 1.190 de miliarde de euro, faţă de 1.090 de miliarde de euro la finele lui 2011.
Luna trecută, agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings estima că eforturile celor patru bănci de importanţă sistemică din Grecia de a-şi restructura activitatea şi de a integra recentele achiziţii bancare ar putea duce la reduceri de costuri şi ar putea sprijini profiturile şi capitalul.
Totuşi, agenţia avertizează că rămân riscuri dacă se prelungeşte şi se adânceşte recesiunea în Grecia, iar planificatele reduceri de costuri nu se materializează.

ŞTIRI METEO

Sâmbăta, 2 noiembrie 2013, vremea se va menține în general frumoasă și ușor mai caldă decât în mod normal pentru această dată în special în regiunile intracarpatice. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări, ziua, în sud-estul teritoriului, iar noaptea și în extremitatea nordică, unde doar trecător și cu totul izolat va ploua slab sau burnița. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 14 grade în Delta Dunării și în depresiuni și 21 de grade în Banat, iar cele minime se vor încadra între 5 și 11 grade, mai coborâte în depresiunile din estul Transilvaniei. În zonele joase din sudul și din estul țării se va semnala ceață.Vântul va sufla slab și moderat.

În Bucureşti, valorile termice, în scădere ușoară față de ziua anterioară, se vor situa în jurul celor normale pentru această dată din an. Cerul va prezenta înnorări în prima parte a intervalului, apoi, treptat, va deveni variabil. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă va fi de 16..17 grade, iar cea minimă de 6…7 grade. Vor fi condiții de ceață.


PERSONALITĂŢI

Salvatore Adamo

Salvatore Adamo (n. 1 noiembrie 1943 în Comiso, Sicilia) este un muzician și cântăreț belgian de origine italiană.
În școală a cântat în corul bisericesc și a învățat să cânte la chitară. în 1960 a participat la un concours organizat de Radio Luxembourg, câștigând finală de la Paris. În 1962, după ce a câștigat un concurs muzical în Franța, a apărut în Belgia primul disc muzical a cântărețului. Primul succes l-a avut în 1963 cu cântecul Sans toi mă mie. Au urmat Tombe la neige, Vous permettez Monsieur, La Nuit (1964), Dolce Paola, Leş Filles du bord de mer și Mes mains sur tes hanches' (1965), Ton Nom, Une mèche de cheveux (1966), Une larme aux nuages, Inch'Allah (1967), L'amour te ressemble, F… comme femme, (1968), A demain sur la lune, Petit bonheur (1969), Va mon băteau (1970), J'avais oublié que leş roses şont roses (1971), C'est mă vie (1975)… Deja în anul 1966, o pătrime din discurile muzicale vândute în Franța purtau numele lui Salvatore.
Cu toate că nu vorbea cursiv germana, a început să cânte în limba germană primele compozții muzicale proprii. În 1967 a întreprins un turneu în Germania, încununat de succes. Șlagărul lui mai renumit a fost „Es geht eine Träne auf Reisen” (Une larme aux nuages), cu care a ajuns în clasamentul Top pe locul 2.
În anul 2002, orașul belgian Mons l-a declarat pe Adamo „cetățean de onoare”. La data de 28 mai 2004 a fost nevoit, din motive de sănătate, să întrerupă turneul planificat. După un an a dat numeroase concerte în Belgia și Franța, la concertele sale venind public chiar din America. În anul 2007 a participat la festivaluri de muzică ușoară din Franța, Belgia și Canada. Adamo cântă în 9 limbi diferite, cântecele lui au fost vândute într-un număr ce depășește cifra de 100 milioane discuri.

Din 1993 Adamo este ambasador al UNICEF Belgique.

Ionel Voineag

Ionel Voineag (n. 1 noiembrie 1950, Brăila) este un artist liric român consacrat (tenor). S-a născut într-o familie cu preocupări artistice, părinții săi fiind Ștefan și Marioara Voineag. Tatăl său, Ștefan Voineag, a fost la rândul său solist vocal al Orchestrei de muzică populară a Filarmonicii de Stat din Galați și al Ansamblului folcloric “Pandelașul” din Brăila; artist liric (tenor) în Corul Teatrului Muzical N. Leonard din Galați.
În adolescență a cântat în corul Liceului “N. Bălcescu” din Brăila, după care s-a înscris la Școala Populară de Artă din Brăila, unde a studiat pianul, violoncelul și chitara clasică. S-a pregătit apoi la canto cu profesoara Dorina Șerbănescu, care a studiat în Italia, în perioada interbelică. După temninarea Liceului, în 1969, s-a înscris la secția Profesori de Muzică la Conservatorul “George Enescu” din Iași, trecând apoi la secția Canto clasic, unde a studiat cu profesorul Visarion Huțu, bariton, solist al Operei Române din Iași. A susținut primul recital vocal în 1974, la Sala de Concerte a Conservatorului, fiind acompaniat la pian de maestrul Ioan Welt.


Debutul în repertoriul vocal - simfonic, a fost în 1975, în oratoriul “Anotimpurile” de Joseph Haydn, pe scena Filarmonicii “Moldova” iar la 26 iunie 1976, a debutat, ca solist de operă, pe scena Operei Române din Iași, în rolul Rodolfo, din opera “Boemă” de Giacomo Puccini.
La 1 octombrie 1982 a devenit prim - solist al Operei Naționale din București.
A susținut o bogată și strălucită activitate artistică (1971-2006). Din 1992 și în prezent, activează ca profesor universitar doctor la Universitatea Națională de Muzică București, Secția Canto Clasic.
Tenorul Ionel Voineag a cântat alături de cântăreți celebri, sub bagheta unor importanți dirijori, pe mari scene lirice din: Italia, Franța, Anglia, Irlanda de Nord, Scoția, Țara Galilor, Spania, Portugalia, Bulgaria, Grecia, Turcia, URSS, Japonia, Coreea (Sud-Nord), Polonia, Cehoslovacia, Iugoslavia, Ungaria, Olanda, Belgia, Luxemburg, Germania (Est-Vest), Irlanda, Elveția, Austria.


S -AU ÎNTÂMPLAT ÎN 1 NOIEMBRIE ......................

Evenimente

    1512: Opera lui Michelangelo de pe plafonul Capelei Sixtine a fost arătata pentru prima dată publicului.
    1520: Fernando Magellan descoperă Strâmtoarea Magellan denumită "Estreito de Todos los Santos".
    1604: La Whitehall Palace din Londra, este prezentată pentru prima dată, tragedia Othello a lui William Shakespeare.
    1611: La Whitehall Palace din Londra, este prezentată pentru prima oară, comedia romantică a lui William Shakespeare, Furtuna.
    1834: A fost înființată prima școală de fete de la noi din țară. Fondatorul acestei instituții a fost Gheorghe Asachi.
    1835: A apărut, la București, prima revistă românească de teatru, Gazeta Teatrului Național, condusă de Ion Heliade Rădulescu.
    1848: Inaugurarea primei școli medicale din lume pentru instruirea femeilor (New England).
    1864: A fost reînființat Conservatorul de Muzică și Declamațiune din București, sub conducerea lui Alexandru Flechtenmacher (director: 1864-1869).
    1928: Inaugurarea Radio România.
    1928: Reforma alfabetului turc prin adoptarea caracterelor latine.
    1949: A apărut primul număr al publicației germane Frankfurter Allgemeine Zeitung.
    1952: SUA au detonat în Insulele Marshall prima bombă cu hidrogen.
    1962: Din Rusia a fost lansată, pentru prima oară, o rachetă cosmică cu destinația planeta Marte. La bord era instalată stația automată interplanetară MARTE-1.
    1993: A luat ființă Uniunea Europeană, în urma Tratatului de la Maastricht.
    2005: Astronomi ai NAŞA au anunțat că au descoperit încă doi sateliți ai planetei Pluto.
   

S -a născut în.............

    1596: Pietro da Cortona, arhitect și pictor italian d. (1669)
    1636: Nicolas Boileau, scriitor francez (d. 1711)
    1815: Crawford Williamson Long, medic american, primul american care a folosit eterul ca anestezic într-o operație (d. 1878)
    1823: Lascăr Catargiu, om politic român, prim-ministru al Principatelor Unite și al Regatului României (d. 1899)
    1849: William Merritt Chase, pictor american (d. 1916)
    1871: Stephen Crane, scriitor american (d. 1900)
    1879: Oskar Barnack, mecanic german (d. 1936)
    1879: Pál Teleki, cercetător și politician ungur (d. 1941)
    1889: Philip Noel-Baker, politician britanic, laureat Nobel (d. 1982)
    1903: Aurel Moga, medic cardiolog român (d. 1977)
    1905: Aldo Fabrizi, actor și regizor italian (d. 1990)
    1908: Garabet Avakian, violonist și profesor român
    1921: Harald Quandt, industriaș german (VARTA, BMW) (d. 1967)
    1924: Ovidiu Bojor, inventator român, membru al Academiei de Științe Medicale
    1934: Umberto Agnelli, industriaș italian (Fiat) (d. 2004)
    1942: Silvia Voinea, soprană româncă
    1943: Salvatore Adamo, muzician belgian, compozitor și interpret
    1950: Ionel Voineag, tenor român

Decese............................... 

   1888: Nikolai Mihailovici Prjevalski, geograf rus (n. 1838)
   1903: Theodor Mommsen, istoric și jurist german, laureat al Premiului Nobel (n. 1817)
   1918: Ionel Nicolae Romanescu, aviator român (n. 1895)
   1944: Charles Diehl, istoric francez (n. 1859)
   1955: Dale Carnegie, autor american (n. 1888)
   1972: Ezra Pound, poet american, fondatorul imagismului (n. 1885)
   1989: Mihaela Runceanu, solistă româncă de muzică ușoară (n. 1955)
   1993: Severo Ochoa, biochimist spaniol, laureat Nobel (n. 1905)

Sărbători

    Ziua morților
    Sărbătoarea Tuturor Sfinților (calendarul romano-catolic și anglican)
    Ziua Radioului Național
    Ziua internațională a veganismului (vegetarismului).

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More