duminică, 3 noiembrie 2013

3 noiembrie 2013 by Viorica Crainic

Bine v- am regăsit!

"Iertarea înseamnă a te ridica mai presus decât cei ce te -au insultat".(Napoleon Bonaparte)

Cătălin Predoiu  :  Ales ca prezidenţiabil al PDL şi de Regiunea Nord-Vest.

Democrat-liberalii din Regiunea de Nord-Vest, cuprinzând judeţele Bihor, Bistriţa, Cluj, Maramureş, Satu-Mare, Sălaj, l-au desemnat, sâmbătă, prin vot pe Cătălin Predoiu drept candidat al PDL la scrutinul prezidenţial din 2014, a declarat vicepreşedintele regional, deputatul Ioan Oltean.
"După centralizarea tuturor datelor cunoaştem cine este câştigătorul competiţiei interne a PDL pe Regiunea Nord-Vest, este Cătălin Predoiu cu un scor de 75,34%. Gheorghe Falcă a obţinut 22,36%. Prezenţa la vot a fost de 68,42%, ceea ce ce reprezintă 17.751 de votanţi, dintr-un total de 25.510 înscrişi în listele electorale", a declarat vicepreşedintele PDL pe Regiunea Nord-Vest.
Cătălin Predoiu a câştigat detaşat, cu peste 80% de voturi pentru, şi prima rundă a competiţiei interne din PDL, desfăşurată pe 26 octombrie în Regiunea Nord-Est care cuprinde organizaţiile judeţene din Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui.
Următoarea rundă de alegeri interne pentru desemnarea prezidenţiabilului PDL se va desfăşura pe 9 noiembrie pentru Regiunea Centru în judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş, Sibiu

Mihai Răzvan Ungureanu  : Unificarea dreptei politice.

"Mă bucur să văd că PNŢCD, reprezentantul autentic al dreptei istorice din România, reînvie, îşi regăseşte pasul, energiile, entuziasmul şi puterea politică. Mă bucur că astăzi PNŢCD demonstrează că ceea ce este bun în România nu moare. (...) Puterea, energia, entuziasmul şi forţa dumneavoastră sunt recunoscute. O naţiune întreagă are nevoie de ele. Unitatea este însă necesară. (...)Cine înţelege să lupte împotriva răului astăzi se implică politic", a afirmat preşedintele Forţei Civice (FC), Mihai Răzvan Ungureanu
El consideră că "a sosit prilejul de a începe construirea unui viitor pe care o naţiune întreagă îl merită (...) dreapta fiind singura salvare în condiţiile în care USL îndreaptă ţara către dezastru".
Ungureanu a chemat PNŢCD să se alăture FC, Mişcării Populare şi PDL.
Preşedintele Partidului Mişcarea Populară, Eugen Tomac, susţine că "dreapta a fost divizată din cauza unor orgolii mărunte", dar că ea trebuie reconstruită. "Dreapta este cea care a făcut România Mare, dreapta este cea care ne-a a dus în UE şi NATO, dreapta este cea care a readus democraţia în România, nu aşa cum fac liberalii lui Antonescu astăzi când au devenit practic o anexă a socialiştilor", a spus Tomac. El consideră că România are nevoie de creştere economică, de stabilitate şi predictibilitate.

"România are nevoie de o dreaptă puternică. Sunt convins că România are nevoie de un preşedinte de dreapta şi în următorii cinci ani după 2014. Suntem stat membru al NATO şi al UE. Avem nevoie de un preşedinte care să ne garanteze că linia euroatlantică a României nu va fi pusă sub semnul întrebării aşa cum a făcut anul trecut USL. România este condamnată să aibă un preşedinte de dreapta iar dreapta unită poate, împreună cu preşedintele Băsescu, să repună la Cotroceni dreptatea aşa cum trebuie să fie", a spus Tomac.
Secretarul general al PDL, Gheorghe Flutur, a afirmat că "USL, un colos de 70%, a început să se fisureze serios".

"Va veni colapsul USL. Iar noi toate forţele de dreapta mai mici sau mai mari avem obligaţia să oprim acest colos care calcă România în picioare. Avem o misiune comună: deconspirarea USL drept o alianţă mincinoasă, incompetentă şi pusă pe căpătuit, deconspirarea Guvernului Ponta drept un guvern care face mare rău României, deconspirarea lui Victor Ponta, drept o formă fără fond care a coborât mult nivelul de competenţe a funcţiei de prim-ministru. Trebuie să-l deconspirăm şi pe Crin Antonescu, un om de stânga vopsit în culorile dreptei, un om fără respect pentru statul de drept şi mediul de afaceri, care nu trebuie să ajungă niciodată la Cotroceni", a spus Flutur.
Flutur a apreciat că "inamicul politic (n.r. al dreptei) este USL".

"PDL nu poate decât să se bucure că PNŢCD a trecut la reconstrucţie. Avem nevoie să fim verticali, solidari, şi uniţi", a adăugat Flutur.
Primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, a mărturisit delegaţilor la Congresul Extraordinar al PNŢCD că are "o datorie morală" faţă de bunicul şi tatăl său, ţărănişti, să contribuie la reconstrucţia PNŢCD.

"Este datoria noastră a celor de dreapta să-i convingem pe oameni că au pe cine alege. Consider că România are nevoie de PNŢCD pentru marile valori morale a căror depozitar este şi (...) pentru că a rămas singurul partid istoric din România. Vă spun cu regretul unuia care a muncit 23 de ani pentru un partid care prin conducerea pe care o are şi-a pierdut vocaţia istorică, a renunţat la istorie, la valori şi la principii şi a devenit un stâlp al unei guvernări de stânga (...). România are nevoie de altceva. Cred în proiectul nostru comun al celor de la PNŢCD, IRL, Forţa Civică, cred în şansa de a deveni soluţia pentru ca românii să nu mai fie batjocoriţi.Vom reuşi dacă vom atrage în acest proiect oameni care vor să servească interesul public", a spus Chiliman.

Aurelian Pavelescu: Am declanşat un proces de renaştere şi relansare a PNŢCD.

Preşedintele PNŢCD, Aurelian Pavelescu a afirmat, sâmbătă, că a declanşat un proces de renaştere şi relansare a partidului la nivel naţional pentru că împreună cu echipa sa are datoria de a reda românilor idealurile PNŢCD.
"Am convingerea că trăim o zi solemnă, renaşterea celui mai important partid din istoria românilor, partidul care stă la temelia României Mari, partidul martir PNŢCD. (...) Avem datoria de a reda românilor România în numele idealurilor pe care PNŢCD le reprezintă", a afirmat Pavelescu la prezentarea moţiunii " Renaştem pentru România ta!" cu care a fost a fost reconfirmat de congresul extraordinar al partidului în funcţia de preşedinte.
Pavelescu susţine că "pentru a reveni la normalitate este nevoie de schimbarea radicală a sistemului instituţional şi politic, care este, în prezent, în afara oricărui reper moral". "Întoarcerea la România profundă înseamnă o întoarcere la rădăcinile ei creştine. (...) PNŢCD renaşte ca răspuns la nevoile societăţii. Secretul acestei renaşteri este că societatea românească are nevoie de valorile şi principiile acestui partid, de marele tezaur de idei şi faptele politice ale acestui partid. Atâta timp cât vom respecta linia partidului nu ne vom îndepărta de popor", a adăugat Pavelescu.

"Aşteptăm să vedem cum se vor finaliza negocierile între Mişcarea Populară şi Forţa Civică, avem o relaţie foarte bună cu cele două partide, avem o relaţie bună şi deschisă cu PDL. Cred că ideal ar fi să existe o listă unică la europarlamentare sub semnul PPE. Cred că electoratul dreptei îşi doreşte această unificare a partidelor dreptei şi trebuie să răspundem acestui deziderat al electoratului dreptei în scopul de a echilibra scena politică astăzi care este extrem de dezechilibrată. Ideal ar fi să existe o coaliţie a dreptei la europarlamentare iar această coaliţie să aibă şi un candidat comun pentru preşedinţie", a afirmat Pavelescu după ce a fost reconfirmat sâmbătă preşedinte al PNŢCD de Congresul extraordinar al partidului.
Prim-vicepreşedintele PNŢCD, Vlad Moisescu, a afirmat sâmbătă, după finalizarea Congresului extraordinar al partidului că, în mod cert, vor veni şi alţi liberali în PNŢCD, neexcluzând varianta ca unii dintre aceştia să fie chiar parlamentari.

Andreea Paul : USL să renunţe la secretomania din negocierile cu FMI.

Uniunea Social Liberală trebuie să renunţe la "secretomanie" în negocierile pe care Guvernul le are în această perioadă cu Fondul Monetar Internaţional, iar "marele handicap" al României nu este acordul cu FMI, ci USL, a declarat duminică prim-vicepreşedintele PDL Andreea Paul.

"În aceste zile, la Bucureşti, Guvernul Ponta se întâlneşte cu FMI şi discută bugetul pentru anul viitor, într-o secretomanie totală. De-a dreptul paranoică, dacă este să dăm crezare veştilor privind bruiajul telefoanelor din Ministerul Finanţelor. PDL consideră că USL trebuie să renunţe complet la secretomanie. Românii au dreptul să ştie ce urmează. Când negociezi cu FMI de pe poziţiile pe care care se află astăzi Guvernul Ponta, nu ne putem aştepta la altceva decât la o singură soluţie - noi biruri pe veniturile românilor", a afirmat Andreea Paul, într-o conferinţă susţinută la sediul PDL.
Ea a comentat astfel recentele afirmaţii ale preşedintelui Senatului, Crin Antonescu, potrivit căruia faptul că România se află sub acord cu FMI înseamnă "un handicap".

"FMI ştie că 2014 este an electoral cu miză mare şi că este în firea PSD şi a PNL să ascundă totul sub preş, pentru a nu-şi afecta scorul electoral. Marele handicap nu este FMI, aşa cum ne spunea astăzi Crin Antonescu, marele handicap al României este USL. Negocierile cu FMI, de acum, vin după o rectificare foarte dureroasă şi după ratarea spectaculoasă a unei privatizări de către Guvernul Ponta - este vorba de CFR Marfă. Avem de-a face cu o credibilitate la pământ a Guvernului Ponta, o credibilitate zdruncinată în faţa FMI", a adăugat democrat-liberala.

Crin Antonescu: Fără PNL nu poate exista o guvernare legitimă, nici o dreaptă competentă.

Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Crin Antonescu, a declarat că PNL se află pe axul central al politicii româneşti, susţinând că fără acest partid nu există nici guvernare legitimă, nici o dreaptă competentă.
"PNL stă astăzi şi pentru următorii ani pe axul central al politicii româneşti, în sensul în care nu există şi nu poate exista o guvernare coerentă şi legitimă fără PNL, pe de-o parte, şi, pe de alta, că nu există dreaptă legitimă, competentă şi capabilă să realizeze obiective politice ale dreptei în afara PNL sau fără PNL", a spus Antonescu, duminică, la Sinaia, la Şcoala liberală de economie "Liberalism şi antreprenoriat", organizată de Cluburile Studenţeşti Liberale (CSL).
"Nu suntem cel mai mare partid, evident în sens cantitativ din România, nu suntem nici pe de parte partidul cel mai scutit de inconveniente din afara democraţiei politice. Suntem un partid pe care, în afara alegătorilor noştri, a oamenilor care înţeleg şi acceptă mesajul nostru, nu-l iubesc foarte mulţi dintre competitori, adversarii şi chiar aliaţii politici. La urma urmelor, ca liberali, trebuie să înţelegem asta. Dar numai PNL are această poziţie axială în acest moment în politica românească şi ea trebuie folosită, onorată, pentru că, aşa văzând lucrurile, înţelegem că viitorul României nu se poate construi în niciun fel fără PNL şi, în acelaşi timp, că PNL nu poate fi scutit în nicio formulă sau nu se poate scuti el însuşi de responsabilitate. Nu există scuză pentru PNL, chiar dacă există atât de multe dificultăţi", a afirmat liderul liberalilor.

ROMPAN : Reducerea TVA la pâine a majorat producţia fiscalizată în industria de morărit şi panificaţie.

Reducerea TVA de la 24% la 9% pentru pâine, pe tot lanţul economic corespunzător, a majorat producţia fiscalizată în industria de morărit şi panificaţie şi a scăzut sensibil preţurile plătite de consumatori, a declarat, sâmbătă, la târgul internaţional Indagra, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN), Aurel Popescu.
În continuare, acesta a spus că, în cadrul târgului internaţional Indagra, a avut loc o întâlnire a membrilor asociaţiei ROMPAN, unde s-a ajuns la concluzia că producţia fiscalizată pe tot lanţul economic din industria de morărit şi panificaţie a crescut.
"În timp de preţurile au scăzut în medie cu 12%, producţia fiscalizată a crescut: cu 10% la făină, cu 15% la pâine, iar la specialităţile de panificaţie şi mai mult, ceea ce, iarăşi, este un lucru bun', a declarat preşedintele ROMPAN.

CNADNR  : A ncasat în primele 10 luni circa două milioane de euro din valoarea amenzilor date de ISCTR.

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a încasat, în primele zece luni ale anului, circa două milioane de euro din valoarea amenzilor aplicate de Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR), a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al Ministerului Transporturilor, Teodora Trandafir, într-un briefing de presă.
Potrivit acesteia, în urma unor noi prevederi legislative, adoptate în ultima şedinţă de Guvern, cuantumul sancţiunilor aplicate de ISCTR va fi vărsat integral la bugetul de stat, în condiţiile în care, până acum, doar 10% mergea la bugetul de stat, iar 90% la CNADNR.
''Vreau să precizez că până acum 10% mergea la bugetul de stat şi 90% la CNADNR. Din această sumă, CNADNR a încasat în primele zece luni din 2013 circa două milioane de euro'', a spus Teodora Trandafir. De asemenea, conform modificării OG 26/2011, procentul plătit din încasările Autorităţii Rutiere Române către ISCTR a fost redus de la 60% la 20%. În plus, un nou articol prevede că amenzile neîncasate vor fi preluate de Ministerul Finanţelor Publice, ceea ce înseamnă că persoanele fizice şi juridice vor putea fi executate silit pentru neplata acestor amenzi, a adăugat reprezentantul MT.

Noble Securities: Leul rămâne cea mai performantă monedă din UE.

Leul este, la finele primelor zece luni ale acestui an, cea mai performantă monedă din Uniunea Europeană, fiind singura care înregistrează o creştere în faţa euro comparativ cu cotaţia din ianuarie, conform unei analize a Casei de brokeraj Noble Securities.

"În ultimele câteva luni, moneda naţională a fost doar puţin influenţată de ciclul de relaxare a politicii monetare lansat de BNR şi, în plus, a rezistat destul de bine turbulenţelor create de evenimentele externe, care au fost nu doar multe, ci şi importante şi, în consecinţă, generatoare de volatilităţi crescute în piaţă. În ceea ce priveşte euro, trebuie spus că moneda unică a avut în octombrie un parcurs favorabil faţă de USD (cu o creştere de circa 0,4%), deşi a fost afectată în ultimele zile ale lunii trecute de rezultatele dezamăgitoare înregistrate atât de Germania, cât şi de Zona Euro în ansamblul său în ceea ce priveşte şomajul; în plus, depărtarea ratei inflaţiei din Zona Euro de obiectivele Băncii Centrale Europene (BCE) a întărit speculaţiile potrivit cărora BCE ar putea lua în calcul scăderea dobânzii de referinţă pentru a stimula creşterea în regiune", a arătat Silviu Pojar, sales manager la Noble Securities - Sucursala România, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.
La sfârşitul lui octombrie, leul a înregistrat o creştere de circa 0,5% în faţa euro comparativ cu cotaţia avută la începutul lunii. Forintul a marcat un avans de aproape 0,7% în octombrie faţă de euro, iar zlotul polonez s-a apreciat cu circa 0,9%. Kuna croată a înregistrat o variaţie redusă luna trecută raportat la euro, coroana cehă s-a depreciat cu circa 0,4%, iar coroana suedeză şi lira sterlină au scăzut cu circa 1,3% fiecare în perioada menţionată.

ONU şi Uniunea Europeană   : Condamnă  răpirea şi uciderea a doi jurnalişti ai RFI în Mali.

Naţiunile Unite şi Uniunea Europeană au condamnat răpirea şi executarea sâmbătă, la Kidal, în nordul statului Mali, a doi jurnalişti francezi ai postului Radio France Internaţional (RFI), transmite AFP. Consiliul de Securitate al ONU a "condamnat ferm" uciderea celor doi jurnalişti, arătând că "în acord cu dreptul internaţional umanitar, jurnaliştii, profesioniştii din media şi persoanele asociate angajate în misiuni profesionale periculoase în zone de conflict armat sunt considerate în general drept civili şi trebuie respectaţi şi protejaţi ca atare". Membrii Consiliului au transmis totodată condoleanţe familiilor victimelor, cerând statului Mali să ancheteze 'rapid' această situaţie şi să "aducă în faţa justiţiei pe cei vinovaţi".
La rândul său, şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, şi-a exprimat, sâmbătă seara, "tristeţea profundă" după asasinarea celor doi jurnalişti ai RFI şi a promis că UE va continua să sprijine autorităţile din Mali în lupta împotriva terorismului. "Această crimă nu trebuie să rămână nepedepsită", a declarat un purtător de cuvânt al lui Catherine Ashton.

Hinduşii sărbătoresc astăzi noul an.

Sute de milioane de hinduşi din întreaga lume au început astăzi, sărbătoarea Diawli, care marchează începutul noului an în calendarul hindus, relatează EFE. Timp de mai multe zile, rudele şi prietenii îşi fac diferite cadouri, în special dulciuri, iar zgomotul petardelor este continuu.
Sărbătoarea care marchează triumful zeului Ram în lupta cu diavolul Ravana umple străzile de muzică, lumină şi jocuri de artificii întrucât tradiţia spune că Ram, victorios, a revenit în regatul său, după 14 ani de exil, pe un drum iluminat cu făclii.Dawli este "victoria binelui asupra răului, a luminii asupra întunericului şi a cunoaşterii asupra ignoranţei", a afirmat premierul indian, Manmohan Singh, într-un comunicat de presă difuzat cu această ocazie. El a făcut, totodată, un apel la "întărirea fraternităţii din societate".

ŞTIRI METEO

Luni, 4 noiembrie 2013, vremea în România se va menține caldă. Cerul va fi temporar noros și va ploua slab, pe arii restrânse ziua în nord-est, centru și la munte și local, îndeosebi noaptea, în partea de nord-vest a țării. Izolat, îndeosebi în orele dimineții, în zonale mai joase de relief se va semnala ceață. Vântul va prezenta intensificări pe crestele montane. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 13 grade și 23 de grade, iar cele minime se vor încadra între 3 și 13 grade.

În Bucureşti, vremea se va menține mult mai caldă decât ar fi normal pentru această perioadă. Cerul va fi variabil, cu înnorări trecătoare, iar vântul va sufla slab până la moderat. Dimineața și noaptea vor fi condiții de ceață. Temperatura maximă va fi de 21…22 de grade, iar cea minimă de 8…10 grade.

PERSONALITĂŢI

Benvenuto Cellini

Benvenuto Cellini (n. 3 noiembrie 1500 în Florența - d. 13 februarie 1571 în Florența) a fost un giuvaiergiu, sculptor și un renumit reprezentant al manierismului italian.

În secolul al XIX-lea Cellini, după o perioadă de câteva sute de ani de uitare a operelor lui, este din nou descoperit, fiind azi considerat după perioada antică unul dintre cei mai mari sculptori, fiind un „uomo universale“ tipic al renașterii italiene.


El a influențat perioada renașterii ca manierist, sculptor, bijutier, scriitor și compozitor.




S -AU ÎNTÂMPLAT ÎN 1 NOIEMBRIE ......................

Evenimente

1493: Cristofor Columb a descoperit Insula Dominica.
1591: Căpitanul portughez Juan Fernández de León fondează orașul Guanare, actualmente pe teritoriul Venezuielei.
1792: Mexic: se deschid porțile Universității de la Guadalajara, în „Noua Galiție” (azi Estado de Jalisco).

1800: A fost înființată Casa Albă, reședința președinților SUA, situată în Washington.

Casa Albă (în engleză The White House) este reședința oficială și principalul loc de muncă al președintelui Statelor Unite ale Americii. Aflată la adresa oficială 1600 Pennsylvania Avenue NW în Washington, D.C., clădirea principală a fost construită în stil georgian, între 1792 și 1800, din gresie vopsită în alb, fiind reședința șefului executivului american pentru toți președinții începând cu John Adams. După ce Thomas Jefferson s-a mutat în Casa Albă, în 1801, împreună cu arhitectul Benjamin Henry Latrobe, au realizat planuri de extindere a clădirii pentru a crea facilități de stocare. Concursul organizat pentru realizarea construcției a fost câștigat de un arhitect irlandez care trăia în Charleston, South Carolina, James Hoban, care a rămas în istoria arhitecturii că arhitectul care a proiectat Casa Albă originară. Acțiunea de construire a unei reședințe oficiale a executivului a fost inițiată de primul președinte american, George Washington, care împreună cu proiectantul orașului, Pierre Charles L'Enfant, au ales locul construcției.
Clădirea oficial a primit numele de Palatul Prezidențial, sediul executivului, până când președintele Theodore Roosevelt a numit-o "Casa Albă".

1810: La teatrul „San Moise” din Veneția este prezentată opera „La Cambiale di matrimonio“ de Gioacchino Rossini.
1827: Premierea operei comice „Le Roi et le batelier“ de Fromental Halévy pe scena pariziană Opéra-Comique.
1834: A fost fondat în București Muzeul de Istorie Naturală și Antichități
1863: A apărut, la București, prima revistă umoristică editată de B.P. Haşdeu, "Aghiuță".
1863: Americanul J.T. Alden a brevetat metoda de obținere a drojdiei.
1890: Premiera Operei „Cneazul Igor“ de Alexander Porfirjewitsch Borodin în Marea Operă din Sankt Petersburg
1906: Alois Alzheimer prezintă la Congresul de medicină de la Tübingen datele fundamentale ale bolii care îi va purta numele
1919: Istoricul Vasile Pârvan își inaugurează cursul de istorie la nou înființata Universitate a Daciei Superioare din Cluj cu prelegerea: „Datoria vieții noastre", în care a adus și un omagiu jertfei depuse de tinerii ostași români la înfăptuirea unității naționale a statului.
1920: Se înființează Școala Politehnică din Timișoaralt este reales președinte.
1954: Linus Pauling primește Premiul Nobel pentru chimie.

1956: A fost înființată Opera Română din Iași.

Opera Română din Iaşi a fost înfiinţată pe 3 noiembrie 1956, spectacolul inaugural fiind Toşca de G. Puccini. Înfiinţarea Operei la Iaşi a corespuns unei vechi dorinţe a publicului, iniţiată de turneele trupelor de operetă italiene, germane şi franceze pe parcursul secolului 19.
Opera Română din Iaşi funcţionează din 1956 în clădirea Teatrului Naţional din Iaşi, monument istoric construit între anii 1894-1896 de către arhitecţii vienezi Felnner & Helmer (constructori şi ai operelor din Viena, Zagreb, Odesa, Cluj), la acea vreme, primar fiind, Nicolae Gane.


1957: Uniunea Sovietică a trimis primul animal în spațiul cosmic -câinele Laika-, la bordul navei Sputnik II. Astfel, Laika a devenit prima ființă vie terestră care a navigat în spațiu, supraviețuind însă numai 7 zile
1979: Carolina de Nord: Adepții Ku Klux Klan protestează împotriva comuniștilor, care organizaseră demonstrația „Moarte Clanului“.
1994: Lansarea transportorului spațial american „Atlantis".
2000: Stația Spațială Internațională începe să funcționeze.
2005: Rămășițile pământești ale lui Nicolai Copernic au fost descoperite într-o catedrală din Polonia.

S -a născut în.............

1500: Benvenuto Cellini, artist italian (d. 1571)
1718: John Montague, conte de Sandwich, cel ce a inventat sandwich-ul (d. 1792)
1801: Vicenzo Bellini, compozitor italian (d. 1835)
1901: André Malraux, romancier francez (d. 1976)
1903: Walker Evans, fotograf american (d. 1975)
1918: Petru Buzgău, pictor și grafician român (d. 1999)

Decese............................... 

    1936: Filip Lazăr, compozitor român (d. 1894)
    1939: Charles Tournemire, compozitor francez (n. 1870)
    1954: Henri Matisse, pictor, sculptor și desenator francez, inițiatorul fobismului (n. 1869)
    1992: Ion Dumeniuk, lingvist, profesor universitar, publicist și om de stat moldovean (n. 1936)
    1993: Leon Theremin, inventator rus (n. 1895)
    1998: Bob Kane, artist benzi desenate (n. 1915)
    1999: Ian Bannen, actor scoțian (n. 1928)
    2006: Paul Mauriat, muzician francez (n. 1925)
    2009: Francisco Ayala, scriitor spaniol (n. 1906)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More